Zobacz pełną wersję : Do oceny
Witam
Przesyłam kilka zdjęć do oceny (można kontentować bez hamulców jestem dużym chłopcem) chętnie poczytam rad bardziej doświadczonych.
Dodałem z winietą, dziękuję za tak pozytywną ocenę :)
Witaj z ceną to zawsze jest subiektywna ocena każdy pewnie da ci inne rady bo zrobiłby zdjęcie inaczej.
1. bardzo fajne zdjęcie.
2. jeszcze lepsze zdjęcie. Ja powtarzam ja bym może winiety dodał a środek kadru ciut rozjaśnił aby wyeksponować mordkę.
3 . szkoda uciętych nóg i czółek.
4 i 5 bardzo fajne, pewnie niektórzy będą woleli z większą GO ale mnie się podobają takie same mordki ostre
6. w mojej ocenie za mała głębia.
PS. numeruj zdjęcia będzie łatwiej komentować szczególnie jak jeszcze dorzucisz trochę fotek. Pozdrawiam.
[QUOTE=kolba;1135536]Witaj z ceną to zawsze jest subiektywna ocena każdy pewnie da ci inne rady bo zrobiłby zdjęcie inaczej.
2. jeszcze lepsze zdjęcie. Ja powtarzam ja bym może winiety dodał a środek kadru ciut rozjaśnił aby wyeksponować mordkę.
3 . szkoda uciętych nóg i czółek.
Zmieniłem numerację zdjęć, duża mrówa niestety nie zmieściła się w kadrze (jutro spróbuję jeszcze raz), z winietą faktycznie nie daje tak po oczach i środek jest bardziej wyeksponowany.
Odnoszę wrażenie, że tak na siłę kadrujesz w proporcjach 16:9 Nie zawsze pasują takie panoramiczne kadry. W 1 i 4 mz. nie pasuje taka proporcja boków. Brak nieco góry i dołu.
Najbardziej jak dla mnie to foto 4 i 5 choć szumek na nich dość spory.
Odnoszę wrażenie, że tak na siłę kadrujesz w proporcjach 16:9 Nie zawsze pasują takie panoramiczne kadry. W 1 i 4 mz. nie pasuje taka proporcja boków. Brak nieco góry i dołu.
Najbardziej jak dla mnie to foto 4 i 5 choć szumek na nich dość spory.
Kadruję tak bo mam wtedy najlepsze wyświetlanie na kompie. pokombinuje z kadrem bo mam z czego obcinać, co do szumu to ja nic u siebie nie widzę, może coś się źle wywołało. Dziękuję za opinie.
co do szumu to ja nic u siebie nie widzę, może coś się źle wywołało. Dziękuję za opinie.
na biedaronce widać mocno, ale to raczej wygląda na szum z przeostrzenia...
Trzecie nieostre. I numeruj zdjęcia.....
Na zdjeciu z biedronką nie widzisz szumu jak je powiększysz do rozmiaru w jakim wstawiłeś ? Robisz zdjecia w formacie 4:3 i później kadrujesz czy już w aparacie masz ustawione 16 :9 ?
Na zdjeciu z biedronką nie widzisz szumu jak je powiększysz do rozmiaru w jakim wstawiłeś ? Robisz zdjecia w formacie 4:3 i później kadrujesz czy już w aparacie masz ustawione 16 :9 ?
W aparacie mam 4/3 dopiero w LR kadruje 16/9, biedronkę wstawiłem poprawioną (faktycznie przesadziłem z odszumianiem i ostrzeniem w LR) Wykadrowałem inaczej mrówkę (trochę szerzej)
... biedronkę wstawiłem poprawioną (faktycznie przesadziłem z odszumianiem i ostrzeniem w LR)
Różnica ogromna w porównaniu z tym co było choć kadr dalej mi nie pasuje, a może tylko mi:)
Różnica ogromna w porównaniu z tym co było choć kadr dalej mi nie pasuje, a może tylko mi:)
Chętnie zobaczę ja powinno wyglądać, wstawię cały kadr i proszę wykadrować według uznania.
Chętnie zobaczę ja powinno wyglądać, wstawię cały kadr i proszę wykadrować według uznania.
Nie ważne skąd idziesz, tylko dokąd idziesz.. Więc widać, że biedronka lezie z bliżej nieokreślonej plamy ale dokąd... czyli wg mnie prawej za mało a lewej po co tyle..
Takie moje skromne zdanie...
A widzisz.... pokazałeć całe.. I da się wykadrować z przwagą przodu.....
Tak po prawdzie to nie wiem co Ci napisać, osobiście staram się inaczej podejść do tematu. Przede wszystkim rozprosz sobie światł, kadrowanie to inna historia ale podpatrzyłbym na Twoim miejscu foty nynego np. Robisz duże powiększenia bardzo a to wymaga przyłożenia się do zdjęć.Podoba mi się w sumie tylko 3 mrówka, szkoda tylko tych kropek ostrego światła. Biedronka też niezła choć ostrość poszła troszkę za daleko od oczu. Ćwicz, bez tego nic nie będzie.
Pracuję nad dyfuzorem, bo widać że lampka (bo to nie lampa) przepala z takiego bliska. Do soboty dyfuzor będzie jak talala :) Z ostrością to największy problem, na manualu zanim coś ustawię to już po ptokach ale nie poddaję się będę ćwiczył na maksa. :)
Dla mnie kadrowanie na nie, i jeszcze sporo pracy ze swiatelkiem bo straszne jest.
pozdro
Dla mnie kadrowanie na nie, i jeszcze sporo pracy ze swiatelkiem bo straszne jest.
pozdro
Może jakieś szczegóły by się przydały, za ciasno ? za blisko? nie ten format ?o światło nie pytam bo dopiero pracuję nad światłem ale o co konkretnie chodzi w tym kadrowaniu ?
Dodatkowe pytanie, czy obiektywy których używam pozwalają na zrobienie dobrego makro, czy szkoda czasu bo nigdy nic z tego nie wyjdzie więc trzeba zbierać kasę na AF/MACRO ???
Osobiście najbardziej lubię format 2:3, 16:9 to tylko jak tapetę na pulpit albo do filmików czasem używam. Co do szkła to ja kupiłem industara 61/3 na gwintM42, kilka fot nim zrobiłem, dobre ostre szkiełko choć specyficzna przysłona. Koszt od 130-190 zł zależy jak się trafi na alle... no i mam Raynoxa DCR250 ostatnio podrożał kosztuje ok 250 zł, ja dałem 3 lata temu 120zł. Do takich powiększeń jak robisz to jakość zdjęcia musi byś bdb. Ostrość, szum, dobrze dobrany kadr to istotne rzeczy. Przejrzyj galerię, zobacz jak kadrują inni, jaka głębia ostrości, tło itd. Potem staraj się uzyskiwać to na swoich pracach, nie będzie łatwo, ale z czasem...
Staraj sie nie ucinac konczyn jak skala tego nie determinuje, jak jest mozliwosc to umieszczaj w mocnych punktach glowny motyw.
Jesli chodzi o AF, to w makro srednio przydatna rzecz ;)
pozdro