Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: osłona LCD plastik z daszkiem do DSLR

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

osłona LCD plastik z daszkiem do DSLR

Jest pare wątków pod tytułem osłona LCD albo folia ochronna
    ale to na co natrafiłem to wątki o foliach klejowych i bezklejowych i nijak nie ma się do mych wątpliwości

Piszę zatem z pytaniem wprost czy ktoś zanabył takie coś i może rzetelnie powiedzieć kilka słów Czy to spadywuje, czy się nada czy jakaś tandetna tandeta czy spełnia swe zadanie.

Mam folijkie na LCD taką z jaką mi przyszedł aparat, chciał bym zedrzeć
    ale boję się że zaraz mi się obije jeden aparat o drugi, albo że czekan mi niechcący zachaczy o wyświetlacz

tak więc jeśli ktoś ma doświadczenia w tymże temacie
    proszę o info

A i sorry za ten duzy napis. Nie mam żadnych udziałów w firmie i nie jest to celowa reklama

pozdrawiam
    dobas

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cześć!
    Od jakiegoś tygodnia mam powyższą osłonę i uważam, że jest świetna. Z tym, że ja używam 330-tki, tak więc mam wystający LCD, co jeszcze bardziej naraża go na uszkodzenie (oraz opalcowanie a nawet upaćkanie podczas patrzenia przez wizjer).
    Uważam jednak, że z innymi modelami również sobie poradzi i warto zainwestować.
    Przeszukiwałem wiele sklepów i najtaniej okazało się na allegro.

ps. dzięki "daszkowi" ekran stał się trochę lepiej widoczny ale przede wszystkim chodzi o ochronę. Polecam!

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dzięki za info.

Jeszcze dwie sprawy :
    Masz nie ostre zdjęcie w avatarze
    serio siedzisz w Chorwacji ? Putam o wyspę KRK czy to skrót od naszego miasta ?

pozdrawiam
    Dobas

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nie chcę sie wymądrzać, ale zajrzyj tu

https://forum.olympusclub.pl/topics2...ghlight=#70674

miałem ten patent przez dwa lata na fujis5500 i póki nie zabiłem nim w ferworze walki komara w czasie focenia co spowodowało połamanie skrzydełek osłony, była niezniszczalna. Na LCD E-330 mam ją jak widac od listopada 2006 i bardzo sobie chwalę, Po 1 zabezpiecza LCD, po 2 osłania LCD pozwalając dojrzeć w nim obraz podczas słonecznego dnia. Zdejmuje tylko wtedy, gdy robie zdjecia w pomieszczeniach kadrując w pionie przy odchylonym LCD. Namówiłem kilkoro Znajomych do zakupu takiej osłony w krakowskim sklepie f...-t... (znajdziesz na allegro). Jak do tej pory nie słyszałem, by ktoś z nich narzekał.
    tak jak nie lubię ogródka, tak marzy mi się duża szklarnia...

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    o mój drogi jak tytuł postu jest FOLIA NA LCD to miałem prawo przeoczyć

dzięki za link
    pozdrawiam
    dobas

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hej!

Mam tylko jedno pytanie... Jak montuje się taka osłonkę!? W opisach wynika że są tam jakieś paski (klej sylikonowy) do przyklejenia do obudowy... Możecie to potwierdzić?! Trzyma to porządnie?

Osobiście zamontowałbym samą "ochronkę" na lcd bez tej przeciwsłonecznej obudowy
    W każdym razie PATENT ciekawy

Oleryk
    Gość
    Trzyma, ja właśnie używam samej szybki jako ochrony LCD bo ten kominek mi się nie podoba.
    Ten silikon jednak ma w rogach przerwy, jest na krawędziach w rogach go brakuje i dostaje sie pod spód pył.
    Można to odkleić, wyczyścić i przykleić z powrotem jednak powinno byc lepiej.
    Poza tym przestrzegam przed kupowaniem tej osłonki do E-510 mimo tego, iż sprzedawcy podają,że pasuje.
    E-510 ma chyba troszeczkę inne proporcje ekranu niz starsze modele bo osłonka lekko wystaje po bokach i u dołu, a brakuje jej u góry i na dole.
    Tak gdzies po milimetrze z każdej strony.
    Drugi raz bym nie kupił.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dobas:

zamocuj na LCD porządną folię bezklejową i zapomnij o takich konstrukcjach... te daszki to dla gadżeciarzy.

Oleryk
    Gość
    Najlepsza byłaby folia Brando Protector Plus do palmtopów ale trzeba ją dociąć samodzielnie bo producent nie oferuje takiego formatu.
    Mam ją na ekranie PDA i jest naprawdę świetna. Jak mi się ta "ochronka" podniszy to wywalę i założę wlaśnie tę folię.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    KaarooL napisał :

zamocuj na LCD porządną folię bezklejową i zapomnij o takich konstrukcjach... te daszki to dla gadżeciarzy.
    Nie wiedziałem, że jestem gadżeciarz. No ale teraz już wiem
    Moim zdaniem osłona świetnie sprawdza się przy kadrowaniu przez LCD (np przy nakręconym ZD 35 f3,5), i jak napisałem przy przeglądaniu zdjęć w słoneczne dni (osłania monitor), ale każdy ma prawo do swojego zdania. No chyba, że jego (moje zdanie) będzie podstawą do nazwania go (mnie) gadżeciażem.

Pozdrawiam gadżeciarzy i nie tylko
    tak jak nie lubię ogródka, tak marzy mi się duża szklarnia...