PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze wyjście w plener z Olympusem 60f2.8 macro

wyszomir
19.04.14, 21:38
Witam!

Dziś po raz pierwszy udało mi się przetestować w plenerze ten obiektyw z Olympusem E-PL3. Jako że każdy sprzet wymaga opanowania aby wykorzystać jego możliwości - zdjęcia na razie opadu szczęki nie wywołują, ale pierwszymi wrażeniami można się podzielić.
Wszystkie zdjecia wykonywałem w świetle zastanym, bez użycia statywu. E-PL3 nie ma najlepszej matrycy, zatem ze względu na chęć uniknięcia szumów ograniczyłem czulość do ISO400. Ponieważ ze względu na głębię ostrości przysłonę dość silnie pzrymykałem do ok. 8-11 - czasy wychodziły dość długie - w granicach 1/20s - 1/60s. Liczyłem na stabilizację, ale... okazało sie, ze zupełnie się ona w takich warunkach nie sprawdziła - porównując zdjęcia wykonane z włączoną i wyłączona stabilizacją okazało się, że znacznie wyższy procent nieporuszonych uzyskałem z wyłączona stabilizacją.
Olympus 60f2.8 daje maksymalna skalę odwzorowania 1:1 - do mniejszych owadów - np. na spotkaną parkę cieszących się wiosną opuchlaków - jest to jednak zbyt mało. Będę musiał pomyśleć o podparciu obiektywu dodatkowym makrokonwerterem Raynoxa (prawdę powiedziawszy stosowne pzrejściówki - 46->43 do Raynoxów z serii DCR i 46->37mm do serii MSN już wczoraj zostały w Chinach zamówione - ciekawe, że w Polsce nikt takich rozmiarów nie oferuje). Do większych stworzaonek - takich jak wtyk straszyk, leń marcowy (tu ciasnego kadru nie udało sie osiągnać, ale jakiś mikry osobnik lenia mi zapozował), czy też nawet dosć młode jeszcze pająki - darownik pzredziwny i krzyżak - skali wystarczyło. Kilka przykładowych efektów zamieściłem poniżej. Abyście mnie nie posądzali o bycie jakimś cyborgiem o stalowych rękach - te zdjęcia sa wybrane z ponad 200 wykonanych. Przy takich czasach i skali prawie 90% zdjeć poszło do kosza z powodu poruszeń lub nietrafionej ostrości.

115504115505115503115501115502

nyny
19.04.14, 21:42
Co takie znaczki pocztowe wstawiles? Dawaj cos w wiekszym rozmiarze, i numeruj prosze coby latwiej bylo sie odniesc ;)

pozdro

witia
19.04.14, 21:46
Świetne kadry i foto bardzo dobre - no może oprócz 2-ki.
Pozdrawiam.

wyszomir
19.04.14, 22:14
Co takie znaczki pocztowe wstawiles? Dawaj cos w wiekszym rozmiarze, i numeruj prosze coby latwiej bylo sie odniesc ;)

pozdro

Jak kliniesz - otwozry się większy. A na Makropasji masz w tradycyjnym rozmiarze - 1000 pikseli na dłuższym boku. Tu dałem 800 pikseli - bo przez kilkanascie minut nie udało mi się znaleźć informacji, jaki rozmiar dopuszcza regulamin.

nyny
19.04.14, 22:18
Jak kliniesz - otwozry się większy. A na Makropasji masz w tradycyjnym rozmiarze - 1000 pikseli na dłuższym boku. Tu dałem 800 pikseli - bo przez kilkanascie minut nie udało mi się znaleźć informacji, jaki rozmiar dopuszcza regulamin.
Klikalem od razu, ja o tych 800px pisalem, oki ide na pasje zerknac.

pozdro

emc2
19.04.14, 23:20
Wysoki poziom tych wyselekcjonowanych zdjęć, gratulacje. Dobrze się czyta fachowy opis i ogląda zdjęcia takiej jakości. Zresztą sprzęt też się chyba nieźle spisuje ;-)

alnico
20.04.14, 09:25
Super, że dołączyłeś do nas ze swoimi zdjęciami. Szczególnie mi miło gdyż ostatnio zaniedbałem Makropasję, a tam zawsze z przyjemnością oglądałem Twoje zdjęcia i czytałem cenne rady :grin:

Saboor
20.04.14, 11:11
Witam!
Dziś po raz pierwszy udało mi się przetestować w plenerze ten obiektyw z Olympusem E-PL3. Jako że każdy sprzet wymaga opanowania aby wykorzystać jego możliwości - zdjęcia na razie opadu szczęki nie wywołują, ale pierwszymi wrażeniami można się podzielić.
Co prawda nie cierpię robali, ale otwarcie fajne.

barmichal76
25.04.14, 10:04
Cześć Marku,

Napisz jeszcze, czy do E-PL3 miałeś podpięty jakiś wizjer, czy kadrowałeś i ustawiałeś ostrość na wyświetlaczu?

Pozdr

wyszomir
25.04.14, 11:14
Mam podpięty VF-4. Kadrowanie w ostrym słońcu na ekraniku LCD jest mało wygodne, a o precyzyjnym ustawieniu ostrości w takich warunkach w zasadzie można tylko pomarzyć. Jeśli ktoś nie moze sobie pozwolić na dedykowany wizjer Olympusa - można jako tańsze (aczkolwiek nie pozbawione kilku wad) rozwiązanie rozważyć zakup lupki takiej jak np. http://www.faxtel.com.pl/wizjer-lupa-lcd-do-filmowania-meike-mk-vf100-3-wersja-16-10.html - oczywiście w rozmiarze dopasowanym do ekranika LCD naszego aparatu.

alnico
25.04.14, 13:48
VF-4 fajne się tu sprawdza bo jest odchylany. Niestety ja mam tylko wbudowany i gdy z racji pozycji nie mogę go użyć w słońcu posiłkuję się autofokusem, z dobrym zazwyczaj skutkiem.
Mam natomiast pytanie odnośnie współpracy 60/2.8 z konwerterami MSN - jakie można uzyskać maksymalne powiększenie? Z DCR-em wychodzi podobnie jak z pierścieniami i wolę użyć pierścieni.

wyszomir
25.04.14, 20:30
VF-4 fajne się tu sprawdza bo jest odchylany. Niestety ja mam tylko wbudowany i gdy z racji pozycji nie mogę go użyć w słońcu posiłkuję się autofokusem, z dobrym zazwyczaj skutkiem.

Próbowałem używać AF i w/g mnie wielkość pól AF jest (przynajmniej w pzrypadku E-PL3, być może w innych korpusach jest inaczej) zbyt duża aby dało się ustawić ostrość z wystarczającą precyzją.

Mam natomiast pytanie odnośnie współpracy 60/2.8 z konwerterami MSN - jakie można uzyskać maksymalne powiększenie? Z DCR-em wychodzi podobnie jak z pierścieniami i wolę użyć pierścieni.

Zrobiłem szybko kilka testów i mogę co nieco napisać. Na początek muszę jednak wyjaśnić problemy z nazewnictwem konwerterów Raynox MSN. Niestety jest z tym trochę bałaganu - te same konwertery występują z różnymi oznaczeniami - może zdjęcia pomogą rozjaśnić ten bałagan.

1. konwertery Raynox DCR - po lewej DCR-250, po prawej - DCR-150. Jak widać oznaczenia na konwerterach to M250 i M150. Oba konwertery były sprzedawane z mocowaniem snap-on widocznym nad konwerterami. Konwertery z serii DCR mają z tyłu gwint mocujący 43mm, zaś z pzrodu gwint pod filtr 49mm. Konwertery DCR-250 i DCR-150 były też sprzedawane w jako para w komplecie - taki komplet nazywał sie CM-2000 Macro Explorer.
Oba konwertery to 3 elementy w 2 grupach, zdolnosć skupiajaca DCR-250 to 8 dioptrii, DCR-150 to 4.8 dioptrii.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/netwes7p-1.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/140425/netwes7p.jpg)

2. Konwertery Raynoxa z serii MSN sprzedawane pojedyńczo - po lewej stronie MSN-500 (jedyny z serii MSN w metalowej obudowie), po prawej - MSN-200. Były one sprzedawane z w komplecie redukcjami filtrowymi, MSN-505 i MSN-202 rożniły się tym, że były sprzedawane w komplecie z mocowaniem snap-on i być moze napisami na obudowie. Wszystkie konwertery z serii MSN mają gwint mocujący 37mm, nie mają gwintu pod filtr.
MSN-500 oraz MSN-505 to 4 elementy w 3 grupach, zdolnosć skupiajaca 32 dioptrie.
MSN-200 oraz MSN-202 to 4 elementy w 3 grupach, zdolnosć skupiajaca 25 dioptrii.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/tvv8beai-1.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/140425/tvv8beai.jpg)

3. Zestaw konwerterów CM-3500 Micro Explorer - w jego skład wchodzą 3 konwertery z serii MSN oraz mocowanie snap-on.
Najsilniejszy z nich oznaczony '35MM Microscopic Lens 24x Model CM-3500' jest identyczny z MSN-200. Parametry tych konwerterów to:
'35MM Microscopic Lens 24x Model CM-3500' - 4 elementy w 3 grupach, zdolnosć skupiajaca 25 dioptrii.
'35MM Microscopic Lens 12x Model CM-3500' - 4 elementy w 3 grupach, zdolnosć skupiajaca 11.8 dioptrii.
'35MM Microscopic Lens 6x Model CM-3500' - 3 elementy w 2 grupach, zdolnosć skupiajaca 5.9 dioptrii.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/bp943ukg-1.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/140425/bp943ukg.jpg)

4. Konwertery z zestawu CM-3500 były też sprzedawane w parach - co ciekawe, nosily wtedy zupełnie inne oznaczenia. Kupiłem kiedyś taką parę dedykowanaą do jakiegos kompaktowego Olympusa (niestety nie pamiętam juz którego modelu). W Górnym rzędzie po lewej stronie właśnei ta para, po prawej stronie - MSN-200. Pod nimi identyczne z nimi konwertery z zestawu CM-3500 Micro Explorer.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/jgft96w2-1.jpg
źródło (http://s7.directupload.net/images/140425/jgft96w2.jpg)
Jak widać, ten sam konwerter mógł być oznaczany zarówno jako '2x' jak i jako '6x', co więcej - konwerter z oznaczeniem '4x' mógł mieć w zależnosci od wykonania zarówno zdolność skupiajacą 11.8 jak i 25 dioptrii...

A teraz po tym przydługim wstępie przejdźmy do zakresu skal odwzorowania ktory daje sie uzyskać podłaczajać konwertery Raynoxa do Olympusa 60 macro.
Zmierzylem ile mm skali linijki mieści się w szerokosci kadru przy kolejno najmniejszej i największej odległości na ktorą naostrzony jest obiektyw. Podałem też przybliżoną odległość między pzrednia krawędzią konwertera a ostrym motywem (pomiar odległości linijką, więc z błędem ok. 1-2mm trzeba się liczyć)
MSN-500 - od 5.5mm z odległości 10mm do 8mm z odległości 16mm.
MSN-200 (= CM-3500 24x) - od 7mm z odległości 17mm do 12mm z odległości 30mm.
CM-3500 12x - od 9.5mm z odległości 30mm do 25mm z odległości 77mm (w/g mnie to najciekawszy makrokonwerter do współparcy z 60 macro Olympusa).
CM-3500 6x - od 12.5mm z odległości 38mm do 52mm z odległości 170mm.
DCR-250 - od 11.2mm z odległości 37mm do 38mm z odległości 125mm.
DCR-150 - od 13mm z odległości 42mm do 66mm z odległości 220mm.

alnico
25.04.14, 20:51
Wielkie dzięki, plus się należy :grin: (musisz rozdać.... :cry:).