Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: OM-D EM-5 i manualne szkła

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

OM-D EM-5 i manualne szkła

Chodzi za mną od jakiegoś czasu Voigtlander manualny, ale nurtuje mnie kilka kwestii. Wiadomo, obiektyw styków nie ma, ale jak wygląda sprawa z czasem naświetlania i generalnie z informacjami na lcd bądź w wizjerze? Poćwiczyłem trochę manualne ustawianie ostrości na panaleice 25 i nie ma tragedii, zwłaszcza, że można ustawić sobie pseudo focus peaking na om-d. Ale w wizjerze widzę przynajmniej czas naświetlania i wiem czy mogę pstryknąć czy nie mogę. A w takim manualu? Wyświetli mi sie czas czy w wizjerze nie będzie nic i trzeba pstrykać na czuja?
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: OM-D EM-5 i manualne szkła

czas ustawia aparat w automacie albo Ty w trybie M więc Ci się wyświetli, przesłona Ci się nie wyświetli z wiadomych względów... ale tę odczytasz z obiektywu. Bawiłem się trochę manualami na E-M5 i nie ma tragedii choć brakuje lepszych narzędzi do ostrzenia ręcznego.

Zresztą, jest tu na Forum grono miłośników, w pełni manualnego, fisha 7,5/3,5
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Chodzi za mną od jakiegoś czasu Voigtlander manualny, ale nurtuje mnie kilka kwestii. A w takim manualu? Wyświetli mi sie czas czy w wizjerze nie będzie nic i trzeba pstrykać na czuja?
    Tak, wyświetla się czas a w miejscu przysłony --. Generalnie polecam bardzo Voitki, za wyjątkiem może 25/0.95, chyba, że trafisz w dobrej cenie - 2000 max.
    Sam nie mogę się doczekać VF-6.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Zresztą, jest tu na Forum grono miłośników, w pełni manualnego, fisha 7,5/3,5
    To jest bardzo szeroki kąt więc z ostrzeniem raczej nie ma problemu

za wyjątkiem może 25/0.95
    A to mnie zdziwiłeś bo właśnie taki za mną chodzi Zebrał lepsze recenzje niż 17.5, który to ma więcej wad wynikających z szerszego kąta

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Tak, wyświetla się czas a w miejscu przysłony --. Generalnie polecam bardzo Voitki, za wyjątkiem może 25/0.95, chyba, że trafisz w dobrej cenie - 2000 max.
    Sam nie mogę się doczekać VF-6.
    No to ja mam odmienne zdanie. 25mm jest stanowczo ciekawszy niż 17mm. 42.5 jeszcze przypiętego nie miałem więc ciężko mi powiedzieć.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

25mm jest stanowczo ciekawszy niż 17mm
    A 17.5 miałeś zapiętą? Subiektywnie jak wyglądają z nich obrazki na maksymalnym otworze?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

A to mnie zdziwiłeś bo właśnie taki za mną chodzi Zebrał lepsze recenzje niż 17.5, który to ma więcej wad wynikających z szerszego kąta
    Bo ja z natury dziwny jestem.
    Dzięki 1. zaufaniu i 2. uprzejmości pewnego forumowicza przestrzelałem sobie pewnego razu obok siebie i CV25/0.95 i SLR Magic 25/T0.95, którego kupiłem i ocliłem w ciemno.
    Na 0.95 (żadna inna przysłona mnie nie interesuje w takich szkłach) ostrzejszy był SLR Magic.
    Nie interesuje akurat mnie fakt, że CV25 osiąga jakiśtam rekord, dla mnie np. takie CV17/0.95 jest lepsze.

Co nie zmienia faktu, że inni mogą mieć zupełnie inne zdanie/doświadczenia oraz to, że CV25 to kawał fajnego optycznie i soldnego mechanicznie szkła, które polecam - jak dostaniesz super cenę.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

A 17.5 miałeś zapiętą? Subiektywnie jak wyglądają z nich obrazki na maksymalnym otworze?
    Ostrzej niż 25mm, ale nadal miękko. Tutaj raczej jest problem, która ogniskowa bardziej człowiekowi pasuje. 17mm, szczególnie w tej cenie, nie podchodzi pod moje gusta.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Chodzi za mną od jakiegoś czasu Voigtlander manualny, ale nurtuje mnie kilka kwestii. Wiadomo, obiektyw styków nie ma, ale jak wygląda sprawa z czasem naświetlania i generalnie z informacjami na lcd bądź w wizjerze? Poćwiczyłem trochę manualne ustawianie ostrości na panaleice 25 i nie ma tragedii, zwłaszcza, że można ustawić sobie pseudo focus peaking na om-d. Ale w wizjerze widzę przynajmniej czas naświetlania i wiem czy mogę pstryknąć czy nie mogę. A w takim manualu? Wyświetli mi sie czas czy w wizjerze nie będzie nic i trzeba pstrykać na czuja?
    Musisz wiedzieć, że inaczej działa wspomaganie MF dla obiektywów 4/3 ze sterowaniem fire-wire (1) dla pierścienia ostrości, a inaczej dla pierścienia ostrości o sprzężeniu mechanicznym (2).

Przy opcji (1) ruszenie pierścieniem powoduje wywołanie powiększenia kadru (w miejscu wybranego punktu ostrzenia). W zależności od puszki możesz wybrać stopień powiększenia. Czasami lepiej wybrać mniejsze powiększenie bo obraz na LCD/EVF strasznie lata. Tak jest w przypadku wszystkich szkieł ZD dla systemu 4/3. Ale np. Sigma 30mm1.4 ma już sprzężenie mechaniczne w pierścieniu ostrości.

Przy opcji (2) ruszanie pierścieniem ostrości nie powoduje aktywacji powiększenia, trzeba go aktywować samemu poprzez naciśnięcie zdefiniowanego przycisku.

Jak dla mnie, jak mam szkło, z którym działa AF, to używam AF, bo cały czas widzę pełny kadr, a focus jest ustawiany naprawdę zaskakująco precyzyjnie (mam E-P5).

Manualnie ustawiam ostrość dla pleśniawek 50-55mm jak robię portrety, punkt ostrości ustawiam w mocnym punkcie, naciskam guzior powiększenia, ustawiam ostrość (no na źrenicę) i od razu wciskam migawkę, nie czekając na pojawienie się pełnego kadru.

Jeśli używam pleśniaka nie do portretu to ustawiam ostrość bez wywoływania powiększenia, ale tak to najlepiej przy szerokich planach jak widać gdzie będzie ostro.

PS
    Pojawiają się coraz lepsze EVF i czekam aż jakiś producent wpadnie na pomysł wprowadzenia jako wspomagania MF coś na kształt "klina" w dawnych analogowych lustrzankach. Myślę, że nie powinno to być trudne.
    Zakreślanie obszarów ostrych a'la peaking czasami jest niekomfortowe. Mogli by wprowadzić ograniczenie pojawiania się peakingu do obszaru wybranych aktywnych pól AF.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Zakreślanie obszarów ostrych a'la peaking czasami jest niekomfortowe. Mogli by wprowadzić ograniczenie pojawiania się peakingu do obszaru wybranych aktywnych pól AF.
    W zasadzie to myślę, że to kwestia firmware'u. I tak się zastanawiam dlaczego Oly tego nie wprowadzi w OM-D, tylko trzeba na okrętkę focus peaking uaktywniać poprzez Art Filter. Ale o dziwo w większości sytuacji lepiej się tym ostrzy niż optycznie na powiększeniu