PDA

Zobacz pełną wersję : Golus Urlaub Racing Team

Strony : 1 [2]

Bodzip
26.06.15, 15:34
Papo Marudo ;) No co krytykować jeżeli zdjęcia mi się podobają?
I tu się podpisuję. A spiralki superoskie :mrgreen:

witwicky
26.06.15, 16:22
Jesteście wszyscy kochani bardzo. Jak miło, że pragnę by mnie ktoś biczował a Wy dalej swoje :-) I tak nic? Jakiś szum? Kadrowanie? Nieostre? Nie teges? No bądźcie ludźmi...
Aby o aberacji chromatycznej byście coś napisali... czy innej -acji :-)

Lolita
26.06.15, 16:41
Jesteście wszyscy kochani bardzo.
Akurat! Liczymy na dobre żarło :mrgreen:

Jak miło, że pragnę by mnie ktoś biczował a Wy dalej swoje :-)
Na następny zlot wezmę pjecza :-P

Aby o aberacji chromatycznej byście coś napisali... czy innej -acji :-)Adoracji, libacji, operacji czy jeszcze coś innego Ci chodzi po głowie ;)

Bodzip
26.06.15, 17:02
Na następny zlot wezmę pjecza :-P

Dałbym Ci plusa za tego pejczyka hehehe... normalnie się poryczałem, ale wiesz... system :twisted:

Lolita
26.06.15, 17:26
Dałbym Ci plusa za tego pejczyka hehehe... normalnie się poryczałem, ale wiesz... system :twisted:Spoko, wydtarczy buziak soczyst ;) Jeżeli Marysia pozwoli :-P

witwicky
26.06.15, 17:43
Spoko, wydtarczy buziak soczyst ;) Jeżeli Marysia pozwoli :-P
Myślisz, że Marysia chciałaby soczystego buziora? Od Ciebie?

waruga
26.06.15, 17:53

Grzesiu jak tylko system pozwoli, plusika masz. Twoje foty naprawde sa dobre.

Lolita
26.06.15, 18:23
Myślisz, że Marysia chciałaby soczystego buziora? Od Ciebie?Spadaj :lol::lol::lol: Bo się już z Tobą brudzia nie napije :-P

---------- Post dodany o 18:23 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------

Grzesiu jak tylko system pozwoli, plusika masz. Też bym mu dała, i nie tylko jemu. Ale taka cnotka ze mnie, że dawać nie mogę ;)

witwicky
26.06.15, 18:25
Wolałbym tę drugą część brudzia bo od tego picia już mi brzuch urósł :-)

henry1
26.06.15, 18:40
Wspomogłem Was. :mrgreen:
Grześ foty fajne, czekam na foty z pejczowania. :shock::-P:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Bodzip
26.06.15, 18:41
Spoko, wydtarczy buziak soczyst ;) Jeżeli Marysia pozwoli :-P
Oczywiście :D

Oczywiście :mrgreen:

Lolita
26.06.15, 18:42
Wolałbym tę drugą część brudzia bo od tego picia już mi brzuch urósł :-)Ja też tak, więc na przyszłość omijamy tą nudną i paskudną pierwszą część :mrgreen:

---------- Post dodany o 18:42 ---------- Poprzedni post był o 18:41 ----------

Oczywiście :D

Oczywiście :mrgreen:Ha! Głupio Ci Panie Grzesiu :-P

gulasz
27.06.15, 02:16
mi lepiej foty krytykować - tylko surowo i konstruktywnie :-)
GG 118 fajne tylko nie wiem czy nie pokusilabym się na ciut więcej kontrastu na samym samochodzie. I pytanie czemu BW, kolor nie dał rady przy tym świetle?
cała seria bardzo na plus podoba się relacja i spiralki z piachu także

Grześ foty fajne, czekam na foty z pejczowania. :shock::-P:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A ja na te kolorowe, o ile wypad się udał. Mi niestety nie wypaliłani KKraków ani Katowice

tropic
27.06.15, 08:29
Taki rygor pracy mam od wielu, wielu lat. Można się przyzwyczaić. 5.30 wstaję, 8 już przy samochodach.
Sorki że zapytam...pracę masz za płotem.Tak ? To miedzy 5:30 a 8 co robisz ?? Makijaż...fryzurę...obiad...pranie...prasowanie. ..:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Fajne fotki Grześ :-) I chyba mi się pustynia spodobała !! :-)

witwicky
27.06.15, 09:46
GG 118 fajne tylko nie wiem czy nie pokusilabym się na ciut więcej kontrastu na samym samochodzie. I pytanie czemu BW, kolor nie dał rady przy tym świetle?
118 jest w bw bo robiłem pod słońce. Nie mogłem podejść z drugiej strony samochodu bo tam przebiegała trasa OS tylko miałem dostęp od strony drzew. Wolałem zrobić tak fotę niż ryzykować bliskość pędzących samochodów. One tam rzeczywiście pędzą. Czasem grubo ponad 100 km/h. Wracając do foty, to pod słońce kolorystyka była do bani zwyczajnie, mało kontrastu i ogólny melanż. BW uratowało fotę, co więcej pokazało fajne promienie przebijające się przez chmury.

A ja na te kolorowe, o ile wypad się udał. Mi niestety nie wypaliłani KKraków ani Katowice
Mi Katowice wyskoczyły na chwilę tylko. Światła mało było ale coś tam jest. Pokażę, jak zakończę wrzutkę z offroadu.

---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post był o 09:42 ----------

Sorki że zapytam...pracę masz za płotem.Tak ? To miedzy 5:30 a 8 co robisz ?? Makijaż...fryzurę...obiad...pranie...prasowanie. ..:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Fajne fotki Grześ :-) I chyba mi się pustynia spodobała !! :-)
Najwięcej mam kłopotu z fryzurą. trudno zapanować nad grzywką, by do oczy "nie leciała" :-)

Pustynia jest bomba. Mam jakieś pomysły na nią i trzeba się tam wybrać. Plusem jest to, ze można po niej jeździć więc ekspresowa zmiana miejscówki w czasie zachodu słońca może dać kilka fajnych fot. Tak sobie myślałem, żeby zabrać Mglisty Śląsk tam jakąś terenówką na wieczorne foty.

---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post był o 09:45 ----------

Ja też tak, więc na przyszłość omijamy tą nudną i paskudną pierwszą część :mrgreen:
Ok, jesteśmy umówieni.

---------- Post dodany o 18:42 ---------- Poprzedni post był o 18:41 ----------

Ha! Głupio Ci Panie Grzesiu :-P
No kurde, bezdennie.

witwicky
27.06.15, 10:30
By zakończyć temat, ostatnia wrzuta z pustyni bo ile można oglądać auta w piachu. Ja mogę ciągle :-) W zasadzie wrzuta jest monotematyczna ale żal mi każdej z fotek by jej nie pokazać. Fascynują mnie i wręcz hipnotyzują fontanny piachu. Byłoby jeszcze kilka widowiskowych fotek ale nie miaełm czasu ni siły by drałować na pętlę OS-a.
Obiecuje, więcej piachu już w czerwcu 2015 nie będę pokazywał. :-)

GG121 - Hopa, trzy prawy, krótko lewy, cztery, pełny. Slalom między drzewami, wyjście na prostą.

151001

GG122 - W tych drzewach zaczaiłem się na skaczące samochody.

151009

GG123 - Cztery lewy na pełnym sandale.

151008

GG124 - Ujęcie identyczne jak poprzednie ale inny samochód. Trudno mi było wybrać.

151007

GG125 - Mocy nigdy nie jest zbyt wiele :-)

151006

GG126 - WajiDżej (YJ) z 4,0. Lekko zdłubany, około 200KM.

151005

GG127 - TiDżej (TJ) z takim samym silnikem.

151004

GG128

151003

GG129 - Dojazdówka, trzeba dokręcić czas na OS-ie :-)

151002

GG130 - Tu się odważyłem blisko podejść bo auta mocno zwalniały na tym zakręcie.

151010

Bodzip
27.06.15, 10:40
By zakończyć temat, ostatnia wrzuta z pustyni bo ile można oglądać auta w piachu...
Obiecuje, więcej piachu już w czerwcu 2015 nie będę pokazywał. :-)

Udam, że tego nie czytałem :twisted:

gulasz
27.06.15, 10:41
Cudowne, piach najlepiej wyszedł chyba na 127
fajne emocje muszą towarzyszyć tym w środku :mrgreen:

witwicky
27.06.15, 11:13
Udam, że tego nie czytałem :twisted:
To dobrze, bo chyba jeszcze będzie wrzutka z rejsu a tam jakiś piasek był... :-)

---------- Post dodany o 11:13 ---------- Poprzedni post był o 10:59 ----------

Cudowne, piach najlepiej wyszedł chyba na 127
fajne emocje muszą towarzyszyć tym w środku :mrgreen:
Dzięki. Popełniłem tam poważny błąd bo zbagatelizowałem sytuację. OS na pustyni był niespodzianką i zabrałem ze sobą tylko 12-50. Trzeba było zabrać tele, byłyby lepsze zdjęcia. Nie chciało mi się po kieszeniach upychać szkła...

Co do emocji to nawet jeśli tylko jesteś obserwatorem to wciąga bardzo. Uwielbiam zapach paliwa, rozgrzanych opon, nadpalonych sprzęgieł. Ogólnie rozgrzanych do granic możliwości samochodów. Potężne pojemności silników, ryk wydobywający się z wysokoprzepływowych wydechów, ziemia drży, z uszu krew płynie, wibracje zdejmują Ci skarpety... :-) Ogólnie petarda. Jak wsiadasz za fajerkę, to niezależnie, czy jest to trasa techniczna czy OS nagle się okazuje, że codzienna jazda samochodem to zupełnie coś innego niż tam. Okazuje się, ze nawet wprawni kierowcy nie bardzo dają radę z lejcami.

Największym problemem jest przezwyciężyć swoje odruchy. Np. na zdjęciu GG110 masz atak na górkę. 30% nachylenia, grząsko, mała przyczepność, mało miejsca. Rozsądek mówi jedź powoli, traf w dukt, kieruj samochodem, wyleziesz. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości masz pod pedałem 300KM, auto wazy 2 tony, pełny sandał, lekko trzymasz kierownicę tylko drobnymi ruchami kontrując. Auto samo prowadzi. Broń Boże zdjąć nogę z pedału gazu. Odpuścisz = stoisz = nie da się ruszyć = zjeżdżasz tyłem lub wyciągarka do góry :-)

Jeszcze większe emocje, kiedy uda Ci się wsiąść na fotel pilota z wprawnym kierowcą za kółkiem. Wtedy to jest dopiero zabawa. Kilka minut na OS-ie daje adrenalinę na dwa tygodnie :-)
Kiedyś pisałem o wyścigach płaskich. Też miałem okazję powozić samochodami pucharowymi. Był czad. Wprawdzie jechałem jak Koń Rafał jednak dla mnie to był szczyt możliwości. Kiedy jednak miałem okazję zabrać się do fury na np. testowe okrążenie to była już inna bajka. Kiedyś myślałem, że dźwięki w grach komputerowych, dźwięki opon, silników, etc są nieudolnie dobierane. Dopóki nie wsiadłem z Panem Stańco do samochodu. Gwarantuję, to co słychać z głośników to idealnie dobrany dźwięk.

apz
27.06.15, 12:03
No chciałbym tak wyjeżdżać :mrgreen:

Głodnemu...na myśli???

Zabiorę Was dziś na dwudniowy camp. ...

GG106 - Najpierw trzeba przygotować teren ;-) Załoga w komplecie :-) ...
A mnie się najbardziej podoba Grześ na Decie...

voovoo2
27.06.15, 17:12
A czemu te Twoje jepy mają takie małe budki zamiast karoserii? I czemu one jeżdżą po piachu? Czy u Ciebie nie ma asfaltowych dróg? A może jazda tymi dziwnymi pojazdami to kara dla niezdyscyplinowanych pracowników korporacyjnej montowni JEEP : ;-)

witwicky
27.06.15, 19:47
Tak, zdecydowanie kara. Nie ma nic gorszego niż jazda porozbieranym kawałkiem samochodu. Bez klimy i innych udogodnień ;-) :-)

tropic
27.06.15, 19:54
Tak, zdecydowanie kara. Nie ma nic gorszego niż jazda porozbieranym kawałkiem samochodu. Bez klimy i innych udogodnień ;-) :-)
...i później widzę naklejkę na samochodzie "jestem JEEPnięty" :mrgreen:

alnico
27.06.15, 21:49
By zakończyć temat, ostatnia wrzuta z pustyni bo ile można oglądać auta w piachu. Ja mogę ciągle :-) W zasadzie wrzuta jest monotematyczna ale żal mi każdej z fotek by jej nie pokazać.
No i dobrze, że pokazałeś, jest na czym oko zawiesić a jakbyś jeszcze wrzucił też bym się nie obraził :grin:

witwicky
29.06.15, 10:54
Ja wiem, ze można paczać i paczać. Ostatnia fota z campu. tak wygląda wnętrze tego czegoś co zwie się autem :-)

GG131

151235

romek1967
29.06.15, 11:37
A moge poprosic ostatnie nieahtystyczne? W kolorach? Może wtedy będzie widać coś w tym czymś co zwie sie autem :roll:

Saboor
29.06.15, 11:51
Choć temat mi obcy(nie jeżdżę)emocje budzi i wciąga.
Faajne!

witwicky
29.06.15, 20:06
A moge poprosic ostatnie nieahtystyczne? W kolorach? Może wtedy będzie widać coś w tym czymś co zwie sie autem :roll:
Specjalnie dla Ciebie odpaliłem kompa i proszę bardzo. Zrobiłem, byś dobrze widział po długim boku 1920 :-) Dodam tylko, że na potrzeby szkoleniowe samochód został wyczyszczony :-)

GG131'

151297

witwicky
29.06.15, 20:09
...i później widzę naklejkę na samochodzie "jestem JEEPnięty" :mrgreen:
Nasz ulubiony mechanik, ekszpert od tych aut ma ksywę Dr. Jeep. :-)

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------

Choć temat mi obcy(nie jeżdżę)emocje budzi i wciąga.
Faajne!
Już pisałem, na zlot kiedy może przywlokę coś podobnego, w sensie bardziej cywilizowanego :-) To ci rundę w około bloku zrobię :-)

voovoo2
29.06.15, 20:24
W sumie fajne..........to co napisałem wcześniej to z zawiści :-) Normalnie mi wstyd:-(

Bodzip
29.06.15, 20:25
Specjalnie dla Ciebie odpaliłem kompa i proszę bardzo. Zrobiłem, byś dobrze widział po długim boku 1920 :-) Dodam tylko, że na potrzeby szkoleniowe samochód został wyczyszczony :-)

GG131'

151297
acha, wyczyszczony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

witwicky
29.06.15, 20:35
W sumie fajne..........to co napisałem wcześniej to z zawiści :-) Normalnie mi wstyd:-(
No już przestań. Weź landrynę i będzie ok ;-) :-)

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post był o 20:34 ----------

acha, wyczyszczony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poważnie. Dwie taczki piachu ponoć wywieźli :-)

witwicky
30.06.15, 14:25
Pojeździliśmy autami to teraz wybieramy się na Festiwal Kolorów do Parku Chorzów. Pola Marsowe. Do Krakowa nie udało mi się pojechać a do Chorzowa w zasadzie zdążyłem na dwa ostatnie wyrzuty. Teoretycznie byłem przygotowany na wyjazd z synem i d-żoną, miałem kolorki i odpowiednie ofoliowanie aparatu ale rodzina stwierdziła że nie jedzie a ja wyskoczyłem bez folii.
Tak to znalazłem się na brzegu szalejącego tłumu. Tłumu który chętnie pozował do zdjęć a także robił sobie niewyobrażalne ilości selfie :-) Pogoda była kompletnie do bani, zachmurzone mocno niebo, zbierało się na deszcz. Nawet miale cicha nadzieję, ze będzie pompa jak diabli bo takich fotek w ulewie jeszcze z festiwalu kolorów nie widziałem :-)
Niestety nawet nie pokropiło... ciemnica była, miałem do tego ciemnozooma (Ad. rejs i tekst do Apz-ta: Nie nazywaj mnie ciemnozoomem :-) ) i efekt jest jak poniżej...

Do kolorowych i jasnych fotek Klikacza to mi daleko. Ale co tam, miłego odbioru.

GG132 - Pierwszy raz bylem na takiej imprezie to zacząłem od obiektów dość oddalonych, by mieć przewagę przy ucieczce :-) Jak widać, nie wszyscy mieli super humory.

151365

GG133 - Emocje były ogromne. Tłumek opuszczający strefę zrzutu kolorów :-)

151366

GG134 - Szkoda, że dziewczyna z Nirvaną na koszulce nieostra ale i tak najbardziej jestem zadowolony z tego zdjęcia.

151373

GG135 - Elementy walki bezpośredniej.

151372

GG136 - Jak już się zrobiło odpowiedni tapecik to trzeba na portal jakiś selfie udostępnić :-)

151371

GG137 - Chwilę wcześniej widziałem te dziewczyny w doskonałej kondycji ciuchowej. One jednak postawił na punktowe efekty niż improwizację z rozmachem.

151370

GG138 - Tu widać, że poszli na żywioł.

151369

GG139 - Opowiadanie jak było fajnie.

151368

GG140 - Odpoczynek, kolory złapały dziewczęta fajne.

151367

GG141 - Zombie :-)

151374

romek1967
30.06.15, 14:52
Podziękował, o wiele lepiej mi się widzi.

masakrer
30.06.15, 14:58
Bardzo fajne foty z festiwalu kolorow.
Ciekawa jestem czy u nas tez sie odbywa ta impreza, bo sama chetnie bym sie wybrala :mrgreen:

witwicky
30.06.15, 15:55
Podziękował, o wiele lepiej mi się widzi.
Ale teraz nie wiem co, auto czy festiwal kolorów?

---------- Post dodany o 15:55 ---------- Poprzedni post był o 15:48 ----------

Bardzo fajne foty z festiwalu kolorow.
Ciekawa jestem czy u nas tez sie odbywa ta impreza, bo sama chetnie bym sie wybrala :mrgreen:
Dziękuję. W Polsce zrobiła się z tego cykliczna impreza w kilkunastu miastach w kraju http://www.festiwalkolorow.pl
A Espana actualmente no hay eventos próximos http://www.holifestival.com/es/es/ciudades-y-entradas

Bodzip
30.06.15, 17:15
Brawo.:mrgreen: Oboje z Kasią na plusy zasłużyliście. Tylko ten system... :evil:

witwicky
30.06.15, 17:23
Brawo.:mrgreen: Oboje z Kasią na plusy zasłużyliście. Tylko ten system... :evil:
Ale Kasia większym poświęceniem się wykazała :-)

alnico
30.06.15, 17:34
Fajne dziewczyny a zombie wśród nich rządzi :grin:

romek1967
30.06.15, 17:39
Ale teraz nie wiem co, auto czy festiwal kolorów?
A niech ci będzie że jedno i drugie ;)

witwicky
30.06.15, 18:59
Fajne dziewczyny a zombie wśród nich rządzi :grin:
Dzięki, jutro będzie dziewczyna z Avatara :-)

waruga
30.06.15, 19:12
Fajny ten kolorowy festiwal :)
Foty zacne.

witwicky
1.07.15, 13:31
Druga wrzuta.

GG142 - W klimacie kolorowym - pięknie podkreślone usta :-)

151430

GG143 - Avatar - selfie na niebiesko i nie na wesoło.

151438

GG144 - Avatar :-)

151433

GG145 - Kolorowy kwartet.

151437

GG146 - Zapylanie.

151436

GG147 - Też złapane fajne kolory. Ciekawe czy wyszło przypadkowo?

151435

GG148 - Szast-Prask :-)

151434

GG149 - Avatarowa Telimena.

151432

GG150 - Urocze selfie.

151431

GG151 - Ale szaleństwo, normalnie dzika feria kolorów i niespotykana spontaniczność ;-) :-)

151439

romek1967
1.07.15, 15:02
Zajebiste. Ciekawe dlaczego tych nie zrobiłeś ahtystycznie b/w?

Bodzip
1.07.15, 15:22
+1 :mrgreen:

ahutta
1.07.15, 15:24

:p :mrgreen::mrgreen:

witwicky
1.07.15, 15:24
Ale, no co Ty? Musi być bw :-) Jeno beret i fajkę nabyć powinienem. Espeszjali for ju :-)

GG152 - Dla Romusiuniuniuniuncia specjalnie. Polowałem długo by plecak-miso był wyżej i bardziej wyeksponowany ale się nie udało. Drugie, widzę, że chyba będzie poprawa tej foty bo plecak-misio i materiał na bluzie tej pani mają taka samą fakturę. Będzie fajnie to zaakcentować. Jak myślisz Romeczusiu?

151440

romek1967
1.07.15, 15:31
Jak myślisz Romeczusiu?
Bez zmian, b/w ssie

witwicky
1.07.15, 15:39
Bez zmian, b/w ssie
Wcale nie ssie. BW rulez.*

* - zaraz się zacznie bójka słowna jak pod artykułami na powszechnie znanych portalach informacyjnych. :-)

ahutta
1.07.15, 15:44
Grześ, dorzuć jeszcze w wersji "Dziołchy na dancingu w remizie" ;)
Se każdy wybierze ;)

151442

Saboor
1.07.15, 15:45
Wcale nie ssie.
Szkocji żeś ta się naoglądaliśta? Nessie jeżeli już...:roll:

witwicky
1.07.15, 15:54
Kurza twarz, zaś mi watek w proch roznieśli D'Romek i trzej muszkieterowie: Ahuttos, Bodzipos i Sabooramis... :-) :-) :-) ;-) Dzięki chopy :-)

---------- Post dodany o 15:52 ---------- Poprzedni post był o 15:52 ----------

Grześ, dorzuć jeszcze w wersji "Dziołchy na dancingu w remizie" ;)
Se każdy wybierze ;)
Ciemno w tej remizie :-)

---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post był o 15:52 ----------

+1 :mrgreen:
A nie mógłbys tak mu -1 albo chociaż mandacik jakiś?? :-)

---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post był o 15:53 ----------

Szkocji żeś ta się naoglądaliśta? Nessie jeżeli już...:roll:
Nessie nie ssie. Jest anty, jak lopy. :-)

ahutta
1.07.15, 16:08
Ciemno w tej remizie :-)

Coby się dziołchy nie wstydziły i pąsem nie zaszły jak strażak z sikawką na parkiet wyskoczy ;)

Saboor
1.07.15, 16:38
Kurza twarz, zaś mi watek w proch roznieśli D'Romek i trzej muszkieterowie: Ahuttos, Bodzipos i Sabooramis... :-) :-) :-) ;-) Dzięki chopy :-)
Do usług! Jeden za wszystkich(płaci), wszyscy na jednego(zwalą, jak by co) :grin:

Nessie nie ssie. Jest anty, jak lopy. :-)
Lopy za szybkie są: krok, dyl! I tyle ich widział.

romek1967
1.07.15, 17:17
Sory że wyrwalimśmy cię z tej ahtystycznej samozadumy

gulasz
2.07.15, 00:06
no i piknie !! :)
żałuję że nie mogłam być na krakowskiej odsłonie festiwalu, a w niedzielę na bieg już mi się nie chciało zasuwać, zwłaszcza że cała impreza pod Krakowem się odbywała
ale przynajmniej mogę pooglądać foty, a color-run'y chyba mają być częściej organizowane , więc jeszcze nic straconego :)
na niektórych światełko Ci zaświeciło (patrz GG151) i powtórzę sie - Panowie ze GG147 przepiękne barwy przybrali ;)

witwicky
3.07.15, 09:12
Ostatnie dwie foty z Festiwalu Kolorów. trzeba miejsce zrobić na następne wrzuty :-)

GG153 - Z ostatniego wyrzutu dało się coś wykrzesać.

151573

GG154 - Na sam koniec, kiedy się wszyscy już rozłazili na chwilę wyskoczyło słonko.

151574

abir
3.07.15, 18:13
bardzo pozytywne kadry, piękne kolory
fajny reportażyk

witwicky
26.07.15, 12:45
Miałem w tygodniu chwilę po kolacji, by wyjść z psem na spacer. 100 m od domu, dwa razy się wybrałem. Rozładować stres i złapać upał w obiektyw. Coś mi się widzi, ze niebawem oblechami się zainteresuję bo łaziło tego pełno :-)To wypluł mi aparat z podpiętą OM-ową 50-tką. Miłego odbioru.

GG155

153463

GG156

153459

GG157

153458

GG158

153460

GG159

153461

GG160

153462

waruga
26.07.15, 12:54
Nie wiem czy stres rozladowales, ale foty swietne :-)

gulasz
26.07.15, 13:11
na tym ze zbożem --> GG157 piękne światełko złapałeś :)
a chabry uwielbiam - kojarzą się mocno z dzieciństwem i wakacjami na wsi

robtor
26.07.15, 15:13
157 fajne :)

alnico
26.07.15, 15:48
157 fajne :)
Zgadzam się, ale jeszcze kilka oblechów i w ogóle będzie super :mrgreen:

witwicky
4.08.15, 21:09
Szybka wrzutka z jeszcze bardziej szybkiego wyjazdu. W innym wątku pisałem, że się wkurzałem. Miałem na centrum miasta Szczecin całe 1/2 godziny. Oto wynik mojego sprintu po starym mieście. Nie zdążyłem doczytać co widziałem i nie opiszę kwieciście, więc proszę Szanownych Tambylców o ewentualne przypisy.

Następnym razem, obiecuję przy takiej szybkiej akcji zorganizować bojówkę Mglistego Śląska która godnie będzie fociła nieznane rejony.

GG161 - Nie mam pewności ale to był chyba rynek

153996

GG162 - Panorama z mostu.

153997

GG163 - Chciałbym mieszkać w takim domu.

153998

GG164 - Widok na nowe zabudowania "przyklejone do starówki".

153999

GG165 - Muszę poczytać. Stanowczo, architektura podobna do włoskich zabudowań starych miast.

154000

GG166 - Zaułek w którym znalazłem taki fajny budynek.

154001

GG167 - Miałem nieodparte wrażenie, ze dojechałem do Karlskrony czy innego Stockholmu :-)

154002

ahutta
4.08.15, 21:21
Następnym razem, obiecuję przy takiej szybkiej akcji zorganizować bojówkę Mglistego Śląska która godnie będzie fociła nieznane rejony.

Dajesz hasło i jedziemy.

GG163 - Chciałbym mieszkać w takim domu.

Za kratami? No wiesz :roll:

GG164 - Widok na nowe zabudowania "przyklejone do starówki".

GG165 - Muszę poczytać. Stanowczo, architektura podobna do włoskich zabudowań starych miast.

W Szczecinie byłem tylko przejazdem, ale widoczki wyglądają zachęcająco. Kiedy jedziemy?

GG167 - Miałem nieodparte wrażenie, ze dojechałem do Karlskrony czy innego Stockholmu :-)

A mi ten tył kościoła jako żywo przypomina kościół w Radzionkowie :D

waruga
4.08.15, 21:23
Grzesiu Ty w takim domku, fota GG163, ja skromnie na stateczku, barce, fota GG162 :-)
GG165 troche pod gorke maja :-)
Lazilem uliczkami, jak dla mnie Szczecin troche rozlalzy, wole 3-city.

witwicky
4.08.15, 21:46
@ahutta - mogę jechać ale nie w takim celu w jakim jechałem :-) A tak poważnie, to obróciłem całą trasę za 350 zyla. 4 osoby do auta, jakiś nocleg i za niedużą kasę można pozwiedzać.
@Waruga - tez wolę 3-miasto ale tam byłem drugi raz, z czego pierwszy przejazdem a drugi na 1/2 h :-)

apz
4.08.15, 22:20
@ahutta - mogę jechać ale nie w takim celu w jakim jechałem :-) A tak poważnie, to obróciłem całą trasę za 350 zyla. 4 osoby do auta, jakiś nocleg i za niedużą kasę można pozwiedzać.
@Waruga - tez wolę 3-miasto ale tam byłem drugi raz, z czego pierwszy przejazdem a drugi na 1/2 h :-)
Poznałem tam ścisłe centrum i droge z manelami do Dworca PKP.
Kiedyś przed laty bywałem na obrzeżach z foksterierką do krycia, ale to były dawne czasy...
Dobrowolnie nie pojadę. Szerokiej Wam życzę drogi, bo to ładne miasto, rozległe i zielone podobnie do Wrocławia, tylko więcej tam wody.

witwicky
5.08.15, 12:20
Wrzucę tez zdjęcia z Tour de Pologne. Awaria aparatu nastąpiła na czwartym okrążeniu więc coś z imprezy mam :-) Ustawiłem się w wypróbowanym już miejscu. Wypróbowanym w sensie małej ilości kibiców. Poza tym, ahutta powiedział, że mam sobie iść gdzie indziej bo meta i rondo to jego kwadrat i nie będzie mnie niańczył. Tropic powiedział, że ze mną nie jedzie, ma mnie w nosie i woli załatwiać swoje tematy. Tak więc zostałem na 3 stawach sam. :-)

GG168 - Zdjęcie z dedykacją dla ahutty by nie czuł się nieswojo oglądające jedynie kolorowe fotografie. Z nostalgią wspominał czasy telewizji czarno-białej.

154070

GG169 - Początek peletonu.

154071

GG170 - Ucieczka - zostało tylko czterech kolarzy.

154072

GG171 - Siła peletonu. Dochodzili uciekinierów na każdym metrze.

154073

GG172 - Już gdzieś o tym pisałem. Zawsze zastanawia mnie cisza pędzących kolarzy. Tylko szytki słychać :-)

154074

GG173 - Się chłopaki nakręcili :-)

154075

GG174 - Słabnąca ucieczka.

154076

GG175 - Na koniec w uciecze pozostał tylko jeden zawodnik. Ahutta pisał o tym, że też został wchłonięty.

154077

tropic
5.08.15, 12:32
Tak więc zostałem na 3 stawach sam. :-)

GG172 - Już gdzieś o tym pisałem. Zawsze zastanawia mnie cisza pędzących kolarzy. Tylko szytki słychać :-)

...biodrowym,kolanowym i skokowym ?? Trzeba było stanąć na drugiej nodze !! :mrgreen:
...a ty myślałeś ze w takim tłumie zapoconych chłopów to co ?? plotkują ? przepisy na obiad sobie podają ?? :mrgreen:

ahutta
5.08.15, 12:32
Tak czytam, to wychodzi, że nawet aparat nie chciał z Tobą wczoraj współpracować. Et tu, Brute, contra me.
Fajne zobaczyć z innego miejsca fotki. Pod metą były telebimy dla gawiedzi, więc można było zerknąć jak to wygląda, gdy jechali w innej części miasta.

GG172 - Już gdzieś o tym pisałem. Zawsze zastanawia mnie cisza pędzących kolarzy.

Po co gadać i tracić siły. Cisza się kończy gdy czołówka peletonu wjeżdża na ostatnie metry przed metą. Wtedy krzyk podnosi dodatkowo adrenalinę, by wykrzesać dodatkowe siły, ale i tak tłum zagłuszył wszystko :D

witwicky
5.08.15, 12:38
Tak czytam, to wychodzi, że nawet aparat nie chciał z Tobą wczoraj współpracować. Et tu, Brute, contra me.
Tak, "ojcze" :-)

Po co gadać i tracić siły. Cisza się kończy gdy czołówka peletonu wjeżdża na ostatnie metry przed metą. Wtedy krzyk podnosi dodatkowo adrenalinę, by wykrzesać dodatkowe siły, ale i tak tłum zagłuszył wszystko :D
Ale nie chodzi mi, że mieli prowadzić ożywioną dyskusję. Byłem w miejscu gdzie doping był słabiutki i wydało mi się dziwne jak w jakiej ciszy rozwija się dramat np. łykanej ucieczki.

---------- Post dodany o 12:38 ---------- Poprzedni post był o 12:37 ----------

...biodrowym,kolanowym i skokowym ?? Trzeba było stanąć na drugiej nodze !! :mrgreen:
...a ty myślałeś ze w takim tłumie zapoconych chłopów to co ?? plotkują ? przepisy na obiad sobie podają ?? :mrgreen:
Napisałem powyżej, dwa razy nie będę strzępił klawiatury :-) A co do stawania na stawach, to akurat chciałem mieć ciekawe ujęcia więc siedziałem na odwłoku :-)

BootMR
5.08.15, 12:48
Świetnie udaje się Tobie ukazać ruch pojazdów i kolarzy, chyba muszę się do Ciebie na naukę zapisać.

tropic
5.08.15, 13:16
Świetnie udaje się Tobie ukazać ruch pojazdów i kolarzy, chyba muszę się do Ciebie na naukę zapisać.
Szkolenie było w Karlskrone :mrgreen:

witwicky
5.08.15, 13:33
Dziękuję Ci bardzo. Nie jest to jeszcze szczyt moich marzeń. Jest kilku na forum zdecydowanie lepszych ode mnie paningowców i od nich się trzeba uczyć :-) Swoją wiedzą chętnie się podzielę :-)

---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post był o 13:32 ----------

Ale BootMR z nami nie było :-) Sugerujesz byśmy tam pojechali się uczyć? :-)

tropic
5.08.15, 14:29
Każdy pretekst jest dobry :mrgreen:

BootMR
5.08.15, 15:18
Kalsberg to jest w górach czy nad morzem? ;) SNMSP

---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post był o 15:12 ----------

Dziękuję Ci bardzo. Nie jest to jeszcze szczyt moich marzeń. Jest kilku na forum zdecydowanie lepszych ode mnie paningowców i od nich się trzeba uczyć :-) Swoją wiedzą chętnie się podzielę :-)

To spytam zdjęcia robisz z ręki? I czym fotografujesz dokładnie chodzi mi o rodzaj AF, czy jest kontrastowy, czy fazowy?

Jak bym chętnie pojechał, ale kasy i urlopu brak. Z kasą to bym jeszcze doszedł do porządku.

tropic
5.08.15, 17:10
Kalsberg to jest w górach czy nad morzem? ;) SNMSP

W lodówce :mrgreen::mrgreen:

witwicky
5.08.15, 17:27
Kalsberg to jest w górach czy nad morzem? ;)SNMSP
I tam i tam :-)

To spytam zdjęcia robisz z ręki? I czym fotografujesz dokładnie chodzi mi o rodzaj AF, czy jest kontrastowy, czy fazowy?
Robię z ręki. Co do AF to nie wiem. Poważnie. Ustawiam na centralny punkt i zmieniam z dużego kwadracika na mały. Tryb SAF bo z CAF jakoś się nie mogę zaprzyjaźnić. Tyle :-)

Zdjęcia robione były EM5 + 12-50 i 40-150. Przy 12-50 mam przypisane te parametry do przycisku na obiektywie L-Fn. Na sztywno tryb S. Zaczynam od 1/60. Jak za jasno/nieostro to skracam. max do 1/125. ISO auto z max 1 600. Przysłona auto. Korekta ekspozycji (wizjer - podświetlanie przepałów i cieni) koryguję na próbnych zdjęciach. Jak jest jeszcze zbyt jasno to zakładam filtr szary Marumi ND8. Stabilizacja IS2 czyli tylko w pionie. Pomiar światła centralny ważony. Zdjęcia seryjne L/H w zależności od szybkości obiektów. Jak masz czasy rzędu 1/60 o wystarczy tryb L (w H zwolni) bo i tak zapchasz bufor po 16 zdjęciach niezależnie od szybkości karty. Dlatego seria bo z reguły jeśli obiekt porusza się po łuku to dopiero 4, 5 zdjęcie jest odpowiednio ostre (problem z AF przy obiektach najeżdżających lub oddalających się od obiektywu). Nie zmieniam ogniskowej w trakcie serii.
Tyle z ustawień aparatu, żadnych egzorcyzmów. Cała sztuka to wyćwiczyć sobie ruch śledzący obiekt.

Wskazane zdjęcie obrobione w LR4. Konwersja do BW przez filtr pomarańczowy, kontrast +5, cienie +4, światła -3, i chyba była lekka korekta ekspozycji jeśli dobrze pamiętam. Kadrowanie. Koniec.

---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post był o 17:25 ----------

W lodówce :mrgreen::mrgreen:
Masz? to już wyjeżdżam... :-)

witwicky
5.08.15, 17:36
To jeszcze jedna wrzutka z TdP i idę do domu paczać na telewizornię. Końcówkę wyścigu popaczam przynajmniej. Jedno zdjęcie wyścigowe reszta z backstage :-)

GG176 - Ostatnie okrążenie.

154113

GG177 - Współczuję operatorowi tyle godzin sterczeć na pędzącym motocyklu.

154111

GG178 - Pan fotograf też sterczy wysoko.

154110

GG179 - Sędzia.

154109

GG180 - Psiaki były bardzo zainteresowane :-)

154108

GG181 - Szkoda, że taki głupi kadr. Uśmiechnięci panowie policjanci. Ciekawe o czym gadali przez walkie-talkie?

154112

kolba
5.08.15, 20:34
Fajne zdjęcia kolarskie a szczególnie 168

Careme
5.08.15, 21:43
Bardzo fana wrzuta. Przypomina mi moje zmagania z kolażami z przed roku.

Bodzip
5.08.15, 22:38
Przeczytałem: "z koleżankami" :D

witwicky
6.08.15, 10:37
Fajne zdjęcia kolarskie a szczególnie 168
Dziękuję bardzo. Miło, ze wpadłeś do mnie :-)

---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post był o 10:35 ----------

Zawsze to walka z wiatrakami. Gorzej jeśli ustawisz się wzdłuż trasy. Peleton mignie i tyle. Na pętli ostatnio były aż 4 możliwości pojedynkowania się z ekipą :-)

---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------

Przeczytałem: "z koleżankami" :D
Ja też. Koleżanki kolarzówki :-)

Dziękuję Wam za odwiedziny.

robtor
6.08.15, 12:31
165 wygląda mi znajomo:mrgreen:, 167 to chyba katedra :)
Ja się miałem do Sącza na kolarzy wybrać ale tak jakoś zeszło... że sie nie udało :)

DzejPi
6.08.15, 13:24
"GG175 - Na koniec w uciecze pozostał tylko jeden zawodnik. Ahutta pisał o tym, że też został wchłonięty."
Szkoda Ahutty. :grin:

witwicky
6.08.15, 13:43
"GG175 - Na koniec w uciecze pozostał tylko jeden zawodnik. Ahutta pisał o tym, że też został wchłonięty."
Właśnie teraz uświadomiłem sobie jakiego babola strzeliłem :-) Ahutta to początkujący kolarz, więc jego ucieczka była z góry skazana na porażkę. Co się objawiło wchłonięciem przed metą ;-) :-)

ahutta
6.08.15, 13:57

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

---------- Post dodany o 13:57 ---------- Poprzedni post był o 13:45 ----------

Właśnie teraz uświadomiłem sobie jakiego babola strzeliłem :-) Ahutta to początkujący kolarz, więc jego ucieczka była z góry skazana na porażkę. Co się objawiło wchłonięciem przed metą ;-) :-)

Znaczy że nie doszedłem... tfu, nie dojechałem? :cry:

witwicky
6.08.15, 14:18
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Znaczy że nie doszedłem... tfu, nie dojechałem? :cry:
Dojechałeś to pewne, czy doszedłeś nie wiem aczkolwiek mogę przypuszczać, że zawsze zdanżasz :-)

ahutta
6.08.15, 14:25
Dziękuję :mrgreen:

Bodzip
6.08.15, 16:44
165 wygląda mi znajomo:mrgreen:, 167 to chyba katedra :)
Ja się miałem do Sącza na kolarzy wybrać ale tak jakoś zeszło... że sie nie udało :)
Trzeba było do Gorlic, nie było kolarzy :D

Careme
7.08.15, 15:41
Eh, teraz widzę, żem się popisał, tak to jest pisać na tablecie co uzupełnia słowa ...

Ale w temacie kolarzy - jutro mają śmigać przez Kraków, ale ze względu na upał odpuszczę.

witwicky
7.08.15, 16:31
Eh, teraz widzę, żem się popisał, tak to jest pisać na tablecie co uzupełnia słowa ...
Trzeba go nauczyć :-) Słownik w telefonie to i po śląsku się już nauczył a tablet kończy naukę :-)

witwicky
21.09.15, 22:30
Dawno nic nie wrzucałem. Wtrynię całą serię jako komplet bo stanowi historyjkę krótką o nieumiejętnym przewidywaniu ;-) :-)

W piątkowe południe chłopaki w pracy zapytali się dlaczego jeszcze jestem w biurze. Przecież Tosiek ląduje... Posprawdzałem doniesienia, racja, około 12 na EPKT wylądował jeden z największych samolotów transportowych świata Antonov 124 Rusłan. Szybkie sprawdzenie FL24, strona portu. Prawda, QFA... znowu coś fajnego mnie ominęło. Zacząłem czytać i wyszło mi, że będzie starował w sobotę rano, lądował znowu po południu i startował w niedzielę rano! Yupi! Trzy okazje by zobaczyć tego olbrzyma!
Szybki telefon do Romka1967, z emocjami wyłuszczyłem o co mi chodzi i ... powiedział, że o 7 rano w sobotę i niedzielę to mogę przyjechać przewrócić go na drugi bok w łóżku...
Drugi telefon do ahutty, umiarkowany entuzjazm, ale na ranek sobotni prawie dał się namówić...

Nie mam wprawy jak nasi oswojeni forumowi spotterzy i avgeeki ale myślę, że sobotnia cześć zdjęć Wam się spodoba.

GG182 - Sobota, 6:30 Ekipa w składzie ahutta, mój syn i ja zawitała na kierunku 09. Zwiększająca się temperatura powietrza nie wróżyła nic dobrego.

157439

GG183 - Pełni napięcia i w coraz to gorszych warunkach pogodowych oczekiwaliśmy wraz z grupą pasjonatów startu Tośka. Opóźnienie 0,5h było brzemienne w skutkach. Mgła podniosła się z pasa startowego na kilka metrów i zgęstniała. Miałem za krótkie szkło, żeby zrobić sensowne zdjęcie samolotu na pasie. Mój syn jednak dał radę. Coś tam fajnego ma :-)

157440

GG184 - Hałas był ogromny, poczułem jak spadają mi skarpety z nóg. Nawet widać smugi kompensacyjne. Ech gdyby tej mgły nie było... Olbrzym na chwilę wyskoczył z białej kołderki...

157441

GG185 - ... by za 1,5 sekundy zniknąć w nisko zawieszonych chmurach...
Lekcja #1: Zamiast sterczeć na platformie kierunku 09 jak wszyscy trzeba było pojechać na platformę gminną w Pyrzowicach. Wyższą ale bardziej oddaloną od pasa. Miałbym piękne zdjęcia wznoszącego się Rusłana, kładącego się na skrzydło...

157442

GG186 - Około 15:00 w sobotę, przyjechałem na T27. Platforma był już nabita jak autobus, została górka. Godzinne opóźnienie pozwoliło na dotarcie większej ilości ludzi. Ktoś policzył, że było ponad 150 aut i ponad 500 osób. Z pewnością rekord. Na 0,5h przed przylotem zmienił się kierunek wiatru i zaistniało ryzyko, ze nie podejdzie z tej strony. Była by to porażka stulecia. Około 17:00 Tosiek ustawił się w osi pasa. Poszły w ruch wszelkiego rodzaju sprzęty rejestrujące obraz :-)

157443

GG187 - Znowu ogromny hałas. Majestatycznie Tosiek zaczął zbliżać się do pasa. Wydawało mi się, że leci bardzo, bardzo powoli.

157444

GG188 - Tu złapałem trochę podłoża, by choć trochę pokazać jego wielkość. Ustawiłem się jak większość, w pewnym miejscu, najbliżej, że 100% pewnością ustawienia słońca ze plecami. W efekcie mam kilka z 1863487546544 zdjęć takich samych jak inni.

157446

GG189 - Spottersi :-) wszelkiego sortu :-)
Lekcja #2: Postaraj się nabyć większe tele i zaopatrz się w drabinkę. Pozwoli ci to pójść w dużo mniej okupowane miejsce, obok radaru. O tej porze dnia było to ryzykowne bo samolot mógł lądować "pod słońce". Widziałem jednak zdjęcia tych którzy to zaryzykowali i powiem Wam, pozamiatane... Nie widziałem lepszych zdjęć z EPKT.

157447

GG190 - Jadąc do domu, zatrzymałem się jeszcze przy płocie by z daleka złapać pootwieranego Rusłana. Postawili go w samotności, na płycie przy terminalu cargo. Przy hangarze do którego nawet by się nie zmieścił...

157449

GG191 - Nawet samoloty lądujące na pasie (z perspektywy) nie dorównywały mu wielkością. On po prostu jest mega wielki :-)

157448

GG192 - Niedzielny poranek, znowu wyjechaliśmy o 6. Tym razem tylko z synem bo reszta albo przewracała się na drugi bok, albo była gdzieś daleko albo wyglądała jak zombie ;-)
Niestety pogoda była jeszcze gorsza niż w sobotę rano. Samolot wystartował o czasie ale w bardzo gęstej mgle...

157450

GG193 - Gdyby się opóźnił start jak w sobotę to może by coś było z tego.
Lekcja #3: Jeśli dzień wcześniej w tym samym miejscu była pogoda do bani to trzeba było jechać na początek pasa. Inne miejsce daje szansę na lepsze zdjęcia. Też widziałem kilka zdjęć spotterów wytrawnych z tego ranka z platformy T27. Nawet butów nie jestem godzien im czyścić...

157451

Lekcja #4 Rusłan pomimo swojej wielkości osiąga v1 i zaczyna rotację na tej samej wysokości pasa co inne, mniejsze samoloty. Błędne więc było moje założenie, że "pójdzie nisko"... teraz wiem. Poczytałem...:-)

henry1
21.09.15, 23:02
Brawo!!!
Ciekawa relacja, i foty świetne. :mrgreen:

tropic
21.09.15, 23:19
Szkoda żem na wyjeździe...fajne fotki Grześ !!

ahutta
22.09.15, 00:41
A mówiłem "mam drabinę, mam drabinę", to żeś nie chciał. Ech...

gulasz
22.09.15, 01:53
fajna relacja - za samolotami nie przepadam - ale przyjemnie się je u Ciebei w wątku oglądało i czytało o nich :)

witwicky
22.09.15, 09:14
Brawo!!!
Ciekawa relacja, i foty świetne. :mrgreen:
Dziękuję bardzo, milo mi Cię gościć :-)

---------- Post dodany o 09:12 ---------- Poprzedni post był o 09:11 ----------

Szkoda żem na wyjeździe...fajne fotki Grześ !!
Dzięki, na drugi raz masz mi nigdzie nie wyjeżdżać :-)

---------- Post dodany o 09:13 ---------- Poprzedni post był o 09:12 ----------

A mówiłem "mam drabinę, mam drabinę", to żeś nie chciał. Ech...
Masz, masz, krzywe nogi jak... dopisz sobie resztę ;-) :-) Zabrać do plecaka już nie raczyłeś... :-)

---------- Post dodany o 09:14 ---------- Poprzedni post był o 09:13 ----------

fajna relacja - za samolotami nie przepadam - ale przyjemnie się je u Ciebei w wątku oglądało i czytało o nich :)
Dzięki :-) Może Ci się odmieni? :-) Imo bardziej wdzięczne niż żelki :-)

szafir51
22.09.15, 09:23
fajny kolos. Ja mam za oknem ścieżkę podejścia na wrocławskie lotnisko, czasami uda się zobaczyć jakieś wolno lecące giganty, zazwyczaj wojskowe. Tele by się jakieś przydało, bo 45-150 trochę za krótki.
Gratki za upór i wytrwałość. Szkoda, że pogoda nie dopisała, życzę więcej szczęścia następnym razem.

witwicky
22.09.15, 11:35
Szafir51, dziękuję za wizytę.
Na rampach z kierunków 09 i 27 na EPKT w zasadzie wystarczy 40-150. Nawet za długi był przy tym miśku. Ale jak chcesz mieć inne ujęcia to niestety 250-300mm i drabinka + marsz po lesie :-)
EPKT jest wyjątkowe jeśli chodzi o spotting. Zbudowali dwie rampy, trzecią dobudowała gmina, na lotnisku nikt nie przegania ludzi z aparatem. Port aktywnie działa na FB i instagramie. Dbają fajnie o kibiców, informują, szybko odpisują.
Wrocław z tego co czytałem to rzeczywiście nie ma jakiegoś fajnego miejsca. Kraków ma ale za to trudniej się do nich dostać. W Warszawie, czytałem, że chłopaki sami sobie górkę usypali. Nie wiem czy to prawda :-)

szafir51
22.09.15, 11:46
No właśnie we Wrocławiu sam kiedyś szukałem miejscówki i nic nie mogłem znaleźć. Dziś przejrzałem fora wrocławski spottersów i nawet profil na twarzoksiążce i lipa - chyba najlepszym miejscem pozostaje moje okno :)

jedna ze ścieżek podejścia wychodzi nad budynkiem, w którym mieszkam. Kilka dni temu wieczorem nieźle się zdziwiłem jak spojrzałem w stronę drzwi balkonowych i zobaczyłem tam wielkie światła zbliżającgo się z dużą prędkością samolotu... nisko przeleciał skubaniec.

Bodzip
22.09.15, 11:46
Dla mnie to jakimś Chińskim językiem piszesz :roll:
EPKT = Eksponowany Punkt Kontrolny Telewizji
= Ekspert Postanowił Kupić Trabanta
= Europejski Punkt Kontaktu Turystów
... hehe :mrgreen:

witwicky
22.09.15, 11:48
Dla mnie to jakimś Chińskim językiem piszesz :roll:
EPKT = Eksponowany Punkt Kontrolny Telewizji
= Ekspert Postanowił Kupić Trabanta
= Europejski Punkt Kontaktu Turystów
... hehe :mrgreen:

@Bodzip, przepraszam EPKT = Lotnisko Katowice :-)

@Szafir51 - najlepsze informacje o lotnisku we Wrocławiu, dzieła zebrane :-) http://lotnictwo.net.pl/5-poszczegolne_lotniska/24-wroclaw_strachowice_epwr_wro/5532-spotting_we_wroclawiu.html

Bodzip
22.09.15, 12:04
Ależ ja się nie gniewam, to ja przepraszam. Po prostu nie miałem pojęcia co te skróty znaczą :roll:

witwicky
22.09.15, 12:07
Ależ ja się nie gniewam, to ja przepraszam. Po prostu nie miałem pojęcia co te skróty znaczą :roll:
Ale próby rozszyfrowania skrótu poszły Ci znakomicie :-) ;-)

szafir51
22.09.15, 12:16
@Szafir51 - najlepsze informacje o lotnisku we Wrocławiu, dzieła zebrane :-) http://lotnictwo.net.pl/5-poszczegolne_lotniska/24-wroclaw_strachowice_epwr_wro/5532-spotting_we_wroclawiu.html
właśnie to czytałem, ale optymizmem nie wieje

ahutta
22.09.15, 12:46
SAle jak chcesz mieć inne ujęcia to niestety 250-300mm i drabinka + marsz po lesie :-)

Drabinkę mam, gdybyś zapomniał. Tylko tak profilaktycznie przypominam ;)

henry1
22.09.15, 12:47
Dziękuję bardzo, milo mi Cię gościć :-)[COLOR=Silver]

Drobiazg, dzięki za gościnność, ale sam wlazłem niepytany do Twojego wątku. :oops::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

waruga
22.09.15, 20:13
Wielki ptak wyladowal w Pyrzowicach... :-) Swietna relacja, brawo.

witwicky
22.09.15, 20:48
Drobiazg, dzięki za gościnność, ale sam wlazłem niepytany do Twojego wątku. :oops::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Czuj się jak u siebie w wątku ;-)

---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post był o 20:47 ----------

Wielki ptak wyladowal w Pyrzowicach... :-) Swietna relacja, brawo.
Dziękuję :-) I to dwa razy pod rząd!

BIKER
22.09.15, 21:41
No Grzesiu gratulacje za zapał i jego efekty.
Świetne foty.:grin:

witwicky
7.12.15, 22:59
Zapuściłem sobie watek bardzo. Wczoraj, dostałem od Mikołaja skarpetki i piękną pogodę rano. Zabrałem kilka orzechów i poszedłem zrobić mikołajkowy prezent wiewiórkom.

GG194 - ggolus... masz orzechy?

163237

GG195 - Jak dasz jednego, to Ci pokażę, gdzie je chowam.

163238

GG196 - Idziesz? Bo tu trzeba wejść na drzewo.

163239

GG197 - Dasz jeszcze?

163240

GG198 - Chrup... chrup... chrup... :-)

163241

GG199 - Helou! Masz tam coś jeszcze w kieszeni? :-)

163243

alnico
7.12.15, 23:00
Fotogeniczna, fajnie pozowała :grin:

henry1
7.12.15, 23:02
Ruda ślicznotka (ślicznotek). :mrgreen:

Bodzip
7.12.15, 23:03
Cudowny rudzielec [emoji1]

rados
7.12.15, 23:11
GG199 - Helou! Masz tam coś jeszcze w kieszeni? :-)

163243

Wygląda jakby miała Ci skoczyć na głowę :grin:

witwicky
7.12.15, 23:18
Wygląda jakby miała Ci skoczyć na głowę :grin:
Tego się bałem bo:

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post był o 22:14 ----------

Ruda ślicznotka (ślicznotek). :mrgreen:
Właśnie... Nie wiadomo co...

---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------

A może Wy lepiej widzicie niż ja. Pewnie też znacie się lepiej...
Czy ja dobrze widzę tam..
Ykhm... Fistaszka? Czyżby to chłopczyk był?

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:17 ----------

Cudowny rudzielec [emoji1]
Tak naprawdę, to było ich dwie sztuki :-)

mareksopl
8.12.15, 00:28
Gg199 chyba najważniejsze. Te plamy słońca i kontra są jak na zawołanie. Pewnie dużo zumu możnego musiałeś stosować.

robtor
8.12.15, 02:23
199 Super, fajnie wyszła :)

witwicky
8.12.15, 10:12
Gg199 chyba najważniejsze. Te plamy słońca i kontra są jak na zawołanie. Pewnie dużo zumu możnego musiałeś stosować.
Przewlokły mnie po całym parku. A tak btw to 199 robiłem na ogniskowej 102 mm, czyli była bardzo blisko :-)

---------- Post dodany o 09:12 ---------- Poprzedni post był o 09:11 ----------

199 Super, fajnie wyszła :)
Dzięki :-) Jak wyczaiła, ze jestem dostawcą orzechów i nic jej nie grozi to już była bardzo przyjacielska :-)

witia
8.12.15, 10:17
No i z "TEGO" wyszedł świetny reportażyk :)
Świetne fotki i ... tytuły.
Pozdrawiam.

Bodzip
8.12.15, 10:31
Przewlokły mnie po całym parku. A tak btw to 199 robiłem na ogniskowej 102 mm, czyli była bardzo blisko :-)

Faktem jest, że nie mogłeś być bliżej :mrgreen:
moj wiewior (http://46.149.221.143/owncloud/index.php/apps/files_sharing/ajax/publicpreview.php?x=1348&y=790&a=true&file=PB141976bp.jpg&t=2b75e0d47a4afd6aeeabab8a31133035&scalingup=0)

witwicky
8.12.15, 15:23
No i z "TEGO" wyszedł świetny reportażyk :)
Świetne fotki i ... tytuły.
Pozdrawiam.
Dzięki, była fajna pogoda, modeli chciały współpracować, miałem wolny czas, czego chcieć więcej?

---------- Post dodany o 14:23 ---------- Poprzedni post był o 14:21 ----------

Faktem jest, że nie mogłeś być bliżej :mrgreen:
moj wiewior (http://46.149.221.143/owncloud/index.php/apps/files_sharing/ajax/publicpreview.php?x=1348&y=790&a=true&file=PB141976bp.jpg&t=2b75e0d47a4afd6aeeabab8a31133035&scalingup=0)
Rozumiem, że przed tak bliskim kontaktem poprosiłeś wewurkę by pokazała ważne badana lekarskie i listę wykonanych szczepień? :-) :-) :-)
Mi tak blisko jeszcze w życiu nie podeszły, choć już na nogawki się próbowały wspinać :-)

Bodzip
8.12.15, 15:54
Rozumiem, że przed tak bliskim kontaktem poprosiłeś wewurkę by pokazała ważne badana lekarskie i listę wykonanych szczepień? :-) :-) :-)
Mi tak blisko jeszcze w życiu nie podeszły, choć już na nogawki się próbowały wspinać :-)
Gorlickie rudzielce są tak oswojone, że same przychodzą. Wystarczy, gdy dzieci postukają orzeszkiem o orzeszek, a już dwie, trzy są i żebrzą :)

witwicky
8.12.15, 16:00
Gorlickie rudzielce są tak oswojone, że same przychodzą. Wystarczy, gdy dzieci postukają orzeszkiem o orzeszek, a już dwie, trzy są i żebrzą :)
Fajnie, muszę kiedyś do Ciebie na wewurki przyjechać :-) U nas w parku są lekko zestresowane bo psy je gonią...

ahutta
8.12.15, 17:05
Fajnie, muszę kiedyś do Ciebie na wewurki przyjechać :-) U nas w parku są lekko zestresowane bo psy je gonią...

Już sobie wyobraziłem jak stukasz orzeszkiem o orzeszek.

witwicky
8.12.15, 17:21
Jak z Bodzipem stukamy orzeszkami...

Muminek
8.12.15, 18:37
Urocza modelka lub model:grin:, te rude trzeba szczególnie pielęgnować, mamy ich niestety coraz mniej.
Pozdrawiam

witwicky
8.12.15, 18:51
Urocza modelka lub model:grin:, te rude trzeba szczególnie pielęgnować, mamy ich niestety coraz mniej.
Pozdrawiam
Racja, te które widać, mają wszystkie krótkie kitki, więc wdaje mi się że są to roczniaki albo dwulatki. Dawno nie widziałem starszej a coraz częściej widuję czarne.

henry1
8.12.15, 20:21

I Śląski duch się objawił. :shock::mrgreen:
Witamy po "urlopie". :mrgreen:

witwicky
8.12.15, 20:38
Po śląsku duch = bebok :-)

kolba
8.12.15, 23:18
Wiewiórka śliczna. Ostatnie fota najlepsza.

ahutta
8.12.15, 23:44

Nie ma czegoś takiego jak urlop. Przynajmniej na razie.

apz
8.12.15, 23:47
Fajna wiewiórcza seria!
Fajny pomysł na fotę: GG197 - Dasz jeszcze?

gulasz
16.12.15, 00:02
wiewióry cudne !! :)
też ostatnio jedną goniłam w Lublinie - ale orzechów nie miałam to i spierniczała przede mną ;) i pozować nie chciała ( a i robić czym też za bardzo nie było bo najdłuższe w torbie to 45 była ;) )

ahutta
16.12.15, 01:10
też ostatnio jedną goniłam w Lublinie

Po drzewach?

yac
16.12.15, 01:41
Rude świetne, a ostatnia najfajniej zapozowała:wink:

gulasz
16.12.15, 02:31
Po drzewach?
no a po czym niby innym ? :roll:

witwicky
16.12.15, 07:22
też ostatnio jedną goniłam w Lublinie - ale orzechów nie miałam to i spierniczała przede mną ;) i pozować nie chciała ( a i robić czym też za bardzo nie było bo najdłuższe w torbie to 45 była ;) )
Się cieszę :-) Jakbyś zainwestowała w woreczek orzechów, to i 45 byłoby za długie a i nie goniłabyś a przechadzała :-P ;-)

---------- Post dodany o 06:22 ---------- Poprzedni post był o 06:21 ----------

Rude świetne, a ostatnia najfajniej zapozowała:wink:
Dziękuję :-)

lisiajamka1
16.12.15, 08:59
Rude wdzięczą się do Ciebie :grin:
Fajne zdjęcia.

witwicky
16.12.15, 16:55
Rude wdzięczą się do Ciebie :grin:
Fajne zdjęcia.
Dziękuję :-) Aczkolwiek na GG199 nie mam pewności czy to dziewczynka czy chłopczyk i targają mną pewne obawy ;-) :-)

apz
16.12.15, 17:24
Dziękuję :-) Aczkolwiek na GG199 nie mam pewności czy to dziewczynka czy chłopczyk i targają mną pewne obawy ;-) :-) Trwale oznakuj i na przedwiośniu wypatruj, jak nie wychodzi to dziewczynka....

witwicky
16.12.15, 17:28
Trwale oznakuj i na przedwiośniu wypatruj, jak nie wychodzi to dziewczynka....
Czy dobrze rozumiem, że dziewczynka zostaje bo się wiosna rozmnożyła i z małymi w domu siedzi?

apz
16.12.15, 17:45
Czy dobrze rozumiem, że dziewczynka zostaje bo się wiosna rozmnożyła i z małymi w domu siedzi? Rozmnaża sie 2-razy w roku, ale musi odkarmić, więc siedzi... Nie wiem jak u nich z bocianami...

CzaRmaX
16.12.15, 23:47
Teraz czas na rude w samochodzie, chociaż blondi też mogą być ;) :)

witwicky
11.03.16, 15:30
Z apz-tem w jego wątku się nie dogadam :-)

GG200 - Andrzej! Chodziło mi o ten widok :-) Z Ponte Vecchio na Ponte Santa Trinita, między przęsłami widać jeszcze kawałki Ponte alla Carriara.

169103

Się ostatnio Italii pokazało na forum więcej. I apz wrzuca z szuflady i Yac pokazuje Toscanę... fajnie, lubię oglądać te miejsca. Miałem zakładać wątek z wycieczką po Włoszech, na razie tylko z szuflandii wyciągnę kilka fotek. Przeważnie pokazywana jest północ Włoch, zdjęcia z Alp, potem Florencji, Bolonii czasem ze Sieny. Rzadko jednak można zobaczyć coś innego. Fakt Italia to kraj w którym można wykończyć kilka kart pamięci w malutkiej miejscowości :-)

Robimy próbną wrzutkę z kilku nietuzinkowych miejsc. Zdjęcia zrobione od 2008 do 2011 roku Olkiem E520 z kitowym 14-42. Zobaczymy jak się przyjmą a potem zastanowimy się czy robić watek czy nie :-) Podróżowałem wtedy z rodziną sporo po tym kraju.

GG201 - Sycylia - Etna - nie miałem przyjemności oglądać z samego szczytu widoków. Jak tam często bywa, chmury umożliwiały oglądanie kamieni w zasięgu 10m.

169102

GG202 - Punkt must see - Domek zalany lawą. Każda wycieczka koło niego się zatrzymuje.

169101

GG203 - Też na południu Włoch ale wycieczka na północ. Wulkan Stromboli. Wyspa należąca do archipelagu wysp Liparyjskich. Ciągle bulgocze groźnie choć wielkich szkód nie czyni.

169106

GG204 - Wystarczy poczekać kilkanaście minut na kolejną mniejszą lub większą erupcję. Widok po zmroku jest rewelacyjny ale trudno ze statywu zrobić zdjęcia na kołyszącej się motorówce :-)

169107

GG205 - Kolejna wyspa archipelagu to Panarea - ulubiona wyspa księżnej Diany. Szkoda że nie potrafię na zdjęciach oddać piękna tego miejsca oraz upału w lipcowe południe :-)

169104

GG206 - Skoczek przy kolejnej, malutkie wysepce. Często przy tych wyspach biją gorące źródła które odpowiedzialne są za kolor wody oraz brązowe zabarwienie brzegu.

169105

GG207 - Z wściekle gorącej Sycylii wracamy na chwilkę do Toskanii. Mój number łan w tej okolicy. San Gimignano. Senne miasteczko z charakterystycznymi wieżami. Miasto zwane jest powszechnie jako Manhattan di Medioevo czyli średniowieczny Manhatan. Jak na zabudowę małego państwa- miasteczka włoskiego to wieże są wyjątkowo okazałe. Trzeba pamiętać, że Włochy jeszcze nieco 150 lat temu nie były republiką a miasta-państwa walczyły ze sobą zaciekle. Stąd infrastruktura tego miasta. Włącznie z murami obronnymi.

169110

GG208 - Kawałek zabudowy po wyjściu z piazza del duomo.

169109

GG209 - Miasto mocno wypoczynkowe, coś jak nasz Ciechocinek :-) Montecatini Terme. Miasto turystyczne z termami. Miejsce na wspaniały wypoczynek w upalne popołudnia.

169108

Lolita
11.03.16, 15:36
Dzięki Grzesiu za tę słoneczną wrzutę. Jak lekarstwo na te ponure dni :)

apz
11.03.16, 15:44
Aż tak daleko nie mam, mam za to fragmenty - stopień wodny i łódki pod tym mostem....

witwicky
11.03.16, 17:05
Dzięki Grzesiu za tę słoneczną wrzutę. Jak lekarstwo na te ponure dni :)
Alez prosze uprzejmie :-)

---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 16:04 ----------

Aż tak daleko nie mam, mam za to fragmenty - stopień wodny i łódki pod tym mostem....
Ale za to już wiesz o co mi chodziło :-) ten kierunek jest często zaniedbywany :-) Za to chętnie zobaczę u Ciebie stopien wodny :-)
Jeden obraz więcej niz tysiąc słów :-)

waruga
11.03.16, 17:15
Grzesiu fajna sloneczna wrzuta z "Buta" :-)

Bodzip
11.03.16, 17:57
Grześku, dlaczego ta szuflada była do tej pory zamknięta hmmm ?? :shock:
... chcesz minusa ? :mrgreen:

tropic
11.03.16, 18:17
Siem podpiszem pod kolegom...:mrgreen:... chcesz minusa ?

Lolita
11.03.16, 18:34
Co Wy z tymi minusami :shock: Ja Grzesiowi daję tylko plusy albo brudzia :mrgreen:

witwicky
11.03.16, 18:35

Siem podpiszem pod kolegom...:mrgreen:... chcesz minusa ?

Anche Io non so perche... /Nawet ja sam nie wiem dlaczego/ ;-) Dajcie po minusie, wg. zasad matematyki będzie + ;-) :-)

Bodzip
11.03.16, 18:48
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty ggolus

wg PIS - co mi zrobicie ? :mrgreen:

witwicky
11.03.16, 18:52
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty ggolus

wg PIS - co mi zrobicie ? :mrgreen:
Obiecanki macanki a gupiemu.... ;-)

---------- Post dodany o 17:52 ---------- Poprzedni post był o 17:51 ----------

Grzesiu fajna sloneczna wrzuta z "Buta" :-)
Tak tez zostałem przez Tropcia i Bodzipa potraktowany ;-) :-)

---------- Post dodany o 17:52 ---------- Poprzedni post był o 17:52 ----------

Co Wy z tymi minusami :shock: Ja Grzesiowi daję tylko plusy albo brudzia :mrgreen:
Wolę brudzia, kilka brudziów ;-)

Lolita
11.03.16, 18:55
Wolę brudzia, kilka brudziów ;-)Z tym zdecydowanie łatwiej niż z plusami ;)

Bodzip
11.03.16, 19:16
Wolę brudzia, kilka brudziów ;-)
Piątunio - dossałem się do Glenmorangie :-P

Koriolan
11.03.16, 19:18
I dziwisz się że tracisz wzrok..

tropic
11.03.16, 19:22
GG 201 mi się bardzo...:grin:

Bodzip
11.03.16, 19:48
+ będzie w wątku Nowozelandzkim :mrgreen:

witia
11.03.16, 20:00
Fajowe foto.
Ta z "damą z pieskiem" GIT :)
Pozdrawiam.

Muminek
11.03.16, 20:17
Robimy próbną wrzutkę z kilku nietuzinkowych miejsc. Zdjęcia zrobione od 2008 do 2011 roku Olkiem E520 z kitowym 14-42. Zobaczymy jak się przyjmą a potem zastanowimy się czy robić watek czy nie :-)...
Mnie specjalnie nie musisz zachęcać do oglądania swoich zdjęć:-P, zawsze z przyjemnością sobie pooglądam. Ostatnia seria oczywiście kapitalna, tzn. próbna wrzutka udana:grin:.
Wiele z tych miejsc miałem okazję odwiedzić i pewnie jak większość odwiedzających ten kraj, lubię do nich wracać. A teraz pozostało cierpliwie czekać, aż zdecydujesz, czy wątek powstanie:wink:.
Pozdrawiam

witwicky
11.03.16, 20:29
Fajowe foto.
Ta z "damą z pieskiem" GIT :)
Pozdrawiam.

Aj, szukałem damy z pieskiem. Już mam GG207 jest w pd :) Tyłem (do odbiorców) maszerującą damę focilem :) a pani z psiakiem wpadła przy okazji :)

---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 19:22 ----------

Mnie specjalnie nie musisz zachęcać do oglądania swoich zdjęć:-P, zawsze z przyjemnością sobie pooglądam. Ostatnia seria oczywiście kapitalna, tzn. próbna wrzutka udana:grin:.
Wiele z tych miejsc miałem okazję odwiedzić i pewnie jak większość odwiedzających ten kraj, lubię do nich wracać. A teraz pozostało cierpliwie czekać, aż zdecydujesz, czy wątek powstanie:wink:.
Pozdrawiam

Buonvenuti a bordo [emoji3]

---------- Post dodany o 19:24 ---------- Poprzedni post był o 19:23 ----------

+ będzie w wątku Nowozelandzkim :mrgreen:

Też mu rypnę z grubej rury, a co! Tylko poczekać musi :)

---------- Post dodany o 19:29 ---------- Poprzedni post był o 19:24 ----------

Sorki Bodzip :)
Dwóch pijaków trzyma w ręce denaturat i zastanawiają sie czy wypić. Jeden mówi:
- podobno od tego się ślepnie...
- w sumie to już chyba wszystko widzieliśmy, co?

Bodzip
11.03.16, 20:37
Sorki Bodzip :)
Dwóch pijaków trzyma w ręce denaturat i zastanawiają sie czy wypić. Jeden mówi:
- podobno od tego się ślepnie...
- w sumie to już chyba wszystko widzieliśmy, co?
Spoko :)
Laaaata temu, w okresie gdy jeszcze pchałem wózek z wrzaskunem w środku - idziemy z Marysią przez park. Z krzaków wyłazi pijaczek i lekko chwiejnie podchodząc pyta:
- eee k...wa, widzieliście tu zebrę ?
my oczy w słup, patrzę, a gość flaszkę z denaturatem trzyma :roll:

koronax
12.03.16, 00:55
Fajne fotki. Byłem kilka lat temu we Włoszech.Też z e520 i kitem :mrgreen:
Castel Gandolfo odwiedziłem . A i w Neapolu byłem. Strasznie głośne miasto. Masakra.
Zdjęcia ładne. A i może jeszcze Toskanię kiedyś odwiedzę. :)

Koriolan
12.03.16, 02:28
właśnie obalilismy z przyjacielem flaszkę 10 letniego Porto i czujemy sie ten tego wstawieni.. a pretekstem była reanimacja jego laptopa:)

witwicky
12.03.16, 07:49
Fajne fotki. Byłem kilka lat temu we Włoszech.Też z e520 i kitem :mrgreen:
Castel Gandolfo odwiedziłem . A i w Neapolu byłem. Strasznie głośne miasto. Masakra.
Zdjęcia ładne. A i może jeszcze Toskanię kiedyś odwiedzę. :)

Neapol bardzo głośny, brudny a i po ryju nie trudno dostać :) CG nie miałem przyjemności obejrzeć ale Toscanę warto obejrzeć. Mnóstwo urokliwych miejsc.
Marzy mi się trafić w termin w Sienie, na wyścig Palio. Raz nam sie prawie udało tyle ze za późno przyjechaliśmy i w centrum było tyle luda, ze palca sie nie dało wepchnąć :)

No i mamy w planie na przyszły rok Cinque Terre. Zobaczymy jak będzie bo we Włoszech ostatnio zrobiło sie bardzo drogo.

---------- Post dodany o 06:49 ---------- Poprzedni post był o 06:48 ----------

właśnie obalilismy z przyjacielem flaszkę 10 letniego Porto i czujemy sie ten tego wstawieni.. a pretekstem była reanimacja jego laptopa:)

Operacja sie udała? Czy kroplówka za szybko wyszła?

Koriolan
12.03.16, 09:43
Od zyskaliśmy pod linuxem jakieś pliki z dysku, wymienilismy dysk na SSD i postawiliśmy system od nowa. To chyba należała nam się flaszka? Jedyny błąd to nie zrobiliśmy dismount dysku USB pod Linuchen i potem był pewien kłopot - ale już opanowany

apz
12.03.16, 09:51
...
No i mamy w planie na przyszły rok Cinque Terre. Zobaczymy jak będzie bo we Włoszech ostatnio zrobiło sie bardzo drogo.

...

Niezwykle fotogeniczna okolica, chyba będziesz musiał sie do tej pory faktycznie zakolegować z dronem....

witwicky
12.03.16, 11:08
Niezwykle fotogeniczna okolica, chyba będziesz musiał sie do tej pory faktycznie zakolegować z dronem....
Bardzo fotogeniczna. Na razie mam dalej podstawowe problemy z kompletowaniem sprzętu ale już w końcu jesienią się to zmieni. Porządny dron jest planach tyle, ze dość odległych... :(

ahutta
12.03.16, 13:38
Mój młody dostał pod choinkę taką zabawkę. Nawet z kamerą. Jedyny problem to 15 min w powietrzu od pełnego naładowania akumulatorów. Trochę kicha, bo targać to parę km, polatać parę min i koniec zabawy. No, ale prezent był :P

yac
12.03.16, 19:22
Toskania jest popularnym celem wyjazdów stąd pewnie zarówno Twoje jak i Apz`ta zdjęcia z tej krainy przyjemnie się ogląda. Tak jak wspomniałeś ja również w swoim wątku przedstawiam obecnie toskańskie obrazki. Natomiast na południu mnie nie było więc tym chętniej obejrzę coś jeszcze.

gulasz
13.03.16, 02:32
oj fajnie wrócić do słonecznej Italii - choć nie ukrywam większą miłością zapałałam do Hiszpanii
niemniej jednak - chętnie oglądnę miejsca przez Ciebie pokazywane

mi było dane zobaczyć póki co tylko 3 tamtejsze miasta (Bolonię, Florencję i Mediolan :) )
sama też zapewne jeszcze wrócę do zdjęć włoskich - ale zanim to nastąpi podelektuję się Twoimi zdjęciami :)

witwicky
4.04.16, 15:06
Dobrą radę dał Krakman by się ruszyć. Ruszyłem się zanim dał radę ;-) :-)

Młody zaczął po rocznej przerwie haratać w gałę w nowej drużynie, to sobie mogłem pokibicować nieco a i zdjęcia popełnić. Niedzielny poranek na boisku.

GG210 - Wejście na ostro.

170592

GG211 - Piłkogłowy :-)

170593

waruga
4.04.16, 15:10
Z kiepy... fajne :-)

apz
4.04.16, 16:54
Dobrą radę dał Krakman by się ruszyć. Ruszyłem się zanim dał radę ;-) :-)

Młody zaczął po rocznej przerwie haratać w gałę w nowej drużynie, to sobie mogłem pokibicować nieco a i zdjęcia popełnić. Niedzielny poranek na boisku.

GG210 - Wejście na ostro.

GG211 - Piłkogłowy :-)

Korzystaj częściej , polecam, sam praktykuję...

witwicky
3.05.16, 15:55
Oj, zakurzyło mi się w wątku, trzeba wiosenne porządki porobić... Poniżej moje, radzionkowskie pole przed domem. Na to pole regularnie ahutta przychodzi z Bytomia odsikać Reksa ;-) :-)

GG212 - Sezon na zdjęcia wiosenno-rzepakowe uważam za otwarty ;-)

173491

Saboor
3.05.16, 16:39
Oj, zakurzyło mi się w wątku, trzeba wiosenne porządki porobić... Poniżej moje, radzionkowskie pole przed domem. Na to pole regularnie ahutta przychodzi z Bytomia odsikać Reksa ;-) :-)

Zaliż, pole Reksem szczane! :mrgreen:

kolba
3.05.16, 18:11
To dlatego ten rzepak tak rośnie.

lisiajamka1
3.05.16, 18:33

173491
Piękne otwarcie :)

witwicky
3.05.16, 19:52
Zaliż, pole Reksem szczane! :mrgreen:
Będzie szczaw rósł ;-)

---------- Post dodany o 19:51 ---------- Poprzedni post był o 19:50 ----------

To dlatego ten rzepak tak rośnie.
Dzięki Reksowi, bo ahutta to lepiej niech nie podlewa ;-)

---------- Post dodany o 19:52 ---------- Poprzedni post był o 19:51 ----------

Piękne otwarcie :)
Dziękuję, starałem się. Musiałem nawet wyjść na chwilę na pole :-)

Bodzip
3.05.16, 20:06
Dziękuję, starałem się. Musiałem nawet wyjść na chwilę na pole :-)
Dobrze, że nie na dwór :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ahutta
3.05.16, 20:22
Dobrze, że nie na dwór :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wyszedł na dwór, żeby dojść na pole

witwicky
1.07.16, 12:40
Bardzo dawno temu, chyba nawet jakieś dwa tygodnie temu pojechaliśmy w Bieszczady ukurzyć, ubłocić i przewietrzyć swoje auta. Doroczny camp był bardzo fajną zabawą. Dzięki uprzejmości L.P. mogliśmy samochodami przejechać przez mnóstwo ciekawych miejsc.

Jedna wrzutka, bo co Was będę zanudzał brudnymi autami.

GG213 - Okolice Baligrodu. Niestety nie wiem jakie górki przejechaliśy bo zajęty byłem jednocześnie kilkoma rzeczami. Min. nieletnim synem z roadbookiem :-)

177492

GG214 - Okolice Baligrodu cd.

177493

GG215 - Sierżant Willy :-)

177494

GG216 - Dynamiczne oglądanie statycznego bardzo mocnego (ponad 700 HP) samochodu.

177495

GG217 - Urządzenia do produkcji węgla drzewnego. Niedziela - odpoczynek.

177496

GG218 - Pan Produkowacz węgla drzewnego i jego obejście.

177497

G219 - Ził - teoretycznie nie powinien już żyć. W leśnych zakamarkach przeżywa swój czwarty żywot. Pomimo obecności w jego obejściu zupełnie nowych maszyn, ten dziadek jest tam niezbędny.

177498

edorka
1.07.16, 13:16
Śmiem podejrzewać, że tam gdzie Ził daje radę nic innego się nie nadaje...:wink:
a ten wątek włoski to gdzie?

Bodzip
1.07.16, 13:22
O ja pierniczę - to pierwsze zdjęcie na debeściarskie światło. Mucha nie siada :)

waruga
1.07.16, 14:51
Nie ma jak miejsca gdzie diabel mowi dobranoc :mrgreen:

lisiajamka1
1.07.16, 14:58
Wrzutek więcej, Bieszczady i zakurzone auta pasują do siebie. Ził - rewelacja :)

witwicky
1.07.16, 15:15
Śmiem podejrzewać, że tam gdzie Ził daje radę nic innego się nie nadaje...:wink:
No nie do końca, jeździliśmy tam samochodami przebudowanymi i fabrycznymi jak wieczorem low-ridery po mieście :-) Jechać się da ale już z takim obciążeniem jakie może zabrać Ził to już gorzej :-)

a ten wątek włoski to gdzie?
Gli italiani non vogliono accettare la pubblicazione di foto (włosi nie chcą się zgodzić na publikację zdjęć) :-) :-)
Gli italiani non vogliono accettare la pubblicazione di foto

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post był o 15:13 ----------

O ja pierniczę - to pierwsze zdjęcie na debeściarskie światło. Mucha nie siada :)
Się cieszę :-) W zasadzie dopiero w drugim dniu, po deszczu, zaczęło coś rysować się na niebie i dopisywać światło.

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post był o 15:14 ----------

Nie ma jak miejsca gdzie diabel mowi dobranoc :mrgreen:
Potężne silniki zaryczały i dziobioł miał problemy ze snem :-)

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post był o 15:15 ----------

Wrzutek więcej, Bieszczady i zakurzone auta pasują do siebie. Ził - rewelacja :)
Coś znajdę. Chcesz wnętrze Ziła? :-)

edorka
1.07.16, 15:17
No nie do końca, jeździliśmy tam samochodami przebudowanymi i fabrycznymi jak wieczorem low-ridery po mieście :-) Jechać się da ale już z takim obciążeniem jakie może zabrać Ził to już gorzej :-)

no właśnie to miałam na myśli :-)

---------- Post dodany o 15:17 ---------- Poprzedni post był o 15:16 ----------

Coś znajdę. Chcesz wnętrze Ziła? :-)
ja chcę!

witwicky
1.07.16, 15:41
To jadziem :-)
Impreza 4 dni, ponad 150 aut, prawie 600 osób. Podzieleni byliśmy na grupy bo korek byłby do samego Rzeszowa :-)
Muszę poszukać zdjęcia, bo jeden z samochodów byl dość intensywnie oklejony logiem Oly ale jakoś z właścicielem auta nie udało się nam spotkać. Tylko mijaliśmy się. Zastanawiałem się nawet czy nie ktoś z forum.
Dla eDorki:
GG220 - Costa del Solina - z mini portu zdjęcie.

177506

GG221 - Costa del Solina z zapory zdjęcie.

177507

GG222 - Dla amatora dzikich widoków Bodzipa - dzikie auta w dzikim krajobrazie :-)

177510

GG223 - Dziki piknik - mój syn (plecami do nas) i kolega z pracy (przodem do nas byście nie pomylili kto jest kto :-) ).

177509

GG224 - Przerwa na sweet focię :-) Się po tych górach natyraliśmy... aż nas łapy od kierownicy bolały :-)

177508

GG225 - Czekamy bo tu jednak pracują.

177511

GG226 - Waruga, zobacz jaki fajny sierżant :-)

177512

GG227 - Ził był moja muzą na tym campie :-) Wnętrze dla lisiajamka1 :-)

177515

GG228 - Widok z okna hotelu. Konie wprawdzie w symbiozie z baranami ale spod dachu (szukając cienia) dla kudłatych braci były bezwzględne.

177513

GG229 - Z tego, z młodym bgolusem mieliśmy ubaw. Barany, szybciutko skubały trawę a potem truchcikiem do cienia. W ciągu dnia cień się przesuwał, barany też :-)

177514

petreq
1.07.16, 15:48
To jadziem :-) (...)
Jadziem, jadziem... bez trzymanki. :mrgreen:

Bodzip
1.07.16, 15:52
GG221 to chyba wszyscy mają :-P
A takim Ził-em to za młodu jeździłem, a za bardzo młodu mnie wożono. Rzepedź. Jak ojciec budował tam zakłady drzewne to ruskie dostarczali nawet takie traktory na korbę uruchamiane.
A najlepszy był spychacz, który wygarnął z wykopu tak na oko 50 granatników moździerzowych :mrgreen: Ruski porządny spychacz. Operator uciekł, a pociski robiły blum blum blum o lemiesz :shock:

edorka
1.07.16, 15:57
Solina jest na mojej liście marzeń do spełnienia, Twoje zdjęcia tylko potwierdzają słuszność decyzji :-)
a wnętrze Ziła cudowne, chętnie bym się takim przejechała :-)

lisiajamka1
1.07.16, 15:57
Ooooo wnętrze super! Wszystko na swoim miejscu...odjazdowa jazda musi być takim sprzętem :grin:

witwicky
1.07.16, 16:12
Jadziem, jadziem... bez trzymanki. :mrgreen:
Pasami spięci ale wyluzowani! :-)

---------- Post dodany o 16:12 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------

Solina jest na mojej liście marzeń do spełnienia, Twoje zdjęcia tylko potwierdzają słuszność decyzji :-)
a wnętrze Ziła cudowne, chętnie bym się takim przejechała :-)
Ja też zawsze chciałem tam skoczyć. Nigdy na dłużej nie zabawiłem. No przepraszam, a czy weekend w Arłamowie się liczy? Jeśli tak to byłem w bieszczadach już wcześniej ;-) :-)
Ził na focie fajny ale zapach... tam w środku mu wszystko chlupotało, chybotało się i pokwikiwało. Najlepsze są zbiorniki wyrównawcze z baniek. The best jest ten do chłodnicy. Zamiast lampy :-)

witwicky
1.07.16, 16:14
Dla porównania wnętrze współczesnego samochodu. Tu dopiero jest jazda! Nie mam zdjęć ani filmów bo jeśli prowadzisz to nie masz ani jednej kończyny wolnej jak siedzisz jako pasażer, to wkładasz dłonie pod zadek by sobie swoimi witkami krzywdy nie zrobić. :-)

GG230

177516

petreq
1.07.16, 16:21
Dla porównania wnętrze współczesnego samochodu. (...)
Wielkiej różnicy to ja nie widzę... :-P

witwicky
16.07.16, 22:30
czekając na spektakl (vide Mglisty Śląsk) popełniłem kilka zapisów na matrycy. Deszczowo było i zimno. Zainspirowany albumami "Tokio Nobody" Masataka Nakano i "Crowded Places" Franka Machalowskiego poczyniłem starania, by złapac się za bary w śląskich warunkach.
Prałbym się po pysku za to, ze nie sprawdziłem ustawienia w aparacie. Wszystko dłubałem w jpg LN...

GG231

178339

GG232

178340

GG233

178341

GG234 - Muszę do Bikera na korki pójść :-)

178342

GG235

178343

GG236

178344

GG237 - Zegar starego dworca PKP w Katowicach. Aż żal bierze, ze taki budynek niszczeje....

178345

Krakman
16.07.16, 22:46
Pierz się pierz.... należy się. Jak psu buda, czy chłopu spanie... :roll:

gulasz
16.07.16, 22:54
Ci powiem Panie kolego że podobają mi się te poczynania :)

najbardziej chyba GG233 GG234
ale i GG235 się podoba :)

fret
16.07.16, 23:05
Wszystkie fajne i jednocześnie kazde zostawia pewien niedosyt/wrażenie, że można z tej fotki wyciągnąć więcej.Brnąc głebiej w moje bardzo subiektywne odczucia, to chyba odważniej/ciaśniej bym kadrował. Często jasne plamy (niebo/budynek) odwracają uwagę od tego, co najfajniejsze.

witwicky
16.07.16, 23:06
Ci powiem Panie kolego że podobają mi się te poczynania :)

najbardziej chyba GG233 GG234
ale i GG235 się podoba :)
Dziękuje kol gulaszówno :-) Będę zatem doskonalił warsztat :-)

apz
16.07.16, 23:08
Dziękuje kol gulaszówno :-) Będę zatem doskonalił warsztat :-)

Idziesz śladami maćkanr1, tu maziaje, tam maziaje, nie możesz podnieśc iso i skrócić migawki trochę?

witwicky
16.07.16, 23:11
Wszystkie fajne i jednocześnie kazde zostawia pewien niedosyt/wrażenie, że można z tej fotki wyciągnąć więcej.Brnąc głebiej w moje bardzo subiektywne odczucia, to chyba odważniej/ciaśniej bym kadrował. Często jasne plamy (niebo/budynek) odwracają uwagę od tego, co najfajniejsze.
Co do kadrowania to nie mam pewności. Chicałem trochę powietrza zostawić. Jak chcesz to wrzuc tak jakbyś to widział. Moze za dużo luzu zostawiam.
Co do obróbki to nie wiedzieć czemu puszkę miałem na jpg LN ustawioną. Nie chciałem jpg-ów więcej gnieść. Z RAW-a pewnie więcej by wydoił... :-)

---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------

Idziesz śladami maćkanr1, tu maziaje, tam maziaje, nie możesz podnieśc iso i skrócić migawki trochę?
ISO było na LOW + ND4 i ND8. Chodziło mi o ty by wyciągnąć max czas. I tak było 1" - 3"

apz
16.07.16, 23:13
Co do kadrowania to nie mam pewności. Chicałem trochę powietrza zostawić. Jak chcesz to wrzuc tak jakbyś to widział. Moze za dużo luzu zostawiam.
Co do obróbki to nie wiedzieć czemu puszkę miałem na jpg LN ustawioną. Nie chciałem jpg-ów więcej gnieść. Z RAW-a pewnie więcej by wydoił... :-)

---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------

ISO było na LOW + ND4 i ND8. Chodziło mi o ty by wyciągnąć max czas. I tak było 1" - 3"

To wyjdź wieczorem, szczel na długiej przysłonie w mieście nie musisz się aż tak męczyć, żresztą Twoje poszukiwania, Twoja droga...

witwicky
16.07.16, 23:16
O to zdjęcie chodzi https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177495&d=1467369059
Ach, ta edycja...

apz
16.07.16, 23:19
To wyjdź wieczorem, szczel na długiej przysłonie w mieście nie musisz się aż tak męczyć, żresztą Twoje poszukiwania, Twoja droga...

Piszę o miejskich 231-34... Tamto jest OK.

witwicky
16.07.16, 23:20
To miał być post #459:
Nie wiem czy to jest moja droga czy chwilowa fascynacja. Długa ekspozcyja wieczorem jest oczywista. W ciąg dnia już nie. Pokazanie ruchu wydaje się interesujące.
To tak jak w zdjęciu (tu przeczytaj post #459) POkazanie ruszających się ludzi przy wściekle silnym aucie, stojącym na "kołkach" jest nieco przewrotne i zabawne :-)

fret
17.07.16, 00:01
... :-)

Po prostu zrób proste ćwiczenie. Pomyśl co jest na zdjęciu istotne/co chciałeś pokazać i porównaj to z tym na co ucieka wzrok. Np. na zdjęciu tramwajem wzrok ucieka na środkowe okno kamienicy. Nie sądzę, żeby to był temat zdjęcia. Staraj się, żeby widz zwracał uwagę na to co chciałeś pokazać. Kadrowanie nie jest jedynym rozwiązaniem tego problemu. Generalnie wzrok szuka kontrastu (w pewnym uproszczeniu, ale na początek wystarczającym). Jeśli nie znajduje go w miejscach istotnych dla zdjęcia, to... :(

Mirek54
17.07.16, 09:36
Po kiego ta wineta na kazdym??Jaka role ona tu pelni.MZ tylko przeszkadza.

witwicky
18.07.16, 15:52
Po kiego ta wineta na kazdym??Jaka role ona tu pelni.MZ tylko przeszkadza.
Poważnie tak bardzo przeszkadza? Dłubnę bez to sprawdzimy czy lepiej. Mi się tak podobało... ale czy odbiorcom też?

Krakman
18.07.16, 15:56
ja też nie wiem po co ale mi to nie przeszkadza...

witwicky
18.07.16, 17:16
ja też nie wiem po co ale mi to nie przeszkadza...
Ale jesteś już trzecim autorytetem po apz-cie i Mirku (w kolejności alfabetycznej) który mi mówi, ze drogę mam wyznaczyć sobie inną :-)

Krakman
18.07.16, 17:36
Ale jesteś już trzecim autorytetem po apz-cie i Mirku (w kolejności alfabetycznej) który mi mówi, ze drogę mam wyznaczyć sobie inną :-)
Ale broń Cię Panie Boże.... :shock: Że zacycuję Budkę Suflera: "Ty swoją drogę znasz (masz?)" Go away wo Sie wollen пожалуйста ... :mrgreen:
jest OK, super ... Ja nic nie pisałem!!:roll:

---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post był o 17:35 ----------

Ruskie bukwy nie weszły... Miało być na końcu proszę bardzo w języki naszych...braci

witwicky
18.07.16, 19:05
Ale broń Cię Panie Boże.... :shock: Że zacycuję Budkę Suflera: "Ty swoją drogę znasz (masz?)" Go away wo Sie wollen пожалуйста ... :mrgreen:
jest OK, super ... Ja nic nie pisałem!!:roll:

---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post był o 17:35 ----------

Ruskie bukwy nie weszły... Miało być na końcu proszę bardzo w języki naszych...braci
Ale że co? Że nie jesteś autorytet? :)

apz
18.07.16, 19:24
Ale że co? Że nie jesteś autorytet? :)

Zrobił jakiś taki ugodowy ostatnio, wyraźnie trzeba sprawić by przejrzał na oczy... może Ostrawa?

henry1
18.07.16, 19:37

Skorzystaj z GPS'u on Ciebie skieruje na "dobrą" drogę. :mrgreen:

kowal73
18.07.16, 19:47
Mnie się podobają mazaje i wineta mi nieprzeszkadza, widać autor tak chciał, a może jako, że rozgorzała dyskusja nad pracami należy napisać artysta :)

Mirek54
18.07.16, 20:56
Ja nie napisalem,ze mi przeszkadza.Spytalem po kiego ona tam.Odpowiedziales,ze Ci sie tak podoba.A ja z gustami nie dyskutuje.
Obrazem to Ty masz widza przekonac a nie siebie-pamietaj

witwicky
27.09.16, 22:23
Stoję przed poważnym dylematem. Sprzedać aparat w diabły czy jeszcze coś próbować. Vena mnie opuściła zupełnie i wrócić nie ma zamiaru. Może wysłać trzeba aparat na urlop. Bo babole sadze niem okrutne :-) Może choć trochę narracją nadrobię :-)

Rzućcie proszę okiem i co Wy na to? Czy podoba się Wam taka obróbka?

Zdjęcia z Dni Nato. W zasadzie na tym pokazie chciałem być najbardziej. Frecce Tricolori. Samoloty to Aeromacchi MB-339.

GG238 - Nadciągają. Na początku pokazu maszynom towarzyszy, odtwarzany hymn włoski. "Fratelli d'Italia..."

182870

GG239 - Solista

182871

GG240 - Grupowo bez solisty. W tle muzyka :-) : "Stringiamci a coorte, siam pronti alla morte, siam pronti alla morte, l'Italia chiama."

182872

GG241 - Solista wyskakuje "znikąd". Tu już kończy się hymn (cały, wszystkie zwrotki) i zaczyna się odtwarzać Andrea Bocelli :-)

182873

GG242 Końcowy przelot. Wielkie tadaaaammm... i Bocelli kończy swoje "Time to say goodbye" :-)

182874

edorka
28.09.16, 07:52
Bo babole sadze niem okrutne
Popatrz na moje "zdjęcia" i nie gadaj gupot :-)