Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: witam iprosze o pomoc

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

witam iprosze o pomoc

Witam Wszystkich serdecznie i bardzo prosze o pomoc.
    musze szybko zdecydowac sie na aparacik. Wybor jest miedzy Olympusem e 410 z obiektywami 14-42 i 40-150 albo canonem 350d z kitowym obiektywem 18-55, przy czym cena jest korzystniejsza w przypadku canona( jakies 80 USD)
    Wiem, ze to forum fanow olympusa... i ja tez sie sklanialbym w jego strone ale nie znam zbytnio Olympusa a Canon jest sprawdzony przez znajomoego...mimo wszysko cos mnie w Olku kusi
    Dodam, ze to bylaby moja pierwsza lustrzanka cyfrowa...do tej pory bawilem sie na nikonie f 65...

Dzieki z gory za doradzenie!

pozdrawiam

Michal

Oleryk
    Gość
    Witaj
    Mimo, iż to forum Olympusa to w tym przypadku nawet nie trzeba "naciągać" odpowiedzi.
    Canon 350D to staroć a jego kitowy obiektyw nadaje się co najwyżej na słoik na dżem.
    Bez przesady, tu nie żadnego porownania.
    Olympus E-410 to nowa konstrukcja, wyposażona w świetne, ultradźwiękowe czyszczenie matrycy, podgląd sceny na żywo na ekranie LCD i bardzo dobrej jakości obiektywy.
    Naprawdę, nie chcę Cię bajerować ale pół roku temu stałem przed podobnym wyborem tyle, ze w moim przypadku byl to Nikon D80 albo Olympus E-510.
    E-510 różni się od E-410 tylko większym uchwytema co za tym idzie, równiez większa baterią i system stabilizacji matrycy.
    Reszta jest ta sama, identyczna matryca pozwala osiągnąć porównywalne rezultaty.
    Wierz mi, tu nie na nad czym się zastanawiać, kup Olympusa
    Poczytaj:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5829

krtek
    Gość
    Cześć
    Weż Olympusa nie pożałujesz
    Mnie doradzili i bardzo mi pasuje.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Michale, tak się składa ,że mam E400 ,a serdeczny mój kolega Canona 350D i powie Ci jedno, ten mój kolega chetnie zamieniłby 350tke na E400, a co dopiero na E410 Za Olerykiem, po prostu E410 to już inna konstrukcja, nowoczesniejsza technologia. Aparaty jednak trzeba pomacać, nie każdemu odpowiada brak tzw. gripa pod prawą dłoń w przypadku E410 Za Olkiem w segmencie "pierwsza lustrzanka" przemawiaja też doskonałe amatorskie zestawowe obiektywy ze szklem ED i bardzo wysoka jakość wykonania, zaś z doswiadczenia wiem, że obsługa jest bardzo prosta, intuicyjna, możliwości fotograficzne Olka E410 przewyższają te którymi dysponuje trzystapiędziesiątka.Jeżeli kupisz Canona, pewnie też Cię na początek zachwyci, w końcu to lustrzanka, ale E410 to lepszy wybór od 350D na dzień dzisiejszy. Trafnego wyboru życząc pozdrawiam serdecznie.

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Witaj!

Ja jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem... i wybrałem Olympusa, czego nie żałuję. Myślałem o Nikkonie,Canonie i Pentaxie, ale wcześniej już miałem kompaktowe Olympusy i zostałem przy tej marce. Jak dla mnie zadecydowała ergonomia, jakość wykonania i bardzo dobre szkła w przyzwoitych cenach. Zresztą "kitowce" Olka nie mają sobie równych w konkurencji. Z tym, że ja zdecydowałem się na E-510 z powodu stabilizacji i lepszej jak dla mnie ergonomii. E-410 jest dla kobiet no i trochę śmiesznie będzie wyglądał, jeśli kiedyś będziesz chciał podpiąć coś większego Tutaj musisz sam sprawdzić organoleptycznie, co będzie Ci pasowało (pomijam kwestie finasów).

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Hmm. Nie ma dyskusji bierz Olympusa. To jak porownywanie modelu auta sprzed 5 lat z modelem tegorocznym . Olympsu to Olympus, reszta to namiastki

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Jakbyś zadał to pytanie na forum Canona, wszyscy z pewnością polecaliby Ci sprzęt Canona. Moim zdaniem pooglądaj i pomacaj obydwa aparaty, ideałem byłoby zrobienie kilku zdjęć próbnych i weź ten który Tobie będzie najbardziej pasował. W tych widełkach cenowych i do zastosowań amatorskich, który byś nie wziął, powinieneś być zadowolony. Z pewnością na plus dla Olympusa będą dwa bardzo dobre jak na kitowe obiektywy. Z drugiej strony negatywne opinie o kicie Canona są mocno przesadzone. Jakość wykonania moim zdaniem, to plus na korzyść Olympusa, o czym z resztą sam będziesz się mógł przekonać jak obydwa oglądniesz. Canon 350 mimo swojego wieku jest bardzo dobrą konstrukcją, która z pewnością nie zamyka stawki w swojej cenie. Najważniejsze, to umieć trzeźwo spojrzeć na problem wyboru bez klapek na oczach.
    Swoją drogą wybór aparatu, to świetna zabawa

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Re: witam iprosze o pomoc

Cytat Zamieszczone przez michal13
    ...mimo wszysko cos mnie w Olku kusi
    Nos dobrze Tobie podpowiada
    Mam E-400 i nie zamieniłbym go na żadnego 350D.

Trafnych wyborów!
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje Wszyskim za pomoc
    ...sprawdzilem E 410 i niestety nie pasuje mi uchwyt, bardzo niestabilny...ale mialem tez w rece e 510 i to juz jest cos...
    Teraz powstal wiec kolejny dylemat... e 510 z kitem czy Canon 400d z kitem...
    Cena bardzo zbliżona..parametry też...
    Na korzysc 510 jest kilka funkcji i to, że jest w miare nowy, ale za to Canon ma szybszy AF i 9 punktowy...
    co myslicie o aparatach z USA? znalazlem tam e 510 z dwoma kitami za 570 USD Czyli mniej niz 1500zł.
    Dylemat ogromny

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Canon 400D to bardzo dobry aparat. Niestety, obiektyw kitowy Canoan nadaję się jedynie jako przycisk do papieru. Więc jeśli zdecydujesz się na Canona, musisz od razu kupić jakiś porządniejszy zoom standardowy. Poszukaj wśród firm niezależnych, bo klepią dużo tańsze obiektywy niż Canon.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.