Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : yamady makrofoto...

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8

yamada
30.09.14, 14:13
Jako że trochę więcej zaczynam bawić się w pokazywanie powiększonego przyziemnego świata, to pomyślałem, że warto to w nowym wątku ciągnąć.Dziś kilka fotek po raz pierwszy z lampą błyskową. Tą malutką dodawaną do em5 w zestawie. Zrobiłem sobie tylko do niej taki malutki ni to dyfuzor, ni to rozpraszacz. Chyba się sprawdza, sami ocenicie. Jak go wykończę by jako tako wyglądał to pokażę zainteresowanym. Pierwsze fotki to roślinki ale i jakieś robale też będą.
YM001
131043
YM002
131044
YM003
131045
YM004
131046

osiem1984
30.09.14, 14:35
Bardzo miłe dla oka zdjęcia.

kon
30.09.14, 14:41
Mysle,ze znow cenny watek.
Swietnie sie oglada ale nie wiem co jest kropla a co listkiem-YMoo4

Saboor
30.09.14, 14:41
Jako że trochę więcej zaczynam bawić się w pokazywanie powiększonego przyziemnego świata, to pomyślałem, że warto to w nowym wątku ciągnąć.Dziś kilka fotek po raz pierwszy z lampą błyskową. Tą malutką dodawaną do em5 w zestawie. Zrobiłem sobie tylko do niej taki malutki ni to dyfuzor, ni to rozpraszacz. Chyba się sprawdza, sami ocenicie. Jak go wykończę by jako tako wyglądał to pokażę zainteresowanym. Pierwsze fotki to roślinki ale i jakieś robale też będą.
Zaprawdę powiadam Ci: wiąże cię ze światem analoga technika rolki, znaczy rozwijasz się. :-D
YM003 podoba mi się.

yamada
30.09.14, 14:45
dzięki Panowie za dobre przyjęcie, ale piszcie też uwagi jakieś, wiecie jak to jest, początki są trudne, a do swoich wypocin ma się zawyżone zdanie :)

---------- Post dodany o 14:45 ---------- Poprzedni post był o 14:44 ----------

Mysle,ze znow cenny watek.
Swietnie sie oglada ale nie wiem co jest kropla a co listkiem-YMoo4 tam listków nie ma, to mech jest taki malutki :)

witwicky
30.09.14, 14:47
A co ja Ci mam pisać ponad to, że YM001 i YM002 pozamiatały? Pisze się u Ciebie na korki na najbliższym zlocie. Przyjmiesz mnie na czeladnika?

And.N
30.09.14, 14:55
Przyjemne w odbiorze. Podobnie jak ggolus pierwsze dwa bym wyróżnił.

Sawa
30.09.14, 14:55
Yamada,
ze światłem nie jest źle, ale co mamy w kadrze? Zbliżenia makro - i tyle. Kadr nie jest zbudowany, po prostu obiekty są powiększone.
To że jest to makro, nie zwalnia cię z zastosowania twojej olbrzymiej popartej doświadczeniem wiedzy w budowaniu treści kadru - w pejzażach/górach jest to widoczne, a tutaj jeszcze nie. Moim więc zdaniem - zamiast powiedzieć ci, że super foteczki - powiem: buduj kadr, zabaw się w architekta, pamiętając o treści, o mikro obiektach i jednocześnie o świetle (przy czym światło najlepiej jednak 'uwolnić' z sanek, da ci to swobodę manewrowania).
Nie staraj się za wszelką cenę zrobić jak największe zbliżenie - lepiej rozsądnie rozplanować kadr, niż centralnie pokazać oko muchy.

Wiem, że z tym doświadczeniem odnośnie focenia co już masz, to i w makro osiągniesz wysoki poziom.
powodzenia!

yamada
30.09.14, 14:56
Za późno dziś wylazłem, robale już zwiewały, trzeba jednak o tej co najmniej 6 rano tyłek z łóżka wywlec. Jest jeszcze trochę motylków, ważek na łąkach. Wszystkie niestety już rozgrzane zwiewały dziś prze de mną.

YM005 stackowane z 2 kadrów, więcej nie chciałem
131048

YM006 też z dwóch poskładane, zaczęło niestety wiać a miało być ich więcej
131049

YM007 pojedynczy kadr taki test czy moja samoróbka lampki jest w miarę ok.
131050

YM008 myślę że lampka się sprawdza, :)
131051

YM009, tylko niektóre pająki nie zwiewały, ten był cierpliwy, kadr pojedynczy
131052

kon
30.09.14, 14:57
tam listków nie ma, to mech jest taki malutki :)
Ladnie mi malutki.

edorka
30.09.14, 15:02
roślinki, kropelki, meszek, że o motylich trąbkach nie wspomnę, jak najbardziej ale robali oglądać nie będę i już! ;)

yamada
30.09.14, 16:40
Yamada,
ze światłem nie jest źle, ale co mamy w kadrze? Zbliżenia makro - i tyle. Kadr nie jest zbudowany, po prostu obiekty są powiększone.
To że jest to makro, nie zwalnia cię z zastosowania twojej olbrzymiej popartej doświadczeniem wiedzy w budowaniu treści kadru - w pejzażach/górach jest to widoczne, a tutaj jeszcze nie. Moim więc zdaniem - zamiast powiedzieć ci, że super foteczki - powiem: buduj kadr, zabaw się w architekta, pamiętając o treści, o mikro obiektach i jednocześnie o świetle (przy czym światło najlepiej jednak 'uwolnić' z sanek, da ci to swobodę manewrowania).
Nie staraj się za wszelką cenę zrobić jak największe zbliżenie - lepiej rozsądnie rozplanować kadr, niż centralnie pokazać oko muchy.

Wiem, że z tym doświadczeniem odnośnie focenia co już masz, to i w makro osiągniesz wysoki poziom.
powodzenia! Dzięki za uwagi, w zasadzie w pełni się z tobą zgadzam. Dziś jednak w zasadzie nie szukałem super kadrów. Cciałem sprawdzić moją samoróbkę czy będzie się nadawać. Następnym razem postaram się już poszukać fajnych motywów. Co do sprzętu, postanowiłem sobie, że nie będę póki co inwestował. To ma być zabawa, a nie ciągłe wydawanie na kolejne zabawki. Tak, że nie będzie sanek, specjalnego szkła, może w przyszłym roku jakaś lepsza lampa, bo przyda się i do innych zdjęć ale bez ciśnienia. Jeszcze raz dzięki za uwagi, zostały zapamiętane :)

---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post był o 15:07 ----------

roślinki, kropelki, meszek, że o motylich trąbkach nie wspomnę, jak najbardziej ale robali oglądać nie będę i już! ;) nie ma problem...:) będą i kropelki, i pajęczynki, i robaczki, ... i robale ;)

---------- Post dodany o 16:40 ---------- Poprzedni post był o 16:36 ----------

A co ja Ci mam pisać ponad to, że YM001 i YM002 pozamiatały? Pisze się u Ciebie na korki na najbliższym zlocie. Przyjmiesz mnie na czeladnika? :) jakże mógłbym odmówić...tyle, że ja się też dopiero uczę...:)

witia
30.09.14, 16:49
6; 8 i 9 - misię :)
Pozdrawiam.

edorka
30.09.14, 16:59
nie ma problem...:) będą i kropelki, i pajęczynki, i robaczki, ... i robale ;)

dobra ale o robalach ostrzegaj z daleka :-)

yamada
30.09.14, 17:23
dobra ale o robalach ostrzegaj z daleka :-) dobrze, albo inaczej, postaram się pamiętać :-P

waruga
30.09.14, 18:34
Grzybki, pajaczki, babelki...takie dla oka :-)

abir
30.09.14, 19:57
2,3 i 8 - to moje typy.

barmichal76
30.09.14, 20:51
Ja będę bardziej krytyczny: na razie podoba mi się YM008. Pozstałe na razie moim zdaniem to zdjęcia dokumentacyjne (pająki) lub zdjęcia testowe lampki z dyfuzorem, o których piszesz.
Najlepiej jakby nyny się wypowiedział.

Pozdr

yamada
30.09.14, 20:59
Ja będę bardziej krytyczny: na razie podoba mi się YM008. Pozstałe na razie moim zdaniem to zdjęcia dokumentacyjne (pająki) lub zdjęcia testowe lampki z dyfuzorem, o których piszesz.
Najlepiej jakby nyny się wypowiedział.

Pozdr Racja, to test bardziej niż szukanie dobrych kadrów, teraz pora na robaczki już nie najlepsza. Zresztą pora dnia w jakiej się wybrałem była nieszczególnie dobra. Tylko niektóre pająki nie zwiewały i tylko na nich mogłem lampkę przetestować. Obiecuję, że to na razie koniec testów i kolejne zdjęcia będę już do konkretniejszych ocen i wytykania błędów.

alnico
30.09.14, 21:13
Testy zaliczone, bardzo przyjemnie to wygląda, czekam na następne kadry, na pewno będę zaglądał :grin:

Bodzip
1.10.14, 08:54
Oooo, jest nowy wątek, super :D

Saboor
1.10.14, 10:08
Oooo, jest nowy wątek, super :D
A on dopiero się rozkręca.:grin:

Bodzip
1.10.14, 11:49
A on dopiero się rozkręca.:grin:
Co jak co, ale myślałem, że Saboorów w tym wątku nie będzie :roll: widać lubisz robale, tylko łżesz :mrgreen:

yamada
1.10.14, 12:33
Dzisiaj światełko do niczego, ale polazłem poćwiczyć. Obiektów mało. Ale co tam, do wiosny chciałbym trochę podszkolić się na ile się da. Dwie gąsienice wypatrzyłem i oto co udało mi się zdziałać.
YM010
131210
YM011
131211
YM012
131212

strOOs
1.10.14, 14:40
Przez Ym010 namówiłeś mnie na zrobienie dyfuzora. Lampy mam 2 z wyzwalaczami, więc, jak już zacznę budzić się przed 7:50 (i rajd do pracy), to porobię Ci konkurencję.

Uwielbiam te futrzaste gąsiennice na równi z wiewiórkami.

kolba
1.10.14, 14:45
Słyniesz z genialnych pejzaży górskich a za chwilę będziesz z makro. Gratuluje udanych zdjęć.

yamada
1.10.14, 14:54
Przez Ym010 namówiłeś mnie na zrobienie dyfuzora. Lampy mam 2 z wyzwalaczami, więc, jak już zacznę budzić się przed 7:50 (i rajd do pracy), to porobię Ci konkurencję.

Uwielbiam te futrzaste gąsiennice na równi z wiewiórkami.fajnie, takie podejście mi się podoba, będę czekał na efekty :)

---------- Post dodany o 14:54 ---------- Poprzedni post był o 14:52 ----------

Słyniesz z genialnych pejzaży górskich a za chwilę będziesz z makro. Gratuluje udanych zdjęć.thx. :), w sumie nic specjalnego, zero zabawy ze światłem, modele statyczne dość, choć ta zYM011 jak się obudziła to zwiała w tri miga, aż się zdziwiłem, że taka szybka jest :)

strOOs
1.10.14, 14:55
Wszystko robisz 12-50 czy jakieś analogowe makro z pierścieniami/mieszkiem?

luuba
1.10.14, 14:55
A mnie się te kropelki i roślinki podobają - robale nie są w moim typie :) Te pierwsze zdjęcia jakie zamieściłeś w tym wątku są jak dla mnie "malowane światłem" takie coś się podoba :)

yamada
1.10.14, 15:01
Wszystko robisz 12-50 czy jakieś analogowe makro z pierścieniami/mieszkiem? tylko 12-50 + Raynox, jeszcze nie mam pewności czy aż tak mocno w tą zabawę wejdę dlatego nic nie kupuję, może jedynie skuszę się na jakieś szkiełko makro Olka OM, ale to w okolicach wiosny będzie się rozstrzygać.

---------- Post dodany o 15:01 ---------- Poprzedni post był o 14:59 ----------

A mnie się te kropelki i roślinki podobają - robale nie są w moim typie :) Te pierwsze zdjęcia jakie zamieściłeś w tym wątku są jak dla mnie "malowane światłem" takie coś się podoba :) w sumie lubię takie maziajki z małą Go więc będą czasem się pojawiały, :)

Muminek
1.10.14, 18:31
Dziękuję za nowy wątek, będę tutaj zaglądać.
Eksperymenty z dyfuzorem chyba udane, światło ładnie rozproszone. Z pierwszej serii, podoba mi się kadr 004. z grzybkiem, rozmycie tła super.
Pająk na 006. ciekawy, gdyby było więcej ostrości, to byłby ideał.
Dzisiejsze gąsienice: podoba mi się pierwszy i ostatni kadr, ale na pierwszym mogłoby być troszkę więcej kontrastu, a na ostatnim troszkę mnie razi ten liść, odwrócony do góry nogami. Dobra, koniec marudzenia:-P
Pozdrawiam

waruga
1.10.14, 18:38
Robert, ale fajna wrzutka. Brawo.

yamada
1.10.14, 19:32
Dziękuję za nowy wątek, będę tutaj zaglądać.
Eksperymenty z dyfuzorem chyba udane, światło ładnie rozproszone. Z pierwszej serii, podoba mi się kadr 004. z grzybkiem, rozmycie tła super.
Pająk na 006. ciekawy, gdyby było więcej ostrości, to byłby ideał.
Dzisiejsze gąsienice: podoba mi się pierwszy i ostatni kadr, ale na pierwszym mogłoby być troszkę więcej kontrastu, a na ostatnim troszkę mnie razi ten liść, odwrócony do góry nogami. Dobra, koniec marudzenia:-P
Pozdrawiam dzięki Marcin za uwagi, zapamiętane.
006 niestety wiatr rozwalił mi sesję, zdążyłem zrobić 2 kadry zabrakło jeszcze 2 jakie miałem w planie...wstawiłem ze względu na test dyfuzorka, żeby pokazać i usłyszeć ewentualne uwagi na temat światła. Faktycznie gdybym cyknął jeszcze na oczy pająka było by super. Co do gąsienic to może racja z kontrastem na pierwszej. Może dlatego że fota w pełnym rozmiarze na moim ekranie wydawała mi się wystarczająco kontrastowa. Muszę po zmniejszaniu sprawdzać jednak jak to w przeglądarce będzie się prezentować nim dodam ostatecznie w wątku. Na ostatniej wiem że liść niezbyt ładny ale nie chciałem gąsienicy przekładać na drugą stronę by kropelki nie spadły, wybrałem dla mnie mniejsze zło, może jednak nie trafnie.

---------- Post dodany o 19:32 ---------- Poprzedni post był o 19:31 ----------

Robert, ale fajna wrzutka. Brawo. dzięki Kapitanie, :)

yamada
1.10.14, 22:46
Tak się zastanawiałem czy wrzucać, ale niech tam, światełka nie było ale motyw mi się spodobał
YM013 Porzeracz mchów...
131265

strOOs
1.10.14, 22:56
Tak się zastanawiałem czy wrzucać, ale niech tam, światełka nie było ale motyw mi się spodobał
YM013 Porzeracz mchów...
131265

Jego bym akurat wolał całego w płaszczyźnie ostrości...

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------

tylko 12-50 + Raynox, jeszcze nie mam pewności czy aż tak mocno w tą zabawę wejdę dlatego nic nie kupuję, może jedynie skuszę się na jakieś szkiełko makro Olka OM, ale to w okolicach wiosny będzie się rozstrzygać.)

Makro lepiej kupować zimą, są wtedy tańsze ;)

yamada
1.10.14, 23:04
Jego bym akurat wolał całego w płaszczyźnie ostrości...

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------

Makro lepiej kupować zimą, są wtedy tańsze ;)

Takie foto z raynoxem ciężko by było zrobić na pojedynczym kadrze, a że on sobie pełznął był to kilka kadrów nie udało się zrobić, za duże różnice były. Gąsienice, każde foto składane jest z 9 kadrów.
Co do szkiełka, fajnie było by mieć mzd 60 makro, ale dla mnie za drogie to szkło jest. Myślę nad czymś manualnym, tylko szkoda że nie mam jak sobie wpierw szkiełek posprawdzać, są na alle... dwa szkła OM, olka 50 f3.5 i admiral 55 f3.5, może po zlocie na coś się zdecyduję.

petreq
1.10.14, 23:38
Robert, podoba mi się Twoje podejście do tematu makro jak i same fotki. Najważniejsza jest radocha. Ja też śmieję się jak głupi do sera jak coś fajnego ustrzelę tandetnym Heliosem...
Zabawa światłem w Twoim wydaniu przednia! Dziękuję i proszę o jeszcze.

Bodzip
2.10.14, 08:04
Takie foto z raynoxem ciężko by było zrobić na pojedynczym kadrze, a że on sobie pełznął był to kilka kadrów nie udało się zrobić, za duże różnice były. Gąsienice, każde foto składane jest z 9 kadrów.
Co do szkiełka, fajnie było by mieć mzd 60 makro, ale dla mnie za drogie to szkło jest. Myślę nad czymś manualnym, tylko szkoda że nie mam jak sobie wpierw szkiełek posprawdzać, są na alle... dwa szkła OM, olka 50 f3.5 i admiral 55 f3.5, może po zlocie na coś się zdecyduję.
W takim razie wezmę jeszcze Heliosa 58 mm + przejściówka + pierścionki 11, 20 i 30 mm. Może jeszcze Opteco 135 mm M42 chcesz ?

yamada
2.10.14, 08:41
Może heliosa i pierścienie, zobaczę jak tym się pracuje, :)

Saboor
2.10.14, 10:34
Co jak co, ale myślałem, że Saboorów w tym wątku nie będzie :roll: widać lubisz robale, tylko łżesz :mrgreen:
Wiesz jak głód przyciśnie...

witia
2.10.14, 10:37
10 i 13 - mbsz - bardzo dobre.
Pozdrawiam.

Saboor
2.10.14, 10:37
Dzisiaj światełko do niczego, ale polazłem poćwiczyć. Obiektów mało. Ale co tam, do wiosny chciałbym trochę podszkolić się na ile się da. Dwie gąsienice wypatrzyłem i oto co udało mi się zdziałać.
Robalstwa nie cierpię ale: YM010, YM012 są naprawdę świetne!
Może YM012 brakuje trzeciego AF na liściu, ale i tak jest kosmos.:grin:

yamada
2.10.14, 12:19
Dzięki, dodajecie mi kopa do tego by bawić się dalej.
Dziś nic takiego, kurde jak mam możliwość rano pofocić to pogoda do kitu.
YM014
131338

Saboor
2.10.14, 12:42
Dzięki, dodajecie mi kopa do tego by bawić się dalej.
Dziś nic takiego, kurde jak mam możliwość rano pofocić to pogoda do kitu.
YM014
...Łazi toto takie marne
Aż że dziwno drodzy moi
Ani tego włożyć w garnek
Ani nie da się wydoić...:grin:

waruga
2.10.14, 13:30
YM014 tylko tak dalej, swietny watek.

kolba
2.10.14, 13:33
Ślimak miodzio.

yamada
5.10.14, 22:35
Uwaga ROBAL
YM015
131733
YM016
131734

Przy okazji dziękuję bardzo Bodzipowi i alnico za możliwość pomacania i potestowania sprzętu.

kolba
5.10.14, 22:39
Drugi robal bardzo ładny. Pierwszy mam wrażenie, że nie trafiłeś z ostrością. Pozdrawiam.

nyny
5.10.14, 23:02
Cieszy mnie nowy watek :)

Moim zdaniem na wielu zdjeciach jest problem z kontrastem, nie wpada Tobie jakies boczne swiatlo? Bo tak srednio w sumie to wyglada, ale jak to mowia, po malu do celu.

Jesli o szkla chodzi to na poczatek zainteresuj sie jakims Industarem 61, OM50macro czy Takumarem50 macro - sa w rozsadnych cenach, a w niczym nie ustepuja cyfrowym odpowiednikom ;)

pozdro

petreq
5.10.14, 23:04
Też uważam, że siadł kontrast. Zapewne to Helios z pierścieniami :)

yamada
5.10.14, 23:29
może to moja zasługa bo oststnio chyba za bardzo zmniejszam kontrasty w obróbce, pokombinuję inaczej., dzięki za uwagi.
Nyny a co powiesz o tym szkle
MC INDUSTAR - 61 L/3 L/Z

nyny
6.10.14, 09:59
Nyny a co powiesz o tym szkle
MC INDUSTAR - 61 L/3 L/Z

Sympatyczna pozycja, sam mam takowa w szufladzie i nie pozbywam sie, bo to jest tanie i dobre choc skala (1:3) nie grzeszy, ale dobrze pracuje z pierscieniami i raynoxem.

pozdro

strOOs
6.10.14, 10:14
Sympatyczna pozycja, sam mam takowa w szufladzie i nie pozbywam sie, bo to jest tanie i dobre choc skala (1:3) nie grzeszy, ale dobrze pracuje z pierscieniami i raynoxem.

1:3 dla FF, więc w MFT już automatycznie "wycinasz" do 2:3 - i robi się trochę lepiej.

Ja robię na Minoltach, bo tak kupiłem na początku 50/3.5 i jakoś tak zostało ;)

yamada
6.10.14, 10:27
Zamówiłem to szkiełko zobaczę , jeśli będzie ostre to i tak zawsze przycinam do 2/3, często z raynoxem będę robił więc dla mnie pewnie wystarczy. Dokupię sobie pierścienie i sprawdzę z którym z nich do moich potrzeb będzie wystarczające powiększenie, w końcu nie muszę na trzech działać. poprawiłem robala , czy tak lepiej.
YM016 (poprawiony)
131747

osiem1984
6.10.14, 15:37
Dobre zdjecia, wciqz ppolujesz, czy zdjecia zrobione latem?

Maciej44
6.10.14, 16:06
No, takiej foty potrzebuję żeby zaspokoić swoje ego. To pierwsze bardziej naturalne ale to bardziej widowiskowe a o to chyba w oglądaniu chodzi :) Jak oglądam takie foty to od razu mam ochotę wyjść z aparatem na pole jak to mówią w Bytomiu.

yamada
6.10.14, 16:36
Dobre zdjecia, wciqz ppolujesz, czy zdjecia zrobione latem? wszystkie w wątku ostatnim czasem są robione, a ostatni żuczek na zlocie w Karkonoszach

---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post był o 16:35 ----------

No, takiej foty potrzebuję żeby zaspokoić swoje ego. To pierwsze bardziej naturalne ale to bardziej widowiskowe a o to chyba w oglądaniu chodzi :) Jak oglądam takie foty to od razu mam ochotę wyjść z aparatem na pole jak to mówią w Bytomiu. dzięki :) w Bytomiu godo sie "na plac" :)

waruga
6.10.14, 17:26
[QUOTE= w Bytomiu godo sie "na plac" :)[/QUOTE]

W Rybniku ida na dwor :mrgreen:

witwicky
6.10.14, 19:22
W Rybniku ida na dwor :mrgreen:
Wielkopanskie maniery, ech... ;)

@Y, gdzie Ty znowu wyczailes tego chrabaszcza? W sobotę nie odstepowalem Cie na krok! Nie widzialem bys cos makrowal.

Bodzip
6.10.14, 19:37
Robert, jak myślisz ?

131809131808

yamada
6.10.14, 20:29
Robert, jak myślisz ?

131809131808 mnie pytasz?, ja czekam na fachowców opinie, sam wolę bardziej naturalnie. Ale chyba pierwsze jak już :)

---------- Post dodany o 20:29 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------

Wielkopanskie maniery, ech... ;)

@Y, gdzie Ty znowu wyczailes tego chrabaszcza? W sobotę nie odstepowalem Cie na krok! Nie widzialem bys cos makrowal. Grześ to boło we piontek :)

Maciej44
6.10.14, 20:45
Jak powiedziałem tak zrobiłem. Poszedłem na pole robić żuczki. Mój nie jest taki ładny ale nabieram wprawy. Nie było już prawie światła więc wysokie iso zepsuło trochę ostrość.

yamada
6.10.14, 21:41
@Maciej44, zakładaj swój wątek, nie wstawia się zdjęć swoich w wątkach autorskich. ;)

strOOs
6.10.14, 21:50
Ech, a ja na wakacje nic do makro nie wziąłem :P

yamada
6.10.14, 22:15
Ja walczę z rozbudową dyfuzora, będzie większy i mam nadzieję lepszy :)

Muminek
6.10.14, 22:38
Porawiony żuk zdecydowanie lepszy, kontrast wystarczający. Ładnie sobie z tym chrząszczem poradziłeś, chodzi mi o głębię ostrości, niestety te błyszczące pokrywy nie są łatwe do fotografowania.

yamada
6.10.14, 23:21
Porawiony żuk zdecydowanie lepszy, kontrast wystarczający. Ładnie sobie z tym chrząszczem poradziłeś, chodzi mi o głębię ostrości, niestety te błyszczące pokrywy nie są łatwe do fotografowania. dzięki Marcin, muszę jednak po zmianach kontrastu poprawić tło i troszkę kamienie, faktycznie trzeba pokombinować z pancerzem tego chrząszcza, ale warto bo fajny z "twarzy" jest. Trochę mała głębia ale musiałem gonić resztę grupy :) i nie było czasu na dłuższą zabawę.
YM015
131893

Hrr
6.10.14, 23:44
Ładnie sobie poczynasz. Co do błyskania to pomyśl o strobingu, kobietom służy to i chrząszczom nie zaszkodzi a mało kto o tym pamięta.

Pozdro

yamada
6.10.14, 23:46
Ale ja mam tylko lampkę tą dodawana do EM5, i nie planujęna razie kupować niczego nowego :)

Hrr
6.10.14, 23:52
No i dobrze, po co więcej. Kup do tego chiński wyzwalacz najtańszy, albo kabel synchro.

Efekt będzie więcej wart niż eskperymenty z kolejnymi obiektywami.

yamada
6.10.14, 23:59
zobaczymy, na razie poczekam na dostawę idustara i skończę dyfuzor, potem jakiś testy w terenie, idzie zima, będzie czas podszkolić się teoretycznie i praktycznie z jakimiś zmarzlinkami, sopelkami. Potem się zobaczy co dalej, mam chęć na rejs olymusclubu, to może spowodować zastój w zakupach.

yamada
7.10.14, 09:09
Dyfuzor gotowy,dla porównania dekielek z 12-50
131917

131915

131916

mareksopl
7.10.14, 10:11
YM011 jest najmniej robalowe, więc mnie nie odrzuca, a technika jest super. Egzotyczne obrazy.
No i to, że sam na własne oczy widziałem, że nie potrzeba do tego sprzętu za 10000 zł.

yamada
7.10.14, 13:55
Udało mi się przetestować dyfuzor
YM017 (klikać)
131930
YM018
131929

Careme
7.10.14, 14:31
YM018 dobre. Jak drugi obiektyw.

Maciej44
7.10.14, 14:53
Ok nie wiedziałem, przepraszam :(

Sawa
7.10.14, 14:58
Cześć yamada,

Dyfuzor świetny :) Ma niezłą taśmę maskującą - idealnie ukryje się w suchych trawach :)
Dwa ostatnie - 17&18 - ciekawe, zaczyna się układać w kadrze. Dobra droga.

pozdrawiam,

yamada
7.10.14, 15:05
YM018 dobre. Jak drugi obiektyw. no, sie udało na AF wyostrzyć nawet :)

Ok nie wiedziałem, przepraszam :( spoko, po prostu zginie to foto bez komentarzy, zakładaj wątek i wstawiaj u siebie jeszcze raz :)

Cześć yamada,

Dyfuzor świetny :) Ma niezłą taśmę maskującą - idealnie ukryje się w suchych trawach :)
Dwa ostatnie - 17&18 - ciekawe, zaczyna się układać w kadrze. Dobra droga.

pozdrawiam, cze... maskowanie przypadkowe, taką taśmę miałem... ;) lepiej świeci niż poprzedni, tamten jednak za daleko był od przedniej soczewki, ten sięga troszkę za 12-50, więc i do innych powinien się sprawdzić, zobaczymy, może jutro na dłuższy spacer się wybiorę.

Muminek
7.10.14, 15:26
Światło ładnie rozproszone, czekam na więcej zdjęć. Super wygląda to maskowanie dyfuzora:grin:.

lisiajamka1
7.10.14, 16:50
Yamada jesteś mistrzem krajobrazu. niebawem mistrzem makro...niech no tylko robale się pokażą, a dyfuzor to prawdziwy majstersztyk :)

waruga
7.10.14, 17:57
Robert pikne te Twoje robale.

osiem1984
7.10.14, 18:10
Mucha jest swietna, zaczynam sam nabierac ocboty na wyjscie w trawy:)

yamada
7.10.14, 18:39
Dzięki Panowie, staram się. Teraz żałuję, że tak późno zdecydowałem się za to zabrać. Kusiły (i nadal) ptaszki, ale do tego trzeba w miarę dobre tele, a planów różnych się zbiera i wydatek na szkiełko ciągle odkładam. W 12-50 jest tryb makro i inwestować nie trzeba. Mucha też mi się podoba, choć nie każdemu musi ;).

YM019 Trudno jesienią znaleźć gąsienice dziś mi się dwie trafiły, takie same co prawda ale zawsze :)
131942
YM020
131943
YM021
131944

witia
7.10.14, 18:49
Muszki są świetne. Wszystkie trzy.
Pozdrawiam.

abir
7.10.14, 19:24
z ostatnich 19 i 21. na 19 i oświetlenie i kropelki są w moim guście
z dyfuzorem świetna robota. głowa na karku, sprawne ręce i są efekty

yamada
7.10.14, 19:41
Muszki są świetne. Wszystkie trzy.
Pozdrawiam. thx...:)

z ostatnich 19 i 21. na 19 i oświetlenie i kropelki są w moim guście
z dyfuzorem świetna robota. głowa na karku, sprawne ręce i są efekty Dzięki, też kropelki mi pasują w takich fotach dlatego będzie ich mam nadzieję sporo

yamada
7.10.14, 19:50
Jeszcze jedno z porannego spaceru,
YM022 takie nie wszystko ostre lubię, i od czasu do czasu będę wrzucał ;)
131957

Dziś dotarł do mnie zamówiony Industar 61/3 szybki test musiałem zrobić i podoba mi się już to szkiełko więcej testów nie będzie, kolejne już z polowań.
F2.8 bez lampy
131958
F4 z ręki z dyfuzorem lekko obrobione
131959
F4 z Raynoxem dcr250 z ręki z dyfuzorem, lekko obrobione
131960

Maciej44
7.10.14, 21:27
Ten ślimaczek jak z bajki !

Lolita
8.10.14, 09:39
Świetne zdjęcia! To kropelkowe mnie ujęło :roll:

kon
8.10.14, 10:01
Slimaczek akrobata.

yamada
8.10.14, 13:20
Ten ślimaczek jak z bajki ! takie rzeczy będą czasem właśnie :)

Świetne zdjęcia! To kropelkowe mnie ujęło :roll: cieszę się, jak to niewiele potrzeba by kobietę ująć ;)

Slimaczek akrobata.prawie ekwilibrysta :)

yamada
8.10.14, 13:23
Dziś dwie fotki, obie z Industara, szkiełko ma przysłonę w kształcie gwiazdki, trzeba się do tego przyzwyczaić :)
YM023
132007
YM24
132008

jaclas
8.10.14, 15:08
Jeszcze jedno z porannego spaceru,
YM022 takie nie wszystko ostre lubię, i od czasu do czasu będę wrzucał ;)
131957

Ślimak(i zauważony teraz, gdy piszę, pajączek) wspaniały.
Zastanawiam się, czy na "Kropelce"?:mrgreen:

kon
8.10.14, 15:18
prawie ekwilibrysta :)
Czekam na fikolki.

Sawa
8.10.14, 15:44
Cześć,

Zaczyna się robić ciekawie, z każdym kolejnym zdjęciem :)
Np 22 - fajnie zbudowany kadr,fajna treść, jak i 23 - też przyjemny - aż się prosi aby to tło w bokeh' dopisywało treści w kadrze.
Na pewno się doczekam! Idzie ci swietnie.

Careme
8.10.14, 15:54
Dziś dwie fotki, obie z Industara, szkiełko ma przysłonę w kształcie gwiazdki, trzeba się do tego przyzwyczaić :)
YM023
132007
YM24
132008
Śledzę wątek i istotnie ładnie to wygląda. A gwiazdki bym powiedział, że nadają bajkowości, rysu charakterystycznego. Brawo!

yamada
8.10.14, 16:39
Ślimak(i zauważony teraz, gdy piszę, pajączek) wspaniały.
Zastanawiam się, czy na "Kropelce"?:mrgreen: o! zauważyłeś, ten pajączek to była walka by był w kadrze, trzeba było trochę posprzątać, traw, liści i gałązek i uważać przy tym żeby nie zwiał

Cześć,

Zaczyna się robić ciekawie, z każdym kolejnym zdjęciem :)
Np 22 - fajnie zbudowany kadr,fajna treść, jak i 23 - też przyjemny - aż się prosi aby to tło w bokeh' dopisywało treści w kadrze.
Na pewno się doczekam! Idzie ci swietnie. szczeże mówiąc ten bokeh to dopiero w domu na kompie zobaczyłem, teraz już będę się starać do odpowiednich kadrów to szkło używać, muszę z raynoxem go sprawdzić czy też będą gwiazdki.

Śledzę wątek i istotnie ładnie to wygląda. A gwiazdki bym powiedział, że nadają bajkowości, rysu charakterystycznego. Brawo! :) w sumie wolałym bez gwiazdek ale może z czasem ciekawe efekty dam radę z nimi uzyskać.

Saboor
8.10.14, 16:45
YM023 YM24
Coraz lepsze oblechy, szczególnie ów YM023 prawie jak versus, czyli ten trzeci z filmu: "Alien versus Predator". :-D

yamada
8.10.14, 17:30
No to proszę bardzo, jeszcze jeden Alien, specjalnie dla Ciebie :mrgreen:

YM025
132030

nyny
8.10.14, 19:05
Industar najlepsze gwiazdki robi w obrembie przyslon 4-8 ;)
Z fotek najlepiej mi sie podobaja 23 i 24.

pozdro

yamada
8.10.14, 19:08
Industar najlepsze gwiazdki robi w obrembie przyslon 4-8 ;)
Z fotek najlepiej mi sie podobaja 23 i 24.

pozdro będę musiał z tym żyć ;), ale ogólnie fajne szkiełko, ostre, kolorki ładne, teraz to do wiosny poczekać przyjdzie na robale, może do tego czasu jeszcze jakieś szkiełko makro wyczaję (bez gwiazdek)

nyny
8.10.14, 19:12
będę musiał z tym żyć ;), ale ogólnie fajne szkiełko, ostre, kolorki ładne, teraz to do wiosny poczekać przyjdzie na robale, może do tego czasu jeszcze jakieś szkiełko makro wyczaję (bez gwiazdek)
Jak sie postarasz to i Industar nie bedzie robil gwiazdek ;)

pozdro

yamada
8.10.14, 19:16
się starał będę :)

alnico
8.10.14, 19:46
Fajnie Ci idą te oblechy, coraz ciekawsze kadry :grin:

abir
8.10.14, 20:54
a gwiazdki są oryginalne.
limaczek i konik z gwiadkami podbają mi się

masakrer
8.10.14, 23:12
Yamada fajnie ci te robale i inne cuda wychodza.:grin:
Przejzalam sobie caly watek i jest coraz lepiej. Po drodze zwrocil moja uwage slimak(13)…. niby nic a cieszy. Cos w tym zdjeciu jest, podobnie jak 22, tez fajne.
W ostatnich gwiazdkowych zapowiada sie, ze bedzie ciekawie. Pieknie to szklo maluje i jestem pewna, ze wycisniesz z niego wiele ciekawch zdjec.

Pajakow nie lubie, ale bede tutaj zerkac :wink:

Krakman
8.10.14, 23:25
No, kolego Yamaha, pięknie, coraz piękniej...
Będę zaglądał znowu.

witwicky
9.10.14, 07:01
Mi się też ślimakowy bardzo podoba. Taki inaczej pokazany. Trochę bajkowo.
P.S. Y, musiales wykazać się nie lada refleksem, by go złapać. No i pewnie krótki czas, by wyszedł nieporuszony ;)

Bodzip
9.10.14, 07:07
Yamada fajnie ci te robale i inne cuda wychodza.:grin:
Przejzalam sobie caly watek i jest coraz lepiej. Po drodze zwrocil moja uwage slimak(13)…. niby nic a cieszy. Cos w tym zdjeciu jest, podobnie jak 22, tez fajne.
W ostatnich gwiazdkowych zapowiada sie, ze bedzie ciekawie. Pieknie to szklo maluje i jestem pewna, ze wycisniesz z niego wiele ciekawch zdjec.

Pajakow nie lubie, ale bede tutaj zerkac :wink:
Ten ślimak to chyba wszystkim się podoba :)

robtor
9.10.14, 10:25
Ciekawe eksperymenty :) , na wiosnę "nyny" będzie miał konkurencję :grin:

luuba
9.10.14, 12:25
Gąsieniczka z kropelkami i slimak - świetne.

yamada
9.10.14, 13:28
Dzięki za to, że odwiedzacie ten wątek. Fajnie, że niektóre foty się podobają, i to nawet dziewczynom :). Dziś będzie kolejna porcja. Po południu jak wrócę i skończe obrabiać. Pozdrawiam wszystkich :)

yamada
9.10.14, 16:45
Dalej - bliżej będzie plus z gwiazdkami :) wszystkie trzy z Industara

YM026
132105
YM027
132104
YM028
132106

yamada
9.10.14, 17:44
Jeszcze jeden maluszek :)
YM029
132110
YM030
132111

nyny
9.10.14, 18:01
Zdecydowanie 26 najlepsze :)

p.s. Podpowiem Tobie, zaopatrz sie w pierscienie posrednie (takie zwyklaki bez niczego) i zapnij sredni do tego industara ;)

pozdro

yamada
9.10.14, 18:25
Mam zamiar, zakupić te pierścienie, na alle... są 2 aukcje, trwają...

And.N
9.10.14, 18:30
Z ostatnich podobają się mnie 26 i 30.

kolba
9.10.14, 18:33
Dobre zdjęcia, gratuluje. Niezły dyfuzor. Widziałem komplet pierścieni na m42 na giełdzie staroci w Bytomiu. Daleko nie masz. Ja kupił em za 20zl.

yamada
9.10.14, 18:42
zamówiłem takie pod bagnet m4/3, bez automatyki, zawsze będę mógł podpiąć systemowe szkła do tego. W jakiejś tam przyszłości dokupię takie ze stykami :)

And.N
9.10.14, 18:51
zamówiłem takie pod bagnet m4/3, bez automatyki, zawsze będę mógł podpiąć systemowe szkła do tego...
Tylko wtedy z systemowymi obiektywami mikro 4/3 chyba nie ma możliwości regulacji przysłony...? W makro to raczej konieczne.

nyny
9.10.14, 19:22
Tylko wtedy z systemowymi obiektywami mikro 4/3 chyba nie ma możliwości regulacji przysłony...? W makro to raczej konieczne.
Nie ma, i niestety zadne szklo nie bedzie z systemowych banglac bo one maja elektrycznie sterowana przyslone.

pozdro

witia
9.10.14, 19:31
26 i 30 misię.
Pozdrawiam.

yamada
9.10.14, 19:35
Nie ma, i niestety zadne szklo nie bedzie z systemowych banglac bo one maja elektrycznie sterowana przyslone.

pozdro

Wiem o tym, ale na 12-50, przy f6.3 da sie robić stackując. Można też ściągnąć szkiełko przy włączonym podglądzie głębi ostrości na dowolnej przysłonie. W sumie te pierścienie drogie nie są, a jak pisałem za jakiś czas dokupię takie ze stykami :smile:

nyny
9.10.14, 20:19
Wiem o tym, ale na 12-50, przy f6.3 da sie robić stackując. Można też ściągnąć szkiełko przy włączonym podglądzie głębi ostrości na dowolnej przysłonie. W sumie te pierścienie drogie nie są, a jak pisałem za jakiś czas dokupię takie ze stykami :smile:

Tez takowe posiadam, i nierzadko uzywam ;)

pozdro

yamada
9.10.14, 20:24
nyny, a używasz sanek, zamówiłem sobie takie 16cm bo z industarem wydaje się mi będą dobrym rozwiązaniem

Careme
9.10.14, 20:31
Z ostatnich podobają się mnie 26 i 30.
Mi również.

nyny
9.10.14, 20:43
nyny, a używasz sanek, zamówiłem sobie takie 16cm bo z industarem wydaje się mi będą dobrym rozwiązaniem
Oczywiscie.
Dobry wybor jak zamierzasz stakowac :)

pozdro

yamada
9.10.14, 20:44
tak czytam Wasze wpisy i widzę że specyficzny bokeh industara nie jest wadą :) Dzięki za odwiedziny i wpisy wszystkie, a na dobranoc: W sieci ;)
YM031
132127

yamada
9.10.14, 20:46
Oczywiscie.
Dobry wybor jak zamierzasz stakowac :)

pozdro Pomyślałem że i do panoram czasem wykorzystam, a i do ustawiania nieco dalej od robaczka statywu też się nada, akurat w przyzwoitej cenie były.

nyny
9.10.14, 20:57
Pomyślałem że i do panoram czasem wykorzystam, a i do ustawiania nieco dalej od robaczka statywu też się nada, akurat w przyzwoitej cenie były.
Bo to praktyczne jest, nie musisz ze statywem skakac ;)

pozdro

Muminek
9.10.14, 21:21
Widać duży postęp. Podoba mi się rozmycie z tego industara, oczywiście trzeba to odpowiednio wykorzystać. Na ostatnim zdjęciu bokeh bardzo przyjemny, ale wydaje mi się, że troszkę odciąga uwagę od głównego modela.
Pozdrawiam

jaclas
9.10.14, 21:36
tak czytam Wasze wpisy i widzę że specyficzny bokeh industara nie jest wadą :) Dzięki za odwiedziny i wpisy wszystkie, a na dobranoc: W sieci ;)
YM031
132127
Podoba mi się: "W sieci":)

yamada
9.10.14, 21:55
Widać duży postęp. Podoba mi się rozmycie z tego industara, oczywiście trzeba to odpowiednio wykorzystać. Na ostatnim zdjęciu bokeh bardzo przyjemny, ale wydaje mi się, że troszkę odciąga uwagę od głównego modela.
Pozdrawiam bo to specjalnie coby za bardzo nie straszył :wink:

Muminek
9.10.14, 22:17
bo to specjalnie coby za bardzo nie straszył :wink:
Osobiście uwielbiam pająki, wszelkiej maści:-P

yamada
9.10.14, 22:38
Osobiście uwielbiam pająki, wszelkiej maści:-P To specjalnie dla Ciebie jeszcze jeden, z szuflady. Nie udało mi się inaczej go złapać. Jak zszedłem niżej ze sprzętem to zwiał, ale jedną fotę ma :)
YM032
132165

Muminek
9.10.14, 23:31
Dzięki:)
Tygrzyk, to chyba najładniejszy krajowy pająk, ładnie się prezentuje z gniazdem.

yamada
9.10.14, 23:59
Dzięki:)
Tygrzyk, to chyba najładniejszy krajowy pająk, ładnie się prezentuje z gniazdem.Dokładnie, malutko ich jest w najbliższej mojej okolicy. Mam w planach, w przyszłym roku trochę czasu im poświęcić.

Bodzip
10.10.14, 07:34
Dokładnie, malutko ich jest w najbliższej mojej okolicy. Mam w planach, w przyszłym roku trochę czasu im poświęcić.
Na takiej łące niedaleko mnie było ich mnóstwo - małe, duże, stadami. Teraz tam Kauflanda budują.

yamada
10.10.14, 09:48
Na takiej łące niedaleko mnie było ich mnóstwo - małe, duże, stadami. Teraz tam Kauflanda budują.cywilizacja...
Dziś kolejne z serii bliżej - dalej :)

YM033
132186
YM034
132187

Muminek
10.10.14, 10:14
Jak dla mnie, pierwsze bardziej się podoba. Szkoda tylko, że kowalowi brakuje jednej pokrywy, tło na obu bardzo przyjemne.

witia
10.10.14, 10:17
34 - świetne.
Pozdrawiam.

nyny
10.10.14, 10:51
33 zdecydowanie lepsze.

pozdro

kon
10.10.14, 10:52
Zagladam,ogladam i ciesze sie,ze robactwo widze,ktore na codzien gdzies umyka.

yamada
10.10.14, 11:26
Jak dla mnie, pierwsze bardziej się podoba. Szkoda tylko, że kowalowi brakuje jednej pokrywy, tło na obu bardzo przyjemne. :) dzięki piękne też mi to bardziej podchodzi

---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post był o 11:24 ----------

Zagladam,ogladam i ciesze sie,ze robactwo widze,ktore na codzien gdzies umyka. ;)

33 zdecydowanie lepsze.

pozdro dzięki nyny, na twoje opinie liczę :)

34 - świetne.
Pozdrawiam. dzięki :) trochę kadr miał być inny ale zaczęło wiać...no i...

kolba
10.10.14, 14:36
Będę musiał też taki dyfuzor sobie zrobić. Światło pięknie rozmyte.

yamada
10.10.14, 14:50
hehehe, widzę że zapoczątkowałem wyrób dyfuzorów :) i dobrze.
YM035 z szuflady
132203
YM036
132204
YM037 za cholere nie chciał się odwrócić, po mocniejszym "nacisku" z mojej strony zjechał w trawę na dół i tyle...
132205

Careme
10.10.14, 15:03
Będę musiał też taki dyfuzor sobie zrobić. Światło pięknie rozmyte.
Może trzeba taki wątek/dział utworzyć DIY :)

kolba
10.10.14, 16:04
Daj wskazówki z jakich materiałów wykonał es. Szczególnie wewnątrz czy ma aż tam jakieś sreberko i z czego rozpraszcz zrobiłeś. Oczywiście masz piwo.

nipo80
10.10.14, 18:17
Wątek się fajnie rozwija, miło popatrzeć, zdjęcia coraz lepsze.
Co do dyfuzora to jako powierzchnie dyfuzyjną polecam kawałek plastiku z baniaka od wody destylowanej.
Sztywny, trwały i dobrze rozprasza.

nyny
10.10.14, 18:22
A srodek to ja bym w bieli zrobil, jakis papier foto na ten przyklad ;)

pozdro

yamada
10.10.14, 19:37
ja wykleiłem mocno pogiętą i potem w miarę rozprostowaną folią auminiową, lampka mała jest a dyfuzorek jak widać średni. Pierwsza częś jest zrobiona z pudełka po baterii do mojego aparatu. Jest też w środku folią wyklejone a w wyciętym otworze założona taka cieniutka ściereczka biała na przodzie większej części też taka ścierecka jest. Żona to kupuje w rolkach coś jak ręczniki papierowe.

yamada
10.10.14, 20:09
pojechałem sobie dziś na przedwieczorne focenie, dość kawałek za miasto licząc na więcej modeli, a tu trafił się tylko jeden, ale jestem z tych trzech zdjęć bardzo zadowolony. Mam nadzieję że i Wam się spodoba.
YM038
132232
YM039
132233
YM040
132234

alnico
10.10.14, 21:37
Mam nadzieję że i Wam się spodoba.
YM038
132232
YM039
132233
YM040
132234
spodobało się :grin:

kolba
10.10.14, 21:45
Super zdjęcia.

jaclas
10.10.14, 22:00
pojechałem sobie dziś na przedwieczorne focenie
No i warto było:)

Muminek
10.10.14, 22:02
No i się spodobało, zwłaszcza pierwsze, model, tło i światło super.

nyny
10.10.14, 22:03
Bardzo dobra wrzuta.
Jakby na 38 zwiekszyc "nieco" skale to byloby bardzo dobre zdjecie.

pozdro

petreq
10.10.14, 22:46
Robert, YM022 - bajeczny, bezkonkurencyjny :)

masakrer
10.10.14, 22:50
Yamada…no co ja ci zrobilam? :mrgreen: Taki pajakowy festiwal tu zapodales, ze az strach.
Sama pajenczynke no to jeszcze moge...:-P

Bodzip
11.10.14, 06:30
Jak ja uwielbiam komentarze dziewczyn o pająkach :D to tak jakbym Saboora słyszał :D

waruga
11.10.14, 07:21
Robert tylko tak dalej, Twoje robale sa swietne :-)

yamada
11.10.14, 11:09
spodobało się :grin: miło mi :)

Super zdjęcia. dzięki :)

No i warto było:) myślę że tak :)

---------- Post dodany o 11:07 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------

No i się spodobało, zwłaszcza pierwsze, model, tło i światło super. dzięki Marcin :)

Bardzo dobra wrzuta.
Jakby na 38 zwiekszyc "nieco" skale to byloby bardzo dobre zdjecie.

pozdro dzięki, trochę większą skalę dodam w galerii :)

Robert, YM022 - bajeczny, bezkonkurencyjny :) cieszy mnie to :)

---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post był o 11:07 ----------

Yamada…no co ja ci zrobilam? :mrgreen: Taki pajakowy festiwal tu zapodales, ze az strach.
Sama pajenczynke no to jeszcze moge...:-P;) wiosną postaram się nie straszyć :)

Jak ja uwielbiam komentarze dziewczyn o pająkach :D to tak jakbym Saboora słyszał :Duciekł był...:-P

yamada
11.10.14, 11:12
dzisiaj... obydwa z Industara
YM041
132289
YM042
132290

masakrer
11.10.14, 14:33
Super wypatrzone, no i nie-pajak :grin:
Kadrowo pierwsze bardziej mi sie podoba.

Careme
11.10.14, 14:59
Wg mnie fajniej by wyglądało bez tego grubego "pnia" w tyle. Zdjęcia super.

Krakman
11.10.14, 15:41
Jak ja uwielbiam komentarze dziewczyn o pająkach :D to tak jakbym Saboora słyszał :D

Ja też nie cierpię pająków, okropne są . Kiedyś sfociłem takiego zielonego dużego na łące...Ale to chyba z desperacji...
Cały czas byłem w strachu, że mi do gardła skoczy i wgryzie się w tkankę, posuwając się w stronę aorty by nażreć się posoką...Brrrrrrrrrrrr:shock:

And.N
11.10.14, 15:59
42 Super

yamada
13.10.14, 18:44
Dzisiaj przyszły sanki które zamówiłem. Wygoda jest niezaprzeczalna, stawiam statyw dalej od owada a potem tylko sobie powoli podjeżdżam. Niestety znaleźć teraz owada nie łatwo. Przyjdzie już poczekać do wiosny na konkretne zdjęcia. Dzisiejsze z Industara z Raynoxem, już bez słońca oświetlone tylko lampką.

YN043
132561

Bodzip
13.10.14, 18:55
Że tak powiem - niezły pluskwiak :)

nipo80
13.10.14, 19:15
Statyw jest, sanki też teraz jak owady mało ruchliwe można ze stack-ami spróbować

witia
13.10.14, 19:16
Pluskwiak i dwa pierwsze pajączki - świetne.
Pozdrawiam.

lisiajamka1
13.10.14, 19:41
Złapałeś bakcyla na makro :grin:
Świetne zdjęcia.

kon
13.10.14, 20:29
Dzisiaj przyszły sanki które zamówiłem. Wygoda jest niezaprzeczalna, stawiam statyw dalej od owada a potem tylko sobie powoli podjeżdżam.
Tak sie zastanawialem we wczesniejszych postach-co za sanki?

yamada
13.10.14, 22:43
sanki nastawcze do makro (http://allegro.pl/sanki-nastawcze-precyzja-do-makro-solidne-i4673711090.html), takie ;)

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------

Że tak powiem - niezły pluskwiak :)ta, jedyny na łące...a przynajmniej jedyny jakiego znalazłem ;)

---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post był o 22:40 ----------

Statyw jest, sanki też teraz jak owady mało ruchliwe można ze stack-ami spróbować maiłem na to dziś ochotę ale wiało trochę i nie szło, ledwo jedno zdjęcie wyszło, poza tym późno wylazłem na test

---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post był o 22:42 ----------

Pluskwiak i dwa pierwsze pajączki - świetne.
Pozdrawiam. thx :)

Złapałeś bakcyla na makro :grin:
Świetne zdjęcia. fajna zabawa, robali mało nieststy :)

petreq
13.10.14, 23:06
Fajny robal. ;)

apz
13.10.14, 23:17
Trzy??? Wydawało mi się, ze do mikro są tylko dwa?

Lolita
14.10.14, 10:05
No, noooo, Panie ;) 41 i 42 bajka!

kolba
14.10.14, 10:07
Kolejne dobra zdjęcia.

yamada
17.10.14, 13:46
Polazłem dziś mimo deszczu i braku światła sprawdzić industara z pierścieniem, trochę kiepsko jednak było, światło jednak w takim zestawie jest potrzebne.
YM044
133016
YM045
133017

kolba
17.10.14, 14:13
Ostatnie zdjęcie tajne.

luuba
17.10.14, 15:26
Drugie zdjęcie z poprzedniej wrzutki zdecyzdowanie bardziej mi siś podoba. Na pierwszym światło troche za ostre i widać to na pancerzyku robala.

klikacz
17.10.14, 15:46
41 cudowne!

yamada
17.10.14, 15:54
Drugie zdjęcie z poprzedniej wrzutki zdecyzdowanie bardziej mi siś podoba. Na pierwszym światło troche za ostre i widać to na pancerzyku robala. no właśnie kiepsko było, niby słabe światło ale z góry, robale mokre, odbijały światło straszliwie, muszę zrobić sobie jeszcze parawan rozpraszający światło zastane i kupić blendę do doświetlania odbitym światłem od dołu i poćwiczyć taki zestaw :)

---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post był o 15:53 ----------

41 cudowne! dzięki, :)

---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post był o 15:53 ----------

Ostatnie zdjęcie tajne.:mrgreen:

petreq
17.10.14, 17:39
Dobre, dobre Panie Yamada.

yamada
17.10.14, 17:50
Dobre, dobre Panie Yamada. no co Ty, słabo, sam jestem niezadowolony chyba poczekać do wiosny należy z kolejnymi makrofotkami. Może tylko jak słoneczko wyjdzie to poćwiczyć będę wychodził by ogarnąć wszystko jakoś.

petreq
17.10.14, 17:56
no co Ty, słabo, sam jestem niezadowolony chyba poczekać do wiosny należy z kolejnymi makrofotkami. Może tylko jak słoneczko wyjdzie to poćwiczyć będę wychodził by ogarnąć wszystko jakoś.
Czy wszystko musi być perfekcyjnie technicznie? Mnie się podoba!

yamada
17.10.14, 18:06
Czy wszystko musi być perfekcyjnie technicznie? Mnie się podoba!pewnie, że nie musi, ;)

petreq
17.10.14, 18:11
pewnie, że nie musi, ;)
No właśnie. W niedzielę, w Ojcowie, mam ochotę walić kicz za kiczem, bawić się nieostrością i szukać oklepanych motywów. ;)
Z tym ostatnim to raczej ciężko będzie, gdyż Janusz ma inny pomysł na plenerek... :)

alnico
17.10.14, 20:22
Ładne kadry wrzucasz, mimo że jak piszesz czasem brakuje światełka to przyjemnie się ogląda :grin:, 41/42 z ostatnich najładniejsze. Mi znowu zupełnie czasu brakuje, więc robale chyba poczekają do przyszłego roku.

yamada
21.10.14, 14:58
dzisiejsze
YM046
133412
YM047
133414
YM048
133416

Bodzip
21.10.14, 15:34
Coraz lepiej :D
a co będzie jak prześcigniesz nynego ? :shock:

lisiajamka1
21.10.14, 17:15
a co będzie jak prześcigniesz nynego ? :shock:
Zdrowa konkurencja buduje :)
Świetne zdjęcia.

yamada
21.10.14, 18:15
a co będzie jak prześcigniesz nynego ? :shock: :) to sie nie uda, dobre makro to też sprzęt, a tu raczej go nie dogonię, dzięki za pozytywny odbiór :)

Zdrowa konkurencja buduje :)
Świetne zdjęcia. dzięki :)

jaclas
21.10.14, 18:21
dzisiejsze
Z tej trójki pajączek YM047 wg mnie naj.... :)

alnico
21.10.14, 18:25
Muszka taka sobie, pajączki się spodobały :grin:

Muminek
21.10.14, 19:02
Widać postępy, pająki wyszły bardzo ładnie, 047. podoba mi się najbardziej, ładnie trafiona ostrość, światło i tło, wszystko razem współgra. Na 048. model ekstra, ale trzeba się w niego bardziej wpatrywać za sprawą tła, które troszkę odciąga uwagę.
Pozdrawiam

yamada
21.10.14, 19:09
Z tej trójki pajączek YM047 wg mnie naj.... :) też tak myślę :)

Muszka taka sobie, pajączki się spodobały :grin: póki co nie wybrzydzam i ćwiczę na każdym obiekcie, muszka zwiała po jednym zdjęciu :(

Widać postępy, pająki wyszły bardzo ładnie, 047. podoba mi się najbardziej, ładnie trafiona ostrość, światło i tło, wszystko razem współgra. Na 048. model ekstra, ale trzeba się w niego bardziej wpatrywać za sprawą tła, które troszkę odciąga uwagę.
Pozdrawiam dzięki :) tego z YM048 trochę żałuję że nie miałem klamerki na jakimś druciku, jakbym go podniósł trochę to tło było by bardziej rozmyte.

Bodzip
21.10.14, 19:28
dzięki :) tego z YM048 trochę żałuję że nie miałem klamerki na jakimś druciku, jakbym go podniósł trochę to tło było by bardziej rozmyte.
nyny ma klamerki na takim pałąku jak dawniej lampki biurkowe były robione - taka mocno skręcona spirala. Super to jest bo jak ustawisz tak trzyma.

Careme
21.10.14, 20:35
Yamada - jesteś coraz lepszy makro. Zaglądam tu i cieszę wzrok.
Pająk na 47 jakby jeszcze wszystkie członki, tfu, kończyny, odnóża, (...) miał ostre to IMHO jeszcze lepiej by wyglądało.

fazi75
21.10.14, 20:48
Bez pitolenia:wink: Makro robisz znakomite!

Hrr
21.10.14, 22:51
47 najładniejsze, dobrze skomponowane, wyostrzone gdzie trzeba i naświetlone elegancko.
No i widać postępy !

masakrer
21.10.14, 22:52
Bez pitolenia:wink: Makro robisz znakomite!

Jest dobrze ale moze byc lepiej i z tego co widze po postepach na pewno bedzie. :grin:
Pozdrawiam

sabkon
22.10.14, 08:47
Super zdjęcia :)

yamada
22.10.14, 14:05
Bardzo dziękuję za opinie i komentarze.
Nie wiem czy w tym roku coś z oblechów (alnico, spodobała mi się ta nazwa) uda się jeszcze pofocić. Zamówiłem sobie jeszcze pierścienie pośrednie z automatyką do m4/3 i blendy jakieś. Na dłuższy czas koniec zakupów. Będę walczył z tym co mam :) przez jakiś czas

yamada
2.11.14, 16:54
Dzisiejsze
Y049
134437
Y050
134438
Y051
134439
Y052
134440

petreq
2.11.14, 16:56
Y052 wg mnie najlepsze!

masakrer
2.11.14, 18:34
Wbrew moim upodobaniom musze przyznac, ze oweszem pajaczek najlepiej wyszedl z ostatniej wrzutki.
Pozostale jakos takie malo fotogeniczne :???::mrgreen:

kon
2.11.14, 21:37
Dla mnie rowniez "kropelkowo"

lisiajamka1
2.11.14, 21:43
Ja też jestem za YO52.

Careme
2.11.14, 22:21
Pająk vs żelki: 1:0 :)

alnico
2.11.14, 22:41
Pająk vs żelki: 1:0 :)
Też jestem za pająkiem, a propos żelków to one trochę inaczej wyglądają (nie każda gąsienica jest żelkiem :grin:). Zielona gąsienica ciekawa, wygląda mi na bielinka rzepnika , chyba ciężko się ją fociło.

Careme
2.11.14, 22:59
Też jestem za pająkiem, a propos żelków to one trochę inaczej wyglądają (nie każda gąsienica jest żelkiem :grin:). Zielona gąsienica ciekawa, wygląda mi na bielinka rzepnika , chyba ciężko się ją fociło.
alnico - bardzo mi się spodobało określenie żelki na gąsienice. Na poszczególnych gatunkach żelków się nie znam :) Ale w tym przypadku pajączek mi bardziej podszedł niż gąsienice.

alnico
2.11.14, 23:06
alnico - bardzo mi się spodobało określenie żelki na gąsienice. Na poszczególnych gatunkach żelków się nie znam :)
Żelki to takie półprzezroczyste gąsienice, przynajmniej tak mi się wydaje :grin: i na to by nazwa wskazywała.

yamada
2.11.14, 23:27
Dzięki za wpisy :)
Ta zielona to nie żelek, jest włochata. Właściwie chciałem wypróbować pierścienie pośrednie z 12-50 ale okazuje się, że nie bardzo sprawdza się to szkło z pierścieniami, rozmywa brzegi kadru na dość sporej powierzchni, trochę późno wyszedłem, światło już mocne było a to nie sprzyjało foceniu gąsienic w kropelkach rosy. Industar z pierścieniami pracuje dobrze, następnym razem sprawdzę 40-150.
To chyba najlepsze foto gąsienicy jakie mi się dziś pstryknęło
Y053
134474

apz
2.11.14, 23:52
Ta zielona to nie żelek, jest włochata. Właściwie chciałem wypróbować pierścienie pośrednie z 12-50 ale okazuje się, że nie bardzo sprawdza się to szkło z pierścieniami, rozmywa brzegi kadru na dość sporej powierzchni, trochę późno wyszedłem, światło już mocne było a to nie sprzyjało foceniu gąsienic w kropelkach rosy. Industar z pierścieniami pracuje dobrze, następnym razem sprawdzę 40-150.
To chyba najlepsze foto gąsienicy jakie mi się dziś pstryknęło
Y053
134474

To to barachlo jeszcze łazi, ślimaki bezskorupkowe już się pochowały...

yamada
3.11.14, 01:11
To to barachlo jeszcze łazi, ślimaki bezskorupkowe już się pochowały... sam się zdziwiłem, jakbym przypuszczał, że spotkam to bym raynoxa wzioł dziś i lepsze fotki pajączka udało by się mi zrobić.

kolba
3.11.14, 10:06
Ładne zdjęcia, szczególnie podoba mi się światło.

Bodzip
3.11.14, 10:38
Nie będę oryginalny i też postawię na pająka. Choć robale też lubię i fajnie Ci wyszły :)

adambieg
3.11.14, 10:50
Wiem, że przynudzam, ale pajączek (052) najfajniejszy:)

Careme
3.11.14, 13:54
sam się zdziwiłem, jakbym przypuszczał, że spotkam to bym raynoxa wzioł dziś i lepsze fotki pajączka udało by się mi zrobić.
Ja zawsze mam to szkiełko w torbie. Później nie muszę sobie pluć w brodę, że nie wziąłem.

alnico
3.11.14, 20:54
Właściwie chciałem wypróbować pierścienie pośrednie z 12-50 ale okazuje się, że nie bardzo sprawdza się to szkło z pierścieniami, rozmywa brzegi kadru na dość sporej powierzchni..... następnym razem sprawdzę 40-150.

Pierścienie z 12-50 nie pracują zbyt dobrze, pisałem o tym kiedyś, za to z 40-150 używałem i jest w porządku, szczególnie na dłuższych ogniskowych, przy krótszych trzeba pilnować by ostrzyć na minimalną odległość i przymykać przesłonę bo inaczej też rogi mogą mydlić.

yamada
3.11.14, 22:27
Pracują z 12-50, do małych owadów spokojnie można by używać, ewentualnie tam gdzie nie ma konieczności dużej głębi ostrości. Z 40-150 współpraca jest niezła do f11, potem obraz jest cienki, choć da się przeżyć, dziś sobie to przetestowałem.
Do motyli, ważek i innych większych stworów fajna sprawa bo nie trzeba blisko z tym zestawem podchodzić. na 150mm spokojnie 20 cm od owada można focić. AF działa całkiem sprawnie. Pierścienie działają też z 45 f1.8 można ciekawe efekty uzyskać. Pobawię się tym zestawem w wolnej chwili i fajnym świetle nad ranem.

yamada
5.11.14, 16:05
Dzisiejsze
Y053
134617

Bodzip
5.11.14, 16:06
Biedronka mutant ? :)

Krakman
5.11.14, 16:21
Biedronka mutant ? :)

E tam. Albinoska , albo... z Chin... :roll:

szafir51
5.11.14, 16:29
+1 do pająka, ale ta biedronka też ciekawie wyszła

masakrer
5.11.14, 17:03
Biedronka, chinka :grin: bardzo fajnie wyszla, szkoda tylko ze lepszego swiatla nie miales.

Careme
5.11.14, 17:09
Pracują z 12-50, do małych owadów spokojnie można by używać, ewentualnie tam gdzie nie ma konieczności dużej głębi ostrości. Z 40-150 współpraca jest niezła do f11, potem obraz jest cienki, choć da się przeżyć, dziś sobie to przetestowałem.
Do motyli, ważek i innych większych stworów fajna sprawa bo nie trzeba blisko z tym zestawem podchodzić. na 150mm spokojnie 20 cm od owada można focić. AF działa całkiem sprawnie. Pierścienie działają też z 45 f1.8 można ciekawe efekty uzyskać. Pobawię się tym zestawem w wolnej chwili i fajnym świetle nad ranem.
Z ciekawości zapytam: jakich konkretnie pierścieni pośrednich używasz?

yamada
5.11.14, 18:35
Używam pierścieni Meike ze stykami, i jakichś zwykłych bez styków, nie pamiętam jakich a jestem w robocie.
Jeszcze takie ujęcie, w lepszym świetle.
Y054
134622

petreq
5.11.14, 18:46
Świetne!

waruga
5.11.14, 18:56
Y054 piekny.

witia
5.11.14, 19:15
Biedronka świetna.
Pozdrawiam.

nyny
5.11.14, 19:46
Dla mnie trochge swiatlo by sie zdalo przygasic :)

pozdro

osiem1984
5.11.14, 20:38
Bardzo fajne zdjecia. Jak dawno temu je robiles?

Krakman
5.11.14, 20:43
Gdzie to takie żółte biedronki łażom...? :grin:

yamada
5.11.14, 21:58
Bardzo fajne zdjecia. Jak dawno temu je robiles? od połowy września do dzisiaj (żółta biedronka)

---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post był o 20:47 ----------

alnico
5.11.14, 22:09
Sympatyczne fotki biedronki.
A na marginesie to żaden mutant ani Chińczyk :mrgreen: choć azjatyckie ostatnio zdominowały okolice a nasza rodzima prawdopodobnie pokropka (Halyzia sedecimguttata) :grin:

klikacz
5.11.14, 22:15
Rewelacyjny ten żółtek.

yamada
5.11.14, 22:42
nyny, dzięki, trochę przygasiłem i jest lepiej,
To chyba faktycznie pokropka, szukałem po necie i wiem już że są 3 gatunki naszych rodzimych żółtych biedronek. Różnią się ilością kropek. Pokropka ma po 7 na każdej połówce pancerzyka,
Gielas dziesięcioplamek (Calvia decemguttata) po pięć kropek
Biedronka dwunastokropka Vibidia duodecimguttata po sześć kropek
Pokropka (Halyzia sedecimguttata) po siedem kropek

Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie :)

Krakman
5.11.14, 22:44
nyny, dzięki, trochę przygasiłem i jest lepiej,
To chyba faktycznie pokropka, szukałem po necie i wiem już że są 3 gatunki naszych rodzimych żółtych biedronek. Różnią się ilością kropek. Pokropka ma po 7 na każdej połówce pancerzyka,
Gielas dziesięcioplamek (Calvia decemguttata) po pięć kropek
Biedronka dwunastokropka Vibidia duodecimguttata po sześć kropek
Pokropka (Halyzia sedecimguttata) po siedem kropek

Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie :)

A ja już myślałem, że nas żółtki pomału inwazjują i nie wystarczą im ciuch na szaberplacu.....:wink:

alnico
5.11.14, 22:59
A ja już myślałem, że nas żółtki pomału inwazjują i nie wystarczą im ciuch na szaberplacu.....:wink:
Dobrze myślałeś niestety, w mojej okolicy już prawie same azjatki spotykam (http://pl.wikipedia.org/wiki/Harmonia_axyridis), naszych siedmiokropek coraz mniej.

yamada
6.11.14, 14:14
Dzisiejsze
YM055
134684
YM056
134685
YM057
134686

Careme
6.11.14, 14:18
Używam pierścieni Meike ze stykami, i jakichś zwykłych bez styków, nie pamiętam jakich a jestem w robocie.

Dlatego zadałem pytanie: niektórzy twierdzą, że ze stykami nie przenoszą w pełni automatyki, inni - że i tak ostrzy się ręcznie, itp.
Jestem ciekaw Twojej opinii na podstawie doświadczenia pracy z pierścieniami ze stykami i zwykłych.

jaclas
6.11.14, 14:18
Dzisiejsze...
Ładnie. Chyba ten ostatni najbardziej przypadł mi do gustu.

yamada
6.11.14, 14:42
Dlatego zadałem pytanie: niektórzy twierdzą, że ze stykami nie przenoszą w pełni automatyki, inni - że i tak ostrzy się ręcznie, itp.
Jestem ciekaw Twojej opinii na podstawie doświadczenia pracy z pierścieniami ze stykami i zwykłych. Przenoszą w pełni automatykę, autofokus działa dość sprawnie, np dzisiejsze YM057 robiłem mzd40-150 z dwoma pierścieniami doświetlone blendą i ostrzyłem na AF, mimo słabego światła (dziś jest u nas pochmurnie) AF dobrze działał. Z 12-50 problemem są rozmycia na brzegach, Tylna soczewka musi być po prostu większa niż ta z 12-50. Wtedy jest ok.

---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post był o 13:29 ----------

Największy problem to głębia ostrości, która jak widać mimo sporych przysłon jest mała, trzeba cierpliwości gdy wieje. YM057 to f16, nawet mały powiew powodował nieostre zdjęcie, chyba z godzinę męczyłem się przy tym pajączku by złapać cokolwiek ostrego. Zależało mi jednak na przetestowaniu 40-150 z pierścieniami. Myślę, że lepsze światło trochę poprawi zdjęcia z tego zestawu, ale to przetestuję dopiero wiosną na większych owadach.

yamada
16.11.14, 16:08
Wczorajszy pajączek, kolorowo, jesiennie :)

YM058
135671

yamada
4.05.15, 20:43
Pierwsze wiosenne foto, nie jest zbyt udane ale to w drodze na Trzy Korony, z marszu zrobione
YM059
146698

grisza34
4.05.15, 20:46
przyjemnie nakolcowana gąsieniczka :) ja jak na razie tylko Barczatki spotykam. a o takiej to pomarzyć chyba mogę :) pozdr

alnico
4.05.15, 20:49
Ja jak na razie głównie żaby spotykam więc fajnie zawiesić oko na jakimś oblechu :grin:

abir
4.05.15, 20:50
może z marszu, ale ładniutkie
...i można kolce policzyć. Nie jak u kobity, nie wiadomo ile ma tych kolcy jadowitych:mrgreen: