Zobacz pełną wersję : Om-d M5 czy ...
Czesc, jestem nowy z W-wy, fotograficzny "entuzjasta" he he he
Podrozojac ostatnio po swiecie koledzy zza wschodu pozbawily mnie mojego Canona APS-C. Chwile porozpaczalem ale teraz trzeba znalezc cos nowego. I jak zwykle zaczely sie schody.
Kilka czynnikow ktore biore pod uwage:
1) Poniewaz duzo podrozuje sluzbowa i lubie robic zdjecia z podrozy zaczalem sie zastanawiac nad czyms relatywnie malym np. SONY RX100. Nie mam juz miesca na noszenie relatywnie duzych obiektywow APS-C razem z body.
2) Stara kamera HD wyzionela ducha wiec na rodzinne/podroznicze filmowanie przydalaby sie taka mozliwosc w nowym aparacie. Z takim przeswiadczeniem udalem sie do sklepu dla idiotow i tam pobawilem sie RX100 i jedna rzecz calkowicie mnie zaskoczyla, ostrzenie w trakcie filmowania jest lodowcowo wolne, m a s a k r a ! ! !
3) dlatego tez 5osiowa stabilizacja i szybki AF OM-D M5 od razu mi sie spodobala. Niesety aparat nie jest tak podreczny ale moze nie mozna inaczej. W sklepie zaoferowali mi go za 3999 z ZD 12-50. Moge go takze kupic w stanach ale to wychodzi jakies 3700 wiec moze nie ma sie co szarpac. Planuje takze dokupienie stalki.
4) i wtedy wlasnie panasonic wypuscil GM1 ... i znowu mam zagwozdke
PYTANIE: Kupic OM-D M5 czy czekac na GM1 (ze wzgledu na porecznosc i matryce z GX7) czy moze nie kombinowac i wejsc w e-pl5 lub cos innego??
help :cry:
Potrzebujesz do aparatu tylko KITa i jednej stałki typu portret i wsio? Z portretu polecam 45mm 1,8.
Jeśli zależy Ci na wizjerze to najlepiej ww. e-m5, ew. Panasonic gx7. Jeśli nie, to wystarczy Ci E-pl5 moim zdaniem.
Gm1 jest bardzo kurduplowaty, poza tym nie ma stabilizacji - już lepiej zobacz sobie w jakimś sklepie np. e-pm2.
Z tego co rozumiem, nie potrzebujesz uszczelnień które oferuje E-M5.
Jeśli z zakupem się nie pali, to poczekałbym trochę na premierę GM1 który może mieć lepsze opcje wideo i dobry obrazek.
E-PL5 i E-PM2 mają tą samą matrycę co E-M5 tylko w mniejszym opakowaniu. Jest jeszcze E-P5 ale dość drogi niestety.
Bawiłeś się E-M5 i jego AF działał dość szybko w trakcie filmowania?
Zamiast 12-50 który jest całkiem spory, możesz kupić 14-45 zdecydowanie mniejszy choć bez uszczelnień i wewnętrznej zmiany ogniskowej.
12-50 spory? Mi tam z E-M5 się fajnie komponuje, bez gripa. Z gripem to już mi leży jak E-620 i do czasu rozsądnych cen następcy go nie wymienię, chyba że padnie po gwarancji albo braknie mi na waciki. Poza tym zoom elektryczny przydatny przy filmowaniu. GM1 to zupełnie inna zabawka. Jeżeli wizjer zbędny lub mało używany a uszczelnienia nieistotne - może E-PL5? Gdyby nie ta stałka to bym zaproponował coś pokroju XZ-2. A może GX7, do tego 45tka i 14-42PZ? Tylko to już cenowo jak OM-D.
E-PL5 i E-PM2 mają tą samą matrycę co E-M5 tylko w mniejszym opakowaniu. Jest jeszcze E-P5 ale dość drogi niestety.
Bawiłeś się E-M5 i jego AF działał dość szybko w trakcie filmowania?
.
Tak bawilem sie i AF jest naprawde ok podczas filmu. Jedno jest jeszcze wazne tzn. Nie chce korzystac z lampy. Dlatego matryca naprawde musi dawac rade. Czy epl2 daje rade?
tymczasowy_
19.10.13, 18:36
Ostatnio wróciłem z dalekiej podróży, gdzie używałem E-PM2, E-P5, NEX-3 oraz małych i dużych obiektywów np. ZD7-14mm.
W zupełności wystarczy E-PM2, ta sama jakość co w E-P5, który jest znacząco większy i cięższy oraz droższy.
Jedyny minus dla E-PM2 to brak "gibanego" LCD, ale np. VF4 znakomicie go zastępuje i dodatkowo przydaje się w mocnym słońcu.
W dobrych warunkach pogodowych pięknym mini zestawem jest E-PM2 z dekielkiem 15mm/f8.0.
Robiłem filmy z użyciem E-PM2, wg mnie jest bardzo dobrze, szczególnie z dekielkiem 15mm (nie używa AF).
mZD14-42 jakoś nie przypadł mi do gustu, wolę stałkę. Coś z zakresu 12, 14, 15 czy 17mm w zupełności wystarczy jako jeden jedyny obiektyw, a w m43 jest spory wybór.
Czy epl2 daje rade?
E-PL2 to model z starszą, gorszą matrycą.
Ciebie powinien interesować E-PM2 (najprostszy model), albo E-PL5 (ruchomy ekran, wymienny "grip"). Te modele mają taką samą matrycę co OMD E-M5.
Kwestia tego czy chcesz dopłacać do lepszej ergonomii i większej ilości przycisków. Bo obrazek dadzą mniej więcej taki sam.
Rozumiem, że elektronicznego wizjera raczej nie potrzebujesz i wolisz kadrować na ekranie LCD?
Swoją drogą Panasonic GM1 raczej tani nie będzie.
GX7 vs EM-5 to jest porównanie.
Jeśli nie potrzebujesz wizjera, uszczelnień i stabilizacji to GM1 wygląda fajnie. Tylko trzeba pamiętać, że nic więcej nie da się do niego podczepić.
Do E-PL5 zawsze możesz dołożyć wizjer, albo lampę jeśli będzie akurat taka potrzeba.
Ok, dzieki za info. Pytanie pozostaje:
1) E-pl5 to nadal 1700PLN, jak radzi sobie z trybem wideo i AF, oraz czy skoro taka sama matryca jak w OMD M5 to czy tak samo sprawuje sie przy zdjeciach na duzych czulosciach?
2) czy uwazacie ze warto doplacic do stabilizacji i lepszego dostepu do ustawianiu aparatu?
3) czy jest szansa ze stanieje po wprowadzaeniu OMD M1?
4) czy ogolnie matryca GX7 jest lepsza od OMD M5?
sorki ze spamuje ale w sieci duzo mozna poczytac ale w wiekszosci sa to artykuly "sponsorowane" (w tym blogi, etc)
1) E-pl5 to nadal 1700PLN, jak radzi sobie z trybem wideo i AF, oraz czy skoro taka sama matryca jak w OMD M5 to czy tak samo sprawuje sie przy zdjeciach na duzych czulosciach?
2) czy uwazacie ze warto doplacic do stabilizacji i lepszego dostepu do ustawianiu aparatu?
sorki ze spamuje ale w sieci duzo mozna poczytac ale w wiekszosci sa to artykuly "sponsorowane" (w tym blogi, etc)
1)radzi se dobrze,nie ,nie tak samo
2)warto
3)tak,jest szansa
4)ogolnie tak,jest lepsza.
Według optycznych E-PL5 szumi bardziej. DxO też tak twierdzi. Według dxo GX7 wychodzi nieznacznie gorzej.
Jeśli chodzi o video to youtube twoim przyjacielem. Jest tam zatrzęsienie filmów testowych.
Zarówno E-M5 jak i E-PL5 regularnie schodzą z ceny od czasu premiery. Gwałtowna obniżka będzie jak zwykle dopiero przy pojawieniu się bezpośrednich następców. E-M1 przy swojej cenie nic nie wnosi. Jeśli możesz kupić sobie E-PL5 w USA to wyjdzie ci jakieś 1800zł z kitem. Minusem jest ciężko realizowalna gwarancja.
Swoją drogą, jeśli rozważasz E-M5 w sklepie i zależy ci na video to GX7 może być rozsądniejszym wyborem.
Mój E-M5 przez ponad rok nakręcił w sumie może 30min video. Z czego ponad 20min to było ratowanie tyłka kolegom, bo im się tuż przed imprezą druga kamera zepsuła, a chcieli jednak coś montować. Tak więc mi pasuje olek, bo video nie robię.
Ok, to czy placic 3999 za omd m5 z zd12-50 czy czekac?
Może poczekaj na wysyp ww zestawu na tym forum w dziale giełda ;), albo daj ogłoszenie, że kupisz taki zestaw. O ile używany sprzęt też bierzesz pod uwagę.
Ok, to czy placic 3999 za omd m5 z zd12-50 czy czekac?
A naprawde Ci on taki potrzebny??Jesli tak to placic trzeba.Jesli Ci nie jest bezwzglednie potrzebny to czekaj.
Ja kupilem jeden i juz go mam dosc dlugo.Nie zmieniam ich jak gaci.Ale sa rozne szkoly.
Wysyp już jest (albo był, w tej chwili nadal jest kilka, ale drożej niż powiedzmy dwa tygodnie temu), sam skorzystałem ;) Ludziom się znudził po wakacjach lub przesiadają się na "jedynkę" jeżeli ich stać. W tej chwili za 3k można kupić tegoroczny E-M5 w kicie w stanie cut-mniut. Może cena podskoczy, może spadnie - tego nie wiem. Ale nie będą to wielkie zmiany. Następny "wysyp" będzie po wprowadzeniu następcy, ale to ponoć dopiero za rok. Kalkulowałem sobie, czy nie lepiej PL5 (w kicie używane można już wyrwać za 1500, a prawienówki za 1800-2000). Problem w tym, że jak się zastanowić nad wygodą, guzikami, stabilizacją, dokupowaniem wizjera (a jak się go podepnie - brakiem możliwości zapięcia lampy) i uszczelnieniami (to akurat dla mnie tylko mały bonusik) - to wyszło na OM-D.
Matryce GX-7/OM-D jak dla mnie bez różnicy, kwestia czy ktoś lubi bardziej Olkowy czy Panasonikowy styl przetwarzania cyferek na obrazek.
Do zdjęć - IMHO Olympus
Wideo - Panasonic
BTW, co do Olkowych makrobloków i nieszczęsnego kodeka - na razie RAZ udało mi się go zmusić do takiego paskudnego zachowania jak w teście Fatmana, i to podczas jazdy. Wydaje mi się, że ma jakiegoś "buga" przy pewnym przesunięciu obrazu (pomijając i tak chyba za mały bitrate).
niestety jako nowicjusz na formu nie mam dostepu do zamieszczania ogloszen w dziale "Gielda" - chetnie takie ogloszenie wystawie
a po drugie to jak patrze na alledrogo to niestety nie widizalem nigdzie wersji z kitem za 3k, - jakies inne pomysly
Ale przeglądać możesz. Miałem na myśli również Alledrogo - widzę że trochę skoczyło. Zależy, jak szybko potrzebujesz. Jeżeli na już - trudno, jeżeli nie - poluj na okazje. BTW, jeżeli ten wizjer, uszczelnienia i guzikologia nie są priorytetem, to widzę teraz jednego PM2 na aukcji, praktycznie nówka - na razie poniżej 1kPLN. Nie żebym reklamował - nie ja to wystawiam czy coś - po prostu więcej nie ma. Poza nim z nowej generacji matryc - tylko kilka OM-D.
Mam E-M5 , na E-PL5 bym się nie zamienił , także z dopłatą. ............więcej jak zakupię już E-P1 nie sprzedam dotychczasowego aparatu - pójdzie na służbę do rodziny. Za wizjer i stabilizację.
Wysyp już jest (albo był, w tej chwili nadal jest kilka, ale drożej niż powiedzmy dwa tygodnie temu), sam skorzystałem ;) Ludziom się znudził po wakacjach lub przesiadają się na "jedynkę" jeżeli ich stać. .
Moim zdaniem, przesiadka z "piątki" na "jedynkę" ma sens dla tych, którzy bardzo chcą mieć większy komfort pracy ze szkłami dużego E-Systemu, używają manuali (lepszy wizjer + focus peaking) lub AF-C.
Przy czym koszt takiej przesiadki jest niebagatelny.
A i owszem, ale jak szukałem piątki dla siebie to 2 na 4 osoby do których zapukałem - właśnie zamieniały ją na E-M1. Choć może tak trafiłem.
Jakby mnie było stać, to pewnie bym zamienił. Kwestia tego, czy stać nas na zapłacenie za pewne ulepszenia.
E-PL5 przy bardziej spokojnym użyciu spokojnie wystarczy. Nie każdy potrzebuje wizjera, uszczelnień, czy reszty udogodnień.
Trzeba sobie zrobić matrycę plusów obu modeli i ustalić co ma dla nas większe znaczenie.
ok, to klamka zapadla biore OM-D M5, albo kupie w sklepie z 12-50 lub poczekam na jakas uzywke za 1000 PLN mniej
jesli ktos ma na sprzedaz to chetnie przytule, inaczej temat do zamkniecia i dziekuje bardzo za pomoc
No to gratuluję wyboru. To bardzo dobry aparat :) Co ciekawe, takie e-pl5 czy e-pm2 którego jestem właścicielem dają taki sam obraz za znacznie mniejsze pieniądze. Zanim wydasz tą kasę może zastanów się jak mają Twoje zdjęcia wyglądać, czego oczekujesz, co będziesz fotografował, jeżeli Twoja odpowiedź jest "wszystko" albo "cokolwiek" albo "nie wiem" to może rozważ jeszcze olympusa xz-2,
który jest świetnym kompaktowym aparatem z mega możliwościami i odpadnie Ci jeszcze kwestia obiektywów. Myślę sobie, że mając prawie rok e-pm2 nie wycisnęłem z niego jeszcze wszystkiego, bo sprzęcik MA możliwości, om-d e-5 ma jeszcze większe. Pytanie czy będziesz je wykorzystywał? ;) ech.... takie tam męskie rozważania...
No to gratuluję wyboru. To bardzo dobry aparat :) Co ciekawe, takie e-pl5 czy e-pm2 którego jestem właścicielem dają taki sam obraz za znacznie mniejsze pieniądze. Zanim wydasz tą kasę może zastanów się jak mają Twoje zdjęcia wyglądać, czego oczekujesz, co będziesz fotografował, jeżeli Twoja odpowiedź jest "wszystko" albo "cokolwiek" albo "nie wiem" to może rozważ jeszcze olympusa xz-2,
który jest świetnym kompaktowym aparatem z mega możliwościami i odpadnie Ci jeszcze kwestia obiektywów. Myślę sobie, że mając prawie rok e-pm2 nie wycisnęłem z niego jeszcze wszystkiego, bo sprzęcik MA możliwości, om-d e-5 ma jeszcze większe. Pytanie czy będziesz je wykorzystywał? ;) ech.... takie tam męskie rozważania...
Matryce mają identyczne, i jeśli chodziłoby tylko o matryce to mogą być alternatywą: E-PL5, E-PL6 i E-PM2.Tyle, że jako aparaty, ich komfort użytkowania i jakość stabilizacji porównania nie mają, chyba, że zdecydujesz się na E-P5. Do zdjęć ze statywu głównie jak najbardziej się nadają. do krótkich stałek również. Doświadczony fotograf również potrafi z nich wiele wycisnąć.
ok, to klamka zapadla biore OM-D M5, albo kupie w sklepie z 12-50 lub poczekam na jakas uzywke za 1000 PLN mniej
jesli ktos ma na sprzedaz to chetnie przytule, inaczej temat do zamkniecia i dziekuje bardzo za pomoc
Obawiam się, że będzie ciężko znaleźć ten komplet używany za 3000zł. Najtańsze oferty na ebay-u są w okolicach 3300zł.
I w koncu nie moglem sie zdecydowac. Buszowalem na Adorami i zlozylem zamowienie na E-P5 z VF-4 i obiektywem 17mm.
Niestety bank nalozyl blokade na moja karte ze wzgledu na inny adres zamieszkania i inny adres do wysylki.
Chyba to przeznaczenie i czas wrocic na ziemie E-pl5 czy cos ....
Fotomaniac
25.10.13, 00:44
I w koncu nie moglem sie zdecydowac. Buszowalem na Adorami i zlozylem zamowienie na E-P5 z VF-4 i obiektywem 17mm.
Niestety bank nalozyl blokade na moja karte ze wzgledu na inny adres zamieszkania i inny adres do wysylki.
Troszkę się miotasz ;) OM-D E-M5 i będzie Pan mega zadowolony.
pozdrawiam
Ostatnio byłem w podobnej sytuacji rozważałem lustrzankę pokroju Nikon d7100, Pentax k5, M4/3 OM-D lub jakiś tańszy e-pm5. Koniec końców wybrałem OM-D i jestem mega zadowolony. Stabilizacja robi swoje, większa ilość przycisków i pokręteł znacznie pomaga operowanie przy robieniu zdjęć. Jedyny minus to małe przyciski ale to kwestia przyzwyczajenia. lampy błyskowej jeszcze ani razu nie użyłem. Teraz zbieram na stałki od Olympusa 45mm i 17mm.
Jeżeli nie masz w planach szkieł 4/3 z E-M5 będziesz zadowolony.
PS. Jest PalPay, możesz przekazać kasę odbiorcy fantów i tamtejszy rezydent zapłaci za nie swoją kartą zgodna z adresem. Czasami chodzi bardziej o sprawy podatkowe niż o niemożność wysyłki na inny adres no i wszyscy chcą się zabezpieczyć przed internetowymi oszustami....
Fotomaniac
25.10.13, 14:23
E-M5 z ob. 14-42 jest aktualnie w niezłej cenie na Alledrogo, 3tys. Jest to co prawda refurb, ale tym bym się nie przejmował.
i wlasnie stalem sie jego szczesliwym wlascicielem ;-) !!!
Fotomaniac
25.10.13, 23:25
No to gratki i witaj w klubie :)
Podzielam radość ;) Mnie się też micha uśmiechnęła jak dotarł mój egzemplarz. Wyjątkowo miło się nim posługiwać. Jak się jesienny boom w pracy skończy, wyciągnę go w zimowy plener. Oby przed Świętami dotarły jeszcze 12-40 i 75-300.
ja tez, ja też będę już niedługo miał m5 - taki sliczny srebrno-czarny ;)
Jeszcze tylko musze sobie jakies szkielko prime sprawic i bede szczesliwy. Zastanawiam sie nad Sigma 30 lub uderzeniem z grubej rury: PAna 25 1.4
Może warto spróbować 20mm f1.7? Mam to szkło od około miesiąca i cały czas nie mogę wyjść z podziwu :)
ok, dzieki za rady,
oficjalnie temat do zmakniecia !
Może warto spróbować 20mm f1.7? Mam to szkło od około miesiąca i cały czas nie mogę wyjść z podziwu :)
Do OM-D E-M5 nie za bardzo się nadaje :) Już lepiej kupić 17 f1.8 Olka.
PanaLeica 25 1.4 jest rewelacyjna - ale Oly 75 1.8 genialny ;-) Najlepiej mieć oba ;-)
17 1.8 bardzo fajne szkiełko:) Kupiłem i jestem super zadowolony. Polecam.
ma OMD z 25/1,4 mam problem z BackFocusem... ramka ostrzenia jest dosyć duża - jeśli motym główny nie wypełni jej w całości, a do tego tło będzie mocno wzorzyste to ostrość ucieknie na tło... z innymi obiektywami ten problem nie jest aż tak wielki... oprócz wspomnianego obiektywu widzę go jeszcze w P 7-14/4,0 ale o dziwo nie zauważyłem go gdy 25tkę próbowałem podpinać do E-P1...
tak, od aparatu kosztującego prawie 4 tysiaki chciałbym lepszych algorytmów ustawiania ostrości
ma OMD z 25/1,4 mam problem z BackFocusem... ramka ostrzenia jest dosyć duża - jeśli motym główny nie wypełni jej w całości, a do tego tło będzie mocno wzorzyste to ostrość ucieknie na tło... z innymi obiektywami ten problem nie jest aż tak wielki... oprócz wspomnianego obiektywu widzę go jeszcze w P 7-14/4,0 ale o dziwo nie zauważyłem go gdy 25tkę próbowałem podpinać do E-P1...
tak, od aparatu kosztującego prawie 4 tysiaki chciałbym lepszych algorytmów ustawiania ostrościA może świadomego operatora? Chyba, że fotografowanie ma polegać na skierowaniu gdzieś aparatu i przyciśnięciu migawki. Wtedy masz rację.
Przypadłością AF po kontraście jest to, że automatyka wybiera miejsce najbardziej kontrastowe w kadrze...
wiesz, będąc świadomym operatorem, najczęściej zapinając na bagnet 25/1,4 przełączam aparat w tryb MF... no trudno... tak jest bezpieczniej
easy_rider
30.10.13, 18:44
... ramka ostrzenia jest dosyć duża...
...najczęściej zapinając na bagnet 25/1,4 przełączam aparat w tryb MF....
Może wystarczyło by ramkę autofokusa zmniejszyć?
A może "wystarczyłoby"? Zawsze można użyć bezpiecznej wersji "by wystarczyło" :)
Też pracuje nad zakupem M5, głęboko się zagnieździł w mojej głowie :)
próbowałem, ale wtedy nie działa automatyczne powiększanie fragmentu kadru przy ręcznym doostrzaniu (AF-S+M)... a przełączanie tego klawiszami jest upier... znaczy się przykre... (moje zdanie jest takie, że pod względem "oprogramowania" to Olympus leży... :( )
próbowałem, ale wtedy nie działa automatyczne powiększanie fragmentu kadru przy ręcznym doostrzaniu (AF-S+M)... a przełączanie tego klawiszami jest upier... znaczy się przykre... (moje zdanie jest takie, że pod względem "oprogramowania" to Olympus leży... :( )
Dziwne, u mnie działa, czy to guzikiem czy przez pokręcenie pierścieniem. Tyle, że powiększa obszar AF co czasem jest za mało (w sensie za mały obszar i wolałbym czasem bez tego się obejść). Faktycznie mogliby "odwiązać" ramkę pola AF od powiększenia.
Dzisiaj w lesie M5 polegl sromotnie...
Na usprawiedliwienie dodam, ze Nikony ledwo ledwo dawaly rade.
Niestety potwierdza sie na kazdym kroku, kastraty jeszcze nie do ruchliwej fotoprzyrody (pomijam makro, i statyczne sceny koni na wybiegu).
pozdro
Ale coś więcej? Na czym poległ?
Jak rozumiem AF nie wyrobił. Wcale mnie to nie dziwi po testach z 75-300. Nie do tego aparat.
Ale coś więcej? Na czym poległ?
Na strzelaniu AF w pochmurny i deszczowy dzien w srodku lasu do pełzaczy.
Nie byl w stanie ustawic ostrosci, a jak juz w koncu strzelil to bynajmniej nie w ten obiekt w ktory mial.
I to by bylo na tyle, wiecej nie ma co sie rozpisywac.
Na szczescie to byl hobbystyczny spacer z rozeznaniem terenu, i w temacie bytujacych tam pełzaczy pod kątem zimowych nasiadek.
pozdro
p.s. Szkla to mZD40-150 i glownie mZD75-300 mkII.
A jakiego obiektywu używałeś? W trybie af-s czy af-c? Wiesz doskonale, że ten drugi tylko jest...
Na strzelaniu AF w pochmurny i deszczowy dzien w srodku lasu do pełzaczy.
Nie byl w stanie ustawic ostrosci, a jak juz w koncu strzelil to bynajmniej nie w ten obiekt w ktory mial.
I to by bylo na tyle, wiecej nie ma co sie rozpisywac.
Na szczescie to byl hobbystyczny spacer z rozeznaniem terenu, i w temacie bytujacych tam pełzaczy pod kątem zimowych nasiadek.
pozdro
p.s. Szkla to mZD40-150 i glownie mZD75-300 mkII.
A nikon jakie miał szkła…?
A jakiego obiektywu używałeś? W trybie af-s czy af-c? Wiesz doskonale, że ten drugi tylko jest...
Oczywiscie, ze AF-S, bo ten drugi tryb to procz M1 wogole nie istnieje w kastratach.
A nikon jakie miał szkła…?
Na takie rekonesanse, z reguly zabieram N70-300VR, AFS300/f4.0(tyle ze teraz zostal w domu, bo nie chcialo mi sie odpinac od body) i N105VR, puszka to D300s, raz ze uszczelniona, dwa bo jestem pewien jego AF, trzy by zobaczyc czy po miesiacach lezenia w szufladzie sie nie zasiedzial.
pozdro
To tak troszkę Nikon miał lepsze szkła do obsłużenia ;)
To tak troszkę Nikon miał lepsze szkła do obsłużenia ;)
Moim zdaniem, mZD75-300 to odpowiednik ciemnozuma nikona, a to ze mikrus jest sporo drozszy i dzialke ciemniejszy, to akurat tutaj ma male znaczenie.
pozdro
easy_rider
11.11.13, 16:56
...jest sporo drozszy i dzialke ciemniejszy, to akurat tutaj ma male znaczenie.Cena owszem - ale jasność obiektywu to akurat ma dla autofokusa dość fundamentalna znaczenie, szczególnie gdy jest ciemno...
Cena owszem - ale jasność obiektywu to akurat ma dla autofokusa dość fundamentalna znaczenie, szczególnie gdy jest ciemno...
Fundamentalne znaczenie mial jesli bys porowywal zapietego do nikona 300/f2.8 VR. Tutaj imho nie mialo wielkiego znaczenia, zwlaszcza, ze nic lepiej nie bylo jak podpialem 40-150, ktore to wzgledem nikona 70-300 dysponuje taka sama swiatlosila.
Po prostu jest dramat, i nic tego nie zmieni....
pozdro
75-300 lubi na długim jeździć w tę i z powrotem w nieskończoność. Wystarczy spust puścić i wcisnąć znów żeby załapał praktycznie od razu. Ciekawe, może softem to naprawią, miałem tak samo z Bigmą na E-520. Tylko na to "ponowne ostrzenie" to czasem czasu nie ma ;)
75-300 lubi na długim jeździć w tę i z powrotem w nieskończoność. Wystarczy spust puścić i wcisnąć znów żeby załapał praktycznie od razu. Ciekawe, może softem to naprawią, miałem tak samo z Bigmą na E-520. Tylko na to "ponowne ostrzenie" to czasem czasu nie ma ;)
Zadana kombinacja, zadna ogniskowa nie poprawiala stanu faktycznego.
Az takim ignorantem nie jestem, by bez sprawdzenia pewnych podstawowych rzeczy opisywac swoje wrazenia.
Po prostu to nie jest sprzet do tego typu roboty i tyle w temacie...
A dlaczego w takim razie wiedzac to pokusilem sie o strzelanie w takich warunkach...
Bo kastrata z racji swojej wagi i gabarytow zawsze mam w plecaku, gdyz nie jestem z tych dla ktorych 1-2kg wiecej powoduje rozgoryczenie i dyskomfort lazenia.
Wiec tak z czystej przekory majac pozyczone 75-300 chcialem sie milo zaskoczyc...
...niestety wyszlo jak zawsze ;)
pozdro
Az takim ignorantem nie jestem, by bez sprawdzenia pewnych podstawowych rzeczy opisywac swoje wrazenia.
pozdro
Wierzę, po prostu piszę co wyprawia 75-300. Na 12-50, mimo że też ciemnica, to mi się nie trafiło. Właściwie trafiło - tylko gorzej bo w ogóle nie chciał wyostrzyć ;) S-AF jest na poziomie D5100 z T70-300 VC USD.
Jakieś minusy z M5 się pojawiają ???????
Pojawiają? Już dawno się pojawiały, nie ma idealnej puszki. Gdyby była - nikt by innych nie kupił (chyba żeby kosztowała ze dwie nerki ;)). Kwestia, co komu potrzebne i z czego może zrezygnować. Normalne. Nikt nie wymaga od Ferrari bagażnika 1000 litrów i mocowania fotelika ISOFIX ;)
Pojawiają? Już dawno się pojawiały, nie ma idealnej puszki. Gdyby była - nikt by innych nie kupił (chyba żeby kosztowała ze dwie nerki ;)). Kwestia, co komu potrzebne i z czego może zrezygnować. Normalne. Nikt nie wymaga od Ferrari bagażnika 1000 litrów i mocowania fotelika ISOFIX ;)
Zgadzam sie z Tobą, tylko żeby ich nie było za dużo i zbyt upierdliwych. Jako, że jestem zainteresowny troszkę o nim poczytałem, uogólniając opinie ma dobre a nawet powiedział bym bardzo dobre, wiadomo zawsze do czegoś można się przyczepić i tak jak piszesz nie ma idealnych puszek, dobieramy sobie sami dopasowując się chyba najbardziej do ceny.
...
Dokładnie tak samo miałem z ZD 12-60 na morzu w Norwegii, przy niemal ciągłym zachmurzeniu, w deszczowym dniu w przedziale ogniskowych 50-60 mm przy f 7,1-8 Ostrzył gdzie chcial, a właściwie nie ostrzył. Po prostu brakowało mu kontrastu. szare niebo, bardziej szare góry i ciemne morze. Na szerokim kącie i gdy pojawiało się troszkę światła odżywał.
W takich momentach ratowałem się ustawieniem AF-S + MF. Do końca wycieczki już mu nie zaufałem.
Dokładnie tak samo miałem z ZD 12-60 na morzu w Norwegii, przy niemal ciągłym zachmurzeniu, w deszczowym dniu w przedziale ogniskowych 50-60 mm przy f 7,1-8 Ostrzył gdzie chcial, a właściwie nie ostrzył. Po prostu brakowało mu kontrastu. szare niebo, bardziej szare góry i ciemne morze. Na szerokim kącie i gdy pojawiało się troszkę światła odżywał.
W takich momentach ratowałem się ustawieniem AF-S + MF. Do końca wycieczki już mu nie zaufałem.
Z tego co wyczytałem (też z innych postów) rozumiem, że masz puszke M5, czy to jest tylko jedna aczkolwiek znacząca wada???, jestem nastawiony od jakiegoś czasu na zakup tej puszki i tylko tej :):), chodzi za mna krok w krok :)
Z tego co wyczytałem (też z innych postów) rozumiem, że masz puszke M5, czy to jest tylko jedna aczkolwiek znacząca wada???, jestem nastawiony od jakiegoś czasu na zakup tej puszki i tylko tej :):), chodzi za mna krok w krok :)
Masz zamiar uzywac szkiel z duzego 4/3, czy Twoimi zainteresowaniami to jest dzika fotoprzyroda w dynamicznych ujeciach?
Jesli nie, to te nasze dysputy mozesz smialo pominac.
pozdro