PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP-510 - wyblakłe zdjęcia

arekp
14.12.07, 00:53
Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
Pozdrawiam
Arek

Ania_
14.12.07, 00:58
Arku, a jak tam z ustawieniami (balans bieli itp.)? Nie mam tego aparatu, więc ciężko mi pisać w ciemno, ale zakładam, że pogrzebanie w opcjach na pewno przyniosłoby efekt.

-M
14.12.07, 01:06
Może tanie aparaty tak naprawdę sztucznie podbijały nasycenie?

Mirek54
14.12.07, 01:13
Wyblakle to raczej pojecie wzgledne.Moze wstaw jakies z wlaczona redukcja szumu i z wylaczona.Moze tak mocno redukuje szum,ze wyglada na wyblakle.

zibi1303
14.12.07, 01:14
Coś pokręciłeś w ustawieniach. Te olki mają wielkie mozliwość grzebania
ja mam SP500, wiec bardzo podobny.
Jeśli jesteś początkujący to zrób tak:
1. Zacznij i ucz się fotografując korzystając z programów tematycznych.
2. Po zrobieniu zdjęcia podgladaj jakie parametry dobrał aparat. Dopiero z czasem dojdziesz do manuala , trybu M i S.

Jeśli coś pogrzebałeś, to możesz z resetować ustawienia aparatu na domyślne i to radzę zrobić

Don Pedro
14.12.07, 08:49
Arku popatrz co potrafi ten aparat przeglądając choćby część z ok 5000 fotek na stronie: http://www.pbase.com/cameras/olympus/sp_510_uz Aparat ma potencjał i tak jak przedmówcy wspominali wielkie możliwości nastaw. Jak na razie masz problemy to zwróć sie do bardziej zaawansowanego kolegi o pomoc. Mam wcześniejsze wersje UZ w postaci Camedii 725 UZ i tam np. korekcja ekspozycji dokonywana jest za pomocą cztero-kierunkowego przycisku, tym po prawej stronie na plus i bardzo łatwo niechcący go nacisnąć i mamy gotowe prześwietlone fotki/ powiedzmy wyblakłe/, a nie zawsze człowiek zauważy w wizjerze ikonkę np. +0,7, +2,0 aby to zredukować do 0.0-oczywiście przyciskiem z lewej strony. Być może i tak jest w przypadku SP510/?/ Włącz na początek ustawienia fabryczne/ co radzi zibi/ i na AUTO porób zdjęcia, stopniowo i powoli poznasz aparat i udoskonalisz wiedzę fotograficzną, a wtedy polubisz ten aparat chociażby za możliwość bardzo dużych zbliżeń. Gratulując zakupu pozdrawiam

ziemia01
14.12.07, 13:28
Wrzuć jakiś przykład i pobaw się korekcją nasycenia, ale najpier ustawienia fabryczne aby zzerować inne ustawienia.

pol189
14.12.07, 18:58
Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
Pozdrawiam
Arek

Mam w ręce sp510uz więc zaczynamy!

1. Wyzeruj wszystkie ustawienia aparatu MENU RESETUJ
2. Jeśli nadal nie przekonują Cię KOLORY podciągnij NASYCENIE - tylko NIE PRZESADŹ!!!!
3. zjedz delikatnie kontrastem.
4. Zostaje ustawienie ręczne balansu bieli.

Najlepiej zrobisz wsadzając nam tu zdjęcie, żebyśmy mogli NAOCZNIE zobaczyć jak to wygląda. Nie wpadaj w panikę TO DOBRY KOMPAKT i potrafi dużo z siebie wycisnąć (w końcu to OLEK :razz: ).

I ostatnia rada. SKALIBRUJ MONITOR - bo może sie potem okazać ze dostaniesz MOCNO PODKOLOROWANE zdjęcia z LABU i będziesz dopiero narzekać.

3maj się i czekamy na foto TESTOWE :D

noriaki
15.12.07, 12:53
Witam!
Licze na Wasza pomoc poniewaz konczy mi sie cierpliwosc na robienie zdjeć nocą przy sztucznym swietle aparatem Olympus SP 510 UZ.Posiadam ten model od około roku i tak jak jestem z niego bardzo zadowolony jesli chodzi o jakosc zdjec wykonywanych za dnia tak nie moge patrzec na zdjecia ktore robie nocą w pomieszczeniach lub tez na powietrzu.Od razu dodam ze nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem tego modelu- po prostu czesto lubie chwytac za aparat i robić dobre zdjecia-co niestety przy sztucznym swietle wogole mi nie wychodzi.Zdjecia robie na AUTO bez lampy( SQ1 2048x1536) a czasem korzystam z programu SCN zdjecia nocne ale efekt raczej podobny czyli duza ilosc szumów,zdjecia sa pozbawione żywych kolorów.To sa pierwsze "efekty" które sie rzucaja w oczy przy pozniejszym przegladaniu zdjec.Wiem ze jest to dobry model aparatu(moze nie zadna górna półka-ale po prostu dobry dla kogos takiego jak ja czyli amatora lubiacego uchwycac rozne fajne momenty)Prosze o pomoc w tej kwestii ludzi ktorzy znaja sie duzo lepiej i sami uzytkuja badz kiedys uzytkowali ten model.Dziekuje i pozdrawiam

zibi1303
15.12.07, 13:41
Ha!! noriaki i tu cię mam. te aparaty na AUTO robią jedna fatalna rzecz. makabrycznie podbijaja ISO, co masakruje zdjęcie. Nie rób na AUTO. Weź M albo S ustaw ISO nie wiecej jak 400 (pokombinuj i zmniejszymi ale wtedy wydłuż czasy). Przy dłuższych czasach użyj statywu, bo będą poruszone.
Te apararty jak im brakuje światła zamiast stabilizacji walą ISO800 i więcej jak ma, a to niszczy jakość foty

Syd Barrett
15.12.07, 16:55
(..) Przy dłuższych czasach użyj statywu, bo będą poruszone.
Te apararty jak im brakuje światła zamiast stabilizacji walą ISO800 i więcej jak ma, a to niszczy jakość foty

- zamiast statywu możesz "użyć" jakiegoś murku lub ławki, książki, chodnika (opatulonego w chusteczkę;)) albo po prostu oprzeć aparat o ścianę tak, żeby się nie bujał.
Co do ISO to (prawie)zawsze używaj ISO 100. Zdjęcie będzie się wykonywać dłużej ale za to będzie wyższa jakość.

noriaki
15.12.07, 18:54
Wielkie dzieki za pomoc!Z miejsca widoczna róznica .Robilem zdjecia na A/S oraz na M zmniejszyłem wartość ISO do 100 i zdjecia wygladaja nareszcie jak zdjecia a nie jak jeden wielki szum:-).Próbowalem tez bawic sie innymi ustawieniami ale tam jest ich zbyt duzo.Wiec chcialbym spytac na jakich parametrach Wy robicie zdjecia tzn przy opcji M lub A/S jaki czas otwarcia migawki?,jaka wartosc przysłony? sa najlepszymi ustawieniami w pomieszczeniach a jakie w nocy na powietrzu.I w koncu jaka jest róznica jesli uzywam opcji M lub opcji A/S.Wielkie dzieki za pomoc-juz nie mysle o zmianie aparatu!

Ania_
15.12.07, 19:21
To ja zareklamuję swoją galerię www.anna-w.go.pl :mrgreen: - bo tam jest napisane jaka przysłona, jaki czas i ISO - to wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać.
Długi czas pozwoli Ci rozmazać np wodę - tak jak tutaj:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.annaw.netarteria.info/galeria/albums/userpics/morze2.jpg)

jednocześnie f/22 sprawi, że zdjęcie nie będzie zbyt jasne. Oczywiście musisz pamiętać o statywie, inaczej zdjęcie będzie rozmazane.
W krótszym czasie możesz zamrozić ruch:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.annaw.netarteria.info/galeria/albums/userpics/mewa.jpg)
Jednak pamiętaj, że mniej światła, to też ciemniejsze zdjęcie, dlatego wówczas trzeba zwiększyć np na f/3.5

Sorry, że tak łopatologicznie, ale nie wstydzę się przyznać, że sama miałam problemy z opanowaniem "z czym to się je". Tryb M pozwala na odpowiednie dobranie i czasu i przysłony, więc możesz sobie spokojnie eksperymentować.

pol189
15.12.07, 21:15
Tak rada jeśli chodzi o Sp510UZ nie używaj większego ISO niż 400, a będzie dobrze.
Zdjęcia robione z przedziału 50-200 są całkiem dobrej jakości jak na kompakt.

W trybie M masz dodatkowy wskaźnik - jak EKSPOZYCJA.
Gdy ustawisz sobie czas i przysłonę w sposób najbardziej odpowiadający APARATOWI - to wskaźnik ekspozycji powinien wynosić 0. Odchylenia (niewielkie) na + lub - spowodują niedoświetlenie lub prześwietlenie zdjęci. Oczywiście czasem stosuje sie to celowo!
Lepiej zdjęcie niedoświetlić (można je rozjaśnić programowo) niż prześwietlić - takie zdjęcie przeważnie nie uda Ci sie już uratować.
Ten aparat naprawdę pozwala na bardzo kreatywna zabawę! Polecam dokładne przeczytanie instrukcji i zabawę aparatem jednocześnie z jej czytaniem. To najlepszy sposób na SZYBKIE poznanie sprzętu.

Mi ten UZet przyniósł wiele radości!

Wiec do dzieła i miłej zabawy....

Dodam tylko że w zamkniętych pomieszczeniach ten aparat trochę nie domaga, wiec spróbuj robić zdjęcia w RAWach. Potem można to poprawić OlumpusMasterem podczas zapisu do JPGów.

Zapomniałbym jeszcze jedna rada - wyłącz STABILIZACJĘ cyfrowa. Używanie jej powoduje podbicie (czyli automatycznie podwyższa) czułość ISO. Zuum cyfrowy możesz tez sobie domyślnie wyłączyć - optyczny x10 w zupełności powinien starczyć ;)

arekp
17.12.07, 00:18
Jesteście wspaniali - tyle chętnych osób gotowych pomóc.
Jestem początkujący, ze wszystkich rad będę systematycznie korzystał i wtedy jeszcze raz poproszę o ocenę.
Zdaję sobie sprawę, że pewne rzeczy można poprawić w manual, ale chodziło mi głównie o tryb Auto, że już "na starcie" aparat robi zdjęcia o mniejszym nasyceniu barw niż inne. Chociaż może -M ma rację, może te tańsze aparaty "upiększają" świat.
Na teraz wrzuciłem kilka zdjęć, jeśli się coś da na ich podstawie powiedzieć w w/w temacie to bardzo proszę.
http://forum.olympusclub.org/galeria/index.php?cat=15841
Serdecznie pozdrawiam
Arek

-M
17.12.07, 00:26
Kolory wydają mi się zwyczajne, tak jak powinno być.
Teraz zacznij szukać odpowiedniego światła, żeby wyglądały ciekawiej ;)