Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
Pozdrawiam
Arek
Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
Pozdrawiam
Arek
Może tanie aparaty tak naprawdę sztucznie podbijały nasycenie?
Wyblakle to raczej pojecie wzgledne.Moze wstaw jakies z wlaczona redukcja szumu i z wylaczona.Moze tak mocno redukuje szum,ze wyglada na wyblakle.
Coś pokręciłeś w ustawieniach. Te olki mają wielkie mozliwość grzebania
ja mam SP500, wiec bardzo podobny.
Jeśli jesteś początkujący to zrób tak:
1. Zacznij i ucz się fotografując korzystając z programów tematycznych.
2. Po zrobieniu zdjęcia podgladaj jakie parametry dobrał aparat. Dopiero z czasem dojdziesz do manuala , trybu M i S.
Jeśli coś pogrzebałeś, to możesz z resetować ustawienia aparatu na domyślne i to radzę zrobić
/*...................*/
/* ...........................*/
Arku popatrz co potrafi ten aparat przeglądając choćby część z ok 5000 fotek na stronie: http://www.pbase.com/cameras/olympus/sp_510_uz Aparat ma potencjał i tak jak przedmówcy wspominali wielkie możliwości nastaw. Jak na razie masz problemy to zwróć sie do bardziej zaawansowanego kolegi o pomoc. Mam wcześniejsze wersje UZ w postaci Camedii 725 UZ i tam np. korekcja ekspozycji dokonywana jest za pomocą cztero-kierunkowego przycisku, tym po prawej stronie na plus i bardzo łatwo niechcący go nacisnąć i mamy gotowe prześwietlone fotki/ powiedzmy wyblakłe/, a nie zawsze człowiek zauważy w wizjerze ikonkę np. +0,7, +2,0 aby to zredukować do 0.0-oczywiście przyciskiem z lewej strony. Być może i tak jest w przypadku SP510/?/ Włącz na początek ustawienia fabryczne/ co radzi zibi/ i na AUTO porób zdjęcia, stopniowo i powoli poznasz aparat i udoskonalisz wiedzę fotograficzną, a wtedy polubisz ten aparat chociażby za możliwość bardzo dużych zbliżeń. Gratulując zakupu pozdrawiam
Wrzuć jakiś przykład i pobaw się korekcją nasycenia, ale najpier ustawienia fabryczne aby zzerować inne ustawienia.
Mam w ręce sp510uz więc zaczynamy!Zamieszczone przez arekp
1. Wyzeruj wszystkie ustawienia aparatu MENU RESETUJ
2. Jeśli nadal nie przekonują Cię KOLORY podciągnij NASYCENIE - tylko NIE PRZESADŹ!!!!
3. zjedz delikatnie kontrastem.
4. Zostaje ustawienie ręczne balansu bieli.
Najlepiej zrobisz wsadzając nam tu zdjęcie, żebyśmy mogli NAOCZNIE zobaczyć jak to wygląda. Nie wpadaj w panikę TO DOBRY KOMPAKT i potrafi dużo z siebie wycisnąć (w końcu to OLEK).
I ostatnia rada. SKALIBRUJ MONITOR - bo może sie potem okazać ze dostaniesz MOCNO PODKOLOROWANE zdjęcia z LABU i będziesz dopiero narzekać.
3maj się i czekamy na foto TESTOWE![]()
Witam!
Licze na Wasza pomoc poniewaz konczy mi sie cierpliwosc na robienie zdjeć nocą przy sztucznym swietle aparatem Olympus SP 510 UZ.Posiadam ten model od około roku i tak jak jestem z niego bardzo zadowolony jesli chodzi o jakosc zdjec wykonywanych za dnia tak nie moge patrzec na zdjecia ktore robie nocą w pomieszczeniach lub tez na powietrzu.Od razu dodam ze nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem tego modelu- po prostu czesto lubie chwytac za aparat i robić dobre zdjecia-co niestety przy sztucznym swietle wogole mi nie wychodzi.Zdjecia robie na AUTO bez lampy( SQ1 2048x1536) a czasem korzystam z programu SCN zdjecia nocne ale efekt raczej podobny czyli duza ilosc szumów,zdjecia sa pozbawione żywych kolorów.To sa pierwsze "efekty" które sie rzucaja w oczy przy pozniejszym przegladaniu zdjec.Wiem ze jest to dobry model aparatu(moze nie zadna górna półka-ale po prostu dobry dla kogos takiego jak ja czyli amatora lubiacego uchwycac rozne fajne momenty)Prosze o pomoc w tej kwestii ludzi ktorzy znaja sie duzo lepiej i sami uzytkuja badz kiedys uzytkowali ten model.Dziekuje i pozdrawiam
Ha!! noriaki i tu cię mam. te aparaty na AUTO robią jedna fatalna rzecz. makabrycznie podbijaja ISO, co masakruje zdjęcie. Nie rób na AUTO. Weź M albo S ustaw ISO nie wiecej jak 400 (pokombinuj i zmniejszymi ale wtedy wydłuż czasy). Przy dłuższych czasach użyj statywu, bo będą poruszone.
Te apararty jak im brakuje światła zamiast stabilizacji walą ISO800 i więcej jak ma, a to niszczy jakość foty
/*...................*/
/* ...........................*/