PDA

Zobacz pełną wersję : E 30 - górny panel ciągle świeci

michu0_0
31.01.15, 10:33
Witam.
Proszę o pomoc w następującej sprawie.
Kiedy fotografuję E 30 na długich czasach zaraz po wykonaniu zdjęcia podświetla się górny panel LCD i świeci przez dłuższy czas (prawdopodobnie przez taki sam jaki była otwarta migawka). Jest to bardzo irytujące :-x
Dzieje się to nawet przy krótszych czasach i w dzień i w nocy.
Przejrzałem wszystko co można było przejrzeć i nic nie znalazłem.
Czy ktoś wie o co chodzi?
Jak wyłączyć automatyczne podświetlenie górnego LCD ??

Krakman
31.01.15, 11:54
Mogę tylko Ci napisać , że właśnie sprawdziłem u siebie i..... też się świeci, czyli jak u Ciebie, zapala się na długim czasie i po chwili gaśnie...:wink:
Ja bym się nie przejmował, świeci, znaczy żyje..... :wink:

:roll: Chyba nie pomogłem....

szuman
31.01.15, 12:02
A nie jest przypadkiem tak, że podświetlenie górnego lcd uruchamia się wtedy, kiedy światłomierz "widzi ciemność"? Kojarzę podobną przypadłość w moim E-30, że gdy fotografowałem w ciemnie, to wtedy po zrobieniu zdjęcia wyświetlacz się zaświecał. Nie zależało to od czasu naświetlania, bo i przy czasach 1/100s świecił się na tyle długo, że nie chciało mi się czekać i sam go wyłączałem. Ale powtarzam, zauważałem to tylko wtedy, gdy fotografowałem przy słabszym świetle, gdzie przy przysłonach f/1,4-2 by uzyskać czasy 1/40-1/100s musiałem używać najwyższych czułości. Z czasem przestałem to zauważać, a może i sam aparat nauczył się, że nie musi świecić wyświetlaczem? ;) Nie sprawdzę teraz, bo e-trzydziestkę akurat mam w serwisie.

Krakman
31.01.15, 12:06
Sprawdziłem, wystawiłem za okno :grin: , też się świeci....

michu0_0
1.02.15, 18:32
Ha ! Rozwiązałem zagadkę :mrgreen:
REDUKCJA SZUMU.
Jeśli jest włączona górny LCD zapala się zawsze.
Jeśli jest włączona na auto zapala się przy długich czasach.
Jeśli wyłączona nie zapala się wcale.

Co za ciołek wymyślił taką bzdurę... Paranoja...
Muszę wybierać między szumem lub świecącym kilka sekund LCD.
Przy dłuższych czasach górny LCD będzie mi świecił przez większość sesji, chyba że będę naciskać LIGHT po każdej fotce. Oszaleć idzie.... :-x
I jak mam wykonywać dobrej jakości zdjęcia jednocześnie mając przyjemność z fotografowania?
Dobrze że używam dwóch systemów....

henry1
1.02.15, 18:56
Czyli radosna twórczość autora oprogramowania. :mrgreen:

easy_rider
1.02.15, 19:18
Jaka tam bzdura - to po prostu sygnalizacja trybu pracy odszumiania... :mrgreen:

Marek61
1.02.15, 20:10
Proponuję jeszcze sprawdzić w układzie załączonego / wyłączonego ekranu LCD „INFO”
A co do stwierdzenia, „ Co za ciołek wymyślił taką bzdurę…”
Może w zamyśle chodziło o podgląd nastaw na panelu sterowania przy długich czasach, trudnych warunkach oświetleniowych, i wyłączonym ekranie LCD ?