Zobacz pełną wersję : Olympus SP-510 - wyblakłe zdjęcia
Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
Pozdrawiam
Arek
Arku, a jak tam z ustawieniami (balans bieli itp.)? Nie mam tego aparatu, więc ciężko mi pisać w ciemno, ale zakładam, że pogrzebanie w opcjach na pewno przyniosłoby efekt.
Może tanie aparaty tak naprawdę sztucznie podbijały nasycenie?
Wyblakle to raczej pojecie wzgledne.Moze wstaw jakies z wlaczona redukcja szumu i z wylaczona.Moze tak mocno redukuje szum,ze wyglada na wyblakle.
Coś pokręciłeś w ustawieniach. Te olki mają wielkie mozliwość grzebania
ja mam SP500, wiec bardzo podobny.
Jeśli jesteś początkujący to zrób tak:
1. Zacznij i ucz się fotografując korzystając z programów tematycznych.
2. Po zrobieniu zdjęcia podgladaj jakie parametry dobrał aparat. Dopiero z czasem dojdziesz do manuala , trybu M i S.
Jeśli coś pogrzebałeś, to możesz z resetować ustawienia aparatu na domyślne i to radzę zrobić
Arku popatrz co potrafi ten aparat przeglądając choćby część z ok 5000 fotek na stronie: http://www.pbase.com/cameras/olympus/sp_510_uz Aparat ma potencjał i tak jak przedmówcy wspominali wielkie możliwości nastaw. Jak na razie masz problemy to zwróć sie do bardziej zaawansowanego kolegi o pomoc. Mam wcześniejsze wersje UZ w postaci Camedii 725 UZ i tam np. korekcja ekspozycji dokonywana jest za pomocą cztero-kierunkowego przycisku, tym po prawej stronie na plus i bardzo łatwo niechcący go nacisnąć i mamy gotowe prześwietlone fotki/ powiedzmy wyblakłe/, a nie zawsze człowiek zauważy w wizjerze ikonkę np. +0,7, +2,0 aby to zredukować do 0.0-oczywiście przyciskiem z lewej strony. Być może i tak jest w przypadku SP510/?/ Włącz na początek ustawienia fabryczne/ co radzi zibi/ i na AUTO porób zdjęcia, stopniowo i powoli poznasz aparat i udoskonalisz wiedzę fotograficzną, a wtedy polubisz ten aparat chociażby za możliwość bardzo dużych zbliżeń. Gratulując zakupu pozdrawiam
Wrzuć jakiś przykład i pobaw się korekcją nasycenia, ale najpier ustawienia fabryczne aby zzerować inne ustawienia.
Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
Pozdrawiam
Arek
Mam w ręce sp510uz więc zaczynamy!
1. Wyzeruj wszystkie ustawienia aparatu MENU RESETUJ
2. Jeśli nadal nie przekonują Cię KOLORY podciągnij NASYCENIE - tylko NIE PRZESADŹ!!!!
3. zjedz delikatnie kontrastem.
4. Zostaje ustawienie ręczne balansu bieli.
Najlepiej zrobisz wsadzając nam tu zdjęcie, żebyśmy mogli NAOCZNIE zobaczyć jak to wygląda. Nie wpadaj w panikę TO DOBRY KOMPAKT i potrafi dużo z siebie wycisnąć (w końcu to OLEK :razz: ).
I ostatnia rada. SKALIBRUJ MONITOR - bo może sie potem okazać ze dostaniesz MOCNO PODKOLOROWANE zdjęcia z LABU i będziesz dopiero narzekać.
3maj się i czekamy na foto TESTOWE :D
Witam!
Licze na Wasza pomoc poniewaz konczy mi sie cierpliwosc na robienie zdjeć nocą przy sztucznym swietle aparatem Olympus SP 510 UZ.Posiadam ten model od około roku i tak jak jestem z niego bardzo zadowolony jesli chodzi o jakosc zdjec wykonywanych za dnia tak nie moge patrzec na zdjecia ktore robie nocą w pomieszczeniach lub tez na powietrzu.Od razu dodam ze nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem tego modelu- po prostu czesto lubie chwytac za aparat i robić dobre zdjecia-co niestety przy sztucznym swietle wogole mi nie wychodzi.Zdjecia robie na AUTO bez lampy( SQ1 2048x1536) a czasem korzystam z programu SCN zdjecia nocne ale efekt raczej podobny czyli duza ilosc szumów,zdjecia sa pozbawione żywych kolorów.To sa pierwsze "efekty" które sie rzucaja w oczy przy pozniejszym przegladaniu zdjec.Wiem ze jest to dobry model aparatu(moze nie zadna górna półka-ale po prostu dobry dla kogos takiego jak ja czyli amatora lubiacego uchwycac rozne fajne momenty)Prosze o pomoc w tej kwestii ludzi ktorzy znaja sie duzo lepiej i sami uzytkuja badz kiedys uzytkowali ten model.Dziekuje i pozdrawiam
Ha!! noriaki i tu cię mam. te aparaty na AUTO robią jedna fatalna rzecz. makabrycznie podbijaja ISO, co masakruje zdjęcie. Nie rób na AUTO. Weź M albo S ustaw ISO nie wiecej jak 400 (pokombinuj i zmniejszymi ale wtedy wydłuż czasy). Przy dłuższych czasach użyj statywu, bo będą poruszone.
Te apararty jak im brakuje światła zamiast stabilizacji walą ISO800 i więcej jak ma, a to niszczy jakość foty
Syd Barrett
15.12.07, 16:55
(..) Przy dłuższych czasach użyj statywu, bo będą poruszone.
Te apararty jak im brakuje światła zamiast stabilizacji walą ISO800 i więcej jak ma, a to niszczy jakość foty
- zamiast statywu możesz "użyć" jakiegoś murku lub ławki, książki, chodnika (opatulonego w chusteczkę;)) albo po prostu oprzeć aparat o ścianę tak, żeby się nie bujał.
Co do ISO to (prawie)zawsze używaj ISO 100. Zdjęcie będzie się wykonywać dłużej ale za to będzie wyższa jakość.
Wielkie dzieki za pomoc!Z miejsca widoczna róznica .Robilem zdjecia na A/S oraz na M zmniejszyłem wartość ISO do 100 i zdjecia wygladaja nareszcie jak zdjecia a nie jak jeden wielki szum:-).Próbowalem tez bawic sie innymi ustawieniami ale tam jest ich zbyt duzo.Wiec chcialbym spytac na jakich parametrach Wy robicie zdjecia tzn przy opcji M lub A/S jaki czas otwarcia migawki?,jaka wartosc przysłony? sa najlepszymi ustawieniami w pomieszczeniach a jakie w nocy na powietrzu.I w koncu jaka jest róznica jesli uzywam opcji M lub opcji A/S.Wielkie dzieki za pomoc-juz nie mysle o zmianie aparatu!
To ja zareklamuję swoją galerię www.anna-w.go.pl :mrgreen: - bo tam jest napisane jaka przysłona, jaki czas i ISO - to wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać.
Długi czas pozwoli Ci rozmazać np wodę - tak jak tutaj:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.annaw.netarteria.info/galeria/albums/userpics/morze2.jpg)
jednocześnie f/22 sprawi, że zdjęcie nie będzie zbyt jasne. Oczywiście musisz pamiętać o statywie, inaczej zdjęcie będzie rozmazane.
W krótszym czasie możesz zamrozić ruch:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.annaw.netarteria.info/galeria/albums/userpics/mewa.jpg)
Jednak pamiętaj, że mniej światła, to też ciemniejsze zdjęcie, dlatego wówczas trzeba zwiększyć np na f/3.5
Sorry, że tak łopatologicznie, ale nie wstydzę się przyznać, że sama miałam problemy z opanowaniem "z czym to się je". Tryb M pozwala na odpowiednie dobranie i czasu i przysłony, więc możesz sobie spokojnie eksperymentować.
Tak rada jeśli chodzi o Sp510UZ nie używaj większego ISO niż 400, a będzie dobrze.
Zdjęcia robione z przedziału 50-200 są całkiem dobrej jakości jak na kompakt.
W trybie M masz dodatkowy wskaźnik - jak EKSPOZYCJA.
Gdy ustawisz sobie czas i przysłonę w sposób najbardziej odpowiadający APARATOWI - to wskaźnik ekspozycji powinien wynosić 0. Odchylenia (niewielkie) na + lub - spowodują niedoświetlenie lub prześwietlenie zdjęci. Oczywiście czasem stosuje sie to celowo!
Lepiej zdjęcie niedoświetlić (można je rozjaśnić programowo) niż prześwietlić - takie zdjęcie przeważnie nie uda Ci sie już uratować.
Ten aparat naprawdę pozwala na bardzo kreatywna zabawę! Polecam dokładne przeczytanie instrukcji i zabawę aparatem jednocześnie z jej czytaniem. To najlepszy sposób na SZYBKIE poznanie sprzętu.
Mi ten UZet przyniósł wiele radości!
Wiec do dzieła i miłej zabawy....
Dodam tylko że w zamkniętych pomieszczeniach ten aparat trochę nie domaga, wiec spróbuj robić zdjęcia w RAWach. Potem można to poprawić OlumpusMasterem podczas zapisu do JPGów.
Zapomniałbym jeszcze jedna rada - wyłącz STABILIZACJĘ cyfrowa. Używanie jej powoduje podbicie (czyli automatycznie podwyższa) czułość ISO. Zuum cyfrowy możesz tez sobie domyślnie wyłączyć - optyczny x10 w zupełności powinien starczyć ;)
Jesteście wspaniali - tyle chętnych osób gotowych pomóc.
Jestem początkujący, ze wszystkich rad będę systematycznie korzystał i wtedy jeszcze raz poproszę o ocenę.
Zdaję sobie sprawę, że pewne rzeczy można poprawić w manual, ale chodziło mi głównie o tryb Auto, że już "na starcie" aparat robi zdjęcia o mniejszym nasyceniu barw niż inne. Chociaż może -M ma rację, może te tańsze aparaty "upiększają" świat.
Na teraz wrzuciłem kilka zdjęć, jeśli się coś da na ich podstawie powiedzieć w w/w temacie to bardzo proszę.
http://forum.olympusclub.org/galeria/index.php?cat=15841
Serdecznie pozdrawiam
Arek
Kolory wydają mi się zwyczajne, tak jak powinno być.
Teraz zacznij szukać odpowiedniego światła, żeby wyglądały ciekawiej ;)