PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka tania lampa byłyskowa do e-510?

hakunamatata
22.11.13, 19:59
Witam, jaką można kupić możliwie najtańszą lampę do olka e510?

Jestem bardzo początkujący, więc chyba musi być to jakaś lampa z dedykowana żeby działał tryb auto?

Znalazłem takie cudo :) YongNuo YN-460 II.

Ale jest to lampa manualna i nie wiem czy poradzę sobie z obsługą, zdjęcia głównie portrety.

Raczej będzie używana na aparacie. Chodzi mi o coś taniego do nauki, nie chcę wydawać kasy na sprzęt z którego skorzystam sporadycznie i jeszcze zapewne nieumiejętnie:)

nightelf
22.11.13, 21:34
Jak zauważyłeś YongNyo jest lampą manualną, trzeba ręcznie ustawić jej moc.
Jeśli chcesz TTL to conajmniej Metz 36 AF-5, albo Olympus FL-600R najlepiej.

Rafał Czarny
22.11.13, 22:54
Kup używaną lampę Nikon SB-28. Ma własną automatykę, która działa lepiej niż marny TTL Olka. Mocna, niezniszczalna lampa, ze stroboskopem. Idealna do zabaw w strobing. Na aukcjach za ok. 400 zł.

PanMarecq
22.11.13, 22:55
Ja kupiłem ostatnio bardzo mało używaną lampę fl36r za 400zł ,jakbyś szukał to byś pewnie dostał też taniej. Myślę,że mimo ,iż ta lampa jest słabsza pod względem mocy niż Yongnuo(którą też mam :D) warto ją kupić,dostajemy wsparcie AF,synchronizację na drugą kurtynę i chyba zabawę z wyzwalaniem bezprzewodowym(nie wiem czy w e-510 jest ta opcja).

ahutta
22.11.13, 23:44
Ja kupiłem FL-36R i jestem zadowolony. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza.
Poprzeglądaj forumową giełdę, co jakiś czas można znaleźć oferty na lampy Olka lub Metz-a. Miałem okazję korzystać z Metz-a 58 (albo 50? :roll: Romek, która to była? :D ) i też bardzo fajnie się sprawowała.

hakunamatata
23.11.13, 01:10
Dzięki wszyskim za odpowiedzi:)

Rafał Czarny czy mógłbyś napisać coś więcej na temat pracy Nikona SB-28 z Olympusem?

Tej lampie w trybie A muszę podać iso, czas i ogniskową ? Czy ona sama pobiera te dane z aparatu?

Czyli będę musiał za każdym razem gdy np zmienię czas naświetlania zmieniać go także na lampie?

Czy da sie ją wyzwalać np. trzymajac w ręku a nie stopce?

bogdi
23.11.13, 01:34
ja używałem z e-pl1 nikona sb22, więcej do tego maluszka nie potrzebowałem - kosz (allegro) to ok 50zł - 60zł

fret
23.11.13, 09:29
Witam, jaką można kupić możliwie najtańszą lampę do olka e510?

Jestem bardzo początkujący, więc chyba musi być to jakaś lampa z dedykowana żeby działał tryb auto?

Znalazłem takie cudo :) YongNuo YN-460 II.

Ale jest to lampa manualna i nie wiem czy poradzę sobie z obsługą, zdjęcia głównie portrety.

Raczej będzie używana na aparacie. Chodzi mi o coś taniego do nauki, nie chcę wydawać kasy na sprzęt z którego skorzystam sporadycznie i jeszcze zapewne nieumiejętnie:)

To jeszcze zależy od tego gdzie chcesz te portrety robić. Jeśli w mieszkaniu lub w podobnym pomieszczeniu, to nie potrzebujesz automatyki i innych bajerów. YN 460II spokojnie wystarczy, a jeśli chcesz koniecznie wydać 400zł, to lepiej kup sobie 2xYN :). YN ma skuteczną fotocelę, więc na początek wystrczy Ci wyzwalanie wbudowaną lampką, ale to i tak dopiero później. Na samym początku załóż lampkę na sanki o odbijaj światło od ścian i sufitu. Ustawienie parametrów jest proste. W aparacie tryb manualny, najkrótszy czas synchronizacji (pewnie w okolicach 1/160s, dokładne info w instrukcji), resztę parametrów na 3x4, czyli moc błysku 1/4 (ustawiasz w lampie), przysłona f/4, ISO 400 lampa w sufit i robisz zdjęcie. Powinno w miarę ok. W razie potrzeby wprowadzasz korektę.

tymczasowy_
23.11.13, 12:48
Obawiam się że lampy nie systemowe (np SB Nikon) nie będą się komunikowały z korpusem Olympusa i trzeba samemu zadawać ISO, przysłonę i czas migawki. Niestety jest to trochę upierdliwe, bo faktycznie automatyka samej lampy jest z reguły wystarczająca do zrobienia poprawnie naświetlonego zdjęcia. I jeszcze jedna niedogodność manualnej nie systemowe lampy: to praca w tzw. trybie z bardzo krótkimi czasami naświetlania np. 1/1000 czy 1/2000 sek. Z manualną lampą, w zależności od korpusu użyjesz najkrótszego czasu rzędu 1/200 sek.

Tak więc jak zalecam kupno lampy systemowej, najlepiej używanej jeśli chcesz wydać mało pieniedzy.

jkr
23.11.13, 16:13
Witam. Lampa systemowa jest dobra, ale cena nie koniecznie. Ja używam lamp metz z automatyką własną: 30 BCT4 i 32 CT2( 3,4 ). Pracują one z E-520 i jest ok.

fret
23.11.13, 17:26
Lampa systemowa jest dla producentów systemów z grubsza tym, czym jest atrament dla producentów drukarek atramentowych.

MaciekMG
23.11.13, 17:51
Podzielam zdanie freta, dwie manualne YN560 II nie kosztują wiele (zwłaszcza w porównaniu z lampą systemową), a dadzą bardziej "elastyczne" oświetlenie. Jeszcze jakaś parasolka, tani statyw (albo dwa) i możesz bawić się światłem!

hakunamatata
25.11.13, 20:04
Hej a co myślicie o lampie Olympus G 40?

Z tego co czytałem na tym forum to nie powinna działać z moim olkiem...

Ale zobaczcie to:

http://www.youtube.com/watch?v=q07b2oZybP0

http://photo.net/olympus-camera-forum/00UXJd

http://picasaweb.google.com/saba.paramasivam/OlympusG40FlashOnOlympusEVOLTE510DSLR?feat=directl ink

To jak to jest?

Thomasso
25.11.13, 20:16
Hej a co myślicie o lampie Olympus G 40?

Z tego co czytałem na tym forum to nie powinna działać z moim olkiem...

Ale zobaczcie to:

http://photo.net/olympus-camera-forum/00UXJd

http://picasaweb.google.com/saba.paramasivam/OlympusG40FlashOnOlympusEVOLTE510DSLR?feat=directl ink

To jak to jest?

Well.. ale nic nie ma o TTL-u i sterowaniu lampą z poziomu korpusu.
Tak to można de facto prawie każdą nowoczesna (w miarę) lampę podłączyć i będzie działać, tylko że w lampie trzeba samemu ustawić parametry błysku, albo zdać się na automatykę samej lampy (jeśli w takową jest wyposażona).

T.

hakunamatata
27.11.13, 00:31
Hej, ciągle szukam i szukam:)

Co myślicie o tej lampie?
TUMAX DSL883AFZMa ttl, a jak bym chciał ją wyzwalać poza aparatem to musiał bym np, dokupić stopkę z foto-celą? za ok 30zł?

Albo sigma ef-430, ma fotocelę, ale jest dedykowana do sigmy więc nie będzie działać w ogóle z olkiem czy będzie ale w manualu? Pytam bo tania jest...

osiem1984
27.11.13, 01:39
Ja od 2 lat mam http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_50-af1 . Jestem zadowolony a to stosunkowo niedroga lampa.

hakunamatata
30.11.13, 17:14
Hej, zadam jescze tylko jedno pytanie: (tylko nie krzyczcie :) )

Mam do kupienia lampę Tumax DPT 383 AFZ w cenie YN460II.

Czytałem trochę o niej i są to głównie niepochlebne opinie, więc czy warto?

Ogólnie to właśnie postanowiłem kupić YN albo tego tumaxa ze względu na pieniądze.

Tylko Yn będzie nowa a tumax używany.

cube007
1.12.13, 17:57
Obawiam się że lampy nie systemowe (np SB Nikon) nie będą się komunikowały z korpusem Olympusa i trzeba samemu zadawać ISO, przysłonę i czas migawki.Czasu nie ustawiasz, zmiana ISO przy pracy z lampą to raczej sporadyczna sprawa, zostaje wklepanie przesłony i ew. ustawienie ogniskowej - da się z tym żyć :wink:

Spike_poland
8.12.13, 02:46
ja również mam metza http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-44-af-1-digital,13746s i spisuje się ok ;) jestto model tani, ale jeśli jesteś amatorem w zupełności wystarczy ;) Według mnie sa dwa rodzaje lamp , tanie i drogi czytaj dla amatorów i profesjonalistów :) (co oczyw. przekłada się na cenę ;) )

hakunamatata
18.12.13, 20:47
Hej, czy metz 48-af1 do Olka ma fotocelę?

anmael
18.12.13, 21:41
Hej, czy metz 48-af1 do Olka ma fotocelę?

Nie ma.

hakunamatata
22.12.13, 02:09
Hej:)

W końcu kupiłem:) Kilka postów wcześniej jeden kolega polecał mi Nikona sb-28, no niestety jego akurat nie kupiłem ale SB-25 + odbiornik bezprzewodowy.

Nie wiem czy to dobry wybór?

ahutta
22.12.13, 15:18
Potestujesz, to będziesz wiedział ;) :)

nightelf
22.12.13, 17:45
Tak zwane rozpoznanie bojem :wink:

figiel
23.12.13, 19:07
witam, nie ma fotoceli, pozdrawiam