Zobacz pełną wersję : Canon eos 6d - czy warto.
W tej chwili posiadam Olympusa E3 ale chciałbym się przesiąść na pełną klatkę Canona. Jak napisałem w tytule czy warto inwestować d6, może ktoś wie czy wyjdzie wkońcu następca E5.
W tej chwili posiadam Olympusa E3 ale chciałbym się przesiąść na pełną klatkę Canona. Jak napisałem w tytule czy warto inwestować d6, może ktoś wie czy wyjdzie wkońcu następca E5.
Następcy E5 już niestety nie będzie. Olympus dosyć wyraźnie i głośno (czytaj drogo) to ogłosił wszem i wobec.
Canon 6D - myślę, że nie. Dlaczego? Ponieważ nic nie piszesz o obiektywach a te są podstawą każdego systemu.
Robiłem d6 i jak zamierzasz kupić FF i dokupisz elki to będziesz zadowolony. AF nie tak dobry/gęsty jak 7d ale precyzyjny. Aparat mały, wielkości normalnej lustrzanki i poręczny. Czy znajdziesz alternatywę w innych systemach? Na pewno tak, nawet mikrusy olka dadzą dobry obrazek a całą interesującą szkalrnie kupisz w cenie jednej elki 70-200 2,8 ze stabilizacją, jednak kupując FF i elki odejdzie argument ograniczeń sprzętowych i nie będzie wymówki dlaczego kiepskie zdjęcia robię ;). Jeżeli miałbym wybierać między D5 markIII a D6 wybrał bym 6. Jeżeli między C a nikonem i sony wybrał bym Canona bo go znam :).
Inwestowac jak najbardziej warto. Da sie to pozniej sprzedac za jakies ludzkie pieniadze. Olek sie juz dawno i oficjalnie wypial na duze 4/3.
Patrzac wstecz na historie firmy sa duze szanse, ze z m4/3 bedzie podobnie.
Canon nawet bez eLek daje rade - koledzy tylko strasza :)
urzyszkodnik
8.07.14, 14:22
A ja bym wziął d610. Szkieł pod dostatkiem. Duzy wybór. Manualne tez...
Choc nawet jakakolwiek ff do człowieków, bedzie lepsza niż jakikolwiek Olek...
a tam straszą, dla mnie zestaw 24-105 4,0 i 70-200 4,0 plus plastkiowa 50 i 85 1,8 jest optymalny i nic więcej do szczęścia nie potrzebuje. No na ptaki 300 4,0 + konwektor. Fakt jest faktem że szkła za 10 lat sprzedasz za podobne pieniądze nawet uwzględniając inflacje, a i za puszkę otrzymasz prawdziwe pieniądze.
Aparat rozsądny, można w systemie zbudować dużo dobrego, czy autor potrzebuje fufu, chce za to zapłacić i to nosić to już jego wybór. Zacząłbym od pytania co się chce tym fotografować, jakie szkiełka mieć... Bo to może być zarówno doskonały jak i kiepski wybór.
plastkiowa 50
Szkiełka Canona nawet te bezużyteczne mogą się przydać ;-)
Twój poprzedni egzemplarz, który się rozleciał, ciągle mam w szafce w pracy i od czasu do czasu demonstruję młodzieży jak wygląda obiektyw w środku ;-).
Ułanbator800dotkom!
Wystarczy zostawić sobie, nie sprzedawać gówniarza (mZD45) i nie włazić wszędzie ludziom w butach (mZD17).
85L czy 200/2 to super zabawa, tylko najlepiej w studio, gdzie jest statyw, etc. Pół godziny biegania za dzieckiem z D3 i 200/2VR na szyi - bezcenne, nigdy nie zapomnę min osób, które mnie mijały w parku.
Zresztą są na tym forum wątki, które same się bronią, w tym XZ-2 czy tylko zdjęcia Jerrego. Plus wiewiórka Janka z XZ-1.
Ps. Fatman ma 6D, miał Nikony, testował Olki. Zdjęcia? Bez różnicy, ciągle ten sam Fatman signature! To tak na marginesie, do autora wątku.
Głównie będę fotografował krajobrazy i architekturę ale i portrety pewnie też będą. Jeszcze pytanie co do szkieł, canonowskie czy
sigmy. Kolega bardzo sobie chwali Sigme i twierdzi że jest lepsza od Canona. Ciekawi mnie opinia innych użytkowników.
Gietrzy zgadza się wszystko, tylko jak ktoś chce to dlaczego nie? Ja mam Canona i mikro4/3 i dobrze mi z tym.
Ekonomicznie na pewno kolega mniej straci ładując się w Canona. Jakość zdjęć będzie świetna.
co do szkieł, jak nie mam na Canona to chwalę Sigmę. Szkoda mi było kasy na spacerowy zoom 17-55 kupiłem tamrona i też robi zdjęcia. Nigdy nie napisze że tamron jest lepszy od C bo nie jest, jest na pewno połowę tańszy. Więcej info na canon-board.info
Głównie będę fotografował krajobrazy i architekturę ale i portrety pewnie też będą. Jeszcze pytanie co do szkieł, canonowskie czy
sigmy. Kolega bardzo sobie chwali Sigme i twierdzi że jest lepsza od Canona. Ciekawi mnie opinia innych użytkowników.
Ostatnio gadałem chwilę z kilkoma facetami co bardziej w ślubach siedzą i bardzo chwalili 35mm 1,4 od Sigmy. Twierdzili, że różnica w jakości zdjęć w stosunku do elki jest widoczna a jakość budowy praktycznie taka sama.
6d,to dobry sprzęt,ale aby w obrazku mieć pełnię szczęścia,to trzeba jednak kupować szkła Canona.
To jest moja subiektywna ocena,bo nigdy nie podpinałem tak zwanych kundli.
Witam.
Niestety, nie znam E3, więc się wypowiem :)
Mam za to 6d, a teraz zakupiłem E-M1 - i do tego mogę porównywać. (jeśli ktoś chce, mogę gdzieś napisać posta co myślę o obu systemach w przypadku amatora, który ogarnia tryb M)
Prawda jest taka - zależy co z tymi zdjęciami chcesz później robić - czy drukować w dużym formacie, czy trzymać w komputerze/na stronie.
Jeśli to 2 - to bierz ten, który Ci lepiej w dłoni leży i którym wygodniej Ci się posługiwać. Jeśli to pierwsze -to moim zdaniem Canon bez jakichś większych dyskusji .
Co do obiektywów - zależny od ogniskowej - w niektórych łatwiej spotkać dobrego canona (w większości) a w innych sigmę. Ewentualnie biorąc pod uwagę jakość do ceny to faktycznie Sigma wychodzi rozsądniej. Moja jedyna sigma to był szeroki kąt - 10-20 (ale to APS-C) - i bardzo sobie chwaliłem.
Pozdrawiam
A
Nigdy nie napisze że tamron jest lepszy od C bo nie jest, jest na pewno połowę tańszy.
Czyli lepszy w danej kwocie. Nie ma jednej jedynej cechy obiektywu, jest ich za to wiele. Cenowo Tamron będzie lepszy. Jak porównasz 17-50 Tamrona w pierwszą wersją 16-35L to uzzasz, że Tamron jest lepszy. AF ma wolniejszy, ale dystorsje i jakość zdecydowanie do przodu. Kwestia czego potrzebujemy i ile mamy do wydania.
Architekturę dla zabawy czy zgodnie z założeniami fachu (obiektywy TS/PC - z shiftem) ?
Nie rozumiem ;)
Robiłem d6 i jak zamierzasz kupić FF i dokupisz elki to będziesz zadowolony. AF nie tak dobry/gęsty jak 7d ale precyzyjny.
Na 6D fotoreporterzy robią piłkę nożną i wychodzi OK, więc AF bez przesady, działa dobrze. Na 5DII też wiele osób robi sport, więc to kwestia puryzmu bardziej niż tego, że musi być 7D/1D ;)
Najbliższym następcą jest E-M1. Poczytaj na forum o nim.
Prawda jest taka - zależy co z tymi zdjęciami chcesz później robić - czy drukować w dużym formacie, czy trzymać w komputerze/na stronie.
Jeśli to 2 - to bierz ten, który Ci lepiej w dłoni leży i którym wygodniej Ci się posługiwać. Jeśli to pierwsze -to moim zdaniem Canon bez jakichś większych dyskusji .
Ja drukuję z Panasonica G5 powiększenia 100x70. Nie wiem czy kolega będzie drukować większe....
To w takim razie jest żadna ocena. To tak samo jakbym ja napisał, że Audi się nie da jeździć, bo ja nie jeździłem.
Ostatnio gadałem chwilę z kilkoma facetami co bardziej w ślubach siedzą i bardzo chwalili 35mm 1,4 od Sigmy. Twierdzili, że różnica w jakości zdjęć w stosunku do elki jest widoczna a jakość budowy praktycznie taka sama.
Canon 35/1.4 to obiektyw z 1998 roku. Nie wiem jak zła by musiałaby być Sigma żeby być słabsza. Tak, to duże uproszczenie, ale obiektyw Sigmy jest o naście lat młodszy...
Pomine milczniem kolejne zarty niektorych kolegow i przejde do sedna - mam obie marki - po prostu nie wszystkie zakresy sie pokrywaja.
Zaczne od dolu:
12-24 Sigma
24-105 Canon
150-500 Sigma
i na deser 50 Canon.
Na upartego mozesz zamiast Sigmy 150-500 kupic Sigme 50-500 i bedziesz mial calkowite pokrycie od 12mm do 500mm :)
Podobno jeszcze 85 Canona daje rade, ale to juz musialbys sie sam zastanowic :)
Darekw1967
11.07.14, 13:12
6d,to dobry sprzęt,ale aby w obrazku mieć pełnię szczęścia,to trzeba jednak kupować szkła Canona.
Witam !
Ciekawe ile szkiel oferowanych przez Canona kryja w 100% pelna klatke ;)
Czy sa konstrukcje projektowane glownie pod cyfrowy sensor FF.
Z tego co widze rynek (szkla-sprzet) jest lepiej przystosowany pod sensory APS-C, m.4/3
gdzie szkla sa projektowane i optymalizowane pod dane mozliwosci sensora.
Co do jakosci obrazu w obecnych rozwiazaniach technologicznych APS-C czy m.4.3
moga niezle pozamiatac nie mowiac juz o kompaktach ktore daja coraz lepsza jakosc w obrazie
i dysponuja bardzo jasnymi zoomami ;)
Pozdrawiam
Też się zastanawiałem nad nim po sprzedaniu E-5.
Ale jakość plastiku na body jest fatalna. Ergonomia też mi nie do końca leży.
Macałeś D610?
Do krajobrazów i architektury mocno zaskoczył mnie Samyang 14 F2.8 - fantastyczna ostrość obrazu od pełnej dziury, ładne rozmycie i zniekształcenia wcale nie są takie wielkie jak nimi straszą na planszach testowych. No i AF wcale nie jest potrzebny - ustawiasz F5.6 przy 3m i masz w zasadzie cały kadr ostry :) A cena jest rewelacyjna jak na takie szkiełko :)
Darekw1967
11.07.14, 14:50
Macałeś D610?
Do krajobrazów i architektury mocno zaskoczył mnie Samyang 14 F2.8 - fantastyczna ostrość obrazu od pełnej dziury, ładne rozmycie i zniekształcenia wcale nie są takie wielkie jak nimi straszą na planszach testowych. No i AF wcale nie jest potrzebny - ustawiasz F5.6 przy 3m i masz w zasadzie cały kadr ostry :) A cena jest rewelacyjna jak na takie szkiełko :)
Witaj !
Z Nikonami nie mialem za duzo do czynienia, wiec nie doradze w tej kwestii.
Spojrz na to: https://www.e-oko.pl/sklep/aparaty-cyfrowe-bezlusterkowce-olympus-18819-strona1-olympus-om-d-e-m1-nowosc-4412.html?gclid=Cj0KEQjwlv6dBRDC7rGfrvidmJgBEiQAjd 3hMOPsfHkbM6lym0gkhX5JUD12NTP3490LCR0Wymh_GQ8aAjsJ 8P8HAQ
Z tego zestawu bedziesz mial ostre foty jak zylety ;)
Pozdrawiam
Macałeś D610?
Zapinałem tego samyanga do 5d2 i to co mnie zaskoczyło to monstrualne winietowanie tego szkła na pełnej dziurze. Gdyby jakiś obiektyw tak gnoił na brzegach w 4/3 lub apsc to wywaliłbym do kosza a na fufu to jest "plastyka i magia"
Jak chcesz do krajobrazu to nic więcej jak 17-40L nie potrzeba, jak dla mnie bardzo dobre szkło za tą kasę (nie bez wad jak). Do portretu budżetowo 85 1.8 daje radę. Jak komuś przeszkadza winieta i mniej ostre rogi to lepiej sie nie pchać w pełną klatkę tylko kupić m4/3 albo jakiś kompakt.
Pozdr
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/giphy-2.gif
źródło (http://media.giphy.com/media/ftXvsSyRzKXXG/giphy.gif)
Do krajobrazu to ja bym kupił teraz Sony A6000 z SEL 10-18 f/4 albo nawet z Samyangiem 12 f/2. Optycznie i w zastosowaniach landszaftowych taki zestaw złoi Canonowi d..., a przy tym będzie 2-3 razy mniejszy i lżejszy oraz o 3-5 tys. zł tańszy.
Janeczek, :D
Jak by autor tematu rozważał wybór D600/610 vs 6D to może przydadzą się te linki:
http://lenspro.pl/konfrontacja-afu-canon-6d-vs-nikon-d600/
http://lenspro.pl/konfrontacja-filmowania-canon-6d-vs-nikon-d600/
Propozycja jaką dał epicure jest bardzo sensowna i też bym się skłaniał ku takiemu rozwiązaniu :)
Siemasz Fatmanu, kope lat:)
Ja wszystko rozumiem i wiem, ze niektorzy sie staraja ale....
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.distractify.netdna-cdn.com/wp-content/uploads//2014/05//313.gif)
pozdroofka
odnosząc się do pytania z pierwszego postu - mnie też po głowie chodzi przesiadka na (bieda) FF ale żal się rozstawać z ruchomym ekranikiem czy stosunkowo poręcznymi wymiarami.
No i jak dla mnie ważne też jest że E-M5 (czy byle jaki inny bezlusterkowiec tej klasy) zrobi chyba 9 czy 10 zdjęć na sekundę a 6D może 4...
Jak Ci chodzi po głowie to się nie przesiadaj tylko kup sobie jako dodatkowy/główny sprzęt.
Szybko się przekonasz, że będąc przyzwyczajony do wszechstronności i wszechzabieralności :cool: mikrusa kloc fufu wraz ze swoimi słojami po ogórach często będzie zostawał sam w domu bo nie będzie Ci się chciało go tachać ze sobą.
Dla jednych bédzie warto, dla innych nie. Obawiam sié, ze nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi. Do niektórych wyborów trzeba dojsc metoda prob i bledow.
ps. w przyszlosci daje to wymierne efekty.
pps. sorki za brak polskich znakow, cos mi sie wlasnie pokopalo z klawiatura.
Jak Ci chodzi po głowie to się nie przesiadaj tylko kup sobie jako dodatkowy/główny sprzęt.
Szybko się przekonasz, że będąc przyzwyczajony do wszechstronności i wszechzabieralności :cool: mikrusa kloc fufu wraz ze swoimi słojami po ogórach często będzie zostawał sam w domu bo nie będzie Ci się chciało go tachać ze sobą.
Przesada - pytanie jakich szkieł się potrzebuje. Mój zestaw z 3 głównymi szkłami waży tylko 1,7Kg - o jakieś 500g więcej niż E-M1 z gripem i porównywalnymi szkłami. Dramat - plecy się urywają - ale przynajmniej AF działa i nie stresuję gdy muszę w krytycznych sytuacjach wejść na ISO 6400 ;)
Przesada - pytanie jakich szkieł się potrzebuje. Mój zestaw z 3 głównymi szkłami waży tylko 1,7Kg - o jakieś 500g więcej niż E-M1 z gripem i porównywalnymi szkłami. Dramat - plecy się urywają - ale przynajmniej AF działa i nie stresuję gdy muszę w krytycznych sytuacjach wejść na ISO 6400 ;)
Czyli co ?
Czyli co ?
Jednak długo bez aparatu nie wytrzymałem i skusiłem się na D610 (nie jest idealny, ale takie aparaty niestety nie istnieją ... ). Do tego w torbie mam zawsze trzy Nikkory AF-S, które ogarniają jakieś 95% kadrów: 28 F/1.8, 50 F/1.8 i 85 F/1.8. Ewentualnie just for fun wrzucam jeszcze Samyanga 14 F/2.8.
Póki co jeszcze chyba nawet nie sprawdzałem jak działa wbudowana lampa błyskowa :)
Czyli co ?
Może to, że każdemu pasuje coś innego? Jak ktoś polubi dobre i tanie 85/1,8 na FF, to w m4/3 ma do wyboru 2-3 x droższe szkło bez AF, lub nieco mniej rozmywający tło kosmos cenowy z AF. Jak ktoś lubi fotografować z lampką na sankach, to nagle się okazuje, że miniaturowy aparacik ma równie miniaturową ergonomię? Każdemu według potrzeb :)
Ostatnio byłem na urlopie. Ot taka wycieczka tygodniowa po Beskidzie Śląskim i Żywieckim z ośmiolatkiem. Nosiłem w plecaku oprócz swoich rzeczy także cześć jego. Moje prywatne zdanie jest takie że w takiej sytuacji jest różnica czy zabieram ze sobą 5D + 24-105 czy e-m10 +12-40.
A gdybyś zabrał XZ-2 zaoszczędziłbyś jeszcze bardziej na wadze i gabarytach :-)
A gdybyś zabrał XZ-2 zaoszczędziłbyś jeszcze bardziej na wadze i gabarytach :-)
Pewnie tak, ale XZ-2 musiałbym dopiero kupić, a E-M10 już miałem :-)
mam 6d i powiem tylko tyle af działa najdokładniej z wszystkich aparatów jakie miałem, to co wyczynia plastikowa 50 f1.8 to jest po prostu rewelacja, ostrość i dokładność, taki zestaw czyli 6D z 50mm f1.8 to zestaw bardzo lekki można robić wygodnie zdjęcia 1 reką.
co do elek i innych drogich szkieł a po co to kupować.. ?? ciężkie i drogie..
mam 6d i powiem tylko tyle af działa najdokładniej z wszystkich aparatów jakie miałem, to co wyczynia plastikowa 50 f1.8 to jest po prostu rewelacja, ostrość i dokładność,
Używasz wszystkich punktów AF, czy piszesz o centralnym?
Pewnie tak, ale XZ-2 musiałbym dopiero kupić, a E-M10 już miałem :-)
E-M10 też kiedyś musiałeś kupić więc trzeba było od razu wziąść XZ-2 :) :) :)
E-M10 też kiedyś musiałeś kupić więc trzeba było od razu wziąść XZ-2 :) :) :)
Właśnie intensywnie nad tym myślę przed kolejnym wyjazdem :-)
Właśnie intensywnie nad tym myślę przed kolejnym wyjazdem :-)
Zastanów się dobrze, mój Canon s100 leży praktycznie nieużywany odkąd mam mikrusa. GX1 z naleśnikiem jest wielkości kompaktu - noszę go w neoprenowym woreczku podczepionego lub włożonego do torby, większej kieszeni i wszystko gra a dodatkowe szkiełko praktycznie nie zajmuje miejsca.
E-M10 ze stałkami też jest malutki.
Zastanów się dobrze, mój Canon s100 leży praktycznie nieużywany odkąd mam mikrusa. GX1 z naleśnikiem jest wielkości kompaktu - noszę go w neoprenowym woreczku podczepionego lub włożonego do torby, większej kieszeni i wszystko gra a dodatkowe szkiełko praktycznie nie zajmuje miejsca.
E-M10 ze stałkami też jest malutki.
Dlatego jeszcze nie kupiłem, nie jestem na 100% pewny że mi potrzeba takiego kompaktu. Możliwe że kupię zamiast tego używanego E-PL lub E-PM.
Wracając do 6D, to moim zdaniem udany aparat. Oczywiście jest większy niż m43, szkła też są większe ale jednak gdy wybieram się gdzieś z zamiarem typowo fotograficznym to wolę zabrać ze sobą jeszcze większego przecież 5Dc.
Pod wieloma względami FF daje mi większą swobodę, tam gdzie m43 robi się uciążliwe, kuriozalnie większe problemy z m43 mam w mocnym świetle niż w kiepskich warunkach.
Jednak gdy fotografia jest drugorzędnym celem wyprawy to wtedy małe rozmiary E-M10 i szkieł do niego są niezastąpione.
Minusem 6D jest brak wbudowanej lampy błyskowej. Czasem by się przydało zdalnie posterować zewnętrzną lampą, a do 6D trzeba zabierać dodatkowego klamota :-(
wracając do pytania "czy warto kupić 6D" odpowiem - nie warto!
Z ciekawości spróbowałem zaglądnąć na niemieckie strony Canona i lipa:
(de) Zugriff verweigert
(en) access denied
(fr) accès refusé
(es) acceso denegado
(ru) доступ запрещен
(cn) 訪問被拒絕
(jp) アクセスが拒否されました
Z Polskiego IP otworzyć stron się nie da! jakieś tajemnice? spróbowałem za pośrednictwem googla i jest... jest też promocja kesz-bekowa. Tyle że o ile w Polsce objęte są nią tylko proste modele 100D i 700D to w Niemczech są także bardziej zaawansowane 70D i 6D!
Cóż, no chyba nie warto kupować aparatu, którego sam producent nie chce promować?
z ciekawostek - Francja została potraktowana podobnie jak Polska. We Włoszech dostępne jest też 70D, za to w Rosji tylko starsze 600D i 1200D. Ciekawie jest w Zjednoczonym Królestwie bo tam za 6D zwrot jest nawet 150 Funtów.
no i ciekawe, że każdą z tych stron otworzyć mogę a niemieckiej nie...
aaa jakby ktoś pytał, to w Niemczech "na fakturę nie można"
wracając do pytania "czy warto kupić 6D" odpowiem - nie warto!
Z ciekawości spróbowałem zaglądnąć na niemieckie strony Canona i lipa:
(de) Zugriff verweigert
(en) access denied
(fr) accès refusé
(es) acceso denegado
(ru) доступ запрещен
(cn) 訪問被拒絕
(jp) アクセスが拒否されました
Z Polskiego IP otworzyć stron się nie da! jakieś tajemnice? spróbowałem za pośrednictwem googla i jest... jest też promocja kesz-bekowa. Tyle że o ile w Polsce objęte są nią tylko proste modele 100D i 700D to w Niemczech są także bardziej zaawansowane 70D i 6D!
Cóż, no chyba nie warto kupować aparatu, którego sam producent nie chce promować?
z ciekawostek - Francja została potraktowana podobnie jak Polska. We Włoszech dostępne jest też 70D, za to w Rosji tylko starsze 600D i 1200D. Ciekawie jest w Zjednoczonym Królestwie bo tam za 6D zwrot jest nawet 150 Funtów.
no i ciekawe, że każdą z tych stron otworzyć mogę a niemieckiej nie...
aaa jakby ktoś pytał, to w Niemczech "na fakturę nie można"
Chyba nie do końca ogarniam to co napisałeś.
Chodzi Ci o tę stronę: http://www.canon.de/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_6D/index.aspx ?
Bo wszedłem na nią bez problemów.
tak,
ale ja dostaję regularnie "Zugriff verweigert"
a może mój operator nie lubi niemieckich stron? tyle że na inne wchodzę bez problemu
---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post był o 11:54 ----------
ps. pal licho czy da się wejść na stronę czy nie, moja myśl była taka, że gdyby Canonowi zależało na sprzedawaniu 6D w Polsce do dołączyli by ten model do promocji. A skoro im nie zależy, to po co się napalać?
ps. pal licho czy da się wejść na stronę czy nie, moja myśl była taka, że gdyby Canonowi zależało na sprzedawaniu 6D w Polsce do dołączyli by ten model do promocji. A skoro im nie zależy, to po co się napalać?
Bo jest fajny?
To na prawdę bardzo sympatyczny aparacik i gdyby nie to że moje "wygórowane" wymagania zaspokaja w pełni 5Dc, a jak potrzebuję małego aparatu to E-M10, to pewnie bym go zakupił :-)
Dopiero co była fajna promocja na 6D, 400 zł zwrotu i dołączony w zestawie LR 5 i PE 5. Za jakiś czas będzie następna.
była.... ale dlaczego teraz, w ogólnoeuropejskiej akcji promocyjnej, klienci w poszczególnych krajach traktowani są inaczej?
była.... ale dlaczego teraz, w ogólnoeuropejskiej akcji promocyjnej, klienci w poszczególnych krajach traktowani są inaczej?
Bo może wystarczająco dobrze się sprzedaje, więc po co teraz zjeżdżać z ceną? :wink:
Pozdr
Bo może wystarczająco dobrze się sprzedaje, więc po co teraz zjeżdżać z ceną? :wink:
Pozdr
hmmm, wierzysz w to? może masz rację, nie wiem, ale w sumie to wątpię by tak było
---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:23 ----------
tak,
ale ja dostaję regularnie "Zugriff verweigert"
a może mój operator nie lubi niemieckich stron? tyle że na inne wchodzę bez problemu
---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post był o 11:54 ----------
hehehe wiecie że dyskusja warto / nie warto rozpala emocje? jakiś anonim z rep. 30 powyższy post skomentował następująco :
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/reputation/reputation_neg.png Bledne rozumowanie
no ja rozumiem że niektóre moje poglądy są kontrowersyjne ale może warto dyskutować przy otwartej przyłbicy? Bo chciałbym zapytać czy komentarz dotyczył uwagi o operatorze internetu czy o sprzedawaniu 6D?
Po anonimowych plusach też tak jęczysz i dociekasz za co? ;)
Po anonimowych plusach też tak jęczysz i dociekasz za co? ;)
primo - nie jęczę bo do jęczenia jeszcze daleko, czasami wszakże interesują mnie pobudki dla których ludzie obdarzają się plusami czy minusami.
secundo - pod plusami to się wszyscy podpisują (no prawie wszyscy)
primo - nie jęczę bo do jęczenia jeszcze daleko, czasami wszakże interesują mnie pobudki dla których ludzie obdarzają się plusami czy minusami.
secundo - pod plusami to się wszyscy podpisują (no prawie wszyscy)
Pobudki są proste, najczęściej są to chwilowe emocje, a z podpisywaniem, to jest inna bajka, szczególnie u forumowych elit. 90% wysokich plusów jest dokładnie podpisanych, ale z podpisanych minusów, to tylko Kaczego pamiętam ;)
I dobrze kojarzysz - ten tez ode mnie. Nigdy nie mialem problemu z przyznaniem sie, jesli ktos grzecznie pyta.
Jan_S - uwazasz, ze twoje rozumowanie jednak ma sens? Canon uruchomil produkcję kolejnego aparatu, dopiero co zakonczyl kolejną promocję na jego zakup i to wszystko dlatego, ze firmie nie zalezy na sprzedazy? Czytasz to co piszesz? Oczekujesz polemiki z taką bzdurą?
ten jeszcze nie doszedł :(
Mówiąc "ten" mialem na mysli ten dla Jana_S :)
Po anonimowych plusach też tak jęczysz i dociekasz za co? ;)Zgrany argument.
Czy interesuje Cię za co dostałeś premie? Pewnie nie bardzo a jeśli już, to dlaczego tak mało i dlaczego kolega dostał więcej :-P
Ale na pewno chciałbyś wiedzieć, za co jest mandat ;)
Przywykłem już do anonimowych minusów ale chciałbym chociaż jasnego wytłumaczenia.
Pozdr
Sprzedaje się zaskakująco dobrze, jak odwiedzam zaprzyjaźniony sklep to zazwyczaj jeden lub nawet dwa sprzedają w tym czasie. Sam jestem tym aż zaskoczony, bo mimo wszystko prawie 6k to nie jest mało.....
Może Nikon ze swoim znanym na całym świecie od dzikiego zachodu (http://www.spidersweb.pl/2014/02/pozew-zbiorowy-przeciwko-nikonowi.html) po daleki wschód (http://www.chip.pl/news/sprzet/kamery-i-aparaty/2014/03/nikon-dostal-zakaz-sprzedazy-w-chinach) d600 zrobił taką sobie "reklamę",
że nawet nie trzeba się reklamować i starać promocjami, by walczyć o zaszczytny tytuł najlepszego bieda-FF.
Canon 6D jakoś nie zrobił na mnie super wrażenia - zwłaszcza jego 10 na 11 punktów AF. Niemniej fajny aparat.
Gdybym miał teraz kupować jakiś FF, to może którąś z wersji A7 (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_em10&products=canon_eos6d&products=sony_a7&products=sony_a7s&products=nikon_d610&sortDir=ascending) Soniaka, ale nie czuję (póki co?) potrzeby - dzięki em10.
Cóż, mimo tego że 10 na 11 to te 10 działa tak jak te 30 liniowych z D600/610. A że te 30 skupionych tak bardzo, to w zasadzie nie ma różnicy czy jest ich 10 czy 30 ;)
A własnie fajny temat Iwo zadałeś: gdybym teraz miał kupować FX (wolę to określenie ;) ) i bym był wolny (ahhhh) to bym kupił A7S i A7R. I pławił bym się w przyjemności foto/video dla siebie ;)
Może Nikon ze swoim znanym na całym świecie od dzikiego zachodu (http://www.spidersweb.pl/2014/02/pozew-zbiorowy-przeciwko-nikonowi.html) po daleki wschód (http://www.chip.pl/news/sprzet/kamery-i-aparaty/2014/03/nikon-dostal-zakaz-sprzedazy-w-chinach) d600 zrobił taką sobie "reklamę",
że nawet nie trzeba się reklamować i starać promocjami, by walczyć o zaszczytny tytuł najlepszego bieda-FF.
Canon 6D jakoś nie zrobił na mnie super wrażenia - zwłaszcza jego 10 na 11 punktów AF. Niemniej fajny aparat.
Gdybym miał teraz kupować jakiś FF, to może którąś z wersji A7 (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_em10&products=canon_eos6d&products=sony_a7&products=sony_a7s&products=nikon_d610&sortDir=ascending) Soniaka, ale nie czuję (póki co?) potrzeby - dzięki em10.
Wydaje mi się, że Twój bieda-OMD nie jest jednak konkurencją dla bieda-FF i odwrotnie, to zbyt odległe koncepcje. Coś jak małe miejskie samochody i vany, raczej się uzupełniają, a nie konkurują.
A własnie fajny temat Iwo zadałeś: gdybym teraz miał kupować FX (wolę to określenie ;) ) i bym był wolny (ahhhh) to bym kupił A7S i A7R. I pławił bym się w przyjemności foto/video dla siebie ;)
Też się zastanawiałem nad A7, ale skutecznie zniechęciła mnie sytuacja ze szkłami - w zasadzie brak FE, kosmiczne ceny A i do tego ten pokracznie wyglądający konwerter.
Właśnie z sony to jest tak, że natrzaskali tych puszek nex-ów, teraz A7 a obiektywy albo bardzo drogie i dobre, albo ciemnica też niekoniecznie tania, wybór średni :roll: A7 jako puszka bardzo fajna z przejściówkami i innymi szkłami FF robi się trochę pokraczne, mniej praktycznie.
Jakbym potrzebował, chciał FF to chyba jednak 6D, ale po przesiadce z 5D na X-T1 jest mi dobrze, lekko i przyjemnie :)
Pozdr
...
Jan_S - uwazasz, ze twoje rozumowanie jednak ma sens? Canon uruchomil produkcję kolejnego aparatu, dopiero co zakonczyl kolejną promocję na jego zakup i to wszystko dlatego, ze firmie nie zalezy na sprzedazy? Czytasz to co piszesz? Oczekujesz polemiki z taką bzdurą?
Ja nigdzie nie twierdzę, że jestem nieomylny i że mam rację. Przedstawiam argumenty i poglądy z nadzieją na merytoryczne odpowiedzi... Wielu Forumowiczów potrafi tak dyskutować.
Wracając do meritum czyli promocji i sprzedaży - zawsze mi się wydawało, że jak ktoś chce podkręcić sprzedaż to robi promocję. No chyba że chce wypchnąć towar przed upływem daty przydatności do spożycia. Bo wtedy też robi promocje. Może jest tak jak Fatman pisze, i 6D schodzi w Polsce jak ciepłe bułeczki i podkręcać sprzedaży nie trzeba. Choć tak sobie myślę, że promocja w wys. ca 400 zł mogłaby zachęcić do decyzji tych niezdecydowanych co się jeszcze wahają.
Ale nie o tym, mnie zastanawia dlaczego Polakom i Francuzom Canon promuje tylko 100D i 700D, Niemcom i Anglikom również 70D i 6D a Rosjanom 600D i 1200D. Umiesz mi to wytłumaczyć?
Sprzedaje się zaskakująco dobrze, jak odwiedzam zaprzyjaźniony sklep to zazwyczaj jeden lub nawet dwa sprzedają w tym czasie. Sam jestem tym aż zaskoczony, bo mimo wszystko prawie 6k to nie jest mało.....
Czyli jak rozumiem - schodzi ich kilkanaście sztuk tygodniowo tylko w jednym sklepie? bo zakładam że to nie jest sprawa przypadku, i aparat sprzedaje się dokładnie wtedy kiedy Ty tam jesteś?
Z drugiej strony - gusta i decyzje klientów są czasami naprawdę trudne do przewidzenia - taki X100/X100s wydawał się że będzie sprzętem mocno niszowym a widuje się go dosyć często "na mieście". Czasami mam wrażenie że nawet częściej niż bezlusterkowce Olympusa
Też się zastanawiałem nad A7, ale skutecznie zniechęciła mnie sytuacja ze szkłami - w zasadzie brak FE, kosmiczne ceny A i do tego ten pokracznie wyglądający konwerter.
6D i D600/610 są ciekawe, pewnie mają swoich nabywców. I ja też czasami (i owszem często) myślami wokół nich krążę... ale jak się raz posmakuje bezlusterkowca to się nie chce do lustrzanek wracać. Do back-fokusów, do braku odchylanego ekraniku, etc....
A7 mogłoby pozamiatać... korpus stosunkowo niedrogi, solidny, no ale właśnie brak optyki... Ja nie rozumiem polityki Sony. Skoro sami nie potrafią obiektywów robić to dogadaliby się z Sigmą (tak jak to zrobił Panasonic z PL25/1,4) i wypuścili 2-3 obiektywy w cenie dla ludzi... sprzedawali by ten towar prosto TIRów, a tak to.... pewnie też się sprzedaje bo ze dwa razy na jakichś wędrówkach mignął mi w rękach turystów
Ale nie o tym, mnie zastanawia dlaczego Polakom i Francuzom Canon promuje tylko 100D i 700D, Niemcom i Anglikom również 70D i 6D a Rosjanom 600D i 1200D. Umiesz mi to wytłumaczyć?
Może mają podpisaną inną umowę i promują Raynaira.
A może po prostu każdy oddział krajowy sam sobie robi promocje - co także widać dobrze w przypadku Panasonic PL (http://www.panasonic.com/pl/promocje.html?sort=Featured) i UK (http://promotions.panasonic.co.uk/).
6D i D600/610 są ciekawe, pewnie mają swoich nabywców. I ja też czasami (i owszem często) myślami wokół nich krążę... ale jak się raz posmakuje bezlusterkowca to się nie chce do lustrzanek wracać. Do back-fokusów, do braku odchylanego ekraniku, etc....
Mam podobnie :)
A7 mogłoby pozamiatać... korpus stosunkowo niedrogi, solidny, no ale właśnie brak optyki... Ja nie rozumiem polityki Sony. Skoro sami nie potrafią obiektywów robić to dogadaliby się z Sigmą (tak jak to zrobił Panasonic z PL25/1,4) i wypuścili 2-3 obiektywy w cenie dla ludzi... sprzedawali by ten towar prosto TIRów, a tak to.... pewnie też się sprzedaje bo ze dwa razy na jakichś wędrówkach mignął mi w rękach turystów
Popyt kształtuje podaż. Jakoś nie wierzę, by niebawem choćby Sigma nie zaproponowała czegoś fajnego. Może nawet Tamron się obudzi.
A własnie fajny temat Iwo zadałeś: gdybym teraz miał kupować FX (wolę to określenie ;) )
Dla 6D wolałbym raczej określenie - Bieda-AF-S, choć wtedy dla konsekwencji wypadałoby nazwać OM-D'ki "Bieda-AF-C" :wink:
Wydaje mi się, że Twój bieda-OMD nie jest jednak konkurencją dla bieda-FF i odwrotnie, to zbyt odległe koncepcje. Coś jak małe miejskie samochody i vany, raczej się uzupełniają, a nie konkurują.
Oj tam, zarówno konkurują jak i się uzupełniają, a wygrywa ten najlepszy - dla mnie.
Dziękuje za rady, kupiłem Canona D6 +17-40l + 24-70l + 70-200l. Jestem bardzo zadowolony, a jak chcecie zobaczyć efekty używania nowego sprzęty zaprazam tutaj http://baronphotography.eu/
Dziękuje za rady, kupiłem Canona D6 +17-40l + 24-70l + 70-200l. Jestem bardzo zadowolony, a jak chcecie zobaczyć efekty używania nowego sprzęty zaprazam tutaj http://baronphotography.eu/
Wszystkie szkła 4.0?
Darekw1967
12.11.14, 14:51
Witam !
No to teraz masz niezly wypas... Wystarczy to na wiele tematow zdjeciowych.
Jak bedziesz mial okazje koniecznie do portretu kup EF 85/1.8.
Na FF to szklo daje swietne rezultaty.
Pozdrawiam
Miałem E-1, E-620, potem E-3. Kolory - tak zachwalane- brudne, do niczego nie podobne.Po prawie 30 latach fotografowania na kliszę wielkie rozczarowanie.Jedyny cokolwiek warty obiektyw to 70-300. Ale ponieważ producent się wypiął na użytkowników, poszedłem w Canona 40d->5d,teraz mam 6d. Zdecydowanie warto. chociaż do drobnych ptaszków typu bogatka i tak nie ma dobrego systemu.
Miałem E-1, E-620, potem E-3. Kolory - tak zachwalane- brudne, do niczego nie podobne.Po prawie 30 latach fotografowania na kliszę wielkie rozczarowanie.Jedyny cokolwiek warty obiektyw to 70-300. Ale ponieważ producent się wypiął na użytkowników, poszedłem w Canona 40d->5d,teraz mam 6d. Zdecydowanie warto. chociaż do drobnych ptaszków typu bogatka i tak nie ma dobrego systemu.
Jakoś Ci nie wierzę :)
Zdecydowanie warto. chociaż do drobnych ptaszków typu bogatka i tak nie ma dobrego systemu.
Możesz rozwinąć? Może słabo znam ofertę Canona, ale raczej nie powinno być w tym systemie problemów ze skompletowaniem niezbędnych akcesoriów.
Canon to świetna recepta na drobne ptaszki :D