PDA

Zobacz pełną wersję : Szok ceny

Saboor
14.02.14, 11:54
Aż nie wierzę Sami sprawdźcie Szkok cenowy czy lewizna (http://fwrscsoxjfmqzasy.appsroyalstore.com/browse/category/graphics-and-design/)
W tym dziale bo dotyczy softu do obróbki zdjęć.
Ja ktoś, czego się dowie, proszę o post w tym wątku.

Jan_S
14.02.14, 12:00
Saboor (https://forum.olympusclub.pl/members/8165-Saboor)! czy ktoś Ci konto shakował? namawiasz do zaglądnięcia na stronę której adres zaczyna się od fwrscsoxjfmqzasy ???

szafir51
14.02.14, 12:02
tak na szybko, co rzuciło mi się w oczy:

1. domena: http://fwrscsoxjfmqzasy.appsroyalstore.com/ - yeah, seems legit :)
2. Policy: "Also please note that you will not be able to get a support from manufacturer and register your product online, because you're buying OEM software."
3. Strona "About Us" mówi wiele, bardzo wiele o sprzedawcy: http://fwrscsoxjfmqzasy.appsroyalstore.com/about/ - nie znalazłem żadnych danych identyfikujących sprzedawcę, może za słabo szukałem

pers
14.02.14, 12:06
To chyba zbyt piękne aby było prawdziwe.

osiem1984
14.02.14, 12:21
Hmmm... podejrzenie nisko.

Bodzip
14.02.14, 12:33
tak na szybko, co rzuciło mi się w oczy:

1. domena: http://fwrscsoxjfmqzasy.appsroyalstore.com/ - yeah, seems legit :)
2. Policy: "Also please note that you will not be able to get a support from manufacturer and register your product online, because you're buying OEM software."
3. Strona "About Us" mówi wiele, bardzo wiele o sprzedawcy: http://fwrscsoxjfmqzasy.appsroyalstore.com/about/ - nie znalazłem żadnych danych identyfikujących sprzedawcę, może za słabo szukałem
Dobrze szukałeś. Ja - mając jako wyjściowy adres forum znalazłem mnóstwo informacji łącznie z MAC adresem karty sieciowej.
Z cytowanego linka nic. Może za mało wiem :) (co jest bardzo prawdopodobne) :-P

Saboor
14.02.14, 13:03
Saboor (https://forum.olympusclub.pl/members/8165-Saboor)! czy ktoś Ci konto shakował? namawiasz do zaglądnięcia na stronę której adres zaczyna się od fwrscsoxjfmqzasy ???
Zajrzeć można. Zaczynać się może od: ******** sprawdzić trza i tela tego.:-P
Na wszelki sluczaj:
Poszło info do BSA z zapytaniem o legalność dystybucji.

jarek_gd
14.02.14, 13:10
Zajrzeć można. Zaczynać się może od: ******** sprawdzić trza i tela tego.:-P
Na wszelki sluczaj:
Poszło info do BSA z zapytaniem o legalność dystybucji.

Może dostaniesz bon rabatowy za wykrycie nielegalnej dystrybucji. Saboor Holmes w akcji.

Saboor
14.02.14, 13:17
Może dostaniesz bon rabatowy za wykrycie nielegalnej dystrybucji. Saboor Holmes w akcji.
Szukałem konkretnego softu i trafiłem na to, a wkurza mnie jak jakiś paździerz bazuje na ludzkiej naiwności.
Najczęściej podejście jest takie: "a co mnie to? Do mnie nie trafią."
Jesteś sam twoja sprawa, ale jak masz rodzinę i pewnego dnia panowie "smutni" do Ciebie co wtedy?

Bodzip
14.02.14, 13:34
Szczerze ? jak widzę takie strony, to choćby dla ochrony delikwenta, który może tam umoczyć kasę - wysyłam link do BSA. A oni już tam sobie sprawdzą.
W tym przypadku, ktoś mnie już wyręczył :D

jarek_gd
14.02.14, 13:45
Jeśli uważacie to za swój obowiązek, to ok. Ja się nie znam, do dzisiaj nie znałem nawet znaczenia tego skrótu. Choć trąci to trochę wczesnym NRD.

Saboor
14.02.14, 13:50
Szczerze ? jak widzę takie strony, to choćby dla ochrony delikwenta, który może tam umoczyć kasę - wysyłam link do BSA. A oni już tam sobie sprawdzą.
W tym przypadku, ktoś mnie już wyręczył :D
To nawet nie o kasę chodzi, kupi "licencję" ktoś "życzliwy" powie gdzie trzeba i:
Art. 278. §1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Kodeks karny - umyślne rozpowszechnianie programu komputerowego:

Art. 291. §1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Nieumyślne rozpowszechnianie programu komputerowego:

Art. 292. §1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

I choćby dla tego takie dziadostwo:
1- trzeba tępić
2- uczulać co robić jak się na takiego misia trafi.:evil:

Bodzip
14.02.14, 13:53
Jeśli uważacie to za swój obowiązek, to ok. Ja się nie znam, do dzisiaj nie znałem nawet znaczenia tego skrótu. Choć trąci to trochę wczesnym NRD.
Jarku, po części podzielam Twój sceptycyzm. Zresztą ich reklama jest obrzydliwa :D
Ale... jeśli wejdą komuś do chałupy czy firmy i za nielegalne oprogramowanie zaśpiewają 3 lata lub kilkadziesiąt tysięcy, to wtedy rozmowa zaczyna się na innym poziomie.

Saboor
14.02.14, 13:55
A ja nie.
Jak widzisz, że gnoje w parku leją człowieka a jest ich 4 więc sam nie dasz rady:
odwracasz się i udajesz, że nic się nie stało, czy dzwonisz na "psiarnię"?

jarek_gd
14.02.14, 14:09
A ja nie.
Jak widzisz, że gnoje w parku leją człowieka a jest ich 4 więc sam nie dasz rady:
odwracasz się i udajesz, że nic się nie stało, czy dzwonisz na "psiarnię"?

Saboor, ja wiem, że merytorycznie nie mam racji. Jednak w dziurze w której mieszkam "podpierdalanie" zawsze było niewybaczalnym grzechem i jakoś do dziś się tego nie nauczyłem.
A jeżeli ktoś kupuje kradziony telewizor, to zdaje sobie sprawę z tego, że będzie ukarany za paserstwo [o ile kradzież zostanie wykryta i udowodniona].

Saboor
14.02.14, 14:17
Saboor, ja wiem, że merytorycznie nie mam racji. Jednak w dziurze w której mieszkam "podpierdalanie" zawsze było niewybaczalnym grzechem i jakoś do dziś się tego nie nauczyłem.
A jeżeli ktoś kupuje kradziony telewizor, to zdaje sobie sprawę z tego, że będzie ukarany za paserstwo [o ile kradzież zostanie wykryta i udowodniona].
Tak, wiem, rozumiem. Tak nas chowano i tego uczono 50 lat: jak nie kombinujesz cienko przędziesz, śmierć frajerom i precz z donosicielstwem.
To co robimy Bogdan, ja i wielu innych do prewencja i tego się trzymamy.
Po co? Ot choćby po to, żeby jakrek_gd nie poszedł siedzieć albo nie musiał płacić kilkudziesięciu tysięcy grzywny(tak tak Adobe nigdy nie odpuszcza) za posiadanie lewego softu, nabytego w nie wiedzy.

jarek_gd
14.02.14, 14:23
Tak, wiem, rozumiem. Tak nas chowano i tego uczono 50 lat: jak nie kombinujesz cienko przędziesz, śmierć frajerom i precz z donosicielstwem.
To co robimy Bogdan, ja i wielu innych do prewencja i tego się trzymamy.
Po co? Ot choćby po to, żeby jakrek_gd nie poszedł siedzieć albo nie musiał płacić kilkudziesięciu tysięcy grzywny(tak tak Adobe nigdy nie odpuszcza) za posiadanie lewego softu, nabytego w nie wiedzy.

Nie pozostaje mi nic innego tylko podziękować Wam za Waszą czujność.

pers
14.02.14, 14:31
Gdyby się okazało, że jednak wszystko jest legalne (w co wątpię) to dajcie znać bo LR5 + SEP jest bardzo kuszące :-)

Saboor
14.02.14, 14:36
Gdyby się okazało, że jednak wszystko jest legalne (w co wątpię) to dajcie znać bo LR5 + SEP jest bardzo kuszące :-)
Na pewno jak tylko będzie potwierdzenie, że jest ok. Dam znać.
Ale.... Adobe Creative Suite 6 Master Collection za $299.95 raczej nie kupisz. :grin:

jarek_gd
14.02.14, 14:37
Na aledrogo jest wysyp LR5 i Elements, prawdopodobnie Canoniarze sprzedają. Ja bym się raczej zdecydował na wersję z Berlińskiego MM za 99€. To chyba najlepsza cena.

Saboor
14.02.14, 14:38
Nie pozostaje mi nic innego tylko podziękować Wam za Waszą czujność.
Wystarczy, że będziesz ostrożny. Wiesz już co za to grozi i o to chodziło. :grin: