PDA

Zobacz pełną wersję : E-1 -pytanie do użytkowników o firmware w okresie VII-IX '05

jones
4.11.07, 19:14
Witam!

Pytanie kieruję do osób, które zakupiły E-1 na przełomie VII - IX '2005r.
Pamiętacie może jaką mieliście wgraną wersję firmware do aparatu?

Spytam inaczej:
Piszcie, w którym miesiącu 2005r. kupiliście aparat i jaką mieliście wersję firmware?

willow32
4.11.07, 19:42
Witam!

Spytam inaczej:
Piszcie, w którym miesiącu 2005r. kupiliście aparat i jaką mieliście wersję firmware?

ponad 2 lata temu, jak nie trafisz na kogoś kto prowadzi pamiętnik to klęska :)

jones
4.11.07, 19:49
myślę, że nie będzie tak żle :)

R@fi
4.11.07, 19:53
Witam!

Spytam inaczej:

Ostatnia aktualizacja firmware'u do wersji 1.4 miała miejsce w lutym 2005. Więcej o poprawkach jest tutaj (http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-1_Firmware_Updates.htm) .

lessie
4.11.07, 20:07
maj 2005 - wersja bodajże 1.1 - aktualizowałem od razu do 1.4 przez OLympus Master dołaczony do do zakupionego sprzetu

jones
4.11.07, 23:50
Pytam, poniewaz kupilem okazyjnie E-1.
Pierwszy wlasciciel zakupil go pod koniec wrzesnia 2005r., a firmware 1.4 ukazało sie 14.02.2005r. wiec całkiem możliwe, że będę miał "starszą" wersje oprogramowania :(

Niestety nigdy nie wgrywałem firmware do E-1 :( i wolałbym tego uniknąć.

Zatem, czy jest jakaś osoba z okolic Wrocławia, Wałbrzycha, która juz to robiła i podjęła by się to zrobić ?

KaarooL
4.11.07, 23:55
nie bój nic, o aktualizacji na forum w tylu miejscach. jedziesz krok po kroku i cała filozofia.

SZUKAJ

qbic
4.11.07, 23:56
Z upgrade nie ma strachu.
Musisz tylko przestrzegać paru rzeczy:

1) akumulator do E-1 napełniony na full
2) najbezpieczniej robić upgrade z laptopa bo jak będzie skok napięcia to laptop nie zgaśnie (podejrzewam ze aparat podniósłby sie ze starym firmware ale nie testowałem).

Nie wolno dotykać żadnego przycisku podczas upgrade firmware w aparacie - no i uzbroić sie w cierpliwość. Z tego co pamiętam to upgrade trwało coś z 3 minuty.

jones
5.11.07, 00:36
...a o co chodzi z tą opcją: Online User Registration ?

Mirek54
5.11.07, 00:44

Tez nigdy nie wgrywalem,jednak jak kupilem E 510 to nie wytrzymalem.Duzo prostrza procedura jak w DVD playerach.

Moze ta rejestracja uzera to tak jak w kamerach z gornej polki-jak ciupnieta to po IP dojda po numerach z listy(jak zgloszone).

dorjan
5.11.07, 01:42

Możesz się zarejestrować lub nie. Twoja wola.

Jones, masz już tego E-1 w ręku, czy martwisz się na zapas?

Aktualizacja oprogramowania w E-1 to prościutkie zadanie i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Dla zachowania pełnego bezpieczeństwa potrzebne jest oczywiście zapewnienie bezpiecznego zasilania zarówno w aparacie jak i komputerze, więc ładujesz aku BLM-1 do pełna, a komputer podłączasz przez zasilacz awaryjny lub skorzystaj z laptopa ze sprawnym akumulatorem.

Instalujesz Olympus Viewer w wersji 1.0, a następnie po uruchumieniu programu uaktualniasz OV do ver. 1,51. Przy okazji zainstaluj pod WinXP Camera Control driver for E-1 .
W menu E-1 wybierasz PC MODE i uaktywniasz CONTROL. Łączysz aparat kabelkiem USB z komputerem i uruchamiasz Olympus Viewer. Włączasz E-1, a z zakładki Help w OV wybierasz Update Firmware.
Po zatwierdzeniu kilku ostrzegawczych komunikatów na ekranie prezentowana jest aktualna wersja oprogramowania w aparacie i obiektywie, oraz dostępne nowsze wersje.

Do tego momentu wszystko jest bezpieczne i to Ty decydujesz, czy uaktualnić system i czy istnieje taka potrzeba, bo możliwe, że kupiony zestaw będzie posiadał wgrane najnowsze wersje oprogramowania. Jeżeli decyzja będzie na tak, to na te kilka minut musisz zapewnić bezpieczne zasilanie i podczas całego procesu czekaj cierpliwie na komunikat o udanej zmianie oprogramowania. To już wszystko. Powodzenia.

Pozdrawiam.

luc4s
5.11.07, 18:53
Nie wolno dotykać żadnego przycisku podczas upgrade firmware w aparacie - no i uzbroić sie w cierpliwość. Z tego co pamiętam to upgrade trwało coś z 3 minuty.

Nic się nie dzieje, ja źle przeczytałem komunikat i w momencie aktualizacji wyłączyłem aparat wyłącznikiem. Nie zareagował na to, myślę, że ma jakąś blokadę i wtedy przyciski poprostu nie działają.

HrabiaMiod
16.12.07, 02:05
Ja mam pytanie - bo aktualizacja dzieje się przez internet - a ja mam łącze radiowe, któremu czasem zdarza się przerwać transmisję na kilka minut - i co teraz? Da się jakoś zaaktualizować z dysku?

Mirek54
16.12.07, 03:09
Ja mam pytanie - bo aktualizacja dzieje się przez internet - a ja mam łącze radiowe, któremu czasem zdarza się przerwać transmisję na kilka minut - i co teraz? Da się jakoś zaaktualizować z dysku?
Mnie sie zdarzylo tak,ze przerwalo mnie neta w czasie updatowania(co 24 godziny mam minutowa przerwe)-nie sprawdzilem ile jestem w necie.Po ponownym polaczeniu aktualizowal dalej.Gorzej jest jak komp sie wylaczy,ale zwiecha netu lub brak chwilowy polaczenia nie szkodzi.

Oleryk
16.12.07, 09:43
Nic sie nie stanie po utracie połączenia.
Olympus Master najpierw ściąga aktualizację na dysk (nie sprawdzałem, gdzie to siedzi) a potem dopiero aktualizuje aparat.
Jak napisał przedmówca, problem może być tylko w przypadku braku zasilania.
Na to też jest rada, aktualizowac z notebooka albo z komputera z UPSem.

HrabiaMiod
16.12.07, 14:23
Hmm.. w sumie mam chyba dostęp do notebooka. Choć prawdopodobieństwo, że w ciągu tych 5minut wyłączą mi prąd, jest nikłe.

Jeszcze pytania..
1. Muszę mieć SP2?
2. Mam w kompie usb 1.0 - to wolniejsze - dużo dłużej trwa aktualizacja?
3.
Aktualizacja oprogramowania w E-1 to prościutkie zadanie i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Dla zachowania pełnego bezpieczeństwa potrzebne jest oczywiście zapewnienie bezpiecznego zasilania zarówno w aparacie jak i komputerze, więc ładujesz aku BLM-1 do pełna, a komputer podłączasz przez zasilacz awaryjny lub skorzystaj z laptopa ze sprawnym akumulatorem.

Instalujesz Olympus Viewer w wersji 1.0, a następnie po uruchumieniu programu uaktualniasz OV do ver. 1,51. Przy okazji zainstaluj pod WinXP Camera Control driver for E-1 .
W menu E-1 wybierasz PC MODE i uaktywniasz CONTROL. Łączysz aparat kabelkiem USB z komputerem i uruchamiasz Olympus Viewer. Włączasz E-1, a z zakładki Help w OV wybierasz Update Firmware.
Po zatwierdzeniu kilku ostrzegawczych komunikatów na ekranie prezentowana jest aktualna wersja oprogramowania w aparacie i obiektywie, oraz dostępne nowsze wersje.

Do tego momentu wszystko jest bezpieczne i to Ty decydujesz, czy uaktualnić system i czy istnieje taka potrzeba, bo możliwe, że kupiony zestaw będzie posiadał wgrane najnowsze wersje oprogramowania. Jeżeli decyzja będzie na tak, to na te kilka minut musisz zapewnić bezpieczne zasilanie i podczas całego procesu czekaj cierpliwie na komunikat o udanej zmianie oprogramowania. To już wszystko. Powodzenia.

To wszystko? : )

Oleryk
16.12.07, 15:57
To wszystko, to naprawdę bardzo proste.

HrabiaMiod
16.12.07, 20:51
Zaaktualizowałem body. Mam 1.5 - wszystko poszło gładko.

Aktualizuje 14-54. Wszystko wyglądało jak przy aktualizowaniu body, tyle, że od paru minut, zamiast okna z postępem, mam klepsydrę - sprawdziłem w menedżerze zadań i przy Olympus Studio pisze 'Brak odpowiedzi' - co powinienem zrobić?