Zobacz pełną wersję : Program do obróbki zdjęć
Witam. Jestem początkujący w fotografii cyfrowej. Proszę o pomoc!!!! Poszukuję programu do obróbki zdjęć.
Oczekuję że będzie:
- polskojęzyczny
- nie skomplikowany
- darmowy
- redukcja czerwonych oczu
- kontrasty, kolory, itp.
- możliwość zmniejszania rozmiaru na dysku
Podsunięto mi Corela- Jest ok ale dla mnie zbyt rozbudowany, mam jeszcze CAM2PC 4.6.1 i to by było coś w tym stylu, tylko jeszcze po polsku. Przed awarią kompa miałem CAM2PC tylko starszą wersję tamta była ok. Adekwatna do moich potrzeb tylko nie pamiętam wersji.
Gdyby ktoś znał linki to takich programów byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam Marcin.
GIMP?
a z prostszych to FastStone i IrfanView...
Wprawdzie ostatni Corel jaki widziałem to wersja 9 ale jest to program do grafiki wektorowej, no i nie jest darmowy
nikt Ci nie poradzi więcej niż Gimpa czy IrfanView, oprogramowanie Olympusa też ma funkcje obróbki zdjęć
Corel to nie tylko Corel Draw, ale i Corel Photopaint
Corel to nie tylko Corel Draw, ale i Corel Photopaint
ok, nie wiedziałem :twisted:
https://forum.olympusclub.pl/topics10/olympus-master-20-do-sciagniecia-za-darmo-vt9827.htm?highlight=master
Kupując kartę Lexar, dostałem tajemniczy zestaw numerków do zainstalowania Corel Paint Shop Pro X. :D
..nikt Ci nie poradzi więcej niż Gimpa czy IrfanView...
A ja polecam Photofiltre - jest prosty w obsłudze, zajmuje mało miejsca, posiada te opcje ustawień o które pytasz [prócz zmniejszania wagi zdjęcia - przynajmniej mi się tak wydaje :) ] oczywiście zmiana rozmiaru jest jak najbardziej :)
Sam bawię się Photoshop`em CS2 ale czasem żeby coś na szybko obrobić wtedy korzystam właśnie z Photofiltre :)
Pobierz sobie np. z dobreprogramy.pl i sprawdź na łasnej skórze :) Polecam :) Wrazie czego służe spolszczeniem :)
Pozdrawiam
Photofiltre :)
program całkiem, całkiem :) ale chyba po angielsku lepiej używać
Photofiltre jest bardzo fajny, sam na nim czasami robię, gdy chcę coś niewymagającego zrobić.
Ma praktycznie większość niezbędnych funkcji, włącznie z obróbką seryjną (bath).
Zmieniać wagę pliku też można (i exify usuwać).
Dzięki za pomocną dłoń. A czy jest polska nakładka na CAM2PC 4.6, w między czasie pobawiłem się nim ale rozbraja mnie tłumaczenie na NASZ wszystkiego. Po za tym program jest fajny.
Jeśli to możliwe to napisz na PW bądź tutaj [tutaj może lepiej dla "niewiedzących"] jak się zmienia wagę zdjęcia w Photofiltre :)
Pozdrawiam
Jeśli to możliwe to napisz na PW bądź tutaj [tutaj może lepiej dla "niewiedzących"] jak się zmienia wagę zdjęcia w Photofiltre :)
Pozdrawiam
Przy zapisie do jpg ustawiasz kompresję od której zależy wielkość pliku wynikowego. Usunięcie w tym kroku exifa także pozwala zaoszczędzić trochę kb.
Pozdrawiam
Na gorze masz Plik,Edycja Obrazek-to tak od lewej.Wybierasz Obrazek i w grupie srodkowej masz te opcje o ktore pytasz..
Jak chcesz zapisac to przy opcji zapisz- fajeczkujesz podglad i pokazuje Ci wage pliku.Suwaczkiem jakosci dobierasz sobie wlasciwa.
Ups .za pozno ;)
- M wielkie dzięki :)
Gdyby to był mój temat dałbym Ci "POMÓGŁ" :)
Pozdrawiam
ja do przegladania fotek polecam XnView (http://www.xnview.com/) jest prosty, po polsku, za free i co najwazniejsze CZYTA RAWY ponadto umozliwia obrobke na podstawowym poziomie o jakim pisales.
pzdr
P
Programy takie, jak xnView czy IrfanView, są w zasadzie przglądarkami graficznymi, wyposażanymi z roku na rok, w większa ilość narzędzi do edycji.
Są darmowe i bardzo wygodne w obsłudze.
Typowe programy graficzne, jak Gimp czy Paint Shop Pro są już o wiele bardziej rozbudowane ale wymagają od użytkownika sporej wiedzy o temacie, zwłaszcza Gimp.
Gimp ma tę zaletę, ze jest darmowy a Paint Shop Pro płatny ale z kolei ten ostatni ma wiele "gotowych" ustawień.
Pamiętam, że było tam coś w rodzaju "One klick Photo" (czy jakoś podobnie), które jednym kliknięciem pozwalało uzyskać calkiem przyzwoite rezultaty z typowego zdjęcia.
Jest jescze program, który jest mniej znany ale chyba niezły na początek.
Myśle o polskim Foto Office.
http://www.gdata.pl/portal/PL/content/view/58/77/
Jest nie tylko przeglądarką ale wyposażono go w zaawansowane możliwości kataologowania zdjęć i również w podstawowe narżedzia edycyjne.
Na początek może być do obrobki, do katalogowania jest świetny.
Niestety, jest płatny, kosztuje ok 130 zlotych.
Ze swojej strony polecę:
1. Ulead Photoimpact - program o funkcjonalności PSa, ale z o wiele przyjemniejszą obsługą i bardzo dobrą ceną (300 zł - pakiet zawiera także narzędzie do robienia panoram, przeglądarkę plików /coś jak ACDSee/ i kilka wtyczek)
2. Gimp - także możliwości PSa i za darmochę. Podręczniki masz u nas na forum.
Czy UP ma możlliwość konwersji przez profile ICC?
Gimp ma tę zaletę, ze jest darmowy a Paint Shop Pro płatny ale z kolei ten ostatni ma wiele "gotowych" ustawień.
Gimp tez ma coś takiego.. ale efekty podobnie jak w PSP zależa od materiału wejściowego
Gimpa nigdy nie używałem, więc się nie wypowiem.
Baby w maglu gadały, ze interfejs ma nieco dziwny ale moze to już się zmieniło.
Gimpa nigdy nie używałem, więc się nie wypowiem.
Baby w maglu gadały, ze interfejs ma nieco dziwny ale moze to już się zmieniło.
Interfejs jak interfejs - przyciski, opcje, efekty, itp. Nie widzę w nim nic dziwnego.
Chyba, że ktoś jest przyrośnięty do rozwiązań wiodących.
black_bird
28.11.07, 13:23
Tylko Photoshop ... miesiecznik DFV www.dfv.pl wydał płytę z najnowszą pełną wersją PS CS3 do testowania przez 30 dni. Potem trzeba pomyslec co dalej ;)
-M: Ma możliwość pracy z włączonym profilem urządzenia.
black_bird: Jak to o czym pomyśleć ? O kasie i to duuuuuużej.
black_bird
28.11.07, 14:37
e, niekoniecznie, zamieniasz cukierka, poslodzisz i chodzi ..dalej
nie jestem zwolennikiem piracenia.
DPP Canona w ostatniej wersji jest naprawdę fajny na jego rzecz zaprzestałem uzywania Lightrooma (który jest świetny)
Proszę bardzo, akurat przeczytałem: Photoshop Elements 6.0 po polsku pod choinkę (http://newsroom.chip.pl/news_182169.html)
Elements jest naprawdę świetny i amatorowi niczego w nim zabraknąć nie powinno :)
GIMP jest niezly i sa ksiazki do niego,
wiec latwo sie mozna nauczyc, mimo, ze interfejs nietypowy.
No i bezplatny. A i niektore wtyczki do PS do GIMPA tez pasuja.
-M: Ma możliwość pracy z włączonym profilem urządzenia.
black_bird: Jak to o czym pomyśleć ? O kasie i to duuuuuużej.
Dzięki.
To mnie nie urządza, bo trzeba kilka razy to samo zdjęcie obrabiać.
GIMP jest niezly i sa ksiazki do niego,
wiec latwo sie mozna nauczyc, mimo, ze interfejs nietypowy.
No i bezplatny. A i niektore wtyczki do PS do GIMPA tez pasuja.
Jest wtyczko-coś co zmienia standartowe okno gimpa na coś a'la PSowe.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img300.imageshack.us/img300/4413/26defaultlayoutproposalls9.png)
Do pobrania: http://www.instalki.pl/programy/download/edycja_grafiki/get.php?file=gimps
"GimpShop to specjalnie zmieniony GIMP pod kątem użykowników PhotoShopa. Interfejs bardzo przypomina PhotoShopa. GimpShop nie jest jednak wiernym oddaniem PhotoShopa brakuje bowiem niektórych narzędzi dostępnych w PhotoShopie. Z czasem ilość dostępnych narzędzi będze się z pewnością zwiększała a dodając do tego stabilne działanie GimpShop może stanowić poważne wyzwanie dla PhotoShopa szczególnie, że podobnie jak starszy brat - GimpShop jest całkowicie darmowy."
Podczepię się ze swoim pytaniem bo szukam jakiegoś uniwersalnego programu do wywoływania zdjęć - taki OM ale z interesującymi mnie funkcjami.
Od samego początku przygody z RAW "eksperymentuję" z róznymi programami ale żaden nie spelnia moich oczekiwań - żongluję ciągle 2-3 programami zanim uzyskam satysfakcjonujący mnie wynik.
Przeważnie używam OM al trochę mu brakuje.
Może podam czego oczekuję od w.w. programu:
Krzywa - używam OM ale brak trzech podstawowych suwaków trochę utrudnia obróbkę w dodatku to okienko (krzywej) jest zbyt małe.
Wyostrzanie - z tym mam najwięcej problemów - nigdy nie wiem czy jest już dobrze czy jeszcze podciągnąć suwaki a słabszy monitor w lapku tego nie ułatwia. Ostatnio odkryłem program Neat Image i mam już świetne urządzenie do redukcji szumów i wyostrzania z możliwością wgrania profili aparatu ale to dodatkowy program.
Korekcja zniekształceń - OM już trochę mnie rozleniwił bo radzi sobie świetnie i automatycznie z dystorsji itp. Fajnie by było gdyby dało radę wgrać do nowego programu profile używanych obiektywów.
Regulacja nachylenia - Fotografuję architekturę i potrzebuję chociaż wyświetlić kratkę na monitorze żeby uzyskać odniesienie do korekty.
Usuwanie szumu - najmniejszy problem.
Raw Therapee jest zbyt surowy (matematyczny) a ja potrzebuję coś z graficznym interfejsem jak OM ale rozbudowanym o wymienione funkcje. Ufraw - całkiem ciekawy programik z dodatkowymi możliwościami ale nie jest kompleksowy (chyba występuje jako wtyczka do Gimpa?)
Gimp - podobno uzbrojony w różne wtyczki daje radę ale to wyższa szkoła jazdy:wink:
Może ktoś zna jakiś program który posiada w.w. możliwości. Nie chce już instalować dodatkowych programów bo w chwili obecnej mam już kilka na kompie (trzy do raw, dwa do NR, Gimp, sns Resizer i HDR...), i dalej poszukuję:roll:.
Może być to program angielskojęzyczny - jeśli jest jakiś odpłatny to też go przetestuję ale nie chciałbym aby cena pełnego przekroczyła 100zł.
moze sprobuj LR3 jest ciekawy,pzdr.
moze sprobuj LR3 jest ciekawy,pzdr.
Ciekawy i drogi :wink:
cześć! mam pytanie, do wywoływania RAWów używam olympus master albo olympus studio i w obydwóch programach mam ten sam problem, gdy klikam na ikonkę zdjęcia by je wyświetlić, zaraz po powiększeniu pojawia się na zdjęciu informacja: 'aktualizowanie' i po sekundzie moje zdjęcie ni stąd ni zowąd zostaje... odszumione bez mojej zgody. Nie wiem jak mam tą opcję wyłączyć, chcę mieć wywołany, surowy RAW do np Tiffa a on mi wywołuje Tiffa ale już odszumionego... coś tu nie gra... macie jakiś pomysł? próbowałem już wszystkiego. pozdrawiam.
Mcarto, przedstawiłeś potrzeby. Rynek przedstawia oczekiwania za taką funkcjonalność. Najtańsze, narzędzie "wszystko w jednym" co podałeś na liście to LR 3.
Przyjrzyj się cennikom oprogramowania. 100 zł kosztuje oprogramowanie sprzedawane przez samotnych programistów lub małe firmy. By daleko nie szukać https://nama5.com/en/download.html.
Mcarto, przedstawiłeś potrzeby. Rynek przedstawia oczekiwania za taką funkcjonalność. Najtańsze, narzędzie "wszystko w jednym" co podałeś na liście to LR 3.
Przyjrzyj się cennikom oprogramowania. 100 zł kosztuje oprogramowanie sprzedawane przez samotnych programistów lub małe firmy. By daleko nie szukać https://nama5.com/en/download.html.
Jestem tylko amatorem i nie potrzebuję drogiego programu tylko takiego który skróciłby czas potrzebny na obróbkę zdjęć - szkoda mi czasu który mogę poświęcić na fotografowanie. W dodatku słabo znam się na aplikacjach.
Może przesadziłem z 100 zł ale Neat Imge w wersji pro kosztuje 100 zł :wink: Zainstaluje tego Lightroma na próbę bo w wyszukiwarce wiele razy na niego trafiałem i zobaczę jak się sprawuję. Mam jeszcze jedno pytanie czy warto brać ew. starsze wersje tych programów? np. LR2 ?
czy warto brać ew. starsze wersje tych programów? np. LR2 ?
Nie. Szkoda marnować pieniędzy.
Kombinuj,sprawdzaj próbuj,ale codziennie nie zapomnij kliknac na te strone http://de.giveawayoftheday.com/
W ciagu miesiaca napewno za darmo cos znajdziesz.
Niedawno widziałem ofertę LR3 pełną wersję dla nauczycieli i studentów w cenie ok. 300 zł pod warunkiem, że nie będzie używana do celów komercyjnych.
Witam !
Uzywam GIMP-a + UFRaw a do DP1 programu Sigma Photo Pro 3.
Sa to darmowe programy i latwo mozesz sobie tym RAW-y otwierac i
obabiac zdjecia.
Do gimpa jest wiele skryptow, ktore ulatwiaja obrobke.
Ciekawe i proste efekty:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,40786.0.html
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,41860.0.html
Co do wyostrzania nigdy nie stosuje metody ze przesuwam jakis suwak
i mam to co chce.
Trzeba samemu potrenowac i ustalic sobie ile mozna
podostrzyc material dla danej odbitki, dla strony www czy drukarki.
Nad metodami wyostrzania jak i innymi obrobkami siedze od ilus lat
i to jest wiedza ktora sie z czasem nabywa ;)
Zaden program nie zrobi Ci automatem wszystkiego bo kazde
zdjecie to osobna indywidualna obrobka.
Pozdrawiam
Jestem tylko amatorem i nie potrzebuję drogiego programu tylko takiego który skróciłby czas potrzebny na obróbkę zdjęć - szkoda mi czasu który mogę poświęcić na fotografowanie. W dodatku słabo znam się na aplikacjach.
Niestety sam się przekonałem, że "kombajn" wg. opisu kilka postów wyżej kosztuje "kilka złotych" więcej od spodziewanej kwoty. Choć nie jest to tyle co PS CS.
Amator zwykle ma tendencje do inwestowania znacznych kwot w aparat niż w narzędzia do obróbki obrazu. I nie ma tu znaczenia czy bierzemy pod uwagę fotografie tradycyjną czy cyfrową.
Z praktyki dowiedziałem się, że brak środków płatniczych w wystarczającej kwocie powoduje rozwój umiejętności (na plus), w tym też radzenia sobie z oprogramowaniem tańszym lub darmowym. Na potrzeby amatorskie zupełnie wystarczającym, jednak wścikle trudnych w użytkowaniu jeśli odczuwamy niesamowitą niechęć do nauki.
W sumie DarekW1967 podał najtańsze narzędzia.
Ps. Czy producenci oprogramowania nie mogliby rozszerzyć licencji studenckich i nauczycielskich na amatorów? Pewnie dałoby się to jakoś rozwiązać. I sprzedaż by wzrosła...
Ps. Czy producenci oprogramowania nie mogliby rozszerzyć licencji studenckich i nauczycielskich na amatorów? Pewnie dałoby się to jakoś rozwiązać. I sprzedaż by wzrosła...
Tylko, że takie licencje też są problemowe... a to reklamy na stronie nie zamieścisz, a to nagle komuś się zdjęcie spodoba i chciałby je zakupić... a to istnieje milion definicji użytku domowego i komercyjnego...
tymczasowy_
4.10.10, 10:05
Nie ma programów idealnych. Każdego programu trzeba się nauczyć. Każdy użytkownik ma inne upodobania.
Mi do szybkiej obróbki dla około 90% fotek robionych czy to w RAW, czy JPEG wystarcza LR3. Najczęściej używam do zmiany formatu, kadrowania, prostowania, poprawy ekspozycji, usunięcia szumu (tu są lepsze narzędzia, ale mi szum nie wadzi), poprawienia WB, zmiany kolorystyki - w tym zakresie nie ma lepszego i szybszego narzędzia. Porównuję do OS, OM, OV, RT.
Pozostałe 10% zdjęć niestety musi być potraktowane innymi programami.
Robię zdjęcia z kategorii:
- wakacje czyli krajobraz i architektura
- wnętrza bez błysku
- portrety
- rodzinna reporterka (plener i wnętrza)
- czasami kotlety