Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Zdradzieckie plany.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Zdradzieckie plany.

Witam serdecznie. Oczekiwania na promocje i obniżenie cen w micro pchają mnie w zdradzieckie knowania.Zanim jednak wezmę Judaszowe srebrniki z rąk Canona d100, zapytam, rozważę, ocenię
    Czy macie wiedzę jak wygląda porównanie jakości obrazka między długim tele micro 75-300 Olympusa a 70-300 vr Tamrona ( mocowanie Canon. Wiem są zdjęcia itp, ale ja chcę znać Wasze spostrzeżenia.
    Różnica w ogniskowej na długim końcu jest akceptowalna dla mnie ( fotografia przyrodnicza) tj. 600 :480. ( i tak muszę czatować, wabić i zanęcać
    Czy obiektyw Olka jest faktycznie o 500 pln lepszy od Tamrona ? ( Tamron ok1350 pln -1800 jeśli dobrze pamiętam cenę m. zuiko)
    Czy w Olku na 480mm światło będzie podobne do Tamrona ?
    Wagę pomijam, różnica jest akceptowalna.
    Czy zuiko trzeba przymykać dla poprawnej ostrości i czy to samo mnie czeka w Tamronie - kto w tej batalii jest lepszy? ( zniekształcenia, ostrość i takie tam?)

Knowanie to rezygnacja z zakupu OMD M10 + 75-300 na rzecz Canona d100 +Tamron 70-300 vr.
    Czy mam rację że stabilizacja w Tamronie będzie lepsza niż ta z M10? Wiem, wiem że do moich leśnych podchodów powinienem kupić M5 ale niebezpiecznie zbliżam się do sprzedaży nerki a tego chciałbym uniknąć.
    Olek nie da mi więcej niż 600mm, do Canona mogę ekw 800 za 2900 lub 900 mm za 4400 ( najnowszy bardzo chwalony tamron).
    Jest jeszcze opcja Panasia G3/5 ale one wymagają stabilizowanego 100-300 który kosztuje 2tys.
    Dochodzi problem szybkości af - sądzę że fazowy z malutkiego Canona będzie szybszy - czy się mylę.
    Ratujcie moją duszę, ale też rzetelnie mnie poinformujcie o zadach i waletach abym nie pozostawał w mylnym błędzie.

pozdr. "Judasz"

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Odp: Zdradzieckie plany.

Bo ja wiem czy jest nad czym tyle myśleć. Biorąc pod uwagę tylko te zestawy co wymieniłeś to jeden pies. Jednym i drugim zrobisz to samo i efekt będzie podobny. Rozważ to w jakim kierunku rozwija się Twoja fotografia i czy dany system zapewni Ci to czego będziesz "tam" potrzebował.

PS. Stabilizacja w Tamronie nie musi być wcale lepsza od OMD, twierdziłbym nawet że jest na odwrót.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hrr Zobacz posta
    Bo ja wiem czy jest nad czym tyle myśleć. Biorąc pod uwagę tylko te zestawy co wymieniłeś to jeden pies. Jednym i drugim zrobisz to samo i efekt będzie podobny. Rozważ to w jakim kierunku rozwija się Twoja fotografia i czy dany system zapewni Ci to czego będziesz "tam" potrzebował.

PS. Stabilizacja w Tamronie nie musi być wcale lepsza od OMD, twierdziłbym nawet że jest na odwrót.
    Nie obawiam się stabilizacji w M5 ale M10 to chyba inna bajka? Bez stabilizacji podobnej do E3 nie biorę żadnego sprzętu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

przy Canonie o jednym pamiętaj, BF, FF, dobrze sprawdź szkło z body zanim kupisz, pomyśl może o 50D, staruszek ma mikroregulację autofokusa,

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

lumix fz1000 ?

optycznie powinno być lepiej niż w powyższych zestawach
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    lumix fz1000 ?

optycznie powinno być lepiej niż w powyższych zestawach
    Ale fz1000 nie rozbuduję o większą ogniskową .

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Stabilizacja w em10 przy zdjęciach wykazuje bardzo podobną skuteczność do em5. Te 5 osi to chyba bardziej w filmie niż zdjęciach pomaga. Laboratoryjnych testów nie widziałem, ale poziom E3 na pewno em10 osiągą.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Miałeś Canona 100D i Olympusa E-M10 w rękach? Który lepiej leży?
    Ostrość według tego co widziałem lepszą na pełnej dziurze daje jednak Oly. W lustrzankach częściej jest problem z BF/FF zwłaszcza z szkłami trzecich producentów.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hrr Zobacz posta
    Stabilizacja w em10 przy zdjęciach wykazuje bardzo podobną skuteczność do em5. Te 5 osi to chyba bardziej w filmie niż zdjęciach pomaga. Laboratoryjnych testów nie widziałem, ale poziom E3 na pewno em10 osiągą.
    To cenna uwaga, dzięki.

---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post był o 09:57 ----------

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Miałeś Canona 100D i Olympusa E-M10 w rękach? Który lepiej leży?
    Ostrość według tego co widziałem lepszą na pełnej dziurze daje jednak Oly. W lustrzankach częściej jest problem z BF/FF zwłaszcza z szkłami trzecich producentów.
    Nie jestem wybredny, ,miałem bezgripowe OM30 i problemu nie było. BF/ff boję się jak ognia więc wątpliwości rosną. Szkła zawsze były lepsze u Olka, tylko ta miniaturyzacja sprawia że wątpię

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    To cenna uwaga, dzięki.

---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post był o 09:57 ----------

Nie jestem wybredny, ,miałem bezgripowe OM30 i problemu nie było. BF/ff boję się jak ognia więc wątpliwości rosną. Szkła zawsze były lepsze u Olka, tylko ta miniaturyzacja sprawia że wątpię
    To wcale nie musisz szkieł miniaturyzować. Mam trzy przejściówki i z największą przyjemnością używam duzych szkieł ZD. Mając równocześnie mozliwośc podpięcia maluchów mZD.
    A co do stabilizacji z E-M5 i ZD 12-60 jestem w stanie utrzymać 1/5 sakundy na co drugiej ekspozycji, zrób to z odpowiednim szkłem i tym Cannonem. Wtedy będzie Ci wszystko jedno, który zestaw.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Uprawnienia umieszczania postów