PDA

Zobacz pełną wersję : Ep-l5

bodzio239
8.06.14, 07:38
Witam.
Może ktoś zechciał by podzielić się ze mną spostrzeżeniami na temat ustawień aparatu jak w tytule , dotyczących np . ustawień ostrości . Nie wiem czy to tylko moje subiektywne odczucie , ale wydaje mi się, że przy ustawieniach nawet na zero fotografując architekturę lub krajobraz jest on nie naturalnie ostry . Obiektyw M14-42 II R niby kit , a ostry jak cholera . Może trzeba używać ustawień minusowych , ewentualnie korzystać z mniej ostrych przysłon obiektywu . Bardzo proszę o sugestie i spostrzeżenia . Rozumiem , że to tylko moje subiektywne odczucia . Pozdrawiam120031120034

kolba
8.06.14, 07:51
Czy ja wiem, w mojej ocenie jest normalnie ostry.

And.N
8.06.14, 07:54
Na podstawie zamieszczonych zdjęć niewiele można powiedzieć. Zdjęcia zostały skompresowane przez forum do max. dopuszczalnej wagi ok. 1MB, a to ma wpływ na odbiór. Przy okazji tej kompresji został także wycięty EXIF więc nie wiadomo jaka przysłona, choć w takich ujęciach wartość przysłony nie ma aż takiego wpływu na ostrość.

bodzio239
8.06.14, 17:38
Na podstawie zamieszczonych zdjęć niewiele można powiedzieć. Zdjęcia zostały skompresowane przez forum do max. dopuszczalnej wagi ok. 1MB, a to ma wpływ na odbiór. Przy okazji tej kompresji został także wycięty EXIF więc nie wiadomo jaka przysłona, choć w takich ujęciach wartość przysłony nie ma aż takiego wpływu na ostrość.

Przy próbie jakiejkolwiek korekty mam wrażenie ,iż uwidacznia się szum na niebieskim kolorze nieba . Przysłona F8 - ostrość 0, kolor 0, kontrast zero , ogniskowa 14 i 19 mm.