PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus e-pl5 czy Panasonic gm1

gruby191
7.02.14, 12:38
Witam, mam dylemat co wybrać. Modele jak w temacie. Generealnie byłem zdecydowany na e-pl5 w zestawie 14-42 + 40-150 ale poczytałem trochę i Panasonic też wygląda ciekawie. Liczę na pomoc od bardziej doświadczonych kolegów.

PanMarecq
7.02.14, 12:49
Wszystko zależy od tego co fotografujesz i ile.Czy planujesz jakiś rozwój fotograficzny? Dalsze inwestycje w obiektywy,lampy statywy? Czy wystarczy Ci jeden aparat i dwa obiektywy właśnie tego typu co napisałeś?

co ja mogę powiedzieć Tobie na chwilę obecną nie znając przeznaczenia tego sprzętu:
po 1-sze sądzę ,że sama jakość zdjęć(ISO,DR) będą praktycznie takie same,nie do rozróżnienia jeżeli nie przyglądasz się wycinkom w 100%
po 2 Gm1 nie ma fajnego uchylnego wyświetlacza tak jak ma to Epl-5,niby tylko gadżet ale bardzo przydatny.Ponadto Olympus ma już wmontowany grip,do Gm-1 trzeba dokupić za dość drogą cenę.
po 3 gdzieś słyszałem ,że ze względu na wielkość Gm-1 robienie nim zdjęć na statywie jest ograniczone do obiektywów panasonic 12-32 i panasonic 20,inne ponoć są za duże,co uniemożliwia mocowanie takich zestawów na statywie ale to pewnie kwestia statywu.
po 4 lepsze wideo to na pewno panasonic

Tak w sumie podsumowując,jeżeli możesz znieść to,że Epl-5 jest większy i że nie kupisz go z takim fajnym i pożądanym przez wszystkich na forum obiektywem panasonic 12-32 .Brałbym zestaw Olympusa ;).

Edit: A i jeszcze ! Gm-1 nie ma gorącej stopki,więc nie podłączysz do niego ani wizjera,ani lampy błyskowej ani wyzwalacza radiowego.

apz
7.02.14, 12:57
Witam, mam dylemat co wybrać. Modele jak w temacie. Generealnie byłem zdecydowany na e-pl5 w zestawie 14-42 + 40-150 ale poczytałem trochę i Panasonic też wygląda ciekawie. Liczę na pomoc od bardziej doświadczonych kolegów.Z tych dwóch wybrałbym Olympusa ze względu na parametry obrazka sczytywane z matrycy...

opiotr
7.02.14, 13:07
po 3 gdzieś słyszałem ,że ze względu na wielkość Gm-1 robienie nim zdjęć na statywie jest ograniczone do obiektywów panasonic 12-32 i panasonic 20,inne ponoć są za duże,co uniemożliwia mocowanie takich zestawów na statywie ale to pewnie kwestia statywu.

Obiektyw 20mm/1,7 wystaję już poza obrys GM1 za to np. obiektyw 45/1,8 komponuję się z nim znakomicie (domyślam się ze pozostałe jak 17/1,8, 25/1,8, 12/2,0 także będą odpowiednie dla GM-1).
Ogólnie jak powyżej: dla obiektywu brałbym Panasonica dla body Olympusa. Ja wybrałem Panasonica zapewne za 2 lata aparat zmienie, obiektyw zostanie (w razie czego mam jeszcze EP-1). Myślę jeszcze, że może dokupię dekielki-obiektywy olympusa do GM-1 wtedy będzie prawdziwy aparat kompaktowy.

gruby191
7.02.14, 13:21
Hmm najbardziej zależy mi tak po koleji

- zgrabny w miarę lekki aparat
- szybki AF
- e-pl5 ma stabilizacje w korpusie więc chyba bardziej uniwersalnie jeżeli chciałbym dokupić 12-32 Panasonica
- potrzebuje głownie na wakacje, imprezy, i czasami jakieś spontaniczne wypady gdzie wielkość aparatu ma znaczenie

PanMarecq
7.02.14, 13:25
Ponadto Panasonic daje teraz 5 lat gwarancji więc to też jest atut za tym aparatem ;).

gruby191
7.02.14, 13:27
Ponadto Panasonic daje teraz 5 lat gwarancji więc to też jest atut za tym aparatem ;).

No to też fakt :]

No to znów mam ciężki orzech do zgryzienia ;( Tak jak pisałem byłem prawie na 100% za Olympusem, ale teraz znów muszę się zastanowić ;)

Chyba że otrzymam jeszcze jakieś cenne porady.

PanMarecq
7.02.14, 13:32
Zaraz pewnie ktoś wbije i napisze ,że skoro do takiego zastosowania to czemu by nie kupić XZ-2 lub Stylusa 1 ...Chociaż jak mówisz ,że na imprezy i wakacje to taki zestaw epl-5 z 14-42 i 40-150 super się sprawdzi,ewentualnie jak nie chcesz zmieniać obiektywu poszukaj zestawu body + 14-150.

Karol
7.02.14, 13:35
Nie wiem jaki masz budżet i nie wiem też w sumie ile ostatecznie będzie kosztować OM-D EM-10 w detalu, ale obecnie kupując mikrusa przede wszystkim jego wziąłbym pod uwagę.

gruby191
7.02.14, 13:41
Zaraz pewnie ktoś wbije i napisze ,że skoro do takiego zastosowania to czemu by nie kupić XZ-2 lub Stylusa 1 ...Chociaż jak mówisz ,że na imprezy i wakacje to taki zestaw epl-5 z 14-42 i 40-150 super się sprawdzi,ewentualnie jak nie chcesz zmieniać obiektywu poszukaj zestawu body + 14-150.

Myślałem nad 14-150 ale wtedy cały czas jest wielki ;) Chyba że ew 17mm do tego ale to już nie ta cena.

Budżet max 3000 zł

PanMarecq
7.02.14, 13:44
Bierz ten zestaw co chciałeś i rób zdjęcia! :) Tak możesz czekać w nieskończoność ;)

gruby191
7.02.14, 14:32
Z drugiej strony piękny ten PanSłonik z kit-em i 5lat gwarancji hmmm

realnasty
7.02.14, 15:43
Mogę Cię zapewnić, że bez względu na to, co wybierzesz, będziesz zadowolony :-)

szafir51
7.02.14, 16:06
E-PL5, bo:
- ma stabilizację matrycy,
- ma lepszą ergonomię do podpięcia większych szkieł (jakiekolwiek tele, 40-150, 14-150)
- ma odchylany ekran,
- ma stopkę lampy,
- ma gwint na statyw,
- ma wg mnie lepszą matrycę.

gruby191
7.02.14, 17:07
E-PL5, bo:
- ma stabilizację matrycy,
- ma lepszą ergonomię do podpięcia większych szkieł (jakiekolwiek tele, 40-150, 14-150)
- ma odchylany ekran,
- ma stopkę lampy,
- ma gwint na statyw,
- ma wg mnie lepszą matrycę.

cenne uwagi :] ciekawi mnie jeszcze ergonomia ale to może użytkownicy mogą się wypowiedzieć.

Karol
7.02.14, 17:46
E-PL5, bo:
- ma gwint na statyw,

A Panas nie ma :shock: :?:

petreq
7.02.14, 18:03
A Panas nie ma :shock: :?:
szafir51 z tym brakiem gwintu statywowego się trochę rozpędził... :grin:

luc4s
7.02.14, 18:28
Nie wiem jaki masz budżet i nie wiem też w sumie ile ostatecznie będzie kosztować OM-D EM-10 w detalu, ale obecnie kupując mikrusa przede wszystkim jego wziąłbym pod uwagę.

2699 zl z tendencją spadkową za body.

gruby191
7.02.14, 18:28
Ma ale tylko do czasu założenia grip-a wtedy czar gwintu znika

tymczasowy_
7.02.14, 20:28
E-PL5 i Panasonic GM1 to dwa różne (nawet zdecydowanie różne) światy w świecie m43 :wink:

GM1 to bezkompromisowy "maluch".
E-PL5 - to taki uniwersalny, do wszystkiego :wink: aparat na wejście w świat m43.

Spokojnie użytkownik E-PL5 może dokupić GM1 i vice versa, i aparaty nie będą się dublowały.

Jak dla mnie największa róznica pomiędzy nimi to lampa błyskowa (ta wbudowana i ta zewnętrzna).
Wygoda lampy wbudowanej (GM1) nie do pogardzenia, brak stopki lub sterowania zdalnego lampami zewnętrznymi (GM1) nie do odżałowania :wink:

szafir51
7.02.14, 21:28
ta lampa z GM1 to jednak trochę słaba jest.

zapomniałem jeszcze o argumencie ceny, teraz E-Pl5 chyba tańszy od GM1 o kilka setek. Ja bym wybrał E-PL5, ale ja to ja. Przed zakupem koniecznie weź oba aparaty w ręce i zobacz, który do Ciebie "mówi" :)

grzeSiuu
7.02.14, 21:48
jest to forum Olympusa!
odpowiedzi są często subiektywne :esystem:
ja odpowiem przekornie, patrząc na Twoje zapotrzebowanie:
- Sony rx10
lub
- Sony rx100
do wyboru do koloru :D

Mirek54
7.02.14, 21:55
jest to forum Olympusa!
- Sony rx10
lub
- Sony rx100
do wyboru do koloru :D

Prawda.To forum olka.Ale czytajac do czego ma to byc

- potrzebuje głownie na wakacje, imprezy, i czasami jakieś spontaniczne wypady gdzie wielkość aparatu ma znaczenie

Wybralbym dobry tel z aparatem.Zawsze to i po taryfe zadzwonisz jak do domu bedziesz chcial.

tymczasowy_
7.02.14, 21:57
ta lampa z GM1 to jednak trochę słaba jest.1. Po co większa? Ja i tak zazwyczaj lampy w LX5, NEX-3, E-P5 kompensuję o 2 lub 3 eV.
2. Czasami to nawet FL-50 jest za słaba.

---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------

jest to forum Olympusa!
- Sony rx10
Żartujesz? To tą przydrogą pokrakę ktoś kupuje?

koronax
7.02.14, 21:59
Prawda.To forum olka.Ale czytajac do czego ma to byc

Wybralbym dobry tel z aparatem.Zawsze to i po taryfe zadzwonisz jak do domu bedziesz chcial.

Moze autor wątku ma już telefon. A teraz jak napisał potrzebuje dobrego sprzętu do fotografii. Nie ma co żartować.

Mirek54
7.02.14, 22:29
Moze autor wątku ma już telefon. A teraz jak napisał potrzebuje dobrego sprzętu do fotografii. Nie ma co żartować.

Alez ja nie zartuje.Wyraznie jest napisane do czego i co ma znaczenie
""""- potrzebuje głownie na wakacje, imprezy, i czasami jakieś spontaniczne wypady gdzie wielkość aparatu ma znaczenie""""
Ilez mamy tych wakacji?? trzy miesiace w roku razem.Wiec autor ma przede wszystkim nauke w glowie,tez troche imprezowac lubi i spontanicznie wypadac.I wielkosc ma dla niego znaczenie.
Czy jesli by potrzebowal dobrego sprzetu do fotografii to tak by to motywowal.Dobry sprzet to inne posiada parametry i co innego w nim ma znaczenie ,a napewno wielkosc jest tu nie wiodacym atrybutem.Dalej bede powtarzal-na impre to dobra komora wystarczy.Bo to i w kieszen wejdzie i jakosc jak na fotki z bib jest zachwycajaca.

Mcarto
7.02.14, 22:46
Alez ja nie zartuje.Wyraznie jest napisane do czego i co ma znaczenie
""""- potrzebuje głownie na wakacje, imprezy, i czasami jakieś spontaniczne wypady gdzie wielkość aparatu ma znaczenie""""
Ilez mamy tych wakacji?? trzy miesiace w roku razem.Wiec autor ma przede wszystkim nauke w glowie,tez troche imprezowac lubi i spontanicznie wypadac.I wielkosc ma dla niego znaczenie.
Czy jesli by potrzebowal dobrego sprzetu do fotografii to tak by to motywowal.Dobry sprzet to inne posiada parametry i co innego w nim ma znaczenie ,a napewno wielkosc jest tu nie wiodacym atrybutem.Dalej bede powtarzal-na impre to dobra komora wystarczy.Bo to i w kieszen wejdzie i jakosc jak na fotki z bib jest zachwycajaca.
No to Canon sXXX jest jak znalazł - można sobie wszystko poustawiać, w kieszeń wejdzie, gwint ma a jak zabawa jest przednia to zielona funkcja uratuje kila pstryków:D

gruby191
7.02.14, 22:58
Zgadza się autor telefon ma ;-) natomiast potrzebuje aparatu któremu telefon do pięt nie dorasta ;-) jutro podejmę decyzję. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc ;-) Mimo wszystko chyba e-pl5 z 14-42 i 40-150