Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ciekawa stronka

Mirek54
29.11.07, 23:05
Moze rozwiac watpliwosci w wyborze aparatu KLIK KLIK (http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM)

Don Pedro
30.11.07, 07:50
lucca- to raczej wielu z nas zna, ale czy ta przeglądarka równoległa rozwieje wątpliwości? W pracy byłem świadkiem jak o mały figiel dwóch zwolenników C,N nie pobiłoby sie porównując obrazy z Eosa 400D i Nikosia D80 Każdy widzi to co chce widzieć. Dobrze żeś to wstawił, bo po jednym kliknięciu można w testy wejść. Mojego E400 tam nie ma, nie był na ryneczku u tych dowcipnisi zza oceanu, cóż -szkoda.Pozdrawiam.

caymer
30.11.07, 08:25
ja się nie znam na tablicach, ale mam normalnie wrażenie że nawet nikon d40x kładzie wszystkie olki pod względem szumu. sprawdzałem tylko iso-1600. i jestem jeszcze zaspany, ale takie mam po prostu wrażenie, że nawet e-3 szumi bardziej.

grizz
30.11.07, 09:12
ja się nie znam na tablicach, ale mam normalnie wrażenie że nawet nikon d40x kładzie wszystkie olki pod względem szumu. sprawdzałem tylko iso-1600. i jestem jeszcze zaspany, ale takie mam po prostu wrażenie, że nawet e-3 szumi bardziej.

Jeżeli nawet to co?

Zmieniaj sprzet na nikona i już.

Don Pedro
30.11.07, 09:17
caymer-szumi,szumi bardziej i to każdy widzi. Dla mnie jednak fotografia to papier, a na papierze-tzw. odbitce, nawet wzgl dużej tych szumów nie widać, lub są one małe, dla mnie nie istotne. Olympus, przynajmniej mój E400 z matrycą Kodaka daje lepsze kolorki niż Nikon i to jest moja opinia oparta na tym co widzę.Szumologia na tym forum nawet niektórych posiadaczy systemu E / bo i Panasonici szumią/ wprowadza w kompleksy, co wnioskuję z lektury postów. Ja takich kompleksów nie mam. Dużo zdrowia życzę.

Mirek54
30.11.07, 09:38
No,podalem te strone,nie zeby porownac swoja zabawke z innymi.Ciekawa moim zdaniem jest dlatego ,ze zaglebiajac sie w podlinkowane zwroty znajdujemy sie na na stronach tez interesujacych.Co do szumow to wiadomo,ze obce cialo zawsze lepiej smakuje,a sasiadka zawsze mniej szumi niz zona.Takie zycie. :D

epicure
30.11.07, 10:12
Ta strona ma jedną wadę: autorzy tych zdjęć nie myślą za bardzo podczas ich robienia. Zdjęcia są kompletnie przypadkowe - różne wartości przysłony, różne ustawienia balansu bieli, raz jest kompensacja ekspozycji, innym razem jej nie ma (chociaż jest potrzebna) itp. Zdjęcia z Olka są tutaj wyraźnie "skrzywdzone"... Balans bieli na niektórych zdjęciach jest automatyczny, podczas gdy na zdjęciach konkurencji z reguły dobierany był ręcznie. Zdjęcia z Olka często są niedoświetlone, chociaż parametry ekspozycji były dobierane manualnie. Nie zastosowano korekcji ekspozycji, mimo że na zdjęciach konkurentów to zrobiono. Bez sensu takie porównanie...

caymer
30.11.07, 11:18
Jeżeli nawet to co?

Zmieniaj sprzet na nikona i już.

strzeliłeś focha jakbym zburzył Twoja cała religia. ale rozumiem że Twój foch oznacza że nikon d40x szumi mniej od e-3 na iso-1600. a może na tym forum nie wolno takich herezji mi pisać, albo takich pytań zadawać ?
chciałem się upewnić czy dobrze widze, było odpisać, że tak, ale coś i coś tam. a Ty od razu foch.
Olka nie zmieniam, e-330 , 14-54, 40-150 i fl-50 zaspokaja moje potrzeby pstrykania fotek typu: "C:\ALBUM_RODZINNY\"

pozdrawiam.

blady
30.11.07, 11:28
caymer, linia amatorska od d50 przez d40/d40x ma zaimplementowane przetwarzania obrazu za nim zapisze rawa. O ile dobrze pamiętam optyczne.pl coś tam udowadniali w tej kwestii. Więc jak sobie przetworzysz i USM załączysz w e-330, to masz szansę dostać porównywalny plik jak z D40.

caymer
30.11.07, 11:38
blady i takiej odpowiedzi oczekiwałem od kogoś bardziej zorientowanego.

zyziza
30.11.07, 11:56
...... Mojego E400 tam nie ma.....

Sorka, ze zupelnie btw, ale pozdrawiam kolege
zyziza-E-400 :mrgreen:

Don Pedro
30.11.07, 12:13
caymer, linia amatorska od d50 przez d40/d40x ma zaimplementowane przetwarzania obrazu za nim zapisze rawa. O ile dobrze pamiętam optyczne.pl coś tam udowadniali w tej kwestii. Więc jak sobie przetworzysz i USM załączysz w e-330, to masz szansę dostać porównywalny plik jak z D40. Jak dobrze mniemam pisząc USM masz na myśli obiektywy Canona?

tymin3
2.12.07, 12:27
caymer, linia amatorska od d50 przez d40/d40x ma zaimplementowane przetwarzania obrazu za nim zapisze rawa. O ile dobrze pamiętam optyczne.pl coś tam udowadniali w tej kwestii. Więc jak sobie przetworzysz i USM załączysz w e-330, to masz szansę dostać porównywalny plik jak z D40. Jak dobrze mniemam pisząc USM masz na myśli obiektywy Canona?

raczej chyba sposob wyostrzania w photoshopie UnSharp Mask czy jakos tak

Don Pedro
2.12.07, 13:05
tymian3-Filtr wostrzający Unsharp Mask... rozumię,rozumię- pewnie o to chodziło, tylko:"...i USM załączysz w e-330" mnie zwiodło. Ach te akronimy i inne skrótowce...