Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : OM-D EM-5 i manualne szkła

erol
20.01.14, 10:13
Chodzi za mną od jakiegoś czasu Voigtlander manualny, ale nurtuje mnie kilka kwestii. Wiadomo, obiektyw styków nie ma, ale jak wygląda sprawa z czasem naświetlania i generalnie z informacjami na lcd bądź w wizjerze? Poćwiczyłem trochę manualne ustawianie ostrości na panaleice 25 i nie ma tragedii, zwłaszcza, że można ustawić sobie pseudo focus peaking na om-d. Ale w wizjerze widzę przynajmniej czas naświetlania i wiem czy mogę pstryknąć czy nie mogę. A w takim manualu? Wyświetli mi sie czas czy w wizjerze nie będzie nic i trzeba pstrykać na czuja?

Jan_S
20.01.14, 10:31
czas ustawia aparat w automacie albo Ty w trybie M więc Ci się wyświetli, przesłona Ci się nie wyświetli z wiadomych względów... ale tę odczytasz z obiektywu. Bawiłem się trochę manualami na E-M5 i nie ma tragedii choć brakuje lepszych narzędzi do ostrzenia ręcznego.

Zresztą, jest tu na Forum grono miłośników, w pełni manualnego, fisha 7,5/3,5

gietrzy
20.01.14, 10:37
Chodzi za mną od jakiegoś czasu Voigtlander manualny, ale nurtuje mnie kilka kwestii. A w takim manualu? Wyświetli mi sie czas czy w wizjerze nie będzie nic i trzeba pstrykać na czuja?

Tak, wyświetla się czas a w miejscu przysłony --. Generalnie polecam bardzo Voitki, za wyjątkiem może 25/0.95, chyba, że trafisz w dobrej cenie - 2000 max.
Sam nie mogę się doczekać VF-6.

erol
20.01.14, 10:46
Zresztą, jest tu na Forum grono miłośników, w pełni manualnego, fisha 7,5/3,5To jest bardzo szeroki kąt więc z ostrzeniem raczej nie ma problemu

za wyjątkiem może 25/0.95A to mnie zdziwiłeś bo właśnie taki za mną chodzi :) Zebrał lepsze recenzje niż 17.5, który to ma więcej wad wynikających z szerszego kąta

banc
20.01.14, 11:09
Tak, wyświetla się czas a w miejscu przysłony --. Generalnie polecam bardzo Voitki, za wyjątkiem może 25/0.95, chyba, że trafisz w dobrej cenie - 2000 max.
Sam nie mogę się doczekać VF-6.

No to ja mam odmienne zdanie. 25mm jest stanowczo ciekawszy niż 17mm. 42.5 jeszcze przypiętego nie miałem więc ciężko mi powiedzieć.

erol
20.01.14, 11:16
25mm jest stanowczo ciekawszy niż 17mmA 17.5 miałeś zapiętą? Subiektywnie jak wyglądają z nich obrazki na maksymalnym otworze?

gietrzy
20.01.14, 11:31
A to mnie zdziwiłeś bo właśnie taki za mną chodzi :) Zebrał lepsze recenzje niż 17.5, który to ma więcej wad wynikających z szerszego kąta

Bo ja z natury dziwny jestem.
Dzięki 1. zaufaniu i 2. uprzejmości pewnego forumowicza przestrzelałem sobie pewnego razu obok siebie i CV25/0.95 i SLR Magic 25/T0.95, którego kupiłem i ocliłem :cry: w ciemno.
Na 0.95 (żadna inna przysłona mnie nie interesuje w takich szkłach) ostrzejszy był SLR Magic.
Nie interesuje akurat mnie fakt, że CV25 osiąga jakiśtam rekord, dla mnie np. takie CV17/0.95 jest lepsze.

Co nie zmienia faktu, że inni mogą mieć zupełnie inne zdanie/doświadczenia oraz to, że CV25 to kawał fajnego optycznie i soldnego mechanicznie szkła, które polecam - jak dostaniesz super cenę.

banc
20.01.14, 12:13
A 17.5 miałeś zapiętą? Subiektywnie jak wyglądają z nich obrazki na maksymalnym otworze?

Ostrzej niż 25mm, ale nadal miękko. Tutaj raczej jest problem, która ogniskowa bardziej człowiekowi pasuje. 17mm, szczególnie w tej cenie, nie podchodzi pod moje gusta.

tymczasowy_
20.01.14, 14:16
Chodzi za mną od jakiegoś czasu Voigtlander manualny, ale nurtuje mnie kilka kwestii. Wiadomo, obiektyw styków nie ma, ale jak wygląda sprawa z czasem naświetlania i generalnie z informacjami na lcd bądź w wizjerze? Poćwiczyłem trochę manualne ustawianie ostrości na panaleice 25 i nie ma tragedii, zwłaszcza, że można ustawić sobie pseudo focus peaking na om-d. Ale w wizjerze widzę przynajmniej czas naświetlania i wiem czy mogę pstryknąć czy nie mogę. A w takim manualu? Wyświetli mi sie czas czy w wizjerze nie będzie nic i trzeba pstrykać na czuja?
Musisz wiedzieć, że inaczej działa wspomaganie MF dla obiektywów 4/3 ze sterowaniem fire-wire (1) dla pierścienia ostrości, a inaczej dla pierścienia ostrości o sprzężeniu mechanicznym (2).

Przy opcji (1) ruszenie pierścieniem powoduje wywołanie powiększenia kadru (w miejscu wybranego punktu ostrzenia). W zależności od puszki możesz wybrać stopień powiększenia. Czasami lepiej wybrać mniejsze powiększenie bo obraz na LCD/EVF strasznie lata. Tak jest w przypadku wszystkich szkieł ZD dla systemu 4/3. Ale np. Sigma 30mm1.4 ma już sprzężenie mechaniczne w pierścieniu ostrości.

Przy opcji (2) ruszanie pierścieniem ostrości nie powoduje aktywacji powiększenia, trzeba go aktywować samemu poprzez naciśnięcie zdefiniowanego przycisku.

Jak dla mnie, jak mam szkło, z którym działa AF, to używam AF, bo cały czas widzę pełny kadr, a focus jest ustawiany naprawdę zaskakująco precyzyjnie (mam E-P5).

Manualnie ustawiam ostrość dla pleśniawek 50-55mm jak robię portrety, punkt ostrości ustawiam w mocnym punkcie, naciskam guzior powiększenia, ustawiam ostrość (no na źrenicę) i od razu wciskam migawkę, nie czekając na pojawienie się pełnego kadru.

Jeśli używam pleśniaka nie do portretu to ustawiam ostrość bez wywoływania powiększenia, ale tak to najlepiej przy szerokich planach jak widać gdzie będzie ostro.

PS
Pojawiają się coraz lepsze EVF i czekam aż jakiś producent wpadnie na pomysł wprowadzenia jako wspomagania MF coś na kształt "klina" w dawnych analogowych lustrzankach. Myślę, że nie powinno to być trudne.
Zakreślanie obszarów ostrych a'la peaking czasami jest niekomfortowe. Mogli by wprowadzić ograniczenie pojawiania się peakingu do obszaru wybranych aktywnych pól AF.

erol
20.01.14, 16:01
Zakreślanie obszarów ostrych a'la peaking czasami jest niekomfortowe. Mogli by wprowadzić ograniczenie pojawiania się peakingu do obszaru wybranych aktywnych pól AF. W zasadzie to myślę, że to kwestia firmware'u. I tak się zastanawiam dlaczego Oly tego nie wprowadzi w OM-D, tylko trzeba na okrętkę focus peaking uaktywniać poprzez Art Filter. Ale o dziwo w większości sytuacji lepiej się tym ostrzy niż optycznie na powiększeniu

thorgal
22.01.14, 18:40
na czym polega ala peakng i jak go uruchomić?

ok, już znalazłem na yt

razorjack
19.02.14, 23:09
Witam

Przymierzam się do kupna E-M10 i mam pytanie, jak E-M5 / E-M1 działa z manualnymi szkłami? (takimi starszymi, czy to Canon FD, czy M42)
Jak wygląda fotografowanie z nimi?
Czy przysłona cały czas jest przymknięta? (więc trzeba ją sobie przymykać na czas zrobienia zdjęcia, a otwierać przy ustalaniu kadru czy używaniu focus peaking?)
Czy są specjalne adaptery, które pozwalają na osobną pracę przysłoną ?
W samym aparacie rozumiem że ustawiam tryb Av i aparat sam dobierze odpowiedni czas.

nightelf
22.02.14, 11:56
Przysłona cały czas jest przymknięta do nastawionej na pierścieniu ostrości. Nie musisz jej otwierać na czas ostrzenia, aparat odpowiednio rozjaśnia obraz i nie ma problemu z ostrzeniem na przymkniętej przysłonie.
Dobrze rozumiesz, ustawiasz tryb A i aparat sam dobiera czas.

Nie spotkałem się z adapterami do M42 które by pozwalały na osobną pracę przysłoną.

tymczasowy_
23.02.14, 12:28
Jak nie otworzysz przysłony to mniej precyzyjnie ustswisz ostrość.

nyny
23.02.14, 15:54
Jak nie otworzysz przysłony to mniej precyzyjnie ustswisz ostrość.

W jakim sensie?

pozdro

fret
23.02.14, 18:43
W jakim sensie?

pozdro

W sensie ostrości? Na pełnej dziurze lepiej widać w co celujesz z ostrością, mniejsza GO.

tymczasowy_
23.02.14, 18:54
fret, dziękuję za wyręczenie.

nyny
23.02.14, 19:15
W sensie ostrości? Na pełnej dziurze lepiej widać w co celujesz z ostrością, mniejsza GO.

A jakie to ma znaczenie, zwlaszcza jak ktos ma EVILa ?

Bo chyba sie wam cos nie udalo z ta teza Panowie.........

Wiekszej durnoty dawno nie slyszalem....

Celuje sie tak samo czy to f/00 czy f/32 :)

p.s. Teraz rozumiem dlaczego dla niektorych fokus piking to must have....

pozdro

wyszomir
24.02.14, 11:21
Oj, nie jest tak słodko. Wprawdzie rzeczywiście łatwiej wycelować z ostrością, ale... po przymknięciu przysłony może się okazać, że ostrość jest już gdzie indziej niż ustawiliśmy. Dlaczego - trochę wyjaśnień pod adresem http://photographylife.com/what-is-focus-shift

---------- Post dodany o 10:21 ---------- Poprzedni post był o 10:06 ----------

Nie spotkałem się z adapterami do M42 które by pozwalały na osobną pracę przysłoną.
Istnieją pierścienie pośrednie M42 z gniazdem do sterowania przysłoną za pomocą mechanicznego wężyka spustowego. Zastosowanie podwójnego wężyka spustowego umożliwiało przymknięcie przysłony i wyzwolenie migawki jednym naciśnięciem. Nie jest to może dokładnie adapter, o jakim piszesz, ale w niektórych zastosowaniach sterowanie przysłoną obiektywu M42 zamontowanego przez adapter jest możliwe - trzeba by tylko dorobić prosty układ przetwarzajacy mechaniczny ruch wężyka spustowego na sygnał elektryczny zgodny ze standardem wejścia wężyka spustowego w posiadanym aparacie.