PDA

Zobacz pełną wersję : Nowosci Samsunga

sylwiusz
2.01.14, 18:28
Nono, Samsung nadal walczy - NX30 i zoom 16-50/2-2.8 czyli poraz pierwszy w bezlusterku zoom z f < 2,8!
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18108&samsung-16-50-mm-f2-28-s-ed-ois
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18110&samsung-nx30

epicure
2.01.14, 18:46
Wygląda na to, że 5 minut sławy E-M1 właśnie minęło. Podoba mi się ten Samsung, w szczególności obiektyw.

sylwiusz
2.01.14, 18:55
Korpus w sumie bez szalu, choc parametry przyzwoite i pewnie idac sladem nowych NX10/NX20 zacznie z dobra cena okolo 4000 zl, ale szklo bardzo ciekawe faktycznie, jesli okaze sie mile optycznie i wrzuca jeszcze na nie dobra cene.

hellbike
2.01.14, 19:17
No... planowalem wyprzedaz swojego systemu samsunga, ale teraz poczekam na ceny i przemysle swoj wybor :3

Jan_S
2.01.14, 19:18
Wygląda na to, że 5 minut sławy E-M1 właśnie minęło. Podoba mi się ten Samsung, w szczególności obiektyw.

Może nie do końca... Olympus robi aparaty solidne i dopracowane. Jak bardzo dopracowane to widzę teraz porównując z Fuji. Samsung zaś jak dotąd niczym specjalnym nie zachwycił. Niby aparaty przyzwoite, niby optyka ciekawa ale ciągle im brakuje tego czegoś co sprawia że o NXach się marzy tak jak marzy się o m4/3 czy X-sach od Fuji

Cena pewnie będzie wyższa niż sugerowane przez sylwiusz (https://forum.olympusclub.pl/members/10788-sylwiusz)'a 4 koła. Z taką ceną kiedyś debiutował NX20... wtedy "tak dobrze" się sprzedawał że Samsung dodawał tablet w prezencie. Jak będzie teraz? zobaczymy. W każdym razie wygląda to to na solidny amatorski korpus, a z tym obiektywem może powalczyć i o ambitniejszego fotoamatora.

hellbike
2.01.14, 20:21
no.... ekhm... solidny amatorski korpus? *.* A 16-50 2.0-2.8 to szklo "ambitnie amatorskie"?

Jej... nx1000 musi byc wiec chyba aparatem zabawkowym, a zestaw stalek 16 2.4/30 2.0/50 1.8/85 1.4 jest wprost wymarzony dla fanow kotkow i zachodow slonca.

O m34 i fuji marzy sie, bo jest hype i reklama, tak samo, jak marzy sie o Iphonie, a nie o tanszej i lepszej jakosciowo konkurencji. Fani Fuji mieli tak wyprane mozgi reklamą i wszechuwielbieniem tego produktu, ze nawet na poczatku, kiedy autofocus dzialal jak g*wno, powszechne bylo rozwazanie tego aparatu jako np. slubnej alternatywy dla lustrzankowej pelnej klatki.

Tak samo marzy sie o Leice, o macbooku, tak jak niektorzy marza o kablach za 1000 dolarow do ich sprzetu cyfrowego.

Ja rozumiem, ze takie rzeczy wypada pisac na nastolatki.org.pl czy stronach tego typu, jednak po dosc powaznym forum sprzetowym oczekiwalbym chociaz odrobine obiektywnosci i samodzielnego myslenia.

Przepraszam, no ale, zirytowalem sie :3

Iwo
2.01.14, 20:25
Może nie do końca... Olympus robi aparaty solidne i dopracowane. Jak bardzo dopracowane to widzę teraz porównując z Fuji. Samsung zaś jak dotąd niczym specjalnym nie zachwycił. Niby aparaty przyzwoite, niby optyka ciekawa ale ciągle im brakuje tego czegoś co sprawia że o NXach się marzy tak jak marzy się o m4/3 czy X-sach od Fuji
Jak marketing foto Samsunga w Polandii prawie nie istnieje, to i marzycieli brak. :cool:
Nawet teraz nie ma info wśród body (http://www.samsung.com/pl/consumer/camera-camcoder/smart-nx/smart-nx) o nx30 na ich polskiej stronie (http://www.samsung.com/pl/). Obiektywy tylko 4 (http://www.samsung.com/pl/consumer/camera-camcoder/lenses/zoom-lenses) w ogóle. Brak 85mm 1,4 także. Ambitnie i profesjonalnie.

Cena pewnie będzie wyższa niż sugerowane przez sylwiusz (https://forum.olympusclub.pl/members/10788-sylwiusz)'a 4 koła. Z taką ceną kiedyś debiutował NX20... wtedy "tak dobrze" się sprzedawał że Samsung dodawał tablet w prezencie. Jak będzie teraz? zobaczymy. W każdym razie wygląda to to na solidny amatorski korpus, a z tym obiektywem może powalczyć i o ambitniejszego fotoamatora.
Spójrzmy na to inaczej - odejmijmy wpierw kilka stówek za Lightrooma 5. Poza tym - ile kosztuje odpowiednik Olympusa Mikro4/3 z:
1/8000, 9 kl/s, wizjer odchylan 2,3MP, Wi-Fi z kontolą ze smarkfona, FullHD 60p, wtyk 3.5mm pod mikrofon, Bo mi się kojarzy tylko e-m1..

No... planowalem wyprzedaz swojego systemu samsunga, ale teraz poczekam na ceny i przemysle swoj wybor :3
Planowałem rozbudowę Olympusa o om-d e-m5 a teraz po prostu zastanawiam się, co pokaże e-m10, bo zapał mi przeszedł.
Tanie 45mm 1,8, niedrogie stałki 2,8. I teraz ta wisienka na torcie 16-50mm 2,0-2,8 :cool:

Jan_S
2.01.14, 21:03
hellbike (https://forum.olympusclub.pl/members/14915-hellbike) - to tak na spokojnie... jest (choćby tu na Forum) kilka osób które zawodowo fotografuje aparatami m4/3. Umiesz podać jakieś nazwisko, jakiś przykład fotografa realizującego się w swym zawodzie (tudzież uprawianej zarobkowo pasji) aparatami Samsunga? Samsung jeszcze chyba długo będzie system tylko dla amatorów fotografii bez ambicji wejścia na rynek fotografów zawodowych czy fotografów artystów.

Iwo (https://forum.olympusclub.pl/members/7168-Iwo) - Trafiłeś w samo sedno. Niedawno w wątku o E-M1 pytałem czy jest jakiś aparat który mógłby dorównać mu w funkcjonalności. Dziś przyszła odpowiedź ze strony Samsunga. Wszakże - patrząc tylko na zdjęcia tudzież opis - E-M1 i tak wygra uszczelnieniami i ergonomią a w tych kategoriach Samsung nawet nie próbuje powalczyć.

epicure
2.01.14, 21:26
Zastanawiam się, czy wszyscy fanboje Samsunga w polskiej sieci to nie jest przypadkiem jedna i ta sama osoba. Wszyscy jacyś tacy nerwowi, z zacięciem trollaryzatorskim...

hellbike
2.01.14, 21:34
Oh, Logiko, umierasz w mych dłoniach :>

Nie potrafie tez podac zadnych nazwisk amatorow uzywajacych samsunga, oprocz siebie samego. Stad dosc prosty wniosek, idac twoim tokiem rozumowania, ze samsung nie jest aparatem dla amatorow. Moze nx30 w ogole nie jest aparatem, tylko np. tosterem.

Udzielajac szerszych wyjasnien - "liczba profesjonalistow uzywajacych samsunga" nie znaczy absolutnie nic. Jesli juz cos mialoby nas interesowac, to stosunek profesjonalistow do nie-profesjonalistow uzywajacych samsunga, a o tym niestety ani ja, ani ty nie mozemy niz powiedziec, bo odsetek uzytkownikow tego aparatu jest zbyt maly. Po drugie - zauwaz, ze mowimy o body ktore jeszcze nie wyszlo, oraz obiektywie - ktory rowniez jeszcze nie wyszlo. Zalozenia, ze dopiero co zapowiedziany sprzet juz w tym momencie posiada swoje odzwierciedlenie na rynku jest... chyba sam rozumiesz. Nie mozna raczej oczekiwac, ze liczba profesjonalistow uzywajacych nowego, nie istniejacego jeszcze szkla 2.0-2.8 jest w tym momencie duza.

Jan_S
2.01.14, 21:52
epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) - ciekawe spostrzeżenie, hmm...

hellbike
2.01.14, 22:00
Ja w ogole nie jestem fanbojem. Przeciwnie - mysle, ze cala mania aparatowa napedzana jest reklamą i 70-80% z was, myslacych, ze Olympus miszcz - bylaby rownie szczesliwa z innym systemem. Podobnie uwazam, ze 90% osob ogladajacych 100% powiekszenia zdjec przed kupnem aparatu, w rzeczywistosci nie zauwazyla by roznicy pomiedzy zdjeciami robionymi sprzetem za 5-10k, a kompaktem za 1000zł.

Ale jak ktos pisze, ze obiektyw ze swiatlem 2.0-2.8 jest "zaawnsowanie amatorski", gdzie profesjonalnym standardem sa zoomy 2.8, to... kogo to fanboyizm? Bo ja mysle, ze predzej Jana, niz moj.

gietrzy
2.01.14, 22:05
A mnie głosy epi czy iwo zwyczajnie śmieszą.
Epi: jak Samsung puści puszkę do której mogę podłączyć manualny obiektyw i mieć stabilizację tak skuteczną jak na zdjęciach Jack'a, daj znać proszę a póki co...
Iwo, stałki 2.8???

Małe? EPM2 14/2.5, 20/1.7 i 45/1.8.
Tylko foto? EM5 i co komu pasuje.
Wideo? GH2@VK lub GH3.

Coś innego? Dla mnie tylko coś z dwóch dwójek: xz2/stylus1 lub Alfy 7/R (plus Voigtlandery).

Jan_S
2.01.14, 22:27
Ale jak ktos pisze, ze obiektyw ze swiatlem 2.0-2.8 jest "zaawnsowanie amatorski", gdzie profesjonalnym standardem sa zoomy 2.8, to... kogo to fanboyizm? Bo ja mysle, ze predzej Jana, niz moj.

hmmm. w moim XZ-2 jest zoom f/1,8 - 2,5 - znaczy się jest to profi-sprzęt?
tak wiem, to było nieczyste zagranie :) ale chodzi mi o pokazanie takiej myśli że jeden udany korpus, czy jeden lub dwa ciekawe obiektywy nie sprawią że po system sięgną zawodowcy. No chyba że będzie to uderzenie naprawdę z grubej rury tak jak w Fuji gdzie i matryca X-trans narobiła trochę zamieszania i szkła zaprezentowane przy debiucie systemu potrafiły zaimponować. Takie 35/1,4 to przecież cymesik... znajdzie się jakiś jego odpowiednik w systemie Samsunga?

Dlatego uważam że Samsung pozostanie systemem dla amatorów, raczej nawet ambitnych amatorów bo ci mniej wciągnięci w temat mogą nawet nie wiedzieć że Samsung robi jakieś aparaty poza kompaktami i tymi wbudowanymi w smartfony.

Podobnież uważam, że nowy 16-50 choć zapowiada się bardzo ciekawie i aż żałuję że nie ma jego odpowiednika w m4/3, pozostanie obiektywem co najwyżej dla zaawansowanych amatorów. Tak jak to ma miejsce z Sigmami czy Tamronami 17-50/2,8 produkowanymi do lustrzanek APS-c

strOOs
2.01.14, 22:30
Wszystkie NXxx były fajne (a właściwie wciąż są) tylko, że rynek w Polsce (dzięki marketingowcom) został właściwie pominięty...

Zawsze miałem chrapkę na NX dwucyfrowy - może czas najwyższy ? :)

16-50/2-2.8 świetne "na oko", ale wciąż jest to podróż w stronę luster. MFT polega na małych obiektywach (poza planowanym 40-150 i super tele), a tutaj mamy ponad 600gram obiektywu. Rozumiem pogoń za jakością, ale w podobnej wadze będą szkła do dSLR, a bezlusterkowce z zasady miały być jednak mniejsze/lżejsze...

sylwiusz
2.01.14, 23:00
Ano, to fakt. Sam w NXach zrobil spory flange, najwiekszy wsrod bezlusterkowcow, byc moze to powoduje takie rozmiary/wage szkiel. Taki bdb optycznie 85/1.4 do NXa jest nawet wiekszy i ciezszy od swoich lustrzankowych odpowiednikow:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=3&add0=980&add1=322&add2=933
Niektore korpusy tez na papierze wygladaja dobrze, ale sporo bylo narzekania na funkcjonalnosc. Pamietam, ze np. bolaczka NX20 bylo "zapychanie" sie systemu, kiedy zapisywane byly pliki RAW, jakby firmware byl za malo wielozadaniowy...

epicure
2.01.14, 23:14
A mnie głosy epi czy iwo zwyczajnie śmieszą.
Epi: jak Samsung puści puszkę do której mogę podłączyć manualny obiektyw i mieć stabilizację tak skuteczną jak na zdjęciach Jack'a, daj znać proszę a póki co...

A wiesz, kogo to interesuje? Nikogo. Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s? Chyba tylko sztachetę w płocie albo badyla z rozmytym tłem, bo wszystko, co żyje, wyjdzie poruszone. Kumaci ludzie to wiedzą i nie podniecają się nowinkami, które mają znikome zastosowanie w praktyce. Interesuje ich za to jakość obrazu i możliwości fotograficzne, a te Samsung oferuje lepsze, przynajmniej na papierze. Założysz się, o czym więcej będzie się dyskutować na forach i w artykułach - o stabilizacji z pleśniakami, czy o większej matrycy i jaśniejszym obiektywie? Ten trend jest bezlitosny i Twoje upodobania go nie zmienią.

Iwo
2.01.14, 23:14
16-50/2-2.8 świetne "na oko", ale wciąż jest to podróż w stronę luster. MFT polega na małych obiektywach (poza planowanym 40-150 i super tele), a tutaj mamy ponad 600gram obiektywu. Rozumiem pogoń za jakością, ale w podobnej wadze będą szkła do dSLR, a bezlusterkowce z zasady miały być jednak mniejsze/lżejsze...
Ja ostatnio zauważyłem, że często jest to niestety już główna zasada. OM-D E-M5 jest fajny, ale sam jako taki jest po prostu zbyt mały.
Przywołam Panasonica z modelem Gh3 - dla mnie to jest najsensowniejszy model mikro43 - nyny się śmieje z jego niepotrzebnej lustrzankowatości, ale ja mam wrażenie że jest to jedyne body, którego zewnętrzna lampa nie przeważy co mnie w e-m5 wkurzało.
Fajnie, że są body jak gm1/e-pm2/nx300 jak i nx30/e-m1/gh3 czy szkła mZD12-40/nx16-50/mZD75/nx85 dla mniej wyczulonych na każdy gram
Brak lustra upraszcza sprawę, poowooli wypiera starą technologię DSLR, ale nie wymusza kurduplowatych rozmiarów, a jedynie je umożliwia.

A wiesz, kogo to interesuje? Nikogo. Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s?
Mnie.. strach się przyznać. Jakiś czas temu kupiłem OM 50mm 1,4 i adapter. Nie robiłem w czasie 1/4s, ale 1/30 i po prostu mi się przydawała, bo nie mam ręki snajpera. Po prostu kupić tanio PENa czy nexa z heliosem za 40zł i i zrobić kilka zdjęć na imprezie bezstresowo bez lampy

Jan_S
2.01.14, 23:24
A wiesz, kogo to interesuje? Nikogo. Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s? Chyba tylko sztachetę w płocie albo badyla z rozmytym tłem, bo wszystko, co żyje, wyjdzie poruszone. Kumaci ludzie to wiedzą i nie podniecają się nowinkami, które mają znikome zastosowanie w praktyce. Interesuje ich za to jakość obrazu i możliwości fotograficzne, a te Samsung oferuje lepsze, przynajmniej na papierze. Założysz się, o czym więcej będzie się dyskutować na forach i w artykułach - o stabilizacji z pleśniakami, czy o większej matrycy i jaśniejszym obiektywie? Ten trend jest bezlitosny i Twoje upodobania go nie zmienią.

epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) - Właśnie do manualnych stałek stabilizacja wyśmienicie się przydaje - nie żeby wydłużać czas migawki bo ruchu i tak nie zamrozisz ale by precyzyjnie ostrzyć. W takim E-M6 czy E-M1 gdy powiększony fragment kadru "nie skacze" znacznie łatwiej ostrość ustawić niż wtedy gdy stabilizacji nie ma.

epicure
2.01.14, 23:38
Argument celny, ale nadal bez znaczenia, bo nikt nie będzie go brał pod uwagę. Jest za słaby, żeby przebić się przed argument wielkości matrycy i jasności obiektywu. Śledźcie komentarze na forach i w serwisach, to będzie telenowela z przewidywalnym scenariuszem.

---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------

Mnie.. strach się przyznać. Jakiś czas temu kupiłem OM 50mm 1,4 i adapter. Nie robiłem w czasie 1/4s, ale 1/30 i po prostu mi się przydawała, bo nie mam ręki snajpera. Po prostu kupić tanio PENa czy nexa z heliosem za 40zł i i zrobić kilka zdjęć na imprezie bezstresowo bez lampy

Na imprezie na 1/30 s? No nie przekonałeś mnie. A przekonać maniaków dużych matryc i jasnych obiektywów, z kalkulatorem GO zamiast mózgu (czyli jakieś 90% opiniotwórczej społeczności fotografów w internecie) będzie Ci jeszcze trudniej.

Iwo
2.01.14, 23:45
Na imprezie na 1/30 s? No nie przekonałeś mnie. A przekonać maniaków dużych matryc i jasnych obiektywów, z kalkulatorem GO zamiast mózgu (czyli jakieś 90% opiniotwórczej społeczności fotografów w internecie) będzie Ci jeszcze trudniej.
Nie muszę przekonywać. Po co mi też do szczęścia i banda maniaków, jako najbardziej opiniotwórcza grupa i jej przekonywanie, kogokolwiek.
Każdy wie lepiej, taka natura zwłaszcza ludzi z dużym szklanym przedłużeniem ego. Aktualnie na forum jest 243 użytkowników online. 82 zalogowanych oraz 161 gości i wystarczy jak dla mnie, zwłaszcza, że jest to najbardziej międzysystemowe forum - od Canoniarzy i NIkoniarzy z FF po niszowców z jakimś Pentaksem czy Fuji :P
Tutaj jest forum Olympusa - takiego niszowego systemu z małą szumiącą z niskim DR, wielkim GO i w ogóle bleee dla maniaków.

Hmmm, tak w sumie to miły komplement dla mnie i tego forum, nigdy nie lubiłem iść z prądem, a tutaj okazuje się, że reszta to maniacy jacyś.

Jan_S
2.01.14, 23:52
epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) - kilka takich spostrzeżeń:

1) Matryce Samsunga choć w formacie APS-c jakoś nie górują osiągami ponad nowe matryce m4/3
2) Silnik jpg w Samsungach jest "specyficzny"

Zaglądnąłem sobie na pixel-peeper.com. Z Olympusa E-M5 zamieszczonych jest tam 1581 pełnowymiarowych zdjęć. Z Samsunga NX20 - będącego praktycznie tak samo długo na rynku takich zdjęć jest 13...

Czy można to uznać za jakiś wyznacznik popularności systemu?

epicure
2.01.14, 23:56
Zupełnie nie o to chodzi... Ale dobra, nieważne.

dzarro
3.01.14, 00:26
Samy mi się zawsze podobały, ale:

masa: 622 g,
wymiary 81 x 97 mm,
mocowanie filtra: 72 mm.
Mały to on nie jest(choć w porównaniu z Sigmą to mikrus). Jest pytanie czy takie parametry upchane w takim małym/dużym wymiarze jednak nie odbiją się na jakości. Pomijam fakt, że fani portretów i tak f2 mieć nie będą. :-P

Inna sprawa, że jak cena zestawu zjedzie tak jak NX20 to nawet Ola-Dżedaj nie pomoże...

szafir51
3.01.14, 00:50
Ja widzę miejsce Samsunga w foto podobnie jak Panasonica - firmy kojarzone głównie ze sprzętem RTV, robiące dobre aparaty za przyzwoite pieniądze, ale bez zadęcia bycia "pro".

Bawiłem się kiedyś w MM Samsungiem NX20 i wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dobra jakość wykonania, proste i przejrzyste menu, AF wraz z kitowym obiektywem błyskawiczny, nie odbiegał od m43. Niestety cena mnie odrzuciła, bo kosztował dużo... dużo za dużo na tle konkurencji.
Taki NX30 wygląda na całkiem sensowny i przemyślany produkt a spektrum obiektywów pozawala nazwać linię aparatów NX systemem. Fajnie, że jest na rynku bezlusterkowców konkurencja dla Sony/Olympus/Panasonic/Fuji, może dzięki temu ceny spadną do bardziej ludzkich poziomów a i każdy z fotografujących będzie miał większy wybór.

Iwo
3.01.14, 01:12
Bawiłem się kiedyś w MM Samsungiem NX20 i wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dobra jakość wykonania, proste i przejrzyste menu, AF wraz z kitowym obiektywem błyskawiczny, nie odbiegał od m43. Niestety cena mnie odrzuciła, bo kosztował dużo... dużo za dużo na tle konkurencji.
Tyle że teraz możesz mieć za 2000 PLN (http://www.ceneo.pl/17407869;0280-0.htm#tab=click_scroll) z NX20 KITem, a GH3 czy e-m5 tanieć nie chce i kosztuje x1,5 tego.

szafir51
3.01.14, 01:24
Tyle że teraz możesz mieć za 2000 PLN (http://www.ceneo.pl/17407869;0280-0.htm#tab=click_scroll) z NX20 KITem, a GH3 czy e-m5 tanieć nie chce i kosztuje x1,5 tego.

Tyle, że mam G3, który z kitem kosztuje kilkaset zł mniej a wg mnie nie ustępuje NX20. Zresztą nie o tym, fajnie jest mieć wybór i trzeba się cieszyć, że producenci dostarczają nam coraz to lepsze NARZĘDZIA do fotografowania. A firma czy model to już drugorzędna sprawa, każdy dobierze taki młotek, jaki najlepiej mu leży w łapach :)

gietrzy
3.01.14, 03:03
GH3 czy e-m5 tanieć nie chce i kosztuje x1,5 tego.
I nie ma 50 giga w dropboxie!

sylwiusz
3.01.14, 03:07
Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s?
No nie wiem, bardzo lubie mojego manualnego Pentaxa SMC-M 50/4, nie dosc ze zaczyna sie od f4, to jeszcze lubie go domknac ;-)

Jan_S
3.01.14, 09:13
Zupełnie nie o to chodzi... Ale dobra, nieważne.
a o co chodzi? myślałem że właśnie o zdjęcia... no ale nie muszę wszystkiego rozumieć

epicure
3.01.14, 09:25
Nie chodzi o to, co Wy lubicie, tylko o to, co lubi przeciętny amator fotografii. Wystarczy poczytać komentarze pod newsami, testami i artykułami, jak niewiele jest zachwytów nad możliwością używania stabilizacji w manualnych stałkach, a jaką podnietę wywołuje rozmiar matrycy i jasność obiektywu. I dlatego uważam, że chwila sławy E-M1 mija - teraz Samsung będzie królem komentarzy.

strOOs
3.01.14, 09:32
jaką podnietę wywołuje rozmiar matrycy i jasność obiektywu

I to jest najsmutniejsze :)

Ale dzięki temu można żyć w swojej własnej niszy i cieszyć się z tego, czego się używa.

Ja do niedawna miałem gigantyczne parcie w stronę 42.5/1.2, ale w końcu mi przeszło. Raz, że finansowo, a dwa, że 45/1.8 to świetne szkło.

Samsung to świetny system dla tych, którzy wiedzą czego chcą. Ich zestaw obiektywów zaspokoi 90% użytkowników, a jednak PR ich nie wybił na rynku prawidłowo...

gietrzy
3.01.14, 11:13
Ja do niedawna miałem gigantyczne parcie w stronę 42.5/1.2, ale w końcu mi przeszło. Raz, że finansowo, a dwa, że 45/1.8 to świetne szkło.

Ale epi czeka na Fuja f/1.2 właśnie :)

sylwiusz
3.01.14, 11:29
Jest juz NX30 w camerasize.com. Hmm... jak na bezluterkowca duzy, wiekszy od poprzendika NX20, znaczaco wiekszy od E-M5 i porownywalny z mala lustrzanka z wyzszej polki, ergo Pentaxem K-5:
107288107289

epicure
3.01.14, 11:36
Tyko że Pentax jest tak gruby, jakby był na sterydach, a Samsung ma fajne smukłe body. Wielkość pewnie podobna, jak w przypadku GH3 czy E-M1. Puszka nie dla mnie, ale jeśli ktoś chce się bawić dużymi szkłami, to będzie w sam raz.

strOOs
3.01.14, 12:05
Gh3 - dla mnie to jest najsensowniejszy model mikro43 - nyny się śmieje z jego niepotrzebnej lustrzankowatości, ale ja mam wrażenie że jest to jedyne body, którego zewnętrzna lampa nie przeważy co mnie w e-m5 wkurzało.

A dla mnie to GH3 jest już trochę za duże. Idealnym do trzymania był dla mnie G5, bo z lampą typu FL-36/FL360 bardzo dobrze się nim pracuje. Juz nawet G6 gorzej mi leży w ręce.

A aktualnie najczęściej używany GX7 z lampą.. no niezbyt. Bardziej z wyzwalaczem :)

Vindex
3.01.14, 14:43

Oj tak - skoro Ci sie podoba to na pewno minelo ...

epicure
3.01.14, 14:48
Ale co mi się podoba?

Vindex
3.01.14, 15:20
Ale co mi się podoba?

Niestety krysztalowa kula jest na przegladzie wiec bedziesz musial sam stwierdzic co miales na mysli piszac "Podoba mi się ten Samsung, w szczególności obiektyw.:

sando
3.01.14, 15:45
Trzeba przyznać, że Samsung zaskoczył. A już myślałem, że Samsung odpuścił sobie rynek foto. A tymczasem mądrze uzupełnił system.
Obiektyw 16-50 f/2-2.8 jest jaśniejszy niż można było oczekiwać.
Naleśnik 16-50 f/3.5-5.6 przyda się do małych NXów.
Wreszcie jest nowa lampa z wszystkimi funkcjami których brakowało.
I jest następca NX-20.

Coraz ciekawiej się robi w świecie bezlusterkowców.

tymczasowy_
3.01.14, 15:54
Trzeba przyznać, że Samsung zaskoczył. A już myślałem, że Samsung odpuścił sobie rynek foto. A tymczasem mądrze uzupełnił system.
Obiektyw 16-50 f/2-2.8 jest jaśniejszy niż można było oczekiwać.
Naleśnik 16-50 f/3.5-5.6 przyda się do małych NXów.
Wreszcie jest nowa lampa z wszystkimi funkcjami których brakowało.
I jest następca NX-20.

Coraz ciekawiej się robi w świecie bezlusterkowców.Bardzo ładne podsumowanie wątku.

epicure
3.01.14, 16:11
Niestety krysztalowa kula jest na przegladzie wiec bedziesz musial sam stwierdzic co miales na mysli piszac "Podoba mi się ten Samsung, w szczególności obiektyw.:

Wiele rzeczy mi się podoba, ale jakoś nie ma to żadnego wpływu na Olympusa. E-M1 zniknie ze świecznika nie z powodu mojego widzimisię, tylko dlatego, że Samsung podniósł poprzeczkę jeszcze wyżej. I nie ma co się na to oburzać, bo za chwile pojawi się inny produkt, którym będzie żył internet - i tak w kółko.

gietrzy
3.01.14, 16:22
Coraz ciekawiej się robi w świecie bezlusterkowców.

Sams zaczyna robić dokładnie to, co ze smartfonami: NX30 ma wszystko co musi mieć killer w broszurce. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
Dobrze, że jest NX30, może nasi coś skopiują, ale póki co wiem tyle, że epi i optyczny redaktor pieją zgodnie: a jednak się dało!

nightelf
3.01.14, 16:57
Samsung wydaje mi się jakiś niezdecydowany. Czemu niektóre obiektywy mają pierścień sterujący który może służyć za pokrętło przysłony, a inne nie mają?
Choćby ten najnowszy super jasny zoom nie ma tego przydatnego drobiazgu.

Odchylany wizjer jest świetny, moim zdaniem ciekawiej to rozwiązano niż w Panasonicu GX7.

Jan_S
3.01.14, 17:00
tutaj kilka zdjęć z nowego aparatu
http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/
Jest chyba lepiej niż w poprzednich Samsungach...

i jeszcze małe porównanie rozmiarów
http://j.mp/1cqBrCh

epicure
3.01.14, 17:01
Samsung wydaje mi się jakiś niezdecydowany. Czemu niektóre obiektywy mają pierścień sterujący który może służyć za pokrętło przysłony, a inne nie mają?
Choćby ten najnowszy super jasny zoom nie ma tego przydatnego drobiazgu.

Wszystkie obiektywy mają ten pierścień, nowe zoomy też go mają.

nightelf
3.01.14, 17:14
Wszystkie obiektywy mają ten pierścień, nowe zoomy też go mają.

Może to moja ślepota, ale jakoś go nie zauważyłem na żadnym zdjęciu :|

dzarro
3.01.14, 17:39
Wiele rzeczy mi się podoba, ale jakoś nie ma to żadnego wpływu na Olympusa. E-M1 zniknie ze świecznika nie z powodu mojego widzimisię, tylko dlatego, że Samsung podniósł poprzeczkę jeszcze wyżej. I nie ma co się na to oburzać, bo za chwile pojawi się inny produkt, którym będzie żył internet - i tak w kółko.

Popadasz w skrajności - prawdopodobnie EM1 z 12-40 jest lepiej przemyślaną konstrukcją. Prosta sprawa: ten nowy 16-50 jest dwa razy cięższy od body NX30, wyważenie całości będzie pewnie kiepskie - ergonomia też jest na niższym poziomie(mniej pokręteł itd.) - solidności konstrukcji prawie na pewno też. Czas na bulbie ograniczony do 4 min. co nieco mówi o matrycy - parametry będą pewnie zbliżone do EM-1. Te f2 na szerokim kącie to też trochę gadżet - tym bardziej, że nie wiadomo jak to się przełoży na jakość. Ceny też są niewiadomą - fakt, że w tym aspekcie trudno przebić Ola.
Generalnie fajną robotę odwalili ale żeby od razu skreślać inne konstrukcje - bez przesady.

grzeSiuu
3.01.14, 17:47
GX7 ma BULBa ograniczonego do 2ch minut.
jest link do zdjęć i jest chyba fotka na f2:
http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/11724636765/

sylwiusz
3.01.14, 17:48
Może to moja ślepota, ale jakoś go nie zauważyłem na żadnym zdjęciu :|
Bo nie ma czegos takiego. Masz tylko przycisk iFn, po naciesnieciu zmienia Ci sie funkcja pierscienia ostrzenia na wlasnie np. zmiane przeslony (ale moze byc np ISO, WB itd).

dzarro
3.01.14, 17:51
GX7 ma BULBa ograniczonego do 2ch minut.
jest link do zdjęć i jest chyba fotka na f2:
http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/11724636765/

I to raczej nie jest oznaka mocarności matrycy - Fuji EX-2 ma 60 minut. Olki mają 8.

grzeSiuu
3.01.14, 17:54
a może tylko chłodzenia? dobrego chłodzenia matrycy?
albo aż ;)

epicure
3.01.14, 20:31
...prawdopodobnie EM1 z 12-40 jest lepiej przemyślaną konstrukcją.

Prawdopodobnie tak, ale ludzi grzeje coś zupełnie innego. Łatwiej wzbudzić podnietę jakimś gniotem z większą matrycą i jaśniejszym obiektywem (hipotetycznie - nie mam tu na myśli Samsunga), niż takim E-M1. [ciach]

Iwo
3.01.14, 23:20
Dzięki Jan_S, super zdjęcia z 16-50mm (http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/sets/72157639341072824/), zwłaszcza to z truskawką (http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/11725420206/in/photostream/). Porównanie gabarytów duetów NX30+85mm 1,4 vs E-M1+75mm 1,8 (http://camerasize.com/compact/#497.101,482.346,ga,t).

Popadasz w skrajności - prawdopodobnie EM1 z 12-40 jest lepiej przemyślaną konstrukcją. Prosta sprawa: ten nowy 16-50 jest dwa razy cięższy od body NX30, wyważenie całości będzie pewnie kiepskie - ergonomia też jest na niższym poziomie(mniej pokręteł itd.) - solidności konstrukcji prawie na pewno też.
Obiektyw jaśniejszy i pokrywający większy obrazek ma wadę - jest cięższy... straszne.. ludzie nawet pod PENy podpinają zacne 12-60mm 2,8-4.0 i nie płaczą. Nie dogodzisz. Ja tam wolałbym wręcz by było jak Voigtlandery full metal jacket niż zalatywało lekkim plastikiem.

frost
3.01.14, 23:46
Jeszcze tu kilka fotek http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/sets/72157639339377905/

pers
4.01.14, 12:08

Prawdopodobnie tak, ale ludzi grzeje coś zupełnie innego. Łatwiej wzbudzić podnietę jakimś gniotem z większą matrycą i jaśniejszym obiektywem (hipotetycznie - nie mam tu na myśli Samsunga), niż takim E-M1.

Jakoś nie widzę aby na innych forach informacja o nowościach Samsunga spotkała się z jakim większym zainteresowaniem. Osobiście jestem zarejestrowany na kilku zagranicznych forach (związanych z Fuji) i nawet nikt nie zamieścił do tej pory wzmianki na temat tych nowości. Na dpreview ruch robi głównie subforum Samsunga, a w działach m4/3 czy Fuji cisza, nikt się specjalnie tą nowością nie interesuje.

Mnie osobiście podoba się to co pokazał Samsung ale jeszcze daleka droga aby ten Samsung detronizował cokolwiek. Ludzie za to nadal "podniecają" się E-M1, Sony A7 choć co oczywiste już w mniejszym stopniu.

sando
4.01.14, 13:36
Pierwsze zdjęcia z 16-50 f/2-2.8 i NX30 wyglądają zachęcająco, nawet bardzo. Tam gdzie powinno być ostro jest ostro, i tło jest przyjemnie rozmyte. Ciekawe jak będzie się sprawował w rogach i jak wypadnie w testach. Wciąż jestem zaskoczony tą premierą.

strOOs
4.01.14, 14:50
Jeszcze tu kilka fotek http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/sets/72157639339377905/

Bardzo sympatyczne zdjęcia :)

frost
5.01.14, 19:41
Bardzo dobry krok Samsunga - Adobe Photoshop Lightroom 5 w zestawie.

easy_rider
5.01.14, 20:38
I to raczej nie jest oznaka mocarności matrycy - Fuji EX-2 ma 60 minut. Olki mają 8.Nieprawda...

Mój OMD ma 30.

dzarro
6.01.14, 00:07
Tym lepiej... ;-)

figiel
6.01.14, 01:32
trochę dziwny system, lekkie i wąskie body, ciężkie i duże szkła (te ciekawe), lampa pewnie też będzie spora, brak gripa w ofercie, bo i po co "amatorowi"....
czekam co pokaże w filmie w porównaniu z Panasem ~G6

Mcarto
6.01.14, 02:23
trochę dziwny system, lekkie i wąskie body, ciężkie i duże szkła (te ciekawe), lampa pewnie też będzie spora, brak gripa w ofercie, bo i po co "amatorowi"....
czekam co pokaże w filmie w porównaniu z Panasem ~G6
Dla mnie te ciekawe są właśnie lekkie, małe i tanie:wink:

Jan_S
6.01.14, 07:56
Samsung pierwszego bezlusterkowca zaprezentował równo 4 lata temu. NX30 jest 13stym modelem - byle nie pechowym. Jak sięgam pamięcią to każda premiera niosła nadzieję że koreańska konkurencja wymusi obniżenie cen w m4/3 czy NEXach. A w praktyce nie widać by ten system robił karierę. Owszem mam znajomego który fotografuje NX10tką, ale to wszystko... pstrykających Olympusami czy Soniakami spotykam znacznie częściej.

Czego Samsungowi zabrakło? na pewno dobrego marketingu i strategii sprzedaży. Przecież gdyby postawili na promocję aparatów tak jak zrobili to ze smartfonami to mogliby być liderem amatorskiego rynku.

Ale też w samsungowych systemach zawsze brakowało owej przysłowiowej wisienki na torcie. Jakość zdjęć (jakość matryc) odrobinkę rozczarowywała, optyka też zaliczała wpadki... Nie chce mi się wyszukiwać na Optycznych ale pamiętam że bodaj tylko z jednego Samsunga jpgi były takie jakie powinny być.

Jaki będzie NX30? zobaczymy. Nie sądzę żeby zagroził E-M1 bo ten jednak, ze względu na jakość wykonania i osiągi stoi naprawdę na bardzo wysokim poziomie. Ale jeśli zagrozi Panasonicom serii G czy tańszym OMD to będzie bardzo dobrze. Bo konkurencja działa zawsze na korzyść klienta. Jednakże przypuszczam pesymistycznie, że będzie tak jak zawsze - cena wyśrubowana, w parametrach aparatu odnajdzie się jakiś babol (mydlane jpgi, ślamazarne działanie etc...) i będzie to kolejny aparat który przejdzie przez rynek bez większego efektu.

cube007
6.01.14, 14:07
Europejski cennik (za dkamera.de):
- 16-50mm F3,5-5,6 - 350EURO
- 16-50mm F2-2.8 - 1299EURO
- NX30 - 899EURO
- NX30 + 18-55mm F3.5-5.6 OIS III - 999EURO

strOOs
6.01.14, 16:00
Ceny odpowiadają możliwościom - niezawyżone, ani nie zaniżone.

dzarro
6.01.14, 16:16
Ceny odpowiadają możliwościom - niezawyżone, ani nie zaniżone.

I tak i nie - Sigma jest większa ale bardziej uniwersalna systemowo, jaśniejsza i dużo tańsza. To jest chyba najdroższy zoom do bezluster. Pewnie stanieje - obawiam się jednak, że w Polsce jego dostępność będzie śladowa(a więc nie stanieje) Dla zestawów Oly i Panasa to raczej żadna konkurencja - tym bardziej, że o zestawie NX30/16-50 nie ma na razie mowy, a osobno cena robi się wysoka - na poziomie zestawu EM1/12-40.

epicure
6.01.14, 16:22
...o zestawie NX30/16-50 nie ma na razie mowy, a osobno cena robi się wysoka - na poziomie zestawu EM1/12-40.

Jeśli NX30 z tym nowy zoomem będzie w podobnej cenie, jak E-M1 z 12-40, to można powiedzieć, że Samsung to taniocha, biorąc pod uwagę możliwości.

Jan_S
6.01.14, 16:26
Jeśli NX30 z tym nowy zoomem będzie w podobnej cenie, jak E-M1 z 12-40, to można powiedzieć, że Samsung to taniocha, biorąc pod uwagę możliwości.

O ile NX30 będzie oferował "możliwości"...

sando
6.01.14, 16:33
Ceny są wysokie ale odpowiadają temu co oferuje konkurencja. Jeśli w m4/3 za zooma ze światłem f/2.8 lub w NEXie za zooma ze światłem f/4 trzeba zapłacić ok 4000zł to cena Samsunga 16-50 f/2-2.8 jest odpowiednio ustawiona. Niestety producenci próbują nas złupić jak tylko można. Widząc, że za 1600zł można kupić Sigmę 17-50 f/2.8 to się odechciewa zamiany lustrzanki na bezlusterkowca.

Jan_S
6.01.14, 16:36
więcej nawet - widząc Sigmę 17-50/2,8 za 1600 czy 17-70 za 1500 czy 18-35/1,8 za niecałe 3 tysiaki to trudno powstrzymać myśl o powrocie do lustrzanek i przeczekania szaleństwa cenowego w bezlusterkowcach.

epicure
6.01.14, 16:42
Sigma i Tamron powinny się bardziej zaangażować w szklarnię do bezlusterkowców. Myślę, że by na tym nie straciły.

Jan_S
6.01.14, 16:44
niestety, oni są przeciwnego zdania...

szafir51
6.01.14, 16:51
A może jak wejdą w bezlusterkowce to nie tyle, że nie będą chciały stracić, ale może korzystając z wysokich cen szkieł systemowych będą chciały zarobić?

dzarro
6.01.14, 17:58

Na razie to jeszcze nie powstał zoom pod APSC z zakresem 16-50 i światłem 2.8, kory miałby jakość zoomów Olka i Panasa. Czy ten Sam i zapowiadany Fuji zmienią tę tendencję to się dopiero okaże.

cube007
6.01.14, 19:54
A może jak wejdą w bezlusterkowce to nie tyle, że nie będą chciały stracić, ale może korzystając z wysokich cen szkieł systemowych będą chciały zarobić?Jakiś czas temu pojawiły się dane, które pokazują ze zdecydowana większość właścicieli bezlusterkowcow ogranicza się do kombinacji body+szkło z zestawu sklepowego. Zakładając że to prawda i dodając do tego utrzymujące się proporcje sprzedaży dSLR/EVIL (globalnie 4:1), można zapomnieć o większym zaangażowaniu Tamrona/Sigmy/kogokolwiek w produkcje szkieł do bezlusterkowcow.

epicure
6.01.14, 20:03
Jakiś czas temu pojawiły się dane, które pokazują ze zdecydowana większość właścicieli bezlusterkowcow ogranicza się do kombinacji body+szkło z zestawu sklepowego.

To samo można powiedzieć o użytkownikach lustrzanek. Przecież zdecydowana większość ich użytkowników to entry-levelowi kitowcy.

Benek
6.01.14, 20:42
Ba! Obstawiłbym, że 90% posiadaczy lustrzanek to właściciele lustra + kita 18-55, względnie czegoś w stylu 18-105 / 18-135.

A jakoś Tamron, Sigma, Tokina i inni trzepią dziwne szkła na rozmaite bagnety, w tym tak egzotyczne jak np. K...

---------- Post dodany o 19:42 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------

widząc Sigmę 17-50/2,8 za 1600 czy 17-70 za 1500 czy 18-35/1,8 za niecałe 3 tysiaki to trudno powstrzymać myśl o powrocie do lustrzanek i przeczekania szaleństwa cenowego w bezlusterkowcach. Bardzo trafna uwaga. Ostatnio ceny bezlusterkowców, jak i szkieł do nich osiągnęły wariacki poziom.

easy_rider
6.01.14, 20:59
Sigma i Tamron powinny się bardziej zaangażować w szklarnię do bezlusterkowców. Myślę, że by na tym nie straciły.

niestety, oni są przeciwnego zdania...i mają rację... tylko sami sobie winni
Sigma ma kilka ciemnych stałek o nieatrakcyjnych ogniskowych,
a Tamron planuje kolejnego w systemie, niepotrzebnego ultrazoma...

Czy tak trudno przewidzieć czego oczekują użytkownicy nowych i rozwijających się systemów?
Jak mają z tym problem to niech forum poczytają :mrgreen:
Ogromne braki w systemie (m4/3 i innych) stwarzają potencjalny zbyt większy niż na zapchanym rynku lustrzanek...

Koriolan
6.01.14, 21:03
Ogromne braki w m43? Jakie? Brakuje długiego tele na wzór 50-200, ale czego jeszcze? Narzekać można na ceny, ale nie na wybór.

Krystyna1975
6.01.14, 21:16
Ogromne braki w m43? Jakie?

Może nie ogromne, ale przydałyby się myślę:
- dla przyrodników 150 mm f/2.8 albo jeszcze lepiej 300 f/4
- dla "architektów" 7 mm f/2.8 lub f/4, a najlepiej 12 mm f/4 z tilt-shiftem

---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------

Brakuje długiego tele na wzór 50-200, ale czego jeszcze?

Jest 35-100 f/2.8 Panasonica.

Koriolan
6.01.14, 21:25
To samo mówił dziś Broda. Ale gdzie 100 a gdzie 200?

Krystyna1975
6.01.14, 21:31
To samo mówił dziś Broda. Ale gdzie 100 a gdzie 200?

Mój błąd, zapomniałam że lustrzanki Olka mają taką samą matrycę, tj. 4:3 i tu już nic się nie przelicza. Masz rację 100 a 200 to kolosalna różnica (70-200 vs.100-400 - po przeliczeniu na mały obrazek). Jest 100-300 Panasonica, ale to z kolei nie ta klasa sprzętu co 50-200.

easy_rider
6.01.14, 21:45
Ogromne braki w m43? Jakie? Brakuje długiego tele na wzór 50-200, ale czego jeszcze? Narzekać można na ceny, ale nie na wybór.Po pierwsze - wątek jest o Samsungu...
Ja pisałem raczej ogólnie o bezlusterkowcach - ale jeśli chodzi o m4/3 - to gdzie są jasne obiektywy? Jedna Leica 25/1,4 - i to wszystko...
Nie ma tele, nie ma UWA, nie ma nic po środku... zoomów zresztą też - para drogich Panasoniców i ostatnio jeden Olek to wszystko.
A gdzie wyższej klasy tańsze (i trochę ciemniejsze) zoomy jakich mnóstwo w innych systemach?

strOOs
6.01.14, 22:02
- dla "architektów" 7 mm f/2.8 lub f/4, a najlepiej 12 mm f/4 z tilt-shiftem[COLOR="Silver"]

Długiego nie ma, to fakt.

Ale w miejsce systemowego shifta można kupić adapter shiftowy i optykę od FF/APS-C manualną - też da to radę tylko będzie ponownie duże...

Koriolan
7.01.14, 01:03
Po pierwsze - wątek jest o Samsungu...
Ja pisałem raczej ogólnie o bezlusterkowcach - ale jeśli chodzi o m4/3 - to gdzie są jasne obiektywy? Jedna Leica 25/1,4 - i to wszystko...
Nie ma tele, nie ma UWA, nie ma nic po środku... zoomów zresztą też - para drogich Panasoniców i ostatnio jeden Olek to wszystko.
A gdzie wyższej klasy tańsze (i trochę ciemniejsze) zoomy jakich mnóstwo w innych systemach?

Sądzę, że na zoom np 50-200 /f4 znaleźli by się chętni. Ale na krótsze, ze światłem pomiędzy 2.8 a kitami, raczej nie ma już miejsca. UWA? Jest budżetowe 9-18 i droższe 7-14.
Stałek poniżej f2 jest sporo. są Voitki i inne. Narzekać można głównie na ceny.

Jan_S
7.01.14, 02:25
ale fajnie byłoby mieć wybór taki jak w systemach lustrzankowych - obiektywy firmowe i niefirmowe. Byłaby zabawa, porównywanie cen, wykresów etc. Teraz to nuda - potrzebujesz standard to masz (w m4/3) jeden jedyny obiektyw - 25/1,4. Voigtlanderów nie liczę bo choć ciekawe to jednak to tylko manuale. U Samsunga jest jeszcze gorzej bo standardu ze światłem 1,4 żadnego nie ma...

Koriolan
7.01.14, 07:35
Ale te systemy mają już 15 lat, m 4/3 ledwo z 5.
Co więcej, nie ma żadnej pewności że przetrwają kolejne 5.

Jan_S
7.01.14, 09:57

poniekąd prawda, ale nie ma też pewności że m4/3 przetrwa kolejne 5 lat... bo sama idea bezlusterkowców przetrwa, ale który z graczy zgarnie pulę?
---
nie, po chwili zastanowienia...
...raczej będzie tak jak jest, żadna z firm produkujących bezlusterkowce nie odważy się zagrać vabank żeby zawłaszczyć rynek. Dopóki daje się sprzedawać aparaty i obiektywy 50-100% drożej niż ich odpowiedniki lustrzankowe ze stajni N i C to nie ma po co wszczynać wojny.

strOOs
7.01.14, 10:40

Nie 15, a ponad 25. Canon wystartował z EF w 1987 roku, Minolta nawet wcześniej, bo w 1985 (dziś znana pod nazwą Sony).

Koriolan
7.01.14, 11:16
Źle się wyraziłem- miałem na myśli to, że nie wiadomo czy systemy bezlusterkowe jak m43 przetrwają kolejne 5 lat.
Wiadomo że z jednej strony rynek aparatów kompaktowych jest podgryzany przez smartfony, z drugiej pojawili się nowi zawodnicy jak Samsung.
Wcale się nie zdziwię, jeśli nastąpi jakaś fuzja działów foto w trójkącie Sony-Olympus-Panasonic.
Fuji to zdaje się osobny koncern.

tymczasowy_
7.01.14, 13:14
- dla "architektów" 7 mm f/2.8 lub f/4, a najlepiej 12 mm f/4 z tilt-shiftem[COLOR="Silver"]

Wystarczy kupić OMD E-M1 i mamy:
150mm/2.0
300mm/2.8
7mm/4
i
50-200mm/2.6-3.5
:wink:

No i żeby powiedzieć coś o Samsungu, to ze względu na powyższe ma on jeszcze dużo do zrobienia w dziedzinie szklarni. Ale jak ktoś pewnych szkiełek nie potrzebuje, to spokojnie może w Samsunga wchodzić.

cube007
7.01.14, 14:21
To samo można powiedzieć o użytkownikach lustrzanek. Przecież zdecydowana większość ich użytkowników to entry-levelowi kitowcy.Jasne, ale biznes to biznes. Bardziej opłaca się konstruować szkła na rynek dSLR, niż na rynek kilkukrotnie mniejszy.

sylwiusz
7.01.14, 14:48
Jeszcze z rok temu, jak byla sprzedaz "serwisowa" szkiel Sama, to duzym plusem systemu NX byly fajne ceny szkiel (np. nalesnik 30/2, bdb optycznie, cos a'la Panasonic 20/1.7 kosztowal nowy... 370 zl, 85/1.4 byla za 2400 zl). Teraz te ceny sa takie jak gdzie indziej, czasem nawet gorsze. Wiec musza postarac sie w inny sposob, jesli chca cos zwojowac na rynku.

epicure
7.01.14, 14:50
Oni nie chcą zwojować rynku. Samsung to firma, która musi być wszędzie, ze względów wizerunkowych. Ale nie wszędzie musi im się to opłacać.

sylwiusz
7.01.14, 14:52
Tylko nijak to sie ma do wypowiedzi wysoko postawionych managerow Samsunga, ktorzy zapowiadali rychla dominacje Samsunga na rynku bezlusterkowcow w ciagu 1-2 lat :-D

grizz
7.01.14, 14:58
Jasne, ale biznes to biznes. Bardziej opłaca się konstruować szkła na rynek dSLR, niż na rynek kilkukrotnie mniejszy.

Bardziej opłaca się tam, gdzie zysk będzie większy. WIększy rynek nie oznacza większego popytu zwłaszcza w perspektywie konkurencji.

sando
7.01.14, 22:23
Rynek DSLR jest większy, ale na rynku bezlusterkowców można dać większe ceny. Więc powinno się to jakoś równoważyć. Dla przykładu ostatnio czytam, że posiadacze A7 chętnie kupują niepełnoklatkową Sigmę 30mm f/2.8 ponieważ prawie kryje cały sensor, a kosztuje grosze (ok 600zł). Dedykowany Sony 35mm f/2.8 kosztuje 3200zł. Aż się prosi zapełniać takie luki.

Jan_S
7.01.14, 22:26
Rynek DSLR jest większy, ale na rynku bezlusterkowców można dać większe ceny. Więc powinno się to jakoś równoważyć. Dla przykładu ostatnio czytam, że posiadacze A7 chętnie kupują niepełnoklatkową Sigmę 30mm f/2.8 ponieważ prawie kryje cały sensor, a kosztuje grosze (ok 600zł). Dedykowany Sony 35mm f/2.8 kosztuje 3200zł. Aż się prosi zapełniać takie luki.
co oznacza "kryje prawie cały sensor"? da się to tak wykropować że zostaje np ekw. 35 mm z np. 18 MPix?

sando
7.01.14, 23:38
Czasami nie trzeba nawet kropować: http://per-analogia.blogspot.com/2013/12/a7-sigma-30mm-f28-dn2.html

strOOs
7.01.14, 23:41
co oznacza "kryje prawie cały sensor"? da się to tak wykropować że zostaje np ekw. 35 mm z np. 18 MPix?

Jeśli nie kryje całości to nie jest używalna. Cięcie od razu zdjęcia to nadaje się do filmowania w "cyfrowym zoomie"...

Tu przykładowe zdjęcie z takiego zestawu:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/10959639944_1e11137fef_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7320/10959639944_1e11137fef_b.jpg)

Jak dla mnie słabo to krycie wygląda...

I cały set zdjęć z różnych szkieł podpiętych do A7: http://www.flickr.com/photos/96113081@N08/10959639944/in/photostream/lightbox/

sando
7.01.14, 23:53
strOOs, jak się odkręci tylną osłonę jest znacznie lepiej.
Jeszcze jeden link: http://per-analogia.blogspot.com/2013/12/a7-sigma-30mm-f28-dn.html.
I jeszcze zdjęcia z Sigmy 60mm f/2.8: http://per-analogia.blogspot.com/2013/12/sigma-60mm-f28-a7.html

strOOs
7.01.14, 23:55
No to po rozebraniu jest lepiej, ale to wciąż kombinowanie - jednak są magicy, którzy tak pewnie cały system zbudują :)

sando
8.01.14, 00:02
No, ja bym wolał wydać 600zł i odkręcić kawałek plastiku i czasem wykadrować niż wydać 3200zł. Zresztą kto co woli. Ale chodziło mi tylko o to aby pokazać jak jesteśmy łupieni przez producentów. Na miejscu Sigmy zrobił bym nową wersję tych szkiełek pod pełną klatkę i kosił bym 4x tyle ;-)

wuzet
8.01.14, 00:02
Samsungowych nowości, ciąg dalszy ;-)

http://photorumors.com/2014/01/07/samsung-announces-a-compact-camera-wb2200f-with-dual-grip-like-the-nikon-d4/

strOOs
8.01.14, 00:05
No, ja bym wolał wydać 600zł i odkręcić kawałek plastiku niż wydać 3200zł. Zresztą kto co woli. Ale chodziło mi tylko o to aby pokazać jak jesteśmy łupieni przez producentów. Na miejscu Sigmy zrobił bym nową wersję tych szkiełek pod pełną klatkę i kosił bym 4x tyle ;-)

Wiem, wiem. Ale większość ludzi nie będzie kombinować, bo chcą mieć JPEG, a nie kadrowane zdjęcie.

Dlaczego łupieni? Sigma była projektowana pod APS-C pod NEXa (a właściwie pod ichnie DP1/2) i tyle. A że jej koło obrazowe jest większe to tym lepiej dla użytkowników.

Co do łupienia: Zeiss ma tor optyczny Sonnar, inne rozmycie, inną pracę pod światło i wiele innych cech (chociażby budowę). Za wszystko się płaci, każdy ma wybór. Są ludzie którzy wolą wydac pieniądze na 24-70 Nikkora gdy Sigma bije go na głowę :)

adi_jm
8.01.14, 00:10
Samsungowych nowości, ciąg dalszy ;-)

IMHO rzekłbym, że fantazja ich poniosła ;) chociaż można stwierdzić, że jest w tym jakiś pomysł... Z pewnością +1000 pkt do PRO wyglądu!

sylwiusz
8.01.14, 00:27
Hahaha, ale jaja. Powolutku zmierza to w strone "slynnych" i "Pro" Canomaticow :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://images03.olx.pl/ui/13/51/20/1298291503_169015120_1-Zdjecia--Aparat-Canomatic-z-polautomatem-lampa-blyskowa.jpg)

nightelf
8.01.14, 00:29
Ten zintegrowany grip do zdjęć pionowych jest nowatorskim rozwiązaniem w aparatach kompaktowych :wink:

sando
8.01.14, 14:32
Wiem, wiem. Ale większość ludzi nie będzie kombinować, bo chcą mieć JPEG, a nie kadrowane zdjęcie.

Dlaczego łupieni? Sigma była projektowana pod APS-C pod NEXa (a właściwie pod ichnie DP1/2) i tyle. A że jej koło obrazowe jest większe to tym lepiej dla użytkowników.

Co do łupienia: Zeiss ma tor optyczny Sonnar, inne rozmycie, inną pracę pod światło i wiele innych cech (chociażby budowę). Za wszystko się płaci, każdy ma wybór. Są ludzie którzy wolą wydac pieniądze na 24-70 Nikkora gdy Sigma bije go na głowę :)

Dlaczego łupieni? Moim zdaniem ten Zeiss 35mm f/2.8 ma tak wysoką cenę wyłącznie z powodu braku konkurencji (no i loga). Nawet jeśli jest dobry optycznie to jednak wciąż ma światło tylko f/2.8, więc jak na stałkę tyłka nie urywa. Za tą cenę powinien być przynajmniej f/2 (a i tak bym go wtedy do tanich nie zaliczył). Sigma natomiast pokazuje, że można by zrobić dobrą alternatywę za ułamek tej ceny. Analogicznie jest w innych systemach bezlusterkowych.

sylwiusz
8.01.14, 14:40
Ano mozna. W sumie za te cene mozna nabyc lustrzankowa Sigme 35/1.4 - bardzo chwalona za jakosc obrazka. Tylko, ze to "kundel" :-P Ale faktem jest, ze nawet nowy, jasniejszy, pelnoklatkowy Nikon 35/1.8 ma MSRP 599$, czyli okolo 2000 zl...

sando
8.01.14, 14:44
Stabilizowany Canon 35mm f/2 też kosztuje ok 2000zł.

No cóż, mam nadzieję, że dzięki premierom Samsunga (i innych producentów) ceny będą coraz sensowniejsze.

Jan_S
8.01.14, 16:38
Jak na razie, to każda kolejna premiera to szok cenowy... no może poza 18-35 Sigmy botu cena w okolicach 3 tys. Była raczej miłym zaskoczeniem

sylwiusz
8.01.14, 16:40
Tylko Sigma to Sigma, zawsze byla tansza od "firmowych" szkiel. Podejrzewam, ze cos takiego N lub C do FF kosztowaloby z 6-8 tys.

tymczasowy_
8.01.14, 16:49
No, ja bym wolał wydać 600zł i odkręcić kawałek plastiku i czasem wykadrować niż wydać 3200zł. Zresztą kto co woli. Ale chodziło mi tylko o to aby pokazać jak jesteśmy łupieni przez producentów. Na miejscu Sigmy zrobił bym nową wersję tych szkiełek pod pełną klatkę i kosił bym 4x tyle ;-)Tyle, że nawet po wyadrowaniu w rogach jest takie g... tzn mydło, że żal d... ściska tzn. szczypie w oczy.

A dwa, jaki to sens wydawać kilka tysięcy PLN na body aby potem bidować na szkłach? Nie lepiej zostać na APS-C.

Mcarto
8.01.14, 16:54
Zawsze najwięcej obaw było ze względu na AF "kundelków" ale przy ostrzeniu po kontraście nie powinno być takich problemów.
Ja sam przekładam w P. szkła firmowe nad Sigmę, firma produkuje dobre optycznie, ostre szkła ale brakuje mi tego czegoś - pewnie jestem przyzwyczajony do innej kolorystyki, kontrastu...

tymczasowy_
8.01.14, 17:01
Zawsze najwięcej obaw było ze względu na AF "kundelków" ale przy ostrzeniu po kontraście nie powinno być takich problemów.
Ja sam przekładam w P. szkła firmowe nad Sigmę, firma produkuje dobre optycznie, ostre szkła ale brakuje mi tego czegoś - pewnie jestem przyzwyczajony do innej kolorystyki, kontrastu...Pewien wdowiec drugi raz się ożenił. Ale ciągle narzekał, że nowa żona gorzej gotuje od starej, ciągle nie ten smak. Pewnego razu przesoliła znacznie ... i usłyszała od męża "No wreszcie uzyskałaś kochanie ten smak o jaki mi cały czas chodziło". :wink:

sando
8.01.14, 18:09
Tyle, że nawet po wyadrowaniu w rogach jest takie g... tzn mydło, że żal d... ściska tzn. szczypie w oczy.

Tu są zdjęcia bez kadrowania przy f/2.8:
http://bez-lustra.pl/testy/a7crop/sigma30-02.jpg
http://bez-lustra.pl/testy/a7crop/sigma30cf-02.jpg
Moim zdaniem po wykadrowaniu do 35mm w rogach będzie przyzwoicie.

A dwa, jaki to sens wydawać kilka tysięcy PLN na body aby potem bidować na szkłach? Nie lepiej zostać na APS-C.
A jaki jest sens wydawać kilka tysięcy na body FF, a potem jeszcze kilka tysięcy na ciemną stałkę? Nie lepiej zostać przy APS-C lub m4/3?

dzarro
8.01.14, 21:56
A jaki jest sens pisać o bzdetach typu - jak zaadaptować stałkę m4/3 do aparatu w formacie 6x9, w wątku poświęconym Samsungowi NX30?

Mcarto
8.01.14, 23:46
Pewien wdowiec drugi raz się ożenił. Ale ciągle narzekał, że nowa żona gorzej gotuje od starej, ciągle nie ten smak. Pewnego razu przesoliła znacznie ... i usłyszała od męża "No wreszcie uzyskałaś kochanie ten smak o jaki mi cały czas chodziło". :wink:
A tak w niesmak. dla niektórych to tylko contax albo leica, jak mam mniejsze wymagania ale przyzwyczajeń nie zmienię - polubiłem pewną sygnaturę i tego się trzymam - Sigmy mam dwie, dobre uniwersalne szkła zwłaszcza tania UWA ale nic poz tym.