Witam, mam dylemat co wybrać. Modele jak w temacie. Generealnie byłem zdecydowany na e-pl5 w zestawie 14-42 + 40-150 ale poczytałem trochę i Panasonic też wygląda ciekawie. Liczę na pomoc od bardziej doświadczonych kolegów.
Witam, mam dylemat co wybrać. Modele jak w temacie. Generealnie byłem zdecydowany na e-pl5 w zestawie 14-42 + 40-150 ale poczytałem trochę i Panasonic też wygląda ciekawie. Liczę na pomoc od bardziej doświadczonych kolegów.
Wszystko zależy od tego co fotografujesz i ile.Czy planujesz jakiś rozwój fotograficzny? Dalsze inwestycje w obiektywy,lampy statywy? Czy wystarczy Ci jeden aparat i dwa obiektywy właśnie tego typu co napisałeś?
co ja mogę powiedzieć Tobie na chwilę obecną nie znając przeznaczenia tego sprzętu:
po 1-sze sądzę ,że sama jakość zdjęć(ISO,DR) będą praktycznie takie same,nie do rozróżnienia jeżeli nie przyglądasz się wycinkom w 100%
po 2 Gm1 nie ma fajnego uchylnego wyświetlacza tak jak ma to Epl-5,niby tylko gadżet ale bardzo przydatny.Ponadto Olympus ma już wmontowany grip,do Gm-1 trzeba dokupić za dość drogą cenę.
po 3 gdzieś słyszałem ,że ze względu na wielkość Gm-1 robienie nim zdjęć na statywie jest ograniczone do obiektywów panasonic 12-32 i panasonic 20,inne ponoć są za duże,co uniemożliwia mocowanie takich zestawów na statywie ale to pewnie kwestia statywu.
po 4 lepsze wideo to na pewno panasonic
Tak w sumie podsumowując,jeżeli możesz znieść to,że Epl-5 jest większy i że nie kupisz go z takim fajnym i pożądanym przez wszystkich na forum obiektywem panasonic 12-32 .Brałbym zestaw Olympusa.
Edit: A i jeszcze ! Gm-1 nie ma gorącej stopki,więc nie podłączysz do niego ani wizjera,ani lampy błyskowej ani wyzwalacza radiowego.
Ostatnio edytowane przez PanMarecq ; 7.02.14 o 12:52
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
Obiektyw 20mm/1,7 wystaję już poza obrys GM1 za to np. obiektyw 45/1,8 komponuję się z nim znakomicie (domyślam się ze pozostałe jak 17/1,8, 25/1,8, 12/2,0 także będą odpowiednie dla GM-1).
Ogólnie jak powyżej: dla obiektywu brałbym Panasonica dla body Olympusa. Ja wybrałem Panasonica zapewne za 2 lata aparat zmienie, obiektyw zostanie (w razie czego mam jeszcze EP-1). Myślę jeszcze, że może dokupię dekielki-obiektywy olympusa do GM-1 wtedy będzie prawdziwy aparat kompaktowy.
Hmm najbardziej zależy mi tak po koleji
- zgrabny w miarę lekki aparat
- szybki AF
- e-pl5 ma stabilizacje w korpusie więc chyba bardziej uniwersalnie jeżeli chciałbym dokupić 12-32 Panasonica
- potrzebuje głownie na wakacje, imprezy, i czasami jakieś spontaniczne wypady gdzie wielkość aparatu ma znaczenie
Ponadto Panasonic daje teraz 5 lat gwarancji więc to też jest atut za tym aparatem.
Ostatnio edytowane przez gruby191 ; 7.02.14 o 13:32
Zaraz pewnie ktoś wbije i napisze ,że skoro do takiego zastosowania to czemu by nie kupić XZ-2 lub Stylusa 1 ...Chociaż jak mówisz ,że na imprezy i wakacje to taki zestaw epl-5 z 14-42 i 40-150 super się sprawdzi,ewentualnie jak nie chcesz zmieniać obiektywu poszukaj zestawu body + 14-150.
Nie wiem jaki masz budżet i nie wiem też w sumie ile ostatecznie będzie kosztować OM-D EM-10 w detalu, ale obecnie kupując mikrusa przede wszystkim jego wziąłbym pod uwagę.