PDA

Zobacz pełną wersję : Samsung NX3000 16-50 + Lightroom 5

edisk
2.11.14, 18:43
Witam

Chciałem z wami skonsultować zakup aparatu.
Szukalem czegos dla mojej polówki, zastanawialem sie nad lx5/7 albo xz2 Panasonic wiem ze ma nieco szerszy obiektyw. A do xz2 mialbym wizjer vf-2

Ale bardzo zastanawia mnie oferta samsunga, bo teraz dają w zestawie LR 5
Cena nowego aparatu z kitowym obiektywem jakies 1400zl
W ofercie maja fajne i przystepne cenowo obiektywy.

Co myslicie o tym samsungu?

Pozdrawiam

RafS
2.11.14, 18:56
przyłączę się do pytania, ostatnio wyczytałem na forum opinie, że samsung stworzył dość tani(w sensie rozbudowy) system bezlusterkowców, czy ktoś mógłby coś więcej opowiedzieć?

Sama puszka jest w okolicach E-pm2 albo E-pl5, czy w jakości/szybkości AF/ jest równie dobra?

fret
2.11.14, 19:00
Nie wiem co myślą inni, ale ja myślę, że na tym poziomie najbardziej liczą się indywidualne preferencje i nikt za Ciebie nie podejmie decyzji :)

RafS
2.11.14, 20:27
Nie wiem jak edisk, ale Ja chętnie poznałbym wrażenia z użytkowania samsungów. Nie miałem okazji go wypróbować i w najbliższym czasie nie będę miał, a cenię sobie po prostu opinie ludzi z tego forum.

Same parametry można porównać, natomiast jakoś nie mogę się przyzwyczaić do tego, że Samsung robi niemal wszystko w elektronice, czy rzeczywiście są tą porządne aparaty cyfrowe, czy też jakieś wynalazki z mnóstwem bajerów, ale z robieniem zdjęć ma problem? Ktoś z Olympuclub na pewno ma lub miał coś z systemu NX, myślę, że mógłby się podzielić wrażeniami, a jeszcze lepiej gdyby mógł porównać go do któregoś z podanych przez edisk aparatow. Z góry dzięki.

edisk
2.11.14, 20:57
Ja nawet nie mam możliwosci "pomacania" tego modelu. Odwiedzilem sklepy w okolicy i nie maja tego aparatu. W ogole malo maja rzeczy od samsunga.
A co do systemu nx to nawet na tym forum slyszalem dobre opinie, ale juz nie pamietam w jakich watkach.
Oferty obiektywow przegladalem, sa tansze od m 4/3, fuji i sony e.
Osobiscie wolalbym puszke z wizjerem, ale sa one sporo wieksze, chociaz to lepsza ergonomia. Moje zainteresowanie zwrocił nx3000 ze wzgledu na lightroom 5

Lucas1981r
6.12.14, 00:37
z tego co ja sie orientuje to LightRoom dodawany jest do prawie kazdej puszki Samsunga: Nx1100,NX2000,NX3000,NX300,NX300m i wyzej a i sam sie zastanawiam nad NX300m z 16-50 :wink: chyba łykne ale juz po Swietach jak ceny opadna..no chyba ze promocje zaraz zrobi jak Fuji od dzis (cy tam wczoraj :-P ) , pozniej do tego kilka staleczek i bedzie dobrze - tak mysle :mrgreen: bo patrzac na nowe szkla jak 16-50/2-2.8, 50-150/2.8 i zapowiedzi kolejnych....do tego ta nowa puszka NX1...robi sie ciekawie w tym systemie :-P

RafS
6.12.14, 21:45
dziś oglądałem różne NXy i... całkiem spore to ustrojstwo. Zwłaszcza obiektywy mają wielkie i całość wygląda dość pokracznie. Tylko jeden z nich miał baterię i w użytkowaniu jest całkiem OK, ostrość w sklepowych warunkach bezproblemowo i szybko ustawiał. Dla mnie to jednak nie to. Zastanawiałem się nad zmianą 4/3 na coś mniejszego, Samsung raczej taki nie będzie, choć pewnie jest sporo lepszy od mojego E-620, to jednak na razie pozostanę przy nim. Jeśli ceny nie podskoczą i obiektywów przybędzie, to jako system bezlusterkowy Samsung daje dużo w dobrej cenie(nasz Olek jest niestety bardzo drogi).

Lucas1981r
8.12.14, 03:31
RafS (https://forum.olympusclub.pl/members/6189-RafS) ale o ktorym NXie mowisz i o ktorych szklach??

RafS
8.12.14, 11:03
NX300 i NX3000 z kitowym 18-55 OIS - porównywałem do zgrabnych E-pm2 czy e-pl5 lub mikrusów panasa i przy nich Samsung jest większy. Oczywiście wciąż mniejszy niż lustrzanka ma się rozumieć. Natomiast wśród bezluster z takim obiektywem jak ten wspomniany nie jest mikro.

Rysiek_O
8.12.14, 18:28
.....Osobiscie wolalbym puszke z wizjerem, ale sa one sporo wieksze, chociaz to lepsza ergonomia. Moje zainteresowanie zwrocił nx3000 ze wzgledu na lightroom 5
Sprzęt możesz zobaczyć i wypróbować nr tu:

Tychy
Fotojoker - CH TESCO
ul. Towarowa 2
32/780-14-70

Zadzwoń, jeśli nie mają na miejscu to poproś aby sprowadzili do pooglądania. Musisz tylko mieć własną kartę pamięci.
Lightrooma bym nie demonizował, jesteś młodym człowiekiem, dla studentów LR 5 kosztuje ok 300 zł.
Zwróć uwagę na kąt widzenia obiektywu. jak dla mnie 16 to nieco wasko w mieszkaniach.

wulf
8.12.14, 23:54
Zwróć uwagę na kąt widzenia obiektywu. jak dla mnie 16 to nieco wasko w mieszkaniach.

Na aps-c samsunga te 16mm to odpowiednik 24mm na fufu więc nie tak znowu wąsko. Trzeba jeszcze pamiętać, że nasze przyzwyczajenia do formatu 4/3 też trochę odbiegają od realiów 3:2 jaki jest stosowany we wszystkich pozostałych systemach. Są to tylko rozważania teoretyczne ale poparte doświadczeniem w praktyce: Obraz z obiektywu 12mm w 4/3 jest co prawda nieco wyższy niż jego odpowiednik 16mm w aps-c lub 24mm w fufu ale jest też węższy. Różnice wynikają tylko z przyjętych proporcji ale mają konsekwencje w praktyce. Tak więc obiektywem 16mm na aps-c łatwiej będzie zrobić zdjęcie grupy ludzi (tzw zbiorówka) niż obiektywem 12mm na 4/3 ale istnieje też większe prawdopodobieństwo obcięcia im stóp :cool:

Lucas1981r
9.12.14, 18:01
NX300 i NX3000 z kitowym 18-55 OIS - porównywałem do zgrabnych E-pm2 czy e-pl5 lub mikrusów panasa i przy nich Samsung jest większy. Oczywiście wciąż mniejszy niż lustrzanka ma się rozumieć. Natomiast wśród bezluster z takim obiektywem jak ten wspomniany nie jest mikro.

Co do roznic w wielkosci body to sie nie dziwie - w koncu innej wielkosci matryce :) sam ogladalem ostatnio roznice bo sam zastanawiam sie zastanawiam nadal nad NX300m ale nie z 18-55 a nowym 16-50 - roznica nie mala w wielkosci :wink: a ceny i sasiadow ciekawe :wink: mysli jeszcze kraza gdzies wokol EPL-5 lub 7 - no chyba ze dolozyc do GX7 ;)

Marek86
16.12.14, 21:22
ja jestem posiadaczem samsunga NX1100 - w stopce u siebie mam linki do swoich galerii. Zdjęcia obrabiane light roomem. Jestem początkującym amatorem. Przykładowe zdjęcia:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/SAM_2028-2.jpg
źródło (http://www.trasymasy.pl/wp-content/uploads/2014/10/SAM_2028.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/SAM_2305-2.jpg
źródło (http://www.trasymasy.pl/wp-content/uploads/2014/10/SAM_2305.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/SAM_2361-2.jpg
źródło (http://www.trasymasy.pl/wp-content/uploads/2014/10/SAM_2361.jpg)

edisk
25.12.14, 00:13
Sprzęt możesz zobaczyć i wypróbować nr tu:

Tychy
Fotojoker - CH TESCO
ul. Towarowa 2
32/780-14-70

Zadzwoń, jeśli nie mają na miejscu to poproś aby sprowadzili do pooglądania. Musisz tylko mieć własną kartę pamięci.
Lightrooma bym nie demonizował, jesteś młodym człowiekiem, dla studentów LR 5 kosztuje ok 300 zł.

Niestety edukacje zakonczylem na szkole sredniej. Wiec lightroom musialbym kupic za 500zl
Poki co kupilem pc format gdzie byl program Zoner Photo Studio 15 Pro
Dowiedzialem sie o programie w gazecie z forum. Niestety mialem "powodz" laptopa. Sprzet ubezpieczony, ale bardzo dlugo trwa naprawa, podejrzanie dlugo.
Mysle ze mi to wystarczy, gdyz nie posiadam zadnej wiedzy z obrobki zdjec. Bede sie tego uczyl.

Pozdrawiam