Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Ep-l5

Awatar bodzio239
    Mieszka w
    Frysztak
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Ep-l5

Witam.
    Może ktoś zechciał by podzielić się ze mną spostrzeżeniami na temat ustawień aparatu jak w tytule , dotyczących np . ustawień ostrości . Nie wiem czy to tylko moje subiektywne odczucie , ale wydaje mi się, że przy ustawieniach nawet na zero fotografując architekturę lub krajobraz jest on nie naturalnie ostry . Obiektyw M14-42 II R niby kit , a ostry jak cholera . Może trzeba używać ustawień minusowych , ewentualnie korzystać z mniej ostrych przysłon obiektywu . Bardzo proszę o sugestie i spostrzeżenia . Rozumiem , że to tylko moje subiektywne odczucia . PozdrawiamKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6070181.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	1,15 MB
ID:	120031Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6070177.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	1,18 MB
ID:	120034

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Odp: Ep-l5

Czy ja wiem, w mojej ocenie jest normalnie ostry.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Na podstawie zamieszczonych zdjęć niewiele można powiedzieć. Zdjęcia zostały skompresowane przez forum do max. dopuszczalnej wagi ok. 1MB, a to ma wpływ na odbiór. Przy okazji tej kompresji został także wycięty EXIF więc nie wiadomo jaka przysłona, choć w takich ujęciach wartość przysłony nie ma aż takiego wpływu na ostrość.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.06.14 o 08:00
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar bodzio239
    Mieszka w
    Frysztak
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Na podstawie zamieszczonych zdjęć niewiele można powiedzieć. Zdjęcia zostały skompresowane przez forum do max. dopuszczalnej wagi ok. 1MB, a to ma wpływ na odbiór. Przy okazji tej kompresji został także wycięty EXIF więc nie wiadomo jaka przysłona, choć w takich ujęciach wartość przysłony nie ma aż takiego wpływu na ostrość.
    Przy próbie jakiejkolwiek korekty mam wrażenie ,iż uwidacznia się szum na niebieskim kolorze nieba . Przysłona F8 - ostrość 0, kolor 0, kontrast zero , ogniskowa 14 i 19 mm.

Uprawnienia umieszczania postów