PDA

Zobacz pełną wersję : Co skopałem ?

Strony : 1 [2]

Rabbit
10.09.16, 23:56
ciekawe, niedoświetlenie tła ukryło bałagan :)

sepi19
11.09.16, 00:02
W muzeum ciężko o dobre światło i tło.

sepi19
11.09.16, 00:05
182076

Że o perspektywie nie wspomnę ;) ;) ;)

Rabbit
11.09.16, 00:08
i dlatego ukrycie tła daje czasem dobre efekty :) a jak jest jakaś większa wystawa to trzeba walczyć jeszcze z oglądaczami :)

hastour
11.09.16, 00:24
Kompozycyjnie to mi się podoba, lubię symetrię, i w ogóle mordka tego auta sympatyczna. Ale oświetlenie strasznie źle mu zrobiło, trochę jakby słaba lampa błyskowa na zdjęciach z nocnej imprezy.

Bodzip
11.09.16, 06:42
Ten sympatyczny maluch to "Mikrus". Że tak złośliwie powiem - "produkt narodowy" :mrgreen:
... ja bym przyciemnił tło.

sepi19
11.09.16, 07:43
Lampa to FL 50 r skierowana do tyłu. Wysoki sufit i nie było za bardzo od czego odbijać.
Tło już przyciemniałem . Zostawiłem go trochę z prawej, co by nie był taki "sterylny".

Mirek54
11.09.16, 09:11
Mogles po prostu zrobic normalne tzw "turystyczne" fotki z wizyty w muzeum.Niech bylo by widac tlo,kawalek obcietego innego samochodu,jakiegos widza z drugiej strony.Chyba lepiej by sie sprawdzily niz "usilne wchodzenie w bezsensowny artyzm". Tylko prosze Ciebie nie obraz sie za to,ze napisalem to co mysle.A jesli juz to tylko konkretne szczegoly w taki sposob pokazywac..Wskazniki na tablicy,zegary logo na masce.Moze silnika gore jak maska otwarta.Tak ja bym to zrobil,gdybym nie mial mozliwosci organizowania planu,swiatla i miejsca.

sten
11.09.16, 09:34
Mogles po prostu zrobic normalne tzw "turystyczne" fotki z wizyty w muzeum.Niech bylo by widac tlo,kawalek obcietego innego samochodu,jakiegos widza z drugiej strony.

Tu się zgadzam. Muzeum czy wystawa to nie jest studio gdzie można sobie wszytko dokładnie i ustawić. Ile czasem trzeba cierpliwości czekając by nie było widzów w pierwszym. nie mówiąc o drugim planie, a mimo to w decydującym momencie coś wlezie i całe ustawianie się zepsuje. Ileż to razy wprowadziłem wycieczkę w stan wrzenia z powodu robienia zdjęć. Było tak ,że widząc mnie z aparatem szeptali, znów ten reporter z nami jedzie i niestety się działo.Czasem to się nawet zgubiłem z powodu zdjęć i była wielka afera.

szafir51
11.09.16, 09:37
Zgadzam się z Mirkiem. Wystawy, muzea, tłum ludzi, przypadkowe oświetlenie - ciężko ustrzelić coś zamierzonego, najczęściej efekt jest przypadkowy.Próbuje się ukryć poza kadrem gościa stojącego przy aucie, odblask od lampy, czyjąś rękę wchodzącą przed obiektyw i w końcu kadr robi się nieciekawy albo oświetlenie trudne do okiełznania. Tak mam przynajmniej na swoich zdjęciach. Dlatego chyba lepiej pokazać samochód z fragmentem wystawy, jak na ostatnim zdjęciu.

witwicky
11.09.16, 09:51
Pozostaje jeszcze statyw, nd8 + polar. Mamy wtedy dłuuuuugi czas i skasowane bliki. Ludziska znikają. Niestety nie działa to przy dużym tłumie i ograniczeniu czasowym fotografa. Można tez w ice poskładać kilka ujęć. Efekty mogą być zaskakujące :) Czasem dubluje ludzi. Czasem wyczyści wszystko w około obiektu :)

apz
11.09.16, 10:12
...Czasem dubluje ludzi. Czasem wyczyści wszystko w około obiektu :) Opatentowałeś tę technologię klonowania? Wydaje się być tańsza i dostępniejsza od znnych mi metod biologicznych....

---------- Post dodany o 10:12 ---------- Poprzedni post był o 10:08 ----------

Podoba się mi filt szary i polar +statyw.

sepi19
11.09.16, 11:56
Mirek, spokojnie. Ja nie z tych obraźnych ;)
Ggolus, trochę ciężko założyć na 7-14 z dużego 4/3 ;)
Dzięki wszystkim za wizytę i opinie. Zawsze to lepiej analizować swoje zdjęcia z perspektywy innych i wyciągać wnioski. Przynajmniej mnie to pomaga.

witwicky
11.09.16, 14:36
Opatentowałeś tę technologię klonowania? Wydaje się być tańsza i dostępniejsza od znnych mi metod biologicznych....
Zdecydowanie ;) I randki odpadają, inne zapasy...

---------- Post dodany o 10:12 ---------- Poprzedni post był o 10:08 ----------

Podoba się mi filt szary i polar +statyw.
Wypróbowane w kilku miejscach nie nie było możliwości przepędzenia ludzi :)

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post był o 14:34 ----------

.

To zmienia postać rzeczy. :)

apz
11.09.16, 16:07
...
...

Z tego co pamiętam nic nie zmienia, trzeba tylko odpowiednio dużych filtrów i Cookina. rozpracowali to nasi koledzy jeszcze w poprzednim wieku.

sepi19
11.09.16, 21:07
Jakoś ogólnie niezbyt "trawię" filtry pod jakąkolwiek postacią . Chyba, że w BW na kliszy. Ale to już inna bajka ;)

sepi19
11.09.16, 21:39
182113

Skoro szczegół został wywołany do tablicy, to proszę. Liczę na , jak zwykle, szczere kilka słów.

petreq
11.09.16, 21:56
Światło zastane daje lepszy rezultat. :)