PDA

Zobacz pełną wersję : C-5060, C-7070 - czy warto jeszcze kupić?

Karol
8.12.07, 14:03
Witam,
Coś mnie naszło na posiadanie aparatu w miarę małego, którego mógłbym wszędzie zabrać ze sobą. Współcześnie dobrych kompaktów się nie robi (generalnie) więc pomyślałem o zakupie używanego Olka 5060 lub 7070 - głównie ze względu na szeroki obiektyw, jakość obudowy i odchylany LCD. Kiedyś miałem G5, 717 więc aparaty tej klasy trochę znam, mniej więcej wiem czego się spodziewać... Wspomnianych Olków nie miałem ale kiedyś chciałem mieć - wówczas drogie były. Ciągle mam C-4000, ma zacny obiektyw ale jest wooolny i nie odchylę LCD, nie ma rawa (tylko tiff) no i te karty SM...
Używane Olki - te co mnie interesują aktualnie można mieć za kilka stówek... - czasem można spotkać egzemplarze w bardzo ładnym stanie...
Aktualnie mam m.in. E-330+14-54 a więc zdjęcia mam czym robić... A więc warto zakupić C-5060 lub C-7070 w tej sytuacji czy tylko mam jakieś dziwne zachcianki?
Aparat chciałbym mieć często ze sobą, m.in. do dyskretnych fot na ulicy...
Wszelkie sugestie, uwagi mile widziane...

Dag
8.12.07, 15:23
5060 zapisuje rawa ok. 10 sekund, to chyba najwazniejsza informacja na poczatek
poza tym swietny kompakt, bardzo wytrzymaly, upadl mi kiedys na asfalt z 1,5m i nic ...
bardzo przyjemny w obsludze, mozna go sobie fajnie skonfigurowac
niewiem czy i o ile lepszy jest 7070
problemem w 5060 byl blad w elektronice, aparaty z pewnych serii wariowaly, cos sie psulo...
nie slyszalem aby w 7070 byl podobny problem

Karol
8.12.07, 15:32

Więc robię 1 fotę i mogę iść do Mac Donalda na kawę bo aparat zajęty czy jednak w buforze zmieści mi się kilka rawów nim zapcham aparat?

Kaz de Wro
8.12.07, 15:34
[...]Aparat chciałbym mieć często ze sobą, m.in. do dyskretnych fot na ulicy... Wszelkie sugestie, uwagi mile widziane...

kiedyś przymierzałem sie do tego aparatu, ale w końcu wybrałem c8080. Pancerna maszyna idealna do walk ulicznych ;) ale czy poręczna

ps. cóż ten Rafał uczynił , że forum staje się istną wylęgarnią street-foterów
A to dopiero początek :mrgreen:

matzone
8.12.07, 16:38
C-7070 to bardzo poręczny aparacik ale jeśli masz już lustro olka to pobawisz się kompaktem kilka razy i odłożysz na półkę. Człowiek łatwo przyzwyczaja się do wspaniałej ergonomi w lustrzance i póżniej ciężko powalczyć z aparatem typu zaawansowany kompakt.
Myślę, że powolna praca c-7070 dyskwalifikuje go do pracy na ulicy (zapis, AF). To są moje odczucia i na Twoim miejscu zrezygnował bym z kupna tych maszyn.
E-330 ma rozsądnie zaprojektowany LCD i można tym aparatem strzelać zdjęcia spod kurtki.
Pozdrawiam

Dag
8.12.07, 17:02

Więc robię 1 fotę i mogę iść do Mac Donalda na kawę bo aparat zajęty czy jednak w buforze zmieści mi się kilka rawów nim zapcham aparat?

mozna ustawic serie i olek robi 3 albo 4 rawy ( nie pamietam) i wtedy to nie tylko kawa ale i duzy zestaw
jak jest tryb zdjec pojedynczych to robi rawa i wisimy
do streetu sie nie nadaje, chyba ze iso 400, tryb czarno bialy i jpg, wtedy mozna ustawic ostrosc na hiperfokalna a szumy robia takie niby ziarno :)
w kazdym razie to bardzo fajny aparacik

mathu
8.12.07, 17:25
Witam,
Coś mnie naszło na posiadanie aparatu w miarę małego, którego mógłbym wszędzie zabrać ze sobą. Współcześnie dobrych kompaktów się nie robi (generalnie) więc pomyślałem o zakupie używanego Olka 5060 lub 7070
To jedne z najlepszych kompaktów jakie kiedykolwiek ukazały się na rynku, ale nie są ani małe ani szybkie.

Ostatnio mamy modę na Ricoha GX100, może on ci się spodoba. Wg DPR zapisuje RAW w 5s.

kasprzyk
8.12.07, 19:57
Witajcie

W 7070 - raw faktycznie to 10 sek, mi to akurat nie przeszkadza, bo tego formatu nie używam.

co do AF - na zewnątrz w dzień , nigdy nie zwróciłem uwagi na długi czas ostrzenia - bo w zasadzie jest bardzo szybki (co innego w ciemnym pomieszczeniu - długo to trwa. W makro, potrafi się gubić) Nie mam porównania do innego aparatu - nie jestem więc obiektywny.

Aparat posiadam prawie dwa lata, zrobiłem sporo zdjęć - (przy okazji - wiecie jak odczytać licznik ?) - i jestem pełen podziwu dla jego wytrzymałości, na zewnątrz wygląda jak nie używany, przez ten cały okres zawiesił się chyba dwa razy (dokładnie to na starcie, nigdy w ciągu wykonywania zdjęć).

chyba go przechwaliłem ;) , właśnie okazuje się, że zaczęło przerywać pokrętło od zmiany funkcji - a dokładnie przy zmianie jego funkcji aparat się wyłącza - wyraźnie coś zaczęło tam przerywać :|
złośliwość rzeczy martwych - jeszcze kilka dni temu było wszystko OK!

pzdr

HrabiaMiod
8.12.07, 21:04
Witaj
Mam C5060. Ale aktualnie używam E1. Jak chodzi o AF to ten z e1 to demon przy tym kompaktowym. Na zewnatrz da radę, ale w pomieszczeniach? Masakra. Tak samo z makro - czasem lubi nie trafić. Zaletą jest odchylany LCD. Minusem jest na pewno szybkość. I AF i przede wszystkim zapisie. Raczej nie nadaje się do RAW. Za długo trwa zapis. No i ISO - max do 400, z tym, że to 400 w cieniach naprawdę szumi. I to wcale nie przyjemnie, ładnie czy coś. Pancerna obudowa - ze stopów magnezu chyba - naprawdę miłe wykonanie, ergonomia też na wysokim jak na kompakt poziomie. Ogólnie, gdyby nie ten wolny zapis to pracuje się całkiem miło. Chyba, że będziesz sypał w jpgach - chyba lepsze rozwiązanie. Co do świrowania - mój tak miał To był jakiś błąd producenta - nie jestem pewien, ale chyba Olek naprawia za darmo, nawet po gwar. Aa.. i guma mi się odklejała ;d

Pozdrawiam

Jeśli masz jakieś pytania - możesz napisać pw - z chęcią pomogę.

kasprzyk
8.12.07, 21:46
Jeśli masz jakieś pytania - możesz napisać pw - z chęcią pomogę.

Witaj

Jeżeli to było skierowane do mnie - to bardzo proszę o wszelkie wskazówki tutaj założyłem osobny wątek:
https://forum.olympusclub.pl/topics3/c-7070-prawdopodbnie-pokretlo-on-off-vt12754.htm

głównie zastanawiam się nad jego rozbiórką - po dojściu do wyłącznika (pokrętła) będę miał obraz sytuacji czy taki włącznik jest naprawialny czy musi być wymieniony.

pzdr

Karol
8.12.07, 22:00
Dzięki za odpowiedzi, nieco mnie ukierunkowały ale raczej na powstrzymanie sie z zakupem. To świetne kompakty były ale dziś chyba zbyt wiele by mnie wkurzało, człowiek się przyzwyczaja do jakości i komfortu lustra... Póki co sie więc wstrzymuję, może kupię jakiś współczesny kompakt jak się trafi taki co mnie przekona... ;-)

kasprzyk - przy jakości i podejściu serwisu Olka nie kombinowałbym z samodzielnym rozbieraniem. Chyba można wiele zepsuć a niewiele naprawić... Wysłałbym do serwisu i czekałbym na ich opinie, wyceny...

kasprzyk
8.12.07, 22:15
Witaj

Dzięki za radę.

Nie jestem uparty w pewnych sprawach i za pewne zrobię tak jak radzisz. Z elektroniką mam trochę do czynienia, ostatnio nawet naprawiłem budzik elektroniczny ;) , ale staram się nie zabierać za rzeczy, do których nie mam wsparcia (instrukcja rozbiórki rozwiałaby moje obawy lub kazała tego zaniechać)

Usterka wydaje się być ewidentna - albo uszkodzone styki włącznika lub zimny lut jeżeli wyłącznik jest wstawiony na płytę drukowaną.

Jak można skontaktować się z serwisem, macie namiary ?

Pzdr

Karol
8.12.07, 22:18
Witaj

Jak można skontaktować się z serwisem, macie namiary ?

Pzdr
Wszelkie namiary i info tu:

http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm

kasprzyk
8.12.07, 22:27
Przeraziła mnie trochę zryczałtowana cena naprawy akurat mojego modelu:

524zł

no ale nic - życie :| napiszę najpierw, może w sytuacji pokrętła potraktują to inaczej.

dzięki

pozdrawiam

sajonara
9.12.07, 12:26
Naprawiałem samodzielnie pokretło trybów w c5060 całkiem niedawno. "Dojście" do pokretła on-off jest praktycznie takie samo. jeśli chcesz sie pobawić i zdobędziesz pokrętło na wymiane, to podeślę ci instrukcję rozbiórki ze zdjęciami. Jest po niemiecku, warto przetłumaczyć, bo sa miejsca "newralgiczne". Cała operacja zajmuje godzinę takiej lamie elektrotechnicznej jak ja. Z drugiej strony zaoszczędzisz kilkaset złotych i masz w pełni działający sprzęt.
Jest jeszcze wyjscie, że serwis naprawi ci to gratis po gwarancji (niektórzy dostąpili tej łaski, ja nie :D ), ale szczerze w to watpię. Jakby co to daj znać na forum.

kasprzyk
9.12.07, 12:37
Witaj

Dzięki za odzew.

To więc jestem na etapie szukania gwarancji, możliwe że takowa jeszcze go obejmuje.
Jeżeli nie, to skorzystam z Twojej pomocy.

Także słyszałem o tym, że naprawiają ten element nawet pogwarancyjnie - ale co i jak dokładnie to nie wiem. Ucieszyłem się w pierwszej chwili, że naprawy są zryczałtowane - ale te 524zł akurat za przełącznik wydało się sporo.
pzdr

mimo wszystko jeżeli zechcesz, to możesz przesłać tą instrukcję
pozdrawiam

mail: marek.k@antserwis.pl

sajonara
9.12.07, 14:25
Poszło na maila, a swoją drogą właśnie sobie uzmysłowiłem że on-off jest zintegrowany z dial button, więc chcąc niechcąc wymieniasz całość. Tak jest w 5060, ale w 7070 może też.