Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : W końcu body dla mnie ;) - Konost FF - dalmierz FF

sepi19
24.02.15, 17:30
http://fotopolis.pl/n/20396/konost-ff-pelnoklatkowy-aparat-z-cyfrowym-dalmierzem/

inkoguto
24.02.15, 17:58
Sepi to raczej nigdy nie wyjdzie po za fazę komputerowych renderów ;) Może coś z Fuji?

grizz
24.02.15, 18:10
Albo Leici

KoValus
24.02.15, 18:28
To chyba Leica M6 lub Fuji 690 :D

wulf
24.02.15, 21:13
Każda taka inicjatywa jest dobra ale jakoś słabo to widzę.
ISO 100-6400? bardziej kuszący byłby zakres 25-400 i świetna dynamika. Przy odpowiednio skalkulowanej cenie byłby fajny do studia i w plener.
Manual i priorytet przysłony :wink::cool::roll::lol::shock: czyli powrót do korzeni.

sepi19
24.02.15, 22:10
Widzę, że muszę wyjaśnić dlaczego pojawił się banan na moich ustach z objawami ślinotoku na widok tego body.
Panowie, ten aparat ma tylko to co jest potrzebne do zrobienia zdjęcia. Żadnych zbędnych guzików, kółek-pierdułek. Zgadzam się z Wulfem co do iso, tysiącpincetdwadziewincet iso mnie osobiście też jakoś nie kręci i nie jest mi do niczego potrzebne, natomiast nie pogardził bym np takim iso 6 jak w starym kodaku pełnoklatowym. Ot i tyle z ekstraficzerów. Kółko czasów, przysłona na pierscieniu obiektywu, dalmierz, normalny, mechaniczny na helikodzie, pierścien ostrości (tutaj bardziej życzeniowo gdybam że ma ;) ) i guzik do korekcji ekspozycji. Czegóż więcej potrzeba do robienia zdjęć ??? Wiem, nie poprawny marketingowo-politycznie jestem ;) Oczywiście nie mówię tu o komercyjnym robieniu zdjęć czy analizowaniu każdego kadru na monitorze w cropie x 100 czy 200.
A to mnie też kiedyś ( mam nadzieję ) czeka :
http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,17388400,Zdjecia_na_szkle__Pawel__Swiatlo czuly__Smialek_z_Zoliborza.html

pozdrawiam :wink:

wulf
24.02.15, 23:44
A to mnie też kiedyś ( mam nadzieję ) czeka :
http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,17388400,Zdjecia_na_szkle__Pawel__Swiatlo czuly__Smialek_z_Zoliborza.html

pozdrawiam :wink:
Wielki format to zupełnie inna bajka bez względu na nośnik. Z tej perspektywy zdjęcie wykonane najnowszym fufu-kombajnem i ajfonem to to samo.
Stąd trochę dziwi mnie zainteresowanie produktem nie oferującym żadnych istotnych zalet (w skąpej specyfikacji) w stosunku do istniejących konstrukcji z matrycą małoobrazkową.
No chyba, że zaszaleją z ceną wersji finalnej i wywrócą rynek do góry nogami ale w to nie wierzę. Za dużo ciekawych wynalazków gnije w szufladach wielkich koncernów bo ich twórcy dali ponieść się magii drinka z parasolką w cieniu palm i sprzedali się za kilka marnych milionów dolarów. :cool:

sepi19
24.02.15, 23:54
:wink:

epicure
25.02.15, 01:23
Gdyby to miało AF, to może bym się podjarał ;)

Vindex
25.02.15, 01:26
Gdyby to miało AF, to może bym się podjarał ;)

To FUji nie jest prawie tym samym z AF? ;)

epicure
25.02.15, 01:28
Wszystko jest prawie tym samym z AF :)

sepi19
25.02.15, 01:46
:grin:

Keek
28.02.15, 13:21
Na dzien dzisiejszy nie ma aparatu - poza Lajka oczywiscie - ktory wspolpracowalby dobrze z obiektywami M. Takim 28mm na przyklad. Kropowe bezlusterkowce odpadaja bo z 28ki robi sie 42mm, a pelnoklatkowe Sony robi przy szerokich katach mydlo po bokach. Druga sprawa to nastawianie ostrosci. Mozna bawic sie w powiekszanie obrazu, peakingi, ale zgrywanie ostrosci na duchy - jak w klasycznym dalmierzu jest moim zdaniem najszybsze, najdokladniejsze i najpewniejsze ze wszystkich metod. Jesli zdjecie wyszlo nieostre to tylko i wylacznie moja wina. Nie ma mowy o pomylce aparatu. Tym sposobem Lajka nie ma niestety obecnie konkurencji. Kiedys byl Epson RD1 ale sie zmyl.
Ten nowy aprat robi smaka, ale obawiam sie, ze skoro Sony nie poradzilo sobie z bokami, to im tez sie nie uda. Ale trzymam kciuki. Jak najbardziej.
Z tego co widze, to dalmierz w tym apracie nie jest optyczny tylko elektroniczny i nie wiem czy nie bedzie to mialo wpywu na szybkosc nastawiania ostrosci.

sepi19
28.02.15, 16:26
Osobiście, jeśli o mnie chodzi, to spokojnie przeżyje bez szerokiego kąta ;). Dla mnie wystarczy od 50 do 200 i jestem happy ;). A co do dalmierza to masz rację, chyba najsensowniejszy patent MF. Choć ukośny klin z mikrorastrem też się przeważnie sprawdza.

MAF
28.02.15, 17:04
Kropowe bezlusterkowce odpadaja bo z 28ki robi sie 42mm, a pelnoklatkowe Sony robi przy szerokich katach mydlo po bokach. Druga sprawa to nastawianie ostrosci.

A Leica nie ma specjalnie modyfikowanych mikrosoczewek na matrycy w celu uniknięcia tego mydła na bokach?

diabolique
28.02.15, 18:08
Widzę, że muszę wyjaśnić dlaczego pojawił się banan na moich ustach z objawami ślinotoku na widok tego body.
Panowie, ten aparat ma tylko to co jest potrzebne do zrobienia zdjęcia. Żadnych zbędnych guzików, kółek-pierdułek.

A co stoi na przeszkodzie, by olać te wszystkie kółka-pierdółka i robić zdjęcia tylko tym co jest potrzebne w aktualnie posiadanym przez ciebie body?

Dla mnie wystarczy od 50 do 200 i jestem happy ;).

200mm w wizjerze dalmierza... hoho, sokole oko ;)
Ramki będą niewiele większe od plamki :D

PS. Jakie szkiełko 200mm do tego podepniesz? :D

sepi19
28.02.15, 18:25
Diabolik, w tym problem, że jakoś mi się nie udaje olewać te kółka- pierdółka w cyfrze. Zawsze mam większą frajdę z analoga, choć próbowałem i zamykac ekran, małą kartę wkładac i tp, itd. Jakoś to nie to ;)
A co do ogniskowych na dalmierzu, to : kodak retina IIIs gości u mnie na połce i z 135mm nie ma najmniejszego problemu ;))). Zaryzykował bym 200mm w ciemno przy ddzisiejszym postępie techniki ;). Myślisz, ze nie dało by rady ?

diabolique
28.02.15, 18:33
Myślisz, ze nie dało by rady ?

Wszystko dałoby radę, ale..

(...) gości u mnie na połce i z 135mm nie ma najmniejszego problemu ;))).

Na półce to i 500mm nie ma problemu :)
Można też chodzić na rękach. :)

diabolique
28.02.15, 18:45
PS. A z problemem pierdółek radzę sobie tak ;)

sepi19
28.02.15, 20:11
Chwalisz się ,czy żalisz?? ;) ;) ;)

diabolique
28.02.15, 20:15
Chwalisz się ,czy żalisz?? ;) ;) ;)

A ty? ;) ;) ;)

sepi19
28.02.15, 20:23
Co : a ja ???
Odpowiadasz pytaniem na pytanie. Dlaczego ?

diabolique
28.02.15, 20:26
Co : a ja ???
Odpowiadasz pytaniem na pytanie. Dlaczego ?

Bo nie widzę związku twojego pytania z tematem i nawiązaną dyskusją.

sepi19
28.02.15, 20:41
Związek widzę, pytanie było adekwatne do twojego stanowiska w poprzednim poście, który zamieściłeś. Szukasz "wojenki" czy tylko tak z nudów klepiesz po klawiaturze? ;) ;) ;) :-P

Keek
28.02.15, 21:01
A Leica nie ma specjalnie modyfikowanych mikrosoczewek na matrycy w celu uniknięcia tego mydła na bokach?

Ma. Wlasnie chodzilo o to, ze mimo iz mozna podpiac obiektywy do innych aparatow, to nie wyrabiaja na boku.

diabolique
28.02.15, 21:23
Szukasz "wojenki" czy tylko tak z nudów klepiesz po klawiaturze? ;) ;) ;) :-P

Z nudów. Raczej ty szukasz "wojenki".
Podepnij sobie jakieś 200mm do tego dalmierza i foć zamiast fantazjować. :)

---------- Post dodany o 20:23 ---------- Poprzedni post był o 20:16 ----------

Człowieku, sam napisałeś

(...) Żadnych zbędnych guzików, kółek-pierdułek. (...)

oraz

(...) jakoś mi się nie udaje olewać te kółka- pierdółka w cyfrze. (...)

Wskazałem ci fajny, prosty sposób, dostępny od ręki, bez czekania na bliżej nieokreśloną przyszłość oraz za ułamek ceny tego aparatu.
Nie mam pojęcia w czym znalazłeś problem.

k@czy
28.02.15, 21:27
.... w tym problem, że jakoś mi się nie udaje olewać te kółka- pierdółka w cyfrze. Zawsze mam większą frajdę z analoga, choć próbowałem i zamykac ekran, małą kartę wkładac i tp, itd. ....

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/02/giphy_zps802e402b-1.gif
źródło (http://s89.photobucket.com/user/kaczy997/media/GIF/giphy_zps802e402b.gif.html)

sepi19
28.02.15, 22:08
Cóż Panowie, dziękuję za zainteresowanie tematem. Widzę, że niestety zaczyna się typowa "inteligentna" dyskusja typowa dla pewnych kręgow tego forum, więc muszę odpowiedzieć na odpowiednim poziomie :
Kaczy, ostatnio zauważyłem, ze jednak wolisz obrazki (niestety u mnie się nie ruszają, ale poziom przekazu mam nadzieję podobny ;) ) :

142070

Diabolik, ten typ mocowania w dalmierzu miałem na mysli, oczywiście wiesz o co w nim chodzi i jak współpracuje z różnymi ogniskowymi ;) (sorki za jakość, ale robione cyfrą) a pakowanie aparatu w futerał, tak samo jak paski do noszenia czy UV-ałki zabezpieczające obiektyw, to nie moja bajka. Sorry, ale to trochę, moim zdaniem, jak noszenie i chwalenie się pewnym znanym zegarkiem z tego forum ;). Religia mi nie pozwala ;)
142068142069

A poza tym doszedłem dzięki Wam dwóm do wniosku, że:

142071

Pozdrawiam i myslę, że nie uraziłem niczyich uczuć ;)

A Panu Kaczemu dziękuję za uwagę i proszę o niestresowanie się udziałem w moich postach. Miał Pan już okazję pokazać na co go stać , już wiem więc nie potrzeba więcej się wysilać. Naprawdę nie warto w stosunku do moich postów tudzież osoby.
Zdrowia życzę .