PDA

Zobacz pełną wersję : osłona LCD plastik z daszkiem do DSLR

dobas
17.09.07, 19:55
Jest pare wątków pod tytułem osłona LCD albo folia ochronna
ale to na co natrafiłem to wątki o foliach klejowych i bezklejowych i nijak nie ma się do mych wątpliwości

Piszę zatem z pytaniem wprost czy ktoś zanabył takie coś i może rzetelnie powiedzieć kilka słów Czy to spadywuje, czy się nada czy jakaś tandetna tandeta czy spełnia swe zadanie.

Mam folijkie na LCD taką z jaką mi przyszedł aparat, chciał bym zedrzeć
ale boję się że zaraz mi się obije jeden aparat o drugi, albo że czekan mi niechcący zachaczy o wyświetlacz

tak więc jeśli ktoś ma doświadczenia w tymże temacie
proszę o info

A i sorry za ten duzy napis. Nie mam żadnych udziałów w firmie i nie jest to celowa reklama :)

pozdrawiam
dobas

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/09/lcd_e500_2as-1.jpg
źródło (http://foxfoto.eu/img/lcd_e500_2as.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/09/lcd_detached_1s-1.jpg
źródło (http://foxfoto.eu/img/lcd_detached_1s.jpg)

Syd Barrett
17.09.07, 20:15
Cześć!
Od jakiegoś tygodnia mam powyższą osłonę i uważam, że jest świetna. Z tym, że ja używam 330-tki, tak więc mam wystający LCD, co jeszcze bardziej naraża go na uszkodzenie (oraz opalcowanie a nawet upaćkanie podczas patrzenia przez wizjer).
Uważam jednak, że z innymi modelami również sobie poradzi i warto zainwestować.
Przeszukiwałem wiele sklepów i najtaniej okazało się na allegro.

ps. dzięki "daszkowi" ekran stał się trochę lepiej widoczny ale przede wszystkim chodzi o ochronę. Polecam!

dobas
17.09.07, 20:40
Dzięki za info.

Jeszcze dwie sprawy :
Masz nie ostre zdjęcie w avatarze :)
serio siedzisz w Chorwacji ? Putam o wyspę KRK czy to skrót od naszego miasta ?

pozdrawiam
Dobas

modama
17.09.07, 22:28
nie chcę sie wymądrzać, ale zajrzyj tu ;)

https://forum.olympusclub.pl/topics22/folia-na-lcd-e330-vt8436.htm?highlight=#70674

miałem ten patent przez dwa lata na fujis5500 i póki nie zabiłem nim w ferworze walki komara w czasie focenia :mrgreen: co spowodowało połamanie skrzydełek osłony, była niezniszczalna. Na LCD E-330 mam ją jak widac od listopada 2006 i bardzo sobie chwalę, Po 1 zabezpiecza LCD, po 2 osłania LCD pozwalając dojrzeć w nim obraz podczas słonecznego dnia. Zdejmuje tylko wtedy, gdy robie zdjecia w pomieszczeniach kadrując w pionie przy odchylonym LCD. Namówiłem kilkoro Znajomych do zakupu takiej osłony w krakowskim sklepie f...-t... ;-) (znajdziesz na allegro). Jak do tej pory nie słyszałem, by ktoś z nich narzekał.

dobas
17.09.07, 22:35
o mój drogi :) jak tytuł postu jest FOLIA NA LCD to miałem prawo przeoczyć

dzięki za link :!:
pozdrawiam
dobas

pol189
18.09.07, 07:13
Hej!

Mam tylko jedno pytanie... Jak montuje się taka osłonkę!? W opisach wynika że są tam jakieś paski (klej sylikonowy) do przyklejenia do obudowy... Możecie to potwierdzić?! Trzyma to porządnie?

Osobiście zamontowałbym samą "ochronkę" na lcd bez tej przeciwsłonecznej obudowy :razz:
W każdym razie PATENT ciekawy :twisted:

Oleryk
18.09.07, 07:35
Trzyma, ja właśnie używam samej szybki jako ochrony LCD bo ten kominek mi się nie podoba.
Ten silikon jednak ma w rogach przerwy, jest na krawędziach w rogach go brakuje i dostaje sie pod spód pył.
Można to odkleić, wyczyścić i przykleić z powrotem jednak powinno byc lepiej.
Poza tym przestrzegam przed kupowaniem tej osłonki do E-510 mimo tego, iż sprzedawcy podają,że pasuje.
E-510 ma chyba troszeczkę inne proporcje ekranu niz starsze modele bo osłonka lekko wystaje po bokach i u dołu, a brakuje jej u góry i na dole.
Tak gdzies po milimetrze z każdej strony.
Drugi raz bym nie kupił.

KaarooL
18.09.07, 07:39
dobas:

zamocuj na LCD porządną folię bezklejową i zapomnij o takich konstrukcjach... te daszki to dla gadżeciarzy.

Oleryk
18.09.07, 07:45
Najlepsza byłaby folia Brando Protector Plus do palmtopów ale trzeba ją dociąć samodzielnie bo producent nie oferuje takiego formatu.
Mam ją na ekranie PDA i jest naprawdę świetna. Jak mi się ta "ochronka" podniszy to wywalę i założę wlaśnie tę folię.

modama
18.09.07, 08:38
KaarooL napisał :

zamocuj na LCD porządną folię bezklejową i zapomnij o takich konstrukcjach... te daszki to dla gadżeciarzy.

Nie wiedziałem, że jestem gadżeciarz. :mrgreen: No ale teraz już wiem :razz:
Moim zdaniem osłona świetnie sprawdza się przy kadrowaniu przez LCD (np przy nakręconym ZD 35 f3,5), i jak napisałem przy przeglądaniu zdjęć w słoneczne dni (osłania monitor), ale każdy ma prawo do swojego zdania. No chyba, że jego (moje zdanie) będzie podstawą do nazwania go (mnie) gadżeciażem.

Pozdrawiam gadżeciarzy i nie tylko ;)

KaarooL
18.09.07, 08:58
Woytec60:
dobrze gadasz... ja zawsze zamawiam większy kawałek i sam wycinam, bo docięte przez "dystrybutorów" mają różniste kształty.

tu dają dobrą folię: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1820311

modama:
dla mnie to gadżet, który bardziej przeszkadza niż pomaga. ktoś to kiedyś wyprodukował i ludzie kupują nie wiadomo po co. pokaż mi jednego zawodowego fotografa/fotoreportera, który ma taką osłonę na LCD. chociaż jednego który używa takiego ustrojstwa dzień w dzień... nie znajdziesz.

oglądanie zdjęć w słońcu i tak nic nie daje - zwykle trzeba iść w miejsce zacienione. histogram za to widać zawsze a każdorazowe odchylanie jakiejś tam klapki nie wydaje mi się komfortowe.

za to w macro faktycznie może się to sprawdzać... tylko nie nadużywaj trybu B...

modama
18.09.07, 10:42
Zamknijmy ten OT polubownie ;)
Ktoś to kiedyś wyprodukował, ludzie to kupują, widać uważają, że warto. Ja nie jestem profi, a jako zupełny amator mogę wyrazić tylko swoje zdanie (nikogo do niczego nie namawiałem i nie namawiam) : mnie ten gadżet odpowiada i jak dla mnie spełnia funkcje, które dla których został wytworzony. I to by było na tyle :mrgreen:
pozdrawiam

dobas
18.09.07, 11:05
Jak widzę są dwie grupy. zwolennicy folii i zwolennicy plastiku.
Mi się problem pojawił wczoraj bo miałem MC-1 na E-1 i nie było problemu
jak dwa aparaty się o siebie obiły niechcący albo jak jakiś kamyczek czy suwak od polara jeździł po wyświetlaczu.

Daszek mi w sumie zbędny bo łatwiej łapą przysłonić niż bawić się w otwieranie i zamykanie otwieranie i zamykanie więc dylemat jest czy plastik z tego czegoś czy lepiej folia
ale nie pytam na forum, bo będzą znów jakieś bijatyki ;)

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc

dobas