Zobacz pełną wersję : Macanie obiektywów m4/3
Cześć
Czy jest możliwość wypożyczenia obiektywów m4/3 do testów przed zakupem?
To nie są tanie zabawki, więc wolałbym wcześniej je sobie dopasować do potrzeb, żeby nie było rozczarowań.
A może ktoś ze śląska, właściciel szklarni m4/3 miałby ochotę spotkać się na jakimś plenerku i pozwolić podpiąć szkła do mojego nowego e-pl'ka? A może bywają jakieś spotkania forumowiczów?
Dzięki za wszelką pomoc.
Cześć
Czy jest możliwość wypożyczenia obiektywów m4/3 do testów przed zakupem?
To nie są tanie zabawki, więc wolałbym wcześniej je sobie dopasować do potrzeb, żeby nie było rozczarowań.
A może ktoś ze śląska, właściciel szklarni m4/3 miałby ochotę spotkać się na jakimś plenerku i pozwolić podpiąć szkła do mojego nowego e-pl'ka? A może bywają jakieś spotkania forumowiczów?
Dzięki za wszelką pomoc.
Najbliższe spotkanie jest na szczycie Jaworzyny Krynickiej - takie "mini".
A co do wypożyczenia od Olympusa - gadaj z Saboorem.
No i na Śląsku masz sporo klubowiczów.
Jest OlyTest, ale obecnie ma małą przerwę organizacyjną.
Popatrz w wątki regionalne czy śląsk się nie zbiera na jakieś spotkanie.
W Krakowie jest np. dzisiaj ok 17.
Ooo, dzięki za szybkie reakcje :)
Do świąt mam urwanie głowy z karpiowym biznesem, ale poźniej chętnie odświeżę oly-kontakty :)
@romek1967 - widzę że jesteś z pobliska, masz może m4/3 45 1.8 ?
@romek1967 - widzę że jesteś z pobliska, masz może m4/3 45 1.8 ?
Owszem, nie ;) Tylko 12-35, 100-300 i 9-18.
Owszem, nie ;) Tylko 12-35, 100-300 i 9-18.
:)
No to wypada na piweczko kolegę zaprosić, chyba że masz ochotę na rybkę wpaść do mnie?
Szczegóły na http://www.karp.pl
A jak nie da rady, to chętnie spotkam się z Tobą po świętach w Katowicach bo bywam tam codziennie (na codzień pracuję w IT)
Pozdrawiam
Obiektyw 45mm/1.8 zanabyłem i powiem tylko jedno: świetna portretówka, pstrykam i pstrykam a każde zdjęcie fajne choć czasem ciężko z ostrością trafić jak obiekt ruchomy np. pies :)
Chętnie pożyczyłbym 17mm/1.8 bo w pomieszczeniach 45-tka jest trochę za wąska, i ta 17-tka wydaje się być w sam raz.
Niestety 20mm/1.7 Panasonica jest chyba tylko czarna bo nie widziałem wersji silver, więc odpada.
Ktoś na śląsku dysponuje olkowym 12-40/2.8 ? Wydaje mi się to następcą ulubionego 14-54 z dużego 4/3, tylko cena... ale chętnie bym się pobawił.
domadm/ nie bądź ... i daj się pobawić Epl7 :) No daj... ( najlepiej w Katowicach, najlepiej gdybyś miał większą lufę ) Zabiorę Cię do mojej ptaszarni :)
Obiektyw 45mm/1.8 zanabyłem i powiem tylko jedno: świetna portretówka, pstrykam i pstrykam a każde zdjęcie fajne choć czasem ciężko z ostrością trafić jak obiekt ruchomy np. pies :)
Chętnie pożyczyłbym 17mm/1.8 bo w pomieszczeniach 45-tka jest trochę za wąska, i ta 17-tka wydaje się być w sam raz.
Niestety 20mm/1.7 Panasonica jest chyba tylko czarna bo nie widziałem wersji silver, więc odpada.
Ktoś na śląsku dysponuje olkowym 12-40/2.8 ? Wydaje mi się to następcą ulubionego 14-54 z dużego 4/3, tylko cena... ale chętnie bym się pobawił.
20 panasa jest w "dziwnym" srebrnym kolorze, pierścień ostrości jest czarny :)
Kolor obudowy jako kryterium wyboru obiektywu?
Jeżeli tak to 20/1.7 występuje, zależnie od wersji, w kolorze czarnym, grafitowo-czarnym i srebrnym.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/lumix20mmf17oldvsnewmkii-3.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-E4m2bB0jw4g/UzsJ6sFuLaI/AAAAAAAAInM/IOXcKlJRRPo/s1600/lumix+20mm+f1.7+old+vs+new+mk+ii.jpg)
Grafika linkowana z: http://m43photo.blogspot.com/2014/04/new-20mm-f17-lens-is-less-noisy.html
Kolor obudowy jako kryterium wyboru obiektywu?...
Dlaczego nie ? Nie chciałbym nigdy srebrnego obiektywu do czarnej puszki, choćby był super pod względem optycznym. Ale oczywiście mogą być rożne opinie w tej kwestii. Traktowałbym to mniej więcej w ten sposób jakby do całego czarnego zestawu zamontował sobie srebrną osłonę przeciwsłoneczną (tulipan) ale biorę pod uwagę, że komuś może się podobać takie połączenie (na temat gustów się nie dyskutuje :) ).
Dlaczego nie ? Nie chciałbym nigdy srebrnego obiektywu do czarnej puszki, choćby był super pod względem optycznym. Ale oczywiście mogą być rożne opinie w tej kwestii. Traktowałbym to mniej więcej w ten sposób jakby do całego czarnego zestawu zamontował sobie srebrną osłonę przeciwsłoneczną (tulipan) ale biorę pod uwagę, że komuś może się podobać takie połączenie (na temat gustów się nie dyskutuje :) ).
A brałeś pod uwagę że komuś podobanie nawet do głowy nie przychodzi? To ma zdjęcia robić a nie się podobać.
Oj jak dzieci... no pewnie że ma robić zdjęcia, ale przy okazji może też wyglądać :)
@szamaniec Jestem 29/30/31 grudnia w Katowicach więc mogę mieć ze sobą E-PL7 ze szkiełkiem 45mm - wtedy jest najlepsza zabawa :) Odezwij się na priv jeśli chciałbyś się spotkać.
@Karol Dzięki za info o srebrnym panasie 20mm. Wolałbym szerszego olkowego 17mm, ale naczytałem się trochę że Panas lepszy i 20-tka też byłaby dla mnie ok. Muszę gdzieś oba dostać do testów to sprawa się wyjaśni.
Pozdro