PDA

Zobacz pełną wersję : ZD 70-300/przejście na innym system ?

DarKnur
30.09.13, 22:21
Cześć !
Stoję właśnie przed trudnym wyborem. Mam aktualnie 1500zł, długo zastanawiałem się nad zakupem Zuiko 70-300 f4-5.6 za ~1400zł do fotografii przyrody. Z ciekawości zajrzałem jednak na tablice, sprawdziłem ceny obiektywów równie dobrych optycznie na inne mocowania i jestem zaskoczony, że ceny szkiełrk do olka są tak wysokie :cry:.
Bez długiego szukania znalazłem m.in
http://tablica.pl/oferta/nikon-d3000-dwa-obiektywy-torba-karta-pamieci-ID3mmd3.html#80c7d69bd0
z (http://tablica.pl/oferta/nikon-d3000-dwa-obiektywy-torba-karta-pamieci-ID3mmd3.html#80c7d69bd0) okolic mojego miasta.
Po sprzedaży aktualnego E-450 (którego wyrwałem za śmieszne pieniądze) starczyłoby mi pieniędzy z zapasem, a następne obiektywy byłyby dużo tańsze.
Zwracam się więc do Was z prośbą o jakąś radę. Lubię ten system, ale pieniędzy zbyt dużo nie mam.

Pozdrawiam !

alnico
30.09.13, 22:25
A nie lepiej używany, ceny dużo niższe - pierwszy lepszy: http://allegro.pl/olympus-zuiko-ed-70-300-mm-f-4-0-5-6-ideal-wys-0zl-i3577142631.html

osiem1984
1.10.13, 08:07
Ja swój 70-300 sprzedałem wysprzedając duży zestaw i bardzo tego kroku żałuję. Miałem kupić m.zuiko 75-300 ale jak ochłonąłem to zdałem sobie sprawę, że jest to bardzo ciemny obiektyw i że z takim światełkiem i jakością to cena Olympusa jest pomyłką.

Darekw1967
1.10.13, 09:06
Cześć !
Stoję właśnie przed trudnym wyborem. Mam aktualnie 1500zł, długo zastanawiałem się nad zakupem Zuiko 70-300 f4-5.6 za ~1400zł do fotografii przyrody. Z ciekawości zajrzałem jednak na tablice, sprawdziłem ceny obiektywów równie dobrych optycznie na inne mocowania i jestem zaskoczony, że ceny szkiełrk do olka są tak wysokie :cry:.
Bez długiego szukania znalazłem m.in
http://tablica.pl/oferta/nikon-d3000-dwa-obiektywy-torba-karta-pamieci-ID3mmd3.html#80c7d69bd0
z (http://tablica.pl/oferta/nikon-d3000-dwa-obiektywy-torba-karta-pamieci-ID3mmd3.html#80c7d69bd0) okolic mojego miasta.
Po sprzedaży aktualnego E-450 (którego wyrwałem za śmieszne pieniądze) starczyłoby mi pieniędzy z zapasem, a następne obiektywy byłyby dużo tańsze.
Zwracam się więc do Was z prośbą o jakąś radę. Lubię ten system, ale pieniędzy zbyt dużo nie mam.

Pozdrawiam !

Witam !

Czyli chodzi glownie o fotografie przyrodnicza ze szklem tele ?
Chcesz focic ptaki w locie i inne szybkie akcje ?
Ile pieniedzy chcesz przeznaczyc na korpus i szklo tele ?
Jakie formaty zdjec preferujesz i jakie masz wymagania co do jakosci takich fot ?
Chcesz w przyszlosci zarabiac na foceniu ?
Chcesz rozwijac dalej system o nowe akcesoria ?

Pozdrawiam

DarKnur
1.10.13, 17:15
Czyli chodzi glownie o fotografie przyrodnicza ze szklem tele ?
Dokładnie, głównie zwierzyna płochliwa ;).
Korpus mam - E-450. Kupiony niedawno za 400zł z KIT'em, nie miałem pojęcia, że obiektywy są jednak tak drogie.
Ta używka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3577142631&ars_source=ars&ars_socket_id=7&ars_rule_id=102 podoba mi się, bo sprzedawca jest z miasta obok, więc zawsze mogę podejść i sprawdzić.
Nie jestem jednak pewien, bo za 1300zł+300 + wytargowanie się o stówkę mniej i mam D80 z równie ciemną Sigma + Nikkoerm 18-135.

nyny
1.10.13, 17:21
Dokładnie, głównie zwierzyna płochliwa ;).
Korpus mam - E-450. Kupiony niedawno za 400zł z KIT'em, nie miałem pojęcia, że obiektywy są jednak tak drogie.
Ta używka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3577142631&ars_source=ars&ars_socket_id=7&ars_rule_id=102 podoba mi się, bo sprzedawca jest z miasta obok, więc zawsze mogę podejść i sprawdzić.
Nie jestem jednak pewien, bo za 1300zł+300 + wytargowanie się o stówkę mniej i mam D80 z równie ciemną Sigma + Nikkoerm 18-135.

Ty chcesz za ~1500 zl strzelac komfortowo do okazow płochliwych dzikiej naturalnej przyrody, czy tej w ZOO, ze tak sie delikatnie spytam?

pozdro

DarKnur
1.10.13, 17:59
Miałem głównie na myśli ptactwo. Rozumiem, że się nie nada ? A zaproponujesz jakieś szkło, które da radę "z naturą" ?
Przy okazji niech to coś jaśniejszego będzie : P

nyny
1.10.13, 18:04
Miałem głównie na myśli ptactwo. Rozumiem, że się nie nada ? A zaproponujesz jakieś szkło, które da radę "z naturą" ?
Przy okazji niech to coś jaśniejszego będzie : P

Nie z takim budzetem....

A czy cos sie nada to juz inna kwestia.
Samo 70-300 jak ma duzo swiatla, przymkniete nieco i nie uzywane na 300mm byloby OK, zwlaszcza na czyms pokroju e30/e3.
Tyle, ze ani 450 do tuzow autofokusa nie nalezy, ani 70-300 to jasne szklo.

D80 z tym ciemnozumem to nie wiem czy wiele lepiej w tej kwestii by wypadalo.

Dokup uzywke 70-300, popatrz z czym to sie je, pozniej najwyzej z mala strata sprzedaz.

pozdro

DarKnur
1.10.13, 18:10
Wiem, że nie z takim budżetem, chodzi mi o jakąś rozsądną cenę i model powyżej budżetu.

nyny
1.10.13, 18:15
Wiem, że nie z takim budżetem, chodzi mi o jakąś rozsądną cenę i model powyżej budżetu.

W olympusie za duzo nie masz:
ZD50-200
ZD90-250
ZD150 plus telekonwerter
ZD300

pozdro

Moominek
1.10.13, 18:20
A ja przekornie polecę 50-500 ;) Fajnie działało na Olku. Tylko cena nie teges, no i ciężko dostać.

BTW1, co cię podkusiło kupić korpus bez stabilizacji? Robisz z zasiadki?
BTW2, czemu Olympus?

Bierz pod uwagę kąt widzenia. Na D80 musisz zakupić coś pokroju 135-400 żeby dało to co 70-300 na Olku.

DarKnur
1.10.13, 19:27
Miałem do wyboru E-420za 450zł przebieg 35.000 zdjęć (sam korpus) lub E-450 + KIT za 400zł (11 tysięcy przebiegu + dodatkowe akcesoria) ;). Nie chciałem więcej kasy wydawać na samą puszkę ze względu na planowany zakup obiektywów (ten ZD 70-300 jeszcze nie tak dawno kosztował mniej).
Wysłałem już zapytanie o ten używany 70-300 za ~~950zł od ręki, choć kusi mnie 50-200 + w tkonwerter w przyszłości.

Czym pstrykałeś te zdjęcia w galerii ?

Moominek
1.10.13, 19:41
Czym popadnie ;) Najstarsze to 40-150 (tyle że to z ZOO...), potem bażant z Rubinara 500/5.6, następne to Sigma 50-500 (głównie ZOO), ostatnie dwa Nikon z jakimś 70-300. W wątku będzie trochę więcej "przyrodniczych", ale nie mam jakichś większych ambicji w tym kierunku ze względu na brak czasu. Raczej robaczki i landszafty, cuś techniki przy okazji. Jeżeli gabaryty nie wadzą to Bigma jest fajną opcją. Ale stabilizację polecam z którymkolwiek.

Pytam czemu Olek, bo ciemne szkło i ruchliwy obiekt wymaga sensownego C-AF i wyższego ISO, a to akurat nie są mocne strony "E".

fotosnajper
13.10.13, 17:58
Witam.
Fotografia przyrodnicza jest specyficzna, a zarazem wymagająca. Niestety, Olympus nie nadaje się do tej tematyki (no chyba, że mówiąc fotografia przyrodnicza masz na myśli kwiatki, robaczki i takie tam...). Co dyskwalifikuje Olympusa? Jest wiele odpowiedzi, ja przedstawię najważniejsze. Pierwszą rzeczą jest ISO. Tak, właśnie ISO. Idąc do lasu, musisz być przygotowany na duże wahania światła. Przy zdjęciach statycznych nie ma problemu, po prostu używasz statywu. Przy dynamicznych, w przypadku ciemnego szkła (a takim jest ZD 70-300) musisz ratować się ISO. Olympus w tej kwestii leży i kwiczy. Co prawda, ziarenko jest fajne, specyficzne, ale w przypadku zdjęć przyrodniczych nieakceptowane. Szumofoby Cię zjedzą :wink: Z takim ISO to można fotografować leniwca na drzewie, albo truchła zwierząt, których pełno w lasach. Druga sprawa to dostępność szkieł. Ktoś wyżej już Ci wymienił szkła. Ilość nie powala na kolana, a te ceny... Hohoho. Tych szkieł nie opłaca się podpinać pod body E-450, no chyba, że dokupisz E-3, E-30 lub E-5. Następna sprawa: głębia kolorów. Olympus niestety i również tu leży i kwiczy w porównaniu do konkurencji. Przyroda charakteryzuje się bardzo bogatą paletą barw, także głębia kolorów jest bardzo istotna. Olympus się skończył. Nie sądzę, byś chciał kupować sobie bezlusterkowca do biegania po lasach i do zasiadek. Dam Ci radę, sprzedaj to co masz, bo inwestowanie w toto nie ma sensu. Kup sobie coś ze stajni Canona i Nikona. Tu znajdziesz coś dla siebie, w niskiej cenie, a i ilość szkieł w dobrych cenach Cię zaskoczy. Ewentualnie Pentax, szczególnie K-5, którego sensor bije na łeb konkurencję, ale uwaga, i tu występuje problem z ilością oraz cenami systemowych szkieł. Na początek polecam Ci Nikona d90. Porobisz trochę zdjęć i porównasz z tym, co masz. Zobaczysz, że zmiana systemu wyjdzie Ci na dobre. Warto brać pod uwagę system, w którym można się rozwijać. Z Olympusem się nie rozwiniesz, bo tak jak napisałem, Olympus umarł.

Pozdrawiam
Marcin

glee
13.10.13, 18:03
:shock: a crop x2 ? :shock: do fotografii przyrodniczej chyba nie ma nic cenniejszego niż kilkanaście mm więcej ?

nyny
13.10.13, 18:06
Ja tam bym tak nie demonizowal.
Moze odsunmy pieniadze na chwile na plan dalszy.
Masz do dyspozycji w tej chwili E5 i M1.
Pierwszy moze szalu nie robi z ISO i DR, ale kreci obiektywami i od biedy sie nada.
Drugi zas to juz nie masz czego sie czepic, tak ISO, DR, "kolorystyka" zwal jak zwal, AF powoduje, ze juz mozna sie pokusic o fotoprzydonicza (oczywiscie sa lepsze puszki w innych systemach, ale na boga D90 na pewno taka nie jest).
Kwestia szkiel:
ZD50-200, ZD90-250, ZD150, ZD300 i masz zestaw ktory spelni wymagania dotyczace ogniskowych i swiatla, do tego Olympus ma w ofercie dwa konwertery 1.4 i 2.0 wiec masz wszystko co potrzebujesz by uprawiac fotoprzyrode.
Kwestia pieniedzy, no coz, mowia ze dzentelmeni o kasie nie rozmawiaja ;)

pozdro

fotosnajper
13.10.13, 18:08
@glee, fakt, crop to niewątpliwie duży atut w Olympusie, co ma duże znaczenie w fotografii przyrodniczej, ale ilość negatywnych stron przysłania resztę.

@nyny d90 jest i tak lepsze od E-450. Można w sumie pokusić się o d7000 (częste problemy z AF), ewentualnie d7100

nyny
13.10.13, 18:14
@nyny d90 jest niewątpliwie lepsze od E-450. Można w sumie pokusić się o d7000 (częste problemy z AF), ewentualnie d7100
Lepsze tak, w fotoprzyrodniczej rowniez jak e450 tylka nie rozerwie.
Pisanie, ze Olympus sie do niczego w fotoprzyrodniczej nie nadaje to akurat lekkie naduzycie.
Oczywiscie, ze sie nadaje zwlaszcza gdy pojawil sie M1, inna kwestia ze sporo za to trzeba zaplacic.
Tyle, ze gdzie indziej wcale tak tanio nie jest jesli chodzi o mozliwosci, swiatlo, i ogniskowe.

pozdro

adambieg
13.10.13, 18:18
Z Olympusem się nie rozwiniesz, bo tak jak napisałem, Olympus umarł.

Pozdrawiam
Marcin

Zupełnie nie rozumiem Twojej obecności na forum "umarłego" systemu. Poogladaj zdjęcia kasprzyka, Muminka, abira...
Nie pozdrawiam, Adam

romek1967
13.10.13, 18:24
Zupełnie nie rozumiem Twojej obecności na forum "umarłego" systemu. Poogladaj zdjęcia kasprzyka, Muminka, abira...
Nie pozdrawiam, Adam
Zdjęcia przyrodnicze (i to nie kwiatki, robaczki i takie tam) moosa wygrywały konkursy np. w Nowym Yorku, i robione były do niczego nie nadającym się E-300. Cieszy mnie czytanie wywodów teoreyków ekspertów :D

fotosnajper
13.10.13, 18:26
@adambieg, nie wiem, po co tyle złośliwości i uszczypliwości w tonie Twojej wypowiedzi. Pisząc to, zdawałem sobie z tego sprawę, w końcu nie od dziś wiadomo, że napisanie czegokolwiek negatywnego w przypadku tego systemu kończy się obrażaniem i tupaniem nóżkami. Nie zarejestrowałem się tu po to, aby siać zamęt, ale po to, aby dobrze poradzić użytkownikowi. Po co ma inwestować ciężko (lub lekko) zarobione pieniądze w sprzęt, który nie ma żadnej przyszłości? Pomimo tego, miło Cię pozdrawiam. Mam nadzieję, że przestaniesz się na mnie obrażać, bo nie o to tu chodzi :wink:

alnico
13.10.13, 18:28
Olympus się skończył...
Nie sądzę, byś chciał kupować sobie bezlusterkowca do biegania po lasach i do zasiadek....
Z Olympusem się nie rozwiniesz, bo tak jak napisałem, Olympus umarł.

Pozdrawiam
Marcin

Kurde a ja se Olka do biegania po lasach kupiłem, normalnie chyba się teraz pochlastam :cry:

nyny
13.10.13, 18:30
@adambieg, nie wiem, po co tyle złośliwości i uszczypliwości w tonie Twojej wypowiedzi. Pisząc to, zdawałem sobie z tego sprawę, w końcu nie od dziś wiadomo, że napisanie czegokolwiek negatywnego w przypadku tego systemu kończy się obrażaniem i tupaniem nóżkami. Nie zarejestrowałem się tu po to, aby siać zamęt, ale po to, aby dobrze poradzić użytkownikowi. Po co ma inwestować ciężko (lub lekko) zarobione pieniądze w sprzęt, który nie ma żadnej przyszłości? Pomimo tego, miło Cię pozdrawiam. Mam nadzieję, że przestaniesz się na mnie obrażać, bo nie o to tu chodzi :wink:
hahaha
I Twoim hobby jest szukanie w sieci osob, ktorym w rozterkach mozesz pomoc.
Rejestrujesz sie zatem na forach i walisz z grubej rury, podziwiam za zaparcie, naprawde podziwiam :)
Tak po prawdzie to szeptanym marketingiem mi tu zajerzdza ;)

pozdro

fotosnajper
13.10.13, 18:30
@alnico, to Twój wybór, nie mój ;)
@nyny, nie, jestem byłym użytkownikiem tego forum. Pomimo tego, że już od dawien dawna porzuciłem ten system, odwiedzam to miejsce (bardziej z sentymentu) ;)

P.S. Dziękuję za pierwsze minusy :) W końcu naruszyłem spokój w Waszej "świątyni"

Pozdrawiam, chyba wolę nadal zostać anonimowym użytkownikiem. HEJ!

adambieg
13.10.13, 18:38

Głupie wypowiedzi wymagają stanowczych reakcji, ot i wszystko co mam w tej sprawie do powiedzenia. Mam alergię na troli to nerwowo reaguję.

Koriolan
13.10.13, 18:40
Ja napisałbym raczej, że EM1 to jest faktyczny początek końca lustrzanek Canona czy Nikona :-).
Popatrz do wątków Moose, Moominka, Abira. Popatrz czym robili.
Do lustrzanek Olka jest jeszcze Sigma 135 - 400.

Kup używane 70-300, Za E3 Droplet chce grosze , zobacz czy jeszcze aktualne. Powodzenia.

alnico
13.10.13, 18:40
@alnico, to Twój wybór, nie mój ;)

I to na dodatek Canona sprzedałem, normalnie masakra :cry:. Co gorsza widać, że ze wzrokiem też coś mam nie tak bo w nim ani lepszego ISO ani głębi kolorków jakoś nie zauważyłem :-P

nyny
13.10.13, 18:42
P.S. Dziękuję za pierwsze minusy :) W końcu naruszyłem spokój w Waszej "świątyni"

Jakbys to w rzeczowe argumenty ubral i poparl przykladami to zapewne i dyskusja by sie sensownie toczyla.
Tak to sam widzisz, jebut i pozamiatane.

pozdro

fotosnajper
13.10.13, 18:44
@adambieg, gdzie Ty widzisz głupie wypowiedzi? Gdzie Ty widzisz trolle? Chyba za dużo baśni się naoglądałeś. W sposób kulturalny i sensowny wypowiedziałem się w temacie. Czy obrażasz się i tupiesz nóżkami na każdego, z którego zdaniem się nie zgadzasz? Po to jest forum, by móc się wymieniać swoimi doświadczeniami, co właśnie zrobiłem. Nikogo nie obraziłem (czego nie można powiedzieć o Tobie), nikogo nie zwyzywałem, więc w czym problem? To Ty go stworzyłeś i kontynuujesz. Więc kto tu jest trollem? :D Trochę ogłady i samokrytycyzmu życzę Ci Kolego Szanowny ;)

---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post był o 18:42 ----------

Do lustrzanek Olka jest jeszcze Sigma 135 - 400.

Rozumiem, że ta Sigma jest nowa, na gwarancji? ;)

Koriolan
13.10.13, 18:44
Popatrz w lustro i zobaczysz trolla.

Tak i kosztuje 1500 zł

Sent from my GT-P7320 using Tapatalk 4

nyny
13.10.13, 18:45
Ja napisałbym raczej, że EM1 to jest faktyczny początek końca lustrzanek Canona czy Nikona :-).
Eeee, no tu zes sie zapedzil ;)

Popatrz do wątków Moose, Moominka, Abira. Popatrz czym robili.
Jest jeszcze Turbol, choc rzadko zaglada, Kasprzyk, itd. , tyle ze na kazdego z nich przypada i teraz strzelam z 10 robiacych zoltym i czerwonym wcale nie gorzej :)

pozdro

fotosnajper
13.10.13, 18:49
Popatrz w lustro i zobaczysz trolla.

Tak i kosztuje 1500 zł

Ciekawe, na przykład na takim Allegro bida ze szkłami do Olympusa (mowa oczywiście o systemie 4/3, nie u4/3) Poza tym uważam, że swoimi tekstami o trollach i lustrze dajesz świadectwo o sobie. Nawet mnie nie znasz, a już obrażasz ;) Szkoda, bo fajny ze mnie gość i staram się żyć tak, by pomagać, a nie szkodzić. Namawianie do zmiany systemu jest formą pomocy właśnie. Przykro mi, że tego nie rozumiecie. Ja nie mówię, że Olympusem nie da się zrobić fajnych zdjęć. Niestety Olympus ogranicza w wielu przypadkach wykonanie dobrego. Nikt nie kupuje sprzętu z myślą, aby się męczyć, tylko po to, aby był jak najbardziej przyjazny w użytkowaniu.

Koriolan
13.10.13, 18:49
Nyny, oczywiście że tak. Tyle, że gdyby autor wątku miał jedno zero więcej na końcu kwoty do wydania, to nie zadawał by tu takiego pytania.
Droplet za E3 chciał 900 (dziewięćset) złotych. Do tego 70-300 i w jaśniejszych miesiącach chyba można próbować.

piasbog
13.10.13, 18:53
[QUOTE=DarKnur;1009959] Wysłałem już zapytanie o ten używany 70-300 za ~~950zł od ręki QUOTE]

Na allegro masz "od ręki" taki obiektyw za 750zł z gwarancją. Nie kombinuj za dużo tylko weź się za robienie zdjęć, za rok, dwa będziesz już wiedział sam co Ci jest potrzebne aby się rozwijać. http://allegro.pl/olympus-zuiko-digital-ed-70-300-4-0-5-6-gwarancja-i3609974206.html

nyny
13.10.13, 18:59
@Koriolan:
Uzywany zestaw E3+ZD70-300 nalezy zaleznie od wiatrow liczyc 2500-3000pln.
Uzywany zestaw D300+N70-300 3000-3500pln.
Wiec niejako cenowo, ogniskowo to samo :)
Chyba nie musze pisac co osobiscie bym wybral ;)

pozdro

henry1
13.10.13, 18:59
Fotosnajper, moje pieniądze wydaję na co chcę, mogę kupić sobie np. Smienę za 10000 zł i robić foty.
Twoje wywody mnie nie interesują, jeśli ten system tobie nie odpowiada, to po co tu zaglądasz.
Mam wrażenie, ze inne systemy płacą tobie za nawracanie niewiernych na jedynie słuszny system.
Czy czasem nie jesteś pracownikiem serwisu, tego jedynie słusznego systemu, który ma poważne problemy
z naprawą własnych produktów?
A może to siły wyższe nakazały tobie nawracać niewiernych.
Jak ja nie cierpię takich nawiedzonych " fachowców ", od debilnych krucjat.
Przemyśl sobie swoje postępowanie, zapamiętaj, że każdy człowiek ma prawo wydawać swoje pieniądze
według własnej woli i Tobie nic do tego.
I do tego kreuje się na wielki autorytet w dziedzinie fotografii.

Koriolan
13.10.13, 19:09
@Nyny - chyba trochę przeszacowales. Swój 70-300 sprzedałem za 700. Ile Droplet chciał za E3, pisałem. Na alle wiszą chyba 3 sztuki E30 po max 1300.
To jest około 2 tysi.

Malutki bonus - olkowe duże 70-300 mialo opinię najlepiej ostrzscego z bezlustrami (sprzed M1) obiektywu dużego E.

nyny
13.10.13, 19:12
@Nyny - chyba trochę przeszacowales. Swój 70-300 sprzedałem za 700. Ile Droplet chciał za E3, pisałem. Na alle wiszą chyba 3 sztuki E30 po max 1300.
To jest około 2 tysi.

Malutki bonus - olkowe duże 70-300 mialo opinię najlepiej ostrzscego z bezlustrami (sprzed M1) obiektywu dużego E.
Wzialem srenie obserwowane od jakiegos czasu, jak sie czeka to i N70-300 mozna ponizej 1kpln dostac, a i d300 widzialem ze ponizej 1500pln biegaly.
I tu i tu jak sie ma czas mozna cos ciekawego za niewielkie pieniadze ustrzelic, i porownojac te cenowe okazje nadal chetniej wybralbym zoltego :)

pozdro

Koriolan
13.10.13, 19:14
Absolutnie rozumiem. Chodzi mi o udowadnianie , że Olkiem się nie da.
Pozdrawiam.

nyny
13.10.13, 19:15
Absolutnie rozumiem. Chodzi mi o udowadnianie , że Olkiem się nie da.
Pozdrawiam.
No tez mi sie to nie spodobalo, dlatego napisalem w pierwszym moim poscie odpowiadajacym koledze @fotosnajperowi :)
Zwlaszcza jak na szali przedstawil D90.

pozdro

ahutta
13.10.13, 20:22
mogę kupić sobie np. Smienę za 10000 zł i robić foty.

Jeśli nadal jesteś zainteresowany, to mam mało używaną Smienę 8M. Twoja cena mnie satysfakcjonuje.

henry1
13.10.13, 20:27
Jeśli nadal jesteś zainteresowany, to mam mało używaną Smienę 8M. Twoja cena mnie satysfakcjonuje.

Mam, ale przemyślę Twoją ofertę. :-D

Wkurzają mnie takie bełkoty nawiedzonych.
Jest tu wiele osób robiących foty różnymi systemami,
ale nie bełkoczących jak ten osobnik.
I jeszcze oceniających zawartość cudzych kieszeni.
Każdy jest na tyle rozgarnięty, że wie na co wydać swoje pieniądze,
nawet ciężko zarobione.

:-) o deczystaes nie wypowiadam się (żart, nie brać tego na serio, był taki wesoły wątek ) :-)

Holek
13.10.13, 22:20
Uzywany zestaw E3+ZD70-300 nalezy zaleznie od wiatrow liczyc 2500-3000pln.
Uzywany zestaw D300+N70-300 3000-3500pln.

no tak, ale Olek dalej ma większy przelicznik ogniskowej... (chyba że coś źle liczę? :roll:)

i proszę wyprowadźcie mnie z błędu: jak podepnę pod lepsze body to szybciej zakręci silnikiem i ustawi ostrość?

kolego DarKnur - jeśli łapiesz coś z fotografii analogowej, to na tym szkle masz przelicznik jak byś zapiął pod kliszę teleobiektyw 140-600mm kiedyś się tak robiło na manualnej ostrości bo nie było innego wyjścia - teraz mamy udogodnienia typu pierdylion punktów AF które kontrolują każdy milimetr w kadrze z ostrością a superultraszybkocichy silnik super jasnego szkła ustawi ostrość na oku sikorki gdy tylko pomyślisz o naciśnięciu spustu (:wink:) ... ale to niestety kosztuje...

-kup, potem próbuj do bólu - naucz się obsługi body i sprawdź jak operować szkłem w różnych warunkach, a w chwilach zwątpienia pooglądaj foty użytkowników, którzy tym szkłem robią świetne foty i łapia się na Publiczną a zobaczysz że to nie wina samego sprzętu tylko np Twoich przygotowań do sesji z jakimś zwierzakiem... (to dlatego ciągle trzymam swój zestaw, chociaż raz już go tu wystawiłem na giełdzie :-P)

pozdro

nyny
13.10.13, 22:28
no tak, ale Olek dalej ma większy przelicznik ogniskowej... (chyba że coś źle liczę? :roll:)

i proszę wyprowadźcie mnie z błędu: jak podepnę pod lepsze body to szybciej zakręci silnikiem i ustawi ostrość?

To chyba jedyny plus zestawu Olka.

Uzysk na AF bedzie jesli przeskoczysz na E3/E5, E30, cala reszta "kreci" wolniej.

pozdro

Holek
13.10.13, 22:33
Cześć !
Stoję właśnie przed trudnym wyborem...do fotografii przyrody.

a właśnie - najważniejsze pytanie - jaki rodzaj fotografii przyrodniczej?

Koriolan
13.10.13, 22:49
70-300 ma całkiem niezłe odwzorowanie- to chyba klon Sigmy, która ma w nazwie "makro".

nyny
13.10.13, 22:51
70-300 ma całkiem niezłe odwzorowanie- to chyba klon Sigmy, która ma w nazwie "makro".
1:4 cirka ebaut ;)
Fakt, cos mi sie kiedys obilo ze to sigmy kopia, czy inna kooperacja.

pozdro

banc
13.10.13, 23:34
1:4 cirka ebaut ;)
Fakt, cos mi sie kiedys obilo ze to sigmy kopia, czy inna kooperacja.

pozdro

Podobno sigma troszkę przeprojektowała swój obiektyw. Powiększenie jest 1:2, ale tylko w trybie ręcznym. Ostrzenie AF 1.2m, MF 0.96m.