PDA

Zobacz pełną wersję : Szumy w Lightroom

rakukrakow
26.02.15, 23:03
Znalazłem wątek o kolorach w Lightroom-ie, ale o szumach jeszcze nie.

Chciałem się podzielić z wami następującymi postrzeżeniami.

LH w wersji 5.x (w tej chwili testuje 5.7) zupełnie nie radzi sobie z szumami, jeżeli obrabiamy pliki RAW.
Z tego co pamiętam tak samo było to dla E-3 o jest w tej chwili dla OM-D M1.

Jako że M1 mam od paru dni, zacząłem robić fotki i testować sprzęt. Jednak podgląd pliku RAW w LR już zwrócił moją uwagę na kropkowany obraz.

Sprawdziłem dzisiaj na przykładowym cropie (powiększenie 180%) zdjęcia - ISO 1600, F 3.5, 200 mm.
141942

Wywoływałem ten sam plik 3 razy do TIFFa.
Efekty zestawiłem na jednym zdjęciu (mam nadzieję, że mimo rozmiaru widać efekty).

Czy macie na to jakiś pomysł ??
LR ma swoje plusy, jednak taki sposób działania zupełnie go dyskwalifikuje.

Poniżej crop ze zdjęcia wywołanego w LR (odszumianie wyłączone) :

141943

szafir51
26.02.15, 23:07
czy w LR miałeś włączone wyostrzanie (Sharpening)? Jeżeli tak to wyłącz i sprawdź rezultat.

And.N
26.02.15, 23:19
Tak jak pisze szafir51. W LR masz domyślne wyostrzanie na wartość 25. Jeśli suwak Masking jest ustawiony na 0 (domyślnie) to wyostrzane są wszystkie piksele łącznie z szumem, stąd różnica.
Możesz decydować co ma być wyostrzone przesuwając suwak Masking w prawo trzymając jednocześnie wciśnięty lewy Alt na klawiaturze. LR dobrze sobie radzi z szumami:)

rakukrakow
26.02.15, 23:25
Chyba nie do końca jest to prawda, albo oprogramowanie Olympusa odszumia ponadprogramowo zdjęcia :

LR - Sharpening na 0, Luminanse na 0

141944

Teraz podobny crop z OV

141945

Ja widzę dużą różnice, a wy ?

And.N
26.02.15, 23:51
Chyba nie do końca jest to prawda, albo oprogramowanie Olympusa odszumia ponadprogramowo zdjęcia...
Nie wiem czy Olympus odszumia ponadprogramowo ale rzeczywiście różnica jest nawet przy wyłączonym wyostrzaniu w LR. (Sprawdziłem na innym .orf)

rakukrakow
27.02.15, 00:07
Panowie i panie: jak z tym żyć ?

A tak poważnie to czym wywoływać (czym wywołujecie) RAWy ???

epicure
27.02.15, 00:11
W Lightroomie są suwaki, trzeba ich używać...

rakukrakow
27.02.15, 00:42
O to chodzi, że zeruje ustawienia suwaków w obu programach, ale oprogramowanie Olympusa w dalszym ciągu upiększa moje zdjęcia.
Czy nie jest to sztucznie podciąganie możliwości matrycy ?

fret
27.02.15, 00:43
... albo oprogramowanie Olympusa odszumia ponadprogramowo zdjęcia :

...
Teraz podobny crop z OV

141945

Ja widzę dużą różnice, a wy ?

Te gładkie placki to zdecydowanie efekt odszumiania.

rakukrakow
27.02.15, 00:44
W Lightroomie są suwaki, trzeba ich używać...

Twoja odpowiedź nie jest ani błyskotliwa, ani śmieszna, ani merytoryczna - więc po co ją umieszczałeś ??
Przynajmniej jakbyś odniósł się do obu zdjęć - a tak to :evil:

szafir51
27.02.15, 01:02
wrzuć orf-a, sprawdzim w dcraw czy wyjdzie jak w LR czy jak w OV. Obstawiam, że z dcrawa wyjdzie jak z LR co będzie świadczyło o tym, że OV jednak odszumia.

epicure
27.02.15, 01:06
Twoja odpowiedź nie jest ani błyskotliwa, ani śmieszna, ani merytoryczna - więc po co ją umieszczałeś ??
Przynajmniej jakbyś odniósł się do obu zdjęć - a tak to :evil:

Prawda zazwyczaj bywa śmiertelnie nudna, nieatrakcyjna i oczywista. Ale jeśli ktoś błądzi, to i tak warto ją przedstawiać.

Tu się nie ma do czego odnosić - Olek woła rawy po swojemu, a Adobe po swojemu.

And.N
27.02.15, 01:27
...Tu się nie ma do czego odnosić - Olek woła rawy po swojemu, a Adobe po swojemu.
Tys prowda:) niemniej odpowiednio użyte suwaki w LR dadzą bardzo podobny efekt, aby nie powiedzieć trudny do odróżnienia, jak ten z OV3 (mam tu na mysli te szumy)

jck
27.02.15, 07:54

LH w wersji 5.x (w tej chwili testuje 5.7) zupełnie nie radzi sobie z szumami, jeżeli obrabiamy pliki RAW.

Jako że M1 mam od paru dni, zacząłem robić fotki i testować sprzęt. Jednak podgląd pliku RAW w LR już zwrócił moją uwagę na kropkowany obraz.

Sprawdziłem dzisiaj na przykładowym cropie (powiększenie 180%) zdjęcia - ISO 1600, F 3.5, 200 mm.
141942

Efekty zestawiłem na jednym zdjęciu (mam nadzieję, że mimo rozmiaru widać efekty).

141943
Zanim pozabijamy się tu wszyscy, może byś tak tego orf'a udostępnił?

Bodzip
27.02.15, 08:09
Pierwsza sprawa to bym poprosił o zdjęcie (RAW) z ISO 1600 lub wyższym ale trafione z ostrością. Bo na tych powyżej pomimo wyraźnego szumu to AF trafił w kapustę.
Sprawa druga - to nie chcę zawczasu przesądzać, ale potwierdza się to co apz i ja piszemy od dłuższego czasu, że to "udana" matryca Panasa. ISO 1600 to ja mam lepsze w starym E-PL3... choć też z Panasową matrycą.

apz
27.02.15, 08:38
Pierwsza sprawa to bym poprosił o zdjęcie (RAW) z ISO 1600 lub wyższym ale trafione z ostrością. Bo na tych powyżej pomimo wyraźnego szumu to AF trafił w kapustę.
Sprawa druga - to nie chcę zawczasu przesądzać, ale potwierdza się to co apz i ja piszemy od dłuższego czasu, że to "udana" matryca Panasa. ISO 1600 to ja mam lepsze w starym E-PL3... choć też z Panasową matrycą.

Tak, jak niektórzy piszą nie ma żadnej różnicy....z E-M5 i kolejnymi modelami.

Prawdą jest, że Olympus do swojego softu zaszył odszumianie i wyostrzanie, wie bowiem z jaką ma doczynienia matrycą. I że cięzko jest to oprogramowanie całkowicie wyłaczyć. A Lajtrum to takie udoskonalone oprogramowanie do wszystkiego. Spróbuj softem niezależnym, lub wstaw rawa. Wtyczki programowe do Twojego aparatu są już od dawna...
Pozdrawiam AP.

ahutta
27.02.15, 10:14

Nie widzę kapusty na zdjęciu :shock:

epicure
27.02.15, 10:20
Nie widzę kapusty na zdjęciu :shock:

A autofocus widział i trafił! :D

szafir51
27.02.15, 10:34
A jak wy wołacie pliki w LR? Zostawiacie parametr Wyostrzanie na standardowym +25, czy coś kombinujecie?

And.N
27.02.15, 10:43
Tak, jak niektórzy piszą nie ma żadnej różnicy....z E-M5 i kolejnymi modelami.
Czy nie ma żadnej różnicy to bym polemizował. Przykładowe porównanie z E-M5 w programach LR i OV3. W obu wyłączone odszumianie. W obu użyty tryb obrazu/profil - Natural.

Cały kadr: 141947 (iso 6400)

Cropy 1:1 po wywołaniu z ustawieniami j.w. napisałem
(PSE użyłem tylko do uzyskania cropa)

LR: 141948 OV3: 141949

Przykład wywołania .orf z E-M10 (iso także 6400) te same ustawienia w programach jak wcześniej.

Cały kadr: 141950

Cropy 1:1

LR: 141951 OV3: 141952

Prawdą jest, że Olympus do swojego softu zaszył odszumianie i wyostrzanie, wie bowiem z jaką ma doczynienia matrycą. I że cięzko jest to oprogramowanie całkowicie wyłaczyć. A Lajtrum to takie udoskonalone oprogramowanie do wszystkiego.
Tu sie zgadzamy:)

...Sprawa druga - to nie chcę zawczasu przesądzać, ale potwierdza się to co apz i ja piszemy od dłuższego czasu, że to "udana" matryca Panasa. ISO 1600 to ja mam lepsze w starym E-PL3...
Wolałbym rzetelny przykład od pisania np. taki:):
Dokładnie takie same ustawienia w LR (iso 12800):

141953

Raw-y pobrane z strony Dpreview oraz tu (http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_om_d_e_m10_review/sample_images/)

rakukrakow
27.02.15, 10:48
Zanim pozabijamy się tu wszyscy, może byś tak tego orf'a udostępnił?

Bardzo proszę:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/44725842/OLY/P2250007.ORF

yamada
27.02.15, 10:57
jak dla mnie stała się "jasność", taki krop, do tego plik o wadze 50kilo... i Ty chciałbyś super obrazek... dodając do tego, słabe światło, wysokie ISO.

rakukrakow
27.02.15, 11:01
jak dla mnie stała się "jasność", taki krop, do tego plik o wadze 50kilo... i Ty chciałbyś super obrazek... dodając do tego, słabe światło, wysokie ISO.

A niby jak mam sprawdzić ?
Ostatnio drukowałem w rozmiarze 2x2 metry - takie rzeczy wychodzą albo w dużym powiększeniu, albo na takich wydrukach.

Nie zmienia to faktu, że oprogramowanie Olympusa wygładza szumy, mimo ustawienia, że ma tego nie robić.

epicure
27.02.15, 11:03
Nie zmienia to faktu, że oprogramowanie Olympusa wygładza szumy, mimo ustawienia, że ma tego nie robić.

Od zawsze to robi. Lightroom też, tyle że w mniejszym stopniu.

And.N
27.02.15, 11:20
W przypadku tego konkretnego .orf co wstawiłeś to różnica o której pisałeś jest znikoma, czy wręcz pomijalna. Nie wiem dlaczego Ci wychodzi tak duża (jak w poscie #4)

Zrzut ekranu z obu programów, skala 1:1 (trzeba powiększać do końca bo spory obrazek):

141954

a tu już wycięte cropy 1:1 w programie PSE (oczywiscie po uprzednim wyeksportowaniu zdjec z LR i OV3)

z LR:141955 z OV3141956

yamada
27.02.15, 11:38
Do druku 2x2 metry jakość obrazka powinna być dobra, cudów nie ma, ze słabego materiału nie wyczarujesz niewiadomo czego. Zacząć trzeba od dobrego jakościowo zdjęcia. To oczywiście tylko moje zdanie. Choć drukowałem już obrazki o długości 1,3m z mojego e-m5 i są ładne, tyle że pliki były dobrej jakości. W tym wypadku moim skromnym zdaniem to takie szukanie dziury w całym.

epicure
27.02.15, 11:41
W formacie 2x2 m te drobne różnice w odszumianiu to najmniejszy problem. Przy tak dużym powiększeniu i tak się one rozmyją.

Bodzip
27.02.15, 11:52
Odszczekuję to co pisałem na temat szumu. Yamada ma rację - za duży crop, do tego widzi mi się, że AF trafił w gałązkę - tę na prawo od ptaka.

141957

And.N
27.02.15, 12:05
Szum jak na iso 1600 jest tu bardzo mały. Wystarczy w LR ustawic odszumianie luminancji na 25 i jest praktycznie niewidoczny w skali 1:1 (nie mówiąc już o pomniejszonym obrazku). Przewaga matrycy w E-M5, jesli chodzi o szum, ujawnia sie przy długich czasach naświetlania. Nie powiem, czy już przy kilku, kilkunastu sekundach, czy kilkudziesięciu, czy powyżej minuty. Gdzies jest bodajże o tym wątek.

rakukrakow
27.02.15, 12:28
Do druku 2x2 metry jakość obrazka powinna być dobra, cudów nie ma, ze słabego materiału nie wyczarujesz niewiadomo czego. Zacząć trzeba od dobrego jakościowo zdjęcia. To oczywiście tylko moje zdanie. Choć drukowałem już obrazki o długości 1,3m z mojego e-m5 i są ładne, tyle że pliki były dobrej jakości. W tym wypadku moim skromnym zdaniem to takie szukanie dziury w całym.

Nie twierdze, że ten plik, który wstawiłem był wyjątkowej jakości, chodziło mi tylko o zasadę.
Ale dzięki za to wyostrzanie 25, które się ustawia domyślnie w LRie.

Pamiętam, że z E-3 też wychodziły kropkowane fotki, więc przy obróbce trzeba się będzie zastanowić teraz, s jakiego programu wywoływać :)
Masówka LR, okazy w OV :)

Dziękuje wszystkim za zaangażowanie w temat.

epicure
27.02.15, 12:30
...przy obróbce trzeba się będzie zastanowić teraz, s jakiego programu wywoływać :)
Masówka LR, okazy w OV :)

Zamiast się zastanawiać może po prostu lepiej przesunąć odpowiedni suwak w LR?

Thomasso
27.02.15, 13:29
Masówka LR, okazy w OV

No nie wiem... z OV wychodzi obraz bardziej "w ciapki" (czyt. odszumiony, gladszy), ale pozbawiony moim zadaniem delikatnych szczegółów. Podczas gdzy z LR może i ma delikatne kropki, ale jest bardziej detaliczny, kropi szumu sa całkiem miłe i delikatne.
Więc osobiście odwróciłbym kwestię - masówka w OV, a okazy w LR (bo tam masz większą kontrole nad jakościa odszumiania i wyostrzania obrazu).

T.

jck
28.02.15, 00:30

141942

141943
Wywołania w kolejności:

1. dcraw - Zonerem, wszystkie ustawienia nieaktywne,
2. DNG Converter - Zonerem, wszystkie ustawienia nieaktywne; po nastawieniu na 0, parametrów Color i Detail w zakładce Detail>Noise Reduction w LR - efekt powinien być porównywalny,
3. Olympus Viewer3, ustawienia: WYŁ. lub 0,
4. Olympus Viewer3, ustawienia: Tak jak w oryginale (Identyczny efekt daje Brak). Na ten sposób wywołania wpływa ustawienie aparatu.

Z moich doświadczeń wynika, że oprogramowanie producenta (OV) zawsze uszlachetnia wynik, co i widać na załączonym obrazku. Dlatego OV używam w zasadzie tylko do tworzenia "jpg'ów z puszki".

Wnioski są oczywiste. To trzeba, abstrahując od całej pozostałej obróbki, odszumić i wyostrzyć. Najwięcej pola do popisu będziesz miał obrabiając RAWa jakimś programem z silnikiem dcraw.

And.N
28.02.15, 09:04
Nie twierdze, że ten plik, który wstawiłem był wyjątkowej jakości, chodziło mi tylko o zasadę.
Ale dzięki za to wyostrzanie 25, które się ustawia domyślnie w LRie...
Nie chciałbym tylko abyś odebrał to w ten sposób, że to wyostrzanie w LR należy ustawić na 0. Nawet można zwiększyć powyżej domyślnego, odpowiednio ustawiając suwak maski (post#3) w wyostrzeniu, aby nie wzmacniać szumu na jednolitych powierzchniach.

142006

W przypadku tego zdjęcia wiadomo, że już dobrej jakości i tak się nie uzyska (zbyt duży crop). Mi też chodzi o zasadę:)

Edit.
Pełny kadr dla zobrazowania, nie każdy pewnie ściągał .orf

142008