Zobacz pełną wersję : E-3 hands-on preview by YxasoR
Witajcie!
Dostałem dziś E-3 - prosto z Japonii. Aparat robi wrażenie!!! Chciałbym w paru zdaniach opisać moją opinię po krótkim spotkaniu - takie pierwsze wrażenie.
Na prawdę wzorowo zrobiony aparat. Widać, że materiały z najwyższej półki. Uszczelniany, solidny. Trzyma się go bardzo dobrze, grip mi pasuje. Guma jeszcze nie odchodzi :razz: Guziki fajne w dotyku - nie plastiki. Spust migawki czuły, a po naciśnięciu dłuuuuuuuuga seria. Zaglądam do wizjera - WOW duży. Nie wiem jaki był w E-1 więc nie porównam - od E-330 dużo większy. Przyjemnie wszystkie parametry u dołu. Górne LCD - wszystkie parametry są. Funkcjonalność przycisków ich rozmieszczenie jest w porządku ponieważ intuicyjnie już zaczynam łapać o co chodzi... Przy podglądzie zdjęć obie rolki przybliżają i oddalają fragment zdjęcia.
LifeView - ostrość manualnie ustawiana jednak AF jeżeli jest włączony zadziała przed zrobieniem zdjęcia
Obiektyw 12-60 - szeroko i do tego jest na prawdę ciche i szybkie. Do tego ostrość manualnie ustawiana - nieźle ;) Obiektyw z E-330 również bardzo dobrze ostrzy.
AF - 11 pól krzyżowych to jest na prawdę świetnych. Przy wybieraniu jednego pola z 11 moża zarówno rolkami jak i strzałkami. Podpiąłem jeszcze do E-3 50 f/2 i też dobrze mu szło z AF. Z 50-200 to jest super szybkie...
Nie pytajcie o cenę w Japonii ponieważ nie mogę jej podać. A tak proszę bardzo - co tylko chcecie wiedzieć ;)
RAW-y prześlę jutro i będą na stronie :arrow: raw.fotosite.pl
Tutaj zdjęcie jak Fidel - z potwierdzeniem daty :p ;p E-330 + 12-60
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://picasaweb.google.com/yxasor/OlympusE3)
Szczerze zazdroszczę zabawy - to są najfajniejsze chwile ;-)
A więc o ile dobrze zrozumiałem jest tylko 1 tryb podglądu działający przy podniesionym lustrze, wyłącznie z ręcznym ostrzeniem? Czyli nie mogę podnieść aparatu jedną ręką nad tłumem - żeby zrobić z nad niego fotę korzystając z LCD bo nie ustawię ostrości? Hmmm...
Jak działa auto iso? - tak jak do tej poty w Olkach czy coś poprawiono?
Czy w aparacie mogę ustawić albo po zrobieniu foty jest dostępna edycja - przycięcie jej do formatu 3/2?
Rozumiem, że aparat jest pozbawiony programów tematycznych?
Sorki za takie pytania, nie dotyczące głównych funkcjonalności aparatu ale jakoś to mi przyszło do głowy w środku nocy...
cena w jp ?
pzdr
dbs
Już zmieniłem pierwszy post. Niestety ceny nie mogę podać. Nie zależy to ode mnie.
Szczerze zazdroszczę zabawy - to są najfajniejsze chwile ;-)
A więc o ile dobrze zrozumiałem jest tylko 1 tryb podglądu działający przy podniesionym lustrze, wyłącznie z ręcznym ostrzeniem? Czyli nie mogę podnieść aparatu jedną ręką nad tłumem - żeby zrobić z nad niego fotę korzystając z LCD bo nie ustawię ostrości? Hmmm...
Jak działa auto iso? - tak jak do tej poty w Olkach czy coś poprawiono?
Czy w aparacie mogę ustawić albo po zrobieniu foty jest dostępna edycja - przycięcie jej do formatu 3/2?
Rozumiem, że aparat jest pozbawiony programów tematycznych?
Sorki za takie pytania, nie dotyczące głównych funkcjonalności aparatu ale jakoś to mi przyszło do głowy w środku nocy...
Według mnie (nie odkryłem jeszcze wszystkiego) jest jeden tryb LV.
Auto ISO - ustawia mi w pokoju ISO800 - są wartości pośrednie, które też wybiera. Nie wiem jak w innych Olympusach działa i co mieli poprawić...
nie wiem czy jest przycinanie do 3:2.
Jest 5 programów - P, A, S, M i B- wtedy czas migawki zależy od tego jak długo będziemy trzymać palec na spuście.
Chwile niezapomniane, a jak się dowiedziałem, że będę miał to normalnie się doczekać nie mogłem - a to był 1 dzień...
Masz może 14-54? Podpinałeś do E330 i E-3? Jeśli tak, to czy z E-3 ostrzy szybciej niż z E330? Ciekaw jestem, czy starym szkłom nowy system AF w E-3 też pomaga.
Pzdr
EDIT: Przeczytałem właśnie gdzie indziej, że nie masz 14-54. Czy mógłbyś zrobić taki test dla 14-45? Podpiąć do obu i sprawdzić, gdzie szybciej ostrzy? Byłbym wdzięczny :)
zrób zdjęcie tego aparatu i jakiejś polskiej gazety z dziś, bo przestawić datę w palmie to nie problem. trochę nieelegancko stawiać otwarte body na glebie.
suchar: a czemu ma nie pomagać? założę się że 14-54 z tym aparatem zasuwa jak cholera.
nie powiem żebym nie zazdrościł...też jestem ciekaw porównania 12-60 i 14-54 pod kątem pewności i szybkości AF.
No i zazdroszczę znajomości w Japonii :D
Za tą zazdrość do piekła pójdę...i za parę innych rzeczy ;)
Yx .... oferuje swoje 14-54 :mrgreen: do porównania szybkości. Też go kiedyś kupię.... kiedyś...
teraz to koniecznie trzeba zrobić spot warszawski ;)
...AF - 11 pól krzyżowych to jest na prawdę świetnych. Przy wybieraniu jednego pola z 11 moża zarówno rolkami jak i strzałkami. Podpiąłem jeszcze do E-3 50 f/2 i też dobrze mu szło z AF. Z 50-200 to jest super szybkie...
Ja bym prosil o wiecej informacji na temat szybkosci i pewnosci autofocusa 50-200(chodzi o ten stary).
Jak jest na lapaniu ostrosci na poruszajacych sie obiektach w nienajlepszym swietle?
Jak jest w porownaniu, gdy przypiety jest do starej puszki?
Czy nie zamula na starcie, nie gubi ostrosci itp.
No proszę - pierwsze E-3 na forum - będzie się działo.
Ten E3 ma jakąś plamę na lustrze :roll:
Rafał Czarny
8.11.07, 10:25
Prawdopodobnie jesteś pierwszym gościem w Polsce, który ma E3.
Yx .... oferuje swoje 14-54
ja oferuje lepiej i z wiekszym przekonaniem ! :D do tego e jedynke zeby porownac wizjery!
Wy nie oferujcie tylko porównajcie w koncu ;p
ja oferuje lepiej i z wiekszym przekonaniem ! :D do tego e jedynke zeby porownac wizjery!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jeśli Yxasor będzie chętny możemy zrobić jakieś spotkanie w weekend czy coś. I podpiąć jedno do drugiego czwarte do trzeciego. też mnie ciekawi 12-60 swd na e-1. wizjer e-3 vs e-1 itp itd.. rozwialibyśmy wszystkie forumowe wątpliwości. Ale jeśli Yxasor będzie miał czas i ochotę.
myślę że paru chętnych by się znalazło (pół warszawy ?? :mrgreen: )
YxasoR - nie bądź żyła, daj pomacać ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Auto ISO - ustawia mi w pokoju ISO800 - są wartości pośrednie, które też wybiera. Nie wiem jak w innych Olympusach działa i co mieli poprawić...
Hmmm więc w pewnym sensie nadal E-330 rzondzi ;-) jeżeli chodzi o LV....
Do E-330 auto iso działało tylko z lampą, w innych sytuacjach auto iso = 100 iso więc to nie było auto do końca. Drążąc temat iso mam takie pytanie - czy przy auto iso wartość aktualnie dobierana przez aparat może być stale wyświetlana w wizjerze albo przynajmniej na status lcd?
YxasoR - nie bądź żyła, daj pomacać ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zostawcie napaleńcy chłopaka w spokoju !!
Hmmm więc w pewnym sensie nadal E-330 rzondzi ;-) jeżeli chodzi o LV....
Do E-330 auto iso działało tylko z lampą, w innych sytuacjach auto iso = 100 iso więc to nie było auto do końca. Drążąc temat iso mam takie pytanie - czy przy auto iso wartość aktualnie dobierana przez aparat może być stale wyświetlana w wizjerze albo przynajmniej na status lcd?
Autoiso fajna sprawa pod warunkiem że jest możliwość ustawienia do jakiej wartości aparat ma podbijać maksymalnie iso. Tak jest np. w D200 ale nie ma w D50 i dlatego traci trochę na funkcjonalności.
zrób zdjęcie tego aparatu i jakiejś polskiej gazety z dziś, bo przestawić datę w palmie to nie problem. trochę nieelegancko stawiać otwarte body na glebie.
suchar: a czemu ma nie pomagać? założę się że 14-54 z tym aparatem zasuwa jak cholera.
No spox. Z gazetą nie będzie zdjęcia. Po prostu sprawdzałem filtr antykurzowy...
ja zaraz z 14-45 porównam ;)
Ja bym prosil o wiecej informacji na temat szybkosci i pewnosci autofocusa 50-200(chodzi o ten stary).
Jak jest na lapaniu ostrosci na poruszajacych sie obiektach w nienajlepszym swietle?
Jak jest w porownaniu, gdy przypiety jest do starej puszki?
Czy nie zamula na starcie, nie gubi ostrosci itp.
Po weekendzie będę miał 50-200.
Ten E3 ma jakąś plamę na lustrze :roll:
O nie sprzedali podróbę, aaaaaaaaaaaaaaaa... :mrgreen:
Jakieś odbicie ponieważ nie ma jej - przynajmniej teraz...
nie powiem żebym nie zazdrościł...też jestem ciekaw porównania 12-60 i 14-54 pod kątem pewności i szybkości AF.
No i zazdroszczę znajomości w Japonii :D
Za tą zazdrość do piekła pójdę...i za parę innych rzeczy ;)
Ja też jestem cały czas pod wrażaniem jak szybko E-3 jest dostępny.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jeśli Yxasor będzie chętny możemy zrobić jakieś spotkanie w weekend czy coś. I podpiąć jedno do drugiego czwarte do trzeciego. też mnie ciekawi 12-60 swd na e-1. wizjer e-3 vs e-1 itp itd.. rozwialibyśmy wszystkie forumowe wątpliwości. Ale jeśli Yxasor będzie miał czas i ochotę.
myślę że paru chętnych by się znalazło (pół warszawy ?? :mrgreen: )
komuś pasuje jutro od 13 - 16??
Na weekend wyjeżdżam i tam przetestuję E-3 z 12-60.
dlatego stawiasz gorzałę bo to tak jakby Ci się dziecko urodziło...taka ranga.
Wiesz ile tu ludzi, zpowodu tego sprzętu obłędu dostało, ilu się pokłóciło, odeszło, przeszło, przyszło...
o kurde , ciezkie godziny :( a jaka dzielnica ?
12-60 o wiele szybszy od 14-45.
Stabilizacja działa dobrze - słychać ją
dlatego stawiasz gorzałę bo to tak jakby Ci się dziecko urodziło...taka ranga.
Wiesz ile tu ludzi, zpowodu tego sprzętu obłędu dostało, ilu się pokłóciło, odeszło, przeszło, przyszło...
Z tą gorzałą to nie wiem, ale teraz samoloty to mi nie uciekną bo ostrość aparat zgubił...
Ja przyjade z Podhala zeby wymacac.... :mrgreen: joke
A ja kupilem E-1 i mysle ze bede tak samo zadowolony jak ty :razz: Kiedys wymienie na E-1500 100 900 :mrgreen:
LV działa w trybie MF - możliwość powiększenia 5x, 7x i 10x.
Auto ISO - samemu w Menu można ustawić najniższą i najwyższą wartość.
Ja mogę się gdzieś do centrum wybrać - najlepiej gdzieś niedaleko metra. Arsenał byłby najlepszy.
pisze priv w celach ustawki :D
pisze priv w celach ustawki :D
Wybraniec :mrgreen:
YxasoR - rulezzzzzzzz! Gratuluje zakupu!
Czy ktoś zna jakąś wolną Japonkę? :mrgreen:
LV działa w trybie MF - możliwość powiększenia 5x, 7x i 10x.
Auto ISO - samemu w Menu można ustawić najniższą i najwyższą wartość.
Ja mogę się gdzieś do centrum wybrać - najlepiej gdzieś niedaleko metra. Arsenał byłby najlepszy.
Do centrum, do centrum i to za dnia!
Obnoszenie się z taakim sprzętem to ryzyko... ;)
Rafał Czarny
8.11.07, 19:00
Ja znam dwie, ale zajęte. Na moich stopach... ;)
Ja tyż już priva puściłem co do ustawki. mnie w zasadzie pasuje każda dzielnica. we trójkę zawsze raźniej :mrgreen:
macie ceny w Japonii http://www.amazon.co.jp/OLYMPUS-デジタル一眼レフカメラ-E-3-ボディ-E-3ボディ/dp/B000XCT5X8
AndrzejSzczecin
8.11.07, 19:57
macie ceny w Japonii http://www.amazon.co.jp/OLYMPUS-デジタル一眼レフカメラ-E-3-ボディ-E-3ボディ/dp/B000XCT5X8
A już myślałem ze tu cenzura jak w komunie...
199,800 czego :?: Ile na zl wychodzi :?: :mrgreen:
199,800 czego :?: Ile na zl wychodzi :?: :mrgreen:
http://www.google.pl/search?q=190800+yen+in+PLN&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Dobrze policzyłem? 2200PLN w/g kursu średniego NBP? Do Tokio za mile polecę :!: Ja piernicze... :shock:
190 800 Japanese yen = 4 171.67289 Polish zloty
Dobrze policzyłem? 2200PLN w/g kursu średniego NBP? Do Tokio za mile polecę :!: Ja piernicze... :shock:
Za co? :D
100 JPY - 2,1986 - 08.11.2007
12-60 o wiele szybszy od 14-45.
To jest raczej oczywiste :), chodziło mi o to, czy 14-45 podpięty do E-3 jest szybszy niż podpięty do E-330. Mógłbyś to sprawdzić?
Czy to oznacza, że w LV nie ma AF? Kurczę, to by była mała porażka...
Pzdr
Poniosło mnie... Z wrażenia źle policzyłem... :cry:
Za co? :D
100 JPY - 2,1986 - 08.11.2007
No za Miles&More ;)
zapraszam ;)
https://forum.olympusclub.pl/topics5/e-3-w-warszawie-vt12342.htm#139427
pozdrawiam
Ja znam dwie, ale zajęte. Na moich stopach... ;)
Dobre, dobre :mrgreen:
Czy masz na myśli to, że nie podałem ceny?
Ja nieśmiało zapytam jak się sprawuje AF w słabym świetle? Złapanie ostrości na moim E-5oo to "pain in the ass", pani z Olympusa co go miała przez 1,5 dnia w rękach mówiła , że kota pod stołem łapało bez problemu (- 2EV do 19 EV), ale to trochę niezbyt wymierne określenie.
Jak byś określił poprawę wobec E-X10/E-X00 ?
Ja nieśmiało zapytam jak się sprawuje AF w słabym świetle? Złapanie ostrości na moim E-5oo to "pain in the ass", pani z Olympusa co go miała przez 1,5 dnia w rękach mówiła , że kota pod stołem łapało bez problemu (- 2EV do 19 EV), ale to trochę niezbyt wymierne określenie.
Jak byś określił poprawę wobec E-X10/E-X00 ?
W skrócie - jest świetnie :D
AndrzejSzczecin
9.11.07, 10:27
Dokładnie -pomyślałem, że masz zakazane aby nie odstraszać i nie wkurzać potencjalnych kupujących w OP - jeśli to są tylko Twoje osobiste powody dla których nie podałeś ceny - jest ok :)
Dokładnie -pomyślałem, że masz zakazane aby nie odstraszać i nie wkurzać potencjalnych kupujących w OP - jeśli to są tylko Twoje osobiste powody dla których nie podałeś ceny - jest ok :)
Ceny nie podaję z powodów prywatnych - nie powiem jakich.
Nie chcę też abyście myśleli, że nie podaję bo chcę samemu wiedzieć i dla siebie mieć informację czy jest taniej/drożej.
pozdrawiam
chłopaki się ślinią a dla mnie ten wątek zalatuje ściemą... otwarte body na glebie, mglisty opis, totalny chaos.
Ceny nie podaję z powodów prywatnych - nie powiem jakich.
Nie chcę też abyście myśleli, że nie podaję bo chcę samemu wiedzieć i dla siebie mieć informację czy jest taniej/drożej.
pozdrawiam
pewnie ześ z yakuzą pohandlował i teraz się nie chcesz przypucować :D
Pewnie przed żona boi się przyznać ile wydal na aparat, a boi się ze tu może przeczytać :-)
chłopaki się ślinią a dla mnie ten wątek zalatuje ściemą... otwarte body na glebie, mglisty opis, totalny chaos.
Ultra dramaturgia, macanie rynku potencjalnych nabywców :P
To jak to jest, w LV jest AF, czy nie?
Też bym chciał wiedzieć ale ponoć nie ma - jest tylko 1 tryb podglądu jak w E-510 - z info na Necie...
Też bym chciał wiedzieć ale ponoć nie ma - jest tylko 1 tryb podglądu jak w E-510 - z info na Necie...
Czyli tak, że jest możliwość wyostrzenia? Naciska się przycisk, lustro się opuszcza, ostrzy... W ten sposób?
RadioErewan
10.11.07, 00:26
Jest jak piszesz.
Pozdrawiam
Czyli tak, że jest możliwość wyostrzenia? Naciska się przycisk, lustro się opuszcza, ostrzy... W ten sposób?
Niestety nie - jest chyba bardziej rozbudowany tryb manualnego ostrzenia - bardziej niż tryb B z E-330 ale na takiej zasadzie - ostrzysz ręcznie przy podniesionym lustrze...
Podkreślam, że to info z Netu - nie jestem pewny na 100% czy tak jest - proszę nie wyciągać wniosków z mojej wypowiedzi...
Jest jak piszesz.
Pozdrawiam
Miałem nadzieję, że lepiej to zrobią niż w E-510 - po E-330 trochę dziwnie, ale mając taki wizjer to nie ma po co LV używać...
A jak ma nowy Panas LV z AF??
Jest jak piszesz.
Pozdrawiam
Miałem nadzieję, że lepiej to zrobią niż w E-510 - po E-330 trochę dziwnie, ale mając taki wizjer to nie ma po co LV używać...
A jak ma nowy Panas LV z AF??
No tak ale mając taki ekranik AF to byłaby bomba. A tak to jednak dość istotne ograniczenie przy reporterce, fotach na ulicy, znad tłumu itp. W swoim E-330 tryb A - ten z AF bardzo sobie cenię...
ktotek:
LV albo pryzmat i 100% krycia = wybieraj... ja wybrałbym pryzmat pomimo całej przydatności trybu A w E-330.
ktotek:
LV albo pryzmat i 100% krycia = wybieraj... ja wybrałbym pryzmat pomimo całej przydatności trybu A w E-330.
Jasne że pryzmat więc dobry wizjer. Z tym, że to chyba nie musi być albo - albo. W sprawach technicznych mocny nie jestem ale chyba dało by się zrobić AF oparty o detekcję kontrastu z jednej matrycy - mniej więcej tak jak to jest w kompaktach... A co z Nikonem D3? Jak piszę bzdury to sprostujcie mnie...
Kaarool - chyba cza na zmianę sygnaturki - Twoja "Dziadek to Dziadek... reszta to plastik... " na szczęście już nieaktualna ;-)
ktotek:
Jasne że pryzmat więc dobry wizjer. Z tym, że to chyba nie musi być albo - albo. W sprawach technicznych mocny nie jestem ale chyba dało by się zrobić AF oparty o detekcję kontrastu z jednej matrycy - mniej więcej tak jak to jest w kompaktach... A co z Nikonem D3? Jak piszę bzdury to sprostujcie mnie...
Kaarool - chyba cza na zmianę sygnaturki - Twoja "Dziadek to Dziadek... reszta to plastik... " na szczęście już nieaktualna ;-)
Dżizas, wybierasz wizjer albo LV zależnie od sytuacji. Jak można przy danym kadrze rzyłożyć wygodnie oko to wizjer, nie to LV.
RE napisał. Jak w 510 - naciskasz przycisk, lustro fokus lustro.
Dałoby się zrobić na detekcji kontrastu ale to soft obiektywu gra pierwsze skrzypce przy AF więc musiałby to obsługiwać i to właśnie zrobili w ostanim panasie o czym znajdzesz info na tym forum jak poszukasz.
ktotek:
Dżizas, wybierasz wizjer albo LV zależnie od sytuacji. Jak można przy danym kadrze rzyłożyć wygodnie oko to wizjer, nie to LV.
? Przecież chodzi o to, że przez budowę LV w E330 nie dało się zrobić dobrego wizjera w tym aparacie. Przez dwa tunele, układ luster a nie pryzmat.
RadioErewan
10.11.07, 01:24
Dałoby się zrobić na detekcji kontrastu ale to soft obiektywu gra pierwsze skrzypce przy AF więc musiałby to obsługiwać i to właśnie zrobili w ostanim panasie o czym znajdzesz info na tym forum jak poszukasz.
Soft w obiektywie nie ma nic do gadania podczas ustawiania ostrości. Brak af w oparciu o detekcję kontrastu to wybór inżynierów. W D3 się dało.
Pozdrawiam
Soft w obiektywie nie ma nic do gadania podczas ustawiania ostrości. Brak af w oparciu o detekcję kontrastu to wybór inżynierów. W D3 się dało.
Pozdrawiam
To dla czego z panasem działa (AF w LV na kontraście) tylko ze szkłami Leica? Chyt marketingowy?
Dla czego różne szkła mają różne strategie przeszukiwania ostrośc za kontrastem? Wuydawało mi się że w szkłach cyfrowych, soft obiektywu dostaje tylko info z detekcji fazy i sam decyduje co robić, jak szybko, ile razy powtórzyć (i na koniec potwierdzić bądź nie)?
Czemu z manualnymi obiektywami nie ma potwiedzenia ostrości? Ja myślałem że dal tego że to soft obiektywu decyduje że jest ok.
Może się mylę, wtedy wiele się od Ciebie dowiem :-)
RadioErewan
10.11.07, 01:44
To dla czego z panasem działa (AF w LV na kontraście) tylko ze szkłami Leica? Chyt marketingowy?
Dla czego różne szkła mają różne strategie przeszukiwania ostrośc za kontrastem? Wuydawało mi się że w szkłach cyfrowych, soft obiektywu dostaje tylko info z detekcji fazy i sam decyduje co robić, jak szybko, ile razy powtórzyć (i na koniec potwierdzić bądź nie)?
Czemu z manualnymi obiektywami nie ma potwiedzenia ostrości? Ja myślałem że dal tego że to soft obiektywu decyduje że jest ok.
Mylisz się. Zapewne chodzi o promocję szkieł Leicy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Z tego co ja kojarzę to tam z Leicami (tymi nowymi) działa tylko detekcja twarzy a nie kontrstu :roll:
a ktoś wie jak kupić taki lub inny sprzęt w japonii? bo np 14-54 kosztuje 1100zl, ciakawi mnie jaki koszt wysyłki i jak dlugo idzie?
Jakby takie ceny były u nas, to popularność tego sprzętu byłaby ogromna.
Jakby takie ceny były u nas, to popularność tego sprzętu byłaby ogromna.
Jakby takie ceny były u nas... to konkurencja miałaby też niższe... więc zwiekszyłaby się popularność lustrzanek ogólnie, a nie olka.
czasami cieszę się, że znalazłem to forum tak późno i nie doszedłem jeszcze do takiego stanu ;)
a co do cen .. w tej chwili to gdzie nie spojrzeć to jest lepiej .. ceny w Japonii .. ceny w US .. niestety, aby móc w pełni skorzystać z tego dobrodziejstwa należałoby samemu po to polecieć albo mieć kogoś kto to przywiezie
a co do tematu .. to ja tam czekam niecierpliwie na relacje chłopaków z "macania" :)
a ktoś wie jak kupić taki lub inny sprzęt w japonii? bo np 14-54 kosztuje 1100zl, ciakawi mnie jaki koszt wysyłki i jak dlugo idzie?
Koszt wysyłki między 30 a 50 USD. "Idzie" około tygodnia. Kupić można np. "na Ebaju".
Pozdrawiam
1100 ładnie tylko wygląda w internecie ale jak zatrzymają paczkę do oclenia to już tak
pięknie to nie wygląda (cło to kilka procent nie pamiętam dokładnie ile) ale jeszcze 22% vat : :|
ale oczywiście z japońcami/chińczykami idzie się dogadać żeby to wysłali tak aby panowie
na celnym nie zainteresowali się twoją paczką..., ja kupowałem kilkukrotnie w hong-kongu
i paczka szla 6dni od dnia nadania paczki tak więc czasem nasza rodzima poczta w kraju
dostarcza dłużej paczki :roll: nic tylko kupować jak komuś na gwarze nie zależy
Nie wiem czy się gdzieś pogubiłem, czy też z tym macaniem to była ściema. Był ktoś?
Nie wiem czy się gdzieś pogubiłem, czy też z tym macaniem to była ściema. Był ktoś?
https://forum.olympusclub.pl/topics5/e-3-w-warszawie-vt12342.htm
spałeś snem zimowym już?
https://forum.olympusclub.pl/topics5/e-3-w-warszawie-vt12342.htm
E-1...
źródło (http://img265.imageshack.us/img265/2027/picture1vy5.png)
http://www.cyfrowe.pl//aparaty/olympus-e-3,skpcid.html
5075 zł :D
hehe fajnie ;p jeszcze w sklepach nie ma (mają pyć po niedzieli), a już cena spoadła o 1,3k :D
hehe, pięknie. pamiętacie kto rok temu zgadywał że będzie 5-6k brutto za body, bo rynek nie zniesie wyższej ceny?
hehe fajnie ;p jeszcze w sklepach nie ma (mają pyć po niedzieli), a już cena spoadła o 1,3k :D
W Stanach cena dalej na poprzednim poziomie ... :
http://www.olympusamerica.com/e3/shopnow.asp?cii_sSKU=262010&cii_nRGID=-1
Wątpliwe by w USA były jakieś promocje, bo przy takim kursie dolara to im się tam pewnie przestaje opłacać sprzedawać, będą woleli skoncentrować się na europie.
hehe, pięknie. pamiętacie kto rok temu zgadywał że będzie 5-6k brutto za body, bo rynek nie zniesie wyższej ceny?
Ja na przykład :)
E-3 pierwsze wrażenia
Nareszcie mój Olek E-1 doczekał się następcy.
Już kilka dni temu ściągnąłem z netu instrukcję obsługi ang. i wgryzałem się w poszczególne funkcje.
Dziś do mnie dotarł, bardzo zimny i przez jakiś czas mogłem tylko z daleka na niego spoglądać a bateria już od kilku dni czekała naładowana.
Niestety na obiektyw nie starczyło kasy więc przełożyłem mój 14-54 z jedynki.
Pierwsze wrażenie było takie trochę zawiedzione, inaczej leży w dłoniach, kółko przednie jakoś haczy o palec, spust migawki jakby wyżej usytuowany a podniesiona lampa wywołuje dyskotekę. Nie jest taki śliczny jak E-1 jest większy jakiś bardziej toporny, inne ma zamki takie bardziej zabawkowe ale pewnie równie skuteczne. Może nalepka Made in China tak na mnie działa.
Już po paru minutach oswoiłem się z nim a szybkość działania AF okazała się rewelacyjna.
Obpstrykałem więc wszystkich w niedoświetlonych pomieszczeniach i okoliczne ulice po zmierzchu. Rewelka! IS działa a dopiero na kompie zauważyłem że podniósł sobie nie pytając o moją zgodę ISO do 800.
Potem studiując menu zauważyłem, że można mu ustawić maksymalne ISO jakie automatycznie wybierze podniosłem mu więc do 1600, a co mu będę żałował.
Na laptopie wystąpił problem z podglądem RAWów, ani mój ACDSee ani CS3 nie pokazują ich. Został mi jedynie dołączony do aparatu program Camedia Master 2, który te rawy widzi i wywołuje ale w iście ślimaczym tempie. Będę więc musiał poczekać na uaktualnienia programów, by bawić się rawami. Dla mnie to niewielki problem, bo w tej dziedzinie jestem jeszcze zielony.
Delikatnie obróciłem monitor pomny dyskusji na niemieckim Oly forum o nieszczęśniku, który przekręcił swój monitorek poza dopuszczalne granice i go ukręcił. Powiększenie obrazu do 14x robi wrażenie. Wiem, wiem poprzednie modele też to potrafią ale ja ich nie mam.
To na razie pierwsze wrażenia, czeka mnie teraz przeprawa przez menu i wszystkie ustawienia a jest ich sporo.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich czekających na swoje E-3
On jest Made in China??? Buuuuuuu..... To już go nie chcę :)
Super, że już tyle E-trójek :mrgreen:
AUTO ISO u mnie też na ISO1600 - jednak ja po dłuuuugiej zabawie E-3 jestem pozytywnie zaskoczony, szczególnie, że tak zwlekali z premierą gotowego aparatu...
Monitor jest super skonstruowany - trochę jak iPhone - po przekręceniu aparatu do pozycji pionowej, a LCD musi być poziomo do ziemi obraz się obraca - co przy zdjęciach pionowych jest ułatwieniem bo widać zdjęcie na całym ekranie...
PS3 czyta poprzez najnowszy plug-in Camera RAW -
Dzisiaj Adobe zaplusował u Olyfanów - opublikował narzędzia do czytania RAW-ów z E-3:
Camera Raw 4.3 update
November 16, 2007
This new version of the Camera Raw plug-in replaces the original Camera Raw plug-in that was installed with Adobe Photoshop CS3; Adobe Photoshop Elements 4.0, 5.0, and 6.0; and Adobe Premiere Elements 3.0 software. Visit the Camera Raw page for a complete list of supported cameras.
English: Windows | Macintosh
Adobe Photoshop Lightroom 1.3 Update
November 16, 2007
Included in the Lightroom 1.3 Update: Update OS X 10.5 (Leopard) support and additional camera support for the Olympus E-3 and more
English: Windows | Macintosh
http://www.adobe.com/downloads/updates/
Pozdrawiam
Jack
On jest Made in China??? Buuuuuuu..... To już go nie chcę :)
Mało prawdopodobne! Jest robiony w Japonii. Chyba, że po wyprodukowaniu każdy egzemplarz trafia do Japonii i stamtąd wysyłają ;)
pozdrawiam
No panie Dziadku i YxasoR czekamy na dluzsze dokladne opisy, mnie osobiscie ineresuje jak duzo lepiej dziala 14-54 z e3 w porownaniu do e1 zwlaszcza w ciemnicy na jakis ciemnych rzeczach, oraz czy niema problemow z BF FF... no i czy ze wszystkim punktami AF tak samo sprawnie ustawia ostrosc. no i ogolne wrazenia.
ps. wlasnie sobie przypomnialem jak wyglada sprawa histogramu po zrobieniu zdjecia mozna ustawic aby sie pokazywal odrazu bez wciskania jak w e1 info?
pps. zgadza sie wystarczy zaktualizowac ACR i cs3 czyta rawy z e3... wsumie specjalnie kupilem aktualizacje photoshopa aby moc otwierać bez problemu rawy
...ani mój ACDSee ani CS3 nie pokazują ich. Został mi jedynie dołączony do aparatu program Camedia Master 2, który te rawy widzi i wywołuje ale w iście ślimaczym tempie....
LR 1.3 ma oficjalny support dla E-3. Można więc cienie na ISO100 pooglądać w LR...
mnie osobiscie ineresuje jak duzo lepiej dziala 14-54 z e3 w porownaniu do e1 zwlaszcza w ciemnicy na jakis ciemnych rzeczach, ... no i czy ze wszystkim punktami AF tak samo sprawnie ustawia ostrosc. no i ogolne wrazenia.
pps. zgadza sie wystarczy zaktualizowac ACR i cs3 czyta rawy z e3... wsumie specjalnie kupilem aktualizacje photoshopa aby moc otwierać bez problemu rawy
Różnicę naprawdę czuć, mam na razie ustawioną ostrość na środkowy punkt.
Pierwsze zdjęcia robiłem z lampą i ustawianie ostrości trochę trwało, błyskała tak, że sądziłem że redukcja czerwonych oczu jest włączona. Bez lampy jednak łapał ostrość na obiektach na których E-1 wcale nie chciał jej ustawić.
To oczywiście są moje indywidualne odczucia, bo cieszę się jak dziecko z nowej zabawki i zdaję sobie sprawę, że muszę trochę ochłonąć by spokojnie i z dystansem analizować to co aparat wyprawia :D
PS Bridge i CS3 już rawy otwierają :D
magus:
ja też...
tymin:
poza E-1 wszystkie aparaty OLKA w 4/3 pokazują histogram od razu jeśli tylko chcesz...
tak w ogóle, to fajnie że ludzie toto kupują i testują.
Moglibysmy poprosic jakies zdjecia z e3 i e1 z tych samych scenek na iso 800 (dziadek wiecej sprzetowo nie ma, 1600 i 3200 tojest niedoswietlone iso 800) moga oczywiscie byc cropy
tymin:
już E-330 miażdży E-1 jakością ISO800, z kolei E-510 miażdży E-330 w ISO1600...
można założyć, że ISO400 w E-1 stawiamy obok ISO1000 w E-3, jeśli chodzi o szum, bo kolorki wiadomo że będą bardziej wyprane.
zamieszczam kropy z E1 na iso 400 i E3 na iso 640, zrobione w raw, reszta obróbki w lightroom 1.3
wszystkie parametry jak balans bieli, cienie, światła, krzywe itp. itd. identyczne
na obu obrazkach totalny brak odszumiania
obrazek z E3 zmniejszony do rozmiaru tego z E1 bez dodatkowego wyostrzania
źródło (http://img113.imageshack.us/my.php?image=e3vse1vm6.jpg)
jeżeli coś zrobiłem źle, lub bez sensu, to proszę nie krzyczeć :)
zaznaczam że nie jestem szumofobem, nawet ten w E1 mi zwisa :)
I to dowodzi że w E3 jest źle z szumami :cry:
Pozdrawiam
To z czym jest dobrze?
Co jest największą zaleta E-3 jeżeli chodzi o obraz?
1) Kolory
2) Szumy
3) DR
4) Ostrość
Proszę o wypowiedz właścicieli E-3....
Czy na jakimkolwiek iso widać banding?
Zastanawiające.... Również prosiłbym posiadaczy o opinie i przykłady.
I to dowodzi że w E3 jest źle z szumami :cry:
Pozdrawiam
Chyba nie wymyślili jeszcze aparatu który by wam dogodził!! :?
Ja swój E-3 będę miał po 12 grudnia - zaś forumowy
nick "dziadek" będzie na najbliższym spotkaniu GGFu
z E-3 ... mżna wówczas się będzie "pastwić" nad sprzętem,
wpadnij ... sam osądzisz !
przepraszam, nie napisałem który obrazek z którego body...
obrazek po lewej jest z E3, obrazek z prawej jest z E1
(polecam zapisać obrazek na dysku, otworzyć w fotoszopie i kliknąć auto levels :roll: )
Ja swój E-3 będę miał po 12 grudnia - zaś forumowy
nick "dziadek" będzie na najbliższym spotkaniu GGFu
z E-3 ... mżna wówczas się będzie "pastwić" nad sprzętem,
wpadnij ... sam osądzisz !
Dzięki wielkie za zaproszenie lech2, ale znając życie chętnych do macania będzie 50 osób. Jak będziesz posiadać E-3 to będę mieć prywatna prośbę odnośnie paru sampli (jeżeli oczywiście się zgodzisz).
Jak będziesz posiadać E-3 to będę mieć prywatna prośbę odnośnie paru sampli (jeżeli oczywiście się zgodzisz).
Przyznam się szczerze, że niektórych określeń, których tu używacie nie znam :)
Dla mnie ważne jest, bym mógł zrobić foto w miejscach, w których dotychczas miałem kłopot z moim E-1. Mam tu na myśli np. teatr w którym na ogół siadałem w pierwszym rzędzie a i tak olek często odmawiał zasygnalizowania ustawienia ostrości lub też ustawiał ją tak długo, że scena zdążyła się zmnienić.
Wczoraj wybrałem się na koncert siadając w ostatnim rzędzie /moje ulubione miejsca były już zajęte/. Przypiąłem do E-3 Zuiku 50-200 i dołożyłem konwerter 1,4. Statywu nie wziąłem. Po tym przydługim wstępie, muszę Wam napisać, że aparat chodził jak karabin maszynowy. Nie wyłączałem go ustawiając sleep na 1 minutę. Gdy naciskałem spust aparat momentalnie się włączał i ustawiał ostrość. Jak nie zdążyłem w porę zdjęć palca ze spustu to walił serią :)
Pobawiłem się ustawieniami ISO, pomiarami światła, korektą naświetlenia.
Byłem naprawę zachwycony szybkością działania aparatu. Wychodząc z domu miałem moment załamania, bo w ciemnym pokoju nie chciał mi ustawić ostrości! :) ale zapomniałem, że mam założony teleobiektyw, który z odległośco poł matra po porostu nie ostrzy/.
Rezultaty przeszły moje najskrytsze oczekiwania. Z tak dużej odległości, z reki udało mi się uzyskać naprawdę sporo fajnych zdjęć. Sceptykom wyjaśniam, że oczywiście nie wszystkie były udane, np. przy punktowym pomiarze światła, gdy pomiar padł na ciemne tło, pozostałe sylwetki były pięknie białe :)
Sampli na publiczne forum wstawić nie mogę, gdyż obowiązywał zakaz fotografowania i nie mam wymaganej zgody wykonawców.
Prywatnie jednak chętnie się informacjami podzielę. Mój adres to radarodzicow(małpa)wp.pl
Rafał Czarny
3.12.07, 10:09
Noooo, coraz więcej E3 wśród forowiczów.
Moja prośba dot. E-3 jest dosyć specyficzna i dotyczy HDR. Więc osoba która ewentualnie zdecydowałaby sie mi pomóc musi posiadać statyw i około 5 minut wolnego czasu oraz wiedzieć co to jest bracketing.
Moja prośba dot. E-3 jest dosyć specyficzna i dotyczy HDR. Więc osoba która ewentualnie zdecydowałaby sie mi pomóc musi posiadać statyw i około 5 minut wolnego czasu oraz wiedzieć co to jest bracketing.
pomógłbym ale Olek E-3 bardzo chciał zwiedzić świat - jedyne zdjęcie jak na razie, które mi przesłał przez swój wbudowany port WiFi :razz:
źródło (http://img212.imageshack.us/img212/2222/pb302635qw2.jpg)
RAW RAW RAW RAW (http://raw.fotosite.pl/index-Olympus_E-3_misc_lenses_by_YxasoR.htm)
Odezwij się na radarodzicow(małpa)wp.pl to spróbuję Ci pomóc :)
Dziadek:
adres @ to masz pojechany, nie ma co...
Dziadek:
adres @ to masz pojechany, nie ma co...
Pozostałość po wieloletniej działalności społecznej :D
Teraz długie lufy - 1200x900
E-3 + 300mm f/2.8 (http://img146.imageshack.us/img146/1987/pb250301dk3.jpg)
E-3 + 300mm f/2.8 (http://img523.imageshack.us/img523/8421/pb250303fb1.jpg)
E-3 + 300mm f/2.8 (http://img523.imageshack.us/img523/6634/pb250304de7.jpg)
E-3 + 300mm f/2.8 (http://img146.imageshack.us/img146/6397/pb250307qi7.jpg)
E-3 + 300mm f/2.8 (http://img523.imageshack.us/img523/70/pb250308lz9.jpg)
E-3 + 90-250 f/2.8 - podczas deszczu (http://img146.imageshack.us/img146/9404/pb250351hv3.jpg)
E-3 + 90-250 f/2.8 - podczas deszczu (http://img146.imageshack.us/img146/1728/pb250363oy5.jpg)
E-3 + 90-250 f/2.8 - podczas deszczu (http://img146.imageshack.us/img146/9404/pb250351hv3.jpg)
E-3 + 90-250 f/2.8 - podczas deszczu (http://img146.imageshack.us/img146/1728/pb250363oy5.jpg)
Napisz jak robione: jpg czy ORF, jeśli Orf to czym wołane? To cropy, czy zmniejszone tylko??
Napisz jak robione: jpg czy ORF, jeśli Orf to czym wołane? To cropy, czy zmniejszone tylko??
Na pewno wszystko JPG'i nie z RAW'ów. Robione RAW+JPG. Któreś przycinałem, tylko które?
przepraszam, nie napisałem który obrazek z którego body...
obrazek po lewej jest z E3, obrazek z prawej jest z E1
(polecam zapisać obrazek na dysku, otworzyć w fotoszopie i kliknąć auto levels :roll: )
No tos mnie zaskoczyl teraz.
Odezwij się na radarodzicow(małpa)wp.pl to spróbuję Ci pomóc :)
Dziękuje za RAWy.
Dziękuje za RAWy.
:D Drobiazg, jeżeli jeszcze mogę się przydać to się nie krępuj.
No wiec dzis dotarla do mnie E3 :D ale radosc super sprzet
wlasnie cos takiego cyknelem exif jest, robione z reki z IS na czasie 0,3s iso 400 wywolane w ACR, niestety troche krzywo mi wyszlo i kadrowane mocno
tymin3 gratuluję - fajny sprzęcior z E-3.
8mm fiszaj (http://img411.imageshack.us/img411/7579/pc073308yo2.jpg)
7-14 @ 7mm (http://img505.imageshack.us/img505/3365/pc073301kopiamp1.jpg)
E-3 + 12-60 SWD
1200x900
12-60 SWD @ 12mm (http://img139.imageshack.us/img139/3638/pb302622st4.jpg)
12-60 SWD @ 19mm (http://img139.imageshack.us/img139/7237/pb302636gs6.jpg)
12-60 SWD @ 12mm (http://img139.imageshack.us/img139/9613/pc012748ci8.jpg)
12-60 SWD @ 12mm (http://img517.imageshack.us/img517/2977/pc012783jf5.jpg)
12-60 SWD @ 14mm (http://img139.imageshack.us/img139/1847/pc033059zc1.jpg)
E-3 + 12-60 SWD
1200x900
12-60 SWD @ 12mm (http://img517.imageshack.us/img517/29/pc012787nf2.jpg)
12-60 SWD @ 12mm (http://img170.imageshack.us/img170/5166/pc033095bg4.jpg)
12-60 SWD @ 12mm (http://img523.imageshack.us/img523/5821/pc033069ax6.jpg)
12-60 SWD @ 12mm (http://img517.imageshack.us/img517/7950/pc012832mi9.jpg)
Kolorki drzew mi się podobają ;)12-60 SWD @ 16mm
źródło (http://img523.imageshack.us/img523/6402/pc012814gk1.jpg)
czerwień wyłazi z obrazu tak jak pisali na fotopolis, że trochę to dziwne... (czerwone pachołki) Tak poza tym kolorki wyśmienite :D
Te pachołki mogły być pomalowane farbą fluorescencyjną, dlatego są takie jaskrawe. Zwykle właśnie taką farbą pokrywa się tego typu pachołki.
luzik, to się odbuduje. na wiosnę wszystko poprawią w sofcie, coby dupeczki z plaży ładnie się prezentowały.
Odświeżę wątek i przy okazji przypomnienia może będą mi przychodziły...
Przez krótki okres będę miał dwa 50-200 - stary i nowy [SWD].
Już mogę napisać, że różnice zewnętrzne/w budowie są minimalne. Wszystko zapewne spowodowane wstawieniem silniczka.
Natomiast ten silniczek daje niezłego kopa. Ostrzy cicho, szybko i przyjemnie. Z E-3 się nie zgubił jeszcze ani razu. Jeszcze nei porównywałem na szybkość z 12-60, ale sądzę, że podobnie.
pozdrawiam
źródło (http://img519.imageshack.us/img519/8327/p4220054vh9.jpg)
źródło (http://img368.imageshack.us/img368/2152/p4220060dq0.jpg)
:esystem: pozdrawiam :esystem2:
Yx to jak będzie możliwość - koniecznie chciałbym sprawdzić czy e-jedynka da radę z takim ultra szybkim szkiełkiem :D
Yx to jak będzie możliwość - koniecznie chciałbym sprawdzić czy e-jedynka da radę z takim ultra szybkim szkiełkiem :D
No to zapraszam - w weekend majowy jestem w Wawie...
lensy fajowe ale fotki mogłes troche odzszumić :p
lensy fajowe ale fotki mogłes troche odzszumić :p
hehe, jestem tak bez życia dzisiaj, że mi się nic nie chce. A i jeszcze dodam, że to robiłem tym wypasionym E-3 na ISO1600 - jak on strasznie szumi!!!!!!
Ktoś jeszcze by chciał się spotkać w maju? Może tak się spotkać dla ogólnego spotkania?:esystem:
pozdrawiam
Ja chcę! :) Na jakiś koncert bym zabrał to szkiełko 8-) Ale może by się spotkać tak w ogóle, z resztą już coś tak chłopaki próbują organizować w "Powitaniach".
Coś straszliwie zmasakrowane szumem te fotki ale szkiełka miodzio:)