Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Olympus e-pl5 czy Panasonic gm1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus e-pl5 czy Panasonic gm1

Witam, mam dylemat co wybrać. Modele jak w temacie. Generealnie byłem zdecydowany na e-pl5 w zestawie 14-42 + 40-150 ale poczytałem trochę i Panasonic też wygląda ciekawie. Liczę na pomoc od bardziej doświadczonych kolegów.

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: Olympus e-pl5 czy Panasonic gm1

Wszystko zależy od tego co fotografujesz i ile.Czy planujesz jakiś rozwój fotograficzny? Dalsze inwestycje w obiektywy,lampy statywy? Czy wystarczy Ci jeden aparat i dwa obiektywy właśnie tego typu co napisałeś?

co ja mogę powiedzieć Tobie na chwilę obecną nie znając przeznaczenia tego sprzętu:
    po 1-sze sądzę ,że sama jakość zdjęć(ISO,DR) będą praktycznie takie same,nie do rozróżnienia jeżeli nie przyglądasz się wycinkom w 100%
    po 2 Gm1 nie ma fajnego uchylnego wyświetlacza tak jak ma to Epl-5,niby tylko gadżet ale bardzo przydatny.Ponadto Olympus ma już wmontowany grip,do Gm-1 trzeba dokupić za dość drogą cenę.
    po 3 gdzieś słyszałem ,że ze względu na wielkość Gm-1 robienie nim zdjęć na statywie jest ograniczone do obiektywów panasonic 12-32 i panasonic 20,inne ponoć są za duże,co uniemożliwia mocowanie takich zestawów na statywie ale to pewnie kwestia statywu.
    po 4 lepsze wideo to na pewno panasonic

Tak w sumie podsumowując,jeżeli możesz znieść to,że Epl-5 jest większy i że nie kupisz go z takim fajnym i pożądanym przez wszystkich na forum obiektywem panasonic 12-32 .Brałbym zestaw Olympusa .

Edit: A i jeszcze ! Gm-1 nie ma gorącej stopki,więc nie podłączysz do niego ani wizjera,ani lampy błyskowej ani wyzwalacza radiowego.
    Ostatnio edytowane przez PanMarecq ; 7.02.14 o 12:52
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gruby191 Zobacz posta
    Witam, mam dylemat co wybrać. Modele jak w temacie. Generealnie byłem zdecydowany na e-pl5 w zestawie 14-42 + 40-150 ale poczytałem trochę i Panasonic też wygląda ciekawie. Liczę na pomoc od bardziej doświadczonych kolegów.
    Z tych dwóch wybrałbym Olympusa ze względu na parametry obrazka sczytywane z matrycy...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    po 3 gdzieś słyszałem ,że ze względu na wielkość Gm-1 robienie nim zdjęć na statywie jest ograniczone do obiektywów panasonic 12-32 i panasonic 20,inne ponoć są za duże,co uniemożliwia mocowanie takich zestawów na statywie ale to pewnie kwestia statywu.
    Obiektyw 20mm/1,7 wystaję już poza obrys GM1 za to np. obiektyw 45/1,8 komponuję się z nim znakomicie (domyślam się ze pozostałe jak 17/1,8, 25/1,8, 12/2,0 także będą odpowiednie dla GM-1).
    Ogólnie jak powyżej: dla obiektywu brałbym Panasonica dla body Olympusa. Ja wybrałem Panasonica zapewne za 2 lata aparat zmienie, obiektyw zostanie (w razie czego mam jeszcze EP-1). Myślę jeszcze, że może dokupię dekielki-obiektywy olympusa do GM-1 wtedy będzie prawdziwy aparat kompaktowy.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Hmm najbardziej zależy mi tak po koleji

- zgrabny w miarę lekki aparat
    - szybki AF
    - e-pl5 ma stabilizacje w korpusie więc chyba bardziej uniwersalnie jeżeli chciałbym dokupić 12-32 Panasonica
    - potrzebuje głownie na wakacje, imprezy, i czasami jakieś spontaniczne wypady gdzie wielkość aparatu ma znaczenie

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Ponadto Panasonic daje teraz 5 lat gwarancji więc to też jest atut za tym aparatem .

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ponadto Panasonic daje teraz 5 lat gwarancji więc to też jest atut za tym aparatem .
    No to też fakt :]

No to znów mam ciężki orzech do zgryzienia ;( Tak jak pisałem byłem prawie na 100% za Olympusem, ale teraz znów muszę się zastanowić

Chyba że otrzymam jeszcze jakieś cenne porady.
    Ostatnio edytowane przez gruby191 ; 7.02.14 o 13:32

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Zaraz pewnie ktoś wbije i napisze ,że skoro do takiego zastosowania to czemu by nie kupić XZ-2 lub Stylusa 1 ...Chociaż jak mówisz ,że na imprezy i wakacje to taki zestaw epl-5 z 14-42 i 40-150 super się sprawdzi,ewentualnie jak nie chcesz zmieniać obiektywu poszukaj zestawu body + 14-150.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Nie wiem jaki masz budżet i nie wiem też w sumie ile ostatecznie będzie kosztować OM-D EM-10 w detalu, ale obecnie kupując mikrusa przede wszystkim jego wziąłbym pod uwagę.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zaraz pewnie ktoś wbije i napisze ,że skoro do takiego zastosowania to czemu by nie kupić XZ-2 lub Stylusa 1 ...Chociaż jak mówisz ,że na imprezy i wakacje to taki zestaw epl-5 z 14-42 i 40-150 super się sprawdzi,ewentualnie jak nie chcesz zmieniać obiektywu poszukaj zestawu body + 14-150.
    Myślałem nad 14-150 ale wtedy cały czas jest wielki Chyba że ew 17mm do tego ale to już nie ta cena.

Budżet max 3000 zł

Uprawnienia umieszczania postów