Zobacz pełną wersję : E-1 -pytanie do użytkowników o firmware w okresie VII-IX '05
Witam!
Pytanie kieruję do osób, które zakupiły E-1 na przełomie VII - IX '2005r.
Pamiętacie może jaką mieliście wgraną wersję firmware do aparatu?
Spytam inaczej:
Piszcie, w którym miesiącu 2005r. kupiliście aparat i jaką mieliście wersję firmware?
Witam!
Spytam inaczej:
Piszcie, w którym miesiącu 2005r. kupiliście aparat i jaką mieliście wersję firmware?
ponad 2 lata temu, jak nie trafisz na kogoś kto prowadzi pamiętnik to klęska :)
myślę, że nie będzie tak żle :)
Witam!
Spytam inaczej:
Ostatnia aktualizacja firmware'u do wersji 1.4 miała miejsce w lutym 2005. Więcej o poprawkach jest tutaj (http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-1_Firmware_Updates.htm) .
maj 2005 - wersja bodajże 1.1 - aktualizowałem od razu do 1.4 przez OLympus Master dołaczony do do zakupionego sprzetu
Pytam, poniewaz kupilem okazyjnie E-1.
Pierwszy wlasciciel zakupil go pod koniec wrzesnia 2005r., a firmware 1.4 ukazało sie 14.02.2005r. wiec całkiem możliwe, że będę miał "starszą" wersje oprogramowania :(
Niestety nigdy nie wgrywałem firmware do E-1 :( i wolałbym tego uniknąć.
Zatem, czy jest jakaś osoba z okolic Wrocławia, Wałbrzycha, która juz to robiła i podjęła by się to zrobić ?
nie bój nic, o aktualizacji na forum w tylu miejscach. jedziesz krok po kroku i cała filozofia.
SZUKAJ
Z upgrade nie ma strachu.
Musisz tylko przestrzegać paru rzeczy:
1) akumulator do E-1 napełniony na full
2) najbezpieczniej robić upgrade z laptopa bo jak będzie skok napięcia to laptop nie zgaśnie (podejrzewam ze aparat podniósłby sie ze starym firmware ale nie testowałem).
Nie wolno dotykać żadnego przycisku podczas upgrade firmware w aparacie - no i uzbroić sie w cierpliwość. Z tego co pamiętam to upgrade trwało coś z 3 minuty.
...a o co chodzi z tą opcją: Online User Registration ?
Tez nigdy nie wgrywalem,jednak jak kupilem E 510 to nie wytrzymalem.Duzo prostrza procedura jak w DVD playerach.
Moze ta rejestracja uzera to tak jak w kamerach z gornej polki-jak ciupnieta to po IP dojda po numerach z listy(jak zgloszone).
Możesz się zarejestrować lub nie. Twoja wola.
Jones, masz już tego E-1 w ręku, czy martwisz się na zapas?
Aktualizacja oprogramowania w E-1 to prościutkie zadanie i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Dla zachowania pełnego bezpieczeństwa potrzebne jest oczywiście zapewnienie bezpiecznego zasilania zarówno w aparacie jak i komputerze, więc ładujesz aku BLM-1 do pełna, a komputer podłączasz przez zasilacz awaryjny lub skorzystaj z laptopa ze sprawnym akumulatorem.
Instalujesz Olympus Viewer w wersji 1.0, a następnie po uruchumieniu programu uaktualniasz OV do ver. 1,51. Przy okazji zainstaluj pod WinXP Camera Control driver for E-1 .
W menu E-1 wybierasz PC MODE i uaktywniasz CONTROL. Łączysz aparat kabelkiem USB z komputerem i uruchamiasz Olympus Viewer. Włączasz E-1, a z zakładki Help w OV wybierasz Update Firmware.
Po zatwierdzeniu kilku ostrzegawczych komunikatów na ekranie prezentowana jest aktualna wersja oprogramowania w aparacie i obiektywie, oraz dostępne nowsze wersje.
Do tego momentu wszystko jest bezpieczne i to Ty decydujesz, czy uaktualnić system i czy istnieje taka potrzeba, bo możliwe, że kupiony zestaw będzie posiadał wgrane najnowsze wersje oprogramowania. Jeżeli decyzja będzie na tak, to na te kilka minut musisz zapewnić bezpieczne zasilanie i podczas całego procesu czekaj cierpliwie na komunikat o udanej zmianie oprogramowania. To już wszystko. Powodzenia.
Pozdrawiam.
Nie wolno dotykać żadnego przycisku podczas upgrade firmware w aparacie - no i uzbroić sie w cierpliwość. Z tego co pamiętam to upgrade trwało coś z 3 minuty.
Nic się nie dzieje, ja źle przeczytałem komunikat i w momencie aktualizacji wyłączyłem aparat wyłącznikiem. Nie zareagował na to, myślę, że ma jakąś blokadę i wtedy przyciski poprostu nie działają.
HrabiaMiod
16.12.07, 02:05
Ja mam pytanie - bo aktualizacja dzieje się przez internet - a ja mam łącze radiowe, któremu czasem zdarza się przerwać transmisję na kilka minut - i co teraz? Da się jakoś zaaktualizować z dysku?
Ja mam pytanie - bo aktualizacja dzieje się przez internet - a ja mam łącze radiowe, któremu czasem zdarza się przerwać transmisję na kilka minut - i co teraz? Da się jakoś zaaktualizować z dysku?
Mnie sie zdarzylo tak,ze przerwalo mnie neta w czasie updatowania(co 24 godziny mam minutowa przerwe)-nie sprawdzilem ile jestem w necie.Po ponownym polaczeniu aktualizowal dalej.Gorzej jest jak komp sie wylaczy,ale zwiecha netu lub brak chwilowy polaczenia nie szkodzi.
Nic sie nie stanie po utracie połączenia.
Olympus Master najpierw ściąga aktualizację na dysk (nie sprawdzałem, gdzie to siedzi) a potem dopiero aktualizuje aparat.
Jak napisał przedmówca, problem może być tylko w przypadku braku zasilania.
Na to też jest rada, aktualizowac z notebooka albo z komputera z UPSem.
HrabiaMiod
16.12.07, 14:23
Hmm.. w sumie mam chyba dostęp do notebooka. Choć prawdopodobieństwo, że w ciągu tych 5minut wyłączą mi prąd, jest nikłe.
Jeszcze pytania..
1. Muszę mieć SP2?
2. Mam w kompie usb 1.0 - to wolniejsze - dużo dłużej trwa aktualizacja?
3.
Aktualizacja oprogramowania w E-1 to prościutkie zadanie i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Dla zachowania pełnego bezpieczeństwa potrzebne jest oczywiście zapewnienie bezpiecznego zasilania zarówno w aparacie jak i komputerze, więc ładujesz aku BLM-1 do pełna, a komputer podłączasz przez zasilacz awaryjny lub skorzystaj z laptopa ze sprawnym akumulatorem.
Instalujesz Olympus Viewer w wersji 1.0, a następnie po uruchumieniu programu uaktualniasz OV do ver. 1,51. Przy okazji zainstaluj pod WinXP Camera Control driver for E-1 .
W menu E-1 wybierasz PC MODE i uaktywniasz CONTROL. Łączysz aparat kabelkiem USB z komputerem i uruchamiasz Olympus Viewer. Włączasz E-1, a z zakładki Help w OV wybierasz Update Firmware.
Po zatwierdzeniu kilku ostrzegawczych komunikatów na ekranie prezentowana jest aktualna wersja oprogramowania w aparacie i obiektywie, oraz dostępne nowsze wersje.
Do tego momentu wszystko jest bezpieczne i to Ty decydujesz, czy uaktualnić system i czy istnieje taka potrzeba, bo możliwe, że kupiony zestaw będzie posiadał wgrane najnowsze wersje oprogramowania. Jeżeli decyzja będzie na tak, to na te kilka minut musisz zapewnić bezpieczne zasilanie i podczas całego procesu czekaj cierpliwie na komunikat o udanej zmianie oprogramowania. To już wszystko. Powodzenia.
To wszystko? : )
To wszystko, to naprawdę bardzo proste.
HrabiaMiod
16.12.07, 20:51
Zaaktualizowałem body. Mam 1.5 - wszystko poszło gładko.
Aktualizuje 14-54. Wszystko wyglądało jak przy aktualizowaniu body, tyle, że od paru minut, zamiast okna z postępem, mam klepsydrę - sprawdziłem w menedżerze zadań i przy Olympus Studio pisze 'Brak odpowiedzi' - co powinienem zrobić?