Zobacz pełną wersję : Mam 14tke, co dalej?
Cześć, kupiłem sobie na wakacje sobie Panasonica GF1 i po kilku tygodniach 14/2.5 do zestawu (bo nie miałem kasy na nic lepszego a nie chciałem zooma).
Teraz tak się składa, że mam możliwość zafundowania sobie nowego obiektywu ale jestem pełen wątpliwości co do wyboru.
Słoik, który aktualnie posiadam jest bardzo przyjemny w użyciu. Dobrze się nim robi zdjęcia na imprezach czy wyjazdach ale w sytuacji, gdy chciałbym uzyskać zdjęcie z rozmytym tłem bądź też zrobić jakiś portret to już nie jest tak lekko. Znowu byłbym daleki od uznania, że koniecznie chcę 45tkę, mimo iż wydaje mi się, że to może być najlepszy pomysl (28 + 90mm) ale... znalazłem 17/1.8 w cenie 20/1.7 i... korci mnie żeby nawet wymienić 14tkę na to szkło i ewentualnie zamiast 45tki kupić przejściówkę pod Rokkora 58/1.4, którego posiadam i pobawić się tym szkłem, które może nie tak ostre to jednak jaśniejsze i lekko dłuższe (teoretycznie bardziej portretowe w tym przypadku).
Może macie jakieś pomysły? Specjalnie nie piszę ceny maksymalnej, bo mimo iż 75/1.8 nie uważam, żeby było mi potrzebne to.. eh... :wink:
tymczasowy_
4.11.13, 22:54
14mm i 17mm to w sumie niedaleko od siebie. Jeśli już to lepszy byłby komplet 12mm i 17mm. Jeśli ma być albo tylko 14mm albo tylko 17mm to ja wybrałbym 17mm.
Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie 14mm i dokupił 45mm1.8 (po co się męczyć z manualem) - nie wiem jak to jest w GF1, ale w E-PM2 czy w E-P5 bardzo fajnie działa FD z ustawianiem ostrości na wybrane oko.
A ja tam pojadę z grubej rury, a co :mrgreen:
sprzedać te 14 i kupić 12-40.
12 masz szeroko, na 40 przy 2,0 masz rozmycie
Krystyna1975
4.11.13, 23:06
Najpierw kup Sigmę 60 mm f/2.0 ( http://www.m43.eu/obiektywy/test-sigma-60-mm-f28-dn/), a w drugiej kolejności P14 f/2.5 wymień na O12 f/2.0.
Myślę, że jak jesteś zadowolony z 14 to nie ma co zmieniać tylko wziąć do tego zestawu 45 f/1.8 i będzie super ; )
Po pierwsze witam kolegę który kiedyś przepadł z Forum portalu optyczne.pl! Odnalazł się na forum o bezlusterkowcach ;) !
Moim zdaniem najlepiej byłoby zakupić zestaw 17mm + 45mm 1.8 wtedy to ma się super stałki praktycznie do wszystkiego ;) .
Ps. nie wiem czy słyszałeś o systemie dla forumowiczów co się zwie OlyJedi. Po nabiciu sobie odpowiedniej ilości punktów na forum(nie wiem ile) każdy zostaje do niego przyjęty i ma dostęp do produktów w naprawdę atrakcyjnych cenach ;)
Sprzedałem d70s to i mnie wcięło z optycznych, ale teraz powoli znowu się wkręcam w zabawę w zdjęcia to i na fora internetowe znowu się wbijam ;)
Bodzip, najlepszy pomysł ever! Ale nie, chcę męczyć się z obiektywami stałoogniskowymi.
Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie 14mm i dokupił 45mm1.8 (po co się męczyć z manualem)Trochę mi głupio ale.. nie podoba mi się 45tka z wyglądu. Wiem, że to suchy argument ale prawdziwy. Za to 17/1.8 moim zdaniem jest prześliczna .Dodatkowo nie widziałem jeszcze zbyt dużo ciekawych portretów z 45ki tak na prawdę, jakieś linki inne niż flickr?
Ale opcja sprzedania XD5 z tym obiektywem jako lekka rekompensata wydanych pieniędzy na nowy obiektyw to dobry pomysł.
Ps. nie wiem czy słyszałeś o systemie dla forumowiczów co się zwie OlyJedi.Widzę, że jest to w jakiś sposób powiązane z Siłą reputacji, ale myślę, że wiecie jak to jest z zabawkami - chce na już i zaraz nawet jak nie wiem czego ;)
tymczasowy_
5.11.13, 01:08
Bodzip, w 12-40 na 40mm nie ma 2.0 jest jedynie 2.8 (niestety) - rozmycie będzie ale na 45mm @1.8 będzie jeszcze lepsze.
Krystyna1975, Sigma 60mm też nie ma 2.0 lecz, 2.8 - myślę, że ona spokojne może egzystować obok mZD45mm u portretowca zapaleńca - będzie namiastka 135mm z FF. Ja pewnie skompletuję oba :wink:
PS
17mm1.8 z wyglądu jest faktycznie seksi
Zestaw dla miłośnika stałek, w mZD, to 12/2.0, 17/1.8, 25/1.4, 45/1.8 i 75/1.8 :wink: ... jest w czym wybierać.
Bodzip, w 12-40 na 40mm nie ma 2.0 jest jedynie 2.8 (niestety) - rozmycie będzie ale na 45mm @1.8 będzie jeszcze lepsze.
Krystyna1975, Sigma 60mm też nie ma 2.0 lecz, 2.8 - myślę, że ona spokojne może egzystować obok mZD45mm u portretowca zapaleńca - będzie namiastka 135mm z FF. Ja pewnie skompletuję oba :wink:
PS
17mm1.8 z wyglądu jest faktycznie seksi
Zestaw dla miłośnika stałek, w mZD, to 12/2.0, 17/1.8, 25/1.4, 45/1.8 i 75/1.8 :wink: ... jest w czym wybierać.
Uuuuu, nie zwróciłem uwagi. Popatrz, bawiłem się nim w Chełmnie i mi uciekło. To jednak moje 14-35 z dużego systemu jest The best mimo ograniczonego zakresu :mrgreen:
Krystyna1975
5.11.13, 09:37
Tak, masz rację. Mój błąd. To są niedrogie (jak na obiektywy) "szkiełka", więc spokojnie można je oba nabyć.
---------- Post dodany o 08:37 ---------- Poprzedni post był o 08:30 ----------
Trochę mi głupio ale.. nie podoba mi się 45tka z wyglądu.
A Ty chcesz szpanować, czy zdjęcia robić, że się tak zapytam. Nie porównuj 45 z 17, bo to zupełnie inne obiektywy - z inną perspektywą. Sigma 60 mm f/2.8 i 17 f/1.8 - też "przyjemny" zestaw, chociaż ja zdecydowanie bym wolała 12 mm f/2.0 (do krajobrazu i architektury - miodzio). A swoją drogą, to Panasonik albo Olympus mogliby pomyśleć o "stałce" 7 mm f/2.8 lub f/4 :P Zoom zoomem, ale taka "stałeczka" do architektury to byłoby cóś ;)
hmm, w zasadzie w stałkach są fajne komplety:
Olympusowy 12/2.0 + 17/1.8 + 45/1.8 + 75/1.8 a drugi tańszy Panasy 14/2.5 + 20/1.7 + Oly 45/1.8 i 75/1.8.
Pierwszy zestaw będzie zdecydowanie droższy. Jeżeli ma być budżetowo, to na początek rezygnacja z 75/1.8 i wybór opcji Panas + Oly.
Używane 20/1.7 jest do kupienia za ok. 1000 zł, 45/1.8 za 800 zł. Oba to świetne szkła, w zasadzie niewiele jest o nich negatywnych opinii, większość osób uważa, że warto je mieć w swojej kolekcji.
Ogólnie jeżeli nie boisz się kupowania używek, to możesz kupić praktycznie dowolne szkło, potestować i sprzedać jeżeli Ci nie odpowiada. Czasami stracisz na tym kilka złotych, czasami zyskasz - średnio będziesz w plecy te kilkanaście zł na koszcie przesyłki - to niewiele za okazję do kilkudniowego/kilkutygodniowego testowania obiektywu :)
Moja rada taka: 14/2.5 to tak pośrodku - ani jasno, ani ciemno, ani wąsko, ani szeroko. Sprzedaj, kup kitowy 14-42 albo lepiej 14-45. Stracisz trochę światła na 14mm, zyskasz stabilizację i jakieś 400-500 zł. Kup 20/1.7 jako jasny mały naleśnik, który świetnie się będzie komponował z GF1 i do tego 45/1.8 do portretów.
45mm mi całkowicie nie podpasował:( tzn. optycznie & światło bardzo OK! i bez dyskusji ale ogniskowa ni pi@#$ ni oko;) albo za wąsko albo za krótko:/ wg mnie przy obecnych możliwościach matryc nawet tych starych dobry optycznie zum daje radę; jeżeli ma być jasno w optyce to zestaw stałek dla klatki 35mm: 24mm/28mm, z 35mm/50mm jako standard oraz krótkie tele powyżej 100mm
P.S.
co do wyglądu zgadzam się jak najbardziej większość się pewnie wstydzi przyznać ale estetyka jest bardzo ważna i dlatego kupiłem E300 ;) a teraz połowa forum ślini się do "najnowszej nowości" Nikona Df czy jak mu tam a samo 45mm .... wizualnie bardzo przypomina klasyki 50mm na gwint m39 i świetnie wygląda z małymi korpusami jeżeli ogniskowa odpowiada to brać bo warto!
Dzięki wielkie, emocje już opadły, będę miał 45tkę w tandemie z 14tką aktualnie. Teraz zacznę polowanie na ciamciamga 85/1.4 żeby mieć jasne tele :D
A Ty chcesz szpanować, czy zdjęcia robić, że się tak zapytam. Nie porównuj 45 z 17, bo to zupełnie inne obiektywy - z inną perspektywą. Nie po to kupiłem sobie aparat z skórzanym, hipsterskim pokrowcem żeby teraz nie szpanować ;). I czemu mam nie porównywać 45 z 17? Oba fizycznie istnieją, oba przypnę do swojego aparatu, jeden jest "faktycznie seksi" a drugi z urody taki przeciętny.
Olympusowy 12/2.0 + 17/1.8 + 45/1.8 + 75/1.8 a drugi tańszy Panasy 14/2.5 + 20/1.7 + Oly 45/1.8 i 75/1.8.Gdyby rzeczywiście były tylko dwie możliwości to byłoby wspaniale. Zapominasz o 25/1.4, które za 1700 można dopaść. O trzech Voigtlanderach z światłem 0,95 (17,5; 25 i 42,5mm) Sigmach 30 i 60mm oraz całej gamie szkieł pod m39 / bagnet M, które w części nie są jeszcze takie drogie i gabarytowo pasują idealnie do bezlusterkowca.
Używane 20/1.7 jest do kupienia za ok. 1000 zł, 45/1.8 za 800 zł. Oba to świetne szkła, w zasadzie niewiele jest o nich negatywnych opinii, większość osób uważa, że warto je mieć w swojej kolekcji.20/1.7 w cenie 1000zł to przeszłość niestety, aktualnie ciężko mi znaleźć to szkło za mniej niż 1300.
Moja rada taka: 14/2.5 to tak pośrodku - ani jasno, ani ciemno, ani wąsko, ani szeroko. Z racji ogniskowej światło 2.5 pozwala mi zrobić nieporuszone zdjęcia w wiekszości przypadków. I kupiłem go głównie z racji gabarytów, więc wymiana na kita wydaje mi się być niedobrym pomysłem.
45mm mi całkowicie nie podpasował:sad: tzn. optycznie & światło bardzo OK! i bez dyskusji ale ogniskowa ni pi@#$ ni oko:wink: albo za wąsko albo za krótko:/Już ugadałem się w sprawie 45tki, niebawem ją przytulę ;). Generalnie przez 2 lata używałem prawie tylko 50/1.8 na matrycy DX, więc również ni pi@#$ ni oko i jedyne co mnie bolało to delikatne przerysowania z racji, że przykrótkawy. Więc liczę że dla moich preferencji będzie to wybór optymalny.
45mm mi całkowicie nie podpasował:( tzn. optycznie & światło bardzo OK! i bez dyskusji ale ogniskowa ni pi@#$ ni oko;) albo za wąsko albo za krótko:/ ...
...jeżeli ma być jasno w optyce to zestaw stałek dla klatki 35mm: 24mm/28mm, z 35mm/50mm jako standard oraz krótkie tele powyżej 100mm
...
Świetny tekst :) Dokładnie tak wyglądał świat fotografii 20-30 lat temu. Podstawowy zestaw to było 35_50_135, później miejsce 35mm zajęło 28mm. Tak lubiane obecnie 85mm było uznawane za obiektyw do... niczego :). Do portretu za krótki, jak na standard za wąski. Fotomagazin miał cykl artykułów poświęconych konkretnym zakresom ogniskowych i przy ogniskowej 85mm wniosek był krótki: bez sensu.
Ale nie ma 65/1.2 jeszcze na m43. I boję się, że nie będzie w przeciągu następnych 10 lat a hexanon 60/1.2 jest dość drogi.. :(
\
20/1.7 w cenie 1000zł to przeszłość niestety, aktualnie ciężko mi znaleźć to szkło za mniej niż 1300.
poszukaj dobrze,ostatnio ktoś nawet za 900zł sprzedawał go na naszej giełdzie ;)