Zobacz pełną wersję : Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
DNG również nie otworzę w PS CS2... Więc uniwersalność tego zapisu można między bajki włożyć...
DNG również nie otworzę w PS CS2... Więc uniwersalność tego zapisu można między bajki włożyć...
Nawet jak w preferencjach (Zmień preferencje) Adobe DNG Converter ustawisz zgodność z: Wersja Camera RAW 2.4 ? Wada to to, że taki .dng będzie znacznie więcej ważył od pliku RAW.
Nawet jak w preferencjach (Zmień preferencje) Adobe DNG Converter ustawisz zgodność z: Wersja Camera RAW 2.4 ? Wada to to, że taki .dng będzie znacznie więcej ważył od pliku RAW.
Po łebkach sprawdziłem wcześniej stawienia DNG Convertera. Dzięki za naprowadzenie. Otwiera!
Plusika przyznać nie mogę. Pomożecie dobrzy ludzie?!
Edit:
DxO nadal nie "łyka" tak skonwertowanego DNG.
Edit:
DxO nadal nie "łyka" tak skonwertowanego DNG.
To co pisałem wcześniej (.dng utworzony przez Adobe DNG Converter też niewidoczny).
W programie DxO 8.5 plik DNG musi pochodzić z aparatu, który jest na liście obsługiwanych modeli. Tylko wtedy także RAW-a otworzy:) Dlatego ta obsługa .dng jest powiedzmy dyskusyjna w DxO.
Jeśli sie mylę poprosze o sprostowanie, też mnie to nieco ciekawi jak faktycznie jest.
Sens jest taki, że dla kogoś kto posiada np. OMD EM10 czy M1 i chciałby mieć (za darmo) dużo lepszy program do wołania RAW od OV3 mógłby sobie przekonwertować RAW-a do .dng. Tym samym program byłby użyteczny. (RAW-ów DxO 8.5 z tych aparatów nie obsługuje)
Już chyba wiem jak to jest z tą obsługą .dng przez DXO Optic PRO ELITE v8.5.0. Jest taka połowiczna można powiedzieć. Nie widzi (tak sądzę) plików .dng utworzonych przez program Adobe Dng Converter.
Potrafi zapisać do formatu .dng i widzi pliki .dng utworzone przez aparat fotograficzny. Na przykład widzi u mnie pliki .dng utworzone przez aparat Pentax K5 II, który ma w ustawieniach taki format zdjęć.
Otóż sensu nie ma. Niestety żadnego. Bo skąd się algorytm konwersji Adobe bierze? Z mądrości swojej, czy raczej z uległości (nie mylić ze spolegliwością) producentów sprzętu? Już to ćwiczyliśmy z E-M10 i purpurową dominantą. Nie ma lepszego programu do wołania RAWu, jak ten producenta, bo tylko ten jeden wie co i jak spieprzył. Jeśli Ci się nie podoba olympusowe suwakowanie, to zresetuj sobie co się da w OV3 i zapisz do TIFa 48 bitowego. Teraz potrzebny ci tylko program do edycji grafiki, a do tego ani DxO ani LR niezbyt się nadają z oczywistych powodów. Wywoływanie w DxO ma sens tylko o tyle, o ile jest to RAW, bo oni tworzą własne profile dla matryc i obiektywów. A tak to Adobe na podstawie olympusowego profilu wysmażył Ci konwersję, a chcesz potem jak surowy RAW wywoływać?
Otóż sensu nie ma. Niestety żadnego. Bo skąd się algorytm konwersji Adobe bierze? Z mądrości swojej, czy raczej z uległości (nie mylić ze spolegliwością) producentów sprzętu? Już to ćwiczyliśmy z E-M10 i purpurową dominantą. Nie ma lepszego programu do wołania RAWu, jak ten producenta, bo tylko ten jeden wie co i jak spieprzył. Jeśli Ci się nie podoba olympusowe suwakowanie, to zresetuj sobie co się da w OV3 i zapisz do TIFa 48 bitowego. Teraz potrzebny ci tylko program do edycji grafiki, a do tego ani DxO ani LR niezbyt się nadają z oczywistych powodów. Wywoływanie w DxO ma sens tylko o tyle, o ile jest to RAW, bo oni tworzą własne profile dla matryc i obiektywów. A tak to Adobe na podstawie olympusowego profilu wysmażył Ci konwersję a chcesz potem jak surowy RAW wywoływać?
Konkretnie i warte plusa.
Kto za??
Otóż sensu nie ma. Niestety żadnego. Bo skąd się algorytm konwersji Adobe bierze? Z mądrości swojej, czy raczej z uległości (nie mylić ze spolegliwością) producentów sprzętu? Już to ćwiczyliśmy z E-M10 i purpurową dominantą. Nie ma lepszego programu do wołania RAWu, jak ten producenta, bo tylko ten jeden wie co i jak spieprzył. Jeśli Ci się nie podoba olympusowe suwakowanie, to zresetuj sobie co się da w OV3 i zapisz do TIFa 48 bitowego. Teraz potrzebny ci tylko program do edycji grafiki, a do tego ani DxO ani LR niezbyt się nadają z oczywistych powodów. Wywoływanie w DxO ma sens tylko o tyle, o ile jest to RAW, bo oni tworzą własne profile dla matryc i obiektywów. A tak to Adobe na podstawie olympusowego profilu wysmażył Ci konwersję a chcesz potem jak surowy RAW wywoływać?
Ee tam, tak po części się tylko z Tobą zgodzę. Uważam, że lepiej obrabiać (jeśli nie możemy z RAW-a) przekonwertowanego RAW-a na .dng, niż TIF-a.
Panowie i Panie, ostatnio przy okazji przesiadki na nowego placka postanowiłem poeksperymentować z softem do obróbki RAW i choć jestem wielkim zwolennikiem tego co z obrazkiem pozwala zrobić Lightroom, przede wszystkim jak łatwo i przyjemnie mi się z nim pracuje, to postanowiłem popróbować innych rozwiązań. I muszę powiedzieć że bardzo mocno zaskoczył mnie RawTherapee, używałem przedtem jakiś starszych wersji tego programu i bardzo nie podobała mi się praca z tym programem, efekty jaki uzyskiwałem były dalece odbiegające od tego co w mgnieniu oka pozwalał mi zrobić lightroom. Natomiast nowa wersja RawTherpee jest super. Co prawda gubię się w gąszczu ustawień, ale moje odczucia po wywołaniu kilku zdjęć są bardzo pozytywne. Polecam spróbować :)
Panowie i Panie, ostatnio przy okazji przesiadki na nowego placka postanowiłem poeksperymentować z softem do obróbki RAW i choć jestem wielkim zwolennikiem tego co z obrazkiem pozwala zrobić Lightroom, przede wszystkim jak łatwo i przyjemnie mi się z nim pracuje, to postanowiłem popróbować innych rozwiązań. I muszę powiedzieć że bardzo mocno zaskoczył mnie RawTherapee, używałem przedtem jakiś starszych wersji tego programu i bardzo nie podobała mi się praca z tym programem, efekty jaki uzyskiwałem były dalece odbiegające od tego co w mgnieniu oka pozwalał mi zrobić lightroom. Natomiast nowa wersja RawTherpee jest super. Co prawda gubię się w gąszczu ustawień, ale moje odczucia po wywołaniu kilku zdjęć są bardzo pozytywne. Polecam spróbować :)
Niewątpliwie program o dużych możliwościach i także mnogością ustawień w których jak słusznie zauważyłeś można się pogubić. Mnie tak trochę zastanawia, że RawTherapee 4.2.1 zainstalowany już dość dawno temu bez problemu obsługuje RAW-y z najnowszych aparatów (np. E-M5 MK2, nawet te w tej powiększonej rozdzielczości). Jeśli dobrze pamiętam starsze wersje też nie miały problemu aby odczytywać RAW-y z najnowszych aparatów, które pojawiły się znacznie później niż dana wersja RawTherapee. Ale to taki szczegół, może i nieistotny.
Ja tak się przyzwyczaiłem do Corel Draw że praktycznie tylko jego używam. Niekiedy jeszcze IrfanView kiedy chcę powiększyć kadr obrazka
Ja tak się przyzwyczaiłem do Corel Draw że praktycznie tylko jego używam. Niekiedy jeszcze IrfanView kiedy chcę powiększyć kadr obrazka
Ciekawe, bo Corel Draw jest do grafiki wektorowej. No ale jak się uprzeć, to też można.
Ciekawe, bo Corel Draw jest do grafiki wektorowej. No ale jak się uprzeć, to też można.
pewnie chodziło o Corel Photo paint. Dawno, dawno temu też go używałem.
pewnie chodziło o Corel Photo paint. Dawno, dawno temu też go używałem.
Corel jakiś czas temu przejął Paint Shop Pro. Kiedyś używałem i nawet fajny był.
Corel After Shot używałem przez co najmniej dwa lata. Był bardzo fajny tylko nie aktualizowany i gdy kupiłem E-M1, przesiadłem się jednak na Lightrooma
Corel jakiś czas temu przejął Paint Shop Pro. Kiedyś używałem i nawet fajny był.
Jeszcze wcześniej Corel przejął firmę Ulead Systems wraz z jej programem graficznym Photoimpact. Jedną aktualizację - wersję X3 - wypuścił pod własnym znakiem firmowym. Do dzisiaj używam Corel Photoimpacta X3 i żałuję, że Corel zaprzestał rozwijania tego programu.
Jeszcze wcześniej Corel przejął firmę Ulead Systems wraz z jej programem graficznym Photoimpact. Jedną aktualizację - wersję X3 - wypuścił pod własnym znakiem firmowym. Do dzisiaj używam Corel Photoimpacta X3 i żałuję, że Corel zaprzestał rozwijania tego programu.
Tego akurat nigdy nie używałem, podobał mi się za to Micrografx Picture Publisher, też zresztą "ofiara" Corela...
Ja zacząłem od Gimpa, teraz dopiero mam zamiar przesiąść się na inne
Z tym corelem after shot pro jest teraz tak, że wypuścili nową wersję i wygląda - http://www.aftershotpro.com/en/products/aftershot/#tab=4, że na bieżąco aktualizują, ja swoja wersję After shot (nie pro) dostałem jako jeden z dodatków kiedy kupowałem corela chyba XVII. Nie instalowalem nawet (używam lightrooma) gdyż nie obsługiwała moich aparatów. Ogólnie wolę lightroma, jednak ten program corela ma tą zaletę , że nie mam modułów jak w lightromie i nie jest konieczny import zdjęć można je otwierać i obrabiać z poziomy eksporera plików.
Odpaliłem kilka dni temu testową wersję "Capture One 8", fajne to nawet. LR mogło by mi zastąpić znakomicie, szkoda tylko że taki drogi ( pełna wersja koło 1000zł).
Odpaliłem kilka dni temu testową wersję "Capture One 8", fajne to nawet. LR mogło by mi zastąpić znakomicie, szkoda tylko że taki drogi ( pełna wersja koło 1000zł).
Capture One ma częste promocje, nawet do 50 %, a niekiedy dają wersję darmową. Sam się kiedyś na takową załapałem.
Capture One ma częste promocje, nawet do 50 %, a niekiedy dają wersję darmową. Sam się kiedyś na takową załapałem.
Potwierdzam - wersję 7.0 taką miałem, a później mogłem wykupić za kilkadziesiąt euro pełną wersję 8.0.
Potwierdzam - wersję 7.0 taką miałem, a później mogłem wykupić za kilkadziesiąt euro pełną wersję 8.0.
Dość szybko promocja na upgrade się skończyła i niestety nie chcą popuścić obecnie z ceny...
Capture One niestety nie obsługuje ORFów z najnowszych olków (M5II i M10II). Wczoraj kupiłem sobie za to upgrade ACDSee z wersji 7 do 9. Na kilka używanych przeze mnie do olkowych rawów programów ten radzi sobie najlepiej. DxO przy nim wysiada, nie mówiąc już o OlyViewer, który jest robieniem sobie jawnie jaj z uzytkowników zaawansowanych.
Ja polecam Adobe Photoshop, jest łatwy w obsłudze
DXO pro 10 za połowę ceny (64euro):
https://shop.dxo.com/login.php?Country=International
oferta ograniczona czasowo;)
A jak wyświetlić zdjęcia np. przy przeglądaniu, aby były wyświetlane w trybie pełnoekranowym wg daty wykonania z exif, a nie nazwy pliku? Da się tak zrobić w Irfan? Chodzi o to, że używam kilku aparatów i chciałbym zrobić pokaz, każdy inaczej zdjęcia nazywa, ale wszystkie mają poprawnie zsynchronizowany czas wykonania.
A jak wyświetlić zdjęcia np. przy przeglądaniu, aby były wyświetlane w trybie pełnoekranowym wg daty wykonania z exif, a nie nazwy pliku? Da się tak zrobić w Irfan?
Ale masz wymagania:wink::). Taka możliwość w Irfan też jest. Warunek taki, aby te zdjęcia znajdowały się w jednym folderze.
W programie jest jakby dodatkowy moduł o nazwie IrfanView Miniatury. Za jego pomocą otwierasz ten folder, po lewej masz tzw. "drzewo" z katalogami, po prawej miniatury znajdujące się w danym katalogu (folderze). Kiedy otworzysz interesujący Cię folder klikasz: Opcje/Sortuj Miniatury/wg Daty EXIF
Następnie trzeba zaznaczyć wszystkie miniatury (najprościej skrót klawiaturowy Ctrl + A )
Następnie: Plik/Uruchom Pokaz wybranych plików
Ale masz wymagania:wink::). Taka możliwość w Irfan też jest. Warunek, aby te zdjęcia znajdowały się w jednym folderze.
W programie jest jakby dodatkowy moduł o nazwie IrfanView Miniatury. Za jego pomocą otwierasz ten folder, po lewej masz tzw. "drzewo" z katalogami, po prawej miniatury znajdujące się w danym katalogu (folderze). Kiedy otworzysz interesujący Cię folder klikasz: Opcje/Sortuj Miniatury/wg Daty EXIF
Następnie trzeba zaznaczyć wszystkie miniatury (najprościej skrót klawiaturowy Ctrl + A )
Następnie: Plik/Uruchom Pokaz wybranych plików
Dałbym plusa ale nie mogę :(
Warto dołożyć 100zł za PSE 14 zamiast 12?
Warto dołożyć 100zł za PSE 14 zamiast 12?
To zależy od tego czy będziesz chciał używać tego programu także do podstawowej obróbki plików RAW. Jeśli tak to raczej warto kupić nowsza wersję. Starsza może nie obsługiwać plików RAW z Twojego aparatu.
Także w wypadku zmiany aparatu na nowszy jest większa szansa, że PSE 14 obsłuży pliki RAW. Musisz też sam doczytać co dodano do nowszej wersji i co może być Ci przydatne, a nie ma tego w PSE 12. Mi wystarcza PSE 6:) Jeśli wersja 12 obsługuje RAW-y z Twojego aparatu i ta nowsza nie ma nic szczególnie Ci potrzebnego, to moim zdaniem nie warto dopłacać tej stówy.
PSE 14 ma taki mały bajer, funkcję "DEHAZE"
http://www.spidersweb.pl/2015/09/photoshop-elements-14.html
Ja mam problem z PSE 12. Nie chce mi działać pod Windows 10
PSE 14 ma taki mały bajer, funkcję "DEHAZE"
To już trzeba było 2 zdania więcej napisać cuż to takiego te "DEHAZE":)
Ja mam problem z PSE 12. Nie chce mi działać pod Windows 10
To raczej masz problem z Win10 (jak spora część uzytkowników tego systemu), a nie PSE 12:wink:
To już trzeba było 2 zdania więcej napisać cuż to takiego te "DEHAZE":)
Podlinkowałem :)
Podlinkowałem :)
Ciekawsza jak dla mnie z tego linku to ta możliwość filtra redukującego poruszenie zdjęcia. Choć, czy za te bajery warto dopłacać to nie wiem... Lepiej dobrze zrobić zdjęcie i z takich ulepszaczy nie korzystać:) To już decyzja kupującego:), potrzeb, zasobności portfela, itp:)
Raczej do podstawowej obróbki. Dodatkowo PSE14 w porównaniu do PSE12 ma:
Usuwanie efektów poruszenia aparatem
Usuwanie zmętnienia atmosferycznego
Wybieranie ulubionej kompozycji przy użyciu czterech opcji kadrowania
Podpowiadanie pięciu doskonale dopasowanych efektów na podstawie analizy przez program Elements
Pięć odmian każdego efektu
34 edycje z asystą, w tym nowe ułatwiające nadawanie życia nagraniom akcji oraz zmienianie rozmiaru do dowolnej ramki lub strony internetowej
Łatwe zaznaczanie szczegółowych krawędzi, na przykład włosów czy sierści
Tworzenie remiksów zdjęć — nowych scen, przesuwanie krawędzi w celu łatwego zaznaczania.
Nie korzystałem z PSE i nie wiem na ile te nowości będą przydatne. Pewnie na starszej wersji też da się to osiągnąć ale większym nakładem pracy.
Ale nikt za Ciebie tu nie odpowie czy masz kupić nowszą wersję. Decyzję musisz podjąć sam. Ja zwracałbym uwagę przy zakupie nowego programu na obsługę RAW (jest, nie jest, mi potrzebne...) i to co pisałem wcześniej.
PS.
"Zmętnienie atmosferyczne" czasem robi fajny klimat na zdjęciu:)
Wiadomo, że sam muszę zadecydować ale chętnie zapoznam się z sugestiami. :)
takie pytanko:
jak ustawić w Elements 13 żeby otwierał bezpośrednio "u siebie" jpeg a nie poprzez CameraRaw ?