Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Olympus SP-510 - wyblakłe zdjęcia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus SP-510 - wyblakłe zdjęcia

Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
    Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
    Pozdrawiam
    Arek

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Arku, a jak tam z ustawieniami (balans bieli itp.)? Nie mam tego aparatu, więc ciężko mi pisać w ciemno, ale zakładam, że pogrzebanie w opcjach na pewno przyniosłoby efekt.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Może tanie aparaty tak naprawdę sztucznie podbijały nasycenie?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Wyblakle to raczej pojecie wzgledne.Moze wstaw jakies z wlaczona redukcja szumu i z wylaczona.Moze tak mocno redukuje szum,ze wyglada na wyblakle.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Coś pokręciłeś w ustawieniach. Te olki mają wielkie mozliwość grzebania
    ja mam SP500, wiec bardzo podobny.
    Jeśli jesteś początkujący to zrób tak:
    1. Zacznij i ucz się fotografując korzystając z programów tematycznych.
    2. Po zrobieniu zdjęcia podgladaj jakie parametry dobrał aparat. Dopiero z czasem dojdziesz do manuala , trybu M i S.

Jeśli coś pogrzebałeś, to możesz z resetować ustawienia aparatu na domyślne i to radzę zrobić
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Arku popatrz co potrafi ten aparat przeglądając choćby część z ok 5000 fotek na stronie: http://www.pbase.com/cameras/olympus/sp_510_uz Aparat ma potencjał i tak jak przedmówcy wspominali wielkie możliwości nastaw. Jak na razie masz problemy to zwróć sie do bardziej zaawansowanego kolegi o pomoc. Mam wcześniejsze wersje UZ w postaci Camedii 725 UZ i tam np. korekcja ekspozycji dokonywana jest za pomocą cztero-kierunkowego przycisku, tym po prawej stronie na plus i bardzo łatwo niechcący go nacisnąć i mamy gotowe prześwietlone fotki/ powiedzmy wyblakłe/, a nie zawsze człowiek zauważy w wizjerze ikonkę np. +0,7, +2,0 aby to zredukować do 0.0-oczywiście przyciskiem z lewej strony. Być może i tak jest w przypadku SP510/?/ Włącz na początek ustawienia fabryczne/ co radzi zibi/ i na AUTO porób zdjęcia, stopniowo i powoli poznasz aparat i udoskonalisz wiedzę fotograficzną, a wtedy polubisz ten aparat chociażby za możliwość bardzo dużych zbliżeń. Gratulując zakupu pozdrawiam

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Wrzuć jakiś przykład i pobaw się korekcją nasycenia, ale najpier ustawienia fabryczne aby zzerować inne ustawienia.

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Olympus SP-510 - wyblakłe zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez arekp
    Aparat robi wyblakłe zdjęcia, kolory nie są tak żywe jak na zdjęciach wykonanych o połowę tańszymi aparatami. Zaczynam żałować zakupu.
    Jak jest Wasza rada? czy taka wada ma szansę w serwisie? A może można coś w nim ustawić?
    Pozdrawiam
    Arek
    Mam w ręce sp510uz więc zaczynamy!

1. Wyzeruj wszystkie ustawienia aparatu MENU RESETUJ
    2. Jeśli nadal nie przekonują Cię KOLORY podciągnij NASYCENIE - tylko NIE PRZESADŹ!!!!
    3. zjedz delikatnie kontrastem.
    4. Zostaje ustawienie ręczne balansu bieli.

Najlepiej zrobisz wsadzając nam tu zdjęcie, żebyśmy mogli NAOCZNIE zobaczyć jak to wygląda. Nie wpadaj w panikę TO DOBRY KOMPAKT i potrafi dużo z siebie wycisnąć (w końcu to OLEK ).

I ostatnia rada. SKALIBRUJ MONITOR - bo może sie potem okazać ze dostaniesz MOCNO PODKOLOROWANE zdjęcia z LABU i będziesz dopiero narzekać.

3maj się i czekamy na foto TESTOWE

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Sp 510 uz

Witam!
    Licze na Wasza pomoc poniewaz konczy mi sie cierpliwosc na robienie zdjeć nocą przy sztucznym swietle aparatem Olympus SP 510 UZ.Posiadam ten model od około roku i tak jak jestem z niego bardzo zadowolony jesli chodzi o jakosc zdjec wykonywanych za dnia tak nie moge patrzec na zdjecia ktore robie nocą w pomieszczeniach lub tez na powietrzu.Od razu dodam ze nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem tego modelu- po prostu czesto lubie chwytac za aparat i robić dobre zdjecia-co niestety przy sztucznym swietle wogole mi nie wychodzi.Zdjecia robie na AUTO bez lampy( SQ1 2048x1536) a czasem korzystam z programu SCN zdjecia nocne ale efekt raczej podobny czyli duza ilosc szumów,zdjecia sa pozbawione żywych kolorów.To sa pierwsze "efekty" które sie rzucaja w oczy przy pozniejszym przegladaniu zdjec.Wiem ze jest to dobry model aparatu(moze nie zadna górna półka-ale po prostu dobry dla kogos takiego jak ja czyli amatora lubiacego uchwycac rozne fajne momenty)Prosze o pomoc w tej kwestii ludzi ktorzy znaja sie duzo lepiej i sami uzytkuja badz kiedys uzytkowali ten model.Dziekuje i pozdrawiam

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ha!! noriaki i tu cię mam. te aparaty na AUTO robią jedna fatalna rzecz. makabrycznie podbijaja ISO, co masakruje zdjęcie. Nie rób na AUTO. Weź M albo S ustaw ISO nie wiecej jak 400 (pokombinuj i zmniejszymi ale wtedy wydłuż czasy). Przy dłuższych czasach użyj statywu, bo będą poruszone.
    Te apararty jak im brakuje światła zamiast stabilizacji walą ISO800 i więcej jak ma, a to niszczy jakość foty
    /*...................*/
    /* ...........................*/