Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Adapter m42 -> 4/3 z potwierdzeniem AF i stabilizacją

Strony : 1 [2]

enter
9.08.08, 00:35
Tak, masz rację, powinno być
już poprawiłem
dzięki za uważne czytanie

enter
13.08.08, 10:18
a wczoraj złapał mnie mały problemik po założeniu adaptera z chipem - korpus nie sygnalizował w ogóle podpięcia czegokolwiek po kilkudziesięciu minutach walki z aparatem i kilkoma adapterami okazało sie ze przycisk blokady obiektywu przy bardzo dokładnie spasowanych adapterach może nie wysuwać się do końca i nie stykać co powoduje brak sygnalizacji obiektywu
po wciśnięciu go i puszczeniu adapterek zaczął potwierdzać to co powinien

a, i taka ciekawostka może mała
Rubinar 5,6/300 MC z chipem do canona nie ostrzy - chip nie potwierdza
Rubinar 5,6/300 MC z chipem u Olympusa ostrzy i chip potwierdza poprawnie

krzysiekz
14.08.08, 20:34
To byl rubinar 300/4.5 ;)
Pare uwag z zabawy z chipem:
- wylaczyc AFL dla MF. Normalnie mam AEL dla S-AF i C-AF a dla MF ustawione bylo AFL. Jak sie zapomni i nacisnie przycisk AEL/AFL z podlaczonym dandelionem aparat zaliczy zwis (do momentu ustawienia ostrosci chyba, ale nie sprawdzalem).
- programowac wygodniej na A niz na M, wtedy przyslona jest pod kolkiem :)
- mozna zostawic AF na S-AF+MF zeby nie przelaczac przy zmianie obiektywow.
- z 300/4.5 potwierdzenie dziala, ale trzeb dokladnie ustawiac bo aparat ma mala tolerancje bledu, z 135 jest duzo latwiej :)

Crop 1:1 w/w rubinara (iso 400, 1/200sek):

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

enter
9.09.08, 21:47
a czy mógłby ktoś pokazać sampelki z i podrzucić opinię jak się ostrzy z chipem?

BTW: jeszcze są dostępne

2em
17.04.09, 22:00
Czołem, mam ciekawe aczkolwiek zatrważające mnie spostrzeżenie.
Mam e-510, dendalion z chipem, pentacona 1.8/50 i super-takumara 1.8/55 i o ile z pentacopnem ładnie mi potwierdza "w punkt" trafienia rzeczywiście ostrości (wtedy też wiekszość fotek ładnie ostrych tam gdzie chcę - mowa głownie o pojedyńczych małych kwiatkach na dużej dziurze przysłony) o tyle z tym takumarem potwierdza mi nie w punkcie ale przez krótki zakres odleglosci (łopatologicznie - mam pip raz przekrece milimetr pierscien znow pip jeszcze troche przekrece i znow pip potwierdzający ostrość na obiekcie). Efekt taki, że na takumarze sporo zdjęć poza GO, obiekt nieosrty mimo, że było potwierdzenie akustyczne. Czym to możę być spowodowane?

Dodam, że nic nie resetuje w tym chipie tylk zamieniam obiektyw przy adapterze i podpinam (a przeca to inna ogniskowa - tu 50 a tu 55mm). Swoją drogą nie mogę znaleźć jak się resetuje ten dendalion cały, ktoś może pomóc?

Pozdrawiam, M.

Sebastian_T
18.04.09, 09:54
To przekleję z priva, którego do Ciebie pisałem, może się innym przyda ;-)

Na podstawie rosyjskiej instrukcji:

Dandelion resetuje się przyciskiem Lens Reset lub wyłączeniem/włączeniem aparatu. Polecenie zatwierdza się zrobieniem zdjęcia.

Polecenia dandeliona:
F91 Ustawienie domyślne (50 mm F2.0)
F81 Ustawienie znaku minus, w celu zmniejszenia ustawień (domyślnie jest zawsze plus - trzeba uważać, przy powrocie do plusa należey zresetować dandeliona przyciskiem Lens Reset lub wyłączyć/włączyć aparat)
F72 Zmiana ustawienia o 50 mm
F64 Zmiana ustawienia o 20 mm
F57 Zmiana ustawienia o 10 mm
F51 Zmiana ustawienia o 5 mm
F45 Zmiana ustawienia o 1 mm
F40 Zmiana przysłony o F1.0
F36 Zmiana przysłony o F0.1

Na przykład, jeśli masz dandeliona z domyślnym ustawieniem (50 mm 2.0), a chcesz ustawić (przeprogramować) na 85 mm F1.5 (np. Helios-40) należy:
1. ustawić aparat w tryb M, wybrać odpowiednią (wygodną) ekspozycję (chodzi o to, żeby czasy nie były zbyt długie)
2. zrobić po jednym zdjęciu na przysłonach F64, F57, F51 (zwiększenie +20 +10 +5)
3. zrobić zdjęcie na przysłonie F81 (zmiana znaku na minus)
4. zrobić 5 zdjęć na przysłonie F36 (zmniejszyć przesłonę 5 х 0.1)
5. zresetować dandeliona przy pomocy przycisku Lens Reset lub wyłączyć/włączyć aparat
6. ustawić minimalną wartość przysłony
7. robić zdjęcia ;-)

To tyle z ich instrukcji. Jak rozumiem, Ty masz 50 mm, czyli musisz zwiększyć o 5 mm, w Twoim przypadku w punkcie 2 musisz ustawić F51 (i pstryk). Teraz widzę (pisząc priva nie widziałem tego posta), że światła masz identyczne, więc punktu 3-4 nie musisz robić.

Nie wiem, czy Ci to pomoże, bo nie czuję się ekspertem, a swojego dandeliona ustawiłem kiedyś dawno jeden raz (mam jednego manuala) i już nic nie zmieniałem...

2em
18.04.09, 11:17
Absolutnie tego nie kumam, chyba niewyspany jestem. Za każdym razem przy podłączeniu innego szkła (mam takumara 55mm i pentacona 50mm ze światłem oba 1.8 ) muszę się tak bawić? I co to u licha znaczy przysłona F64 czy F57.....?
Czy to, że pentacon trafia w punkt i potwierdza akustycznie to a takumar potwierdza kilka razy co minimalne pokręcenie pierścieniem odległości, może być kwestią tego niezaprogramowania?
Jestem trochę zagubiony, bo wczesniej cykałem tą pięćdziesiątką i nie miałem żadnych problemów.

andre77
18.04.09, 15:05
znalazłem coś takiego, może to coś pomoże
przygotowanie aparatu do programowania
http://greenshadow.wordpress.com/2008/07/31/pl_przyg_dand_ol/
programowanie
http://greenshadow.wordpress.com/2008/07/31/pl_progr_dand_ol/

2em
18.04.09, 21:01
Hmmm...dalej wydaje mi się to dość skomplikowane, ale jak znajdę więcej czasu to coś popróbuje. Ciekawi mnie tylko czy Wy - urzystkownicy m42 - rzeczywiście w ten sposób programujecie swe dendeliony?

Sebastian_T
20.04.09, 19:34
Absolutnie tego nie kumam, chyba niewyspany jestem. Za każdym razem przy podłączeniu innego szkła (mam takumara 55mm i pentacona 50mm ze światłem oba 1.8 ) muszę się tak bawić? I co to u licha znaczy przysłona F64 czy F57.....?

Załóż manuala z dandelionem, wtedy pokrętłem przysłony (na trybie M) ustawiasz, mój Pentacon 1.8/50 maksymalnie do F91 daje się ustawić (oczywiście to tylko ustawienie w aparacie).

Podejrzewam, że jeśli na dandeliona przekładasz obiektywy, to trzeba pokręcić ustawieniami. Innym rozwiązaniem są oddzielne przejściówki dla każdego obiektywu.
Tylko czy dandelion nie jest do IS? A potwierdzenie ostrości jest niezależnie od obiektywu i ustawienia? (mam jeden obiektyw, dawno temu ustawiłem i po prostu tego nie pamiętam)

pietro77
4.05.09, 15:46
Tak zacząłem się rozglądać za czymś takim,kto się orientuje czemu wyglądają tak różnie?:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=300310014895
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chips-Mount-Adapter-M42-Lens-to-Olympus-OM-4-3-UK_W0QQitemZ290302147446QQcmdZViewItemQQptZUK_Phot ography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET?h ash=item290302147446&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50
pzdr

Ramzes_II
4.05.09, 21:59
Tak zacząłem się rozglądać za czymś takim,kto się orientuje czemu wyglądają tak różnie?:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=300310014895
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chips-Mount-Adapter-M42-Lens-to-Olympus-OM-4-3-UK_W0QQitemZ290302147446QQcmdZViewItemQQptZUK_Phot ography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET?h ash=item290302147446&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50
pzdr
Rózne wykonanie - zasada działania taka sama.

enter
4.05.09, 22:23
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chips-Mount-Adapter-M42-Lens-to-Olympus-OM-4-3-UK_W0QQitemZ290302147446QQcmdZViewItemQQptZUK_Phot ography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET?h ash=item290302147446&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50 (http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chips-Mount-Adapter-M42-Lens-to-Olympus-OM-4-3-UK_W0QQitemZ290302147446QQcmdZViewItemQQptZUK_Phot ography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET?h ash=item290302147446&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C 240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50)
pzdr

bierz z tego pierwszego linka
układ nowocześniejszy prostszy - nic nie wystaje i sprawdzony przeze mnie działa poprawnie i nie miałem z nimi żadnych problemów
PS napisz skąd jesteś :)

pietro77
4.05.09, 22:34
Dzięki.
Kraków (przez jakiś czas co jakiś czas)
pzdr

Huco
5.05.09, 05:44
pzdr

Tu masz taki sam jak pierwszy i tańszy http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=110315558077

kipero
18.05.09, 21:36
Witam na forum! Przejrzalem caly temat i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, wiec je zadam. Czy trzeba programowac dandelionowi ogniskowa i przyslone, czy mozna to ominac? Co za tym idzie, czy trzeba to robic przy kazdej zmianie obiektywu? Podejrzewam, ze jak mu sie poda ogniskowa, to skorzysta z niej aparat przy opcji IS, jedkan sprawa komplikuje sie, kiedy z adapterem bedziemy uzywac kilku obiektywow. O wiele latwiej bylo by przestawic ogniskowa w body w opcjach aparatu, niz w dandelionie. Ponadto w jakim celu mialo by sie programowac przyslone? Czy jesli zaprogramuje np. 2.8, a w obiektywie ustawie 4, to oszukam aparat, ktory bedzie myslal, ze obiektyw jest na 2.8 i taka wartosc poda w exif? Bo przeciez pomiar swiatla aparatu i tak poprawnie naswietli zdjecie bez wzgledu na to jaka wartosc z dandeliona odczyta. Czy to bedzie 2.8, czy 16, to do korpusu i tak wpadnie taka sama ilosc swiatla. Mam racje, czy sie myle, że wartosc przyslony w dandelionie programuje sie tylko po to, by byla wyswietlana na aparacie i w exif i nie ma to znaczenia przy naswietlaniu zdjecia?

Ramzes_II
18.05.09, 21:49
Witam na forum! Przejrzalem caly temat i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, wiec je zadam. Czy trzeba programowac dandelionowi ogniskowa i przyslone, czy mozna to ominac? Co za tym idzie, czy trzeba to robic przy kazdej zmianie obiektywu? Podejrzewam, ze jak mu sie poda ogniskowa, to skorzysta z niej aparat przy opcji IS, jedkan sprawa komplikuje sie, kiedy z adapterem bedziemy uzywac kilku obiektywow. O wiele latwiej bylo by przestawic ogniskowa w body w opcjach aparatu, niz w dandelionie.
Możesz zaprogramowac, ale nie musisz. Wówczas podajesz w body dla IS ogniskową obiektywu (rzeczywistą - np. 50)
W Exif nie bedziesz miał info o ogniskowej.

Ponadto w jakim celu mialo by sie programowac przyslone? Czy jesli zaprogramuje np. 2.8, a w obiektywie ustawie 4, to oszukam aparat, ktory bedzie myslal, ze obiektyw jest na 2.8 i taka wartosc poda w exif? Bo przeciez pomiar swiatla aparatu i tak poprawnie naswietli zdjecie bez wzgledu na to jaka wartosc z dandeliona odczyta. Czy to bedzie 2.8, czy 16, to do korpusu i tak wpadnie taka sama ilosc swiatla. Mam racje, czy sie myle, że wartosc przyslony w dandelionie programuje sie tylko po to, by byla wyswietlana na aparacie i w exif i nie ma to znaczenia przy naswietlaniu zdjecia?
Programujesz by był ładny Exif. Przesłona poniżej 2.0 jest brana przez body pod uwagę przy pomiarze światła. Ustawiona na 2.0 lub wiecej nie zmienia nic poza Exif. Oczywiscie informacja o przesłonie jest stała i niezaleznie jak krecisz przesłoną na obiektywie w Exif masz 2.0 czy co tam wpiszesz.
Bez programowania dandeliona działa potwierdzenie ostrości. Wiec programowanie mozesz miec pod ładny Exif i nic wiecej.

kipero
18.05.09, 22:07
Możesz zaprogramowac, ale nie musisz. Wówczas podajesz w body dla IS ogniskową obiektywu (rzeczywistą - np. 50)
W Exif nie bedziesz miał info o ogniskowej.

Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz. Tylko teraz nasuwa mi sie kolejne pytanie. Podobno dandeliony sa fabrycznie zaprogramowane na wartosc 50mm. Przeczytalem instrukcje programowania i nie znalalzlem w niej nic na temat tego jak zlikwidowac dlugosc ogniskowej z dandeliona. "Możliwe do wprowadzenia są wartości ogniskowych z zakresu 00001mm do 65535mm". W takim razie co zrobic jesli dostane dandeliona z zaprogramowana dlugoscia ogniskowej? Jak w nim wtedy ustawic aby nie podawal korpusowi zadnej wartosci? Bo dopiero jak obiekyw nie podaje wartosci korpusowi, dziala funkcja recznego wyboru ogniskowej dla IS.

Ramzes_II
18.05.09, 22:23
Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz. Tylko teraz nasuwa mi sie kolejne pytanie. Podobno dandeliony sa fabrycznie zaprogramowane na wartosc 50mm. Przeczytalem instrukcje programowania i nie znalalzlem w niej nic na temat tego jak zlikwidowac dlugosc ogniskowej z dandeliona. "Możliwe do wprowadzenia są wartości ogniskowych z zakresu 00001mm do 65535mm". W takim razie co zrobic jesli dostane dandeliona z zaprogramowana dlugoscia ogniskowej? Jak w nim wtedy ustawic aby nie podawal korpusowi zadnej wartosci? Bo dopiero jak obiekyw nie podaje wartosci korpusowi, dziala funkcja recznego wyboru ogniskowej dla IS.
u mnie była akurat ogniskowa 65535mm. Nic nie zrobisz by dandelion nie podsuwał swojej zaprogramowanej. Zawsze cos podstawi. Mozesz jedynie w opcjach IS ustawić swoją własciwą ogniskową. Jak masz 50 zaprogramowane to czy zapniesz 135 czy 300 czy 50 to tylko kilka obrotów kółkiem nastawy.
Mimo ze dandelion podsuwa body info o IS, Ty i tak mozesz to zmienić wciskając przycisk +/- (ekspozycja) i krecic kólkiem.

kipero
18.05.09, 22:52
u mnie była akurat ogniskowa 65535mm. Nic nie zrobisz by dandelion nie podsuwał swojej zaprogramowanej. Zawsze cos podstawi. Mozesz jedynie w opcjach IS ustawić swoją własciwą ogniskową. Jak masz 50 zaprogramowane to czy zapniesz 135 czy 300 czy 50 to tylko kilka obrotów kółkiem nastawy.
Mimo ze dandelion podsuwa body info o IS, Ty i tak mozesz to zmienić wciskając przycisk +/- (ekspozycja) i krecic kólkiem.

Wlasnie sprawdzilem z body. Mam ten sam aparat co ty, bo 510 i nie wiem jak to jest w przypadku wartosci 65535 z dandeliona, ale jesli podpinam kitowy obiektyw, to nie moge wybrac recznie wartosci ogniskowej. Co prawda jak przytrzymam +/-, to wartosc sie zmienia, ale i tak stabilizuje dla wartosci z obiektywu. To bardzo ladnie widac jak sie wejdzie w menu IS i przycisnie przycisk zwalniania obiektywu. Wtedy wartosc ustawiona recznie z koloru szarego zmienia sie na biala i stabilizacja dziala wedlug ogniskowej podanej recznie. Latwo to zobaczyc przekrecajac o kilka mm obiektyw, tak aby odciac kontakt z elektronika obiektywu, i robiac 2 zdjecia. Jedno na recznie ustawionej wartosci zgodnej ze stanem faktyznym, a drugie z ogniskowa ustawiona na 1000mm, bo wtedy matryca glupieje najbardziej i zdjecie jest rozmyte. A jak to wyglada u Ciebie? Czy wchodzac w menu IS wartosc ogniskowej jest na bialo, czy szaro?

Ramzes_II
18.05.09, 22:58
Wlasnie sprawdzilem z body. Mam ten sam aparat co ty, bo 510 i nie wiem jak to jest w przypadku wartosci 65535 z dandeliona, ale jesli podpinam kitowy obiektyw, to nie moge wybrac recznie wartosci ogniskowej. Co prawda jak przytrzymam +/-, to wartosc sie zmienia, ale i tak stabilizuje dla wartosci z obiektywu. To bardzo ladnie widac jak sie wejdzie w menu IS i przycisnie przycisk zwalniania obiektywu. Wtedy wartosc ustawiona recznie z koloru szarego zmienia sie na biala i stabilizacja dziala wedlug ogniskowej podanej recznie. Latwo to zobaczyc przekrecajac o kilka mm obiektyw i robiac 2 zdjecia. jedno na recznie ustawionej wartosci zgodnej ze stanem faktyznym, a drugie z ogniskowa ustawiona na 1000mm, bo wtedy matryca glupieje najbardziej i zdjecie jest rozmyte. A jak to wyglada u Ciebie? Czy wchodzac w menu IS wartosc ogniskowej jest na bialo, czy szaro?
Jest na szaro. Jesli wcisne +/- to moge sobie zmienić. Ja mam póki co jedno szkło - OM50/1.4 wiec mam zaprogramowane 50. Ale jak uzywałem manualnego Jupitera 135 to zmieniałem sobie na 135 własnie z palca i było ok mimo ze dandelion początkowo podstawiał 50. Tyle ze po wyłaczeniu apratu musisz skorykować IS ponownie bo powraca do tego co odczytał.
Ale jesli chodzi o scisłosc- programowanie ogniskowej to 30 sekund. Mozesz zrobic sobie gotowe sciągi, wydrukować i programować z ręki co własnie podpiąłeś. Mając gotowe schematy programowania kazdego szkła zajmie Ci to momencik, a bedziesz miał pełną jasność i spokój z IS.

kipero
18.05.09, 23:13
Jest na szaro. Jesli wcisne +/- to moge sobie zmienić. Ja mam póki co jedno szkło - OM50/1.4 wiec mam zaprogramowane 50. Ale jak uzywałem manualnego Jupitera 135 to zmieniałem sobie na 135 własnie z palca i było ok mimo ze dandelion początkowo podstawiał 50. Tyle ze po wyłaczeniu apratu musisz skorykować IS ponownie bo powraca do tego co odczytał.
Ale jesli chodzi o scisłosc- programowanie ogniskowej to 30 sekund. Mozesz zrobic sobie gotowe sciągi, wydrukować i programować z ręki co własnie podpiąłeś. Mając gotowe schematy programowania kazdego szkła zajmie Ci to momencik, a bedziesz miał pełną jasność i spokój z IS.
No i wlasnie obawiam sie, ze tak trzeba bedzie robic. Skoro wartosc jest na szaro, to wydaje mi sie, ze nie dziala. Przynajmniej u mnie nie da sie zmusic body na sile do podania innej ogniskowej, jesli ta jest pobierana z obiektywu, a co za tym idzie, bedzie pobierana z dandeliona. Byc moze aparat wartosc powyzej kilkudziesieciu tysiecy uznaje za kosmiczna i wtedy dziala wybor reczny. Zastanawiam sie tylko co by sie stalo, gdyby dandelion zaprogramowac na 00000. Czy bylo by to mozliwe, mimo, ze wbrew instrukcji.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A czy mogl bys dla mnie cos sprawdzic? Np. przeprogramowac dandelion na wartosc domyslna - 65535 - i sprawdzic na tej 50, czy po wybraniu recznym 50 stabilizacja dziala? Wtedy bylo by juz wiadomo na 100%. Teoretycznie jesli aparat probowal by stabilizowac obraz z obiektywu 65535mm, to matryca wypadla by z zawiasów. :D Juz przy 1000mm jak sie zajrzy do srodka, to matryca lata na prawo i lewo. Wiec moze powyzej jakiejs magicznej wartosci z obiektywu, aparat korzysta z danych podawanych recznie?

Ramzes_II
19.05.09, 06:54
Ustawiłem w dandelionie 1000 ogniskową. Szkło było 50/1,4. Zdjecia ostre niezaleznie od ustawień, jak i recznych nastaw od 8 do 1000. Ustawiłem ogniskową 50. W body zmieniałem także od 8 mm do 1000 mm - zdjęcia ostre. Dziwne.
Wyglada jakby wogóle nie miało to wpływu albo IS u mnie nie działa w body :mrgreen:
Poddaję się :twisted:

Bodzip
19.05.09, 06:58
Są różne dandeliony, obaj to wiecie. I to jest prawdopodobna przyczyna.

kipero
19.05.09, 17:23
Są różne dandeliony, obaj to wiecie. I to jest prawdopodobna przyczyna.

Czyli to nie jest tak kolorowo z tymi dandelionami. Coś za coś, albo nie mamy potwierdzenia ostrości i ustawiamy sobie ogniskowa w body, albo mamy potwierdzenie i przy przekrecaniu obiektywu musimy programowac na nowo dandelion, jesli chcemy miec poprawnie IS. Dziwi mnie jednak fakt, dlaczego ktos projektujac dandelion nie wpadl na to, zeby nie podawal on ogniskowej (no chyba, ze jest to wymagane przez body). Ta cala babranina, EXIF itp., a wystarczylo by tylko potwierdzanie ostrosci bez tej calej szopki w około. Kiedys np. e510 nie mialo recznego wyboru ogniskowej, ale to bylo bardzo dawno temu. Pewnie podobnie jest z innymi body Olka. A dandeliony "podobno" sa caly czas unwoczesniane...

Ramzes_II, z tego co napisales moze wynikac, ze jesli oiektyw podaje taka wysoka wartosc - 1000mm, to body ta wartosc ignoruje i stabilizuje dla wartosci podanej recznie (sa szkla systemowe 1000mm?), natomiast w druga strone jest odwrotnie, jesli szklo podaje 50mm, to aparat stabilizuje dla wartosci szkla, bo nie jest za duza i zgadza sie z przedzialem wartosci systemowych, a ignoruje wartosc 1000mm, ktora byla by wybrana recznie. Trzeba by sprawdzic, czy sa szkla systemowe 1000mm i czy dziala z nimi stabilizacja matrycy. Troche to namieszane. Chyba przestane drazyc, bo przy odrobinie wprawy przeprogramowanie dandeliona to pewnie czas ok 10s.

Bodzip
19.05.09, 18:14
Ależ kipero - sam mam dandeliona skojarzonego z dwoma obiektywami manualnymi, tfu - z trzema. Mam E-400 więc nie mam IS, więc nic nie ustawiam, żadnych ogniskowych, żadnych exifów. Używam przejściówki bo ma potwierdzenie ostrości i tylko na tym mi zależy. Nauczyłem się robić bez stabilizacji i jest ok. Wiem że to przydatny bajer, ale dla mnie tylko bajer - bo go nie mam. Dandelion dla mnie działa tak jak się spodziewałem, i za co dałem pieniądze - ma potwierdzać ostrość - i robi to. Koniec i kropka :)

Magnesus
19.05.09, 19:29
Ale wielu używa z aparatemi z IS. To że tobie nie zależy, nie znaczy, że innym też nie.

Odnośnie 1000mm - jest to granica maksymalna jaką pozwala wybrać body. Dla dłuższych obiektywów instrukcja każe wybierać 1000mm.

Huco
19.05.09, 20:54
Ustawiłem w dandelionie 1000 ogniskową. Szkło było 50/1,4. Zdjecia ostre niezaleznie od ustawień, jak i recznych nastaw od 8 do 1000. Ustawiłem ogniskową 50. W body zmieniałem także od 8 mm do 1000 mm - zdjęcia ostre. Dziwne.
Wyglada jakby wogóle nie miało to wpływu albo IS u mnie nie działa w body :mrgreen:
Poddaję się :twisted:

Bardzo dziwne:shock: U mnie jak robię heliosem 58 mm i tak ustawię dandeliona a następnie podepnę sonara 135 mm i nie przeprogramuję dandeliona to IS kaszani mi ostrość- widać wyraźnie. Kiedyś robiłem test czy to programowanie ma aż taki wpływ na IS i rzeczywiście ma. Nie mam dluższego szkiełka, powinien być widoczny jeszcze większy wpływ.
Może u ciebie rzeczywiście nie działa IS z dandelionem (chińczyki fuszerkę odstawili:wink:) Jak masz możliwość sprawdż z innym czipem.
Pzdr.

Ramzes_II
20.05.09, 00:00
Bardzo dziwne:shock: U mnie jak robię heliosem 58 mm i tak ustawię dandeliona a następnie podepnę sonara 135 mm i nie przeprogramuję dandeliona to IS kaszani mi ostrość- widać wyraźnie. Kiedyś robiłem test czy to programowanie ma aż taki wpływ na IS i rzeczywiście ma. Nie mam dluższego szkiełka, powinien być widoczny jeszcze większy wpływ.
Może u ciebie rzeczywiście nie działa IS z dandelionem (chińczyki fuszerkę odstawili:wink:) Jak masz możliwość sprawdż z innym czipem.
Pzdr.
Ja miałem Heliosa 58 i jupitera 135, tyle ze na przejsciówce bez dandeliona. Musiałem zmieniac ogniskową IS bo nie dało sie fot robic. Przy załozeniu przejsciówki OM-4/3 z dandelionem i podpieciu 50/1.4 nie widze róznicy na co bym nie zmienił i tak stabilizuje dobrze. Czyli... czip podaje jakby swoje "50" dla IS mimo zmiany w nim na 1000 czy cokolwiek innego.
I wcale bym sie nie zdziwił jakby IS nie działało w tym układzie z tym dandelionem. Na to wychodzi.

Magnesus
25.05.09, 10:47
edit: do usunięcia, doczytałem wątek. ;)