Zobacz pełną wersję : Zdjęć kilka Seby
Kiedys wpadne w te strony:106:!:
Wierzba fotogeniczna, dopracować musisz winiete widać przejścia i mi osobiście psuke to odbiór. Pierwsze troszeczkę za ciasne, niewiele ale wolałbym jednak trochę naprawdę trochę więcej przestrzeni z góry i z boków no i kadrowanie 3:2 wolę w większości krajobrazowych kadrów.
Wierzba fotogeniczna, dopracować musisz winiete widać przejścia i mi osobiście psuke to odbiór. Pierwsze troszeczkę za ciasne, niewiele ale wolałbym jednak trochę naprawdę trochę więcej przestrzeni z góry i z boków no i kadrowanie 3:2 wolę w większości krajobrazowych kadrów. Dzięki yamada za uwagi. Winieta o której wspomniałeś jest wynikiem zastosowania szarej połówki z miękkim przejściem. Może niepotrzebnie go użyłem w tym przypadku, ale teraz to już po pikusiu.
106 jak dla mnie :-) Dzięki :)
Kiedys wpadne w te strony:106:!: Zapraszam!
Dziwne że takie przejścia robi filtr, też używam szarej połówki i nie mam takich przeskoków tylko płynne przejście. Wygląda jak marna programowa winieta stąd moje wypowiedzi i tu i w galerii.
105, 106 i 107 podobają się choć na 106 i 107 kadrowałbym bardziej panoramicznie (mniej nieba)
Co do 104 mocno widoczne przejścia tonalne (gradienty) na niebie. Na pozostałych tez nieco, ale mniej. Nie sadzę aby powodem było użycie szarej połówki, raczej to wina (mz.) obróbki.
Mnie 104 i 106 najbardziej do gustu przypadły.
Sprawdziłem sporo swoich zdjęć, te widoczne przejścia tonalne występują przy założonym filtrze, przy czystym, błękitnym niebie, zamgleniu. Niepożądany efekt jest zauważalny już na RAWie, obróbka potęguje zjawisko. :|
Sprawdziłem sporo swoich zdjęć, te widoczne przejścia tonalne występują przy założonym filtrze,przy czystym, błękitnym niebie, zamgleniu. Niepożądany efekt jest zauważalny już na RAWie, obróbka potęguje zjawisko. :|
Możesz załączyć jakiegoś takiego RAW-a abym mógł rzucić na niego oczkiem ? :mrgreen:
Mogę wstawić RAW-a bezpośrednio do wątku?
Pewnie tak, jako załącznik :)
Mogę wstawić RAW-a bezpośrednio do wątku?
Możesz, jako załącznik tak jak zwykłe zdjęcie.
Jeśli masz to może właśnie te foto 104.
Spadło trochę śniegu,
Nie za niebieski ten snieg spadl?? Moze taki jednak byl??:wink:140121Troche go rozjanilem.Oooo z orfa sie wiecej wycisnie.Poprzestane na jpg
Sprawdziłem sporo swoich zdjęć.... Niepożądany efekt jest zauważalny już na RAWie, obróbka potęguje zjawisko.:|
Również sprawdziłem. W tych RAW-ach nie ma widocznych przejść tonalnych. Jak mówiłem zawiniła obróbka.
Celowo rozjaśniłem aby to było ewentualnie widać:140123 140124
Zapraszam!
Bede na pewno.
Ja jak zwykle zresztą :mrgreen: z inym WB
140125
Ja jak zwykle zresztą :mrgreen: z inym WB
O WB tu nie chodziło:) I u Ciebie też nie ma takich widocznych przejść tonalnych.
Dobrze widzę, że w PG i LG rogu jakby jakiś fragment jaśniejszego "koła".
Nie za niebieski ten snieg spadl?? Moze taki jednak byl? Przyznaję mam słabość do niebieskiego śniegu w cieniach, :) więc pewnie przesadziłem. Dzięki, ładnie to zrobiłeś. @Bodzip, @andtor2, udało Wam się tego gradientu uniknąć, więc jest dobrze, zdjęć chyba nie wyrzucę. :wink: DZIĘKI! Upraszczając, przeginam z kontrastem, może jeszcze coś...
O WB tu nie chodziło:) I u Ciebie też nie ma takich widocznych przejść tonalnych.
Dobrze widzę, że w PG i LG rogu jakby jakiś fragment jaśniejszego "koła".
Tak, rozjaśniłem na szybko, bo nie chciało mi się :-P ciągnąć gradientu :mrgreen:
Nad tym zdjęciem trzeba się ciut skupić, ale efekt da ładny
... Upraszczając, przeginam z kontrastem, może jeszcze coś...
Jeśli używasz do wywołania RAW-a PS Elements to zwróć uwagę czy masz w module Adobe Camera RAW zaznaczone Głębie koloru 16bit/kanał. Jak otworzysz go później w Elements obrazek będzie dalej w 16 bit. i najlepiej w takim trybie w Elements ewentualne korekty wprowadzać (nie wszysto co prawda w trybie 16bit. mozna w Elements zrobić). Bezwzględnie unikaj obróbki pomniejszonego już zdjęcia (z wyjątkiem podostrzenia) i w trybie 8 bit. To można tylko tak na forum aby pokazać kierunek obróbki.
Tu trochę o tym pisałem (https://forum.olympusclub.pl/threads/91669-Obróbka-w-8-czy-16-bit-kanał?highlight=).
Czyli miałem rację, fajne te kadry są, warto ad nimi popracować. I z winietą nie przesadzać, choć ostatnio sporo zdjęć z winietą dodaną widać, może jakaś moda wraca...
Czyli miałem rację, fajne te kadry są, warto ad nimi popracować. I z winietą nie przesadzać, choć ostatnio sporo zdjęć z winietą dodaną widać, może jakaś moda wraca...
Z tą winietą Robercie to sprawa obróbki. Gdy użyjesz korekcji profilu obiektywu, to winieta zniknie. Czyli jak wszyscy poprzednicy pisali - to jest błąd obróbki. Mój program troszkę się pluł, bo do M10 użyto ZD 12-60 ;)
Bogdan, toć to ja pierwszy zwróciłem uwagę na winietę. Wygląda mi na to że została w tych zdjęciach celowo użyta bo tak mocnej to obiektyw nie robi. Napisałem też, że dziwne jest dla mnie że to wina filtra szarego. Filtr połówkowy nie robi winiety i nie na takich przejść. Rozumiem iż dodana została by wzmocnić klimat, tyle że nazwijmy to nieumiejętnie. Niekoniecznie jest to wina wywoływania w 8 bitach. Sprawd,iłem i nie miałem takiego efektu. Nie wiemy w jakim momencie Seba ją dodawał, i w jakim robił to programie. Dlatego napisałem by ją dopracował. Dodam jeszcze że mogła by być nieco delikatniejsza.
Bogdan, toć to ja pierwszy zwróciłem uwagę na winietę. Wygląda mi na to że została w tych zdjęciach celowo użyta bo tak mocnej to obiektyw nie robi. /.../Nie wiemy w jakim momencie Seba ją dodawał, i w jakim robił to programie. Dlatego napisałem by ją dopracował. Dodam jeszcze że mogła by być nieco delikatniejsza.
Wygląda mi że Bogdan ma (może mieć) tu sporo racji i ten obiektyw ZD 12-60 przy 12mm daje sporą winietę. Wzmocniona została dodatkowo użyciem szarej połówki. Nie byłbym pewny czy została tu winieta programowo jeszcze dodana (już po samym wyglądzie .ORF-a wnioskuję). Wystarczyło podnieść kontrast (co autor przyznał, że zrobił) aby efekt jeszcze wzmocnić. Także w sumie trzy rzeczy, obiektyw, filtr, kontrast i mamy ten efekt winiety.
Jeśli zgodzimy się, ze wywoływarka DxO Optics Pro ma najlepiej dopracowane korekcje wad obiektywów to różnica jest spora w porównaniu do Lightroom czy nawet OV3.
Wywołałem to zdjęcie jeszcze raz tylko na domyślnych ustawieniach programów OV3, LR4 i DxO (v.8 ). Programy zastosowały swoje korekcje obiektywu i tak to wygląda:
OV3140131 LR4140132 DxO140133
JPG wyeksportowane bezpośrednio z wyżej wymienionych programów. Takie spostrzezenia. Wybierałem najniższa kompresję i w OV3 plik waży ok. 450KB, w LR ok. 750KB, w DxO ok. 1MB (musiałem nieco skorygować aby było mniej). Każdy program choć miał balans bieli prosto z aparatu inaczej oddał kolory. W OV3 co mnie bardzo zdziwiło zaczynają być widoczne (po wywołaniu do jpg) przejścia tonalne. Wniosek na szybko: unikałbym w OV3 eksportu do jpg. Spora kompresja i już widoczny negatywny wpływ na zdjęcie.
Napisałem też, że dziwne jest dla mnie że to wina filtra szarego. Filtr połówkowy nie robi winiety i nie na takich przejść.
Sam z siebie filtr połówkowy nie robi winiety ale wzmacnia tą z obiektywu (w górnych partiach zdjęcia). Jest jeszcze kwestia czy filtr jest w wersji Slim czy nie. Tu w zdjęciach samiutkie narożniki są nieco ciemniejsze. Jakiś powiedzmy mały wpływ może mieć na winietę. Co do przejść tonalnych to się całkowicie zgadzam.
Niekoniecznie jest to wina wywoływania w 8 bitach. Sprawdziłem i nie miałem takiego efektu.
Niekoniecznie ale prawdopodobne. Jakaś przyczyna była tych wyraźnych przejść tonalnych.
Z tą winietą Robercie to sprawa obróbki. Gdy użyjesz korekcji profilu obiektywu, to winieta zniknie. Czyli jak wszyscy poprzednicy pisali - to jest błąd obróbki. Mój program troszkę się pluł, bo do M10 użyto ZD 12-60 :wink:
Do E5 użyto ZD 12-60:)
Fociłem 12-60 na em5 i tak mocnej winiety nie mam na ani jednym zdjęciu. Na 12-50 który gorszy jest nawet z filtrem szarym takiej nie udało mi się uzyskać, ale ok upierać się nie będę. (Piszę o , zdjęciu Seby, a nie pozostałych wołanych z orfa)
Fociłem 12-60 na em5 i tak mocnej winiety nie mam na ani jednym zdjęciu. Na 12-50 który gorszy jest nawet z filtrem szarym takiej nie udało mi się uzyskać, ale ok upierać się nie będę. (Piszę o , zdjęciu Seby, a nie pozostałych wołanych z orfa)
Nie chodzi o upieranie się:) To "pozostałe", co powyżej zamieściłem, jest bardzo podobne do tego 104. Niezaprzeczalnym faktem jest, iż jest na nim duży efekt winiety, a to z orf, bez żadnej obróbki. Przecież ja tu winiety nie dodałem:) Skąd się zatem wzięła?:) Zapewne większy wpływ na taki wygląd zdjęcia miało użycie filtra szarego połówkowego niż samo winietowanie obiektywu, które notabene w/g optycznych jest spore przy 12mm ale wówczas gdy obiektyw w pełni otwarty (f2.8 ). Sięga wówczas 30% (1EV). Tu przysłona była na znacznie wyższą wartość więc winietowanie nie było (nie powinno być) duże. W każdym razie wywołując to zdjęcie (powyższe i 104) w LR, Elements, czy OV3 do głowy by mi nie przyszło aby dodać jeszcze winietę i sądzę autor tego nie zrobił tylko podniósł kontrast (skutek odniosło podobny).
To może jeszcze dwa słowa o tej "pseudo" winiecie. Wnioski wynikające z moich obserwacji.
Z półki mikro miałem najpierw E-PL3. Będę tu mówił o obiektywie 14-150. Skądinąd węższym niż 12-60.
Klasyczne zdjęcia robione na 14 mm dawały mi winietę w rogach. Twardą, czarną winietę - która znikała p zastosowaniu programowej korekcji obiektywu.
Nigdy takie zjawisko nie wystąpiło, gdy podpiąłem ZD 14-54 z dużego systemu. Po prostu, ten obiektyw ma korekcję optyczną.
Gdy wymieniłem model 3 na E-PL5 zjawisko to zniknęło. Mówię o winiecie w rogach. Oczywiście korekcję obiektywu programową trzeba było stosować aby usunąć m.in. beczkowatość.
Nie wiem czym to idzie - może mikronowe ustawienie matrycy w stosunku do gniazda zatrzasku obiektywu swoje robi. Nie wiem.
...
Teraz ad meritum. W RAW-ie który obrabiałem, jest identyczna winieta, zwłaszcza w LG, która znika po zastosowaniu korekcji. Dziwi mnie to trochę, bo to obiektyw ze starego 4/3 i powinien mieć korekcję optyczną. Przypominam sobie jednak sprzed kilku lat dyskusję gdy wchodził ten obiektyw na rynek, że nawet na dużym systemie potrafił tak robić. Oczywiście zależało to od egzemplarza.
No cóż - tyle moich przemyśleń, którymi chciałem się z Wami podzielić na temat tej winiety w tym konkretnym przypadku
Sorki że mnie nie było, ale pracowałem. Już wyjaśniam. :) Nie dodawałem winiety przy obróbce. Filtr jaki zastosowałem to: cokin P 121F ND8, z miękkim przejściem na całej długości filtra. Jestem pewien, że on dał taki efekt, który wzmocniła moja nieudolna obróbka. Nie mogę znaleźć w tej chwili, podobnych kadrów z filtrem i bez, ale jak pstryknę to pokażę.
Dziś, Wenus wędrowała po niebie wspólnie z Księżycem: 108.143451 109.143452 110.143450 111.143453 Na ostatnim zdjęciu po prawej, nad horyzontem, ledwo widoczny Mars.
lisiajamka1
22.03.15, 21:34
Zadzierasz głowę... to dobrze, ciekawe zdjęcia i informacje :)
Dzisiejszy poranek nad Nidą: 112. 144836 113.144837 114.144838 115.144839 116.144840
Piekny poranek i pozazdroscic.
lisiajamka1
12.04.15, 20:09
Jak dobrze wstać skoro świt :grin: Warto było , świetne zdjęcia,
Jak dobrze wstać skoro świt :grin: Warto było , świetne zdjęcia,
Jak dobrze spać skoro świt. :mrgreen:
Fajne świtowe widoki. :mrgreen:
Poranek całkiem przyjemny, warto było wybrac się z aparatem :grin:
Fajowe te poranne foto.
Pozdrawiam.
Jak dobrze spać skoro świt. :mrgreen:
Fajne świtowe widoki. :mrgreen: Dobrze spać skoro skoro świt, a jeszcze lepiej przed świtem i to w niedzielę. :grin: Ale jak do boju trąbka wzywa, to się wstaje. Dzięki wszystkim za odwiedziny! :grin:
Dobre foty te poranne. Brawo.
Piękny poranek. Piękne zdjęcia.
Dzięki, ostatnio trochę czasu spędzam na nadnidziańskich łąkach. Kilka ujęć z nad Nidy: 117.146490118.146491119.146513120.146496I jeszcze nadnidziańskie zwierzaki: 121.146492122.146493123.146494
Piękne kadry i pogoda się super trafiła :)
Fajnie się ogląda, bardzo udany plener. Gratki
Podoba się ... to z koziołkiem. Fajowe kadry.
Pozdrawiam.
Dzięki, miło że wpadacie. Dla odmiany z nizin przenosimy się w trochę wyżej. Z zeszłotygodniowego "tatrowania":124.146734125.146735126.146736127.146737128.14673 8
Kadrowo bardzo ladna ta ostatnia seria Seba, odnosze tylko dziwne wrazenie, ze bawisz sie kolorkami ale nie idziesz w odpowiednim kierunku
Wydaje mi sie, ze za bardzo podciagasz czerwien (zwlaszcza w tej przedostatniej wrzutce) , a tym czasem mnie brakuje odobine "soczystosci".
To tylko moje odczucie i chybe tez taki moj gust :wink::grin:
Pozdrawiam
2; 3 i 4 z "ostatniej wrzutki. Podobają mi się kadry - też.
Pozdrawiam.
Kadrowo bardzo ladna ta ostatnia seria Seba, odnosze tylko dziwne wrazenie, ze bawisz sie kolorkami ale nie idziesz w odpowiednim kierunku
Wydaje mi sie, ze za bardzo podciagasz czerwien (zwlaszcza w tej przedostatniej wrzutce) , a tym czasem mnie brakuje odobine "soczystosci".
To tylko moje odczucie i chybe tez taki moj gust :wink::grin:
Pozdrawiam Zdjęcia w przedostatniej wrzutce robione były w tylnym świetle zachodzącego słońca, sporo tam było czerwieni, starałem się to podkreślić. Może rzeczywiście przegiąłem. Dzięki za wizytę i opinię. :)
Z zeszłotygodniowego "tatrowania"
Świetna wrzutka. Przepiękne widoki.
127 najbardziej mi się podoba z ostatniej wrzuty.
wszystkie ciekawe, ale 124 z tymi bacówkami naj
Dzięki wielkie. Dziś krajobraz z wieżą :wink:. Poranek 129.147536 Wieczór 130.147540131.147538132.147539
Poranek najlepsiejszy :D :shock: a miałem go nie wstawiać :mrgreen:. Dzięki.
Świetne foty, brakuje tylko południa. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Na Ponidziu po prawie bezśnieżnej zimie przyszła sucha wiosna, ptactwa wszelakiego jakby mniej niż w latach poprzednich. Mało wilgoci to i mgły pokazują się rzadko. Ale łąki zakwitły pięknie jak co roku, a o świcie zawsze coś ciekawego można podejrzeć. 133.147921134.147923135.147922136.147925137.147926 138.147924
Pięknie i cisza. Warto tak wędrować :)
Piękan wrzuta...Zawsze warto wędrować...:)
Zwierz jest, kwiatki są, znaczy się, Ziemia żyje. :mrgreen:
Na Ponidziu
Wreszcie sie cos ruszylo...
Sympatyczna wrzutka, miło się oglądało :grin:
Świetnie. Ogląda się z przyjemnością.
obcowanie z przyrodą zawsze dobrze nastraja
jak łatwo zgadnąć mnie podoba się bociek w locie
cześć,
Dla mnie jeszcze 133 ciekawe, z tym ogromem drzew przy małym zwierzu.
pozdrawiam,
Bardzo Wam dziękuję za komentarze! Miło :grin:
Łąki nad Nidą w okolicy Wiślicy: 139.154231140.154232141.154233142.154234
Jak ja dawno mgły nie widziałem. Przyjemnie popatrzeć, pierwsze (139) bardzo mi się podoba
Mgły świetne :mrgreen:, ale jakbyś dołożył tam jeszcze śniegu, byłbym szczęśliwy. :mrgreen:
Mgły świetne :mrgreen:, ale jakbyś dołożył tam jeszcze śniegu, byłbym szczęśliwy. :mrgreen: Śniegu??? Aaaa, takie białe, zimne? Widziałem dawno temu. :mrgreen: yamada, Bodzip, henry1 Dzięki :)
Wislica,Ponidzie....zazdroszcze Ci...Ale kiedys tam wpadne.
Ostatnimi czasy bardzo polubiłem nadnidziańskie klimaty. Foty się podobają.
mnie podoba się 140.
Tak - 140 z potencjałem. Dzięki, trochę żałuję że wędkarz, rowerzysta spojrzał w obiektyw w momencie robienia zdjęcia, co zauważyłem dopiero w domu na monitorze.
Wislica,Ponidzie....zazdroszcze Ci...Ale kiedys tam wpadne.
Ostatnimi czasy bardzo polubiłem nadnidziańskie klimaty. Foty się podobają. kon , Karol zapraszam nad Nidę.:) 143.154337 144.154338 145. 154340 146. 154341 147.154342
139 jest dobre, inne też ale to jest świetne .
Bardzo dobra seria, dwa ostatnie super. Szczególnie panorama mi podchodzi. Brawo!
Ekstra 147, 146, 143 :grin:
Nida. Kiedyś bardzo dawno zdarzało mi się bywać na organizowanym tam przez Polski Związek Kajakowy wiosennym spływie kajakowym.
O ile pamiętam to przez Motkowice - Pińczów - Chroberz... No może nie ta kolejność. :grin:
Na ogół w marcu, na podwyższonym niekiedy stanie wody. Woda lodowata, czasem śnieg...... Ech to byli czasy.
A aparatu foto niet.:???: A widoki z perspektywy dzikiej rzeki - wspaniałe.
Aparatu niet bo: zapomniałeś, nie posiadałeś, nie zabrałeś bo się bałeś, że utonie, czy jeszcze ich nie wynaleziono? Podkreśl właściwe :-)
Nida. Kiedyś bardzo dawno zdarzało mi się bywać na organizowanym tam przez Polski Związek Kajakowy wiosennym spływie kajakowym.
O ile pamiętam to przez Motkowice - Pińczów - Chroberz... No może nie ta kolejność. :grin:
Na ogół w marcu, na podwyższonym niekiedy stanie wody. Woda lodowata, czasem śnieg...... Ech to byli czasy.
A aparatu foto niet.:???: A widoki z perspektywy dzikiej rzeki - wspaniałe. Aparatu nie było, ale ważne że wspomnienia miłe, pomimo że w marcu- podziwiam :grin:. Nida nadal jest piękną rzeką, kajaków na niej coraz więcej. Dzięki wszystkim za odwiedziny. Dziś jeszcze wstawiam dwa zdjęcia z Bazyliką w Wiślicy:148.154406149.154407
Seba,zakupilem odpowiednie mapy....Wislice pamietam jak przez mgle..Bede tam.
Łąki nad Nidą w okolicy Wiślicy: 139.140.141.142.
Dawno mnie tu nie było, nadrobiłem zaległości, a odnośnie wyżej cytowanego postu:
Jak przyjemnie można pokazać najbanalniejszy temat, podoba mi się.
Mgliste jak zawsze ekstra. :mrgreen:
ciekawe wrzutki
moją uwagę skupiło 143 i 149
Aparatu niet bo: zapomniałeś, nie posiadałeś, nie zabrałeś bo się bałeś, że utonie, czy jeszcze ich nie wynaleziono? Podkreśl właściwe :-)
Bałem się, że utonie....:| Przecież Zenit kosztował wtedy moją pensję...
Jak przyjemnie można pokazać najbanalniejszy temat, podoba mi się. Dzięki, cieszę się bardzo że się spodobało. :grin:
Seba,zakupilem odpowiednie mapy....Wislice pamietam jak przez mgle..Bede tam. Super, do zobaczenia nad Nidą: 154507 i Wiślicy 154508
Kiedyś w N. Korczynie w nocy złowiłem suma w Nidzie, miał ze 40cm. Potwór :grin:
Puściłem wolno. Mam nadzieję , że teraz dorasta do 2m:grin:
Dwa lata temu, jakiś potwór połamał koledze wędkę na Nidzie. :mrgreen: Może to ten twój.
Cześć,
dużo przyjemnych, ale zatrzymałem się na dłużej przy 146, mimo badyla irytującego na pierwszym planie
Miła mi fota, chyba dzięki takiemu spokojowi i tajemniczości jednocześnie płynącej z kadru.
pozdrawiam,
Jak co roku, jesienią resetowałem mózgownicę w Bieszczadach:wink: . Akurat pod koniec Września, o czym wszyscy na forum wiedzą:grin: , miało miejsce zaćmienie księżyca. Wrzucę więc na początek bieszczadzki, z lekka zaćmiony Księżyc: 150.158872151.158873 152.158874 153.158876 i może zachód przed zaćmieniem 154.158875 oraz poranek, gdy Księżyc skrył się już za chmurami 155.158864
Jak co roku, jesienią resetowałem mózgownicę w Bieszczadach
Ladnie to ujoles a porankowe zapelniaja glowe.
Resetuj się częściej. :D
Dokładnie, bardzo fajne obrazki, szczególnie gdy za oknem śnieg poda.
Dokładnie, bardzo fajne obrazki, szczególnie gdy za oknem śnieg poda.
no właśnie.
Resetuj się częściej. :D I to jest dobry pomysł. :grin: Tak czasem to wyglądało:159013 to moja :wink: "chata", fotel relaksacyjny, kawa w kubku w truskaweczki i relaks. :mrgreen: Gdy pogoda nie sprzyjała zdobywaniu szczytów, szwendałem się po dolinach w których można trafić na ładne potocki. Hulski niedaleko ruin młyna: 156. 159010 157. 159011 Ruiny młyna w Hulskiem 158. 159012 A to potok w Zatwarnicy, również miejsce gdzie przed wojną stał młyn. 159.159014 160.159015
Lubię takie, chciało by się częściej :)
Co było napisane na reszcie ściany? :D Przeczytałam tylko, że "drewno tylko do rzeźbienia" :)
159261 Napis na ścianie dla bufetowej. :) Dzięki wszystkim za odwiedziny.
Skoro dla Bufetowej, to nie będę czytał, nie wypada. :roll: :cry:
I dla każdego, lubiącego tajemnicze napisy :wink: na starych ścianach. Dla Ciebie henry1 też oczywiście. :)
I dla każdego, lubiącego tajemnicze napisy :wink: na starych ścianach. Dla Ciebie henry1 też oczywiście. :)
W takim razie serdecznie dziękuje, pozwolę sobie przeczytać. :grin:
Przeczytałem. :mrgreen:
Dzięki. Z przysiadu na polanie z widokiem na dolinę Sanu: 160. 159408 161. 159409 162. 159410 163.159411
Pieknie to wyglada:161;162.
Zasłużony plus za widoki. :mrgreen:
Dzięki wielkie.:) Przysiad na polanie cd. I crekiewka ze Smolnika nad Sanem: 164. 159597 164. 159598 166. 159599 167. 159600
Widoki fajne, cerkiweka świetna. :mrgreen:
lisiajamka1
24.10.15, 20:41
Piękny przysiad zrobiłeś :)
Lubję jak ktoś ma pomysł na foty. Ty niewątpliwie masz. Plenerki i cerkiewka ekstra
Piękne foty, coś może ciut ciemne, ale piękne :)
166 jest super :)brawo :)
Smakowita ta ostatnia wrzutka i to z krowami ;-) z poprzedniej.
Mały przerywnik w bieszczadzkim przesiadywaniu na polanie, dziś trzy zdjęcia z okolic Buska. Dzięki bardzo za ślady zostawione w moim skromnym wątku. :) 168.159785 169.159786 170.159787
Bardzo, bardzo ładna seria :)
Las, jak to las, fajny. :mrgreen:
Strumyk, świetny. :mrgreen:
Ptaszory na wodzie ekstra. :mrgreen:
169 i 170 ok, 168... hmm - może w pionie. Co do pionu to ciekaw jestem 169 w takim układzie.
Swietnie to wyglada,a ptaki tanczace naj...
Dzięki! :) Na polanie się przesiadywało bardzo przyjemnie ale na jakąś górę też trzeba było wyleźć. Kilka strzałów z Bukowego Berda: 171.159980 172.159981 173.159982 174.159983 175.159984 176.159985
169 i 170 - świetne. Panoramka - ekstra.
Pozdrawiam.
Kilka strzałów z Bukowego Berda:
Strzały celne :)
Strzały celne :)
Zgadzam się. Pomału chcę w Bieszczady ;)
Ajajaj - piękne zdjęcia. Moje foty z Bukowego są paskudne przy Twoich, bo zielone (początek lata). Jednak jesień w Bieszczadach to jest to :mrgreen:
166. interesujące, jesienne Bieszczady miodzio, ale czaple na 170. jak dla mnie super.
Pozdrawiam
Bardzo ładna ostatnia wrzuta.
Dzięki! Miło bardzo że zaglądacie.
Ajajaj - piękne zdjęcia. Moje foty z Bukowego są paskudne przy Twoich, bo zielone (początek lata). Jednak jesień w Bieszczadach to jest to :mrgreen: Aj tam paskudne. Ta zieleń też jest piękna. Ja miałem dużo łatwiej, październikowe słońce jest dużo łaskawsze dla zdjęć niż powiedzmy w czerwcu. Ale fakt, jesień w Bieszczadach to jest to. :grin: Jeszcze raz dzięki.
Jesienne Bukowe - kuszące :)
Czapelki - sama poezja.
Jesienny Stradów: 177.160297 178.160298 179.160299 180.160300
Ostatnie zdjęcie jest piękne.
Pieknie pore roku zrejestrowales.
177. świetna gra świateł i cienia, janych soczystych kolorów w słońcu i tych zgaszonych w cieniu.
I ładne różne plany:)
Jesienny Stradów: 177.160297 178.160298 179.160299 180.160300
Piękna seria :)
jesienny Stradów cudny zwłaszcza 1,3 i 4 :)
lisiajamka1
2.11.15, 19:45
Piękny jesienny moment złapałeś :)
170 cudne, ostatnia seria bardzo przyjemna, :)
Stradowskie, poranne mgły ze starego grodziska Wiślan jeszcze raz: 181.160577 182.160573 183. 160575 184. 160576 Dzięki i pozdrowienia od fotocienia :wink: 160574
Piękne mgliste, jesienne widoki :)
No widzisz - i to najbardziej "lubią tygrysy" (no może oprócz tego B&W) :)
Świetne te "ostatnie" wrzutki.
Pozdrówka.
Piękne ujęcia, kolory i różne plany, pozazdrościć. Widoków i zdjęć.
skąd Wy ludzie bierzecie takie widoki i takie mgły? macie jaką maszynę do produkcji mgiełek? zazdroszczę fot, widoków i mgieł no i tej maszynki... ja tez taką chcę :mrgreen:
Wszystkie super a 183 naj :)
Mgieł tej jesieni rankami nie brakowało. ileż razy wkurzałem się, że znów nie mogę wyjść pofocić ... widoki to już inna bajka, szczególnie na Śląsku mi ich brakuje. Wracając do zdjęć, to kolejna seria przyjemna dla oczu.
skąd Wy ludzie bierzecie takie widoki i takie mgły? macie jaką maszynę do produkcji mgiełek? zazdroszczę fot, widoków i mgieł no i tej maszynki... ja tez taką chcę :mrgreen:
Chuchnąć w obiektyw? ;-)
skąd Wy ludzie bierzecie takie widoki i takie mgły? macie jaką maszynę do produkcji mgiełek? zazdroszczę fot, widoków i mgieł no i tej maszynki... ja tez taką chcę :mrgreen: W mojej okolicy mgieł ostatnio dostatek. Mogę się podzielić.
Mgieł tej jesieni rankami nie brakowało. ileż razy wkurzałem się, że znów nie mogę wyjść pofocić ... Mam dokładnie ten sam problem. :wink:
Chuchnąć w obiektyw? ;-) Pewnie że tak. :grin: Zaparowany obiektyw to czasem fajny efekt na zdjęciach.
Jesienny Stradów: 177. 178.179. 180.
Swietna seria, ostatnia fota najlepsza.
180, ostatnia seria też świetna :)
Ciekawe miejsce, próbowałeś robić tej mgle "timelapsy"? :)
Chuchnąć w obiektyw? ;-)
ha ha... z chuchanym obiektywem już tez robiłam foty, ale nie ja chuchałam jeno różnica temperatur chuchała na szkło ;)
Ciekawe miejsce, próbowałeś robić tej mgle "timelapsy"? Kiedyś o tym myślałem ale chyba brak mi cierpliwości. Oglądałem takie filmiki, super są, fajnie się je ogląda.
Zgadzam się. Pomału chcę w Bieszczady ;)
bardzo słusznie :) :) :)
Seba - ostatnie serie totalnie zjawiskowe
piękne nieprzesadzone i delikatne mgły to coś co raduje oczy me :)
Bukowe Berdo jesienią jest cudowne - nam niestety zachód słońca nie dopisał jak tam byłam w październiku - tym chętniej oglądam :)
Taka była ta noc, że w środku dnia gwiazdy ujrzałem. :wink: Nie wiem, też tak macie? :mrgreen: 185.164598186.164600187.164599188.164601189.164602 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
W tym dniu w srodku dnia wszysto jest mozliwe.
-188:!:
Bardzo, bardzo ładna seria, brawo :)
186 i 7 - super.
Pozdrówka.
Fajne, ale jedno jakby obrócone. :roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Fajne, ale jedno jakby obrócone. :roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen: Wcale nie :wink: Dzięki! Mróz trzyma, rzeki pozamarzały. Nida: 190. 164808 191. 164807 192. 164806
Fajne, klimatyczne, najbardziej podoba mi się ostatnie.
Ktoś latał balonem na Tatrami? :) Z Rusinowej Polany: 193.168498 194.168499 195.168500
Ktoś latał balonem na Tatrami? :) Z Rusinowej Polany: 193.168498 194.168499 195.168500
Ja nie :roll: ... ale widziałem smerfów na motolotniach nad Giewontem.
Brawo za zdjęcia :)
Świetnie. Szczególnie misię ta "ostatnia".
Pozdrawiam.
Super wrzuta a szczególnie 195.
być w tych balonach w takiej chwili - tyle wygrać :roll: marzy mi się :) :) :)
ostatnie super :)
Seba,
bardzo przyjemne zdjęcia, zarówno z rzeki czy gór, można wybierać które lepsze - ale tak naprawdę większość mi się podoba.
Bardzo przyjemne, nie-prze-ostrzone, z głębią obrazu kadry. Brawo.
Zima się chyba kończy. Gdzieniegdzie wcale jej nie było. Tak na pożegnanie, zimy oczywiście. Dzięki dla wszystkich odwiedzających :) 196.168993 197.168994 198.168995 199.168996
Zima się chyba kończy. Gdzieniegdzie wcale jej nie było. Tak na pożegnanie, zimy oczywiście. Dzięki dla wszystkich odwiedzających :) 196.168993 197.168994 198.168995 199.168996
Balsam dla oczu :)
Piknie, może tylko ostatnie (199) nieco mniej się podoba, zbrakło już światła i czubek drzewa ? w dole kadru nie wpływa pozytywnie na zdjęcie. Plusem za to kontrast - "ludzik" i góry:)
Zdjęcie właściwie dla tej postaci zrobione. Drzewo mogłem potraktować stemplem, ale staram się go nie nadużywać. Dzięki :grin:
moich także :)
To jest klimat a nie ciągle deszcz...:|
Zima się chyba kończy.
no nie wiem - kumpel w niedzielę był w Tatrach - wariaty chcieli wejść na Kozi Wierch
na szczęście w porę zmądrzeli - zaczęli schodzić i gdy metr przed nimi pojawiła się tabliczka skręcili na czuja w kierunku schroniska w Dolinie Pięciu Stawów..
https://www.youtube.com/watch?v=OyYIm25BtGQ ;) niech pierwsze sekundy Was nie zmylą
a jakże - dla moich też ;)
Zima się chyba kończy. Gdzieniegdzie wcale jej nie było. Tak na pożegnanie, zimy oczywiście. Dzięki dla wszystkich odwiedzających :) 196. 197. 198. 199.
196.197.198.
Jak dla mnie swietne, szczegolnie ta pierwsza z chmurkami :-)
no nie wiem - kumpel w niedzielę był w Tatrach - wariaty chcieli wejść na Kozi Wierch
na szczęście w porę zmądrzeli - zaczęli schodzić i gdy metr przed nimi pojawiła się tabliczka skręcili na czuja w kierunku schroniska w Dolinie Pięciu Stawów.. Ano wariaty :wink:. Ważne że szczęśliwie wrócili, a na zimę zawsze w Tatrach można liczyć.
Rzeka wylała, na łąkach pozostała woda. Jest mokro, rzeka żyje. Zmierzch nad Nidą: 200.169638 201.169637 202.169639 203.169640
Tak! - Ponidzie bardzo ładne!
Farensbach
20.03.16, 12:53
Zmierzch nad Nidą piękny.
Ładnie, oj ładnie.
Pozdrawiam.
Rześki, nadnidziański poranek. 204.170541 205.170539 206.170540 207.170543 208.170544 209.170542 Zające ganiają po łąkach jak szalone, w sobie tylko wiadomych celach :wink: chyba wiosna.
Ładne klimatyczne. 204 naj z wrzuty.
Cześć,
Góry świetne, jednak zapomnieć o zimie pozwalasz urokliwymi zdjęciami Nidy. Zające we mgle - bardzo przyjemne, gratuluję umiejętności (jak i chęci do rannego wstawania!)
pozdrawiam,
Dzięki! Z tego samego wypadu, jeszcze raz łabędzie i rycyki: 210.171065211.171066 212.171067 213.171068
bardzo fajne dwie wrzuty, zające zarąbiste, brodzące też świetne :)
Fajne zdjątka z podchodu...
Poranne, nadnidziańskie kadry bardzo przyjemne, światło i lekka mgła ładnie zagrały. Ostatnie rycyki przepiękne, gratuluję spotkania tych pięknych ptaków.
Pozdrawiam
Łabędzie i rycyki świetne, lubię tu zaglądać zawsze coś fajnego się znajdzie :)
206, 207 i 213 mbsz - bardzo fajne.
Pozdrawiam.
Ostatnie wrzutki bardzo fajne.
lisiajamka1
11.04.16, 17:26
Fajne klimatyczne zdjęcia :)
Poranne, nadnidziańskie kadry bardzo przyjemne, światło i lekka mgła ładnie zagrały. Ostatnie rycyki przepiękne, gratuluję spotkania tych pięknych ptaków.
PozdrawiamCałkiem przypadkiem trafiłem na miejsce gdzie przylatują co roku. Zawsze na wiosnę ich wypatruję.
Fajne zdjątka z podchodu... Z podchodu, a właściwie z podjazdu. :wink: Strzelane z samochodu. Nie boją się wtedy tak bardzo. Dzięki wszystkim odwiedzającym!
Całkiem przypadkiem trafiłem na miejsce gdzie przylatują co roku. Zawsze na wiosnę ich wypatruję. Z podchodu, a właściwie z podjazdu. :wink: Strzelane z samochodu. Nie boją się wtedy tak bardzo. Dzięki wszystkim odwiedzającym!
Z samochodu się nie liczy !!Zapamiętaj sobie raz na jutro ( wiem powtarzam się ) :)
Z samochodu się nie liczy !!Zapamiętaj sobie raz na jutro ( wiem powtarzam się ) :) Niech będzie.:) Nie z samochodu, z przycupu, zza krzaka i zza rzeki, pejzaż ze sztafażem z uszami :wink:: 214.171390 215.171391
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Seba.
Co za system... ale co się odwlecze...
Zarąbiste te dwa kadry ostatnie są :)
Szarakiem przyozdobione :)
... też nie mogę niestety...
Witaj,
Po raz kolejny zachwycił mnie zając - 214 bardzo fajne, gratuluję kadru i światła.
Dobra robota!
pozdrawiam,
Dzięki bardzo. Stradów wiosennie: 216.172674 217.172673 218.172675 219.172676
Fajna wrzuta a szczególnie 217 i 218.
Pieknie zagony wygladaja.
"Cicha woda brzegi rwie". Nad rzeką rosły kiedyś drzewa. Rzeka dała im radę, podmywając korzenie, rok po roku zabierając kawałek brzegu. Dziś z nurtu Nidy wyglądają okazałe pnie. 220.174666 221.174665 222.174664 223.174663 224.174667
Nida to piękna dzika rzeka. Kiedyś pływałem tam spływach. Corocznych spływach wiosennych na Nidzie Motkowice-Pińczów-Chroberz.
W załączenie offtop :wink: z Krakmanem na pierwszym planie.. Późne lata 70-siąte . Chyba Pińczów . Woda wysoka i rozlana bo to marzec.
174674
Że nie wspomnę , że sporo ryb złowiłem w okolicy N. Korczyna.
Nida to piękna dzika rzeka. Kiedyś pływałem tam spływach. Corocznych spływach wiosennych na Nidzie Motkowice-Pińczów-Chroberz.
W załączenie offtop :wink: z Krakmanem na pierwszym planie.. Późne lata 70-siąte . Chyba Pińczów . Woda wysoka i rozlana bo to marzec.
174674
Że nie wspomnę , że sporo ryb złowiłem w okolicy N. Korczyna.
Wyglądasz jak młody Wałęsak :mrgreen:
Wyglądasz jak młody Wałęsak :mrgreen:
nie wiem czy to właściwe podobieństwo:mrgreen:
fajnie się ogląda takie zdjęcia z zeszłego wieku:mrgreen::mrgreen:
koleżanka w tle ma kapok chyba z Tytanika:mrgreen:
...no dobra pośmieliśmy się. dajmy szansę gospodarzowi wątku
Bardzo fajna wrzuta. Ptaszki na pniach fajne. Widoczek przyjemny bardzo. 220 trochę bardziej mi się.
Cześć,
i kolejne widoki nad wyraz przyzwoite, zwłaszcza 217 mnie urzekło.
pozdrawiam,
Że nie wspomnę , że sporo ryb złowiłem w okolicy N. Korczyna.W marcu na kajakach, twardziele z was :) fajne zdjęcie, dzięki. Nida nadal wylewa od czasu do czasu, pięknie i malowniczo to wygląda.
Wyglądasz jak młody Wałęsak :mrgreen: Chyba nie ten brazylijski? :grin:
Wałęsak brazylijski, tak wiem... ale Krakman nie jest sztywny, raczej hmmm pochylony :mrgreen:
Wycinki mglistej nadnidziańskiej rzeczywistości I 225.175253 226.175255 227.175254
Wycinki mglistej nadnidziańskiej rzeczywistości I 225.175253 226.175255 227.175254
I to jest to co tygryski lubią najbardziej :)
Dzięki :) Dziś w roli głównej św. Agata, w pozostałych rolach bocian i ziele wieczorową porą. :wink: 228.175312 229.175313 300.175314 301.175315 302.175316
301 i 302 niezłe, nad pozostałymi trzeba będzie jeszcze popracować moim zdaniem, wydaje się mi od pomysłu na fotę...
301 i 302 niezłe, nad pozostałymi trzeba będzie jeszcze popracować moim zdaniem, wydaje się mi od pomysłu na fotę... Będę pracował, dzięki. Ponidziańskie mgiełki II 303.175426 304.175427 305.175428 I jeszcze raz św.Agata "cała w trawie" 306.175429
lisiajamka1
28.05.16, 20:08
Bardzo fajne,klimatyczne mgiełki :)
302 plus wszystkie mgliste jak najbardziej na tak :)
Wędruję sobie w górę Nidy. 307.176976 308.176978 309.176977
Ładne. Mgiełki zawsze nastrajają mnie nostalgicznie :)
Wędruję sobie w górę Nidy. 307. 308. 309.
Mgliście - sympatycznie. Wszystkie trzy na plus.
304; 305 i "ostatnie" trzy - świetne.
Pozdrówka.
Gratuluję wycieczki..
Bajkowe, szczególnie drugie i trzecie. Wędrój częściej, cieszą oczy takie widoki.
Miód dla moich oczu :)
pięknie mglisto i tajemniczo :D
Dzięki Wam bardzo :) Kilka zdjęć z tej samej okolicy: 310.177155 311.177156 312.177154 313.177157 314.177158 315.177159
315. piekna klatka filmowa.
mgiełki wszystkie piękne. pozdr
Krowa rządzi :mrgreen:
i jeszcze 310 - fajnie, że wysoka przysłona i smużki dobrze wyszły :)
I jak tu Ci nie dać plusa, ale system choć zepsuty to świniowaty jest :roll:
310 możesz śmiało słać na jakiś konkurs fotograficzny, tak sądzę
Przedostatnia wrzuta świetna.
Cześć,
znakomite te mgliste, 313.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=177157&d=1466949140&thumb=1 to najbardziej mi się spodobało, chyba skojarzyło mi się z wakacjami na wsi w okresie dzieciństwa.