Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: C-5060, C-7070 - czy warto jeszcze kupić?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

C-5060, C-7070 - czy warto jeszcze kupić?

Witam,
    Coś mnie naszło na posiadanie aparatu w miarę małego, którego mógłbym wszędzie zabrać ze sobą. Współcześnie dobrych kompaktów się nie robi (generalnie) więc pomyślałem o zakupie używanego Olka 5060 lub 7070 - głównie ze względu na szeroki obiektyw, jakość obudowy i odchylany LCD. Kiedyś miałem G5, 717 więc aparaty tej klasy trochę znam, mniej więcej wiem czego się spodziewać... Wspomnianych Olków nie miałem ale kiedyś chciałem mieć - wówczas drogie były. Ciągle mam C-4000, ma zacny obiektyw ale jest wooolny i nie odchylę LCD, nie ma rawa (tylko tiff) no i te karty SM...
    Używane Olki - te co mnie interesują aktualnie można mieć za kilka stówek... - czasem można spotkać egzemplarze w bardzo ładnym stanie...
    Aktualnie mam m.in. E-330+14-54 a więc zdjęcia mam czym robić... A więc warto zakupić C-5060 lub C-7070 w tej sytuacji czy tylko mam jakieś dziwne zachcianki?
    Aparat chciałbym mieć często ze sobą, m.in. do dyskretnych fot na ulicy...
    Wszelkie sugestie, uwagi mile widziane...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    5060 zapisuje rawa ok. 10 sekund, to chyba najwazniejsza informacja na poczatek
    poza tym swietny kompakt, bardzo wytrzymaly, upadl mi kiedys na asfalt z 1,5m i nic ...
    bardzo przyjemny w obsludze, mozna go sobie fajnie skonfigurowac
    niewiem czy i o ile lepszy jest 7070
    problemem w 5060 byl blad w elektronice, aparaty z pewnych serii wariowaly, cos sie psulo...
    nie slyszalem aby w 7070 byl podobny problem

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dag
    Więc robię 1 fotę i mogę iść do Mac Donalda na kawę bo aparat zajęty czy jednak w buforze zmieści mi się kilka rawów nim zapcham aparat?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Re: C-5060, C-7070 - czy warto jeszcze kupić?

Cytat Zamieszczone przez ktotek
    [...]Aparat chciałbym mieć często ze sobą, m.in. do dyskretnych fot na ulicy... Wszelkie sugestie, uwagi mile widziane...
    kiedyś przymierzałem sie do tego aparatu, ale w końcu wybrałem c8080. Pancerna maszyna idealna do walk ulicznych ale czy poręczna

ps. cóż ten Rafał uczynił , że forum staje się istną wylęgarnią street-foterów
    A to dopiero początek

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    C-7070 to bardzo poręczny aparacik ale jeśli masz już lustro olka to pobawisz się kompaktem kilka razy i odłożysz na półkę. Człowiek łatwo przyzwyczaja się do wspaniałej ergonomi w lustrzance i póżniej ciężko powalczyć z aparatem typu zaawansowany kompakt.
    Myślę, że powolna praca c-7070 dyskwalifikuje go do pracy na ulicy (zapis, AF). To są moje odczucia i na Twoim miejscu zrezygnował bym z kupna tych maszyn.
    E-330 ma rozsądnie zaprojektowany LCD i można tym aparatem strzelać zdjęcia spod kurtki.
    Pozdrawiam
    c-7070

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dag
    Więc robię 1 fotę i mogę iść do Mac Donalda na kawę bo aparat zajęty czy jednak w buforze zmieści mi się kilka rawów nim zapcham aparat?
    mozna ustawic serie i olek robi 3 albo 4 rawy ( nie pamietam) i wtedy to nie tylko kawa ale i duzy zestaw
    jak jest tryb zdjec pojedynczych to robi rawa i wisimy
    do streetu sie nie nadaje, chyba ze iso 400, tryb czarno bialy i jpg, wtedy mozna ustawic ostrosc na hiperfokalna a szumy robia takie niby ziarno
    w kazdym razie to bardzo fajny aparacik

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Re: C-5060, C-7070 - czy warto jeszcze kupić?

Witam,
    Coś mnie naszło na posiadanie aparatu w miarę małego, którego mógłbym wszędzie zabrać ze sobą. Współcześnie dobrych kompaktów się nie robi (generalnie) więc pomyślałem o zakupie używanego Olka 5060 lub 7070
    To jedne z najlepszych kompaktów jakie kiedykolwiek ukazały się na rynku, ale nie są ani małe ani szybkie.

Ostatnio mamy modę na Ricoha GX100, może on ci się spodoba. Wg DPR zapisuje RAW w 5s.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witajcie

W 7070 - raw faktycznie to 10 sek, mi to akurat nie przeszkadza, bo tego formatu nie używam.

co do AF - na zewnątrz w dzień , nigdy nie zwróciłem uwagi na długi czas ostrzenia - bo w zasadzie jest bardzo szybki (co innego w ciemnym pomieszczeniu - długo to trwa. W makro, potrafi się gubić) Nie mam porównania do innego aparatu - nie jestem więc obiektywny.

Aparat posiadam prawie dwa lata, zrobiłem sporo zdjęć - (przy okazji - wiecie jak odczytać licznik ?) - i jestem pełen podziwu dla jego wytrzymałości, na zewnątrz wygląda jak nie używany, przez ten cały okres zawiesił się chyba dwa razy (dokładnie to na starcie, nigdy w ciągu wykonywania zdjęć).

chyba go przechwaliłem , właśnie okazuje się, że zaczęło przerywać pokrętło od zmiany funkcji - a dokładnie przy zmianie jego funkcji aparat się wyłącza - wyraźnie coś zaczęło tam przerywać
    złośliwość rzeczy martwych - jeszcze kilka dni temu było wszystko OK!

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Witaj
    Mam C5060. Ale aktualnie używam E1. Jak chodzi o AF to ten z e1 to demon przy tym kompaktowym. Na zewnatrz da radę, ale w pomieszczeniach? Masakra. Tak samo z makro - czasem lubi nie trafić. Zaletą jest odchylany LCD. Minusem jest na pewno szybkość. I AF i przede wszystkim zapisie. Raczej nie nadaje się do RAW. Za długo trwa zapis. No i ISO - max do 400, z tym, że to 400 w cieniach naprawdę szumi. I to wcale nie przyjemnie, ładnie czy coś. Pancerna obudowa - ze stopów magnezu chyba - naprawdę miłe wykonanie, ergonomia też na wysokim jak na kompakt poziomie. Ogólnie, gdyby nie ten wolny zapis to pracuje się całkiem miło. Chyba, że będziesz sypał w jpgach - chyba lepsze rozwiązanie. Co do świrowania - mój tak miał To był jakiś błąd producenta - nie jestem pewien, ale chyba Olek naprawia za darmo, nawet po gwar. Aa.. i guma mi się odklejała ;d

Pozdrawiam

Jeśli masz jakieś pytania - możesz napisać pw - z chęcią pomogę.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09

Jeśli masz jakieś pytania - możesz napisać pw - z chęcią pomogę.
    Witaj

Jeżeli to było skierowane do mnie - to bardzo proszę o wszelkie wskazówki tutaj założyłem osobny wątek:
    https://forum.olympusclub.pl/topics3...ff-vt12754.htm

głównie zastanawiam się nad jego rozbiórką - po dojściu do wyłącznika (pokrętła) będę miał obraz sytuacji czy taki włącznik jest naprawialny czy musi być wymieniony.

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300