Zobacz pełną wersję : E400 za 320 zł
Witam,
Co myślicie o olympusie e400 z ZUIKO 14-42 mm za 320 zł ? Obecnie używam kompakt sony h90 i boje sie że po zakupie E400 w ogóle nie zauważę różnicy w jakości zdjęć pomiędzy kompaktem, a lustrzanką.... Proszę o pomoc
Witam,
Co myślicie o olympusie e400 z ZUIKO 14-42 mm za 320 zł ? Obecnie używam kompakt sony h90 i boje sie że po zakupie E400 w ogóle nie zauważę różnicy w jakości zdjęć pomiędzy kompaktem, a lustrzanką.... Proszę o pomoc
Powiem krotko jako dociazenie statywu to tak :-)
Dlaczego ten aparat jest taki słaby ? Chodzi mi o typowo amatorskie zdjęcia, to byłaby moja pierwsza lustrzanka.
Ten soniak jest z 2012 roku, E400 z 2006 roku. Patrząc na zdjęcia na flickr: https://www.flickr.com/cameras/olympus/e400/ to nie nazwałbym go "takim słabym". Ale na tle dzisiejszej konkurencji wypada już blado.
Z drugiej strony 320 zł kosztuje używany obiektyw 14-42 do mikro, więc cena jak najbardziej adekwatna :)
Dlaczego ten aparat jest taki słaby ? Chodzi mi o typowo amatorskie zdjęcia, to byłaby moja pierwsza lustrzanka.
3 pkt AF, raczej szalu nie robi, ciezko z AF kidy malo swiatla, maly wizjer, matryca Kodaka, ISO max 200, podobno dobry DR
puszka z systemu 4/3 ktory umarl
nawet jak podepniesz ZD 14-54 daleko bedzie do dziejszych standardow, za to podniesie cene zestawu do 1000-1100 zl, a za to mozesz spokojnie kupic epm2 z kitem :)
Matryca pamięta czasy Piasta Kołodzieja, choć chyba troszkę lepsza niż w przypadku e410. Na ISO 800 jest już słabo i "po ciemaku" fotki bez paćki nie uświadczysz. Wizjer jest wielkości dziurki od klucza co skutecznie utrudnia zabawę z manualna optyką a ta do nauki IMO jest najlepsza. Oczywiście na start ten aparat jest ok, ale może pomyśl o jakimś Nikonie d90 lub innym wynalazku, który da Ci dużo więcej frajdy z użytkowania. Koszta oczywiście wzrosną, ale kupuj sprzęt "rozwojowy". System 4/3 niestety umarł już jakiś czas temu...
---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post był o 16:22 ----------
Jeśli szukasz olka to szukaj czegoś w m4/3
3 pkt AF, raczej szalu nie robi, ciezko z AF kidy malo swiatla, maly wizjer, matryca Kodaka, ISO max 200, podobno dobry DR
puszka z systemu 4/3 ktory umarl
nawet jak podepniesz ZD 14-54 daleko bedzie do dziejszych standardow, za to podniesie cene zestawu do 1000-1100 zl, a za to mozesz spokojnie kupic epm2 z kitem :)
Zgadzam się z Viruussem, a dodam, że epm2 ma jedną z najnowszysch bardzo chwalonych matryc i pomimo niepozornego wyglądau daje możliwość nauki fotografii(m.in. posiasa tryby PASM, tylko nie ma kółka wyboru trybów, a w menu trzeba je włączyć) i to jest o wiele lepszy wybór niż na siłę lustro.
Ps. zdaje się, że na forumowej giełdzie ktoś ostatnio tanio chciał sprzedać E-pm2.
Dziękuje bardzo za wszystkie rady ! Myślę, że niestety nie zostaje mi nic innego niż dozbierać więcej kasy i kupić coś lepszego :)