Zobacz pełną wersję : e-510 vs alfa 100
Witam,
Szukałem na forum podobnego tematu i nie znalazłem więc pozwalam się zapytać: co wybrać??
Mam Olka kompakta i jestem zadowolony z kolei sony jest tańszy.
Parametry mają podobne. Sam już nie wiem. Pomóżcie !!!
Pozdrawiam
Rafał Czarny
17.10.07, 13:52
To forum Olympusa. Lubimy te aparaty, lubimy markę. Nie liczysz chyba na naszą bezstronność. ;) :roll:
ps. Zaraz pojawi się Karol i obiektywnie w żołnierskich słowach rozstrzygnie Twój dylemat. :D
Nie całkien są podobne.
Nie wspominając o wykonaniu to jeszcze podgląd na żywo i dobrze działający odkurzacz.
eterno - na wszelkich forach alfa nie ma tzw. dobrej prasy. Jeśli moja rada będzie pomocna to zastanów się nad zakupem olka e500 nowego za jakieś 1700zl - moja filozofia szkoda kasy na fajerwerki a 500 i zuiko to bardzo przyzwoity zestaw w cenie kompaktu :)
Olek to renoma jeśli chodzi o jakość zarówno body jak i szkieł. Do alfy nie dostaniesz takich słoików w standardzie.
eterno, jak nie wiesz to rzuć monetą. A tak na poważnie, to E510 po nawet pobieżnym, ale organoleptycznym zapoznaniu sie z nim powinien Cię zachwycić. E510 to nowsza technologia, tegoroczny laureat EISA Spróbuj wspiąć się na Olimp wybierając E510-warto.Pozdrawiam.
chyba jestem jedyny którego e510 nie zachwyca w cenie 3600 dual kit, zachwyci mnie poniżej 2800 ;) . Do dzisiaj jestem zachwycony e-330 :D za 2220
chyba jestem jedyny którego e510 nie zachwyca w cenie 3600 dual kit, zachwyci mnie poniżej 2800 ;)
Znalazlem ten zestaw za 3199 a nawet za 2999. Ale ta druga oferta jest troche niepewna.
cena 2999zł w dualkicie to w sklepie który ściąga sprzęt z Niemiec.
eterno:
ten temat to jakiś kiepski żart... ale rozumiem że błądzisz.
poczytaj sobie o dykcie w A100, o solidności tego sprzętu i jego genezie. wolny kraj, wolny wybór. tanie mięso dla piesków jest, niezmiennie od lat.
dla miłośników dykty:
https://forum.olympusclub.pl/topics4/dykta-w-alfie-vt12087.htm?sid=c7521174f6460cf51e6202743e1365af#1 32689
Rafał:
hehe, dzięki...
podst sukcesu lustrzanek to szkła. Jeśli fotografujesz poza domem w normalnych warunkach oświetleniowych z iso do 400 to z ręką na sercu polecam e1 do 1000 pojawiają się na forum. Aparat pancerny którym w razie ataku sowietów baterię pancerną rozgonisz. Dokupiłbym 14-54 kultowy obiektyw (szczelny!!!) -zostanie na lata prawie nie traci na wartości + 70-300 jak się pojawi. Po czasie użytkowania e1 będziesz wiedział czego ci brakuje i dokonasz świadomego wyboru.
w wersji ekonomicznej zakup obiektywu 14-45 i 40-150 za ok 900zl
kowal:
nie polecaj świeżakowi E-1, bo się chłopak złoży niczym scyzoryk a już na pewno z kultowym 14-45... a gdzie lampa?
jak ma być tanio, to E-410+14-42 a do tego paczka modeliny, coby sobie gripa domodelował.
po fotografuje popróbuje i kupi co będzie chciał choćby nikona czy inną firmę a system sprzeda praktycznie bez strat - chyba tylko olympus taki komfort gwarantuje.
kultowy to 14-54
14-45 wersja ekonomiczna :)
W zasadzie wszystko co chciałem usłyszeć to usłyszałem. Liczyłem na wskazanie Olka :)
Dzięki bardzo już niedługo powrócę tu z moim lustereczkiem :)
kowal:
no właśnie 14-45 jest kultowy, bo to chyba jedyny ZD będący w obiegu, z którym ludzie mają problemy. podpięty do E-1 wymusza ISO800 a bez dużej lampy nie wygląda to lajtowo...
eterno:
poza wspomnianym aparatem z dyktą, czego nie kupisz to nie zginiesz...
eterno:
poza wspomnianym aparatem z dyktą, czego nie kupisz to nie zginiesz...
amen
chyba jestem jedyny którego e510 nie zachwyca w cenie 3600 dual kit, zachwyci mnie poniżej 2800 ;) . Do dzisiaj jestem zachwycony e-330 :D za 2220
A zachwyciłby cię w cenie 2950 w dual kit? Ja za tyle kupiłem w sklepie parę dni temu.
co do A100 po poltorej roku uzytkowania zacznie Ci latać obiektyw :] sony nawet to musial spieprzyc i nie umial zrobic pozadnego mocowania do szkiel...szczerze mowiac jedynym plusem soniaka jest...mozliwosc podpiecia szkiel od minolty... reszta raczej na minus...w zestawie w kicie dostajesz słoik po ogórach kiszonych ktory nadaje sie tylko i wylacznie do utylizacji...albo tak jak ktos podal link...do przeciecia na pol i zobaczenia co jest w srodku :D
Cani:
masz jakieś linki do opinii na temat bagnetu łapiącego luzy? a może z autopsji to wiesz? zapodawaj, bo temat ciekawy.