Zobacz pełną wersję : Góry Sowie, czyli tęsknota za prawdziwą zimą
Ponad roku od krótkiego wypadu w Góry Sowie i okolice postanowiłem pokazać trochę zdjęć, które pomimo braku sprzyjającej pogody popełniłem. Zresztą jak się okaże później, pogoda nie jest niezbędna do zwiedzenia tego ciekawego rejonu. Większość atrakcji (oczywiście poza pięknymi krajobrazami) ukryta jest pod ziemią. Byłem tam w okresie ferii, oczywiście spodziewałem się tłumów turystów jak na ciekawe turystycznie tereny przystało. Okazało się, że było pusto i cicho, do tego stopnia, że jeżdżąc po okolicy ciągle napotykałem na te same ekipy zabłąkanych turystów:)
Na pierwszy ogień odrobina śniegu, którego w tym roku zabrakło:grin:
111655
111658
111659
111656
111657
O! Dwa ostatnie ładne, ale sikorki (?) najlepsze :D
Ależ klimat. Piękne. Następnym razem zabierz mnie ze sobą. Nie byłam jeszcze w Górach Sowich ;)
Bardzo urokliwe kadry.
...ale sikorki (?) najlepsze :D
To szczygły:wink:
Pozdrawiam
Na moje kaprawe oko to są dzwońce (chyba 18 ;) ) plus grubodziób i na samej górze najprawdopodobniej jer.
A zimowe krajobrazy piękne.
Wiedziałem, że coś pokręcę. Jakby tam labrador siedział to bym poznał ;) :D
Ciesze się, że się podobają. Przez pięć dni nie widziałem słońca nawet przez chwilę, tylko mgła, monochromy robiły się same.
Na moje kaprawe oko to są dzwońce (chyba 18 ;) ) plus grubodziób i na samej górze najprawdopodobniej jer.
A zimowe krajobrazy piękne.
Co by to nie było to ptaków było sporo:grin:
111661
111662
Co by to nie było to ptaków było sporo:grin:
Jakby troszkę więcej. :D
Ja chcę taką zimę! ;) :D na wczoraj! :twisted:
lisiajamka1
27.02.14, 22:35
Mnie też się podobają, aż miło popatrzeć :)
Mnie też się podobają, aż miło popatrzeć :)Te wróble co wyglądają jak spore nimfy kub inne gołebie są naprawdę ciekawe...
Wiedziałem, że coś pokręcę. Jakby tam labrador siedział to bym poznał ;) :D
Twój Reks na drzewie ??? :shock: :mrgreen:
A foty zimowe śliczne. :mrgreen:
Twój Reks na drzewie ??? :shock: :mrgreen:
W sensie, że psy rozróżniam. Z ptakami jest gorzej :)
Nie no zdjęcia zimowe super, już zapomiałem kiedy tak było. Pozdro
Wspaniałe zimowe foty. Piękne miejsca wybrałeś na odwiedziny.:grin:
barmichal76
28.02.14, 10:24
Taką fajną wrzutkę przez rok tylko dla siebie trzymałeś? No wiesz? Foch.
Pozdr
Kilka kilometrów od Jedliny Zdrój w której mieszkałem, w Zagórzu Śląskim na Górze Choina znajduje się zamek Grodno. Podejście do zamku prowadzi przez rezerwat przyrody porośnięty starymi drzewami (las mieszany). O ile sam zamek jako budowla nie jest jakimś szczególnym obiektem, to jego położenie jest przepiękne. Warto go odwiedzić ze względu na widok jakie można tam podziwiać. Zamek jest tak naprawdę częściowo ruiną z zachowaną i zagospodarowaną częścią sal i podziemi. W salach tradycyjnie kilka zbroi, obrazy przodków, stare skrzynie. W lochach narzędzia tortur, niektóre autentyczne inne wykonane w naszych czasach co by było więcej atrakcji dla turystów.
Brama wejściowa
111669
Budynek bramy od strony dziedzińca
111670
Mieszkaniec zamku ;-)
111671
111672
Widok na dolinę Bystrzycy i Jezioro Lubachowskie
111673
Ta druga fota, z ptakami na oszronionych drzewach, świetna.
Fajne te klimaty zimowe :) Wszystkie mi się podobają!
Świetne fotki.
Kota też :)
Pozdrawiam.
Zimowe krajobrazy swietne.
Piękna zima, przynajmniej na zdjęciach można pooglądać :grin:
Kamienna tama na rzece Bystrzycy i powstałe w wyniku jej budowy Jezioro Lubachowskie.
111747
111750
111749
111748
I jako bonus kilka zimowych widoczków.
111752
111751
Ciekawe miejscapokazujesz, fotki przyjemnie się ogląda.
Adam gratulacje, piękne zdjęcia :)
Gory Sowie a Wielka Sowa bedzie?
Odleciała do ciepłych krajów. :mrgreen:
Piękne, zimowe widoki. :mrgreen:
Niestety nie, mojego młodszego syna (miał wtedy 4 lata) bardzo bolały nóżki:wink: Ale mam nadzieję, że kiedyś jeszcze tam wrócę. Może jakiś zlot tam zrobimy?
Ale mam nadzieję, że kiedyś jeszcze tam wrócę
Wielka Sowa czeka:!:
Świetne kadry powyciagałeś z tej ponurej aury. Szron i mróz to jest to :-)
Na dowód tego że te tereny są urodziwe o każdej porze roku, pozwolę sobie wtrącić coś od siebie!
111865
Dziękuję wszystkim za odwiedziny. Jedziemy dalej:)
Pora zejść do podziemi, które są oprócz krajobrazów największymi atrakcjami rejony Gór Sowich. W roku 1943 Niemcy rozpoczęły budowę wielkich podziemi pod kryptonimem "Riese" (olbrzym). Przeznaczenie tych podziemnych kompleksów nie jest do końca wyjaśnione, miały służyć jako podziemne fabryki, magazyny lub schrony przeciwlotnicze. Prawdy pewnie się nie dowiemy. Udało mi się zwiedzić dwa z trzech udostępnionych dla turystów obiektów. Pierwszym z nich jest Włodarz - nazwa pochodzi od góry w której zostały wykute korytarze.
112001
112002
112005
112003
112004
Pora zejść do podziemi,
Dzieki tym zdjeciom wiem,ze po ziemia jest pieknie.
cięzko będzie się odnieść do konkretnych fot ktore zrobiły największe wrażenie na mnie
bo trochę mi sie nie chce cytować linków ;)
ale monochromy przyrody są przecudnej urody - i mega mi się podobają
też bym powiedziała jako laik że to sikorki ;)
dobrze zobaczyć te foty wiosną jaką tej zimy mamy...
Pora zejść do podziemi, które są oprócz krajobrazów największymi atrakcjami rejony Gór Sowich. W roku 1943 Niemcy rozpoczęły budowę wielkich podziemi pod kryptonimem "Riese" (olbrzym). Przeznaczenie tych podziemnych kompleksów nie jest do końca wyjaśnione, miały służyć jako podziemne fabryki, magazyny lub schrony przeciwlotnicze. Prawdy pewnie się nie dowiemy. Udało mi się zwiedzić dwa z trzech udostępnionych dla turystów obiektów. Pierwszym z nich jest Włodarz - nazwa pochodzi od góry w której zostały wykute korytarze.
Patrząc na zdjęcia chce się powiedzieć "ot, kopalnia". Tylko zjeżdżając do kopalni wiemy, że jesteśmy w kopalni, a tu jest taka nutka tajemnicy :)
Patrząc na zdjęcia chce się powiedzieć "ot, kopalnia". Tylko zjeżdżając do kopalni wiemy, że jesteśmy w kopalni, a tu jest taka nutka tajemnicy :)
Zgadzam się w zupełności, kompleks Włodarz jest najmniej zaawansowanym jeżeli chodzi o postęp robót, które zostały tu wykonane, stąd chodniki o małej wysokości. Większe wrażenie robi kompleks Osówka ale do niego jeszcze dojdziemy:wink:
Jeszcze kilka zdjęć z Włodarza i okolicy.
112046
112047
112048
112044
112045
Jest jeszcze Walim z legendarnym przystankiem "Walim na żądanie" :D Walim i Osówkę zwiedzałem w 2008.
Walim-Rzeczka, tam niestety nie dotarłem.
Zdjecia z podziemna woda:!:
Jeszcze trochę zimy i kilka zdjęć z kompleksu podziemnego Osówka. Tutaj już napotykamy korytarze o wysokości około 10m i znacznej szerokości. Oprócz tych w "stanie surowym" można zobaczyć wykończone pomieszczenia o długości kilkudziesięciu metrów. Obiekt naprawdę robi wrażenie. Trudno uwierzyć, że to wszystko powstało w okresie dwóch lat (1943-1945).
112148
112149
112150
112151
112152
112154
112153
Piękny ten oszroniony krajobraz. W Osówce byłem chyba z 15 lat temu. Pamiętam opowieści przewodnika o nieludzkiej pracy więźniów.
Swietnie sie zwiedza....Dzieki.
Piękny ten oszroniony krajobraz. W Osówce byłem chyba z 15 lat temu. Pamiętam opowieści przewodnika o nieludzkiej pracy więźniów.
To prawda,przewodnicy z Włodarza i Osówki też o tym opowiadali. Obiekty w Górach Sowich budowali głównie więźniowie obozu Gross-Rosen który mieścił się w Rogoźnicy. W związku z budową część więźniów umieszczono w podobozach znajdujących się w pobliżu podziemnych kompleksów.
Piękne zdjęcia, z przyjemnością oglądam.
He, smaku mi narobiłeś na wypad :)
Bardzo ciekawe miejsce, świetnie udokumentowane. Czekam na kolejne wrzutki. Pozdro
Ja też czekam na kolejne :grin: Byłem tam kiedyś, ale tak dawno, że już nic nie pamiętam :cry:
\fajnie że postanowiłeś się podzielić zdjęciami z Gór Sowich, jest co zwiedzać w naszym kraju. Zdjęcia i te zimowe krajobrazowe, i te spod ziemi świetne. Masz + u mnie póki co w pamięci :)