Zobacz pełną wersję : Kalendarz 2015
Też tak myślę, z sensownych ja mam same góry, ale tych już chyba wystarczy.
To spulaj nad morze, tam pięknie teraz jest! :-)
---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post był o 10:14 ----------
Zanim zaczne grzebac po dysku, pytanie male bo nie zauwazylem, ograniczenie do jednego slusznego systemu jest, czy dopuszczone sa foty robione sprzetem konkurencji?
pozdro
To kalendarz Olyclubu a nie "Patrone" czyli z dziury w pudle też można.
Taaa?
No to w koncu normalnie ;)
pozdro
To spulaj nad morze, tam pięknie teraz jest! :-)
Teraz już za późno więc może do jakiegoś kolejnego kalendarza się załapię.
Ale starałem się - byłem na ruskim statku ale w porcie remontowym w Gdańsku nie było malowniczych widoków. Potem tylko udało mi się wyskoczyć tuż przed końcem dnia na sopocką plażę aby przypomnieć sobie po wielu, wielu latach jak polskie morze wygląda i poczuć ten jego charakterystyczny zapach :grin:
Potem tylko udało mi się wyskoczyć tuż przed końcem dnia na sopocką plażę aby przypomnieć sobie po wielu, wielu latach jak polskie morze wygląda i poczuć ten jego charakterystyczny zapach :grin:
Jak odświeżacz powietrza "morski"? :mrgreen:
Hmmm, jak na pudle pisze Oly... to tak :p Na wcześniejszych stronach było info, że Olkiem, ale może coś się zmieniło.
Hmmm, jak na pudle pisze Oly... to tak :p Na wcześniejszych stronach było info, że Olkiem, ale może coś się zmieniło.
Hades przylizie to powie.
głupoty Arek piszesz... :p
było w końcu napisane że kalendarz OlyTalibów a nie Olympusa, więc foty mogą być z czegokolwiek..
było w końcu napisane że kalendarz OlyTalibów a nie Olympusa, więc foty mogą być z czegokolwiek..
Ha! :cool:
No to napisałem "może coś się zmieniło" :p :D
Dzisiaj powinno być ze 300 super fotek a tu cisza, w wątkach i w galerii pełno skarbów leży.
Czekamy również na Twoje zdjęcia. Zamiast mówić co powinno być poprostu wrzuć fotę:wink:
Czekamy również na Twoje zdjęcia. Zamiast mówić co powinno być poprostu wrzuć fotę:wink:
Kwiotki wam będę ciskał abo panienki jakie podczerwone... nie przeca to Polska od Królewca do Tatr ma byś, nie?
Kwiotki wam będę ciskał abo panienki jakie podczerwone... nie przeca to Polska od Królewca do Tatr ma byś, nie?
Panienki jak by nie patrzeć to również przyroda;-) Irenki krajobrazowe też fajne, tylko trzeba ostrożnie dawkować:-)
Panienki jak by nie patrzeć to również przyroda;-) Irenki krajobrazowe też fajne, tylko trzeba ostrożnie dawkować:-)
Pytanie czy panienki z Polski :roll:
Pytanie czy panienki z Polski :roll:
Nie, ze studia...:roll:
no przecież miałeś fajne IRenki - więc nei marudź tylko wrzucaj ;)
Powinno być jak pisałem co najmniej 300 zdjęć a dziś 400 do wyboru.
No właśnie, ale jak widać krowa, która dużo ryczy mało mleka daje :mrgreen:
Jak znajdę te duuże dorzucę.
---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post był o 15:15 ----------
Sam jesteś mleko!:evil:
Wrzucam... matko Huca! Ale to się wlecze!
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty alnico. :mrgreen:
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty alnico. :mrgreen:
Mogłem i dałem za Ciebie
Mogłem i dałem za Ciebie
Dziękuję :)
Dziękuję :)
i ja także :)
Mogłem i dałem za Ciebie
O Brutusy jedne Wy!! :mrgreen:
Wrzucajcie więcej zdjęć! Mój kalendarz będzie miał 28 miesięcy :shock::wink:
Wrzucajcie więcej zdjęć!
Ale już chyba termin minął, czy coś się zmieniło?
Ale już chyba termin minął, czy coś się zmieniło?
Nie minął i nic się nie zmieniło :) W pierwszym poście stoi: "Zbiórka potrwa do połowy września".
Nie minął i nic się nie zmieniło :) W pierwszym poście stoi: "Zbiórka potrwa do połowy września".
Też już nieaktualne :smile:
"Do końca września (było: sierpnia) czekamy na propozycje do kalendarza."
Też już nieaktualne :smile:
"Do końca września (było: sierpnia) czekamy na propozycje do kalendarza."
No to trzeba Hadesa opieprzyć za niejednoznaczność informacji w pierwszym poście :p Hadesie, czuj się opieprzony ;)
No to trzeba Hadesa opieprzyć za niejednoznaczność informacji w pierwszym poście :p Hadesie, czuj się opieprzony ;)
Teraz przez Ciebie nie zaśnie.
Podsumowując trzy strony postów:
1. Robimy kalendarz OlympusClub, a jak wiadomo klubowicze to także miłośnicy systemu 4/3 i m4/3 posiadający chwilowo inne aparaty. Nie ma ograniczeń sprzętowych. Tu jest uzasadnienie: https://forum.olympusclub.pl/threads/90224-Kalendarz-2015?p=1112257&viewfull=1#post1112257, a tu potwierdzenie: https://forum.olympusclub.pl/threads/90224-Kalendarz-2015?p=1112332&viewfull=1#post1112332.
2. Napisałem na samym początku, że zbieramy zdjęcia do połowy września, ale możemy sobie pozwolić na przedłużenie terminu do końca września. Tak zostało to zapisane w pierwszym poście.
3. Nie ma co dyskutować o zachęcaniu do nadsyłania propozycji. Niech nikt nie czuje się zmuszany. Ja, jak i inni tylko zachęcamy by wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Ograniczę się do przypomnień: "nadsyłajcie więcej". Powinny zrobić to zwłaszcza te osoby, których zdjęcia zbierają dobre oceny i komentarze w galerii i wątkach. Oczywiście, chciałbym by krąg propozycji był jak najszerszy, ale mam świadomość, że nie wszyscy widzą się w takiej publikacji.
A tak przy okazji. Zastanawiam się luźno nad pewnym dodatkiem do kalendarza. Ekipa selekcyjna, która ostatecznie ułoży kalendarz ma z pewnością na oku więcej niż 12 zdjęć. Pomyślałem sobie, że nie muszą one przepaść. 12 zdjęć w kalendarzu, ale 30, a może więcej w albumie? Wiecie, a może nie, że wyszedłem z propozycją zrobienia album z pracami konkursowymi (Fotografia Miesiąca, OR), który każdy będzie mógł nabyć w formie fotoksiążki. W podobny sposób można potraktować prace zgłaszane do kalendarza. W albumie z pewnością zmieściłyby się wszystkie prace, które spodobały się selekcjonerom, bez ograniczeń do 12 miesięcy. A może inaczej? Może zagłosujemy wszyscy, całym klubem i z nadesłanych propozycji wybierzemy jakąś większą pulę do albumu towarzyszącego kalendarzowi? Jestem otwarty na sugestie, także od autorów czy zgodziliby się na takie rozszerzenie formuły kalendarza.
---
Poza tym, pojawiły się kolejne propozycje na skrzynce. Dodałem prace Saboora do zestawu.
---------- Post dodany o 09:53 ---------- Poprzedni post był o 09:51 ----------
Nie czytasz aktualizacji. ;)
No to trzeba Hadesa opieprzyć za niejednoznaczność informacji w pierwszym poście :razz:
Czepiasz się :wink:: jest jak byk:
Do końca września (było: sierpnia) czekamy na propozycje do kalendarza.
Do połowy października (było: września) opracowanie i druk.
A swoją drogą po 1,5 m-ca jest tylko ok. 100 zdjęć, a tak jak Saboor pisał, powinno być już ponad 300, więc terminy nie mają tu nic do rzeczy, bo jak ktoś nie wrzucił przez ponad miesiąc to przez następny też nie wrzuci. Szkoda, bo w galerii i wątkach jest jeszcze sporo perełek.
A wszyscy chcą żeby kalendarz był piękny...
Nie czytasz aktualizacji. ;)
Zostawiłeś w jednym poście dwa terminy w wytycznych co do nadsyłania prac ;)
---------- Post dodany o 09:59 ---------- Poprzedni post był o 09:56 ----------
Czepiasz się :wink:: jest jak byk:
Do końca września (było: sierpnia) czekamy na propozycje do kalendarza.
Do połowy października (było: września) opracowanie i druk.
A parę wierszy niżej jest jak byk: "Zbiórka potrwa do połowy września" ;)
PS.
Tam zaraz czepiam, po prostu poniedziałek i chciałem się podroczyć ;)
Jeśli jeszcze mało to wysłałem kolejne dwie fotki, tak patrzę na zestaw zdjęć i widzę świetne prace, sporo lepszych od moich :)
Ekipa wybierająca łatwego zadania mieć nie będzie...
Wysłałem większość zdjęć. Po przejrzeniu przeglądówki zauważyłem, że sporo jest fotografii nie trzymających sie tematu. "Przyroda Polski" to jednak nie to samo co "krajobraz Polski", a wśród nadesłanych zdjęć jest zamek w Niedzicy, jakieś okna schroniska na Śnieżce, latarnia morska, zdjęcie psa, łódki nad jakimś jeziorem, miejskie parki. To nie jest przyroda.
Wysłałem większość zdjęć. Po przejrzeniu przeglądówki zauważyłem, że sporo jest fotografii nie trzymających sie tematu. "Przyroda Polski" to jednak nie to samo co "krajobraz Polski", a wśród nadesłanych zdjęć jest zamek w Niedzicy, jakieś okna schroniska na Śnieżce, latarnia morska, zdjęcie psa, łódki nad jakimś jeziorem, miejskie parki. To nie jest przyroda.
"Oto lista tematów do wyboru w ankiecie:
Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski - to polski krajobraz, fauna i flora w swym bardziej szerokoogniskowym kontekście, ale zdjęcia z teleobiektywów też będą przyjmowane."
Pozdrawiam Jacek :)
IMO te nieprzyrodnicze detale dodają smaku fotografii przyrody, nie umniejszając nic tym zdjęciom które są czysto przyrodnicze :)
ale jaclas już zacytował co trzeba :)
No cóż, być może jestem zbyt dużym ortodoksem w tej kwestii, ale dla mnie elementy nieprzyrodnicze, kulturowe, etnograficzne, turystyczne itp. dyskwalifikują zdjecie jako przyrodnicze i wyżej wymienione przeze mnie przykłady nie mieszczą sie w temacie, nawet jeżeli w opisie użyto zwrotu "polski krajobraz", natomiast świetnie pasują do innego tematu ankiety tj. "Pejzaż" :-)
Dodałem Twoje propozycje do zestawienia. Mamy już 117 zdjęć.
Dodałem Twoje propozycje do zestawienia. Mamy już 117 zdjęć.
No pięknie, pula rośnie!
Cieszę się, że nie wybieram :-) Współczuję selekcjonerom. A to jeszcze nie koniec września ;-)
Cieszę się, że nie wybieram :-) Współczuję selekcjonerom. A to jeszcze nie koniec września ;-)
Podobnie myślę i miałem to napisać właśnie..... :wink:
spoko spoko, będzie jeszcze ankiieta poglądowa jak w FM.. więc mam nadzieje że też wybierzecie :D
sama sobie współczuję... :roll: i zastanawiam się jaki diabeł mnie podkusił :evil::wink:
sama sobie współczuję... :roll: i zastanawiam się jaki diabeł mnie podkusił :evil::wink:
Forumowy Dobry Duszek ;)
Podobnie myślę i miałem to napisać właśnie..... :wink:
Też się cieszę, a kusiło :mrgreen:
Mnie coś tknęło w lewe ramię :mrgreen:
Forumowy Dobry Duszek ;)
niechybnie...:)
Mnie coś tknęło w lewe ramię :mrgreen:
a nie mogłeś Ty mnie tknąć na czas? ;-)
a nie mogłeś Ty mnie tknąć na czas? ;-)
I dostać w pysk od Twojego ? :roll:
Dopiero pierwsza setka. Po trzeciej zacznie szumieć w głowie.
Będzie dobrze. Niedługo zrobimy próbną selekcje.
---
Widzę, że pomysł albumu towarzyszącego nie przypadł nikomu do gustu.
I dostać w pysk od Twojego ? :roll:
toż kobietę z opresji byś ratował ;-) :-)
Dopiero pierwsza setka. Po trzeciej zacznie szumieć w głowie.
Będzie dobrze. Niedługo zrobimy próbną selekcje.
---
Widzę, że pomysł albumu towarzyszącego nie przypadł nikomu do gustu.
pomysł albumu całkiem , całkiem, myślę że dużo zależy od kosztów...
goo.gl/mmhfrR (http://goo.gl/mmhfrR)
Pytania dwa:
1. Czy określony jest format kalendarza - w sensie pion/poziom oraz proporcje boków, wysłałam jedno foto, ale teraz mi przyszło do głowy, że może należało się dostosować do ustalonych proporcji?
2. Czy zdjęcia mają pochodzić z aparatów Olympusa?
Żadna z tych kwestii nie jest opisana w pierwszym poście, zastanawiam się czy przypadkiem coś nie jest rozumiane "samo przez się"?;)
Pytania dwa:
1. Czy określony jest format kalendarza - w sensie pion/poziom oraz proporcje boków, wysłałam jedno foto, ale teraz mi przyszło do głowy, że może należało się dostosować do ustalonych proporcji?
poziom 4/3 ustalany był
Żadna z tych kwestii nie jest opisana w pierwszym poście, zastanawiam się czy przypadkiem coś nie jest rozumiane "samo przez się"?;)
nie musi być z OLKA ;)
poziom 4/3 ustalany był
nie musi być z OLKA ;)
W pierwszym poście tego nie widzę, wysłałam złe proporcje:oops:
Pytania dwa:
Ale są opisane dalszym ciągu dyskusji. Pozioma i proporcje 4:3 jeśli dobrze pamiętam, nie ma foto-rasizmu żadnej postaci...
---------- Post dodany o 04:57 ---------- Poprzedni post był o 04:56 ----------
W pierwszym poście tego nie widzę, wysłałam złe proporcje:oops:
Poprawisz jakby co...
Wykadruje się ;).
Dopiszę w pierwszym poście te ustalenia. Faktycznie, powinny się tam znaleźć.
goo.gl/mmhfrR (http://goo.gl/mmhfrR)
W jakim kontekście ten link?
W jakim kontekście ten link?
Głównie jako inspiracja tym, którzy jeszcze się wahają aby dodać swoje foty, oraz pokazanie, co inni uważają za krajobraz/pejzaż (landscape) - bez suchych definicji z wiki czy innych źródeł - 1 obraz mówi więcej niż 1000 słów.
pozdrawiam,
.....nie musi być z OLKA ;)
a to mnie teraz zaskoczyliście...:shock:
no to wertuj foty i wrzucaj swe kolejne propozycje :P
coby było jeszcze trudniej :)
a to mnie teraz zaskoczyliście...:shock:
Przecież od początku o tym pisaliśmy. Dlatego po pierwszych wrzutkach napisałem, że nie ma ograniczeń co do ilości zdjęć, bo wiem, że czasami przychodzi pomysł na dodanie innych zdjęć. To nie konkurs WPP, możemy poluzować zasady w niektórych punktach.
dlatego moje zdziwienie
być może były te informacje wcześniej i je przeoczyłem, ale zapytam tylko :
1. czy zdjęcia mają być z jakiegoś przedziału czasowego, np. rok 2014, czy grzebiemy w całym swoim archiwum?
2. czy w exifie musi być "OLYMPUS"?:wink:
Nie wiem czy jestem uprawniony do odpowiedzi, ale logicznym wydaje mi się, że:
1 - w całym
2 - tak
Zbieram tekst do kupy i podam wymogi, ale akurat Arek trafił z odpowiedziami. Moja sugestia przy odpowiedzi na pierwsze pytanie jest taka, żeby wybierać zdjęcia najświeższe, bo będzie się pamiętało gdzie zostało ono zrobione. Tak, trzeba będzie dołączyć opis miejsca....
ale jak są luzy w zasadach to dodałem kilka, sorki za monotematyczność, ale z moim krajobrazem mogę iść tylko na giełdę w Pruszczu
dlatego moje zdziwienie
nie dziwie Ci się
na szczęście "inni" ;) czuwali by zdjęci mogły być skądkolwiek ;) :-P
nie dziwie Ci się
na szczęście "inni" ;) czuwali by zdjęci mogły być skądkolwiek ;) :-P
co byśmy zrobili bez kobiet..:grin:
Nie zrobilibyśmy nic ale za to bylibyśmy bardziej wypoczęci :-)
Pozabijalibyśmy się?* :mrgreen:
*byłoby to bardziej humanitarne, niż czekanie kto zostanie ostatni** :mrgreen:
**jeżeli domyślacie się, co mam na myśli - przyznaję się, ja mam dziś problem ze zrozumieniem samego siebie :mrgreen:
Ja miałbym zapisane w ustaleniach "zdjęcia tylko z Olka". Kobiety wywierają na nas większy wpływ niż nam się zdaje :).
---------- Post dodany o 10:02 ---------- Poprzedni post był o 09:49 ----------
Pozabijalibyśmy się?* :mrgreen:
Od razu tak drastycznie... myślę, że niektórzy znaleźlibyśmy jakieś mało inwazyjne hobby... jakąś literaturę, sklejanie modeli czy coś...
Od razu tak drastycznie... myślę, że niektórzy znaleźlibyśmy jakieś mało inwazyjne hobby... jakąś literaturę, sklejanie modeli czy coś...
Myślisz, że byłyby to modele?
Myślisz, że byłyby to modele?
Myślę, że... nie byłoby niczego, pustynia. Ale to temat na inny wątek i raczej przy ognisku na jakimś zlocie.
---
Choć pozostało jeszcze trochę czasu do końca września, to trzeba przyznać, że zbliżamy się powoli do końca zbiórki. Gdyby ktoś jeszcze miał coś do dodania, to zapraszam.
Zbliżamy się do końca akcji zbierania zdjęć. Teoretycznie pozostały jeszcze dwa dni, ale z racji zlotu, i mojego zaangażowania przy nim, można spokojnie przesłać zdjęcia do poniedziałku, 6 października. Zawsze w ostatniej chwili przychodzą dobre pomysły ;).
---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post był o 09:44 ----------
W przeglądówce znalazły się jeszcze dwa zdjęcia Uli.
Jasne, dobry pomysł, w Końcu Karkonosze to piękna kraina i może coś z nich wpadnie fajnego do zestawienia
Rozpoczął się okres mgieł. W niektórych miejscach poranki wyglądają bajkowo :).
Podesłałem jedno jeszcze foto, piękny zestaw się zebrał, ależ będziecie mieć trudny wybór, nie zazdroszczę :)
ja powoli robię swoją selekcję
ale pierwsze dwie selekcje ograniczyło mój wybór do 48 zdjęć...
i nei wiem co dalej :(
bo one mi się wszystkie podobają
No to masz zdjęć na 4 kalędarze :)
ja powoli robię swoją selekcję
ale pierwsze dwie selekcje ograniczyło mój wybór do 48 zdjęć...
i nei wiem co dalej :(
bo one mi się wszystkie podobają
Dodaj jeszcze 4 zdjęcia i drukujemy kalendarz w wersji tygodniowej. :)
Może dodatkowy album w małym formacie to nie będzie zły pomysł? Taki dodatek dla tych, którzy będą chcieli. Policzymy koszty. Niemniej w październiku ruszamy z produkcją kalendarza podstawowego.
a więcej zdjęc nie ma?? ;)
Ok, pora zakończyć przyjmowanie zgłoszeń. E-mail zgłoszeniowy pozostawię otwarty. Może ktoś rzutem na taśmę jeszcze coś zechce dołączyć.
W najbliższym czasie (tydzień, dwa), po konsultacji ekipy selekcyjnej poznamy zdjęcia wybrane do kalendarza i sam kształt kalendarza.
W najbliższym czasie (tydzień, dwa), po konsultacji ekipy selekcyjnej poznamy zdjęcia wybrane do kalendarza i sam kształt kalendarza.
Czekamy z niecierpliwością:)
Coś wiadomo, zdjęcia wybrano itp. ?
Bardzo chciałbym mieć taki kalendarz !!!
najgorsza jest cisza w temacie
dlatego informuję że ogarniamy.. mam nadzieję że w w pierwszym tygodniu listopada zakończy się selekcja :D
Bardzo dobra informacja
No nie wiem, nie wiem ... czy o tegoroczny listopad chodzi :mrgreen:
No nie wiem, nie wiem ... czy o tegoroczny listopad chodzi :mrgreen:
No co Ty? Nie wierzysz w nas? :)
ja tam miałam obawy ;)
W Was :?: :mrgreen: Ja nawet sobie nie wierzę :mrgreen:
ja tam miałam obawy ;)
Cieszy mnie to miałam :wink:
W Was :?: :mrgreen: Ja nawet sobie nie wierzę :mrgreen:
Popracujemy nad tym. Przyjedź na spotkanie KOTów (Krakowskich OlyTalibów). Wyleczymy przypadłość. :mrgreen:
Więcej wiary. :grin:
Wiara czyni cuda. ( chyba ) :mrgreen:
Więcej wiary. :grin:
Wiara czyni cuda. ( chyba ) :mrgreen:
"Spacerek po schronisku dla obłąkanych pokazuje, iż sama wiara nie dowodzi niczego." :mrgreen:
najgorsza jest cisza w temacie
dlatego informuję że ogarniamy.. mam nadzieję że w w pierwszym tygodniu listopada zakończy się selekcja :D
Tydzień minął, kalendarza brak. Coś wiadomo?
Pytam nie bez powodu. Kalendarz ze zdjęciami to fajny prezent. W zeszłym roku zrobiłem kilka sztuk z własnymi zdjęciami, w tym roku liczę na nasz forumowy ale jeszcze trochę i przestane czekać.
... jeszcze trochę i przestane czekać.
Co ty taki pesymista? głowa do góry, zawsze może być na 2016, trzeba pozytywnie myśleć :mrgreen:
Zbyt dużo jest dobrego materiału, abyśmy odpuścili temat... oczekujcie na dniach konkretnych informacji.
Tydzień minął, kalendarza brak. Coś wiadomo?
Pytam nie bez powodu. Kalendarz ze zdjęciami to fajny prezent. W zeszłym roku zrobiłem kilka sztuk z własnymi zdjęciami, w tym roku liczę na nasz forumowy ale jeszcze trochę i przestane czekać.
Żartujesz, że ktoś chciał Cię na fotkach w kalendarzu przez cały rok oglądać ;)
Żartujesz, że ktoś chciał Cię na fotkach w kalendarzu przez cały rok oglądać ;)
Własnej produkcji. Lepiej? ;-)
Własnej produkcji. Lepiej? ;-)
No ba :D
Siemanero... :) :) :)
Nadejszła wiekopomna chwila, gdzie możemy uchylić rąbka "tajemnicy"
i zaprezentować Wam zdjęcia wybrane do kalendarza..
Za zwłokę przepraszam, ale może nie będzie tak źle - i jeszcze nikt nie kupił kalendarza na rok 2015 :)
Okładka i sam wygląd będzie przedstawiony nieco później bo się tworzy,
niemniej można już się domyślić jak się zaprezentuje kalendarz w całości...
Zasada jaką się w większości kierowaliśmy:
- żeby foty odpowiadały wyglądem miesiącą jakie prezentują (w lecie nie ma śniegu i na odwrót ;) )
- żeby to był przestrzał po całości Polski...
- żeby w kalendarzu znalazło się możliwie najwięcej autorów
Z poszczególnymi autorami prac możliwe że skontaktuje się hades tudzież petreq tudzież jeszcze kto inny ;)
także proszę o miłe przyjęcie :-P
Jury (skład w pierwszym poście ;) ) zastrzega możliwość zmiany któregoś ze zdjęć - jeśli okaże się, że z przyczyn technicznych zdjęcie nie będzie prezentowało się OK na wydruku (co może skutkować także roszadą wśród miesięcy)
niemniej mamy nadzieję - że tego typu zagrania nie będą konieczne ;)
aaa w pierwszym poście powinna pojawić się galeria z wyborem szczęśliwej 12-tki
i powoli zaczniemy zbierać zapisy na sam kalendarz :)
jak o czymś zapomniałam napisać - to dopiszę później - albo hades wrzuci do 1 posta.
a teraz możecie się pastwić :D
VOILA
Styczeń - Farensbach
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135359&d=1415914473
Luty - Sawa
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135360&d=1415914475
Marzec - Farensbach
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135361&d=1415914477
Kwiecień - kris70
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135362&d=1415914479
Maj - Tropic
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135363&d=1415914481
Czerwiec - klikacz
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135364&d=1415914484
Lipiec - gulasz
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135365&d=1415914486
Sierpień - abir
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135366&d=1415914489
Wrzesień - alnico
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135368&d=1415914491
Październik - yamada
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135369&d=1415914494
Listopad - adambieg
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135370&d=1415914497
Grudzień - klikacz
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=135371&d=1415914499
135359 135360 135361 135362
135363 135364 135365 135366
135368 135369 135370 135371
Piękne zdjęcia wybraliście, gratuluję Wam jurorom, jak i tym co zaszczytu dostąpili.
To ja zamawiam dwa kalendarze o ! :mrgreen:
Zdjęcia b. ładne. Ale moim zdaniem troszkę za "mało lata" w tym zestawie.
Piękne zdjęcia wybraliście, gratuluję Wam jurorom, jak i tym co zaszczytu dostąpili.
To ja zamawiam dwa kalendarze o ! :mrgreen:
Nie zgadzam się z Bodziem, ze zdjęć wieje nudą, są mierne i nijakie.
Ja też wezmę dwa.
Nie zgadzam się z Bodziem, ze zdjęć wieje nudą, są mierne i nijakie.
Ja też wezmę dwa.
Wybór zdjęć również mnie dziwi. Były znacznie lepsze w zestawieniu, choć nie ukrywam, że ciesze się że moja fota się załapała.
Podoba mi się zestaw. Dziękuję jurorom za trud i znój, wyobrażam sobie, ile to było roboty.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/good2-1.gif
źródło (http://dawnytczew.pl/forum/images/smilies/good2.gif)
No i gratulacje dla autorów!
Kilka słów opinii od fotoedytora, mogę?
Mogę.
Nuda, proszę Państwa. Niby to ładne, tak każde z osobna, ale w takim zestawieniu nudą wieje okropnie. Jeśli o moje zdanie chodzi, zestawienie nie jest do zniesienia przez 12 m-cy, a niektóre zdjęcia odechciewa się oglądać już po chwili, a co dopiero mówić o patrzeniu na nie przez miesiąc.
Po kolei...
Styczeń - zdjęcie na temat tego miesiąca kompletnie nic nie mówi. Patrząc na obrazek mogę mu przypisać praktycznie każdy miesiąc od listopada do marca włącznie. Poza tym, proszę o wyrozumiałość autora, jest nieładne i nudne. Przyrody w nim mało, a lokalizację mogę mu przypisać dowolną, łącznie z fragmentem zamarzniętej Wisły po lewej stronie Warszawy.
Luty - merytorycznie, czym to zdjęcie różni się od stycznia i czym innym, co powinno przykuć uwagę, zachwyca? Jest szaro, buro i ponuro. Pustka. I nuda. Jedynie określenie lokalizacji jest łatwiejsze.
Marzec - ładne, ale znowu pustka, znowu nuda. I równie dobrze może to być październik. Przyroda jak na poprzednich dwóch zdjęciach, szczątkowa. Piękno krajobrazu polskiego w danym okresie na tym obrazku nie występuje. Lokalizacja dowolna.
Kwiecień - lepiej niż powyżej, ładniejsze, ciekawsze i kawałek przyrody w postaci ptactwa występuje. Nic mi jednak nie mówi, że to kwiecień.
Maj - jak do tej pory najmilsze dla oka. Niestety, znowu puste i nie absorbujące - dla kalendarzy, których się naoglądałem jest to dziwnym trafem cecha wspólna, może dlatego, że nikt nie lubi patrzeć na kalendarz. No, ale przecież na ten kalendarz człowiek powinien chcieć patrzeć! Mimo wszystko, obrazek przyjemny. Widzę też, że to może być maj.
Czerwiec - zdjęcie jako takie ładne, ale zarzuty mam takie same jak do pierwszych miesięcy. Tyle, że morze widzę i nie mam co do tego wątpliwości.
Lipiec - szare, bure i ponure. Gdzie tu piękna polska przyroda w promieniach wakacyjnej, słonecznej pogody? Chcecie kogoś w depresje wpędzić?
Sierpień - może sierpień, może marzec, a może wrzesień. I po co w zestawieniu 12 zdjęć druga fotografia merytorycznie w zasadzie indentyczna jak inna (kwiecień)?
Wrzesień - zdjęcie piękne i mogę na nie patrzeć bez przerwy niczym wół w namalowane wrota. Jednocześnie jednak może to być któryś z miesięcy zimowych. Przemyślałbym ten wybór.
Październik - no, może i październik, atmosfera totalnie depresyjna. Obrazek jako taki ciekawy, ale przy tylu nudnych zdjęciach po prostu ustawia się w szeregu wraz z nimi.
Listopad - ładne to, choć pewnie bliżej października bym postawił. Nie do końca jestem przekonany, że chciałbym przez cały miesiąc w paszczę łosia z takiego bliska patrzeć, ale estetyką zdjęcie się broni. A większość swoich poprzedników wręcz deklasuje.
Grudzień - depresyjne, ale trafione. Choć grudzień niewątpliwie z czym innym się kojarzy, to zdjęcie mówi mi coś o porze roku, choć z przyrodą znów trochę słabo. I jeśli już, widziałbym podobną rzecz, ale w szerszym ujęciu z większą ilością krajobrazu.
Ogólnie rzecz biorąc, wybór jest bardzo słaby. Zdjęcia pojedynczo, choć też nie wszystkie, mogą dać się oglądać, ale mało które przez cały miesiąc, a wszystkie razem na pewno nie przez cały rok. Osobiście mam wrażenie, że ktoś z grona osób wybierających fotografie do tego kalendarza cierpi na ciężką depresję albo jest na tyle okrutny, że pragnie wpędzić w nią innych.
Osobiście doradzałbym przemyślenie sprawy oraz mocne przetrzepanie i urozmaicenie zbioru. Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że wybór był aż tak słaby.
Także tego...
Dziś będzie dostępny formularz zapisów.
Co do ceny, bo z pewnością padnie takie pytanie, zapowiadana była cena w okolicach 30 zł za egzemplarz. Doliczyć należy koszty wysyłki (na obecną chwilę ok 10-12 zł). Oczywiście przy zbiorczym zamówieniu będą one niższe.
Na razie te ceny zostają jako górny pułap. Nie wykluczam, że cena spadnie i będzie spadać im więcej będzie zamówień. Szczegóły niebawem.
Kilka słów opinii od fotoedytora, mogę?
Mogę.
Także tego...
Wszystkie zgłoszone zdjęcia są w pierwszym poście, ciekawe które Ty byś wybrał.
Wszystkie zgłoszone zdjęcia są w pierwszym poście, ciekawe które Ty byś wybrał.
To pytanie retoryczne? :)
Moja opinia nie musi się podobać. Zawsze są dwa wyjścia, wziąć sobie do serca i spojrzeć na rzecz raz jeszcze albo olać :)
To pytanie retoryczne? :)
Moja opinia nie musi się podobać. Zawsze są dwa wyjścia, wziąć sobie do serca i spojrzeć na rzecz raz jeszcze albo olać :)
To pytanie pisane w pośpiechu, zabrakło "?" :grin:
Wybór zdjęć nie był łatwy, to pewne. Na dodatek takie wybory na odległość bez możliwości bezpośredniej burzy mózgów to trudna sprawa.
Ocena zdjęć - kwestia gustu. Może się podobać, może niepodobać tak jury wybrało i mam wrażenie, że wybór lepszy niż ten poprzedni, gdzie zwycięzców wyłoniliśmy drogą głosowania.
Rozumiem opinię Eddiego, jednak nie zgadzam się z tym, że każde zdjęcie powinno wyraźnie wskazywać na miesiąc. Jeśli kupię kalendarz z końmi lub autami, nie oczekuję, że w październiku muszą być przysypane listowiem, a w styczniu śniegiem. Tematem jest krajobraz, a nie pory roku.
Ocena zdjęć - kwestia gustu. Może się podobać, może niepodobać tak jury wybrało i mam wrażenie, że wybór lepszy niż ten poprzedni, gdzie zwycięzców wyłoniliśmy drogą głosowania.
Rozumiem opinię Eddiego, jednak nie zgadzam się z tym, że każde zdjęcie powinno wyraźnie wskazywać na miesiąc. Jeśli kupię kalendarz z końmi lub autami, nie oczekuję, że w październiku muszą być przysypane listowiem, a w styczniu śniegiem. Tematem jest krajobraz, a nie pory roku.
Ależ oczywiście! Tyle, że tematem kalendarza jest przyroda Polski, w takim ujęciu samo się nasuwa, że widziana przez pryzmat wszystkich 4 pór roku, nawet jeśli nie rozstrzeliwujemy na konkretne miesiące, choć w sumie też fajnie by było.
Auta to auta, konie to konie, sprawa zupełnie inna.
Adambieg, rozumiem to doskonale. Dlatego robiąc coś takiego dobrze jest dać sobie czas na spojrzenie na rzecz z dystansu. Warto też wcześniej poczynić pewne założenia, które pomogą dobrać materiał spójny z jednej strony, ale ciekawy i urozmaicony z drugiej.
I żeby nie było gołosłownie, kilka zdjęć, które wybrałem bardzo na szybko. Na pewno nie pokrywają jeszcze całych 12 m-cy, ale coś już jest.
13540413540113541113540813540513540213541213540913 5406135403135410135407
Zdecydowanie kalendarz Eddiego jest fajniejszy.
To tylko wybrane zdjęcia, całego kalendarza nie pokrywają, ale dziękuję.
Gdyby miał to być cały kalendarz, na pewno za dużo w nim gór, a za mało wody.
Bernard, może za wyjątkiem tych drzew, bo oczy bolą...
Widzisz jest takie stare powiedzenie "jeszcze się taki nie narodził, który by wszystkim dogodził". Zdjęcia wybrało ileś osób, z tego zostały wybrane te z największą liczbą głosów (z tego co wiem :) ) Gdybyś wziął pod uwagę, wszystkie na które oddano głosy, to nagle się okazuje, że i te które Ty wytypowałeś są w zestawieniu.
Żeby było zadość mojej sygnaturce, to czemu wybrałeś niektóre zdjęcia, które są bardzo podobne (np. różowe kwiatki, nie znam się na kwiatkach, więc mówię różowe kwiatki). Też by się czepić można, ale jak już gdzieś kolega Romek stwierdził, ja już tak mam, że po prostu zawsze się czepiam.
Bodzip, racja, ale uznałem zdjęcie za ciekawe, jest wyjątkowe, dlatego wybrałem.
Ahutta, kulą w płot, dobrodzieju trafiłeś. Jak już napisałem wcześniej, to jest kilka zdjęć, które wybrałem bardzo na szybko, na pewno nie pokrywają wszystkich 12 miesięcy. I nie jest to moja wizja kalendarza. Żeby taką stworzyć musiałbym mieć jeszcze chwilę czasu, choć przyznam, że te 152 zdjęcia zamieszczone na dropboxie trochę ograniczają. Paradoks, nie? Także, możesz się czepiać, jeśli to Twój ulubiony sport, ale w tym momencie jest to działanie nietrafione :)
Pass... był to mój pierwszy i ostatni występ w gremium osób wybierających cokolwiek forum. Niedobrze mi czasami się robi.
Wracam do nory z której wypełzłem.
Nie marudzić:mrgreen: Czekam na formularz zamówień.
Osobiście doradzałbym przemyślenie sprawy oraz mocne przetrzepanie i urozmaicenie zbioru. Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że wybór był aż tak słaby.
Nie chce wywoływać nieporozumień czy kłótni w okół wyboru zdjęć. Każdy może ją wyrazić swoją opinię. Szanuje odmienne zdanie i staram się je wykorzystać jak najlepiej. Mimo to chce zabrać głos w obronie tego wyboru i przedstawić stanowisko z punktu widzenia grupy wybierającej. Tą opinię nosze od 2 lat, kiedy podjąłem się przywrócenia krążącego po forum pomysłu wydania czegokolwiek, w tym wypadku kalendarza.
Jakość kalendarza zależy od nadesłanych propozycji, na co były przeznaczone 2 miesiące. Bezwzględnie każde zdjęcie powinno być propozycją autora. Nie wykonalnym jest by dobierać zdjęcia z forum i prosić każdorazowo autora, wręcz przekonywać go na siłę by zgodził się nie tylko na publikacje, ale przede wszystkim przygotowanie dużego plik do druku. Takich wyborów byłoby pewnie bez liku i kalendarz jaki można by przygotować byłby perełką niesamowitych kadrów, głównie z galerii publicznej, ale przyczyniłby się do nerwicy osób starających się pozyskać zdjęcia.
Równolegle z przygotowaniem propozycji były też 2 miesiące na przystąpienie do grupy wybierającej zdjęcia. Nie ukrywam, że bardzo chciałem by w grupie była różnorodność opinii, a także, a może przede wszystkim różnorodność doświadczenia, w tym także doświadczenia w fotoedycji. Zachęcałem wielokrotnie do uczestnictwa w ekipie wybierającej. Nie ukrywam też, że forum działa na zasadzie dobrowolności w uczestniczeniu w różnych inicjatywach. Zatem moje oczekiwania i zachęcanie do uczestnictwa w zgłaszaniu propozycji jak i grupie wybierającej zdjęć nie musiało pokrywa z chęciami klubowiczów. Rozumiem to i nie zamierzam nikogo stawiać pod pręgierzem, ale przez tyle lat na forum wiem kto jakie ma doświadczenie i w czym mógłby pomóc. Ale nic na siłę. Samorzutne chęci i zgłoszenie uczestnictwa są najważniejsze.
Także tego...
Kalendarz to nie tylko same zdjęcia i wydruk. To wypadkowa naszego wspólnego, klubowego "chciejstwa". Nie chce by zabrzmiało to negatywnie, ale wręcz pozytywnie. To co robimy, to "miś na skale naszych możliwości; Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo". To co robią osoby zaangażowane w projekt nie każdemu musi się podobać, ale wiedzcie, że każda następna edycja zależy od nas wszystkich. Bardzo łatwo przyłączyć się do inicjatywy.
Pracujemy na miarę naszego czasu, możliwości i materiału wyjściowego. Jestem wdzięczny grupie wybierającej. Uczestnicy tej grupy podjęli trud wyboru, choć mogli niekiedy nie czuć się na siłach by zdecydować się na ograniczenie wyboru do kilku zdjęć. Jestem wdzięczny Uli i Piotrowi, że zmobilizowali się, ale i mnie by temat sfinalizować do obecnej postaci i rozpocząć przygotowania do druku.
Można mówić o wyborze cokolwiek, ale sugerować depresje uczestnikom, na to nie mogę pozwolić.
Moją wypowiedź można potraktować jak obronę poprzez atak. Ale chciałbym by podejść do tego jako mobilizacji, by następnym razem z zapałem uczestniczyć w zgłaszaniu propozycji, dyskusji nad zgłoszeniami czy wreszcie wybieraniu zdjęć. To przysłuży się każdemu przedsięwzięciu na forum.
Podsumowując. Słyszę niepochlebne opinie jak i nowe pomysłu dotyczące kalendarza i staram się by coś w koncepcji jego przygotowania zmieniło się na plus. Ale mimo wszystko dziękuje za słowa krytyki i wykorzystam to przy określeniu zasad następnej edycji.
To tak na szybko co miałem do powiedzenia.
Jak już napisałem wcześniej, to jest kilka zdjęć, które wybrałem bardzo na szybko, na pewno nie pokrywają wszystkich 12 miesięcy. I nie jest to moja wizja kalendarza.
OK. Poczekaj. Wątek jest o kalendarzu. Zdjęcia w nim sa do kalendarza. Ty wybrałeś kilka z nich i nie są z Twojej wizji kalendarza. To po co je wybierałeś? Po co wstawiałeś posta?
I nie jest to moja wizja kalendarza.
No widzisz, gdyby Ulka pokazała moją wizję kalendarza, to byście się pewno wszyscy za głowę złapali :D
Tak jak napisałem, nie ma możliwości by zawsze wszystkim dogodzić i czasem trzeba pójść na kompromis.
Pass... był to mój pierwszy i ostatni występ w gremium osób wybierających cokolwiek forum. Niedobrze mi czasami się robi.
Wracam do nory z której wypełzłem.
Dlaczemu? Bo się coś Eddiemu nie podoba? Weź wydoroślej i nie pisz gupot. Zrób se dobrej kawy i wróć.
Dlaczemu? Bo się coś Eddiemu nie podoba? Weź wydoroślej i nie pisz gupot. Zrób se dobrej kawy i wróć.
Mam depresję... a fakt, kawy jeszcze nie piłem.
Jak już pisałem współczuję Wam roboty przy wyborach. Pomijając gust, założenia i inne czynniki ludzkie cieszę się że będzie ten kalendarz u mnie wisiał, i mi osobiście się nie znudzi. Co do krytykowania wyboru, myślę że nie powinno mieć to teraz miejsca, można było zgłosić się do grupy wybierającej i mieć wpływ na zawartość kalendarza. Jedyne co mi się nasunęło to to czy faktycznie nie było z czego wybrać by były zdjęcia 12 autorów, bez powtórek. Kalendarz jeden na pewno zamówię, tfu zamawiam, większa ilość zależy jak będzie zrobiony.
Głównie górski i zdominowany przez jednego autora.
Bardzo chciałbym by w takich inicjatywach brał udział np. Eddi. Pomógłby w wyborze, ale też moglibyśmy spojrzeć na jego sposób doboru, podyskutować jak wybierać zdjęcia. Nawet gdyby te dyskusje były ograniczone do pisania postów... Ale na to był czas w sierpniu.
<żart mode="start">To teraz wiemy kogo Eddie miał na myśli ;)<żart mode="stop">
A tak na poważnie, to takie podejście do niczego nie prowadzi. Wybrałeś? Uznałeś, że Twój wybór jest właściwy? Ja tak i niezależnie od tego czy ktoś ma inne zdanie niż ja, podpisuję się pod swoim wyborem wszystkimi kończynami, a Reksio jeszcze przystawi łapę jak na Rudym 102. W sumie to by nudno było, gdyby wszyscy mieli taki sam gust, aczkolwiek pewnych tragedii rodzinnych można by uniknąć, bo każdy sąsiad miałby taką samą żonę :p
OK. Poczekaj. Wątek jest o kalendarzu. Zdjęcia w nim sa do kalendarza. Ty wybrałeś kilka z nich i nie są z Twojej wizji kalendarza. To po co je wybierałeś? Po co wstawiałeś posta?
Romku, staraj się zrozumieć to co czytasz, bardzo proszę. Powtórzę, to nie jest wizja całego kalendarza. To proste, prawda?
Ahutta, no właśnie z tym jest kłopot. Również z tym, że przyjmując na barki tak trudne zadanie trzeba jednak próbować wszystkim dogadzać.
---------- Post dodany o 10:08 ---------- Poprzedni post był o 10:04 ----------
Głównie górski i zdominowany przez jednego autora.
Bardzo chciałbym by w takich inicjatywach brał udział np. Eddi. Pomógłby w wyborze, ale też moglibyśmy spojrzeć na jego sposób doboru, podyskutować jak wybierać zdjęcia. Nawet gdyby te dyskusje były ograniczone do pisania postów... Ale na to był czas w sierpniu.
Na miarę możliwości, jasne, chętnie. Choć, jak widać, moja obecność na forum bywa różna. Nie mniej, w razie czego wiadomo jak do mnie trafić. Jak nie ma mnie na forum to przez FB, czy mailem. Wystarczy dać znać, żebym tylko wiedział, że będzie jakaś akcja. U mnie czasu jak na lekarstwo, nawet obiecanych wcześniej zdjęć do kalendarza nie miałem kiedy przygotować i przesłać, ale spróbujemy.
Romku, staraj się zrozumieć to co czytasz, bardzo proszę. Powtórzę, to nie jest wizja całego kalendarza. To proste, prawda?
Eddie, nie mam najmniejszych problemów ze zrozumieniem czytanego tekstu. Autorowi jednak najwyraźniej sprawiło trudność przelanie mysli na ekran.
Powtórzę Twoją wypowiedź.
I nie jest to moja wizja kalendarza.
I znaczy ona zupełnie co innego niż późniejsza
Powtórzę, to nie jest wizja całego kalendarza.
Romku, mimo że mój ukochany sport zawiera w sobie bardzo dużo kopania, nie zamierzam kopać się z koniem :)
<żart mode="start">To teraz wiemy kogo Eddie miał na myśli ;)<żart mode="stop">
A tak na poważnie, to takie podejście do niczego nie prowadzi. Wybrałeś? Uznałeś, że Twój wybór jest właściwy? Ja tak i niezależnie od tego czy ktoś ma inne zdanie niż ja, podpisuję się pod swoim wyborem wszystkimi kończynami, a Reksio jeszcze przystawi łapę jak na Rudym 102. W sumie to by nudno było, gdyby wszyscy mieli taki sam gust, aczkolwiek pewnych tragedii rodzinnych można by uniknąć, bo każdy sąsiad miałby taką samą żonę :p
Arku, gdybym dziś, nawet po tej dyskusji, miał dokonać wyboru, byłoby on taki sam! Mam na myśli tzw. polskie piekiełko... koniec.
Romku, mimo że mój ukochany sport zawiera w sobie bardzo dużo kopania, nie zamierzam kopać się z koniem :)
Sport? Do tej pory myślałem że to sztuka. Cóż.... Koń widocznie ma rację.
A co do kopania - tu o logikę idzie i o sprawne pisanie, po prostu.
---------- Post dodany o 10:18 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------
Arku, gdybym dziś, nawet po tej dyskusji, miał dokonać wyboru, byłoby on taki sam!
Czyli wybór był dobry.
Mam na myśli tzw. polskie piekiełko... koniec.
bez przesady
Też dwa poproszę :) Mnie tam się podoba :) Ale jak to mówi przysłowie jeden lubi pomarańcze drugi nogi wąchać ;)
Mam depresję... a fakt, kawy jeszcze nie piłem.Przytulić Cię?
-----------------------------------------------------------
EDIT: Nie kłućta się. Przecież to nasz kalendarz i cieszyć się trza, a nie... :roll:
Sport? Do tej pory myślałem że to sztuka. Cóż.... Koń widocznie ma rację.
A co do kopania - tu o logikę idzie i o sprawne pisanie, po prostu.
---------- Post dodany o 10:18 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------
Czyli wybór był dobry.
bez przesady
Romku, pozwalając sobie na offtop uzupełnię Twą lukę w wiedzy. Taekwon-Do i Hap Ki Do są sztukami walki i jednocześnie dyscyplinami sportowymi. Dziękuję za uwagę, możesz czepiać się dalej :)
Ahutta, no właśnie z tym jest kłopot. Również z tym, że przyjmując na barki tak trudne zadanie trzeba jednak próbować wszystkim dogadzać.
Oczywiście, co nie zmienia faktu, że bardzo, bardzo rzadko się to udaje. No chyba, że jest się prezesem i trzyma się wszystkie członki za mordę, tak by nie ośmieliły się mieć innego zdania.
Na miarę możliwości, jasne, chętnie.
Nie omieszkam, ale nie przy tym temacie. Jest jeszcze inny. Ale z tym to już na spokojnie. Odezwę się.
barmichal76
14.11.14, 11:23
Z dużym komfortem mogę się wypowiedzieć (nie zgłaszałem żadnych zdjęć i nie brałem udziału w wyborze, więc nie można mi zarzucić, że mam jakieś osobiste "porachunki") ;)
Moim zdaniem przy temacie "Przyroda Polski" rzeczywiście należy spodziewać się spojrzenia przez pryzmat zmieniających się pór roku - zgadzam się z Eddim w 100%.
Różnię się tym, że patrząc na wybrane zdjęcia, ja osobiście te pory roku widzę. Widzę i zimę i wiosnę, lato, jesień, a nawet przedwiośnie.
Nie jestem zwolennikiem, żeby jeszcze przy zdjęciu w kalendarzu wydrukowaćramkę z danymi z EXIFa potwierdzającymi, że zdjęcie powstało w danym miesiącu ;)
@Eddie: Szkoda tylko, że mając know-how, będąc foto edytorem nie zaproponowałeś grupie wybierającej zdjęcia swojego wsparcie (chyba, że było inaczej, ale nic o tym nie wiemy). Nie myślę nawet o aktywnym udziale w selekcji, ale choćby o komentarzu eksperckim co warto wziąć pod uwagę, a czego powinni unikać.
Pozdr
Z dużym komfortem mogę się wypowiedzieć (nie zgłaszałem żadnych zdjęć i nie brałem udziału w wyborze, więc nie można mi zarzucić, że mam jakieś osobiste "porachunki") ;)
Moim zdaniem przy temacie "Przyroda Polski" rzeczywiście należy spodziewać się spojrzenia przez pryzmat zmieniających się pór roku - zgadzam się z Eddim w 100%.
Różnię się tym, że patrząc na wybrane zdjęcia, ja osobiście te pory roku widzę. Widzę i zimę i wiosnę, lato, jesień, a nawet przedwiośnie.
Nie jestem zwolennikiem, żeby jeszcze przy zdjęciu w kalendarzu wydrukowaćramkę z danymi z EXIFa potwierdzającymi, że zdjęcie powstało w danym miesiącu ;)
@Eddie: Szkoda tylko, że mając know-how, będąc foto edytorem nie zaproponowałeś grupie wybierającej zdjęcia swojego wsparcie (chyba, że było inaczej, ale nic o tym nie wiemy). Nie myślę nawet o aktywnym udziale w selekcji, ale choćby o komentarzu eksperckim co warto wziąć pod uwagę, a czego powinni unikać.
Pozdr
Dlatego właśnie napisałem wyżej, że w razie potrzeby przy kolejnych akcjach można do mnie uderzać. Raz na forum jestem, często mnie nie ma, nie zawsze i nie wszystko wiem, jeszcze mniej jestem w stanie śledzić na bieżąco. Stąd taka moja propozycja, żeby mnie gonić poza forum.
Hades, jasne, wal śmiało.
Natomiast, dopóki jeszcze materiał nie poszedł do druku, można go trochę przewalić. Tam naprawdę potrzeba światła. Ja podałem swoje propozycje, z których można wybrać. Coś innego pewnie też jeszcze dało by się dobrać. Wierzcie lub nie, ale w wydawnictwach nawet na godzinę przed drukiem potrafią cały materiał do góry nogami poprzewracać :)
Przytulić Cię?
Od Ciebie zawsze i pod każdą postacią :grin:
Wiesz, każdy ma szanse uczestniczyć w inicjatywie, ale musi się to odbywać na wcześniej podanych zasadach. A te były jasne. Zgłoszenie się do udziału w projekcie. Nie wyciągam za uszy, nie jesteśmy w firmie tylko w klubie.
Selekcja materiału, zwłaszcza nieswojego, przy uwzględnieniu wielu parametrów to nie taki prosty temat. Każdy z nas ją ćwiczy z różnym skutkiem na swoim materiale, i mimo to trafia na problem, co wybrać. Taki projekt jak kalendarz klubowy to dobry sposób na podniesienie kwalifikacji.
diabolique
14.11.14, 11:32
Zdjęcia wybrało ileś osób, z tego zostały wybrane te z największą liczbą głosów (z tego co wiem :) )
Kryje się w tym wszystkim błąd metodyczny. Fotografowie mogą pomóc komuś ZROBIĆ zdjęcie.
Natomiast wyborem, a w szczególności wyborem wielozdjęciowym, który jeszcze w dodatku ma być spójny jako całość powinny zajmować się osoby, które mają jakieś doświadczenie nie w fotografowaniu, lecz w FOTOEDYCJI.
To tak na przyszłość. Dla jasności - zdania w sprawie kalendarza nie mam :)
Podsumowując - wszystkim forumowiczom którzy wzięli udział w projekcie kalendarza na 2015 rok, poświęcili swój czas, przesłali i wybrali finalne fotki należą się gratulacje i podziękowania. Odwaliliście kawał dobrej roboty.
Osobom które TERAZ wiedzą jak wybrać fotki, bo te zostały wybrane zupełnie źle, dziękujemy serdecznie. Był na to czas. Nikt nikomu nie bronił wstąpić do jury. Szczególnie dziękujemy osobom które należało poprosić o udział w życiu forum.
diabolique
14.11.14, 11:41
Podsumowując - wszystkim forumowiczom którzy wzięli udział w projekcie kalendarza na 2015 rok, poświęcili swój czas, przesłali i wybrali finalne fotki należą się gratulacje i podziękowania. Odwaliliście kawał dobrej roboty.
Najważniejsze, że jest. I to jest wartością samą w sobie.
Najważniejsze, że jest. I to jest wartością samą w sobie.Amen...
Szlag już człowieka może trafić !
Nie sposób do niczego dojść, niczego zrobić, zawsze się coś nie podoba, typowo polskie zjawisko, piekiełko.
Przykre.
Wypełzaj! Ale ju! Wiesz jak ja nie cierpię robali!! :evil:
Wyluzujcie trochę. Krytyka jaka by nie była, trzeba ją wziąć na siebie. Nie zawsze wymaga reakcji, ale pogódźcie się z tym, że pomysły czasami przychodzą w ostatniej chwili, często tym, którzy na świeżo podchodzą do tematu. Często burzą poukładany już wcześniej temat. Trzeba podjąć decyzje czy wywracamy wszystko bo pomysł okazał się lepszy od naszego czy trzymamy się naszej wizji.
Uspokajając nieco. Nie wywrócę tego projektu do góry nogami. Ekipa wybierająca musi nabrać przekonania do swojej pracy, mimo słów krytyki. Chciałbym by wiedzieli, że mimo, że to "tylko kalendarz" to jednak i on wymagał odwagi by wybrać 12 zdjęć z pośród 150. Za tą odwagę należą im się brawa.
Z uwag Eddiego i innych skorzystamy przy nieco innych tematach.
Szlag już człowieka może trafić !
Nie sposób do niczego dojść, niczego zrobić, zawsze się coś nie podoba, typowo polskie zjawisko, piekiełko.
Przykre.
Ależ, co też! Zmurszyło Cię? :-D to jak w "Powrocie Taty" AM -
ten sobie gada i ten sobie gada, dużo radości i krzyku...
Czy jakoś tak... każdy ma prawo do własnej opinii i Eddie z tegoż skorzystał i ahutta i Romczur i nic nikomu się nie stało po za tym, że Piter wpełzł
pod kamień i tera wyjść mu ciężko.
Ależ, co też! Zmurszyło Cię? :-D to jak w "Powrocie Taty" AM -
Czy jakoś tak... każdy ma prawo do własnej opinii i Eddie z tegoż skorzystał i ahutta i Romczur i nic nikomu się nie stało po za tym, że Piter wpełzł
pod kamień i tera wyjść mu ciężko.
Trzeba więc podnieść kamień, tylko silną ręką, żeby się nie wyślizgnął... ;)
Trzeba więc podnieść kamień, tylko silną ręką, żeby się nie wyślizgnął... ;)
Nie. to jego kamień i to on sam musi z pod niego wypełznąć.
Możesz dopingować.
Do nory Panowie, do nory... tam przynajmniej przytulniej niż pod kamieniem ;)
wycięty offtop
Dziękuję jury kalendarza za robotę wykonaną a ciężką...to pisałem ja, juror FM
Wszyscy se pogadali to przestanę się gryźć w język bo już boli....
To nie jest mój kalendarz, gdybym go robiłą sama, na pewno część zdjęć byłaby inna..
Ale to wypadkową ocen 7 osób, dlatego trzeba było pójść na kompromisy... dogodzić wszystkim się nie da, a marudy zawsze były i będą..
Nikt nikomu nie każe nic kupować.. więc problemu nie widzę...
Cieszę się że mogłam wybierać foty do tego kalendarza bo mi on się całościowo podoba i podoba mi się bardziej od tego zaproponowane go przez Ediego.
Ponownie to kwestia gustu.. depresji nie mam i nie zapowiada się póki co ;)
Na tym kończę mój wywód wieczorową porą i idę się w końcu wyspać.
To nie jest mój kalendarz, gdybym go robiłą sama, na pewno część zdjęć byłaby inna..
Nie bądź taka skromna, to jest jak najbardziej też Twój kalendarz, tak jak każdego uczestnika tego pomysłu. Nie ma się co odżegnywać.
---
Dostępny jest formularz zamówień. Oczywiście w pierwszym poście. Zapraszam do składania zamówień.
...
Dostępny jest formularz zamówień. Oczywiście w pierwszym poście. Zapraszam do składania zamówień.
pierwszy!
(to mój najbardziej durny post na tym Forum, ale ileż radości mi on sprawił :) )
Ech, kilka osób się przekonało jak to jest z dogodzeniem wszystkim
;-)
Dziękuję za pracę włożoną w projekt!
Hadesu, dwa razy wypełniałem formularza i nie ma śladu po zamówieniu.
btw - pole Kraj musi być obowiązkowe?
Kraj nie jest obowiązkowy, a wpisy są widoczne w bazie. Publikowane arkusze Google nie odświeżają się tak często jak potrzeba.
@eddie podoba mi sie Twoj wybor.
;-)
grizz, ja nawet na krytykę to nawet czekałem... ;)
Nie bądź taka skromna, to jest jak najbardziej też Twój kalendarz, tak jak każdego uczestnika tego pomysłu. Nie ma się co odżegnywać.
Nie chodzi o żadną skromność
Mówię po prostu że jakby to był tylko mój wybór to też trochę by się różnił (tak samo każdego z Was ), ale to kalendarz wspólny... tylko tyle
;-)
Dziękuję za pracę włożoną w projekt!
ja tam wiedziałam jak będzie, nie raz na studiach trzeba było z tym sobie radzić.. nie ma opcji wszystkim dogodzić dlatego nie ma się co spisać n krytykę ;)
Nie chodzi o żadną skromność
Mówię po prostu że jakby to był tylko mój wybór to też trochę by się różnił, ale to kalendarz wspólny... tylko tyle
To słowo "wspólny" należało zaakcentować. Dało się odczuć z wcześniejszej wypowiedzi, że się odcinasz. Ale teraz rozumiem o co chodziło.
Jeżeli krytykować można to i ustosunkować się do krytyki chyba też można? Można.
Osobiście spodziewałem się krytyki. Zakładaliśmy, że są gusta i guściki... Natomiast Eddie moim zdaniem zachował się bardzo nieprofesjonalnie (to najłagodniejsze z określeń jakie przychodzi mi do głowy). Dlaczego? Wpadł 5 po 12-stej, dokonał zadymy i co? Efekt widać. Nawet autorka (tak Klikaczu...), której świetne zdjęcia (wyboru przynajmniej jednego z nich będę bronił jak przysłowiowej niepodległości) znalazły się w kalendarzu opowiada się za innym wariantem! Dlaczego więc dokonałaś takiej, a nie innej selekcji i je zgłosiłaś do konkursu?
Wg mnie zachowanie Eddiego jest o tyle dziwne, że w wątku https://forum.olympusclub.pl/threads/92586-Pokaż-swoją-żonę-swoje-dziecko-swoją-rodzinę-.../page11?p=1132260&highlight=#post1132260, #110 jasno określił swoje podejście do wyrażania opinii... Widocznie pisać to jedno a robić to drugie...
Nie będę oceniał publicznie doboru zdjęć dokonanego przez Eddiego, podkreślam raz jeszcze doboru (a nie każdego zdjęcia z osobna). Eddie dokonał krytyki doboru całościowego (podkreślał to kilkukrotnie), ale przy okazji obraził też autorów wybranych zdjęć i to przeszło bez echa! Niesamowite!
Wiele różnych myśli kołacze mi się po głowie po wczorajszej dyskusji, wiele różnych słów chce znaleźć się w tym poście, ale na tym co napisałem powyżej poprzestanę.
Chcę osobiście podziękować autorom, którzy poświęcili część swojego drogocennego czasu na dobór zdjęć, jak również mieli odwagę i zgłosili je do konkursu. Jest mi niezmiernie przykro, że musieliśmy dokonać selekcji tylko 12 ujęć.
Pozostaje jeszcze temat wydania kalendarza. Niestety po powyższej dyskusji i reakcji (lub jej braku) Forumowiczów, żywię obawy...
Ja bardzo czekam na projekt kart kalendarza, ilość zamawianych sztuk od tego zależy, jeden na 100% ale może będzie więcej. Co do krytykowania wyboru zdjęć to jak pisałem dla mnie jest dobrze, uwagi jeśli ktoś ma to można je napisać w jedynie możliwym dla mnie kontekście - przyszłości. Czyli coś w stylu zbioru zasad i założeń wyborów w kolejnych edycjach. Bo mam nadzieję, że w przyszłym roku także kalendarz stworzymy. Zgodziliśmy się na wybierających za nas, wiec ten aspekt bym na dzień dzisiejszy pozostawił w spokoju. Dla mnie jedyne kryterium na przyszłość to wybór zdjęć bez powtarzalności autora choćby i świetne foty zapodał. No chyba że będzie mniej niż 12 autorów :)
Ze swojej strony mogę jedynie podziękować za niewdzięczną robotę na jaką sie zdecydowaliście i pogratulować bardzo ładnego kalendarza.
barmichal76
15.11.14, 16:48
Jeżeli krytykować można to i ustosunkować się do krytyki chyba też można? Można.
Osobiście spodziewałem się krytyki. Zakładaliśmy, że są gusta i guściki... Natomiast Eddie moim zdaniem zachował się bardzo nieprofesjonalnie (to najłagodniejsze z określeń jakie przychodzi mi do głowy). Dlaczego? Wpadł 5 po 12-stej, dokonał zadymy i co? Efekt widać. Nawet autorka (tak Klikaczu...), której świetne zdjęcia (wyboru przynajmniej jednego z nich będę bronił jak przysłowiowej niepodległości) znalazły się w kalendarzu opowiada się za innym wariantem! Dlaczego więc dokonałaś takiej, a nie innej selekcji i je zgłosiłaś do konkursu?
Wg mnie zachowanie Eddiego jest o tyle dziwne, że w wątku https://forum.olympusclub.pl/threads/92586-Pokaż-swoją-żonę-swoje-dziecko-swoją-rodzinę-.../page11?p=1132260&highlight=#post1132260, #110 jasno określił swoje podejście do wyrażania opinii... Widocznie pisać to jedno a robić to drugie...
Do tego momentu się zgadzam.
Nie będę oceniał publicznie doboru zdjęć dokonanego przez Eddiego, podkreślam raz jeszcze doboru (a nie każdego zdjęcia z osobna). Eddie dokonał krytyki doboru całościowego (podkreślał to kilkukrotnie), ale przy okazji obraził też autorów wybranych zdjęć i to przeszło bez echa! Niesamowite!
Wiele różnych myśli kołacze mi się po głowie po wczorajszej dyskusji, wiele różnych słów chce znaleźć się w tym poście, ale na tym co napisałem powyżej poprzestanę.
Chcę osobiście podziękować autorom, którzy poświęcili część swojego drogocennego czasu na dobór zdjęć, jak również mieli odwagę i zgłosili je do konkursu. Jest mi niezmiernie przykro, że musieliśmy dokonać selekcji tylko 12 ujęć.
Pozostaje jeszcze temat wydania kalendarza. Niestety po powyższej dyskusji i reakcji (lub jej braku) Forumowiczów, żywię obawy...
Jakkolwiek mało delikatnie Eddie nie wyraziłby się o doborze zdjęć i o nich samych, w innym wątku toczy się bój, by nie trzeba się bać ocenić nisko fotografie innych użytkowników. Jeśli jesteśmy za tym, by mieć odwagę wystawiać 0, 1 lub 2 w galerii musimy również mieć odwagę przyjąć krytykę...
Pozdr
To słowo "wspólny" należało zaakcentować. Dało się odczuć z wcześniejszej wypowiedzi, że się odcinasz. Ale teraz rozumiem o co chodziło.
W żadnym wypadku się nie odcinam , zwracam tylko uwagę że gdyby malkontenci zgłosili się do wybierania, byłaby to także wypadkową ich wyborów, a że im się nie chciało to zostaje im narzekanie.. :mrgreen:
W żadnym wypadku się nie odcinam
Chyba zaprzeczasz sama sobie.
Chyba zaprzeczasz sama sobie.
A może jednak nie? Żaden z wybierających nie wybrał takich 12 zdjęć jakie wylądowały w kalendarzu, statystycznie jest to mało prawdopodobne. Więc jeśli Ulka pisze że to nie jej kalendarz to ja to odbieram jako stwierdzenie "nie takie fotki wybrałam" a przynajmniej nie wszystkie. Więc nie widzę także odcinania się w Ulki wypowiedzi.
Nie gadać, kalendarze zamawiać:wink:
Na razie 2 szt. ale chyba jeszcze domówię.
Nie gadać, kalendarze zamawiać:wink:
Na razie 2 szt. ale chyba jeszcze domówię.
Ja zamówiłem rano, dwa razy, do tej pory w zamówieniach śladu nie ma. Oby kalendarz udał się lepiej niż formularz zgłoszeń Hadesowi.
zamówiłem na razie 1, czy więcej to zależy o wyglądu myślę że nie będzie problemu z domówieniem.
Jakkolwiek mało delikatnie Eddie nie wyraziłby się o doborze zdjęć i o nich samych, w innym wątku toczy się bój, by nie trzeba się bać ocenić nisko fotografie innych użytkowników. Jeśli jesteśmy za tym, by mieć odwagę wystawiać 0, 1 lub 2 w galerii musimy również mieć odwagę przyjąć krytykę...
Pozdr
Uwierz, potrafię poradzić sobie z krytyką. Mogę również wziąć na siebie pełną odpowiedzialność i ponieść za to "konsekwencje".
Natomiast czym innym jest krytyka zdjęcia w wątku, a czym innym, w takim przedsięwzięciu, jak kalendarz naszej społeczności... To jednak trochę co innego. Ale to tylko moje zdanie.
A może jednak nie? Żaden z wybierających nie wybrał takich 12 zdjęć jakie wylądowały w kalendarzu, statystycznie jest to mało prawdopodobne. Więc jeśli Ulka pisze że to nie jej kalendarz to ja to odbieram jako stwierdzenie "nie takie fotki wybrałam" a przynajmniej nie wszystkie. Więc nie widzę także odcinania się w Ulki wypowiedzi.
Dzięki Romek... dokładnie o to chodzi...
Ja matematyk więc z wypowiedzi ą może być problem tak by jednoznacznie był z interpretowany..
A wyciąganie fragmentu zdania z kontekstu całej wypowiedzi.. cóż zawsze możesz...
Powtórzę raz jeszcze podpisuję się pod naszym wspólnym wyborem, a krytyki się nie boję ;)
Ja zamówiłem rano, dwa razy, do tej pory w zamówieniach śladu nie ma. Oby kalendarz udał się lepiej niż formularz zgłoszeń Hadesowi.
Formularz działa. Dostaje info. Bardziej nie udał się Google nowy skrypt odświerzania publikowanych treści. Możesz wysłać do nich krytykę ;).
Formularz działa. Dostaje info. Bardziej nie udał się Google nowy skrypt odświerzania publikowanych treści. Możesz wysłać do nich krytykę ;).
Ha! Oni to dopiero krytyki nie lubią. :mrgreen:
Ile kosztuje wysylka do mnie???????
Ile kosztuje wysylka do mnie???????
Od 13,00 zł. Wszystko będzie zależało od wagi przesyłki (czyli ile kalendarzy zamówisz). Jestem zorientowany w temacie. Żona wysyła trochę swoich produktów m.in. do Niemiec.
Od 13,00 zł. Wszystko będzie zależało od wagi przesyłki (czyli ile kalendarzy zamówisz). Jestem zorientowany w temacie. Żona wysyła trochę swoich produktów m.in. do Niemiec.
A co produkuje?? Moze bym cos kupil
Ja matematyk więc z wypowiedzi ą może być problem tak by jednoznacznie był z interpretowany..
Biorę na to poprawkę ;).
Zwyle bywam łagodny w interpretacji, ale nieporozumienia się zdarzają. Ale już dość tłumaczeń.
---
Mirku, musisz mi powiedzieć jaki kurier by Cię interesował. Liczę też na podpowiedzi tych, którzy wysyłają coś poza granice Polski.
Towar iście rozrywkowy, granat bez zawleczki. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Biżuterię (bransoletki skórzane, drewniane itp) wykonywaną ręcznie. Ale to raczej temat na PW.
Ale to raczej temat na PW.
No to przslij PDF-a katalogu. na PW
Kraj jest obowiązkowy, musiałem pisać bo mi nie puściło inaczej
...zwracam tylko uwagę że gdyby malkontenci zgłosili się do wybierania, byłaby to także wypadkową ich wyborów, a że im się nie chciało to zostaje im narzekanie.. :mrgreen:
świynto prowda :grin:
a tym co wybierali słowa podziękowania!
Ja tam już zamówiłem. I dwa jak obiecałem o ! :mrgreen:
świynto prowda :grin:
a tym co wybierali słowa podziękowania!
Dobrze godo, polejcie mu! :grin:
Ale heca, to wybrane zdjęcia zostały zamieszczone nie po to, żeby do tego wyboru się ustosunkować? Trzeba było uprzedzić :)
Jakkolwiek niedelikatna była moja krytyka, przynajmniej dała szansę na spojrzenie na rzecz z dystansu. Oczywiście, podjęcie wyzwania takiego jak wybranie zdjęć do kalendadza jest rzeczą chwalebną i tu należy przyklasnąć. Jednak, obrażanie się, trzaskanie drzwiami czy wpełzanie pod kamień jest zbędne.
No pewnie, można i tak, tylko po co?
Przytoczenie mojej wypowiedzi z innego wątku w kontekście tej sprawy i czynienie mi na tej podstawie zarzutu jest nietrafione. Czym innym jest ustosunkowanie się do wątku czy zdjęć, które pozostaną tylko na forum w internecie; a czym innym jest ustosunkowanie się do - jak by nie było - propozycji produktu, który można chcieć nabyć.
Kwestii o obrażaniu autorów zdjęć zupełnie nie rozumiem. Podejrzewam, że autor wypowiedzi był wciąż pod wpływem emocji.
Zawsze można się ustosunkować do wyboru.
Tego nikt nie broni ;)
Zawsze można się ustosunkować do wyboru.
Tego nikt nie broni ;)
Od razu mi ulżyło :)
Polać tej Pani :)
...
Polać tej Pani :)
Nie można, ma całe grono "Tatusiów" :mrgreen:
Nie można, ma całe grono "Tatusiów" :mrgreen:
to prawda... Pilnują na każdym kroku ;) ale z nimi napić się też czasem można ;)
Kryje się w tym wszystkim błąd metodyczny. Fotografowie mogą pomóc komuś ZROBIĆ zdjęcie.
Natomiast wyborem, a w szczególności wyborem wielozdjęciowym, który jeszcze w dodatku ma być spójny jako całość powinny zajmować się osoby, które mają jakieś doświadczenie nie w fotografowaniu, lecz w FOTOEDYCJI.
To tak na przyszłość. Dla jasności - zdania w sprawie kalendarza nie mam :)
Wyjątkowo się zgadzam z Twoją opinią. :grin: Oraz późniejszym wpisem, kilka postów dalej.
---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:22 ----------
... dogodzić wszystkim się nie da, a marudy zawsze były i będą..
Nikt nikomu nie każe nic kupować.. więc problemu nie widzę...
Zacytowałem fragment. To nie jest grzeczne, w ten sposób nigdy niczego nie sprzedaż...:roll:
Zdjęcia jak zwykle naszych wiodących fotografów wspaniałe. Szkoda mi niektórych, że nie ma ich..
Ale cóż , kalendarz ma 12 stron..
Chętnie też zamówię, ale nie wiem w kt. poście szukać - jest już 44 strony tego wątku.
PS. Znalazłem na 1 stronie formularz :)
PS2. Zamówienie poszło.
Zacytowałem fragment. To nie jest grzeczne, w ten sposób nigdy niczego nie sprzedaż...:roll:
.
jakby Ci to powiedzieć... :roll:
ja nic nie sprzedaję - więc nie muszę posiąść wiedzy jak to robić :mrgreen:
jakby Ci to powiedzieć... :roll:
ja nic nie sprzedaję - więc nie muszę posiąść wiedzy jak to robić :mrgreen:
Ale jak by tu powiedziec byla grupa ktora wspolnie redagowala towar do sprzedazy.Czy moze byl ktos i powiedzial na koniec:zrobcie jakis inny zestaw bo tego nie da rady sprzedac,lub Jest wspaniale i teraz to sprzedam.
Jesli nie bylo "wodza" od sprzedarzy to wszyscy po trochu powinniscie ociupinke takiej wiedzy posiadac lub prubowac posiasc.
Ja nie negujje i nie zabieram glosu w wyborze.Odnioslem sie tylko do tego cytatu o posiadaniu i potrzebie posiadania wiedzy.
nie ma się co już do tego odnosić...
nikogo na siłę nie zmusisz by dołączył do ekipy wybierającej..
a jakby nie było wśród nas były osoby które sprzedażą się zajmują..
i podsumowanie o którym piszesz też było...
ale nieważne... ja nadal zadowolona z wyboru jestem... no ale cóż.. nie każdemu w gusta trafisz..
Jacy teraz wszyscy mądrzy. A gdzie byliście, kiedy w ogóle istnienie kalendarza stało pod jednym wielkim znakiem zapytania ? Hę ? Że tak spytam nie śmiało. Gdzie te mądre rady, kiedy trzeba było czekac na jakiekolwiek wrzutki do niego ? Gdzie byliście, jak trzeba bylo się zgłosić do ekipy redagującej ? W doopie to mieliście, czekaliście sam już nie wiem na co. A teraz jak się Wam nie podoba kalendarz to go po prostu nie kupujcie, łaski żadnej nie robicie. Zasady i regulamin był ustalony dużo wcześniej, trzeba było wtedy uszczknąć kilka kropel waszych mądrości a nie teraz. Potrzebujecie się dowartościować? Zaszpanować wiedzą, doświadczeniem czy sam już nie wiem czym ?
Nie pasuje ? Nie zamawiać ! Wolna wola !
Za rok następny, zobaczymy na co was stać, jak trzeba będzie zająć się tematem.
Pozdrawiam
Marek
Czy naprawde juz nie mozna pisac odnoszac sie do jednego postu.Czy tylko trzeba same superlatywy glosic.
Oczywiście, że tak . Sam zresztatwierdziłeś, więc inaczej być nie może .
Mirek, piszesz tak jak bys nie wiedział o co chodzi i w czym problem, bo, że tego nie widzisz i nie rozumiesz, to Cię nie podejżewam.
Wyjątkowo się zgadzam z Twoją opinią. :grin: Oraz późniejszym wpisem, kilka postów dalej.
---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:22 ----------
Zdjęcia jak zwykle naszych wiodących fotografów wspaniałe. Szkoda mi niektórych, że nie ma ich..
Ale cóż , kalendarz ma 12 stron..
Przyszłoroczny może mieć układ tygodniowy i będą 52 strony + okładka. :mrgreen:
Będzie większy wybór fotek i może mniej narzekania. :mrgreen:
Fajni jesteście, zupełnie jak warzywa na straganie w dzień targowy. Jakież to polskie, sarmackie. Liczy się tylko - gadać, gadać, gadać. Dużo gorzej z robić, robić, robić. Spójrzcie na siebie. Przegadujecie się jak przekupy i forumowy kalendarz, który miał łączyć, bo to w końcu nasz, forumowy kalendarz, zaczyna dzielić.
Równie dobrze może mieć 365 stron plus okładki wkładki i inne pierdoły a i tak wszystkim nie dogodzisz i wszystkich zdjęc nie zamieścisz, a nawet jak się to uda, to i tak ktoś go zjedzie, bo za dużo fotek i w większości źle wybrane i ogólnie be ;)
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 23:26 ----------
Fajni jesteście, zupełnie jak warzywa na straganie w dzień targowy. Jakież to polskie, sarmackie. Liczy się tylko - gadać, gadać, gadać. Dużo gorzej z robić, robić, robić. Spójrzcie na siebie. Przegadujecie się jak przekupy i forumowy kalendarz, który miał łączyć, bo to w końcu nasz, forumowy kalendarz, zaczyna dzielić.
No to po co swoją kapustę dokładasz teraz do tego straganu ?
Równie dobrze może mieć 365 stron plus okładki wkładki i inne pierdoły a i tak wszystkim nie dogodzisz i wszystkich zdjęc nie zamieścisz, a nawet jak się to uda, to i tak ktoś go zjedzie, bo za dużo fotek i w większości źle wybrane i ogólnie be ;)
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 23:26 ----------
No to po co swoją kapustę dokładasz teraz do tego straganu ?
Taki kraj, tacy ludzie, Jeszcze się taki nie ..... i ble, ble, ble. Gadać się nie chce, a zamiast zdjęć na każdej stronie wstawić tylko logo OLYMPUS'a i nie będzie kłótni,
I tez będzie on ci nasz, taki kalendasz. :mrgreen:
Taki kraj, tacy ludzie, Jeszcze się taki nie ..... i ble, ble, ble. Gadać się nie chce, a zamiast zdjęć na każdej stronie wstawić tylko logo OLYMPUS'a i nie będzie kłótni,
I tez będzie on ci nasz, taki kalendasz. :mrgreen:
Nie skomentuję .... , zwłaszcza pierwszej cześci Twojej wypowiedzi.
Nie skomentuję .... , zwłaszcza pierwszej cześci Twojej wypowiedzi.
Ja nie krytykuje Waszego wyboru, tak wybraliście i taki będzie.
Irytujące jest te marudzenie, a czemu takie a nie inne.
Mogli przecież wstąpić do komisji weryfikacyjnej i mogliby decydować jakie foty trafią do kalendarza.
Ot cała filozofia.
Ja nawet sie do kalendarza,do wybranych zdjec nie odnioslem a oberwalem.Chyba nie warto bylo pisac w tym watku.Kazdy jakis wrazliwy mocno.
Akurat chodziło mi o pierwsze cztery słowa Twojej wypowiedzi a nie o resztę.
---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post był o 23:57 ----------
Ja nawet sie do kalendarza,do wybranych zdjec nie odnioslem a oberwalem.Chyba nie warto bylo pisac w tym watku.Kazdy jakis wrazliwy mocno.
A było mnie uruchamiać ? ;)
forumowy kalendarz, który miał łączyć, bo to w końcu nasz, forumowy kalendarz, zaczyna dzielić.
mam nadzieję że nie podzieli aż tak bardzo...
ale trafiłeś w punkt... niestety..
Zamówiłem se jeden egzemplarz. Chyba jeszcze można?
Zawieszę sobie w studiu bo ten co mam w tym roku to wstyd po prostu - kalendarz reklamowy ze stacji paliw. :wink:
Cóż, jaki fotograf taki kalendarz.
mam nadzieję że nie podzieli aż tak bardzo...
ale trafiłeś w punkt... niestety..
Ula, po prostu papierek lakmusowy kondycji naszego forum. Niestety. Ale to tylko przejściowe przecierz ;)
Sepi19, na własnej skórze przekonałem się wiele razy, że zawsze, mimo wykonania dobrej roboty ( nie piszę o fotografii ),
zawsze znalazł się ktoś, komu coś się nie podobało. Taka natura pewnych osób.
Sepi19, na własnej skórze przekonałem się wiele razy, że zawsze, mimo wykonania dobrej roboty ( nie piszę o fotografii ),
zawsze znalazł się ktoś, komu coś się nie podobało. Taka natura pewnych osób.
Nie wątpię i nie neguję, ale dla czego do jednego wora wrzucasz cały naród??? Tak się składa, że też często, za często, tego doświadczyłem i nie tylko tutaj, w Polsce, ale również poza jej granicami, w kilku krajach. Po prostu jest mi przykro, gdy ktoś tak pisze czy mówi.
Nie wątpię i nie neguję, ale dla czego do jednego wora wrzucasz caly naród??? Tak się składa, że też często, za czesto, tego doświadczyłem i nie tylko tutaj, w polsce, ale rownież poza jej granicami, w kilku krajach. Po prostu jest mi przykro, gdy ktoś tak pisze czy mówi.
W innych krajach to ja tylko w celach turystycznych, dlatego o nich nie pisałem, ale przepraszam jeśli uraziłem. :oops:
Najczęściej problemem jest działanie. Nie chęć działania ale konkretne czyny. Ludzie nie mają czasu i z tego powodu przeważnie nie chce im się uczynić tego jednego kroku dalej - włączenia się do akcji.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby np. w przyszłym roku zrobić kilka wersji kalendarza. Możemy przecież wszystko. Kalendarz miejski, streetowy, portretowy. Na pewno odbije się to na kosztach ale daje więcej możliwości. Trzeba jednak czynnie się włączyć. Czynnie. Albo brać to, co dają nam inni ludzie czynu.
Ludziom pracy serdecznie dziękuję :)
Najczęściej problemem jest działanie. Nie chęć działania ale konkretne czyny. Ludzie nie mają czasu i z tego powodu przeważnie nie chce im się uczynić tego jednego kroku dalej - włączenia się do akcji.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby np. w przyszłym roku zrobić kilka wersji kalendarza. Możemy przecież wszystko. Kalendarz miejski, streetowy, portretowy. Na pewno odbije się to na kosztach ale daje więcej możliwości. Trzeba jednak czynnie się włączyć. Czynnie. Albo brać to, co dają nam inni ludzie czynu.
Ludziom pracy serdecznie dziękuję :)
Często stoimy po przeciwnych stronach w dyskusji, tu zgadzam się w 100%. I coś od siebie:
Będzie tego! Będzie tego! Będzie tego! Będzie tego!
Mnie się bardziej podoba wybór Eddiego. Co nie znaczy, że ma być jego zestaw, bo pewnie jeszcze kilkanaście zestawów można by opracować. Sprawa jest prosta jak wyłącznik w telewizorze. Nie muszę kupować!
Tylko robiac kolejne wersje kalendarza nie zapominajcie o jego roli.Kalendarz to nie wystawa to nie 12-to tomowa ksiazka.Patrzac na fotke nmiesiaca na stronie kalendarza chcesz odskoczyc od codziennosci,wypoczac ukoic oko.Nie jest jego rola zastepowanie wystawy,zmuszanie patrzac na fotke w miesiacu na myslenie o codziennych sprawach,problemach.
Przyszłoroczny może mieć układ tygodniowy i będą 52 strony + okładka. :mrgreen:
Będzie większy wybór fotek i może mniej narzekania. :mrgreen:
No, i to by było całkiem fajne.. :roll:
Pisałem kiedyś i pokazywałem, ze na swoje potrzeby składam i drukuję pięćdziesięcio-kilkustronicowy kalendarz..
Kalendarz jest praktyczny, tygodniowy z miejscem na notatki przypominające....A i miejsce na zdjęcie w każdym tygodniu jest.
Jest co zrywać :wink:
Chciałem podkreślić, że zdjęcia wybrane przez szanowne gremium podobają mi się , bo i wybrać było z czego.
Mój wybór byłby pewnie inny, bardziej "programowy" czy coś takiego o czym pisze "Diabełek" (sorry za spoufalenie się :grin:)
---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post był o 12:07 ----------
Tylko robiac kolejne wersje kalendarza nie zapominajcie o jego roli.Kalendarz to nie wystawa to nie 12-to tomowa ksiazka.Patrzac na fotke nmiesiaca na stronie kalendarza chcesz odskoczyc od codziennosci,wypoczac ukoic oko.Nie jest jego rola zastepowanie wystawy,zmuszanie patrzac na fotke w miesiacu na myslenie o codziennych sprawach,problemach.
I jak zwykle masz rację. Dodam jeszcze, że rolą jego jest również "przypomnienie o przemijaniu, kolejności miesięcy, dni, sobót, niedziel i świąt":grin:
28 kalendarzy zamówionych... w weekend. Nieźle.
28 kalendarzy zamówionych... w weekend. Nieźle.
Oooo... :shock:
a ja czekam na jakieś przeciek,i jak ten kalendarz będzie wyglądał :)
a ja czekam na jakieś przeciek,i jak ten kalendarz będzie wyglądał :)
Jeden już w sobotę był... wystarczy :mrgreen:
bez jaj proszę ;) od wyglądu zależy ilość sztuk w ciemno 1 biorę tylko
Jeszcze projektujemy okładkę. Jeszcze chwila.
Po czemu te kalendarze ? :-) Póki co zamówiłem 1.
Po czemu te kalendarze ? :-) Póki co zamówiłem 1.
Jak weźmiesz pięć będzie taniej. :mrgreen:
Tyle to wiem............tylko nie wiem o ile byłoby taniej gdybym zamówił więcej niż pięć :-)
Dwa. Jeden do użytku, drugi do archiwum... :mrgreen:
Szału nie ma z zamówieniami, 33szt, może coś ruszy jak bedzie finalna wersja do podglądu.
Hmmm... Ja się zapisałem 20.11 a do dzisiaj mnie nie widać w tabelce... Byłoby 35 sztuk... :wink:
Hmmm... Ja się zapisałem 20.11 a do dzisiaj mnie nie widać w tabelce... Byłoby 35 sztuk... :wink:
Może najpierw trzeba zapłacić, a potem zapisywać? :shock:
Arkusze Google po zmianach nie działają tak jak do tej pory. Stąd ta niewidoczność. Dopisałem nowe zgłoszenia
No to jestem teraz podwójnie zapisany.:confused:
Kalendarz niedługo będzie dostępny do podglądu. W chwili obecnej trwają jeszcze konsultacje co do detali.
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 14:01 ----------
No to jestem teraz podwójnie zapisany.:confused:
Napisz, które wpisy usunąć.
O, już jestem. Sprawdziłem :grin:
Kalendarz jest dogrywany. Po krótkich konsultacjach w zespole i z autorami wybranych zdjęć nastąpi prezentacja wersji finalnej. W grudniu zrealizujemy wydruk i wysyłkę. Jeśli ktoś ma ochotę zamówić to ma wstępnie czas do 7 grudnia.
Arkusze Google po zmianach nie działają tak jak do tej pory. Stąd ta niewidoczność. Dopisałem nowe zgłoszeniaMnie też dopisz, bo mnie również nie widać - 2 szt.
Kalendarz jest dogrywany. Po krótkich konsultacjach w zespole i z autorami wybranych zdjęć nastąpi prezentacja wersji finalnej. W grudniu zrealizujemy wydruk i wysyłkę. Jeśli ktoś ma ochotę zamówić to ma wstępnie czas do 7 grudnia.
Przeczytałem, że jest "dogorywany" i się wystraszyłem, uff...
Też się oczywiście dopisałem (1 szt.) ale nie wiem czy arkusz działa :)
Też się oczywiście dopisałem (1 szt.) ale nie wiem czy arkusz działa :)
Aleś zaszalał :p
Aleś zaszalał :pNo pewnie. Mógł wziąć na pół roku albo i kwartał ;)
Prezentujemy kalendarz do wglądu: https://www.dropbox.com/s/pwhj9vbbjudcrzn/OlympusClub%20kalendarz%202015%20%5Bforum%5D.pdf?d l=0
Prezentujemy kalendarz do wglądu:
"Szumny", że tak powiem.:grin: Widać, że nasz.:mrgreen:
Fajny!
Taki to ja se mogę kupić bele kaj. Miał być fotograficzny, czyli dużo więcej weekendów na fotowypady ;)
Taki to ja se mogę kupić bele kaj. Miał być fotograficzny, czyli dużo więcej weekendów na fotowypady ;)
Romeczku, specjalny układ majowy dla Ciebie - pasi? :mrgreen:
136466
Nooo to ja rozumiem, pełna profeska :mrgreen:
Nooo to ja rozumiem, pełna profeska :mrgreen:
Tylko nie zapomnij naszego kalendarza kupić dla całej firmy, na czele z prezesem :mrgreen: