PDA

Zobacz pełną wersję : Co skopałem ?

Strony : [1] 2

sepi19
12.01.15, 17:13
Doszedłem do wniosku, że pasowało by posłuchać waszych rad i opinii.
Zapraszam.
ps. można grzebać do woli ;)
Na początek coś z bliska.

138897

Jan_S
12.01.15, 17:19
nie wiem co skopałeś więc nie wiem czy mogę napisać że podoba mi się ten kadr.

Bodzip
12.01.15, 17:36
Po wieloletniej zabawie zauważyłem, że kolor żółty i czerwony bardzo łatwo łapią przepał.

Eddie
12.01.15, 17:41
Na początek uwaga dotycząca nazwy wątku. Obecnie sugeruje ona, że należy się doszukiwać wad w zdjęciach, które w nim pokażesz. Mówiąc inaczej, nastawia negatywnie. A chyba nie o to Ci chodzi? Jeśli jest to wątek, w którym chcesz pokazać zdjęcia i usłyszeć opinie, nadaj mu odpowiedniejszą, bardziej pozytywnie nastrajającą nazwę. Nie pozwalaj ludziom z góry zakładać, że z pewnością coś skopałeś :)

Odnośnie zdjęcia, motyw fajny, choć niewątpliwie nie rzadki. Pobawiłbym się kadrowaniem, tak żeby nie umieszczać żółtych pręcików w samym środku. Może udałoby się stworzyć ciekawy graficznie obraz zmieniając delikatnie punkt widzenia tak, aby pręciki znalazły się bliżej lewego dolnego mocnego punktu. Zawijas z płatków, w którym się znajdują tworzy ciekawy wzór, mógłby zamknąć kadr z lewej, natomiast z prawej pewnie dałoby się wyczarować trochę ciekawy linii poza ostrością. Pobaw się tym trochę.

sepi19
12.01.15, 18:02
nie wiem co skopałeś więc nie wiem czy mogę napisać że podoba mi się ten kadr.
Dzięki Jan_S, miło usłyszeć w pierwszej opinii ;)

---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post był o 16:50 ----------

Po wieloletniej zabawie zauważyłem, że kolor żółty i czerwony bardzo łatwo łapią przepał.
Zgadzam się z Tobą, przepały w kolorach łatwo zlapać i ciężko się ich ustrzec. Starałem się troszke je przygasić w HSLu, jednak całkowicie nie udało mi się ich pozbyć.

---------- Post dodany o 17:02 ---------- Poprzedni post był o 16:53 ----------

Na początek uwaga dotycząca nazwy wątku. Obecnie sugeruje ona, że należy się doszukiwać wad w zdjęciach, które w nim pokażesz. Mówiąc inaczej, nastawia negatywnie. A chyba nie o to Ci chodzi? Jeśli jest to wątek, w którym chcesz pokazać zdjęcia i usłyszeć opinie, nadaj mu odpowiedniejszą, bardziej pozytywnie nastrajającą nazwę. Nie pozwalaj ludziom z góry zakładać, że z pewnością coś skopałeś :)

Odnośnie zdjęcia, motyw fajny, choć niewątpliwie nie rzadki. Pobawiłbym się kadrowaniem, tak żeby nie umieszczać żółtych pręcików w samym środku. Może udałoby się stworzyć ciekawy graficznie obraz zmieniając delikatnie punkt widzenia tak, aby pręciki znalazły się bliżej lewego dolnego mocnego punktu. Zawijas z płatków, w którym się znajdują tworzy ciekawy wzór, mógłby zamknąć kadr z lewej, natomiast z prawej pewnie dałoby się wyczarować trochę ciekawy linii poza ostrością. Pobaw się tym trochę.

Dzięki Eddie za uwagę na temat tytułu. Celowo taki tytuł dałem ponieważ chcę właśnie wady i błędy zobaczyć i w rezultacie je poprawić przy nastepnych kadrach. Można spokojnie po moich zdjęciach "jechać" ile wlezie. Mam wiele dystansu do siebie i moich zdjęć. Nie krępować się ;)
Co do innego kadrowania, wieczorem przekadruję i wrzucę do porównania ;)

sepi19
12.01.15, 18:38
Przekadrowane

138910

Mirek54
12.01.15, 18:51
Doszedłem do wniosku, że pasowało by posłuchać waszych rad i opinii.
Zapraszam.
ps. można grzebać do woli ;)
Na początek coś z bliska.

138897

Pokarze Ci grzebnieta wersje i opisze co MOIM ZDANIEM nie tak do konca dobrze zrobiles.
Czerwien w Twojej wersji "swieci" wraz z zoltym.Ja w swojej dodalem do czerwieni czarnego koloru.Do zoltego dodalem zoltego i lekko ocieplilem.Staralem sie pedzlem z farba usunac przepaly na precikach.
Wyostrzanie w Twojej wersji mialo jeden parametr zbyt duzy.Chyba chodzilo o wielkosc krawedzi-tak mysle,ale moge sie mylic.Popatrz na powierzchnie wokolo precikow.Jakies dziwne kolorowanki powychodzily.Ja te miejsca wzielem i drobnym pedzelkiem rozmylem.
Poprzez nieodpowiednie wyostrzanie uzyskales dziwny szum na gladkich powierzchniach.Ja dodatkowo odszumowalem to zdjecie i na masce zamalowalem same krawedzie.Pozniej gradientem z lewej do prawej pokombinowalem aby uzyskac jakas glebie i odzyskac swiatlo.Czy mi sie udalo to nie mi oceniac.
Na koncu pozmienialem jasnosc i kontrast,idac w strone takiej "tajemniczosci "
A wyszlo to mi tak.138911Porownaj ze Swoja wersja i sam ocen czy cos spsules czy ja jeszcze spsulem do konca.Nie ingerowalem w kadrowanie.

Eddie
12.01.15, 18:53
Przekadrowane

I jak sądzisz, chyba lepiej, co?
A powiem Ci, że jeszcze lepiej by było, gdybyś miał możliwość zrobienia tego zdjęcia raz jeszcze, dając tym razem więcej przestrzeni po prawej stronie. Ale to już tak na przyszłość.

sepi19
12.01.15, 19:40
Dzięki Panowie. Teraz patrzę na to zdjęcie juz zupełnie inaczej. Przyznam się szczerze, że trochę leń ze mnie wyszedł i skleiłem go z Jpegów. Przysiądę nad Rawami i postaram się coś "ukleić" staranniej.
Mirek, dużo lepiej od mojej wersji jeśli chodzi o ostrość i kolory, natomiast jak na mój gust, ciut za ciemna tonacja. Na pewno zgubiłem gdzieś, i nie było to celowe, ten delikatny czarny aksamit, który jest na płatkach gwiazdy betlejemskiej.

Mirek54
12.01.15, 19:49
ten delikatny czarny aksamit, który jest na płatkach gwiazdy betlejemskiej.

Ten aksamit uzyskasz swiatlem bocznym,wieksza glebia.A pozniej i odpowiednia obrobka.
Co do jasnosci to masz racje.Mozna bylo to jasniej pokazac.
Postaraj sie dalej troche odejsc i z jednego kadru uzyskac to co chcesz.Wiem,ze to mozliwe w tym kwiatku bo maly to on nie jest.

petreq
12.01.15, 20:01
Pozwoliłem sobie na kadrowanie w kwadrat... Osobiście pokusiłbym się o większą GO.

138917

Mirek54
12.01.15, 20:15
Jasli chodzi o kadrowanie to te bym tak kadrowal jak na zalaczniku.138920Z tym,ze tam gdzie czarny pas to brakuje mi kadru.Czyli wiecej prawej.
A nastepne ujecia to bym tak kombinowal jak na tych dwoch wstawkach ( nie pamietam kiedy te robilem i czy ja je robilem:mrgreen::mrgreen::mrgreen:)Zeby nie bylo,ze cos sknocilem 138918138919

petreq
12.01.15, 20:18
2-czka bardzo dobra, ale przeszkadzają mi ramki w ramkach i na ramkach :mrgreen:

Mirek54
12.01.15, 20:26
2-czka bardzo dobra, ale przeszkadzają mi ramki w ramkach i na ramkach :mrgreen:

Kiedys byla taka moda na zawartosc ramek w ramkach.

sepi19
12.01.15, 21:58
Mały nie jest, ale zd50+EX-25 w tym przypadku wymusiło taką a nie inną odległość. Chciałem "powiększyć" maksymalnie gniazdo z pręcikami. Przysłonę wybrałem 8 i przesuwałem głębię ostrości na szynie. W sumie 11 kadrów złożone w Ps-ie na warstwach. Balans ustawiałem na szarą kartę w aparacie, światlozastane, okno z prawej strony. Jutro pobawię się blendami i może lampami.
ps. ten twój to jakiś inny gatunek chwasta, mój ma pojedyńczą wiązkę pręcików w środku.

---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------

Pozwoliłem sobie na kadrowanie w kwadrat... Osobiście pokusiłbym się o większą GO.

138917

Większa GO, to chyba musze dołozyć jeszcze z 10 kadrów, zobaczymy, jutro się pobawię.

Bodzip
12.01.15, 22:05
Aaa to stackowane jest. Z nynym pogadaj.

Takie cuś jest. http://zerenesystems.com/cms/stacker
Chyba mam ale na Linuxa :D

sepi19
12.01.15, 22:22
Dzięki Bodzip za linka. Jest programów do stackowania od groma, przeglądałem i doszedłem do wniosku, że na razie w PS-ie się pomęczę. Nie chcę zaśmiecać kompa worem kolejnych programów.

KoValus
13.01.15, 12:05
Fajnie Marku, że wystartowałeś ze swoim wątkiem:) Co do zdjęcia to również zwiększyłbym trochę głębie ostrości (tak, żeby wszystkie pręciki były ostre, bo mam wrażenie, że te z tyłu nie są), ale zmniejszył odrobinę wyostrzanie. Kadr mi pasuje, centrum jest na tyle absorbujące, że nie ma dla mnie znaczenia czy jest w środku, czy po którejś stronie.

osiem1984
13.01.15, 13:23
Mirku, moglbys napisac cos wiecej o tym dodaniu czqrnefo? Bardzo podoba mi sie efekt koncowy. Da sie w 2-3 zdaniach napisac jak dodawales (czy suwaczki, czy pedzel)?

kolba
13.01.15, 13:38
Mnie wersja petreqa najbardziej się podoba. Czemu? Nie wiem.

Mirek54
13.01.15, 13:51
Mirku, moglbys napisac cos wiecej o tym dodaniu czqrnefo? Bardzo podoba mi sie efekt koncowy. Da sie w 2-3 zdaniach napisac jak dodawales (czy suwaczki, czy pedzel)?

Jasne.Toz to tajemnica poliszynela.W ps wchodzisz w opcje Obraz-Dopasuj-Kolor selektywny.Z automata masz czerwienie.Wtedy sobie suwakujesz.Kolor czerwony mozesz zmienic na inny. Pozniej jesli efekt zbyt mocny To w pierwszej kolejnosci wchodzisz w opcje Edycja-Stonuj.Tam juz mozesz sobie wybrac nawet sposob krycia.Mozna tez na krzywach,ale po co wzywac lotnictwo do ubicia muchy

sepi19
13.01.15, 18:46
Podejście drugie z uwzględnieniem waszych uwag, za które dziękuję.

138953

Mirek54
13.01.15, 19:09
Swiatlo o niebo lepsze i dajace efekt.

sepi19
13.01.15, 19:25
Światło to samo, czyli okno, ale tym razem się bardziej przyłożyłem ;). Próbowałem też bez okna, z lampami, ale jakieś takie płaskie wychodziło.
Dzięki za wizytę.

Mirek54
13.01.15, 19:38
Światło to samo, czyli okno, ale tym razem się bardziej przyłożyłem ;). Próbowałem też bez okna, z lampami, ale jakieś takie płaskie wychodziło.
Dzięki za wizytę.

Mialem na mysli swiatlo pokazane na zdjeciu a nie na planie.

sepi19
13.01.15, 19:56
Trochę inaczej obrabiałem, bardziej pod twoją metodę.

petreq
13.01.15, 19:59
Marku, ja nadal "nie czuję" tego kadru. Napisz mi proszę, czy celem jest trening w stackowaniu?

kolba
13.01.15, 20:22
Światło zdecydowanie lepsze.

sepi19
13.01.15, 22:23
Marku, ja nadal "nie czuję" tego kadru. Napisz mi proszę, czy celem jest trening w stackowaniu?

Piotrze, między innymi też trening w stackowaniu.

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:22 ----------

Światło zdecydowanie lepsze.

Dzięki.

glee
15.01.15, 10:09
ale fota taka sobie by nie powiedzieć że mniej niż przeciętna - nie ma panowania nad światłem dużo nieregularnych cieni porozrzucanych po kadrze - może by zawęzić przez częściową rezygnacje z prawej i prawej-górnej części obrazka która nic nie wnosi. Choć siłą rzeczy straci się jakąś cześć pionowego listka... nie widzę dobrego sposobu.

sepi19
15.01.15, 23:49
Glee, dzięki za uwagi, motywuje mnie to do dalszej pracy nad kadrem.

Mała zmiana tematu, wiejskie klimaty.

139067

henry1
16.01.15, 01:20
Trochę popsułem proszę nie bić. :wink:

petreq
16.01.15, 01:24
Trochę popsułem proszę nie bić. :wink:
Aleś dał po gałach... musiałem filtr ND założyć na patrzałki... :mrgreen: :wink:

henry1
16.01.15, 01:29
Aleś dał po gałach... musiałem filtr ND założyć na patrzałki... :mrgreen: :wink:

Zdejmij ND i spojrzyj na drugi, może ten lepszy ??? :shock:

petreq
16.01.15, 01:42
Zdejmij ND i spojrzyj na drugi, może ten lepszy ??? :shock:
Sepi19 już i tak mocno (chyba?) obrabiał tę fotkę... Wg mnie nadal za jasne :)

henry1
16.01.15, 01:46
Sepi19 już i tak mocno (chyba?) obrabiał tę fotkę... Wg mnie nadal za jasne :)

Załóż ND i przyciemnij monitor.:cry::cool::mrgreen:
Ale przynajmniej widać, że po krzaczorach nikt się nie ukrywa. :mrgreen:

petreq
16.01.15, 01:49
Ale przynajmniej widać, że po krzaczorach nikt się nie ukrywa. :mrgreen:
Partyzanty jakie? :shock: :mrgreen:

helmuth
16.01.15, 09:36
Aleś dał po gałach... musiałem filtr ND założyć na patrzałki... :mrgreen: :wink:Może wystarczało tylko cienie rozjaśnić? :roll:

sepi19
16.01.15, 10:00
Dzięki Panowie za wizytę. Henry, prawie HDR zrobiłeś, wystarczy teraz tylko złożyć twoje i moje ;). A tak na poważnie, to zastanawiałem się czy tych cieni jeszcze nie przyciemnić dla większego kontrastu.

kolba
16.01.15, 11:04
Ja bym jedynie dół lekko z cienia wydobył.

And.N
16.01.15, 11:21
Niepotrzebnie zupełnie dałeś taki duży rozmiar (2 313px × 1 734px). Forum automatycznie skompresowało zdjęcie do wagi ok. 1MB przez co jakość mocno poleciała.

henry1
16.01.15, 18:18
Ja się uczę, tak mi wyszło.:oops:
Lepiej uczyć się na cudzych błędach, niższe koszty nauki. :mrgreen:

Mirek54
16.01.15, 18:27
Ja się uczę, tak mi wyszło.:oops:
Lepiej uczyć się na cudzych błędach, niższe koszty nauki. :mrgreen:
I tak trzymaj.
Grzebiac duzo zawsze cos pozniej wygrzebiesz.

sepi19
18.01.15, 22:33
Miło mi Pamowie niezmiernie, ze macie ochote pogrzebać w mioch pstrykach. Jedynie trochę żal, ze to na czym mnie zależało aby pokazać, widzę tylko ja. W ostatnim właśnie kontrast ciemnego dołu z jasnym niebem mnie urzekł i dlatego "popelniłem" tego pstryka. Dopelnieniem jest oczywiście ta "zagroda". Wniosek jedyny jaki może mi się nasunąć jest jeden :
duuużo pracy prze de mną ;)
Dzięki za motywację i nieprzyklaskiwanie, jak robi to moje najbliższe otoczenie ;)

Zmiana temata, widoczek z okna :)

139250

Mirek54
18.01.15, 22:36
Zmiana temata, widoczek z okna :)

Skopales budowe kadru.

Careme
18.01.15, 22:42
Skopales budowe kadru.
Mam prośbę o podawanie uzasadnienia. Jak oglądam taki wątek, to lubię wiedzieć dlaczego uważacie, że jest źle. Jako początkujący trochę błądzę i nie wiem jak niektóre komentarze oceniać. W tym przypadku chodzi o proporcje podziału niebo-ląd, czy krzyż vs. zielone wzgórze (jako mocne punkty)? A może linia dachu powinna zbiec się z linią horyzontu?

Mirek54
18.01.15, 22:56
Moim zdaniem ten dach tu jest do niczego niepotrzebny.Nic nie wnosi do kadru a raczej zaslania polowe .Bylby dobry widoczek nawet z linia w polowie a tak polowa zaslonieta przez nic nie wnoszacy dach.

Careme
18.01.15, 23:08
Moim zdaniem ten dach tu jest do niczego niepotrzebny.Nic nie wnosi do kadru a raczej zaslania polowe .Bylby dobry widoczek nawet z linia w polowie a tak polowa zaslonieta przez nic nie wnoszacy dach.
Mirku - dziękuję: O coś takiego mi chodziło!
Przyznam, że jeszcze przez myśl mi przeszło, że ten dach odpowiada (równoważy) las z prawej strony.

sepi19
18.01.15, 23:24
Mirku, dzięki za opinię. Dla porównania, druga wersja, ten sam kadr, ale bez dachu.

139254

pomijam tego pala po prawej i obróbkę.

Moim zdaniem, jednak ten dach wnosi coś do (marnego bo marnego ;)) kadru, ale jednak pozytywnego.

alnico
18.01.15, 23:26
wolę to bez dachu.

sepi19
18.01.15, 23:31
A nie wydaje Ci się trochę nudny bez tego dachu?

Mirek54
18.01.15, 23:42
Ja wracajac do pierwszego kadru wykadrowal bym tak139257 i to wykadrowane w taki sposob bym obrobil139258.

helmuth
18.01.15, 23:45
Moim zdaniem, jednak ten dach wnosi coś do (marnego bo marnego ;)) kadru, ale jednak pozytywnego.Co, Twoim zdaniem?
Zgadzam się z Mirkiem, że jest niepotrzebny. Żeby widok nie był nudny, można znaleźć jakiś wyróżniający się element i umieścić go w mocnym punkcie. Zasłonięcie połowy widoku, nie jest dobrym sposobem na ożywienie go.

alnico
18.01.15, 23:51
A nie wydaje Ci się trochę nudny bez tego dachu?
dach za bardzo zdominował kadr i razi mnie to trochę, dlatego wolę to drugie mimo większej nudy
Z dachem kombinowałbym w tym kierunku:
139259

sepi19
18.01.15, 23:53
Mirek, ostroś i przejrzystość na tak, natomiast ochłodzenie światła na nie moim zdaniem. Było wtedy piękne, ciepłe słońce.
Helmut, żeby znaleźć, to najpierw musi być. Nic innego tam nie było wartego uwagi. Największy problem jaki mam z tym zdjęciem jest taki, że widok był przepiękny a ja do dziś żałuję, że nie potrafiłem tego pokazać na zdjęciu. Ten dach, moim zdaniem pozwala lepiej poczuć perspektywę i odległość z jakiej było robione zdjęcie.

alnico
18.01.15, 23:54
Kompozycyjnie wersja Mirka najbardziej mi się podoba.

sepi19
18.01.15, 23:54
dach za bardzo zdominował kadr i razi mnie to trochę, dlatego wolę to drugie mimo większej nudy
Z dachem kombinowałbym w tym kierunku:
139259

O widzisz, na to nie wpadłem ;) Dzięki.

sepi19
19.01.15, 01:15
Co by nie było za łatwo, wersja trzecia ;)

139270

petreq
19.01.15, 01:27
Co by nie było za łatwo, wersja trzecia ;)

Osobiście, przy takim kadrze umieściłbym iglicę w środku kadru i bawił się GO :) Ale to ja ;)

sepi19
20.01.15, 13:05
Zejdźmy z dachu ;) i widoczek z drugiej strony górki.

139344

And.N
20.01.15, 13:16
Zejdźmy z dachu ;) i widoczek z drugiej strony górki.
Nie pasuje mi tu podział kadru pół na pół, tym bardziej, że góra nieciekawa.

yamada
20.01.15, 16:06
Może zacznij od poprzeglądania dobrych zdjęć widoczków, jak są zbudowane kadry itd tych, które najbardziej Ci się spodobają. Potem postaraj się wykorzystać to fotografując. To też dobra szkoła za którą płacić nie musisz :)

henry1
20.01.15, 17:17
Znowu pouczyłem się na Twoim zdjęciu, proszę nie bić. :wink:

kolba
20.01.15, 17:20
Ostatnie zdjęcie najładniejsze. W poprzednich w mojej ocenie dach przeszkadzał. Wersja henry1 w mojej ocenie ciekawsza.

And.N
20.01.15, 17:41
Znowu pouczyłem się na Twoim zdjęciu, proszę nie bić. :wink:
Dobry przykład jak degraduje zdjęcie (małe zdjęcie) obróbka w 8 bitowej głębi koloru (niebo i te przejścia tonalne)

W 16 bit. taka różnica: 139353

yamada
20.01.15, 18:08
tylko jedna rzecz mi osobiście nie pasuje, to niebo, nieciekawe, nic nie daje, ciąłbym to do panoramy troszkę ponad górami w oddali.

Krakman
20.01.15, 18:20
tylko jedna rzecz mi osobiście nie pasuje, to niebo, nieciekawe, nic nie daje, ciąłbym to do panoramy troszkę ponad górami w oddali.
Poszedłem na całość. :grin:

139354

helenae
20.01.15, 18:44
Witam:)
Postaram się troszkę pomóc w miarę swoich możliwości.
W makro należy starannie dobierać obiekty do fotografowania. W tym przypadku jest tu za dużo elementów. Nie bardzo wiem co chciałeś pokazać. A kolor czerwony jest najtrudniejszy do ładnego przedstawienia.
Ale ćwicz wytrwale...wkrótce zobaczysz efekty...pozdrawiam serdecznie :)

---------- Post dodany o 19:44 ---------- Poprzedni post był o 19:43 ----------

To nie w tym wątku miało być :) Bardzo przepraszam :)

Jan_S
20.01.15, 19:34
To nie w tym wątku miało być :) Bardzo przepraszam :)

chyba jednak w tym tylko w pierwszym poście (https://forum.olympusclub.pl/threads/94196-Co-skopa%C5%82em?p=1160486&viewfull=1#post1160486). :)

helenae
20.01.15, 20:09
Długo tu nie byłam i straciłam biegłość w poruszaniu się po forum ;)

sepi19
20.01.15, 23:16
Dzięki wszystkim za uwagę przy tym zdjęciu. Normalnie dostaję od Was jakiegoś "kopa" i aż chce mi się dalej robić zdjęcia.<br>Ale żeby nie było Wam tak łatwo, Krakman, ty mnie sprowokowałeś tymi chmurkami do przegrzebania bajzlu na moim dysku, i wstawienia drugiej wersji tego widoczku. Tym razem sklejka z kilku zdjęć jakiś miesiąc poźniej z tego samego miejsca.

139373

henry1
20.01.15, 23:30
Chyba polubiłem babrać w Twoich fotach. :mrgreen:
PS.
I tak zaraz ktoś mnie poprawi. :mrgreen:

sepi19
20.01.15, 23:32
:mrgreen:, cała przyjemność po mojej stronie ;)

yamada
20.01.15, 23:50
Krakman, Ty to jednak potrafisz :), teraz jest dobrze :)

sepi19
22.01.15, 00:29
Powróćmy na wieś. Zabawa dla Was.Który element tu nie pasuje ;)

139410

petreq
22.01.15, 00:36
Gałązki w nieostrości w prawym górnym rogu ;)

sepi19
22.01.15, 00:38
SIę tym razem nie pytam co skopalem ;)

henry1
22.01.15, 01:31
Ten traktorek z fotelami z Lincolna ????? :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

petreq
22.01.15, 01:38
Mnie zastanawia jeszcze jedno: gdzie jest g(ł)ówno dowodzący? :mrgreen:

sepi19
22.01.15, 01:42
Mnie zastanawia jeszcze jedno: gdzie jest g(ł)ówno dowodzący? :mrgreen:
Zdjęcie robił ;)

Mirek54
22.01.15, 10:02
SIę tym razem nie pytam co skopalem ;)

Skopales podejscie do fotografi tym razem.
Pokazales typowy pstryk zrobiony bez zastanowienia .W glowie bylo zakodowane,ze jest miejsce na karcie to trza pstrykac.Fotografia to cos innego niz tylko beznamietne pstrykanie.
PS.Nie powiekszaj grona pstrykaczy:-P.Jednak przyklad typowego netowego pstryka znakomity i w temacie watka jak najbardziej.Cos w rodzaju konkursa "dzis sobota" to walne fote na ogloszonego konkursa.Sral pies temat,podejscie.Data sie liczy.A jeszcze jak bedzie jako logo na focie to wygram napewno.

hades
22.01.15, 12:02
Powróćmy na wieś. Zabawa dla Was.Który element tu nie pasuje ;)

Co chciałeś tu pokazać/opowiedzieć?

Mirek54
22.01.15, 12:10
Gdybys jeszcze odjechal samym traktorkiem przed zrobieniem fotki,ewentualnie tak podszedl aby krowa go zaslonila.Wtedy tak.Tak skopales temat i zrobiles pstryka.I nawet nikt nie bedzie byc moze dociekal,czy Ty to przed zrobieniem widziales czy dopiero pozniej w domu.Musztarde po jedzeniu sie chowa a nie smakuje.

hades
22.01.15, 12:44
Mirek jak zawsze surowy w ocenie :). Ale po przyjściu do domu często gęsto pół karty leci do kosza na wstępie, bo sam nie wiem co chciałem zarejestrować.

Mirek54
22.01.15, 13:19
Mirek jak zawsze surowy w ocenie :).

Bo i temat taki,ze nalezy szukac minusow a nie plusow

Ale po przyjściu do domu często gęsto pół karty leci do kosza na wstępie, bo sam nie wiem co chciałem zarejestrować.

A widzisz."Prawie pstrykaczu"częsty, gęsty i zapominalski:-P:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrg reen:

kolba
22.01.15, 15:37
Poprawiona wersja znacznie lepsza.

sepi19
22.01.15, 21:35
Toście mnie ciśnienie podnieśli i na ambit weszli ;). Będę musiał jeszcze coś powrzucać, bo dobrze mi to robi ;).
A tak na poważnie, dzięki, że wpadliście i piszecie to co faktycznie myslicie. Mam nadzieję, że za jakiś czas będzie lepiej.
Przypominam, że można grzebać do woli ;)

sepi19
24.01.15, 01:01
139452

looolek44
24.01.15, 02:02
Tak na moje czucie za duży przepał w 1/3 kadru , który skupia całą uwagę. Ale jakiś zamysł jest :).

salvadhor
24.01.15, 09:33
Nie znam się na obróbce zdjęć, zatem się wypowiem - na etapie wywoływania RAWa należało popracować nad tym białym wałkiem przepału. Następnie, temu kadrowi i takiej tonacji ewidentnie pomoże odpowiednie ustawienie poziomów (tak, aby rozciągnąć histogram od lewa do prawa) - mgiełka zostanie, cienie nabiorą charakteru a nie takie mdłej burości jak teraz.

Ostatecznie można się ratować konwersją do BW (wtedy wygląda to najlepiej) - ale ten przepał trzeba naprawić.

And.N
24.01.15, 11:28
Niepotrzebnie zupełnie dałeś taki duży rozmiar (2 457px × 1 843px). Forum automatycznie skompresowało zdjęcie do wagi ok. 1MB przez co jakość mocno poleciała.
To z lenistwa nie zmniejszasz zdjęć ?:wink:
Jeśli chodzi o przepalenia to wcale ich tak dużo nie ma. To raczej 3% kadru (wąski pasek tuż nad ścieżką), a nie 33. Mi bardziej kadr nie odpowiada, te ucięte po prawej drzewko.

Mirek54
24.01.15, 12:00
Zobacz czy da rade uratowac obrobka.Moze namiastka cyfrowej "kanapki Ortona "cos polepszy
popatrz139458

sepi19
1.02.15, 00:11
139899

gulasz
1.02.15, 01:49
ciemność widzę :) Marek - ciemność...
planty jak planty - niemniej zaintrygowała mnie obcięta ławka i IMO ładnie padające tam światło - skupiłabym się chyba na ukazniu tego jednego tajemniczo oświetlonego miejsca schadzek krakowskiej młodzieży, żuli i innych przypadkowych przechodniów ;)

petreq
1.02.15, 01:52
Ula, to prowokacja jest :)

gulasz
1.02.15, 01:57
ja się domyślam ... co nieco Marek mi o tym wątku opowiadał po ostatnim krakowskim spotkaniu...
niemniej tak czy siak zaintrygowało mnie to światło na połowie ławki :P choć wali po oczach brzydkim kolorkiem

sepi19
1.02.15, 02:05
Kolorek ładny przeca, taki różowiutki, majciany ;)
Dzięki za odwiedziny.

CzaRmaX
1.02.15, 03:34
Widzę lampiony puszczałeś :)

ahutta
1.02.15, 15:19
Widzę lampiony puszczałeś :)

Dobre :)

sepi19
1.02.15, 15:37
Eeee, no nie tylko lampiony ;)))

And.N
1.02.15, 20:27
Też odbieram to ostatnie zdjęcie jako swego rodzaju prowokację:) Odpowiedź byłaby zbyt prosta na pytanie tytułowe wątka.
To niedoświetlenie (korekta ekspozycji -4,7EV) zakładam, że celowe, inaczej byś nie wstawił zdjęcia:) Mi to się nie widzi (nawet dosłownie :) )

CzaRmaX
1.02.15, 21:35
Dobre :)

A to musimy zapytać się autora zdjęcia jak smakowały i czy były dobre ;) :)

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post był o 20:34 ----------

Eeee, no nie tylko lampiony ;)))

Świntuch :)

sepi19
9.02.15, 11:42
140428

Careme
9.02.15, 12:25
Przez firankę robiłeś, że takie równe promienie wyszły? :)

sepi19
9.02.15, 12:41
Mała podpowiedź ;)

140436

Bodzip
9.02.15, 13:19
Kupiłeś filtr gwiazdkowy :-P

sepi19
9.02.15, 13:48
Zgadza się, filtr gwiazdkowy znalazłem w szufladzie ;)

sepi19
20.04.15, 00:37
145454

luzaczek82
20.04.15, 14:22
Ciekawe to ostanie zdjęcie

sepi19
20.04.15, 20:23
Dzięki ;)

ralfbutton
20.04.15, 22:36
fajne, intrygujące. Podoba mi się :)

sepi19
20.04.15, 23:16
Miło słyszeć ;)

sepi19
3.11.15, 00:31
Po krótkiej przerwie :

160604

yamada
3.11.15, 00:52
jak dla mnie za ciasne i oczy za ciemne

sepi19
3.11.15, 01:12
Oczy faktycznie za ciemne, teraz to widzę . Natomiast kadrowanie celowo ciasne, szukam innego kadru niż te setki co mam. Dzięki za uwagi i proszę o więcej ;)
ps. przypominam, że można, a nawet nalerzy grzebać do woli w moich fotkach ;)

sepi19
5.11.15, 21:50
160920

fret
6.11.15, 10:14
Oczy nie tyle ciemne, co źle oświetlone, czyli nie chodzi o ilość, tylko o jakość światła. http://www.rocketcitymom.com/look-for-catch-lights/

henry1
6.11.15, 19:48
160920

Za dużo światła między pierwszym planem (krzaczor) a tłem. :cry:
Tak myślę, ale inni mogą mieć inne zdanie. :wink:

sepi19
18.11.15, 23:24
162009

glee
21.11.15, 09:57
skadrowane prawie ok - ale gość gubi się w cieniu a domniemam że on jest głównym motywem - chyba że układ cieni ale wtedy po co gość... ; )

sepi19
23.11.15, 15:17
162227

Zastanawiam się cały czas czy nie lepiej by było obciąć lewą stronę kadru ? Trochę chyba za dużo tego wszystkiego w kadrze.

Paffcio
23.11.15, 15:45
Rozważając teoretycznie można było:
- zrobić zdjęcie sekundę wcześniej (dorożka byłaby mocniej na prawo) wraz z przekadrowaniem i usunięciem całej lewej strony
- zrobić taki kadr jak jest, ale po lewej zostawić tylko faceta machającego ręką (ten w pomarańczowej kurtce)
- cały ten kadr przesunąć ciut w lewo (bo w sumie zdjęcie nie jest złe)

A i tak proponowałbym focenie na Rynku wcześnie rano, jak jeszcze jest tam mało ludzi. Później robi się korba... :-(

Bodzip
23.11.15, 16:30
Ja to bym najpierw wyprostował :-P
Tak na szybko - pion łapany na rynny

oryg 162229 kop 162228

robtor
23.11.15, 20:05
Ja to bym najpierw wyprostował :-P
Tak na szybko - pion łapany na rynny
oryg kop
Pozwoliłem sobie "poprawić" kolegę :)
org162235 moj162236

Bodzip
23.11.15, 20:07
Doskonale, dziękuję :)

And.N
23.11.15, 20:21
Na mój odbiór to poprawki niewiele wnoszą. Budynki w tle nie wiele mnie obchodzą w tym kadrze, czy są proste czy nieco krzywe...
One chyba nie były głównym tematem zdjęcia...

Saboor
23.11.15, 22:52
Zastanawiam się cały czas czy nie lepiej by było obciąć lewą stronę kadru ? Trochę chyba za dużo tego wszystkiego w kadrze.
Masz rację: za dużo w kadrze, ludzie przed powozem psują całość.

sepi19
23.11.15, 23:31
Dzięki wszystkim ;) Nie spodziewałem się aż tak licznego odzewu. Z prostowaniem też miałem mały problem, ze względu na narożnik. Nie jest on w "naturze" prosty, w części widocznej na zdjęciu, tylko krawędzie ma pochylone na zewnątrz. Przyznam, że trochę z lenistwa odpuściłem ;) Uznałem za mniej ważne.
Czytając Wasze posty doszedłem do wniosku, odnośnie moich wahań co do zawartości kadru, że jednak jako jedno zdjęcie lewa część jest nie potrzebna. Sama dorożka jest na tyle mocnym punktem, że reszta tylko przeszkadza. Natomiast w serii ... , zresztą oceńcie sami ;)

162254

... i seria :
162255162256162257162258162259162260.

Paffcio
23.11.15, 23:44
Czy ta seria miała coś opowiedzieć? Pytam, bo ja tu nie widzę żadnego wyrazistego przekazu...

A z innej beczki, to proponowałbym wybrać się do Rynku w niedzielę rano, najlepiej w deszczową lub mglistą pogodę. Ludzi wtedy niewiele, a klimaty jak z Conan-Doyle'a ;-)

petreq
24.11.15, 01:25
Na mgiełki w Krakowie pod koniec września już polowałem... niestety bez powodzenia. :)

Odnośnie samego spotkania - ja na mgiełki w Krakowie zawsze chętny jestem. :)

sepi19
24.11.15, 01:29
Na mgiełki w Krakowie pod koniec września już polowałem... niestety bez powodzenia. :)

Odnośnie samego spotkania - ja na mgiełki w Krakowie zawsze chętny jestem. :)

Coś trzeba będzie z tym zrobić ;)

petreq
24.11.15, 01:32
Coś trzeba będzie z tym zrobić ;)
Tylko nie rozpylaj sztucznej mgły... :D

sepi19
24.11.15, 01:46
:wink:

162270

Jak dobrze poszukasz, to i drzewko się znajdzie ;)

petreq
24.11.15, 01:52
...ale ten rynek krakowski zarósł. ;)

apz
24.11.15, 07:57
Tylko nie rozpylaj sztucznej mgły... :D Boisz sie , że zabraknie do innych celow helu?

robtor
24.11.15, 08:02
...ale ten rynek krakowski zarósł. ;)
kiermasz przedświąteczny z choinkami ;):mrgreen:

Paffcio
24.11.15, 09:02
Jak widzę Sukiennice. Za tą brzózką po lewej.
:-D

gulasz
24.11.15, 16:51
Masz rację: za dużo w kadrze, ludzie przed powozem psują całość.
a jak dla mnie ten koleś w czerwonej kurce z wyciągniętą ręką z racji na jakieś ALE jakie ma do bryczkarzy jest mocno potrzebny w kadrze
sprawia że to nie tylko bryczka - ale jakaś akcja i kontrakcja

może BW jak to w srteecie sprawdziło by się lepiej

Saboor
24.11.15, 20:49
a jak dla mnie ten koleś w czerwonej kurce z wyciągniętą ręką z racji na jakieś ALE jakie ma do bryczkarzy jest mocno potrzebny w kadrze
sprawia że to nie tylko bryczka - ale jakaś akcja i kontrakcja
może BW jak to w srteecie sprawdziło by się lepiej
Uhm, misiek w czerwonym+pstre konie+bryczkarka+bryczkarz+bryczka+okna=na styk.
Jest fura i akcja wraz z rytmem okien, i szlus. Więcej nie, bo chaos się robi.

Krakman
24.11.15, 23:54
Uhm, misiek w czerwonym+pstre konie+bryczkarka+bryczkarz+bryczka+okna=na styk.
Jest fura i akcja wraz z rytmem okien, i szlus. Więcej nie, bo chaos się robi.
Chaos już jest.
Wszystko w jednej GO !
Jeśli to zdjęcie reporterskie to OK, jest z czego wybrać....Ale gdy troszkę ambitniejsze...To chaos, jak zauważył kol. z Marek...

sepi19
9.12.15, 01:21
I kolejna pod "topór" ;)

163307

hades
9.12.15, 02:48
Dlaczego tak kadrowane?

sepi19
9.12.15, 10:44
Co masz konkretnie na myśli, pytając o kadrowanie? Czegoś za dużo, za mało ?

hades
9.12.15, 11:36
Co miałeś na myśli kadrując w ten sposób?

sepi19
3.01.16, 01:24
164676

petreq
3.01.16, 01:45
Matrycy nie wyczyściłeś. ;)

Bodzip
3.01.16, 09:29
164676
Podoba mi się to zdjęcie. Mały paproch w LG do usunięcia :)

And.N
3.01.16, 11:06
Nieco cienie bym jednak rozjaśnił i stempelek w wiadomym miejscu:) Poza tym to OK.

glee
3.01.16, 12:18
Ciemno i więcej nieba - proporcje kadru mogłyby być lepsze - wiem że najwięcej "dymu" jest na dole ale może warto z czegos zrezygnować ; )

jarek_gd
3.01.16, 13:35
wtf? :)

witwicky
3.01.16, 13:44
wtf? :)

Mógłbyś rozwinąć o co chodzi?

jarek_gd
3.01.16, 13:54
jasne. Zero ostrości. To fotografia a nie obraz, prawda?

Bodzip
3.01.16, 14:19
jasne. Zero ostrości. To fotografia a nie obraz, prawda?
Bardzo mnóstwo dużo się z Tobą nie zgodzę: jest ostrość, jest smog, mróz i wilgoć zamarznięta w powietrzu. A światło w delikatnej kontrze daje bajkowy ... właśnie obraz :)
Fakt, troszkę cienie bym podciągnął, ale tylko tyle i aż tyle.
ps. ma f=11 trudno nie trafić z ostrością

helmuth
3.01.16, 16:56
Ja bym to tak widział:

164725

Bodzip
3.01.16, 17:17
Ja bym to tak widział:

164725
O to to to :)

henry1
3.01.16, 19:37
Patrz Pan, Heniu zawsze wie o co chodzi. :roll:
I fajnie poprawił. :mrgreen:

sepi19
4.01.16, 00:11
Podziękowania dla wszystkich za odwiedziny i kilka słów w moim wątku. A w szczególności Helmuthowi, jako jedynemu, któremu chciało się pokazać ;) Dzięki.
Oczywiście z paprochem na matrycy macie rację, tak samo jak z szumami, przez niektórych odebranymi jako nieostrość. To wynik mojego wrodzonego chyba lenistwa albo patrzenia z perspektywy kliszy ;)
Najbardziej dla mnie cenne uwagi to te dotyczące kompozycji i światła w kadrze, co nie oznacza, że resztę olewam ;) Następną razom siem poprawiem ;)

Krakman
4.01.16, 00:28
W związku z tym, że Henia "poprawka" mi się nie podoba (spłycona perspektywa powietrzna, głębia:shock:)
Pozwoliłem sobie wypośrodkować...

1 Twoja wersja
164771

2 Wersja Helmutha
164772

3 Moja skromnie mówiąc najlepsza...:mrgreen:
164773

sepi19
4.01.16, 00:38
Krzyśku, nawet nie śmiem wątpić :)

Się jednak nadal zastanawiam, czy tylko mnie w tym kadrze (moim orygynale głównie ;) ) drażni ten róż majciany w PG nieba ? ;)

Krakman
4.01.16, 00:40
Krzyśku, nawet nie śmiem wątpić :)

Się jednak nadal zastanawiam, czy tylko mnie w tym kadrze (moim orygynale głównie ;) ) drażni ten róż majciany w PG nieba ? ;)

No jest..... Ale tego nie ruszałem....

sepi19
4.01.16, 00:56
A tak na poważnie, to Twoje najbardziej zbliżone do rzeczywistości . Dzięki.

jck
4.01.16, 10:25
Pozwoliłem sobie wypośrodkować...

Ech! Gdyby nie moje lenistwo...

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=164781&stc=1
1. Trzeba je obrócić.
2. WB a potem lekko wyciągnąć cienie i poprawić kontrast - sposób dowolny.
3. Plamę wyretuszować lub usunąć.

To z głównego "skopania" tylko.

PS Niedziela, 3 stycznia 2016 05:06:12

sepi19
4.01.16, 10:39
Jck, obrazka ni ma :(

jck
4.01.16, 11:18
Jck, obrazka ni ma :(
Tak się kończą modernistyczne zabawy. Mam nadzieję, że wrócił.

Krakman
4.01.16, 16:10
Wrócił....

sepi19
9.02.16, 02:08
167089

glee
9.02.16, 09:55
Złoty pociąg ? ; )

sepi19
9.02.16, 11:20
Ze złotymi wagonami ;) ;)

167093

Saboor
9.02.16, 13:36
Ze złotymi wagonami ;) ;)
Aureole przy krawędziach przeszkadzają.

Krakman
9.02.16, 13:42
Aureole przy krawędziach przeszkadzają.
Efekt niewłaściwego przyciemniania świateł.... Jeśli to w PS-ie, to tam jest więcej suwaczków do skorygowania tegoż... :roll:

hades
9.02.16, 14:24
Ciut przedobrzone ostrzenie, ale to bym pominął, bo chciałem zapytać, dlaczego taki kadr?

sepi19
10.02.16, 11:40
Efekt niewłaściwego przyciemniania świateł.... Jeśli to w PS-ie, to tam jest więcej suwaczków do skorygowania tegoż... :roll:

W PSIe, zmieniłem sposób zmniejszania i wyostrzania zdjęć na forum i wracam do starego sposobu. Co ciekawe przed wrzutka na forum, u mnie na kompie aż tak tego nie widać. Dzięki w każdym razie za zwrócenie uwagi.

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:37 ----------

Ciut przedobrzone ostrzenie, ale to bym pominął, bo chciałem zapytać, dlaczego taki kadr?

Z ostrzeniem przedobrzone, zgadza się. Natomiast co do pytania odnośnie kadrowania, pytasz już drugi raz, i drugi raz mam problem z odpowiedzią. Jeśli możesz, to rozwiń pytanie, bo nie wiem czy pytasz w pozytywnym czy negatywnym sensie kadrowania ;)

Krakman
10.02.16, 11:42
Gdzieś w wątku Gulaszowej jest print screen , gdzie dokładnie wyrysowałem jej które suwaczki używać by przyciemnić a zlikwidować "aureole"...

sepi19
10.02.16, 11:50
Dzięki za namiar.

sepi19
10.02.16, 11:52
Wprawdzie nie jestem zwolennikiem robienia BW z koloru, ale jakoś tak mnie poniosło ;)

167153

ps. stara metoda zmniejszania i wyostrzania.

petreq
10.02.16, 12:35
BW świetnie wyszło!

Bodzip
10.02.16, 12:57
Wprawdzie nie jestem zwolennikiem robienia BW z koloru, ale jakoś tak mnie poniosło ;)

167153

I tu się nie ma czego wstydzić. Ładnie to cz.b. wyszło :)

Tomakinho
10.02.16, 12:58
BW podoba mi się :-)

sepi19
10.02.16, 12:58
Dzięki Panowie ;)

gulasz
10.02.16, 15:48
jakby co instrukcję Krkmana masz tutaj

o (https://forum.olympusclub.pl/threads/10710-Goni%C4%85c-kr%C3%B3liczka-czyli-gulasz-si%C4%99-szlaja-)/page27?p=1121918&viewfull=1#post1121918)statnie BW dobrze i kadrowo też
poprzedni kadr skopany na maksa - jak już ciąłeś wagon to trzeba było równo ciąć - albo dać cały - w petreq'a wątku chyba jest też fota z tego miejsca ale z ciut dalsza cyknięta

hades
10.02.16, 16:35
Jeśli możesz, to rozwiń pytanie, bo nie wiem czy pytasz w pozytywnym czy negatywnym sensie kadrowania ;)

Takie pytania bywają podchwytliwe. Czasami pytam, zupełnie nie złośliwie, o pomysł na kadr.

Zwykle gdy oglądam takie kadrowanie, albo sam się łapie na jego stosowaniu mam wrażenie, że brakuje motywu przewodniego. Dobrze, jest wagon, jest duży, rdzawy i "ucieka", a właściwie nie mieści się w kadrze. Pozostałe elementy powtarzalne, w tym wypadku wagony, są nieproporcjonalnie mikre względem pierwszego elementu. Prawa strona kadru mocno przeważa nad lewą. Z dołu tniemy jakiś (chyba ważny) detal wagonu... itd. Ten kadr moim zdaniem nadawałby się do sceny, gdzie pociąg jest w ruchu.

Czasami zastanawiam o czym miałoby opowiedzieć zdjęcie. Czy o starym przerdzewiałym wagonie czy o składzie wagonów na jakieś zapomnianej bocznicy? To powoduje skupienie na wagonie lub szerszym pokazaniu bocznicy wraz z "mieszkańcami".

---------- Post dodany o 15:35 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------

Tu nie potrzeba pytań. A stara metoda jest całkiem udana.

Bodzip
10.02.16, 16:42
Mirek zawsze pisał o tych rdzawych mostach, wagonach, kładkach, słupach, konstrukcjach - żeby postarać się rdzę (fakturę) wyciągnąć.

hades
10.02.16, 16:46
Mirek zawsze pisał o tych rdzawych mostach, wagonach, kładkach, słupach, konstrukcjach - żeby postarać się rdzę (fakturę) wyciągnąć.

Wyciąganie faktury to inna para kaloszy. Moim zdaniem pokazanie rdzy wymaga nieco bliższego kadru lub ułożenia go tak rdza była w centrum uwagi (niekoniecznie w centrum kadru).

sepi19
19.02.16, 09:49
167769

hades
19.02.16, 11:14
Ciekawe zestawienie. Wysoka architektura dawna i współczesna. Wyraźnie widać, że poszliśmy w górę, ale bez finezji i polotu. Tylko proste, acz wytrzymałe konstrukcje.

Kadr ograniczyłbym do kwadratu ucinając prawy bok (mniej więcej na Baszcie Złodziejskiej), zostawiając zamek i elektrociepłownie w centrum.

And.N
19.02.16, 19:12
W ostatnim to chyba (przedewszystkim) balans bieli skopany. Przyznam w naturze zielonego nieba jeszcze nie widziałem. Fioletowe czy turkusowe jeszcze można "przełknąć":) i bywa takie, ale zielone...

sepi19
20.02.16, 21:47
W ostatnim to chyba (przedewszystkim) balans bieli skopany. Przyznam w naturze zielonego nieba jeszcze nie widziałem. Fioletowe czy turkusowe jeszcze można "przełknąć":) i bywa takie, ale zielone...

Trafiony , zatopiony ;) Trochę mnie poniosło przy wyciąganiu świateł i ekologicznym podejściu do atmosfery krakowskiej ;) ;)
Dzięki za wizytę .

sepi19
20.02.16, 21:57
Niebo poprawiłem ;)

167873

helmuth
20.02.16, 22:22
Trochę za bardzo "zamroziłeś" śmigło.

KoValus
20.02.16, 23:04
Poza tym Camel elegancki:D

sepi19
21.02.16, 01:01
167890

;)

Krakman
21.02.16, 11:33
Ujęcie Wawelu i Elektrociepłowni w Łęgu świetne.. Tak w linii prostej to obiekty te są sporo oddalone od siebie - tu wyglądają, że oba są w śródmieściu..
Uwaga Hadesa - jak najbardziej.

sepi19
22.02.16, 15:05
167965

helmuth
22.02.16, 16:50
Ciekawe ale przyciąłbym boki tak, żeby nie było widać dachu.

sepi19
22.02.16, 23:28
Helmuth, masz rację. Lepiej wygląda bez tych dachów po bokach.

167983

hades
23.02.16, 09:25
Czy ja wiem? Kadr jest niezdecydowany i nic nie mówiący. Linie mogłyby uzupełnić krzywe, ale wtedy warto byłoby pójść w silny kontrast między czernią i bielą na cały kadr. Wtedy wyszłyby z obrazu elementy geometryczne uzupełnione o krzywe.

sepi19
24.02.16, 12:33
Dzięki za uwagi. Warte przemyślenia i zastosowania w praktyce.

sepi19
24.02.16, 12:34
Kolejne pod " nóż" ;)

168033

hades
24.02.16, 13:20
Zdjęcie dokumentacyjne, ilustracja: bez większych zmian na "tak". Ale jako artystyczna interpretacja? Można by podkreślić twarz pilota (rozjaśnić), można by dodać w cieniach i dać ogólny kontrast (niebo).

sepi19
27.02.16, 00:55
168195

Krakman
27.02.16, 12:53
To ostatnie mi się podoba... Jeszcze tylko niebo niebo przyciemnić....

Bodzip
27.02.16, 15:47
Wygląda (ostatnie) jakbyś latał w zespole :wink:

sepi19
29.02.16, 03:20
Wszelkie uwagi i opinie cenne dla mnie i mile widziane. Nie krępować się ;)
To teraz z innej becki ;) :

168409

PiKa
29.02.16, 09:43
Mało ciekawe tło

W sumie walczący też mało ciekawi

koronax
29.02.16, 14:53
Tło pół biedy. Szkoda że "rycerz" ma ręce na wysokości hełmu. I taki zasłonięty został pokazany.

szafir51
29.02.16, 15:39
Kolejne pod " nóż" ;)
Trzeba mieć gigantyczne cohones żeby wsiąść do czegoś takiego, mi się zdjęcie podoba

Za to rycerze mało ciekawi. Brakuje jakiegoś kontekstu - czy to pokazy sztuki rycerskiej, rekonstrukcja bitwy czy też chłopaki wyskoczyli na chwilkę do ogródka powalczyć na miecze :)

sepi19
29.02.16, 19:29
Dokładnie, wyskoczyli na chwilkę na podwurko poćwiczyć . Walczą na prawdę, bez ściemniania. Miecze i zbroje są to dokładne repliki oryginałów przeważnie własnoręcznie wykuwane . Sam hełm waży kilka kilo.
Jeśli jesteście zainteresowani to mam więcej zdjęć z tego treningu.

koronax
29.02.16, 19:42
Jak masz więcej fotek z treningu rycerzy , to pokaż kilka.
A jakaś białogowa będzie ? :-P

PiKa
1.03.16, 00:02
Oryginały się tak nie gięły ;)

sepi19
1.03.16, 11:24
Jak masz więcej fotek z treningu rycerzy , to pokaż kilka.
A jakaś białogowa będzie ? :-P
Jest i białogłowa, jak najbardziej ;)

---------- Post dodany o 10:24 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------

Oryginały się tak nie gięły ;)
Też na to zwróciłem uwagę i zastanawiam się z jakiegoś powodu jest krzywy.
Natomiast jeśli chodzi o wierność z oryginałem, to jestem pewien. Miałem w ręce i rozmawiałem z nimi na ten temat.
Więcej informacji na ich temat podam za chwilę.

sepi19
1.03.16, 11:52
Zdjęcia pochodzą z treningu Bractwa Rycerskiego Kasztelanii Sądeckiej.
Więcej informacji o nich można znaleźć na : www. facebook.com/kasztelaniasandecka.

168476

168477

168478

168479

sepi19
1.03.16, 11:53
168480

168481

168482

sepi19
1.03.16, 11:54
Cd włącznie z białogłową za chwile , co by Was nie zanudzić ;)

Krakman
1.03.16, 12:55
Fajne kufajki mają..... Ech łza się kręci w głazach. .. Nosiło się takie..No może podobne.:grin:
Ktoś mnie oświeci co to "cohones" , po jakiemu i czemu tu użyty???

sepi19
1.03.16, 13:25
Białogłowa niekoniecznie o białych włosach ;)

168483

henry1
1.03.16, 14:18
Fajne kufajki mają..... Ech łza się kręci w głazach. .. Nosiło się takie..No może podobne.:grin:
Ktoś mnie oświeci co to "cohones" , po jakiemu i czemu tu użyty???

Tutaj znajdziesz wyjaśnienie :roll: : https://pl.wiktionary.org/wiki/cojones

sepi19
1.03.16, 15:01
Jeszcze kilka Wam wrzucę i kilka zostawiam na wieczór ;)

168484

168485

168486

168487

168488

168489

168490

168491

Krakman
1.03.16, 16:12

168491

No i chłopu łeb ucieli... :shock:

---------- Post dodany o 15:12 ---------- Poprzedni post był o 15:07 ----------

Tutaj znajdziesz wyjaśnienie :roll: : https://pl.wiktionary.org/wiki/cojones

Dzięki.... za wyjaśnienie
Dziwię się tylko nieco, czy nie można po prostu napisać , że"trzeba być chłopem z jajami by siąść do..."
Ale co tam, nie czepiam się, też jestem fashionable and modern man...:wink: czy jakoś tak...

sepi19
1.03.16, 16:13
Oraz rękę ;)

168493

168494

168495

168492

Cd nastąpi, ni ma lekko ;)

sepi19
1.03.16, 22:11
I "kwatera" :

168517

168518

168519

168520

Oceniać , krytykować śmiało, zarówno całość jak i pojedyncze kadry. Za krytykę będę wdzięczny i z góry dziękuję.

kolba
1.03.16, 22:47
Piękna prezentacja rycerska. Miło się ją ogląda.

sepi19
1.03.16, 22:53
Dziękuję.

Rabbit
1.03.16, 23:01
fajna, ciekawa relacja :) widać że nie jest lekko braci rycerskiej ;)

Operator
2.03.16, 00:25

168485

168489

Obuwie raczej nie pochodzi z epoki? :mrgreen:

I "kwatera" :

168520
Ten środkowy mógłby robić za Szczerbiec. :wink:

sepi19
2.03.16, 10:59
Obuwie raczej nie pochodzi z epoki? :mrgreen:

E tam ;) Po takim treningu to "pachnie" jak by było ;) ;)

szafir51
2.03.16, 11:11
fajna seria, na drugim z postu #211 torba z IKEA mi nie pasuje do klimatu epoki. Na tych z postu #217 kadrowałbym tak jak na drugim, instalacje na elewacji budynku też średnio pasują. Najlepsza wrzutka z postu #219, szczególnie pierwsze i ostatnie.

Zlituj się waćpan i numeruj zdjęcia :)

sepi19
2.03.16, 21:41
Zlituj się waćpan i numeruj zdjęcia :)

Upss, byłem pewien, ze numerowałem ;) ;)
Dzięki za wizytę i kilka słów.

sepi19
3.03.16, 12:18
W związku z aurą szaro-burą za oknem coś dla przypomnienia, że słoneczko istnieje ;)

168623
32

Tomakinho
6.03.16, 03:04
Ciekawa relacja rycerska :-)
Słoneczko widać jest i ma się dobrze :) Fajne :)

sepi19
6.03.16, 13:26
Dzięki za wizytę ;)

sepi19
8.03.16, 13:49
168990

# 35

And.N
8.03.16, 17:45
Może pójść w tym kierunku...
168997

sepi19
8.03.16, 23:03
Bardzo mnie się ten kierunek podoba ;)

sepi19
6.04.16, 02:06
170748

Tym razem klisza.

sepi19
26.06.16, 00:46
177117

Sam nie wiem, co z kolorem zrobić. Coś mi nie " siedzi".

Mirek54
26.06.16, 10:23
Moze zdejmij ten leciutki zafarb i bedzie tak177136albo jeszcze tak177135Zalezy jak wolisz,cieplo czy zimno

Bodzip
26.06.16, 10:26
Podobnie jak Mirek - ociepliłem ale sam dół

177138

And.N
26.06.16, 10:49
177117

Sam nie wiem, co z kolorem zrobić. Coś mi nie " siedzi".
Mi bardziej nie "siedzi" kadr z horyzontem w połowie. W ogóle to widziałbym to w kadrze poziomym i mniej nieba. Kolor jak dla mnie ok.

jck
27.06.16, 11:47
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177211&d=1466923231

Co nie "siedzi", masz na zewnątrz i wewnątrz.

And.N
27.06.16, 16:27
Co nie "siedzi", masz na zewnątrz i wewnątrz.

"Ciekawy EXIF" wyprodukowałeś:wink::):

177218

Myślałem, że tylko ja się czepiam szczegółów:). Ne te drobne przepalenia w ogóle nie zwróciłem uwagi, a miejsc niedoświetlonych (RGB=0) moim zdaniem tu nie ma. Zależy jak się w programie ustawi aby je pokazywał. Także ta linia horyzontu. Rozumiem, że byleś dokładnie w tym miejscu, zrobiłeś zdjęcie z poziomicą w aparacie i tak poziom powinien przebiegać ?

jck
27.06.16, 18:44
Myślałem, że tylko ja się czepiam szczegółów.
Dobrze myślałeś, bowiem to tylko Ty się czepiasz! Zwłaszcza iż to nie "Ci" odpowiadałem.

Ne te drobne przepalenia w ogóle nie zwróciłem uwagi, a miejsc niedoświetlonych (RGB=0) moim zdaniem tu nie ma. Zależy jak się w programie ustawi aby je pokazywał.
To mnie nie dziwi. Jeśli Twoim zdaniem "nie ma", to nie ma.

Rozumiem, że byleś dokładnie w tym miejscu, zrobiłeś zdjęcie z poziomicą w aparacie i tak poziom powinien przebiegać ?
Wy tam w Elblągu to niezłe góry macie, a pułap podstawy chmur zmienia się u was w sposób nie obserwowany nigdzie indziej.

And.N
27.06.16, 19:08
Rozśmieszasz mnie totalnie:grin:
w tym zdjęciu oczywiście nie widzisz przepaleń bo to foto kolegi:
177231

Jaka przyczyna Twoim zdaniem: podpowiedź:
- słaba matryca ?
- słabe umiejętności fotografa ?
- histogram oszukuje ? (nie wątpię, ze było robione z podglądem na histogram )
- czy inny powód ?

jck
27.06.16, 19:16
Rozśmieszasz mnie totalnie

Istnieje jakaś granica Twojej śmieszności?

w tym zdjęciu oczywiście nie widzisz przepaleń bo to foto kolegi:

Nie, nie dlatego. Nie pytał "co skopał". Nie tym razem.

And.N
27.06.16, 19:23
Istnieje jakaś granica Twojej śmieszności?
a Twojej istnieje ?:)

Nie, nie dlatego. Nie pytał "co skopał". Nie tym razem.
Oj tam powiedz szczerze, że nie wypada:wink: Bo tu nie tylko o przepalenia chodzi, nawet powiedziałbym, że to szczegół...

sepi19
27.06.16, 21:36
Uwagi z pokorą przyjmuję, cenne dla mnie jak zawsze. Dzięki nim widzę więcej i z większą pokorą podchodzę do zdjęć.
A tak na marginesie, to iskrzy między Wami, Panowie Andtor2 i jck (kolejność alfabetyczna), jak w starym dobrym małżeństwie ;)

And.N
27.06.16, 22:29
Uwagi z pokorą przyjmuję, cenne dla mnie jak zawsze. Dzięki nim widzę więcej i z większą pokorą podchodzę do zdjęć.
A tak na marginesie, to iskrzy między Wami, Panowie Andtor2 i jck (kolejność alfabetyczna), jak w starym dobrym małżeństwie ;)
Iskrzyło i pewnie będzie iskrzyć, no może z tym "małżeństwem" to bym nie powiedział. Dobrze, że emotki użyłeś:grin:

kolba
27.06.16, 22:42
tym razem klisza - piękne.

sepi19
28.06.16, 18:49
Kolba, miło słyszeć.

sepi19
10.09.16, 23:40
182075

Kolejne pod osąd. Według mnie jest "zajebiste" jak by to powiedziała moja latorośl ;)

CzaRmaX
10.09.16, 23:54
Byłoby zajebiste gdyby całe tło było czarne i cały samochód podświetlony identycznie. Nawet tutaj byłoby już bardzo dobrze gdyby to co jest powyżej maski miało to samo podświetlenie. Ale samo ujęcie tego zabawnego ryjka bardzo fajne :)