Zobacz pełną wersję : osłona LCD plastik z daszkiem do DSLR
Jest pare wątków pod tytułem osłona LCD albo folia ochronna
ale to na co natrafiłem to wątki o foliach klejowych i bezklejowych i nijak nie ma się do mych wątpliwości
Piszę zatem z pytaniem wprost czy ktoś zanabył takie coś i może rzetelnie powiedzieć kilka słów Czy to spadywuje, czy się nada czy jakaś tandetna tandeta czy spełnia swe zadanie.
Mam folijkie na LCD taką z jaką mi przyszedł aparat, chciał bym zedrzeć
ale boję się że zaraz mi się obije jeden aparat o drugi, albo że czekan mi niechcący zachaczy o wyświetlacz
tak więc jeśli ktoś ma doświadczenia w tymże temacie
proszę o info
A i sorry za ten duzy napis. Nie mam żadnych udziałów w firmie i nie jest to celowa reklama :)
pozdrawiam
dobas
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/09/lcd_e500_2as-1.jpg
źródło (http://foxfoto.eu/img/lcd_e500_2as.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/09/lcd_detached_1s-1.jpg
źródło (http://foxfoto.eu/img/lcd_detached_1s.jpg)
Syd Barrett
17.09.07, 20:15
Cześć!
Od jakiegoś tygodnia mam powyższą osłonę i uważam, że jest świetna. Z tym, że ja używam 330-tki, tak więc mam wystający LCD, co jeszcze bardziej naraża go na uszkodzenie (oraz opalcowanie a nawet upaćkanie podczas patrzenia przez wizjer).
Uważam jednak, że z innymi modelami również sobie poradzi i warto zainwestować.
Przeszukiwałem wiele sklepów i najtaniej okazało się na allegro.
ps. dzięki "daszkowi" ekran stał się trochę lepiej widoczny ale przede wszystkim chodzi o ochronę. Polecam!
Dzięki za info.
Jeszcze dwie sprawy :
Masz nie ostre zdjęcie w avatarze :)
serio siedzisz w Chorwacji ? Putam o wyspę KRK czy to skrót od naszego miasta ?
pozdrawiam
Dobas
nie chcę sie wymądrzać, ale zajrzyj tu ;)
https://forum.olympusclub.pl/topics22/folia-na-lcd-e330-vt8436.htm?highlight=#70674
miałem ten patent przez dwa lata na fujis5500 i póki nie zabiłem nim w ferworze walki komara w czasie focenia :mrgreen: co spowodowało połamanie skrzydełek osłony, była niezniszczalna. Na LCD E-330 mam ją jak widac od listopada 2006 i bardzo sobie chwalę, Po 1 zabezpiecza LCD, po 2 osłania LCD pozwalając dojrzeć w nim obraz podczas słonecznego dnia. Zdejmuje tylko wtedy, gdy robie zdjecia w pomieszczeniach kadrując w pionie przy odchylonym LCD. Namówiłem kilkoro Znajomych do zakupu takiej osłony w krakowskim sklepie f...-t... ;-) (znajdziesz na allegro). Jak do tej pory nie słyszałem, by ktoś z nich narzekał.
o mój drogi :) jak tytuł postu jest FOLIA NA LCD to miałem prawo przeoczyć
dzięki za link :!:
pozdrawiam
dobas
Hej!
Mam tylko jedno pytanie... Jak montuje się taka osłonkę!? W opisach wynika że są tam jakieś paski (klej sylikonowy) do przyklejenia do obudowy... Możecie to potwierdzić?! Trzyma to porządnie?
Osobiście zamontowałbym samą "ochronkę" na lcd bez tej przeciwsłonecznej obudowy :razz:
W każdym razie PATENT ciekawy :twisted:
Trzyma, ja właśnie używam samej szybki jako ochrony LCD bo ten kominek mi się nie podoba.
Ten silikon jednak ma w rogach przerwy, jest na krawędziach w rogach go brakuje i dostaje sie pod spód pył.
Można to odkleić, wyczyścić i przykleić z powrotem jednak powinno byc lepiej.
Poza tym przestrzegam przed kupowaniem tej osłonki do E-510 mimo tego, iż sprzedawcy podają,że pasuje.
E-510 ma chyba troszeczkę inne proporcje ekranu niz starsze modele bo osłonka lekko wystaje po bokach i u dołu, a brakuje jej u góry i na dole.
Tak gdzies po milimetrze z każdej strony.
Drugi raz bym nie kupił.
dobas:
zamocuj na LCD porządną folię bezklejową i zapomnij o takich konstrukcjach... te daszki to dla gadżeciarzy.
Najlepsza byłaby folia Brando Protector Plus do palmtopów ale trzeba ją dociąć samodzielnie bo producent nie oferuje takiego formatu.
Mam ją na ekranie PDA i jest naprawdę świetna. Jak mi się ta "ochronka" podniszy to wywalę i założę wlaśnie tę folię.
KaarooL napisał :
zamocuj na LCD porządną folię bezklejową i zapomnij o takich konstrukcjach... te daszki to dla gadżeciarzy.
Nie wiedziałem, że jestem gadżeciarz. :mrgreen: No ale teraz już wiem :razz:
Moim zdaniem osłona świetnie sprawdza się przy kadrowaniu przez LCD (np przy nakręconym ZD 35 f3,5), i jak napisałem przy przeglądaniu zdjęć w słoneczne dni (osłania monitor), ale każdy ma prawo do swojego zdania. No chyba, że jego (moje zdanie) będzie podstawą do nazwania go (mnie) gadżeciażem.
Pozdrawiam gadżeciarzy i nie tylko ;)
Woytec60:
dobrze gadasz... ja zawsze zamawiam większy kawałek i sam wycinam, bo docięte przez "dystrybutorów" mają różniste kształty.
tu dają dobrą folię: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1820311
modama:
dla mnie to gadżet, który bardziej przeszkadza niż pomaga. ktoś to kiedyś wyprodukował i ludzie kupują nie wiadomo po co. pokaż mi jednego zawodowego fotografa/fotoreportera, który ma taką osłonę na LCD. chociaż jednego który używa takiego ustrojstwa dzień w dzień... nie znajdziesz.
oglądanie zdjęć w słońcu i tak nic nie daje - zwykle trzeba iść w miejsce zacienione. histogram za to widać zawsze a każdorazowe odchylanie jakiejś tam klapki nie wydaje mi się komfortowe.
za to w macro faktycznie może się to sprawdzać... tylko nie nadużywaj trybu B...
Zamknijmy ten OT polubownie ;)
Ktoś to kiedyś wyprodukował, ludzie to kupują, widać uważają, że warto. Ja nie jestem profi, a jako zupełny amator mogę wyrazić tylko swoje zdanie (nikogo do niczego nie namawiałem i nie namawiam) : mnie ten gadżet odpowiada i jak dla mnie spełnia funkcje, które dla których został wytworzony. I to by było na tyle :mrgreen:
pozdrawiam
Jak widzę są dwie grupy. zwolennicy folii i zwolennicy plastiku.
Mi się problem pojawił wczoraj bo miałem MC-1 na E-1 i nie było problemu
jak dwa aparaty się o siebie obiły niechcący albo jak jakiś kamyczek czy suwak od polara jeździł po wyświetlaczu.
Daszek mi w sumie zbędny bo łatwiej łapą przysłonić niż bawić się w otwieranie i zamykanie otwieranie i zamykanie więc dylemat jest czy plastik z tego czegoś czy lepiej folia
ale nie pytam na forum, bo będzą znów jakieś bijatyki ;)
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc
dobas