Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Om-d M5 czy ...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Om-d M5 czy ...

Czesc, jestem nowy z W-wy, fotograficzny "entuzjasta" he he he

Podrozojac ostatnio po swiecie koledzy zza wschodu pozbawily mnie mojego Canona APS-C. Chwile porozpaczalem ale teraz trzeba znalezc cos nowego. I jak zwykle zaczely sie schody.

Kilka czynnikow ktore biore pod uwage:
    1) Poniewaz duzo podrozuje sluzbowa i lubie robic zdjecia z podrozy zaczalem sie zastanawiac nad czyms relatywnie malym np. SONY RX100. Nie mam juz miesca na noszenie relatywnie duzych obiektywow APS-C razem z body.
    2) Stara kamera HD wyzionela ducha wiec na rodzinne/podroznicze filmowanie przydalaby sie taka mozliwosc w nowym aparacie. Z takim przeswiadczeniem udalem sie do sklepu dla idiotow i tam pobawilem sie RX100 i jedna rzecz calkowicie mnie zaskoczyla, ostrzenie w trakcie filmowania jest lodowcowo wolne, m a s a k r a ! ! !
    3) dlatego tez 5osiowa stabilizacja i szybki AF OM-D M5 od razu mi sie spodobala. Niesety aparat nie jest tak podreczny ale moze nie mozna inaczej. W sklepie zaoferowali mi go za 3999 z ZD 12-50. Moge go takze kupic w stanach ale to wychodzi jakies 3700 wiec moze nie ma sie co szarpac. Planuje takze dokupienie stalki.
    4) i wtedy wlasnie panasonic wypuscil GM1 ... i znowu mam zagwozdke

PYTANIE: Kupic OM-D M5 czy czekac na GM1 (ze wzgledu na porecznosc i matryce z GX7) czy moze nie kombinowac i wejsc w e-pl5 lub cos innego??

help

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: Om-d M5 czy ...

Potrzebujesz do aparatu tylko KITa i jednej stałki typu portret i wsio? Z portretu polecam 45mm 1,8.
    Jeśli zależy Ci na wizjerze to najlepiej ww. e-m5, ew. Panasonic gx7. Jeśli nie, to wystarczy Ci E-pl5 moim zdaniem.
    Gm1 jest bardzo kurduplowaty, poza tym nie ma stabilizacji - już lepiej zobacz sobie w jakimś sklepie np. e-pm2.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Z tego co rozumiem, nie potrzebujesz uszczelnień które oferuje E-M5.
    Jeśli z zakupem się nie pali, to poczekałbym trochę na premierę GM1 który może mieć lepsze opcje wideo i dobry obrazek.

E-PL5 i E-PM2 mają tą samą matrycę co E-M5 tylko w mniejszym opakowaniu. Jest jeszcze E-P5 ale dość drogi niestety.
    Bawiłeś się E-M5 i jego AF działał dość szybko w trakcie filmowania?

Zamiast 12-50 który jest całkiem spory, możesz kupić 14-45 zdecydowanie mniejszy choć bez uszczelnień i wewnętrznej zmiany ogniskowej.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

12-50 spory? Mi tam z E-M5 się fajnie komponuje, bez gripa. Z gripem to już mi leży jak E-620 i do czasu rozsądnych cen następcy go nie wymienię, chyba że padnie po gwarancji albo braknie mi na waciki. Poza tym zoom elektryczny przydatny przy filmowaniu. GM1 to zupełnie inna zabawka. Jeżeli wizjer zbędny lub mało używany a uszczelnienia nieistotne - może E-PL5? Gdyby nie ta stałka to bym zaproponował coś pokroju XZ-2. A może GX7, do tego 45tka i 14-42PZ? Tylko to już cenowo jak OM-D.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    E-PL5 i E-PM2 mają tą samą matrycę co E-M5 tylko w mniejszym opakowaniu. Jest jeszcze E-P5 ale dość drogi niestety.
    Bawiłeś się E-M5 i jego AF działał dość szybko w trakcie filmowania?
    .
    Tak bawilem sie i AF jest naprawde ok podczas filmu. Jedno jest jeszcze wazne tzn. Nie chce korzystac z lampy. Dlatego matryca naprawde musi dawac rade. Czy epl2 daje rade?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Ostatnio wróciłem z dalekiej podróży, gdzie używałem E-PM2, E-P5, NEX-3 oraz małych i dużych obiektywów np. ZD7-14mm.
    W zupełności wystarczy E-PM2, ta sama jakość co w E-P5, który jest znacząco większy i cięższy oraz droższy.
    Jedyny minus dla E-PM2 to brak "gibanego" LCD, ale np. VF4 znakomicie go zastępuje i dodatkowo przydaje się w mocnym słońcu.
    W dobrych warunkach pogodowych pięknym mini zestawem jest E-PM2 z dekielkiem 15mm/f8.0.
    Robiłem filmy z użyciem E-PM2, wg mnie jest bardzo dobrze, szczególnie z dekielkiem 15mm (nie używa AF).

mZD14-42 jakoś nie przypadł mi do gustu, wolę stałkę. Coś z zakresu 12, 14, 15 czy 17mm w zupełności wystarczy jako jeden jedyny obiektyw, a w m43 jest spory wybór.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez willyfog Zobacz posta
    Czy epl2 daje rade?
    E-PL2 to model z starszą, gorszą matrycą.
    Ciebie powinien interesować E-PM2 (najprostszy model), albo E-PL5 (ruchomy ekran, wymienny "grip"). Te modele mają taką samą matrycę co OMD E-M5.
    Kwestia tego czy chcesz dopłacać do lepszej ergonomii i większej ilości przycisków. Bo obrazek dadzą mniej więcej taki sam.

Rozumiem, że elektronicznego wizjera raczej nie potrzebujesz i wolisz kadrować na ekranie LCD?

Swoją drogą Panasonic GM1 raczej tani nie będzie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

GX7 vs EM-5 to jest porównanie.

Jeśli nie potrzebujesz wizjera, uszczelnień i stabilizacji to GM1 wygląda fajnie. Tylko trzeba pamiętać, że nic więcej nie da się do niego podczepić.
    Do E-PL5 zawsze możesz dołożyć wizjer, albo lampę jeśli będzie akurat taka potrzeba.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ok, dzieki za info. Pytanie pozostaje:
    1) E-pl5 to nadal 1700PLN, jak radzi sobie z trybem wideo i AF, oraz czy skoro taka sama matryca jak w OMD M5 to czy tak samo sprawuje sie przy zdjeciach na duzych czulosciach?
    2) czy uwazacie ze warto doplacic do stabilizacji i lepszego dostepu do ustawianiu aparatu?
    3) czy jest szansa ze stanieje po wprowadzaeniu OMD M1?
    4) czy ogolnie matryca GX7 jest lepsza od OMD M5?

sorki ze spamuje ale w sieci duzo mozna poczytac ale w wiekszosci sa to artykuly "sponsorowane" (w tym blogi, etc)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez willyfog Zobacz posta
    Ok, dzieki za info. Pytanie pozostaje:
    1) E-pl5 to nadal 1700PLN, jak radzi sobie z trybem wideo i AF, oraz czy skoro taka sama matryca jak w OMD M5 to czy tak samo sprawuje sie przy zdjeciach na duzych czulosciach?
    2) czy uwazacie ze warto doplacic do stabilizacji i lepszego dostepu do ustawianiu aparatu?
    3) czy jest szansa ze stanieje po wprowadzaeniu OMD M1?
    4) czy ogolnie matryca GX7 jest lepsza od OMD M5?

sorki ze spamuje ale w sieci duzo mozna poczytac ale w wiekszosci sa to artykuly "sponsorowane" (w tym blogi, etc)
    1)radzi se dobrze,nie ,nie tak samo
    2)warto
    3)tak,jest szansa
    4)ogolnie tak,jest lepsza.

Uprawnienia umieszczania postów