Zobacz pełną wersję : Nowe Zuiko Digital z napędem SWD juz oficjalnie
www.fotopolis.pl/index.php?gora=3 Szkoda, że bez pełnej specyfikacji tech, a mnie ciekawią ceny na te cacka.
Ciekawą jest informacja o najmniejszej odległości ogniskowania ZD 12-60 wynosząca według Fotopolis 25 cm. Uwzględniając parametry tego szkła to chyba świetny wynik - zbliżający się do ZD 14-54. W praktyce będzie można ostrzyć od kilku cm co czyni ten obiektyw szalenie uniwersalnym...
Mnie zaciekawiła informacja dot. telekonwertera EC-20, a mianowicie, że przy podwojeniu ogniskowej nie powinno nastąpić pogorszenie jasności optyki i jakości obrazu!!! Ciekawe, co? Czyli mając Zuiko12-60 plus EC-20 na długim końcu będe miał 240mm przy jasności 4,0 albo ZD ED 50-200 i EC-20 uzyskam f=800 przy świetle 3,5? Albo info o okrągłych otworach przysłony z technicznego punktu widzenia bardzo ciekawe, jak to sie uzyskuje. Kiedys w foto. reprodukcyjnej stosowano wprawianie przysłon w ruch obrotowy aby zniwelować proste krawędzie listków przysłon, które rzecz jasna pogarszały jakość obrazu. Co za czasy. Pozdrawiam.
Jasność musi spaść, cudów nie ma (no chyba, że u Tuska).
Po podpięciu z 2.8 będzie 5.6.
Dlaczego oni mi to zrobili,, sugerowana cena 14-35 --- wynosi 2000$:(
a myślałem ze sobie kupię po nowym roku:(
Pewnie kupisz po nowym roku...2009 ;)
noo, Panie, 6k to za taki słoik bym nie dał więc postoję i dziś i za rok. do 4k to możnaby porozmawiać, ale wyżej to rozbój w biały dzień.
Cena mnie wcale nie dziwi. Przecież to jest szkło z półki "top pro".
Jasność musi spaść, cudów nie ma (no chyba, że u Tuska).
Po podpięciu z 2.8 będzie 5.6.
z fotopolis:
"Co ciekawe podwojeniu długości ogniskowej nie powinno towarzyszyć zmniejszenie jasności optyki ani pogorszenie jakości obrazu." - siakies perpetum mobile :]
bhehehehehe, za darmo powinni dawać, MALKONTENCI !!
KAROLU, błagam Cie przestań jojczyć bo to sie robi uciążliwe, i tak źle i tak nie dobrze :| kurfa padaka
fotomic:
oki, luzik. ważne że jest a kiedyś tam stanieje.
2000 dolcow hamerykanskich przy dzisiejszym kursie 2,62 pln za jednego dolca daje nam 5240 pln
Dag:
dodaj klasyczną przycinę w naszym padole i do ceny można dorzucić 1k+.
ale z technologicznego punktu widzenia 35-100 f;2,0 JEST PRAWIE DWA RAZY TRUDNIEJ ZROBIć NIż 14-35 f:2,0,... A CENA TA SAMA ... mogliśmy się spodziewać ze będzie tańsze od 35-100...
Popatrzcie na ceny 24-70 F:2,8 i 70-200 F2,8 u konkurencji... liczyłem na taką różnice i cenę w granicach 4,5 - 5k, a tu po przeliczeniu na nasze wychodzi 7-8 k:(
Przyjdzie mi następne pół sezony biegać na śluby za jakimś następnym obiektywem:D
tez prawda, ale zawsze mozna miec nadzieje ze bedzie taniej, chociaz 5 kafli to i tak nie dam bo nie mam :mrgreen:
andytown:
czytałem jakąś recenzję, w której koleś przejechał się po 35-100 maksymalnie. narzekał na ostrość, nawet po przymknięciu. dla mnie taka lufa to ciekawostka, bo nie wiem co miałbym z takim klocem robić ale opinia była niepokojąca.
dla odmiany bardzo chwalił 300 2.8, za ostrość, za gabaryty.
RadioErewan
17.10.07, 11:17
andytown:
czytałem jakąś recenzję, w której koleś przejechał się po 35-100 maksymalnie. narzekał na ostrość, nawet po przymknięciu. dla mnie taka lufa to ciekawostka, bo nie wiem co miałbym z takim klocem robić ale opinia była niepokojąca.
dla odmiany bardzo chwalił 300 2.8, za ostrość, za gabaryty.
No widzisz, wszystko zależy od recenzenta. 35-100 chętnie bym kupił, gdyby było mnie na niego stać. Szkła pracującego tak równo, o takiej jasności nie znam u konkurencji. Radocha używania jest ogromna. 300/2.8 zupełnie mnie nie zachwycił. Powolny kloc. Choć na ftaki może być przydatny.
Z innej beczki. Cena 14-35 mnie nie dziwi. 28-70 ze światłem 2 to nie jest obiektyw, jaki można kupić u konkurencji. Cena powinna być porównywalna/ciut wyższa od z 24-70L lub AF-S 28-70. Zapewne zapowiadane 2000$ w sklepach się trochę skurczy.
Pozdrawiam
35-100 to chyba najlepsze szkło w systemie....choć miałem tylko chwilę przyjemności z nim, to zakochałem się od pierwszego wejrzenia.
RE:
takiego 14-35 to naprawdę chciałbym mieć. po domknięciu do 2.8 pewnie taki ostry, że czacha dymi.
lessie:
tu bym polemizował. dla mnie najlepszy jest 7-14.
nie pocieszasz mnie...
powiem ci, konkurencja na rynku foto ślubów rośnie, a ja zamierzam się przesunąć na wyższą półkę i obsługiwać bogatsze śluby... do tego niestety trzeba sporych inwestycji....
We were able to try Olympus E-3 with the Zuiko 12-60mm SWD, which offers the equivalent of a 24-120mm lens, and were impressed. We haven't tested its optical quality, but its feel and focusing speed were quite good. I've used a lot of autofocus SLRs over the past 20 years, and this may be the fastest I've seen. That's just a sense, though, so we'll have to try to figure out a way to either compare or test this when we get the shipping unit.
to budzi respekt:)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3A.HTM#
andytown:
no to nie ma co się czarować - S5 PRO, grucha i ze trzy śrubokręty... póki co, nie ma lepszego sprzętu na śluby, szkoda tylko że optyka taka przestarzała.
RadioErewan
17.10.07, 11:31
no to nie ma co się czarować - S5 PRO, grucha i ze trzy śrubokręty... póki co, nie ma lepszego sprzętu na śluby, szkoda tylko że optyka taka przestarzała.
Jurek ABPC używa FS5 do kotletów i strasznie jojczy na jakość obrazu przy wysokich czułościach. Fuj to fajny jest do krajobrazu. Widoczki są w mordkę.
Do kotleta każdemu poleciłbym 5d. Najlepiej dwa, gdyby jeden padł niespodziewanie.
Pozdrawiam
RE:
no w skali 1:1 obraz z FUJI nie wygląda rewelacyjnie ale zapas w światłach powala. a 5D faktycznie ludziom padają, tak od niechcenia. OLEK solidnością dawno odstawił konkurencję.
tak sobie policzyłem ze w firmie mamy 5 body, 3 lampy, i 10 obiektywów;)
ale się statko nazbierało:)
ogólnie zapłaciłem już za 25 F1,4 - więc pewnie będzie i e-3;)
tak sobie policzyłem ze w firmie mamy 5 body, 3 lampy, i 10 obiektywów;)
ale się statko nazbierało:)
ogólnie zapłaciłem już za 25 F1,4 - więc pewnie będzie i e-3;)
no pięknie - 14-35 zależy kiedy wyjdzie - jeżeli na PMA to za późno i pewnie wcześniej 12-60 będę miał, a szkoda...
To kto wymienia 50-200 na nowsze?
Kupiłbyś starsze? ;)
Na ja też myślę, ze za jakiś czas się pojawią...
Kupiłbyś starsze? ;)
Na ja też myślę, ze za jakiś czas się pojawią...
mam starsze, i jeżeli RE pisze o iluśtam % szybszej działalności to w przyszłości potrzeba by jakoś podmienić obie wersje...
ale z technologicznego punktu widzenia 35-100 f;2,0 JEST PRAWIE DWA RAZY TRUDNIEJ ZROBIć NIż 14-35 f:2,0,... A CENA TA SAMA ... mogliśmy się spodziewać ze będzie tańsze od 35-100...
Popatrzcie na ceny 24-70 F:2,8 i 70-200 F2,8 u konkurencji... liczyłem na taką różnice i cenę w granicach 4,5 - 5k, a tu po przeliczeniu na nasze wychodzi 7-8 k:(
Przyjdzie mi następne pół sezony biegać na śluby za jakimś następnym obiektywem:D
A czemu 14-35 tak długo był odwlekany? Sądzę, że dlatego, iż wcale nie jest latwiej zrobić dobry zoom ze swiatłem 2.0, który mając dużą soczewkę przednią będzie miał, przy szerokim kącie, dobrze skorygowany obraz - bez beczek, winietowania itd...