Zobacz pełną wersję : Zdradzieckie plany.
Witam serdecznie. Oczekiwania na promocje i obniżenie cen w micro pchają mnie w zdradzieckie knowania.Zanim jednak wezmę Judaszowe srebrniki z rąk Canona d100, zapytam, rozważę, ocenię :)
Czy macie wiedzę jak wygląda porównanie jakości obrazka między długim tele micro 75-300 Olympusa a 70-300 vr Tamrona ( mocowanie Canon. Wiem są zdjęcia itp, ale ja chcę znać Wasze spostrzeżenia.
Różnica w ogniskowej na długim końcu jest akceptowalna dla mnie ( fotografia przyrodnicza) tj. 600 :480. ( i tak muszę czatować, wabić i zanęcać:)
Czy obiektyw Olka jest faktycznie o 500 pln lepszy od Tamrona ? ( Tamron ok1350 pln -1800 jeśli dobrze pamiętam cenę m. zuiko)
Czy w Olku na 480mm światło będzie podobne do Tamrona ?
Wagę pomijam, różnica jest akceptowalna.
Czy zuiko trzeba przymykać dla poprawnej ostrości i czy to samo mnie czeka w Tamronie - kto w tej batalii jest lepszy? ( zniekształcenia, ostrość i takie tam?)
Knowanie to rezygnacja z zakupu OMD M10 + 75-300 na rzecz Canona d100 +Tamron 70-300 vr.
Czy mam rację że stabilizacja w Tamronie będzie lepsza niż ta z M10? Wiem, wiem że do moich leśnych podchodów powinienem kupić M5 ale niebezpiecznie zbliżam się do sprzedaży nerki a tego chciałbym uniknąć.
Olek nie da mi więcej niż 600mm, do Canona mogę ekw 800 za 2900 lub 900 mm za 4400 ( najnowszy bardzo chwalony tamron).
Jest jeszcze opcja Panasia G3/5 ale one wymagają stabilizowanego 100-300 który kosztuje 2tys.
Dochodzi problem szybkości af - sądzę że fazowy z malutkiego Canona będzie szybszy - czy się mylę.
Ratujcie moją duszę, ale też rzetelnie mnie poinformujcie o zadach i waletach abym nie pozostawał w mylnym błędzie.
pozdr. "Judasz"
Bo ja wiem czy jest nad czym tyle myśleć. Biorąc pod uwagę tylko te zestawy co wymieniłeś to jeden pies. Jednym i drugim zrobisz to samo i efekt będzie podobny. Rozważ to w jakim kierunku rozwija się Twoja fotografia i czy dany system zapewni Ci to czego będziesz "tam" potrzebował.
PS. Stabilizacja w Tamronie nie musi być wcale lepsza od OMD, twierdziłbym nawet że jest na odwrót.
Bo ja wiem czy jest nad czym tyle myśleć. Biorąc pod uwagę tylko te zestawy co wymieniłeś to jeden pies. Jednym i drugim zrobisz to samo i efekt będzie podobny. Rozważ to w jakim kierunku rozwija się Twoja fotografia i czy dany system zapewni Ci to czego będziesz "tam" potrzebował.
PS. Stabilizacja w Tamronie nie musi być wcale lepsza od OMD, twierdziłbym nawet że jest na odwrót.
Nie obawiam się stabilizacji w M5 ale M10 to chyba inna bajka? Bez stabilizacji podobnej do E3 nie biorę żadnego sprzętu ;)
przy Canonie o jednym pamiętaj, BF, FF, dobrze sprawdź szkło z body zanim kupisz, pomyśl może o 50D, staruszek ma mikroregulację autofokusa,
lumix fz1000 ?
optycznie powinno być lepiej niż w powyższych zestawach
lumix fz1000 ?
optycznie powinno być lepiej niż w powyższych zestawach
Ale fz1000 nie rozbuduję o większą ogniskową .
Stabilizacja w em10 przy zdjęciach wykazuje bardzo podobną skuteczność do em5. Te 5 osi to chyba bardziej w filmie niż zdjęciach pomaga. Laboratoryjnych testów nie widziałem, ale poziom E3 na pewno em10 osiągą.
Miałeś Canona 100D i Olympusa E-M10 w rękach? Który lepiej leży?
Ostrość według tego co widziałem lepszą na pełnej dziurze daje jednak Oly. W lustrzankach częściej jest problem z BF/FF zwłaszcza z szkłami trzecich producentów.
Stabilizacja w em10 przy zdjęciach wykazuje bardzo podobną skuteczność do em5. Te 5 osi to chyba bardziej w filmie niż zdjęciach pomaga. Laboratoryjnych testów nie widziałem, ale poziom E3 na pewno em10 osiągą.
To cenna uwaga, dzięki.
---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post był o 09:57 ----------
Miałeś Canona 100D i Olympusa E-M10 w rękach? Który lepiej leży?
Ostrość według tego co widziałem lepszą na pełnej dziurze daje jednak Oly. W lustrzankach częściej jest problem z BF/FF zwłaszcza z szkłami trzecich producentów.
Nie jestem wybredny, ,miałem bezgripowe OM30 i problemu nie było. BF/ff boję się jak ognia więc wątpliwości rosną. Szkła zawsze były lepsze u Olka, tylko ta miniaturyzacja sprawia że wątpię :)
To cenna uwaga, dzięki.
---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post był o 09:57 ----------
Nie jestem wybredny, ,miałem bezgripowe OM30 i problemu nie było. BF/ff boję się jak ognia więc wątpliwości rosną. Szkła zawsze były lepsze u Olka, tylko ta miniaturyzacja sprawia że wątpię :)To wcale nie musisz szkieł miniaturyzować. Mam trzy przejściówki i z największą przyjemnością używam duzych szkieł ZD. Mając równocześnie mozliwośc podpięcia maluchów mZD.
A co do stabilizacji z E-M5 i ZD 12-60 jestem w stanie utrzymać 1/5 sakundy na co drugiej ekspozycji, zrób to z odpowiednim szkłem i tym Cannonem. Wtedy będzie Ci wszystko jedno, który zestaw.
To wcale nie musisz szkieł miniaturyzować. Mam trzy przejściówki i z największą przyjemnością używam duzych szkieł ZD. Mając równocześnie mozliwośc podpięcia maluchów mZD.
A co do stabilizacji z E-M5 i ZD 12-60 jestem w stanie utrzymać 1/5 sakundy na co drugiej ekspozycji, zrób to z odpowiednim szkłem i tym Cannonem. Wtedy będzie Ci wszystko jedno, który zestaw.
Sądzisz że duże 4/3 poradzi sobie z M10 ? To taka lekka ściema, miałem podpięte 70-300 z G1 i męczyłem się z af. Dywagacje są spowodowane kasą, gdyby nie te ograniczenia to wybór jest prosty M1+ co tam w duszy hula:)
Sądzisz że duże 4/3 poradzi sobie z M10 ? To taka lekka ściema, miałem podpięte 70-300 z G1 i męczyłem się z af. Dywagacje są spowodowane kasą, gdyby nie te ograniczenia to wybór jest prosty M1+ co tam w duszy hula:)AF sobie radzi tak sobie, ale z 12-60, 70-300, czy 9-18 jakoś mu tam idzie (z 50-200 się mi męczy), za to jakość obrazka dzięki slabszemu filtrowi AA i nowej matrycy jest jak dla mnie znacznie ciekawsza.
A jak mi potrzeba AF-a to biorę którąś stałke i jest szybko. no ale ja jestem od krajobrazu, u mnie nic mi z kadru nie ucieka. A jakość, równomiernośc ma dla mnie znaczenie.
Każdy ma po prostu swoją, inną fotografię i musi wybierać pod siebie i swoje priorytety...
A z Panasonicami ZD są tylko manualne, miałem właśnie G1...
Do czego w tej przyrodzie konkretnie zamierzasz strzelac?
Wyczytalem, ze czatownia, wiec po ki czort glownym kryterium jest stabilizacja?
Osobiscie z tych dwoch podanych na poczatku nie wybralbym zadnego :P
pozdro
obawiam się, że z m43 możesz mieć dużo zdjęć z ostrym i wyraźnym... tłem.
Do czego w tej przyrodzie konkretnie zamierzasz strzelac?
Wyczytalem, ze czatownia, wiec po ki czort glownym kryterium jest stabilizacja?
Osobiscie z tych dwoch podanych na poczatku nie wybralbym zadnego :P
pozdro
To zaproponuj body+300 mm żeby w 3 tys się zmieścić. Stabilizacji nie mam na co dzień to chociaż w hobby musi być :)
To zaproponuj body+300 mm żeby w 3 tys się zmieścić. Stabilizacji nie mam na co dzień to chociaż w hobby musi być :)
No wlasnie skoro zamierzasz z czaty polowac, to i tak sadzasz na czyms stabilnym sprzet, wiec stabilizacja juz na dzien dobry OFF.
U Nikona mozesz smialo wyrwac D300s+N70-300VR, badz lepszy obrazek aczkowlwiek ryzykowniej z AF wtedy masz D7000+N70-300VR, lub cos pokroju D5xxx+rzeczony Nikkor albo Tamron.
U Canona wspomniany gdzies w watku 50D, plus reszte kasy przeznaczyc na jakas lufe pokroju tampona.
We wszystkim tym sie powinienes zamknac w okolicach zalozonego budzetu, i bedzie to do zadan o ktorych pisales sensowniejsze rozwiazanie niz mikro.
pozdro
No wlasnie skoro zamierzasz z czaty polowac, to i tak sadzasz na czyms stabilnym sprzet, wiec stabilizacja juz na dzien dobry OFF.
U Nikona mozesz smialo wyrwac D300s+N70-300VR, badz lepszy obrazek aczkowlwiek ryzykowniej z AF wtedy masz D7000+N70-300VR, lub cos pokroju D5xxx+rzeczony Nikkor albo Tamron.
U Canona wspomniany gdzies w watku 50D, plus reszte kasy przeznaczyc na jakas lufe pokroju tampona.
We wszystkim tym sie powinienes zamknac w okolicach zalozonego budzetu, i bedzie to do zadan o ktorych pisales sensowniejsze rozwiazanie niz mikro.
pozdro
Polazłem jak tutaj mówią, do Miejskiej Macalni. Napierw Nikon d5100 z 18-105, fajnie leży w dłoni. Z tyłu głowy że szybki af i niezła matryca ( poprawcie mnie jeśli się mylę), później maluch Canona 100d, lekki jak bezlusterkowce, prawie bezgripowy, później srebrna wersja M10, ech ładny jest. Bijąc się z myślami wlazłem jeszcze do Media Exc coś tam: a tu włączony Panaś GX7, biorę macam, ustawiam gdzie popadnie pkt ostrzenia, ten af jak z formuły 1. No i przepadłem z kretesem. Na dzień dzisiejszy GX7. Kasa się nie zgadza, wszystkie kombinacje wzięły w łeb. Muszę to gdzieś zapisać bo jutro pewnie nowe koszmary :) Dziękuję za podpowiedzi.
To wez jeszcze kastrata w plener zanim zdecydujesz.
Bo to ze jest szybki trafiajac gdzie badz, nie znaczy ze sie w lesie tak samo spisze :)
Jak budzet naciagasz to daje jednak szersze horyzonty ;)
pozdro
To wez jeszcze kastrata w plener zanim zdecydujesz.
Bo to ze jest szybki trafiajac gdzie badz, nie znaczy ze sie w lesie tak samo spisze :)
Jak budzet naciagasz to daje jednak szersze horyzonty ;)
pozdro
Co to ten kastrat oprócz pokrzywdzonego śpiewaka w operze ? :)
Cennikowo nowe lub używany korpus + nowy obiektyw xxx-300 wychodzi mi tak:
Pentax Kr ( 1000+pentax 55-300) 2tys pln
Nikon d5100 ( 1000+tamron 70-300) 2350 tys.
Canon 100d 1350+tamron 70-300) 2700 ( 50d fajny ale opinie o matrycy gorsze niż o Olkowych :):)
Olympus E3+70-300 ( tutaj nie boję się używanego obiektywu-) 2 tys pln
Olympus OMD M10 ( nie widzę z drugiej ręki) +75-300) -3500 ew. 1800 + 800 pln + przejściówka do dużego 4/3 - i wyjdzie koło 2800.
Olympus OMD M 5 ( z drugiej ręki 2400+75-300) -4200 pln
Panasonic GX7 ( może z drugiej ręki) + 100-300- 4500 pln
Zaletą ( i wadą) Olka to zasięg 600mm i nie korci do rozszerzania ogniskowej bo nie ma jak. W N lub C - chodzi po głowie Tamron 500 lub 600 na długim końcu co z cropem powiększa deczko ogniskową.
Ech idę spać, muszę pomyśleć jak tu kasę zarobić :) Powtórzę się - nie chce mnie kto adoptować ?! :)
urzyszkodnik
29.10.14, 05:15
Chcesz pewności w af i dobrej jakości to jak juz napisano d300(s).
Jesli tylko dla frajdy focenie to zostań w micro. Ale jak sie zachce cos wiecej - to klops.
Przelicznik bardzo podobny jest w olku oraz N.
Ja bym zdecydowanie jesli to ma byc jedna puszka w Twoich rękach, brał d300.
Jesli kasy zamierzasz dokładać to d7100.
Pentax nawet o nim nie mysl, srednio szybki AF, a i z dostepnoscia pozniej szkiel tele w cos wiecej niz ciemnozumy zdedydowanie mniejsza niz konkurencja.
Czy ja wiem czy ta matryca z 50D tak mocno odstaje chocby od 100D ?
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M10-versus-Canon-EOS-100D-versus-Canon-EOS-50D___937_871_272
Kwestia tego co bardziej potrzebujesz, czy lepsza matryce a niepewny AF, czy jednak bardziej pewny AF a matryce gorsza, ale i dostepnosc oraz roznorodnosc szkiel zdecydowanie wieksza.
W zalozonym budzecie to ja nadal widze jednego krola do zastosowan przyrodniczych, jest nim D300s i/lub D7000, niestety uzywki. Nowka to mozna sie pokusic o D5xxx.
Jesli jednak naciagasz budzet do ~4500 tysia to masz w zasadzie tylko jeden rozsadny wybor: D7100 (dostajesz do konca grudnia keszbek od nikona 400pln)+N70-300VR i w tej kwocie niestety zjadasz wszystko, bo nie dosc ze ma jeden z lepszych obrazkow i jeden z lepszych AF w swojej klasie, to wybor szkiel (choc niekoniecznie juz fajnych cenowo) jeden z dwoch najwiekszych na rynku, jedynie canon moze dorownac :)
pozdro
Pentax nawet o nim nie mysl, srednio szybki AF, a i z dostepnoscia pozniej szkiel tele w cos wiecej niz ciemnozumy zdedydowanie mniejsza niz konkurencja.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M10-versus-Canon-EOS-100D-versus-Canon-EOS-50D___937_871_272
Kwestia tego co bardziej potrzebujesz, czy lepsza matryce a niepewny AF, czy jednak bardziej pewny AF a matryce gorsza, ale i dostepnosc oraz roznorodnosc szkiel zdecydowanie wieksza.
W zalozonym budzecie to ja nadal widze jednego krola do zastosowan przyrodniczych, jest nim D300s i/lub D7000, niestety uzywki. Nowka to mozna sie pokusic o D5xxx.
Jesli jednak naciagasz budzet do ~4500 tysia to masz w zasadzie tylko jeden rozsadny wybor: D7100 (dostajesz do konca grudnia keszbek od nikona 400pln)+N70-300VR i w tej kwocie niestety zjadasz wszystko, bo nie dosc ze ma jeden z lepszych obrazkow i jeden z lepszych AF w swojej klasie, to wybor szkiel (choc niekoniecznie juz fajnych cenowo) jeden z dwoch najwiekszych na rynku, jedynie canon moze dorownac :)
pozdro
Znajomą ocykali z tym modelem i kaszbeka jeszcze nie zobaczyła, pisze, reklamuje a zwrotu nie ma... Więc uważjacie...
Znajomą ocykali z tym modelem i kaszbeka jeszcze nie zobaczyła, pisze, reklamuje a zwrotu nie ma... Więc uważjacie...
A gdzie go ta znajoma kupila ?
pzodro
pozdro
Hm, ciekawie prawisz, a może pójść w słabą matrycę i Olka E5 kupić, tylko gdzie, bo ofert nie widać nie słychać. Duża będzie różnica wobec D300 / Canona 50d ?.
Hm, ciekawie prawisz, a może pójść w słabą matrycę i Olka E5 kupić, tylko gdzie, bo ofert nie widać nie słychać. Duża będzie różnica wobec D300 / Canona 50d ?.
Olka odpusc, bo raz ze naprawde w duzym e-systemie wiele nie ma. Dwa, jest coprawda 70-300 ale jak sie pozniej czegos wiecej zachce, to jest dopiero wybor szkla za grube tysie i to tez z sekend hendu raczej.
Jesli o roznice chodzi to bedzie w obrazku i AF roznica na minus, ale tez nie taka by nie pozwolila przy odrobinie checi i umiejetnosci strzelac do drobiu. Tylko po co sie w 2014 pchac w ten umarly system, jak dookola jest tyle innego dobrodziejstwa.
pozdro
Słaba matryca to słabe zdjęcia*, żadną optyką tego nie naprawisz. E5 ? Nie idź tą drogą, koledzy mądrze prawią - poczytaj raz jeszcze, pomyśl co Ty chesz z tym sprzętem robić i wyciągnij wnioski.
*Generalizuję, ale po co cierpieć kiedy nie trzeba.
A gdzie go ta znajoma kupila ?
pzodro
Fotojocker
Olka odpusc, bo raz ze naprawde w duzym e-systemie wiele nie ma. Dwa, jest coprawda 70-300 ale jak sie pozniej czegos wiecej zachce, to jest dopiero wybor szkla za grube tysie i to tez z sekend hendu raczej.
Jesli o roznice chodzi to bedzie w obrazku i AF roznica na minus, ale tez nie taka by nie pozwolila przy odrobinie checi i umiejetnosci strzelac do drobiu. Tylko po co sie w 2014 pchac w ten umarly system, jak dookola jest tyle innego dobrodziejstwa.
pozdro
Widzę że tam gdzie zaoszczędzę na korpusie muszę dołożyć do szkła. Żeby mieć jakość ZD 50-200 to w innych systemach trzeba grubo wyłożyć. Ta kobyła bywa w okolicach 2tys, jej pancerne wykonanie pozwala kupić bez obaw. Wiem znowu jojczę :)
Nie warto ładować się w system, którego producent nie będzie już rozwijać.
Już lepiej kupić E-M1 i z nim używać ZD 50-200.
Fotojocker
Wszystko co jest w zasadach, jest spelnione?
http://www.nikon.pl/promocje/Content/rules.pdf
pozdro
W kwestii Canona to właśnie rusza kolejna edycja cashback, co w wypadku wspomnianego 100D pozwala odzyskać 2 stówki. Niewiele.
Canon kusi cashbackiem, Nikon to samo... Fuji rozdaje jakieś obiektywy... Ciekawe co (i czy w ogóle) wymyslą Olympus, Sony i Samsung.
Canon kusi cashbackiem, Nikon to samo... Fuji rozdaje jakieś obiektywy... Ciekawe co (i czy w ogóle) wymyslą Olympus, Sony i Samsung.
Sony raczej nic nie wymyśli bo z tego co wiem to nie organizuje ono takich akcji. Najprędzej po Samsungu bym się czegoś ewentualnie spodziewał.
Co do zmiany systemu to sam wybrałbym Canona. Matryca gorsza niż u Nikona, ale prędzej byłoby mnie stać na szkła.
Inna opcja to faktycznie Olympus 50-200 ale wtedy koniecznie E-M1. Nawet nie myśl o e-5.
Nie znam się to się wypowiem :p
Miałem D5100 z T70-300VC i 70-300VR oraz E-M5 z 75-300 (korpus mam nadal). Obrazek na długim końcu lepszy w Tamronie po domknięciu do f/8, Olympusa nie domykać. Różnica w kącie widzenia jest widoczna. To jakby Sigma 135-400 na APS-C. Niestety, Tamron wspomniany ma dwie wady: AF bliższy bezlusterkowcom m4/3 niż choćby 70-300VR (głównie AF-C) oraz stabilizacja niezbyt nadająca się do dajmy na to panoramowania - do statycznych ujęć jest nieziemsko skuteczna.
Tyle że ja te zestawy miałem do polowania na blaszane ptaki, czy w czatowni potrzebny szybki AF i dobra stabilizacja to Nyny chyba wie najlepiej.
Osobiście fajnie mi się posługiwało zestawem D5100 + stara "Bigma", choć ostrością nie grzeszyła na długim końcu. Podobno w nowej z OS jest lepiej, za to drożej ;).
Miałem D90 + 70-300VR. Według mnie to szału nie było, to już bardziej mi się podobał obrazek z Sony A700 + 70-300 SSM.