Zobacz pełną wersję : yamady makrofoto...
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
587. Wałęsak sp. pierwszy stack z nowej 90-tki. 53 klatki potem się ruszył. Generalnie trudne pająki to są do fotografowania.
253270
No normalnie jak żywy...
Az strach żeby nie wyskoczył z monitora. :)
Ostry i chyba kontrastowy ten obiektyw jak diabli.
Model faktyczniie bardzo trudny. Trochę więcej klatek do stacka by się przydało ale i tak jestem pełen podziwu że aż tyle udało Ci się zrobić. U mnie na razie topniejący śnieg i błoto - nawet nie próbowałem z aparatem w plener wychodzić.
Makromaniak
10.03.23, 17:24
No i to jest właściwe zastosowanie dla tego szkiełka ! Dobry zakup!
PS. wyślij fotkę do recenzentów na Optycznie :-) Strasznie mnie śmiesza te ich testy obiektywów macro na zwykłych testowych odległościach. I porównwanie do rozdzielczości jakiegoś rekordowego szkłą o jasności 1,2 na takim "zwykłym" dystansie. Jakby dokładanie mieszków czy pierścieni do takiego szkła żeby otrzymać porównywalne powiększenie było "bezkosztowe" w prawach optyki i te parametry utrzymał by mając obiekt zdjęca w odległości 10 cm i ileś tam cm dodakowych pierścieni z tyłu. Totalne oderwanie od rzeczywistosci.
588. jeszcze jedno zdjęcie dzisiejsze. Model ten sam :) 50 klatek, wstawiam w 4K
253276
O rzesz kur....czaki pieczone :mrgreen:
:olekrulez1:
Makromaniak
10.03.23, 18:41
czym składasz? Helicon? No i czy w twoim odczuciu lepiej niz zuiko 60?
czym składasz? Helicon? No i czy w twoim odczuciu lepiej niz zuiko 60? Helicon, Od 60-tki lepszy w dwóch aspektach, powiększenie bez zakładania dodatkowych akcesoriów i odległości robocze, z początku łapałem się na zbyt bliskim ustawianiu się do modeli... Muszę się z nim dograć jak z 60-tką i będzie super. 60 jest świetna i postanowiłem jej na razie nie sprzedawać. Sprzedaję Laowę 50 ultra macro pod m4/3, fajne szkło, ale teraz już mi nie będzie potrzebne.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
O rzesz kur....czaki pieczone :mrgreen:
:olekrulez1::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Widzę że tego wałęsaka ze wszystkich stron obskoczyłeś:-) I warto było - świetne zdjęcia. 60-tki też nie sprzedaję - wydaje mi się że ze względu na jej rozmiary i poręczność będę jej nadal używał, być może nawet częściej niż 90-tkę. Laowę ultra macro też mam i tu się nad sprzedażą zastanawiam - ale decyzji jeszcze nie podjąłem.
Tadeusz Jankowski
10.03.23, 23:05
Jak widać na fotce pająka obiektyw daje bardzo dobry mikrokontrast, oraz makrokontrast, nie rozmywa jasności na boki poza obszar gdzie ona ma być.
TJ
Widzę że tego wałęsaka ze wszystkich stron obskoczyłeś:-) I warto było - świetne zdjęcia. 60-tki też nie sprzedaję - wydaje mi się że ze względu na jej rozmiary i poręczność będę jej nadal używał, być może nawet częściej niż 90-tkę. Laowę ultra macro też mam i tu się nad sprzedażą zastanawiam - ale decyzji jeszcze nie podjąłem.Oj, jak już go "oswoiłem" co nieco, to trochę popracowaliśmy... W sumie mam 9 zdjęć i dwa zdjęcia małego Darownika. Foty Darownika zostawiam dla siebie, Wałęsaka jeszcze coś pokażę. Niestety znów pogoda w weekend kiepska ma być.
Odpocznijmy trochę od pająków.
Motyle są jednym z moich ulubionych tematów do fotografowania
589. Karłątek,
253290
590. Przeplatka cinksia (Melitaea cinxia)
253291
591. Dostojka latonia, (Issoria lathonia)
253292
Odpocznijmy trochę od pająków.
Yes yes yes. :mrgreen:
Też najbardziej lubię motyle, a potem ważki. Bo to duże i dobrze widać. :)
Oczywiście żartuję.
Fotki świetne, i aż strach teraz coś tu wrzucać. :)
Fotki świetne, i aż strach teraz coś tu wrzucać. :)
Przecież nie do tego wątku - to wątek Yamady:-)
A że fotki świetne to masz 100% racji.
Przecież nie do tego wątku - to wątek Yamady:-)
A że fotki świetne to masz 100% racji.
wyszomirze miałem na myśli forum , a nie wątek kolegi. :)
To może jeszcze pociągnę trochę motylki :)
592. Dostojka dia (Boloria dia )
253318
593. Dostojka malinowiec (Argynnis paphia)
253319
594. Dostojka selene (Boloria selene)
253320
595. Górówka boruta (Erebia ligea)
253321
Czy te oczy mogą kłamać ? :)
Tadeusz Jankowski
12.03.23, 14:52
Piękna seria, abstrakcja, fantazja.
TJ
Kolejna seria świetnych portretów. Najlepszy kadr w/g mnie 594.
Kolejna seria świetnych portretów. Najlepszy kadr w/g mnie 594.Muszę kiedyś całą serię taką zrobić, różnym motylom...
Detal na tych zdjęciach aż bije w oczy. Czasami trudno uwierzyć że to nie jakiś render czy inne AI. yamada, chylę czoła przed Twoimi umiejętnościami.
Bezdyskusyjnie 594 najfajniejsza.
Fajnie, że motylki się podobają. Konik Wyszomira przypomniał mi, że w tamtym roku udało mi się sfocić dwie ciekawe sytuacja z tymi owadami.
596.
253380
597.
253381
No wiesz co, w takiej niezręcznej sytuacji tą parkę fotografować, nieładnie :wink:
Obie sytuacje pięknie pokazane - po raz kolejny gratulacje!
598. Pierwszy raz udało mi się trafić na taka sytuację. Szkoda, ze nie chwilę wcześniej...
253403
599
253404
600
253405
Sytuacja faktycznie świetna. Faktycznie szkoda że wcześniejszych faz nie złapałeś - cóż... takie życie. Mi też wielokrotnie zdarzało się trafić jeszcze gorzej - znajdowałem wybarwiającego się owada przy pustej wylince.
Makromaniak
16.03.23, 15:00
Świetne zdjęcia, wylinki zawsze wychodzą efektownie......Jęsli wszystkie to stacki (a tak mi sie wydaje) to szczególnie gratuluję 598, bo samo wyjscie ze skóry trwa czesto krótko i jest dosyć gwałtownym procesem, gdzie owad wygina sie na różne strony, tu uchwycone bezbłednie. Później jak juz nadmucha skrzydła i "schnie", to ma długie chwile bezruchu.
trochę tylko przeszkadza mi to praktycznie jednostajne gładkie zielono-oliwkowe tło na wszystkich fotach, ja lubie jak coś sie tam dzieje w nieostrosciach.
Świetne zdjęcia, wylinki zawsze wychodzą efektownie......Jęsli wszystkie to stacki (a tak mi sie wydaje) to szczególnie gratuluję 598, bo samo wyjscie ze skóry trwa czesto krótko i jest dosyć gwałtownym procesem, gdzie owad wygina sie na różne strony, tu uchwycone bezbłednie. Później jak juz nadmucha skrzydła i "schnie", to ma długie chwile bezruchu.
trochę tylko przeszkadza mi to praktycznie jednostajne gładkie zielono-oliwkowe tło na wszystkich fotach, ja lubie jak coś sie tam dzieje w nieostrosciach.Stacki, wszystkie. Cóż mam tu założony Raynox dcr250, do tego brak czasu na kombinowanie z tłem. Jak trafię kolejny raz to już będę więcej kombinował:) Tez lubię jak w tle coś się dzieje...
Dzięki za odwiedziny
601. Wałęsak sp. Kolejne foto z 90-tki
253465
Widzę ze intensywnie 90-tkę wykorzystujesz - ze świetnymi efektami. U mnie nie zdążyła jeszcze przejść porządnego chrztu bojowego. Miałem nawet wczoraj ze sobą w lesie w torbie i ani razu nie wyjąłem - nie było do czego.
Fakt, nie łatwo coś znaleźć. Ja jutro ruszam. Po dzisiejszym dniu są jakieś szanse, że coś trafię. W ostateczności... Wałęsaki...
602. Dzisiejszy, młodziutki Darownik przedziwny (Pisaura mirabilis) MZuiko 90f3.5 macro + MC-14. 176 klatek
253478
Niestety tym razem muszę skrytykować - przeszkadzaj.ą mi gwałtowne przejścia między strefą ostra a silnie nieostrą na nogach i głowotułowiu modela - wygląda to bardzo sztucznie. To częsty problem przy stackowaniu którego na poprzednich Twoich stackach udało Ci się uniknąć.
Niestety tym razem muszę skrytykować - przeszkadzaj.ą mi gwałtowne przejścia między strefą ostra a silnie nieostrą na nogach i głowotułowiu modela - wygląda to bardzo sztucznie. To częsty problem przy stackowaniu którego na poprzednich Twoich stackach udało Ci się uniknąć. Oczywiście, może Ci nie pasować. Ja uważam, że przy takich powiększeniach żywych modeli, w terenie i przy naturalnym świetle, takie rzeczy są akceptowalne. Należy też brać poduwagę ustawienie modela oraz fotografowany gatunek... Ale pomyślałem, że troszkę się poprawię. Jako, że dopiero teraz miałem czas obrobić jeszcze jedno zdjęcie tego samego pająka.
603. Darownik przedziwny (Pisaura mirabilis), 90-tka + MC14 289 klatek
253519
Ostatnie znacznie lepsze od poprzedniego. Jak oceniasz współpracę mZD90 z TC-14? Czy podobnej jakości przy takim samym kadrze i dystansie roboczym nie uzyskasz przycinając zdjęcia wykonane samym obiektywem bez telekonwertera? Wydaje mi się że w przypadku pracy przy większych liczbach przysłony - np. 8 lub 11 jest to całkiem możliwe ze względu na dyfrakcję ograniczającą rozdzielczość obiektywu.
Ostatnie znacznie lepsze od poprzedniego. Jak oceniasz współpracę mZD90 z TC-14? Czy podobnej jakości przy takim samym kadrze i dystansie roboczym nie uzyskasz przycinając zdjęcia wykonane samym obiektywem bez telekonwertera? to pierwsze zdjęcia jakie robiłem tym zestawem. Ja jestem bardzo zadowolony. Osobiście nie przycinam praktycznie w ogóle zdjęć. Bardzo rzadko to mi się zdarza, i są to niewielkie cięcia. Takie sobie zasady ustanowiłem, i się tego trzymam.
Jeśli nie jesteś nastawiony na stackowanie i to naprawdę jak widać trochę konkretnych ilości klatek, to nie ma sensu wchodzenie w koszty. No chyba, że nie ma to dla Ciebie wielkiego znaczenia... Szkło współpracuje dobrze, autofokus tylko minimalnie gorzej działał, choć było dobre światło, i w zasadzie używam autofokusa, do wstępnego złapania ostrości, potem przechodzę na manualne ostrzenie.
Dzięki za odpowiedź!
Głównym celem zakupu telekonwertera byłoby u mnie zwiększenie dystansu roboczego przy fotografowaniu płochliwych modeli - zarówno dość małych jak np. muchówki i błonkówki jak i większych np. motyle i ważki. Zapewne częściej wykonywałbym pojedyncze strzały niż stacki (najczęściej fotografuję w godzinach dużej aktywności owadów i ze względu na ich ruchliwość rzadko mam sposobność wykonania sekwencji do stacka) zatem ze względu na głębię ostrości przysłona najczęściej byłaby przymknięta do ok. 8-11. W takich warunkach ostrość rysowania obiektywu jest już ograniczona przez dyfrakcję światła. Zastanawiam się czy w takich warunkach kadr wykonany samym obiektywem przycięty liniowo 1.4x nie zawierałby takiej samej ilości szczegółów jak kadr wykonany z tej samej odległości z telekonwerterem.
Dopóki nie będzie czego focić, to nie napiszę Ci czy tak będzie. Ja mc14 kupiłem powiedzmy zamiast Raynoxa. Do większych zbliżeń i tak trzeba będzie jeszcze pierścień pośredni zakładać. Ale mnie małe odległości nie straszne...
Jeśli większość zdjęć robisz o świcie kiedy owady są jeszcze nierozbudzone to faktycznie mniejsze odległości nie są zazwyczaj problemem. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź!
w przerwie dyskusji o 90-tce kilka motylków
604. Lśniak szmaragdek (Adscita statices) 605.Powszelatek brunatek (Erynnis tages)
253603 253604
606. Modraszek argus (Plebejus argus) 607. Modraszek srebrnoplamek (Plebejus argyrognomon)
253605 253606
Tadeusz Jankowski
21.03.23, 21:07
Bardzo satysfakcjonujące dla oka fotki. Ładnie zakomponowane (owady pozowały, czy jak?), wyposażone w atrakcyjne kolory, z dyskretnym tłem.
Warte uwagi i pochwał.
TJ
Piękna kolorystyka i przyjemne kadry.
Bardzo satysfakcjonujące dla oka fotki. Ładnie zakomponowane (owady pozowały, czy jak?), wyposażone w atrakcyjne kolory, z dyskretnym tłem.
Warte uwagi i pochwał.
TJ dzięki Tadeuszu. :) Czy pozowały...hmmmm... Chyba w jakiś sposób zawsze pozują. Te cztery, być może się zmówiły, są z tej samej łąki, sfotografowane w tym samym dniu, w ciągu ok 18 minut... Tak, myślę, to są profesjonaliści... Wiedzieli gdzie, jak i kiedy usiąść, by pokazano je światu...
Piękna kolorystyka i przyjemne kadry. Podziękował :)
608. f7.1, 67 klatek. Jakiś młody Korsarz, spotkany dziś. Zdjęcie na mchu porastającym drzewa. Widać jak w sumie niewielki jest ten pajęczak.
253624
609.f11, 53 klatki. 90-tka+MC14+pierścień 16mm
253625
Tadeusz Jankowski
22.03.23, 22:17
Oba pajączki sfotografowane dowcipnie i pięknie. Pierwszy się zrywa do lotu, drugi przednie łapki założył na podpórkę i se odpoczywa.
TJ
Oba pajączki sfotografowane dowcipnie i pięknie. Pierwszy się zrywa do lotu, drugi przednie łapki założył na podpórkę i se odpoczywa.
TJ Kosarz to nie pająk, choć wygląda jak one, to pajęczak, cechą odróżniającą kosarze od pająków jest obecność tylko jednej pary oczu. Kosarz nie buduje sieci, nie posiada kądziołków przędnych. Większość ludzi faktycznie je nazywa pająkami :)
Opad szczęki i wyrazy podziwu. Oba stacki świetne. Długo zastanawiałem się który zgłosić do Fotografii Marca - w końcu poszedł 608.
Dzięki za komentarze :)
610. Ponownie Kosarz w powiększeniu.
253654
Co do kadru trudno mi zdecydować który z tych dwóch portretów lepszy. Co do kolorystyki tła - wolę 610.
Dzięki za komentarz
611. Krzecznik (Hygrolycosa rubrofasciata
253725
612.
253726
611 znakomite. Zastanawiam się czy nie zgłosić do fotografii marca ale są już tam dwa Twoje stacki i zdjęcia wzajemnie odbierałyby sobie głosy. 612 też budzi duży szacunek ale wygląda mniej naturalnie - razi np. gwałtowne przejście od ostrości do całkowitej nieostrości na gałązce pod pająkiem.
Dzięki za komentarz.
613. Darownik przedziwny EM1mkII + Zuiko 90macro + MC-14
253827
Cóż... ile można pisać że świetne? Jedyne co bym wolał inne to kolorystyka tła. Niestety o tej porze roku ładna zieleń w tle pozostaje w sferze marzeń...
Też bym wolał inne tło, niestety teren był jaki był. Pogoda sprawia, że siedzę teraz i nic nie focę. A najgorsze, że OM-1 mam i nie ma jak go przepstrykać... Kolejny dzień deszczowy u mnie...
Pajączki świetne... Przyjdzie czas i na inne - u mnie też zimno i mokro, ale wczoraj na działce jakiegoś pluskwiaczka spotkałem.
Wszystko tylko czeka na odrobinę ciepła żeby ruszyć .
Dzięki za wpisy. Lecimy dalej z fotami, z nowego Zuiko 90 macro
614. Jakiś Czaik
253835
615.
253837
Sądząc po obfitości modeli to tam u Was na Śląsku chyba faktycznie już wiosna przyszła:-) Podziwiam i gratuluję!
Sądząc po obfitości modeli to tam u Was na Śląsku chyba faktycznie już wiosna przyszła:-) Podziwiam i gratuluję! To wszystko z trzech, w miarę ciepłych dni tej niby wiosny. Same pajęczaki... co prawda widziałem jakieś dwie ćmy i pszczoły nawet, ale te leciały gdzieś tam w swoich sprawach...
Dziś taki trochę inaczej ujęty DarownikPrzedziwny. Jak Wam się podoba taki sposób...
616.
253867
Prawdę powiedziawszy poprzednie kadry bardziej mi odpowiadały. Ten stwarza bardzo chaotyczne wrażenie.
lisiajamka1
5.04.23, 17:23
Kosarz i czaik, rewelacja :)
Ważka na którą namiętnie poluję, i jak dotychczas tylko dwa razy sie udało. Pierwszy raz w 2021 roku...
617.Szklarka zielona (Cordulia aenea)
253907
618.
253908
619.
253909
Drugi raz w 2022
620. 621.
253910 253911
Wspaniała wstawka. Nie mogłem sobie odmówić zgłoszenia 618 do Fotografii kwietnia.
Tu by chyba trzeba było wszystkie wstawić. Przepiękne zdjęcia, zwłaszcza pierwsze 3.
pstrykacz_smartfonowy
8.04.23, 09:41
Wrażenia oglądając kolejno po jednym zdjęciu w miarę przesuwania...
617 Ciekawe
618 Świetne - nadaje się do zdjęcia miesiąca
619 Łał
:grin:
Cieszę się, że zdjęcia są ok :)
Zanim jakieś konkretne ważki, to pierwsza tegoroczna jaką udało się mi w końcu znaleźć. Kolejny rok nieciekawej wiosny. Powinno ich być obudzonych już dużo, To ważka która zimuje w postaci dorosłej, budząc się wiosną.
622. Straszka pospolita (Sympecma fusca)
253976
623.
253977
624.
253979
Wszystkie trzy perfekcyjne. Choćby się długo szukało nie ma się do czego przyczepić:-)
dzięki za wpis :)
625. Tegoroczna Bujanka większa
253996
626.
253997
627.
253998
Świetne stacki. Ja jeszcze w tym roku bujanek nie spotkałem.
Teraz się pojawiają właśnie. I to jest dobry czas na ich fotografowanie. Długo śpią w chłodne ranki. Niestety to jedyny gatunek jaki w mojej okolicy spotykam.
Niestety wmoich okolicach chyba ich nie ma gdyż w ciągu kilku lat tylko raz jedną spotkałem. Natomiast kiedyś w czerwcu w Borach Tucholskich trafiłem na wysyp bujanek - przez kilka dni na łące kręciły się całymi stadami.
No ja też w mojej okolicy ich nie mam, generalnie żeby coś więcej pofocić, to te 25 km jadę. Oczywiście bliżej też da się sporo znaleźć, ale np. Bujanki to też te minimum 25 km... I nie ma ich wiele. Widuję pojedyncze sztuki. Ostatnio fotografowałem je chyba w 2021 roku.
Też rzadko mi się bujankę zdarzyło zobaczyć, a co dopiero takie piękne zdjęcia zrobić...
lisiajamka1
14.04.23, 19:19
Bujanka to moje marzenie :) Foty super!
Dzięki za wpisy
628.
254098
Faktycznie Bujanka bardzo fajna.
pstrykacz_smartfonowy
16.04.23, 19:47
628. Robi wrażenie. Jak z horroru... Dobrze, że są takie małe...
Piękny bokochód. I... nawet autoportret w oczach wyszedł:-)
628. Taaaa i weź tu teraz jakieś zdjęcie makro wrzuć. Odjazd normalnie :-)
628. Taaaa i weź tu teraz jakieś zdjęcie makro wrzuć. Odjazd normalnie :-)
Ano, pozamiatane jest :) Chyba sprzedam swoje szkła makro :-P
Dzięki, aż dziw, że paskuda się podoba :)
629. Kolejne podejście... i na kilka serii, jedno tylko udane. A wydawało mi sie, że koleżanka jest zaspana, zmarznięta i nawet lekko zroszona... Miała siedzieć i pozować. siedziała, do momentu ustawienia sprzętu...
254147
Trzymasz poziom. Kolejne świetne zdjęcie.
dzięki za komentarz
630. Pigrzyk (Tmarus piger). Nie jest rzadki, lecz z racji stosowania doskonałego kamuflażu trudny do wypatrzenia. Ten na szczęście siedział, na suchej, zeszłorocznej trawce, dzięki czemu go zauważyłem.
254220
631.
254221
Kolejna świetna seria. Na dodatek z roztoczem na odwłoku - zawsze się w takiej sytuacji zastanawiam - pasożyt czy przypadkowy pasażer?
dzięki za wpis
632. Latolistek cytrynek (Gonepteryx rhamni) tegoroczny, dzisiejszy :)
254238
633.
254237
Bardzo ładne. Ja też jż kilka cytrynków w tym roku widziałem ale niemal cały czas spędzały w locie - jeśli nawet przysiadały to tylko na kilka sekund i odlatywały zanim zdążałem się zbliżyć na odległość mniejszą niż kilka metrów.
Grzybki mi się bardzo podobają :)
634.Łunica czerwona (Pyrrhosoma nymphula)
254547
635.
254548
Dzięki zw wpisy :)
Tadeusz Jankowski
30.04.23, 23:16
Z boku pięknisia, z przodu straszydło, obie foteczki miód i powidło.
TJ
lisiajamka1
1.05.23, 17:39
To się ogląda! :)
Można czerpać inspirację. Ale czy jestem w stanie zwlec się tak wcześnie rano na robaki...
Sam nie wiem :)
Dzięki za odwiedziny i zostawienie kilku słów. Zawsze warto, wcześnie wstać, nigdy nie wiadomo co można znaleźć...
Nasierszyca różnobarwna (Endromis versicolora), kilka lat poszukiwań...
636. Ona
254600
637. On
254601
Piękny okaz. Te jajeczka na 636 to jej?
Na 637 fajna scenka z tą maleńką muchówką na czułku.
Piękny owad, piękne zdjęcia. Sama przyjemność pooglądać.
637 zgłoszone do Fotografii maja:-)
Piękny okaz. Te jajeczka na 636 to jej?
Na 637 fajna scenka z tą maleńką muchówką na czułku.Tak, to jej jajeczka :)
Dzięki za odwiedzanie :)
Dzisiejsze przeobrażenie Łunicy czerwonej
638.
254674
639.
254675
640.
254676
641.
254677
Piękna seria zdjęć a ile do tego wspomnień z samej sesji...
Najlepsze jeszcze przed nami. :)
ok.
642. Żagniczka wiosenna
254715
O żesz... ale piękny zestaw, sama radość podziwiać.
A plusa nie mogę. Buuuuu :(
O żesz... ale piękny zestaw, sama radość podziwiać.Miło mi :)
Cóż można napisać - kolejne piękne...
lisiajamka1
6.05.23, 14:22
Pięknie!
Dzięki za wpisy
643. Żagniczka wiosenna (Brachytron pratense) tym razem już dorosła, choć jeszcze młoda. Mam nadzieję w tym sezonie upolować już taką w pełni wybarwioną.
254921
Ciekawa modelka pokazana w perfekcyjny sposób.
Tadeusz Jankowski
12.05.23, 22:07
Żagniczka wiosenna robi wrażenie. Perfekcyjna.
TJ
Dzięki za wpisy
644 Ważka czteroplama (Libellula quadrimaculata)
254952
Tadeusz Jankowski
13.05.23, 23:19
Piękna seria, wykład kawa na ławę. Ale jaki.
TJ
Piękna seria o dużych walorach dydaktycznych.
Co wejdę w ten wątek to solennie sobie obiecuję, żeby nie kupować obiektywu makro, bo takich zdjęć jak robicie, nigdy nie zrobię.
Super zdjęcia, gratulacje zarówno za warsztat fotograficzny jak i entomologiczną wiedzę. Czapki z głów!
Co wejdę w ten wątek to solennie sobie obiecuję, żeby nie kupować obiektywu makro, bo takich zdjęć jak robicie, nigdy nie zrobię.
Super zdjęcia, gratulacje zarówno za warsztat fotograficzny jak i entomologiczną wiedzę. Czapki z głów! też kiedyś tak myślałem... Dzięki za uznanie :) Fajnie się czyta, przynajmniej wiadomo, że to mnóstwo czasu spędzonego w terenie nie poszło na marne :)
Piękna seria, wykład kawa na ławę. Ale jaki.
TJ Dzięki Tadeuszu. Jak tak pomyślę, to sporo tych przeobrażeń udało mi się obserwować i fotografować (z różnym skutkiem) Tak naprawdę to chyba najnudniejsze sesje... Siedzi się czasem kilka godzin fotografując jedną akcję, jednego owada, a w koło czeka tyle innych...
Piękna seria o dużych walorach dydaktycznych. Dzięki. Gdybym tak jeszcze opisywać miał czas, było by o wiele ciekawiej. Kiedyś postaram się nie tylko pokazać, ale i opisać :)
645. Rilaena triangularis, Kosarz podczas posiłku. Pierwszy raz udało mi się go fotografować w takiej sytuacji. Nie było łatwo, każde poruszenie jedzonkiem rozwalało serie... Ale coś tam wyszło i postanowiłem mimo wszystko pokazać...
255079
646.
255080
Zdjęcia przepiękne. Szacunek za umiejętności. Jeżeli można, to zapytam, prezentowane tutaj zdjęcia są wykonywane sprzętem Olympusa? Jaki obiektyw?
Piękne zdjęcia. Na dodatek bardzo ciekawa scena. Kosarze zazwyczaj są aktywne nocą i nigdy mi się nie udało spotkać posilającego się egzemplarza.
Zdjęcia przepiękne. Szacunek za umiejętności. Jeżeli można, to zapytam, prezentowane tutaj zdjęcia są wykonywane sprzętem Olympusa? Jaki obiektyw?Dzięki, teraz to OM-1 i OM 90f3,5 macro. Generalnie makro od początku Olympusami fotografowałem, od EM5 mk1, mk2, PenF i EM1 mk2 z Zuiko 60
Tadeusz Jankowski
17.05.23, 22:52
Kosarz przy posiłku - ładne kolory, kompozycje urozmaicone ciekawym tłem, kształtami i barwami owadów. Długonogi pająk zieje okrucieństwem i chciwością.
TJ
647. portret muchówki Odontomyia ornata - zmrużek
255223
Za każdy wpis bardzo dziękuję :)
Nie wiem jak pisać z opadniętą szczęką... :-) ;-)
Piękne. Jakość perfekcyjna.
pstrykacz_smartfonowy
27.05.23, 21:29
Doskonałe.
Tadeusz Jankowski
27.05.23, 21:43
647 - super fotka.
Pokazuje doskonale, precyzyjnie geometrię rozłożenia elementów w oku owada. Ta geometria powstaje poprzez oddziaływanie genów. To geny (odcinki DNA) w chromosomach tego owada powodują powstawanie tak doskonałej geometrycznie struktury, jak oko. Gdzie leży, w czym leży ta właściwość genów? W jaki sposób kolejność zasad kodujących geny w DNA przekłada się na geometrię oka? Co ta kolejność ma wspólnego z geometrią oka?
TJ
Za wpisy dzięki :) Tadeuszu Twoje są po prostu extra :)
648. Przeobrażenie Miedziopiersi żółtoplamej. (Dzisiejsze)
255286
Tadeusz Jankowski
28.05.23, 18:47
Chociaż mało światła (czepiam się), to fotki są bardzo malownicze, dydaktyczne i tajemnicze.
TJ
Chociaż mało światła (czepiam się), to fotki są bardzo malownicze, dydaktyczne i tajemnicze.
TJMożesz napisać dokładniej z tym światłem, bo niestety chwilowo na starym laptopie działam i może coś nie tak obrabiam. Podmieniłem zdjęcie. czy tak lepiej?
Jest dużo lepiej. W poprzednim "zabiłeś"światła.
W obecnej wersji histogram nie wskazuje na jakieś problemy ze światłem. Piękna seria o dużych walorach dydaktycznych.
Tadeusz Jankowski
28.05.23, 22:53
Czepiam się. Miałem na myśli wyrazisty światłocień.
TJ
Czepiam się. Miałem na myśli wyrazisty światłocień.
TJ
Tadeuszu o tej porze dnia trudno o wyrazisty światłocień. :)
Dzięki za uwagi, bo jakiś czas będę walczył na starym laptopie, a odwykłem od niego :) Kolejne zdjęcia będą już ok.
649. Śpiesznik rysień (Oxyopes ramosus) samica pilnująca gniazda. Pierwszy to sezon w który miałem okazję fotografować te pająki. Jakoś wcześniej na nie nie trafiłem. To małe pająki, 6-10 mm. Samce są mniejsze od samic i nieco ciemniejsze.
255563
650.
255564
Tadeusz Jankowski
12.06.23, 21:02
650 - pierwszorzędna fotka makro, także pod względem ujęcia i kompozycji Ponuro groźne piękno.
TJ
Spieszniki to bardzo efektowne pająki. Nieco ponad tydzień temu zdarzyło mi się spotkać samicę zjadającą samca - być może po kopulacji. Zdjęcia leżą na dysku i czekają na swoją kolej do selekcji i obróbki. A Twój spiesznik świetny - szczególnie podoba mi się 649 - na dole nawet jajka z kokonu wyglądają:-)
Sam nie wiem które lepsze - obydwa są świetne.
dzięki za wpisy, mało czasu ostatnio...
Do tego jestem na etapie szukania nowego laptopa, mój szwankuje...
Dziś ważka, której w postaci dorosłej, i ładnie wybarwionej szukałem kilka sezonów. Miedziopierś metaliczna (Somatochlora metallica).
651.
255953
652.
255954
Otworzyłem 651 i mówię sobie świetne... a potem zobaczyłem 652 i ... zabrakło mi superlatyw w naszym rodzimym języku :-)
Warto było polować. Modelka piękna a oba zdjęcia świetne.
Tadeusz Jankowski
27.06.23, 16:55
Wspaniała mieniąca się wazka, skrzydła misterne, ażurowe, oczy - szalejąca geometria.
TJ
Dzięki za wpisy.
653. Bagnik przybrzeżny (Dolomedes fimbriatus) młoda jeszcze ale ładnie ubarwiona samica
256146
654.
256147
kurczę, portret odjazd jak zwykle...
Faktycznie wybarwiona ślicznie - i bardzo pięknie pokazana.
Tadeusz Jankowski
4.07.23, 16:33
Wow - obydwa, a pierwsze - och i ach. Szczegóły i ogóły, perfekcjonizm i piękno.
TJ
podziękował za wpisy
655. Pyrgun nazielny, samica ze śniadaniem
256300
Pięknie zapozowała - i nawet autoportret w oczach wyszedł:-)
656. Jusznica deszczowa (Haematopota pluvialis)
256352
O ja pier...
Coś wspaniałego :)
Ta jusznica ma faktycznie piękne oczy - i bardzo ładnie te oczy zostały pokazane.
No rzeczywiście, oczy piękne, reszta już nie taka śliczna ;-)
A zdjęcie świetne.
Dzięki za miłe słowa :)
657. Taszczyn pszczeli (Philanthus triangulum)
256370
658.
256371
Taszczyn w porannej rosie... O tej porze roku musiałeś strasznie wcześnie wstać by go w takim stanie sfotografować. A stacki jak zwykle w tym wątku - świetne.
659. Pyrgun nazielny (Evarcha arcuata)
256456
Bardzo przyjemny stack z odbiciem użytego sprzętu w oczach.
lisiajamka1
18.07.23, 19:10
Świetne zdjęcia :)
Dzięki za wpisy :)
660. Szafranka czerwona (Crocothemis erythraea)
256480
661.
256481
Kurczę, znowu rewelacyjne ujęcia.
Chyba powinieneś album o ważkach wydać.
Makromaniak
18.07.23, 19:40
Yamada, super fotki, genialnie Taszczyn wyszedł, nie znam sie na stackach, ale ten wyszedł perfekcyjny technicznie, nie widac żadnych "mgiełek" itp...po prostu piękne superszczegółowe zdjęcie. Domyślam sie że w wiekszości to zuiko 90 i chce mi się smiać z niesławnej recenzji w OPTYCZNYCH jaki to poroniony pomysł, ciemny i jeszcze konwertery, zadna rozdzielczość, nie uda się dobrego zdjęcia zrobić :-))
Yamada, super fotki, genialnie Taszczyn wyszedł, nie znam sie na stackach, ale ten wyszedł perfekcyjny technicznie, nie widac żadnych "mgiełek" itp...po prostu piękne superszczegółowe zdjęcie. Domyślam sie że w wiekszości to zuiko 90 i chce mi się smiać z niesławnej recenzji w OPTYCZNYCH jaki to poroniony pomysł, ciemny i jeszcze konwertery, zadna rozdzielczość, nie uda się dobrego zdjęcia zrobić :-))Dzięki za miłe słowo:) foce już tylko 90-tką, sprzedałem 60-tkę... Trochę inaczej nim się foci niż 60-tką, ale jak widać daje radę:)
Dzięki za miłe słowo:) foce już tylko 90-tką, sprzedałem 60-tkę... Trochę inaczej nim się foci niż 60-tką, ale jak widać daje radę:)
Zdecydowanie daje radę co widać po Twoich zdjęciach. Ja też w tym sezonie głównie 90f3.5 używam, aczkolwiek 60 się jeszcze nie pozbyłem - zbyt dużo mam do niej sentymentu. Ważki jak zwykle w Twoim wykonaniu świetne.
Zdecydowanie daje radę co widać po Twoich zdjęciach. Ja też w tym sezonie głównie 90f3.5 używam, aczkolwiek 60 się jeszcze nie pozbyłem - zbyt dużo mam do niej sentymentu. Ważki jak zwykle w Twoim wykonaniu świetne. Czekam na te Twoje foty z 90-tki niecierpliwie
Od jutra mam urlop, do około połowy sierpnia znikam :) na pożegnanie zdjęcia z dwóch wypadów na modliszki. W końcu są, łatwo nie było...
662. Pierwsza tegoroczna, już wcale nie taka mała. Ma ok. 7cm. I była jedyną jaką udało mi sie w ten dzień znaleźć.
256495
663. Kolejny wypad był dziś. Udało się mi wypatrzeć 4 sztuki. Bardzo mnie to cieszy. Oznacza to, że się zadomowiły na dobre... Ta to prawdopodobnie ta sama co na poprzednim zdjęciu. Siedziała dokładnie w tej kępie trawy w której ją zostawiłem podczas pierwszego wypadu.
256496
664. Ta koleżanka to dla mnie maleństwo, miała ok 3,5 do max 4 cm.
256497
Tadeusz Jankowski
19.07.23, 17:20
660 - szafranka cudo.
Modliszki rewelacyjne, a na 662 wystrzałowa.
TJ
Czekam na te Twoje foty z 90-tki niecierpliwie
Trochę już ich pokazałem. Ostatnio wróciłem do pokazywania ubiegłorocznych wykonywanych Panasonikiem G9 z mZD60f2.8 macro, ale wcześniej już wiele tegorocznych było. Jeśli chciałbyś sprawdzić wejdź na mojego Flickra (https://www.flickr.com/photos/38359379@N02/) i patrz na ostatnie litery w nazwach zdjęć. 'df' to Panaconic G9 + mZD60f2.8 macro, 'mf' to tegoroczne zdjęcia - Olympus E-M1-II + mZD90f3.5 macro. Jeśli w numerze zdjęcia występują myślnik lub przecinek to jest to składanka składana albo automatycznie za pomocą Franzis Focus Projects 4 albo czasem w przypadku 2-3 klatek ręcznie w stareńkim Photoimpakcie.
Gratuluję pięknych modliszek. Ja od ok. 2 tygodni wypatruję ich regularnie ale jeszcze w tym roku żadnej nie spotkałem. Niestety w miejscu gdzie w ubiegłym sezonie fotografowałem ich najwięcej ktoś ogrodził teren, powycinał roślinność i rozpoczął budowę:-( Mam jeszcze w pobliżu kilka innych miejscówek na których w ubiegłym roku były, ale jak pisałem na razie jeszcze żadna mi się nie pokazała.
Udanego urlopu!
Zajrzę :).
Co do stanowiska, to nieszczęście... Jeśli zaczęli przed lipcem to niestety nic tam się nie wydarzy... Ooteki zapewne zniszczyli.
Na szczęście to tylko jedno z kilku stanowisk. Szkoda mi tylko bo obfite i położone kilkadziesiąt metrów od mojej działki.
Witam po przerwie, niestety bardzo kiepsko z czasem, i tak będzie do końca tego roku.
Dziś trzy maluszki
665. Skoczek łąkowy ( Attulus floricola )
257629
666. Śpiesznik rysień (Oxyopes ramosus) samiec
257630
667. Pyrgun nazielny (Evarcha arcuata)
257631
Fajnie że wróciłeś i znów zdjęcia pokazujesz. Na wszystkich trzech samce. Bardzo ładne kadry, szczególnie 666 i 667, piękny detal. Ciekawe odbicia w oczach. Pod względem jakości stacków genialny w/g mnie 666, za nim 667, odnoszę wrażenie że 665 nieco słabszy, ale bynajmniej nie słaby - sam bym się cieszył gdybym takiego stacka skakuna jak 665 złożył;-) Kolorystyki nie podejmuję się oceniać gdyż siedzę obecnie na działce przed niezbyt dobrym monitorem i moje wrażenie nieco zbyt silnego kontrastu może być spowodowane właśnie jakością monitora.
Czy wiesz co na 666 lezy na gałązce przed śpiesznikiem? Resztki posiłku?
Tadeusz Jankowski
18.09.23, 23:32
Jak zwykle super. Potworki straszne i sympatyczne.
TJ
To, być może ostatnie foto makro w tym sezonie jakie zrobiłem. Jeśli uda się jeszcze wyskoczyć na foty to będę bardzo ucieszony.
668. Modliszka zwyczajna (Mantis religiosa), samiczka.
257712
To, być może ostatnie foto makro w tym sezonie jakie zrobiłem. Jeśli uda się jeszcze wyskoczyć na foty to będę bardzo ucieszony.
668. Modliszka zwyczajna (Mantis religiosa), samiczka.
Przepiękna! :shock:
Spotkanie modliszki bardzo dobrze wykorzystane. Modelka pięknie zapozowała a i technicznie bez zarzutu.
Obejrzałem też poprzednie trzy zdjęcia na dobrym monitorze i kontrast jest ok - potwierdziło się moje podejrzenie sprzed kilku dni że monitor na którym wówczas oglądałem nadmiernie podbijał kontrast.
No, ja tak ładnego nie będę miał bo ani G9, ani M1 v.3 nie wspierają stackowania z Sigmą 150.
Ale coś tam dzisiaj ustrzeliłem. Dobrze mieć modliszki we własnym ogrodzie :)
Tadeusz Jankowski
23.09.23, 19:54
Modliszka zwyczajna - klasa! Wszystkiego po trochu - światełka, koloru, smukłości, lekkości.
TJ
dzięki za odwiedziny i wpisy
669. Pałątka mała (Lestes virens), wrzesień 2023
258309
Piękny portret. Gratulacje!
Jest 04:20 a ja oglądam Twoje zdjęcia. Przerobiłem ze 100 stron. Cała masa pięknych zdjęć.