Zobacz pełną wersję : Jak wydobyć cień
Witam
w moim wątku dostałem sugestię wydobycia cienia z załączonej fotki:
136785
pracowałem już nad tym ale efekty były niezadowalające - albo cień wyglądał nienaturalnie, bardziej jak plama, albo pojawiały się smoliste czernie. Poradźcie, jak podkreślić cień na podłodze pozostawiając resztę w oryginalnej tonacji
pozdrawiam
cień wyglądał nienaturalnie, bardziej jak plama, albo pojawiały się smoliste czernie. Poradźcie, jak podkreślić cień na podłodze pozostawiając resztę w oryginalnej tonacji
Pokaż proszę efekty swoich poprawek ;)
Oryginalnej tonacji nie da się zachować, bo światła zostały przygaszone. Zgaduje, że ekspozycja została odjęta.
Gdybym chciał to wyciągnąć to przede wszystkim skontrastowałbym cień z podłogą. Rozjaśnił podłogę, a ściemnił cień, np. tak:
oryginał .................................. po zabiegach
136790 136786
Tutaj ten efekt jest nieco przesadzony. Trzeba by popracować nad cieniami (mowa o świetle) na całym zdjęciu.
Trzeba "przeczytać" to zdjęcie, żeby je przyzwoicie obrobić i by nie wydawało się sztuczne po obróbce. Kadr to dziewczynka i jej cień. Cień jest spowodowany zewnętrznym źródłem światła umieszczonym poza kadrem. Jeśli w kadrze ma być wyraźny cień, a nie możemy go uzyskać naturalnymi metodami, to trzeba go wzmocnić w wywołaniu. Tu mała dygresja jak zrobić w Lightroom:
maska na cień z parametrem feather: +80 - unikniemy ostrych krawędzi; do maski można dołożyć "automask" by jechać tylko po cieniu; widać w tym przykładzie, że postać robi cień bardzo niejednolity (dół o krawędziach ostrych, góra co raz bardziej rozmyta) więc parametr "father" jak najbardziej uzasadniony,
ekspozycja, w tym wypadku -0.3EV, bo cień robi światło nieco tylko mocniejsze od światła otoczenia więc nie będzie on super wyraźny.
Problem tego zdjęcia (mam na myśli przykład z pierwszego postu) to zbyt ciemne (chyba przyciemnione w pierwszej obróbce) światła względem cieni. A skoro tak, to w obróbce trzeba pamiętać by ściemniając światła nie zatracić ich charakteru i nie zrównać ich z cieniami.
Ghostbusters!!
Idąc wskazówkami Hadesa... Wszak to Królestwa Cieni władca!
136794
pozdrawiam,
Jeszcze tylko wmówcie autorowi, że to dobry kadr...
:)
jest krzywy. jest czarno-biały. Musi być dobry :)
Nie, to Ty mu powiesz ;). My tylko technicznie.
Daj RAW'a będzie więcej poprawiających. :grin:
Rawa już nie mam :( kadr jest jaki jest i nic nie trzeba mi wmawiać ;) efekt jaki uzyskałem w Gimpie był zbliżony do tego co zrobił Sawa ale duuużo gorszy...a tu efekt po radach Hadesa:
136811
Rawa już nie mam :( kadr jest jaki jest i nic nie trzeba mi wmawiać ;) efekt jaki uzyskałem w Gimpie był zbliżony do tego co zrobił Sawa ale duuużo gorszy...a tu efekt po radach Hadesa:
I jest malina.
Teraz wez te poprawki do foldera jakiegos wstaw a orginal zachowaj .Po jakims czasie dojdziesz do wniosku,ze niepotrzebna byla rada z wyciaganiem cienia.Ciesze sie,ze nie miales rady typu podmien aparat abo zamien spodnie.:-P
Ps.Metody wyciagania prawidlowe i dobrze pokazane.
136811
I o to chodziło.
barmichal76
1.12.14, 22:17
Zobacz chociaż, że cień pięknie zatańczył (jak baletnica)
I jest malina.
Ciesze sie,ze nie miales rady typu podmien aparat abo zamien spodnie.:-P
Też się cieszę, bo na nowy aparat mnie nie stać a i spodnie mam tylko jedne...przy okazji przeprosiłem się do maski w lightroomie bo jakoś zawsze ją omijałem szerokim łukiem:)
Zobacz chociaż, że cień pięknie zatańczył (jak baletnica)
Widzę, widzę... ale nie w tym przekoszony kadrze...