PDA

Zobacz pełną wersję : Skretkowicz - moda, portrety

Skretkowicz
1.01.15, 20:38
Sesja z września.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/tumblr_nhiecqLFp71qidxy1o1_1280-3.jpg
źródło (https://38.media.tumblr.com/e80d810268ba886943107be9b0242dbb/tumblr_nhiecqLFp71qidxy1o1_1280.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/tumblr_nhiek0m1pa1qidxy1o1_1280-3.jpg
źródło (https://38.media.tumblr.com/134925241b5247462c0794d498c6d334/tumblr_nhiek0m1pa1qidxy1o1_1280.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/tumblr_nhif8mZn4g1qidxy1o1_1280-3.jpg
źródło (https://38.media.tumblr.com/9360fd0bbf225ec0229795313795c03d/tumblr_nhif8mZn4g1qidxy1o1_1280.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/tumblr_nhifedM97G1qidxy1o1_1280-3.jpg
źródło (https://38.media.tumblr.com/1ee6c8a1f59933f3d23eacf34685e769/tumblr_nhifedM97G1qidxy1o1_1280.jpg)

www.skretkowicz.com (http://www.skretkowicz.com)

urzyszkodnik
2.01.15, 12:47
Daj wiecej.
Kadrowanie dziwne troche. Na każdej foci inaczej. Ale... Moze to świadome jest ?
To mz

Pytanie:
Analog?
Bo w zastanym robione tylko i jakos takie "brudne" te zdjęcia. Moda lubi glamour....
:)

Poka inne :)

Skretkowicz
2.01.15, 16:14
Całkowicie nie rozumiem zdania "moda lubi glamour" w kontekśćie czterech zdjęć z jednej sesji, jednakże dziękuję za opinie

Mirek54
2.01.15, 16:22
Jak by nie patrzec to fotki potrzebuja obrobki.Duzej obrobki..Teraz to to wyglada jak pstryki ze spaceru w locie a nie sesja.Niestety.

Skretkowicz
2.01.15, 16:36
Ja natomiast wychodzę z założenia że dobra obróbka to taka, której nie widać, więc jakiego rodzaju obróbkę masz na myśli, Mirek54? Wychudzić modelkę? Zrobić HDRa?

Mirek54
2.01.15, 16:45
Ja natomiast wychodzę z założenia że dobra obróbka to taka, której nie widać, więc jakiego rodzaju obróbkę masz na myśli, Mirek54? Wychudzić modelkę? Zrobić HDRa?

Moge Ci wyjasnic w dwoch rodzajach.Ogrodkowo by nie zabolalo i sypnac prawde w oczy,ale moze zabolec,jak delikatny jestes.Biore pod uwage,zes nowy na forum.Mozesz byc niezadowolony z wytykania bledow .Sam wybierz jak chcesz ,kurtuazyjnie czy kawa na lawe.Biore pod uwage to ze jestes nowy na forum i mozesz to zle przyjac.

To czego nie widac to retusz a nie obrobka.To nie w tym kosciele dzwonili:-P

voovoo2
2.01.15, 17:11
Moją uwagę, zwracają "nietypowe" kadry. Zupełnie mi nie pasują. Dodatkowo na pierwszej fotce modelce z boku głowy coś wyrasta (w tle). Na innej kłódka w kadrze rozprasza uwagę. Jestem niedzielnym pstrykaczem więc moje uwagi to prawdziwa amatorszczyzna :-)

Skretkowicz
2.01.15, 17:13
Mirek54, pytam bo nie wiem, a Twoja odpowiedź wciąż niespecjalnie dużo mi wyjaśniła, jasno powiedz mi czego brakuje Ci w tych zdjęciach to może do czegoś dojdziemy. :)

Karol
2.01.15, 17:25
Problem w tym, że te zdjęcia są chyba obrobione, w sensie potraktowane jakimś "auto levels" lub podobnym automatem. Nie wiem czy doprowadzenie skóry do granicy przepału to świadomy zabieg na jej "gładkość" i brak szczegółów, ale nie podoba mi się to. Ostatnie zdjęcie jest zrobione na jakimś kirkucie?

Mirek54
2.01.15, 17:46
Mirek54, pytam bo nie wiem, a Twoja odpowiedź wciąż niespecjalnie dużo mi wyjaśniła, jasno powiedz mi czego brakuje Ci w tych zdjęciach to może do czegoś dojdziemy. :)

Piszesz,ze nie wiesz a juz robisz sesje foto.To na poczatek.
Pierwsza fotka.
Nawet niczego sobie wyprane czernie,jednak zabraklo blendy odbijajacej swiatlo z Jej prawej strony twarzy.Na planie to bedzie Twoja lewa.Troche za ostre tlo do calosci.Inaczej bym kadrowal.Aparat obrocil o 90 stopni i wiecej pokazal prawej strony.Tez bym chcial jako widz zobaczyc na co Ona tak patrzy.Ze wszystkich jednak najlepsza fotka.
Druga fotka.Popatrz na Jej nos.W modzie z takim nosem to Ona zadnej szansy nie ma.Wyprostowac.Policzek lewy do obrobki.Wlosy nad nim do uczesania albo stempel.Jedne (wystajace czesci twarzy) rozbite swiatlem,te drugie w glebokich cieniach.Lewa strona twarzy wyglada jak by miala podbity i opuchniety policzek i zapudrowane cos tam jeszcze.Widac,ze cmentarz miejscem fotek to po kiego grzyba ten wsiowy niby naczyjnik ze zlotka po "czekoladzie".Uroku to on napewno nie dodaje.Taka bluzka(rekawy) robi z niej Pudziana.A to przeciez kobieta jest.
Trzecia fotka.
Ubrania,pozy, miejsca,miny tu juz calkowicie nie rozumiem.Dwa palce wystajace zza glowy i mina mowi mi ze fakjuk to bardzo mile slowo.Nie wiem co chcieliscie pokazac ta fotka.W kazdym razie widza traktujecie z ignorancja.Zamkniete na klodke wyrastajaca prawie z glowy wrota cmentarza i jej ubior mowia tyle ,ze nie warto powtarzac.Cos w rodzaju jak dawniej Druppi spiewal"spadaj mala tam sa drzwi"
Ostatnia fotka.
Zona mi powiedziala,ze jak bym jej szyje tak publicznie pokazal to wypad z domu.Jesli Ona tego nie widziala to szybko skasuj.Mozna by jeszcze uczesac na sesji przed nacisnieciem migawki,ale w sumie moze i nie bylo warto.
Tak na koniec.Zapamietaj,ze cmentarz to nie miejsce na takie zabawy.Tam leza bliscy innych ludzi.Nawet jesli leza dlugie lata to rany nie sa zawsze juz zagojone.
Idz sobie na spacer,do parku,nad rzeke.Porobcie sobie sliczne fotki na pamiatke.Na mode i sesje przyjdzie czas.
Ps Paznokcie sie lakieruje jesli juz ta kazdy innym a nie jeden inaczej, bo zabraklo.

Wiem,bylem zly i niedobry,ale taki juz jestem i tak Was lubie.

Skretkowicz
2.01.15, 18:14
Piszesz,ze nie wiesz a juz robisz sesje
Jak dla mnie najlepszym sposobem na naukę jest robienie zdjęć a nie czytanie o nich na internecie ale ok. A z niewiedzą chodziło o to, o co TOBIE chodzi po niejasnym komentarzu, a nie o mój rzeczywisty stan wiedzy.

Za resztę krytyki natomiast dziękuję, na takie coś liczyłem wrzucając te zdjęcia, nie zgadzam się ze wszystkim, ale dobrze jest poznać czyjś punkt widzenia. Pozdrawiam!

urzyszkodnik
2.01.15, 18:26
To i ja prosto z mostu :)

Strona jest.
Podpis jest.
Aparat jest.
Umiejętności nie ma.

Moda to trudna dziedzina foto.
Długa droga jak widzisz. Od budowy kadru, przez światło, makeup, etc.
Sesja natomiast to słowo mówiące nam, ze pracowałeś w miare jak profesjonalista.
Na fotkach tego niestety nie widac.
Słowo którego nie znasz...poklikaj w necie. Popatrz na foty.
To co zobaczysz tam, tego wlasnie nie ma u Ciebie.

Mz używając określenia "moda" wymagać możemy od Ciebie jako takiego poziomu.
A tu go nie ma.
Moze inaczej nazwij wątek ? Np "sesja z koleżanką" ?

I dawaj kolejne foty.
Sie nie obraź. Szczerość z mojej strony. Tak jak pisałeś wyżej ze mozna...

Bw sie podoba.
Choc tez widac brak światła.
Chyba ze to zamierzone to spoko.
Ale ja bym uciął na format 6x7. Góra nudna jest ...

Jan_S
2.01.15, 19:24
To i ja prosto z mostu :)

Strona jest.
Podpis jest.
Aparat jest.
Umiejętności nie ma.

....
...

ale nie ma stempelka z obowiązkowym "photography" na zdjęciach więc jakiś plusik jest. :) :) :)

co do zdjęć - współczesna młodzież jest dziwna (przynajmniej starzy zgredzi tak uważają) jakieś EMO klimaty, te sprawy, taniec na rurce powodem do dumy, to i zaduma na cmentarzu nikogo nie zdziwi. Jeśli by to miały być zdjęcia koleżanki ze spaceru to tak, całkiem fajnie.... ale jeśli to się ma nazywać "modelka" "fotograf" "sesja" to trzeba trochę chyba się pouczyć.

Czekam na kolejne zdjęcia, o ile niniejszy wątek ma być czymś więcej niż reklamą własnej strony.

urzyszkodnik
2.01.15, 19:39
Co do cmentarza to sie nie zgodzę.
Focilem na cmentarzu. Zdjęcia jak sadze mz duuuuuzo bardziej kontrowersyjne.
Z pełnym szacunkiem dla miejsca.
Nie mam chyba zdjec pod ręka. Dawno to było jak diabli...

A wątek fajny.
Jesli autor bedzie kontynuował oczywiscie bede zaglądał.

A co do "photography" to ja tez daje taki tekst czesto.
Pare lat poza Polska mieszkałem, wiec to nic takiego nie było.
Jezyk tzw urzędowy :)
Albo all copyright by...

Skretkowicz
2.01.15, 20:33
Absolutnie się nie obrażam, cieszę się, że jest tutaj jakaś dyskusja i opinie dłuższe niż "fajne" "niefajne". Na pewno coś jeszcze powrzucam. Pozdrawiam.

Jan_S
2.01.15, 20:42
Absolutnie się nie obrażam, cieszę się, że jest tutaj jakaś dyskusja i opinie dłuższe niż "fajne" "niefajne". Na pewno coś jeszcze powrzucam. Pozdrawiam.

to w takim razie podpowiem że warto słuchać Mirka bo zna się na tym. Z drugiej strony - jeśli by tylko i wyłącznie słuchać mistrzów i ich rad przestrzegać nie byłoby miejsca na innowacyjność :)

gulasz
2.01.15, 21:50
Ps Paznokcie sie lakieruje jesli juz ta kazdy innym a nie jeden inaczej, bo zabraklo.

oj Mirek Mirek - nie znasz się :-P
nie wiesz że teraz tak się maluje pazury jakby na jeden zabrakło ( a w zasadzie na dwa bo w drugiej ręce analogicznie)

to w takim razie podpowiem że warto słuchać Mirka bo zna się na tym.
się podpiszę pod tym w 100 %

Z drugiej strony - jeśli by tylko i wyłącznie słuchać mistrzów i ich rad przestrzegać nie byłoby miejsca na innowacyjność :)
pod tym także :) ;)

Absolutnie się nie obrażam, cieszę się, że jest tutaj jakaś dyskusja i opinie dłuższe niż "fajne" "niefajne". Na pewno coś jeszcze powrzucam.

i bardzo mądrze - to fajne forum i fajni ludzie - czuj się jak u siebie a będzie Ci tu dobrze
podejście masz idealne :)

więcej jak to co Mirek napisał Ci nie powiem - bo sie nie znam na tego typu zdjęciach ni w ząb ;)
jak Ci się nie znudzi to numeruj foty będzie łatwiej się odnosić - mnie osobiście chyba też BW najbardziej podchodzi
ale tak jak większości kadrowanie mi nie leży...

czekam na więcej

amonka
4.01.15, 01:22
Niestety bez szału. I pytanie teraz do Mirka54 czemu paznokci nie maluje się w ten sposób. Z tego co się orientuję to całkiem modne jest i nawet gwiazdy w ten sposób malują...

Mirek54
4.01.15, 01:42
Niestety bez szału. I pytanie teraz do Mirka54 czemu paznokci nie maluje się w ten sposób. Z tego co się orientuję to całkiem modne jest i nawet gwiazdy w ten sposób malują...

Skoro pytanie do mnie to odpowiem Wyczytalem to w jakims miesieczniku dla kobiet.Napewno nie byla to tygodniowa rozkladowka za 2,50 typu Pani domu.
Wlasnie tam to wyczytalem,ze skoro juz jeden ma byc inny to napewno nie w tym stylu jak pozostale. Jesli jeden gladki to inne we wzorki lub odwrotnie.A jesli juz to ten jeden ma byc ciemniejszy.I nie zwsze tak robimy na kazda okazje.To napewno nie byl odpowiedni malunek do miejsca,czasu i wykonywanych czynnosci.
Widocznie sie inaczej orjentujemy.Wskazesz mi gdzie to jest tak modne i jakie gwiazdy?

Chyba to nawet w tej bylo albo w listopadowej http://www.vogue.de/tags/n/nagellacke

Thomasso
4.01.15, 02:13
Rozumiem że jesteś początkujący?
Jeśli tak to jak na pierwszy raz to może być. Choć każda fota z innej parafii trochę (obróbkowo).
Ładne kolory na numerze 3.
Numer 1 całkiem OK, choć szkoda, że to tło jakby sie wybija bardziej niż dziewczyna. Jakby je troche zgasić?
A w ogóle trzeba było pokazać te fotę:
http://a4.format-assets.com/image/private/s--kt__0Vff--/c_limit,g_center,h_1200,w_65535/a_auto,fl_keep_iptc.progressive,q_95/222245-11673393-IMG_3436_jpg.jpg

Bardzo fajnie wyszło, choć można było oczy dziewczyny nieco wyżej dać.

T.

Tadeusz Jankowski
4.01.15, 13:28
Thomasso, wyszperałeś zaskakująco udaną foteczkę. Bardzo fajny pomysł, rudawe loki, twarz dziewczyny wtopiona w gryzącą zieleń bluszczu. Można mieć wiele obiekcji co do twarzy, ale pierwsze koty za płoty.
Pzdr, TJ

kolba
4.01.15, 18:38
Mnie też najbardziej podoba się zdjęcie wyszperane przez Thomasso.

Skretkowicz
5.01.15, 16:59
Wrzucę powiększone jakby komuś się nie chciało klikać.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/tumblr_nhpl9tPgiq1qidxy1o1_1280-3.jpg
źródło (https://33.media.tumblr.com/47488935c8de8f458e95cbfb45b6e46a/tumblr_nhpl9tPgiq1qidxy1o1_1280.jpg)

Wrzucę jeszcze to:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/tumblr_nhplh6cEYa1qidxy1o1_1280-3.jpg
źródło (https://38.media.tumblr.com/e4b200835ef6a78521821998452d1347/tumblr_nhplh6cEYa1qidxy1o1_1280.jpg)

Ogólnie dziękuję za opinie, większa konsystencja podczas jednej sesji to jest coś nad czym chce pracować, ta sesja była zbieraniną pomysłów i stylów do sprawdzenia, dlatego może wydawać się być niekonsekwentna.

Mirek54
5.01.15, 17:22
Wrzucę powiększone jakby komuś się nie chciało klikać.

Zrob cos z nosem bo psuje cale zdjecie.Mimo tego najlepsze ze wszystkich

Wrzucę jeszcze to:

Chyba niepotrzebnie

Ogólnie dziękuję za opinie, większa konsystencja podczas jednej sesji to jest coś nad czym chce pracować, ta sesja była zbieraniną pomysłów i stylów do sprawdzenia, dlatego może wydawać się być niekonsekwentna.

Mi to wychodzi na pstryki z kolezanka po rozpakowaniu aparatu.Sesja i style to za mocno powiedziane.

Skretkowicz
5.01.15, 17:49
mirek54, ciągle piszesz o tym stylu i stylu, rozumiem zarzuty techniczne i wyciągne z nich wnioski, ale też chętnie bym zobaczył jak Ty fotografujesz modę i jak odbierasz cały ten "glamour". Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak, po prostu jedyne co wrzucasz to zdjęcia oszronionych kwiatów, a ciekaw jestem twojej interpretacji stylu, może się czegoś nauczę :)

Mirek54
5.01.15, 18:32
mirek54, ciągle piszesz o tym stylu i stylu, rozumiem zarzuty techniczne i wyciągne z nich wnioski, ale też chętnie bym zobaczył jak Ty fotografujesz modę i jak odbierasz cały ten "glamour". Mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako atak, po prostu jedyne co wrzucasz to zdjęcia oszronionych kwiatów, a ciekaw jestem twojej interpretacji stylu, może się czegoś nauczę :)

Hmm.Czy chwalac smak pomidorowej musze ja umiec ugotowac,czy wystarczy moje poczucie smaku.
Nie, nie odbieram tego jako atak,ale z drugiej strony to watek do oceny,zimnej oceny bez wskazówek jak zrobic lepiej.Tylko wskazania co jest zle.
Mody nie fotografuje.Nie jestem zwiazany z zadna firma,nie prowadze dzialalnosci,nie zawieram umow z modelkami,nie robie sesji .Jestem amatorem,ktory foci oszronione jak Ty to mowsz kwiatki.Jesli juz foce ludzi to rodzine,ale zadne z nich nie jest modelka lub modelem i nie bylo nigdy fotografowane na sesji.W czasie innej sesji i przy okazji,ale to juz dawno i analogiem.

Gdzie widziales w moich zdjeciach oszroniony kwiatek??

robert1088
5.01.15, 19:16
Skretkowicz nie odbieraj wszystkiego jako atak na swoją osobę .
To zdjęcie z panną w liściach jest dla mnie bardzo na tak .
Myślę ,ze na temat twoich zdjęć warto by się zapoznać ze zdaniem kolegów k@czy i diabolique :)

majeczek78
5.01.15, 22:10
Faktycznie - zdjęcie z dziewczyną w bluszczu bardzo ciekawe.

urzyszkodnik
5.01.15, 23:44
Dzial to "ocena zdjec" a nie "nauka podstaw".
Mirek ma zupełnie racje.
Zdjecie które ktos znalazł i zapodal jest mz "wypadkiem". Takim niechcący zrobionym.
Patrząc z reszta na inne, watpię nawet czy jest tez Twojego autorstwa.

Ps.
Ludzie uczą sie latami. Inni płaca duze pieniadze za warsztaty. Jeszcze inni oglądają zdjęcia i czytają.
A Ty pytasz o to czego byś sie mógł nauczyć...?
Ja Ci powiem:
1. Kadrowanie
2. Histogram
3. Swiatło
Wystarczy na wiele miesiecy nauki. Zacznij od początku.
A tymczasem dawaj kolejne zdjęcia, nauczysz sie co sie podoba a co nie.
A jakie wnioski wyciągniesz-to juz zależy od Ciebie tylko.

Karol
6.01.15, 23:40
Zdjęcia - takie jak zdjęcia początkującego, jakby ktoś całkiem "zielony" wziął aparat i pstryknął kilka fot na spacerze...
Jest za to domena .com, sesja, portfolio (owe 8 zdjęć), blog, "Photography" na Facebooku, info na stronie "Fotografia mody, portretowa oraz korporacyjna we Wrocławiu" i podobne wątki na kilku forach fotograficznych. Nie uważasz, że takie podanie zdjęć jest dość hmmm pretensjonalne?
Innymi słowy - przerost formy nad treścią.

szafir51
6.01.15, 23:50
Zdjęcia - takie jak zdjęcia początkującego, jakby ktoś całkiem "zielony" wziął aparat i pstryknął kilka fot na spacerze...
Jest za to domena .com, sesja, portfolio (owe 8 zdjęć), blog, "Photography" na Facebooku, info na stronie "Fotografia mody, portretowa oraz korporacyjna we Wrocławiu" i podobne wątki na kilku forach fotograficznych. Nie uważasz, że takie podanie zdjęć jest dość hmmm pretensjonalne?
Innymi słowy - przerost formy nad treścią.

miałem napisać dokładnie to samo, zdjęcia w portfolio jakoś mi nie pasują do treści.