Zobacz pełną wersję : witam iprosze o pomoc
Witam Wszystkich serdecznie i bardzo prosze o pomoc.
musze szybko zdecydowac sie na aparacik. Wybor jest miedzy Olympusem e 410 z obiektywami 14-42 i 40-150 albo canonem 350d z kitowym obiektywem 18-55, przy czym cena jest korzystniejsza w przypadku canona( jakies 80 USD)
Wiem, ze to forum fanow olympusa...:) i ja tez sie sklanialbym w jego strone ale nie znam zbytnio Olympusa a Canon jest sprawdzony przez znajomoego...mimo wszysko cos mnie w Olku kusi:)
Dodam, ze to bylaby moja pierwsza lustrzanka cyfrowa...do tej pory bawilem sie na nikonie f 65...
Dzieki z gory za doradzenie!
pozdrawiam
Michal
Witaj
Mimo, iż to forum Olympusa to w tym przypadku nawet nie trzeba "naciągać" odpowiedzi.
Canon 350D to staroć a jego kitowy obiektyw nadaje się co najwyżej na słoik na dżem.
Bez przesady, tu nie żadnego porownania.
Olympus E-410 to nowa konstrukcja, wyposażona w świetne, ultradźwiękowe czyszczenie matrycy, podgląd sceny na żywo na ekranie LCD i bardzo dobrej jakości obiektywy.
Naprawdę, nie chcę Cię bajerować ale pół roku temu stałem przed podobnym wyborem tyle, ze w moim przypadku byl to Nikon D80 albo Olympus E-510.
E-510 różni się od E-410 tylko większym uchwytema co za tym idzie, równiez większa baterią i system stabilizacji matrycy.
Reszta jest ta sama, identyczna matryca pozwala osiągnąć porównywalne rezultaty.
Wierz mi, tu nie na nad czym się zastanawiać, kup Olympusa :)
Poczytaj:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5829
Cześć
Weż Olympusa nie pożałujesz :)
Mnie doradzili i bardzo mi pasuje.
Michale, tak się składa ,że mam E400 ,a serdeczny mój kolega Canona 350D i powie Ci jedno, ten mój kolega chetnie zamieniłby 350tke na E400, a co dopiero na E410 Za Olerykiem, po prostu E410 to już inna konstrukcja, nowoczesniejsza technologia. Aparaty jednak trzeba pomacać, nie każdemu odpowiada brak tzw. gripa pod prawą dłoń w przypadku E410 Za Olkiem w segmencie "pierwsza lustrzanka" przemawiaja też doskonałe amatorskie zestawowe obiektywy ze szklem ED i bardzo wysoka jakość wykonania, zaś z doswiadczenia wiem, że obsługa jest bardzo prosta, intuicyjna, możliwości fotograficzne Olka E410 przewyższają te którymi dysponuje trzystapiędziesiątka.Jeżeli kupisz Canona, pewnie też Cię na początek zachwyci, w końcu to lustrzanka, ale E410 to lepszy wybór od 350D na dzień dzisiejszy. Trafnego wyboru życząc pozdrawiam serdecznie.
Witaj!
Ja jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem... i wybrałem Olympusa, czego nie żałuję. Myślałem o Nikkonie,Canonie i Pentaxie, ale wcześniej już miałem kompaktowe Olympusy i zostałem przy tej marce. Jak dla mnie zadecydowała ergonomia, jakość wykonania i bardzo dobre szkła w przyzwoitych cenach. Zresztą "kitowce" Olka nie mają sobie równych w konkurencji. Z tym, że ja zdecydowałem się na E-510 z powodu stabilizacji i lepszej jak dla mnie ergonomii. E-410 jest dla kobiet ;) no i trochę śmiesznie będzie wyglądał, jeśli kiedyś będziesz chciał podpiąć coś większego ;) Tutaj musisz sam sprawdzić organoleptycznie, co będzie Ci pasowało (pomijam kwestie finasów).
Pozdrawiam
Hmm. Nie ma dyskusji bierz Olympusa. To jak porownywanie modelu auta sprzed 5 lat z modelem tegorocznym . Olympsu to Olympus, reszta to namiastki ;)
Jakbyś zadał to pytanie na forum Canona, wszyscy z pewnością polecaliby Ci sprzęt Canona. Moim zdaniem pooglądaj i pomacaj obydwa aparaty, ideałem byłoby zrobienie kilku zdjęć próbnych i weź ten który Tobie będzie najbardziej pasował. W tych widełkach cenowych i do zastosowań amatorskich, który byś nie wziął, powinieneś być zadowolony. Z pewnością na plus dla Olympusa będą dwa bardzo dobre jak na kitowe obiektywy. Z drugiej strony negatywne opinie o kicie Canona są mocno przesadzone. Jakość wykonania moim zdaniem, to plus na korzyść Olympusa, o czym z resztą sam będziesz się mógł przekonać jak obydwa oglądniesz. Canon 350 mimo swojego wieku jest bardzo dobrą konstrukcją, która z pewnością nie zamyka stawki w swojej cenie. Najważniejsze, to umieć trzeźwo spojrzeć na problem wyboru bez klapek na oczach.
Swoją drogą wybór aparatu, to świetna zabawa ;)
...mimo wszysko cos mnie w Olku kusi :)
Nos dobrze Tobie podpowiada ;)
Mam E-400 i nie zamieniłbym go na żadnego 350D.
Trafnych wyborów!
Dziekuje Wszyskim za pomoc
...sprawdzilem E 410 i niestety nie pasuje mi uchwyt, bardzo niestabilny...ale mialem tez w rece e 510 i to juz jest cos...:)
Teraz powstal wiec kolejny dylemat... e 510 z kitem czy Canon 400d z kitem...
Cena bardzo zbliżona..parametry też...
Na korzysc 510 jest kilka funkcji i to, że jest w miare nowy, ale za to Canon ma szybszy AF i 9 punktowy...
co myslicie o aparatach z USA? znalazlem tam e 510 z dwoma kitami za 570 USD Czyli mniej niz 1500zł.
Dylemat ogromny:)
Rafał Czarny
2.12.07, 19:14
Canon 400D to bardzo dobry aparat. Niestety, obiektyw kitowy Canoan nadaję się jedynie jako przycisk do papieru. Więc jeśli zdecydujesz się na Canona, musisz od razu kupić jakiś porządniejszy zoom standardowy. Poszukaj wśród firm niezależnych, bo klepią dużo tańsze obiektywy niż Canon.
Co Ci napisać?
Pisałem wyżej, że niedawno mialem podobny dylemat, tyle, że Canona nawet nie bralem pod uwagę.
Obiektywy. To obektyw w lwiej części decyduje o tym, czy zdj ęcie będzie ostre, czy nie będzie aberracji, czy będzie dobry kontrast itd.
Canon ma dobre obiektywy, owszem, nawet świetne, tyle, że to seria "L" cenowo poza zasięgiem możliwości aprzeciętnego amatora. Tzw. kity są tragiczne.
Olympus E-510 w "podwojnym kicie" daje bardzo dobre szkielka i optycznie i jeśli chodzi o szybkość autofokusa.
Body. Olympus E-510 wyposażony jest w stabilizację matrycy ktora działa ze wszystkimi szklami. Szkla ze stabilizacja do Canona są drogie.
Olympus ma skuteczne czyszczenie matrycy.
Body Olympusa jest znacznie lepiej wykonane niż 400D.
Punkty AF są trzy, to fakt, tyle, że ja na codzień używam tylko środkowego.
Canon to magia "firmy ale niewielu zdaje sobie sprawę z tego, ze prawdziwy Canon to modele z wyższej półki, 400D z kitem to tylko namiastka lustrzanki.
Dziekuje Wszyskim za pomoc
...sprawdzilem E 410 i niestety nie pasuje mi uchwyt, bardzo niestabilny...ale mialem tez w rece e 510 i to juz jest cos...:)
Teraz powstal wiec kolejny dylemat... e 510 z kitem czy Canon 400d z kitem...
Cena bardzo zbliżona..parametry też...
Na korzysc 510 jest kilka funkcji i to, że jest w miare nowy, ale za to Canon ma szybszy AF i 9 punktowy...
co myslicie o aparatach z USA? znalazlem tam e 510 z dwoma kitami za 570 USD Czyli mniej niz 1500zł.
Dylemat ogromny:)
Miałem w rękach tego Canona. Razem z kolegą byliśmy na lotnisku. Jak dla mnie to jest on strasznie plastikowy. Kita kumpel sprzedał od razu. Ma i tak dobrą sytuacje, bo ma dostęp do szkła 70-200 f:2,8. Po porównaniu fotek nie widziałem jakiejś przewagi, a ja swoje zdjęcia zrobiłem kitowym 40-150 i do tego się okazało, że jego większa ogniskowa jest praktycznie taka sama jak moja. Crop x2 w Olku jest nie do przecenienia. Co do 9-cio polowego AF, do czego Ci to? E-510 ma 3 pola, ja i tak korzystam tylko ze środkowego. Pytałem kumpla od Canona to mówił, że w zasadzie też korzysta tylko ze środkowego.
Co do sprzętu z USA, jak masz możliwość to ściągaj. Tu chyba też Olek wygrywa, bo z USA będziesz miał w Polsce gwarancję na rok. Canon podobno nie ma takiej opcji i gwarancja zza oceanu w Europie nie jest honorowana - może to ktoś zweryfikuje jeśli się mylę.
Pozdrawiam
Dylemat ogromny:)A czy ktoś Ci go przywiezie, albo wyśle jako prywatny prezent czy chcesz kupić wysyłkowo? Bo jak wysyłkowo, to dolicz transport i licz się z ryzykiem zapłacenia cła oraz VAT. Po podsumowaniu może się okazać niewarta skórka wyprawki. A gwarancja będzie o rok krótsza.
Dziekuje Wszyskim za pomoc. wybralem...Olka:)
mam nadzieje, ze to bedzie dobry wybór. aparacik ktos przywiezie, wiec nie ma problemu a cena...hmm..585 USD(niestety stac mnie tylko na KIT I):( to niezle w porownaniu do tego co oferuja w Polsce.
Mam tylko kilka pytan dotyczacych uzytkowania. Poniewaz na zakupie aparatu sie nie konczy, czy moglbym dostac jakies porady dotyczace:
-dobrej karty pamieci (2GB)
-filtrów (przez najblizsze pol roku bede fotografowal w dosc sporym sloncu, czasem mgle, duuuzym zanieczyszczeniu powietrza i szarym niebie:) - tak wyglada Szanghaj. glownie chodzi mi o ochrone.
- jakas zapasowa bateria?
-i oczywiscie torba
Bede bardzo wdzieczny za pomoc:)
p.s. Nie moge sie juz Olka doczekac!!!
http://www.allegro.pl/item277736336_cf_2gb_extreme_sandisk_promocja_skle p_warszawa.html
Dobra karta i cena .
http://www.allegro.pl/item276902395_torba_lowepro_nova_2_aw_fak_vat.html
Mam taką torbę i jest bardzo fajna .
Pozdrawiam
Proponuje kartę 4 GB to na wypadek gdybyś robił RAWy przyda się z pewnością , baterja nie jest najważniejsza w nowym aparacie mi wystarcza na grubo ponad 400 pstryknięć więc zawsze zdążysz sobie doładować. Wiem że pisałeś o ograniczeniach finansowych ale w takich warunkach jak zamierzasz focić przydał by się obiektyw ZD 14-54 2.8-3.5.
Pozdrawiam i udanych fotek życzę.
Proponuję kartę-
http://digitronik.pl/sklep-PQI_CompactFlash_x120_4GB,13445,,.htm
torbę-
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/3891
baterię-
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/6343
filtr-?
Pozdrawiam.
mały42
Rónież polecam baterię, którą proponuje ''mały42'' mam taką i jest jak najbardziej OK.
...Pozdrawiam...
dog_master
12.12.07, 19:35
-dobrej karty pamieci (2GB)
-filtrów (przez najblizsze pol roku bede fotografowal w dosc sporym sloncu, czasem mgle, duuuzym zanieczyszczeniu powietrza i szarym niebie:) - tak wyglada Szanghaj. glownie chodzi mi o ochrone.
- jakas zapasowa bateria?
-i oczywiscie torba
Jest tego duuuzo na forum, w skrocie:
- karty: Sandisk, Pretec, PQI, najlepiej chyba Sandisk Extreme III, CF bo xD są wolne
- bateria: GP, Hahnel, Ansmann
- torba... jaka chcesz ;) duzo ma torby Lowepro Nova [ja mam 3, jest ok], Lowepro Topload [od gory, tez okej, np. Mini na aparat+kit]
- filtry... mozesz kupic UV jakas dobra [Marumi, B+W, Heliopan, Hoya czarna], ale cudow nie zdzialasz...